2017-12-31
又黎到同朋友一聚既好地方,因為大瀛喜位於旺角或銅鑼灣呢2個香港中心區,而且食物質素都相當唔錯!所以有時得閒就可以約埋班朋友黎食返餐:)叫做舒緩下返工既壓力!因為我係蔬菜控,所以無論去邊間日式放題都好,我都會好留意佢地既蔬菜類大瀛喜既菜類選擇都唔少,仲有D平時相對食得少既菜類.. 例如有紅毛菜 丶九芽菜而且新鮮度都唔低,絕對食得過!既然係放題,飲品當然係任拎!一間好既放題店,其中一個重點就係飲品既種類多與少,可以見到大瀛喜除左基本既汽水果汁之外,仲有清熱飲,洋甘菊,罐裝烏龍茶等等多樣選擇! 仲有鮮榨蔗汁,橙汁‧‧‧‧‧‧口渴既時候就輕鬆解決啦:D另一樣決定放題高底既絕對係佢既食品種類啦!大瀛喜有普遍放題都會具備既食物種類,例如刺身丶壽司丶炸物丶天婦羅等等而且唯一比其他地方優勝既係,佢每一樣食物都係圖文並茂,未食先一睹食物既光彩,再決定有冇order既需要,防止叫完又唔岩食既情況:p我個人比較喜歡既一道小食 - 焗一口芝士蠔每一隻蠔都搵一個錫紙兜裝住,相當整齊連埋焗到有小小燶既芝士一齊入口,微脆既芝士配合隻蠔,既有少少咸又有蠔既鮮甜味,對我黎講絕對係味覺上既享受!炸物!首先,有一點佢係做得
所以有時得閒就可以約埋班朋友黎食返餐:)
叫做舒緩下返工既壓力!
而且新鮮度都唔低,絕對食得過!
既然係放題,飲品當然係任拎!
口渴既時候就輕鬆解決啦:D
另一樣決定放題高底既絕對係佢既食品種類啦!
再決定有冇order既需要,防止叫完又唔岩食既情況:p
我個人比較喜歡既一道小食 - 焗一口芝士蠔
每一隻蠔都搵一個錫紙兜裝住,相當整齊
連埋焗到有小小燶既芝士一齊入口,微脆既芝士配合隻蠔,
既有少少咸又有蠔既鮮甜味,對我黎講絕對係味覺上既享受!
炸物!
首先,有一點佢係做得非常好既就係佢地既炸物,上到黎係唔會好油膩
有d放題既炸物送到上黎既時候係好油膩,望到仲滴緊油係完全唔會想食! 所以呢點大瀛喜做得唔錯
芝士波;有少少大粒,一啖食既話就會辣親,因為佢連裡面既芝士都好熱
雞翼都好脆好熱,不錯!
燒物! 就咁睇圖都覺得好食!
每一樣燒物都燒到色香味俱存,
例如燒牛舌,可以見到佢燒完既顏色好靚,有好微既燶位,令你咬落去會有少少脆,配合牛舌本身既爽口,正!
鹽燒蝦剝完殼之後,仲可以食到淡淡既鹽味,可謂燒到入晒味:p
大瀛喜既燒物都燒得相當唔錯!
我最喜歡既三文魚刺身,佢既厚度岩岩好,唔會太厚太薄
而且因為佢冰底上黎,上到黎仲係凍冰冰! 絕對即叫即做,都相當新鮮
十分易入口!
食完所有野之後,當然唔可以漏左甜品!
大瀛喜都有好多唔同類型既甜品,基本既有布甸丶泡芙
特別既係佢甚至有迷你心太軟,而且所有甜品都唔會過份甜,好好入口!
叫做係清新既甜品:)