2017-11-17 151 浏览
喺葵芳有一間超級抵食嘅任食火鍋, 佢可以揀雞煲,烤魚或者湯底火鍋 ,我最後揀咗老乾媽烤魚 ,嗰條烤魚超級大條,兩個人係絕對食唔曬 ,加上佢有好多小食 ,一坐低就可以即刻食,啱曬肚餓嘅朋友。 佢條烤魚烤得好入味,平時我都唔食魚皮,但我今次竟然連魚皮都食埋, 魚肉仲要好滑。餐前小食都已經有好多選擇 ,佢嘅炸薯餅好好食, 係新鮮炸起脆卜卜 唔會好似其他餐廳咁擺咗好耐已經林曬 ,仲有佢嗰個手拍青瓜醃得好入味 ,不禁令你食完再食。火鍋配料都好多種類, 我建議揀啲好吸湯味嘅配料去食烤魚, 例如蘿蔔豆卜午餐肉等 佢哋吸曬烤魚嗰啲老乾媽湯味, 非常好食,完全唔需要再點豉油。

2017-11-15 76 浏览
天氣微涼,又可以同朋友仔瘋狂打邊爐><今晚去開葵芳,見呢間餐廳係OP有咁多笑哈哈就同朋友仔一齊試下!我地坐近門口位置,幾方便所有食物都放係附近首先讚下飲品櫃,有我好媑意飲既槳天牛奶碳酸飲品仲要有齊咁多款味,重口味人士之選-香蕉味真係幾正除左罐裝飲品,出面仲有熱水沖茶講番個鍋,有幾款吾同雞煲同火鍋湯底揀我地兩個人食一份雞煲有D over,所以直接揀左火鍋湯底而家年紀開始大,食野都要無咁熱氣><蕃茄湯清清地就岩晒我!係配料未上到之前可以係熟食自助區拎住先!大部分選擇都係夠重口味, 有炸物,辣炒等比較受歡迎既一定係滷水翼!食完一輪熱食時候拎地火鍋配料,除左有一般丸類外,仲有小量海鮮款,菜類(有南瓜),最岩心水係有出前一丁,麻油味正話說吊筒仔同魷魚吾錯, 吸晒蕃茄湯既湯汁成碗勁入味!雖然呢到收費咁抵,但火鍋配料款黎講都算多選擇以呢個價位而言都算吾錯,岩晒一堆fd一齊打邊爐

天氣微涼,又可以同朋友仔瘋狂打邊爐><
今晚去開葵芳,見呢間餐廳係OP有咁多笑哈哈
就同朋友仔一齊試下!

我地坐近門口位置,幾方便所有食物都放係附近

首先讚下飲品櫃,有我好媑意飲既槳天牛奶碳酸飲品

仲要有齊咁多款味,重口味人士之選-香蕉味真係幾正

除左罐裝飲品,出面仲有熱水沖茶

講番個鍋,有幾款吾同雞煲火鍋湯底揀
我地兩個人食一份雞煲有D over,所以直接揀左火鍋湯底

而家年紀開始大,食野都要無咁熱氣><
蕃茄湯清清地就岩晒我!
係配料未上到之前可以係熟食自助區拎住先!
大部分選擇都係夠重口味, 有炸物,辣炒等

比較受歡迎既一定係滷水翼!

食完一輪熱食時候拎地火鍋配料,
除左有一般丸類外
,仲有小量海鮮款,

菜類(有南瓜),

最岩心水係有出前一丁,麻油味正

話說吊筒仔同魷魚吾錯, 吸晒蕃茄湯既湯汁
成碗勁入味!
雖然呢到收費咁抵,但火鍋配料款黎講都算多選擇

以呢個價位而言都算吾錯,岩晒一堆fd一齊打邊爐

2017-11-15 105 浏览
葵芳廣場附近就有間任食火鍋,交通好方便,一入去佢就俾咗張大枱我地坐,兩個日食得好舒服。出面有好多食物供以選擇,頭盤已經好多,例如腸仔,青瓜,雞腳等等,仲有芝士腸同好多款魚蛋任揀。另外,飲品有汽水,果汁同好多有汽飲品,想試晒佢但係可惜已經好飽😍首先,我地喺咁多款湯底裏面揀咗椰子雞煲,份量多之餘,d雞仲好滑,而且好有椰汁味添😋😋仲有好多款肉類俾我地叫,當中有美國安格斯牛同特級豬肉片,全部都好有咬口好有味道!食火鍋當然唔少得即食麵,估唔到即食麵都有好多款,出前一丁,福字麵...仲有我鍾意嘅營多撈麵,食完揀直大滿足👍👍甜品方面,好多款雪糕,仲有啫喱同涼粉,同埋西米露! 好飽好抵食😋😍

2017-11-15 80 浏览
我地兩個人去食,侍應都安排咗卡位俾我地坐,好寬敞舒適☺️ 呢到有多於十款既煲類湯底選擇,一定有款啱大家食👍🏼 我地就揀咗蟲草花椰子雞煲食😝 好足料有好多雞件😋 椰子亦都好爽口唔好以為得呢張綠色紙上面既火鍋食物可以任食,其實嗰啲芝士丸、粟米、公仔麵、芝士腸同蟹子丸等等,放曬喺呢兩個櫃到,款式多到你唔信,牛肉餃子都有呢😍 甜品方面,呢到仲提供涼粉伴花奶、芒果啫喱、五種味既雀巢雪糕、低糖芋頭椰汁西米露同埋綠豆沙每人只限攞一杯雪糕感覺呢到係好freestyle既打邊爐地方,想食咩就自己攞,唔洗叫單等侍應攞過黎,好有食自助餐既感覺☺️
每人只限攞一杯雪糕
2017-11-14 85 浏览
平時係葵芳都係葵廣食,一係工廈茶記。今日放工同事推介過天橋食一間平價邊爐,價錢平到非常值得推薦!門口見到貼住1830pm前埋單,成人先係100一位我地食1930只係148!!!湯底menu有點強大,因為湯底有成16款,多得誇張。而其中有我最愛既川芎魚頭鍋!!可惜朋友對藥膳類唔太喜歡,又唔嗜辣,所以要左醉雞煲湯鍋同雞分開上,個湯愈煲愈濃,有濃濃既酒香味,雞件唔會太肥,而且食落幾滑無雪味,幾新鮮的!食左一陣行出去望下,原來有唔少即食頭盤!!手拍青瓜,海帶絲,春卷,麥樂雞。。。然後俾我見到我最愛既藥膳鳳爪!!即刻拎左返位慢慢食仲有配料任拎,估唔到有紫天辣碎!!!!邊個覺得自己湯底唔係夠辣,強烈建議放幾匙落去!!!!不過其實湯底既味道好夠,食材煮好之後,味道都好足了,我自己就冇拎配料。肉類係餐紙任意點,其他丸類菜類就自助的,食幾多拎幾多。各類麵食同烏冬都有。順帶一提,菜類係一份份分好哂既!我地仲點左豬蝦牛羊魚,每一兜既份量應該都係按人數俾??我地3人,每樣都係3份。蝦幾甜幾彈牙,牛羊豬都正常,反而魚片差左少少,有點腥同而散,可惜唔係脆肉鯇飲品櫃都係大路飲品,我當然專攻可樂了!!
門口見到貼住1830pm前埋單,成人先係100一位
我地食1930只係148!!!

飲品櫃都係大路飲品,我當然專攻可樂了!!
2017-11-14 81 浏览
今天於葵芳附近購物後與朋友四處逛逛睇下有咩好食,行行下咁岩比我地見到呢間野,又咁岩想打邊爐,見到價錢相宜就入去了。一踏入門口就見到坐滿一枱枱人,我地無預約都咁岩仲有一張枱真係好幸運!入門口後迎面而來既係「自助吧」,可以拎唔同既前菜同埋小食,由於我同朋友都真係好肚餓,所以我地好快就拎左啲丸、菜同埋硯坐低準備食喇!一打開個煲,濃濃既藥材香撲鼻而來,湯底見到有人參、杞子等養生湯料,之後仲加左幾次湯都依然唔會淡,勁足料呀!(附送仲有芫茜,唔鍾意既朋友記得落單時同侍應講!)至於飲品,我地坐低無幾耐就有店員行埋黎好熱心咁介紹話啲野飲可以隨便拎,有汽水、啤酒、茶之類,而同行有位熱愛啤酒既朋友就緊係飲番夠本啦!由於係任食既關係,我地全部都盡情不停叫野食,順帶一提,佢有隻丸係咀唇形狀的,煮熟佢同朋友玩下都唔錯呀!而佢啲牛肉同埋蝦都尚算新鮮,最緊要係呢個價錢呢種服務,出面邊搵到!值得一試!

2017-11-13 84 浏览
WOW又入打邊爐既季節 今次一戰呢間葵廣附近既任食邊爐我認為呢間餐廳既主打好簡單 一個字:平入口附近有熟食/糖水自助區飲品櫃火鍋配料區主要有丸類/蔬菜/麵食坐低可以揀左鍋底先重口味人士必選雞煲 成個場都大陣好雞煲味可惜我作感冒吾夠膽食雞 清清地要左個蕃茄濃湯湯底滿滿鮮蕃茄好香濃吾好晒我即刻加左個我最愛既INDO麵個麵餅吸晒湯汁 好正配料方面都幾多CHOICES 我特別喪loop芝心丸佢半融化既芝心 同個蕃茄湯堅幾夾所以吸汁既配料 好似菇片都加埋落去仲正除左出面既自助區 亦都有點菜紙任點肉類幾貼心佢有得揀1份/2份 岩晒人小小但又樣樣想試既我地呢個五花豬肉片勁邪惡 大大層肥肉但正正係咁先出奇地好食我不斷ENCORE左幾round 暴風式吸入脂肪最後食埋杯朱古力雪糕先走人整體食物質素不過不失 但勝好抵食如果口痕又想平價打邊爐/食雞煲既可以一戰
WOW又入打邊爐既季節 今次一戰呢間葵廣附近既任食邊爐

我不斷ENCORE左幾round 暴風式吸入脂肪
最後食埋杯朱古力雪糕先走人

整體食物質素不過不失 但勝好抵食

如果口痕又想平價打邊爐/食雞煲既可以一戰
放工冇咩做特登過嚟葵芳行街咁啱見到OpenRice呢間雞煲食評唔錯就過嚟試吓佢呢度嘅雞煲火鍋價錢非常之抵,170$左右連曬所有野仲有小食!!呢個雞煲都唔錯, ,揀咗小辣佢嘅辣都唔會太辣,然之後少少麻油香味肉質都算幾軟熟而且都真係幾多下!晚上時段有安格斯肥牛或者美國肥牛揀,格斯肥牛嘅肉質非常之軟,肥廋適中,而且味道都幾好!佢有好多好多嘅小食可以俾你揀我最鍾意就係佢嘅滷水雞腳同埋手帕青瓜平時出去食雞腳都怪佢呢度仲要任食而且雞腳嘅滷水味都浸得好入味!另外值得一讚嘅係佢嘅款式for火鍋係非常之多!b基本上大部份嘅嘢都有.菜類都有好多種俾你揀,丸類都多而且有啲都係佢特色嘅我非常推介!總括來講呢個其實真係成比較高因為佢嘅款式非常普遍嘅食物水平都算係中上, 服務唔錯 野飲又多連啤酒都好多款任飲仲要有somersby!食完呢啲仲要有綠豆沙或者西米露任食真係正!
佢有好多好多嘅小食可以俾你揀
我最鍾意就係佢嘅滷水雞腳同埋手帕青瓜

2017-11-11 77 浏览
730入塲,人數不多,係時候又狂食任揀凍櫃好多個,真係食極都仲有新嘅未食一開始梗係要黎個混醬😂今次叫咗秘製極品雞煲(走辣),雞肉好滑雞嘅份量好多,好抵食每人送左一隻蝦,好新鮮。哩度食物選擇多,有五十幾款!依舊有十多樣熟食。有我必食嘅丸,淨係丸都成10幾款牛肉豬肉又新鮮,狂食真開心哩度啲菜都好靚,好新鮮。炸物炸到脆一脆!唔會話好油膩嗰種中2食滷水嘢就arm晒!❤️啲海帶絲爽脆,好快俾人夾晒哩度有糖水、啫喱和雪糕各樣做甜品,完美結局仲有飲品種類多,有凍有熱,仲有啤酒(不過有啲要加錢)。2個人閒時放肆一下,唔錯
730入塲,人數不多,係時候又狂食
任揀凍櫃好多個,真係食極都仲有新嘅未食

一開始梗係要黎個混醬😂

今次叫咗秘製極品雞煲(走辣),雞肉好滑
雞嘅份量好多,好抵食

每人送左一隻蝦,好新鮮。

哩度食物選擇多,有五十幾款!依舊有十多樣熟食。
有我必食嘅丸,淨係丸都成10幾款
牛肉豬肉又新鮮,狂食真開心

哩度啲菜都好靚,好新鮮。

炸物炸到脆一脆!唔會話好油膩嗰種

中2食滷水嘢就arm晒!❤️啲海帶絲爽脆,好快俾人夾晒

哩度有糖水、啫喱和雪糕各樣做甜品,完美結局

2017-11-06 8575 浏览
其實平時除咗葵涌廣場,葵芳原來係天橋附近都開咗幾間新店,今日就試咗佢哋一個雞煲火鍋店。呢個位置都幾近天橋,上一層就到啦。地方都算大大,佢可以容納50台人。因為想清清地唔想食辣,決定叫咗個醉雞湯底。隻雞係另外分開放落落個湯底度,裏面有啲藥材真係零舍滋補架。花雕酒嘅味道唔算太濃,淡淡的藥材有紅棗同少少參片配上雞件都唔錯。如果大家有留意而家嘅菜價,其實分分鍾比肉可能仲要貴,所以我哋決定兩個清清淡淡的食菜就好。行到出去個雪櫃係自助形式,餸菜好多元化,各式各樣,真係任君選擇。見到擺菜嗰行,全部菜都已經一籃籃入住,擺放整齊。而且有獨立一包包嘅公仔麵,同出邊比較少見嘅印尼撈麵,各類餸菜加埋都有約40款,保證有一款啱你口味。另外仲有醬油自助區,可以任添蒜蓉青蔥,不用額外收費,實屬少見!打邊爐之前可能大家都想食啲開胃小菜,出邊有涼拌榨菜絲同埋花生粒粒,仲有我最鍾意食嘅手拍青瓜,平時出去叫一碟都要約$20,呢度可以任食任拎,抵啊!食完開胃小菜可能有少少口渴,可以去飲品假到拎飲料,比較欣賞佢嘅係呢一個雪櫃,大多數嘅飲料都係黎自韓國,唔係平日飲到嘅可樂雪碧同康師傅,值得一讚。淨係食菜都好多元化我哋叫咗南瓜、金

淨係食菜都好多元化我哋叫咗南瓜、金菇、雜菇、蘿蔔同青筍,原來咁樣食法都幾好,個湯就唔會咁油膩。南瓜片切得好薄,好快熟,食落口感有少少糊狀,唔會太老。而青筍喺出邊比較難食到,所以我都拎左幾多,食落非常爽口,條紋分明,容易咀嚼。

要順便一提,呢度仲有海鮮食,有蜆同海蝦,但係蜆就比較細小,不能把湯的精華吸取,但任食來說也還可以。
海蝦有兩隻,但肉質似乎有點令人失望,可能經過雪藏吧。

若下次經過葵芳,心郁郁想食雞煲,我會再來。
2017-10-16
2017-11-03 113 浏览
近來衣櫃轉季,男友說我到葵涌廣場好似上了癮的。。。為免他在隔壁嘮嘮叨叨的,於是找個好地方食飯,順便休戰一下,以令我可以更有柏力走得更遠,買得更多。走到隔壁的盛芳街,見到男友最愛的雞煲,為解他的不耐煩,馬上和他上去滿足一下口胃。到餐廳後,職員安排了窗口位,座位也很寬落。其實這雞煲價錢很公道,每個時段收費都不同,最平可以$100便有任食雞煲。任食邊爐可以有多款煲類選擇,辣度亦可以自選,店名話明極品雞煲,當然選了雞煲哪,我們選了小辣。除了雞煲外,餐廳還有很多免費任點食品選擇,除了肉食需要用點菜紙點,其他丸類,菜類等等都可以自己到雪櫃選擇,這樣就保障肉類的衞生程度哪!想食豪D,還可以加錢點其他菜式。等待雞煲時到雪櫃取飲品,真的令人驚訝,單是飲品已差不多有30種,應該算是冠絕自助餐廳。餐廳連somersby的cider都可以選擇,還不止於apple cider,見到blackberry就立刻選了一罐,喜歡飲汽酒的朋友真不要錯過,單飲幾罐已經回本,可以算得上是回本之選。場內還有很多熟食,在等候雞煲送到前都可以開開胃。兩款鳳爪都很入味,很淋,可以一試,熟食品質也很不錯。醬汁選擇也很多,醬怪一定不會在
近來衣櫃轉季,男友說我到葵涌廣場好似上了癮的。。。
為免他在隔壁嘮嘮叨叨的,
於是找個好地方食飯,
順便休戰一下,
以令我可以更有柏力走得更遠,
買得更多。

走到隔壁的盛芳街,
見到男友最愛的雞煲

為解他的不耐煩,
馬上和他上去滿足一下口胃。

到餐廳後,
職員安排了窗口位,
座位也很寬落。

其實這雞煲價錢很公道,
每個時段收費都不同,
最平可以$100便有任食雞煲

任食邊爐可以有多款煲類選擇,
辣度亦可以自選,
店名話明極品雞煲
當然選了雞煲哪,
我們選了小辣。

除了雞煲外,
餐廳還有很多免費任點食品選擇,
除了肉食需要用點菜紙點,
其他丸類,菜類等等都可以自己到雪櫃選擇,
這樣就保障肉類的衞生程度哪!

想食豪D,

還可以加錢點其他菜式。

等待雞煲時到雪櫃取飲品,
真的令人驚訝,
單是飲品已差不多有30種,
應該算是冠絕自助餐廳。

餐廳連somersby的cider都可以選擇,
還不止於apple cider,
見到blackberry就立刻選了一罐,
喜歡飲汽酒的朋友真不要錯過,
單飲幾罐已經回本,
可以算得上是回本之選。

場內還有很多熟食,
在等候雞煲送到前都可以開開胃。

兩款鳳爪都很入味,很淋,
可以一試,
熟食品質也很不錯。

醬汁選擇也很多,
醬怪一定不會在這個角落感到失望。

回到座位,
雞煲已經送到,
賣相好吸引,
香辣的味道已經飄到,
單是香味已經令人開胃。

雞肉絕不欺場,
件件啖啖肉。

我和男友搶著搶著,
雞已差不多吃完,
我們加湯後再到雪櫃選了些食品加進鍋裡煮。

場內很大,
很多不同種類的雪櫃,
大大的雪櫃內有著不同的選擇。

很難得,
收費不高的雞煲邊爐還有出前一丁的選擇,
邊爐尾段食出前一丁令整個邊爐更完整。

臨尾我們也點了餐紙上的豬肉試試,
肉質不錯,

這餐很抵食,
要回本真的不難,
值得推介。
2017-11-01 91 浏览
原來葵芳的梨和園已經無左 , 新的開左一間邊爐入面除左平時的打邊爐之外 , 仲有烤魚可以簡係香港真係無咩點見過我地叫左個酸菜烤魚煱佢上左的係鯇魚 , 我地叫完先知完全可以簡魚架不過有咩魚就要問一問店員叫左野食之後 , 就當然去巡視下環境環境唔係好靚 , 十分之簡單但係的價錢都街坊 , 無咩所謂喇先黎左個鍋! 成條魚原條上! 絕無偷工減炓 ~我幾欣賞佢的湯底因為好夠酸 , 佢係我暫時黎講食過最酸的一個湯底超正! 同時都好開胃! 咁當然佢唔係一味得個酸 , 個味道配搭都好好下次可以想試下咸菜豬肚煲而條鯇魚都好滑 , 只係骨比較多不過鯇魚的骨都比較大條都可以接受前菜我淨係食左手拍青瓜啲青瓜好入味, 真係估佢唔到同埋手拍青瓜一定要脆! 而食物都唔少種類有成2個櫃比你慢慢簡平時食開的都有, 連鵝腸都有肉類 同魚類都要Order先有我地主力focus 係美國安格斯肥牛外貌不揚 ~ 但又唔錯! 係滑同冧架! 我地encourge 左四次真係唔好比個樣呃左另外佢啲調味我覺得好正! 雖然個湯底已經好夠味 , 其實真係唔洗點都得佢正在邊呢? 雖然都係普通野, 但真係多行一步可以差好多蒜蓉 : 佢比平時的碎
原來葵芳的梨和園已經無左 , 新的開左一間邊爐
入面除左平時的打邊爐之外 , 仲有烤魚可以簡
係香港真係無咩點見過

我地叫左個酸菜烤魚煱
佢上左的係鯇魚 ,
我地叫完先知完全可以簡魚架
不過有咩魚就要問一問店員

叫左野食之後 , 就當然去巡視下環境
環境唔係好靚 , 十分之簡單
但係的價錢都街坊 , 無咩所謂喇

先黎左個鍋! 成條魚原條上!
絕無偷工減炓 ~
我幾欣賞佢的湯底
因為好夠酸 , 佢係我暫時黎講食過最酸的一個湯底
超正! 同時都好開胃!
咁當然佢唔係一味得個酸 , 個味道配搭都好好
下次可以想試下咸菜豬肚煲

而條鯇魚都好滑 , 只係骨比較多
不過鯇魚的骨都比較大條都可以接受

前菜我淨係食左手拍青瓜
啲青瓜好入味, 真係估佢唔到
同埋手拍青瓜一定要脆!

而食物都唔少種類
有成2個櫃比你慢慢簡
平時食開的都有, 連鵝腸都有

肉類 同魚類都要Order先有
我地主力focus 係美國安格斯肥牛
外貌不揚 ~ 但又唔錯! 係滑同冧架!
我地encourge 左四次
真係唔好比個樣呃左

另外佢啲調味我覺得好正!
雖然個湯底已經好夠味 , 其實真係唔洗點都得
佢正在邊呢? 雖然都係普通野, 但真係多行一步可以差好多
蒜蓉 : 佢比平時的碎 , 但又未到泥 . 味道特別香
辣椒 : 唔係辣椒粒 , 佢係碎 ! 一匙已經夠用!
我地啲食辣的真係一大喜事 ! 個味香好多架!

簡簡單單 , 唔係話下下食得好好
環境普通 , 但都乾淨 , 食物都多
性價比搭夠 . 而且收得晚 , 做完運動又可以過黎食.
2017-10-25
  • 酸菜烤魚煱
  • 美國安格斯肥牛
2017-11-01 57 浏览
我們經討論後,發覺好多人想去食任食火鍋,於是去了在葵芳 "極品煮意 鷄煲.烤魚.火煱", 見到廣告板好抵食又多款式。入去有熟食的食物區,當中有鳳爪、炸雞翼、蔬菜類、炸腸仔、炸薯餅...我們選了麻辣雞煲火鍋但見隔離枱用烤魚火鍋,下次要試試先。麻辣雞煲的雞煲味充滿周圍,真是鮮嫩可口。要了貢丸、蝦丸、蟹丸、芝士卷、魷魚、牛肉及栗米.....等,均是雞煲後不可缺少的火鍋餸款式,以上用於餘下的四川麻辣湯底滾騰煲下,實在令熱辣嫩熟醃味無窮。

我們選了麻辣雞煲火鍋但見隔離枱用烤魚火鍋,下次要試試先。麻辣雞煲雞煲味充滿周圍,真是鮮嫩可口。

2017-10-29 64 浏览
今晚同朋友晚餐在位於葵芳(近新葵涌廣場後)的「極品煮意雞煲.烤魚.火鍋」主要有各式鷄煲、烤魚和火鍋餐等.... 我們真想食儘佢呢!雞煲是以四川麻辣式較為受歡迎,皆因湯汁底香辣滋味十足,再加上有洋蔥蔥菜辣椒及蒜頭粒等調配下,以及醃味香切雞質料,肉質熱辣入口質感嫩爽兼美味。海中蝦,新鮮煎海蝦剥皮殻後,再點少辣椒鮮醬油,入口鮮味夾質爽,盡顯海鮮中美食王款式,還有魚蛋、貢丸.....炸雞翼、炸薯餅、炸腸仔 ....均是火鍋餐中常見的附帶食品,油炸出來的雞翼及薯餅自然熱辣香味,而炸腸仔咬落亦嫩滑惹味十足。

2017-10-26 157 浏览
辣妹子又出動啦平時出街任食火鍋,有雞煲唔係唔揀雞煲呀嘛!但今日黎到葵芳,食任食火鍋~見到餐廳名叫極品煮意.雞煲.烤魚. 火鍋。好耐無食烤魚既我未坐底就決定要試下烤魚了。平日食飯都唔會多人,而且我鍾意食早啲。大約7點左右黎到,所以餐廳重未太多人。所以被安排坐大卡位,十分舒適。餐紙分左3張~分別係鍋底&任食菜單&加錢單點菜單!!任食肉類都算齊全,有牛,有豬,有羊。另外都有海鮮可以額外點。但今次就無點到海鮮,因為見到出面自助既野食已經超多款了見到牆上有張寫住新鮮丁桂魚既poster,問左一問服務員,烤魚係唔係呢款魚。但原來只會係一般鯇魚只能夠講,如果有選擇恐懼症既人黎到真係要小心啦!!!因為飲品櫃都已經有5個了~每個櫃都唔同款,有酒精,有汽水,有果汁,有茶。真係會揀到心大心細大熱天時一坐底點左鍋底就去揀左野飲先,金威啤酒同道地蘋果茶。雖然唔係咩特色飲品,但係係出面都係比較少見的。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~除左火鍋料之外,其實重有熟食可以夾,係近大門位置有兩行熱爐,分別有熟食,小食。見到款式都算多,分別有炸春捲,蜜糖香腸,雞翼,糖水,小炒等等。個人覺得雞腳係甘
辣妹子又出動啦
平時出街任食火鍋,有雞煲唔係唔揀雞煲呀嘛!
但今日黎到葵芳,食任食火鍋

見到餐廳名叫極品煮意.雞煲.烤魚. 火鍋
好耐無食烤魚既我未坐底就決定要試下烤魚了。
所以被安排坐大卡位,十分舒適。
餐紙分左3張~分別係鍋底&任食菜單&加錢單點菜單!!

只能夠講,如果有選擇恐懼症既人黎到真係要小心啦!!!
因為飲品櫃都已經有5個了~

個人覺得雞腳係甘多款之中最唔錯既,keep到好有彈性,夠入味 。香腸可能放太耐,變得好乾。海帶都唔錯,但無咩味。

野味麻辣烤魚鍋

野味麻辣烤魚鍋(中辣)
話時話,呢度烤魚就已經有幾款比你揀了。今次揀左雖然最普通但又最多人揀既麻辣口味。有諗過揀老干媽,但因為未食過怕唔岩食所以都係食左普通麻辣。
野味麻辣烤魚鍋
魚唔算大條,烤之前己經剖開左一半,就算比湯浸煮都好香好滑。而且香料味雖重,但可能為左配合香港人有稍作改良,所以唔算好辣同重口味。
魚肉好滑,但都算,好易夾得起又唔易爛。食落唔會腥,反而食到有好魚味,唔新鮮既魚絕對唔會有甘既味。
所以好快2個人就食哂條魚了。

野味麻辣烤魚鍋
配料方面,鍋入面已經有豬皮,娃娃菜,木耳,豆卜。而且分量都多。

WOW!兩大個食物櫃,有肉有菜,有丸有麵,有埋海鮮。

真係包你每款配料食一啖都飽到上心口呀!
海中蝦
夾完野食見到枱面有2隻蝦,原來係送既。但每次見到任食餐廳既蝦都好怕係霉既。
海中蝦
煮完又無點縮水喎,而且好彈牙,一啲都唔似係雪左成個世紀個啲蝦
好開心。

特級豬梅肉片(上),美國安格斯肥牛(下)
以上係一份既份量,豬有3片,牛得2片。睇落就真係一般般啦,而且一夾就散開哂。心諗中伏。
但煮熟左都幾厚身下,而且牛肉好香牛味,唔會柴,有少少肥油脂,食落唔會係得個口感,有驚喜

羊肉片,薄切羊肉片,都係好散,但好重羊肉味,唔羶!而且煮耐左都唔會老。

火鍋配料
其他都係一般正常配料,但款式真係好多。
個人推薦~~~-->
軟骨餃子,入面軟骨分量好多,好脆,但皮好易爛,要留意。
粟米豬肉丸,成日都覺得食肉丸會好膩,但呢款肉丸加左好清甜既粟米,可以食多幾粒都唔怕。
薯仔,食麻辣湯底加薯仔真係好夾既配搭。
流心芋頭丸,甜甜既香芋,加上鹹既湯,唔會覺得怪,反而會提高甜度。

輕鬆KO

甜品有熱有凍!
甘樣既價錢食到甘多野真係好抵,而且味道唔錯,如果食雞煲重有得加雞tim~
2017-10-17