2017-11-06
其實平時除咗葵涌廣場,葵芳原來係天橋附近都開咗幾間新店,今日就試咗佢哋一個雞煲火鍋店。呢個位置都幾近天橋,上一層就到啦。地方都算大大,佢可以容納50台人。因為想清清地唔想食辣,決定叫咗個醉雞湯底。隻雞係另外分開放落落個湯底度,裏面有啲藥材真係零舍滋補架。花雕酒嘅味道唔算太濃,淡淡的藥材有紅棗同少少參片配上雞件都唔錯。如果大家有留意而家嘅菜價,其實分分鍾比肉可能仲要貴,所以我哋決定兩個清清淡淡的食菜就好。行到出去個雪櫃係自助形式,餸菜好多元化,各式各樣,真係任君選擇。見到擺菜嗰行,全部菜都已經一籃籃入住,擺放整齊。而且有獨立一包包嘅公仔麵,同出邊比較少見嘅印尼撈麵,各類餸菜加埋都有約40款,保證有一款啱你口味。另外仲有醬油自助區,可以任添蒜蓉青蔥,不用額外收費,實屬少見!打邊爐之前可能大家都想食啲開胃小菜,出邊有涼拌榨菜絲同埋花生粒粒,仲有我最鍾意食嘅手拍青瓜,平時出去叫一碟都要約$20,呢度可以任食任拎,抵啊!食完開胃小菜可能有少少口渴,可以去飲品假到拎飲料,比較欣賞佢嘅係呢一個雪櫃,大多數嘅飲料都係黎自韓國,唔係平日飲到嘅可樂雪碧同康師傅,值得一讚。淨係食菜都好多元化我哋叫咗南瓜、金
淨係食菜都好多元化我哋叫咗南瓜、金菇、雜菇、蘿蔔同青筍,原來咁樣食法都幾好,個湯就唔會咁油膩。南瓜片切得好薄,好快熟,食落口感有少少糊狀,唔會太老。而青筍喺出邊比較難食到,所以我都拎左幾多,食落非常爽口,條紋分明,容易咀嚼。
要順便一提,呢度仲有海鮮食,有蜆同海蝦,但係蜆就比較細小,不能把湯的精華吸取,但任食來說也還可以。
若下次經過葵芳,心郁郁想食雞煲,我會再來。