新開張精緻日系小店,餐廳面積雖小但尚算五臟俱全,以深色木系為主調,主打日式大阪燒、烤蛋糕等特色日本食物,有別於普通日式料理餐廳🎌 大阪燒有四款口味,而點選既章魚大阪燒,餡料豐富,食得出粒粒海鮮,醬汁惹味而且煎得香脆,相當不錯~ 而日式烤蛋糕亦有四款日式特別口味,例如可可榛子、北海道芝麻醬、焙茶及抹茶;而抹茶烤蛋糕味道偏向較為苦澀,蛋糕烤得鬆軟,適合喜歡正宗抹茶既朋友🍵 而飲品亦有豆乳、梳打等,整體而言,屬於幾有特色既日式小店~
2023-05-14 54 浏览
公司附近最近新開左間日式嘅小餐廳主打大阪燒同日式烤蛋糕😆餐廳係好景商場入面,睇落餐牌都好多唔同種類嘅大阪燒同唔同味道嘅日式蛋糕🍰餐廳以木製傢俬為主調☺️坐得都舒服🤓🌸章魚大阪燒,大阪燒入面超足料,有勁多章魚🐙粒粒,食落Q彈,醬汁配搭令味道更上一層🥰🌸可可榛子醬烤蛋糕,烤蛋糕🍰因為岩岩烤出嚟所以保持到熱辣辣又脆脆地咁😍上面係香濃嘅可可榛子醬😋一齊食,食到蛋香同朱古力🍫嘅香滑🤭同埋份量係2-3人份量🤩🌸柚子烏龍茶,味道帶酸甜柚子加烏龍茶嘅香味🤓🌸蜂蜜柚子梳打帶柚子清香🥰夠消暑🥳

餐廳以木製傢俬為主調☺️坐得都舒服🤓

🌸柚子烏龍茶,味道帶酸甜柚子加烏龍茶嘅香味🤓

🌸蜂蜜柚子梳打帶柚子清香🥰夠消暑🥳
2023-05-13 53 浏览
🐽呢間新店主打食大阪燒同日式雞蛋糕😃餐廳環境簡單得黎都幾有格調😎。👅蝦大阪燒($88)本身無咩期望,點知個大阪燒又整得唔錯喎😝有好多蛋,質感唔會好粉漿感👍🏻入面有唔少蝦肉,每啖都幾有口感🤓如果再多啲椰菜就更加爽脆!。👅蜆大阪燒($78)蜆肉粒都有好多,蜆既咸鮮味好突出😛個人覺得呢個仲好食過蝦大阪燒😌。👅北海道濱乙女芝麻醬烤蛋糕($138)勁大個蛋糕🤩以為係日式鬆餅個種,切開睇係似台灣既雞蛋糕,幾有蛋香味而且甜度好低😙不過個蛋糕再厚身啲會更加有口感!係好足料既芝麻醬,磨到好細密好有芝麻香🤪但芝麻醬可以甜多少少,芝麻味無想像中咁濃味😬。👅芝麻豆乳($58)呢個係必飲!芝麻好濃厚😳溝勻黎飲個豆乳可以中和芝麻既甜味😋

👅蝦大阪燒($88)

👅蜆大阪燒($78)

👅北海道濱乙女芝麻醬烤蛋糕($138)

👅芝麻豆乳($58)
呢個係必飲!芝麻好濃厚😳溝勻黎飲個豆乳可以中和芝麻既甜味😋
係附近買嘢發現開左間大阪燒店,宜家新開張仲有7折優惠🈹都好耐無食過大阪燒,見到又有啲想食😆✅帶子大阪燒$98大阪燒有幾款口味,有蜆、章魚、蝦、帶子,選咗帶子口味,整緊個陣已經聞到好香,好期待☺️食落蛋香味充足,醬汁比例啱啱好(我最怕勁多汁,越食越鹹😆)本身以為係原粒帶子擺大阪燒上面,原來用細細粒帶子,會夾咗係大阪燒入面,咁樣食法口感幾唔錯👍🏻講起對上一次食大阪燒好似係幾年前,感覺覺得一般就好少再買,加上市面上唔算真係好多大阪燒店,但食完楓之後重拾我對大阪燒嘅興趣😍✅丸久小山園焙茶醬烤蛋糕$138醬汁用咗小山園出品嘅茶🍵呢款茶非常好飲,用嚟整甜品一定正🍰焙茶味好香,蛋糕即叫即整非常鬆軟😍旁邊仲有好多生果同配料🍌🫐焦糖香蕉好味😋✅抹茶豆乳$58日本進口豆乳,淡淡豆乳香,味道偏甜小小,可能少甜好啲🍵豆乳味比較突出🐻總結餐廳食物種類唔算好多,如果之後有多啲選擇更好,聽講之後就有窩夫🧇大阪燒幾好食,店員好nice😍💛好味指數:4.7/5 💜回頭指數:4.7/5📍楓 (旺角)旺角廣華街1號仁安大廈地下32B-D舖

✅帶子大阪燒$98

✅丸久小山園焙茶醬烤蛋糕$138

✅抹茶豆乳$58

🐻總結
大阪燒幾好食,店員好nice😍
💛好味指數:4.7/5 💜回頭指數:4.7/5

📍楓 (旺角)
旺角廣華街1號仁安大廈地下32B-D舖
2023-05-13 64 浏览
附近買嘢時見到呢間新開小店主食&甜品做緊7折優惠 加上比佢張日式烤蛋糕吸引到想試可能新開關係 Menu 暫時見到有大阪燒&烤蛋糕 同埋少量飲品選擇 📌小山園抹茶醬烤蛋糕 一上枱 呢個係3-4人share嘅分量😦同平時見到梳乎里pancake有點相似 但質感會鬆軟&濕潤好多 加上有唔同配料:紅豆 (唔係紅豆泥 紅豆的甜同茶嘅澀真係夾)仲有厥餅 白玉 &抹茶醬一齊食 味道同口感都好豐富📌大阪燒(章魚)鹹食可考慮大阪燒 有幾款海鮮選擇(蜆、帶子、蝦&章魚) 餡料算係多 滿口粟米粒&椰菜 如果煎得再香脆啲會更好👍🏼📌鳳梨檸檬梳打 📌蜂蜜柚子烏龍茶正常發揮 落單時可要求少冰

📌小山園抹茶醬烤蛋糕
一上枱 呢個係3-4人share嘅分量😦
📌大阪燒(章魚)
📌鳳梨檸檬梳打
📌蜂蜜柚子烏龍茶
正常發揮 落單時可要求少冰
  • 小山園抹茶醬烤蛋糕
2023-05-12 62 浏览
同朋友行完街街,喺附近發現到一間新開嘅小店,小店位於旺角廣華街仁安大廈入面,店內環境簡約舒適,店員服務體貼入微,而店鋪主打嘅有大阪燒、日系烤蛋糕🍰佢哋嘅大阪燒同烤蛋糕仲有幾種味道可以選擇╰☆大阪燒(帶子)即叫即整,熱辣辣🤤入口帶點微酥柔軟嘅口感,加上咸香嘅醬汁同粒粒帶子,口感更豐富╰☆丸久小山園抹茶醬烤蛋糕綿密柔軟嘅烤蛋糕面放上滿滿鮮綠色嘅抹茶醬,好吸睛😍食落唔會偏苦或偏甜,口感醇厚,抹茶粉千其唔好錯過╰☆水蜜桃梳打蜜桃梳打味道香甜清新,冰涼清爽

╰☆大阪燒(帶子)

╰☆丸久小山園抹茶醬烤蛋糕

╰☆水蜜桃梳打
蜜桃梳打味道香甜清新,冰涼清爽
🌟餐廳:楓📍地址:旺角廣華街1號仁安大廈地下32B-D嘅舖⏰營業時間:星期一至日 12:30 - 23:30係旺角食完晚飯再附近行陣街,順便去廣華街睇吓有咩新舖開🧏🏻‍♀️行到街尾竟然見到有間新日系甜品店😳主打大阪燒 | 日系烤蛋糕 | 豆乳飲品,甜品控既我即刻拉埋朋友一齊試試🙋🏻‍♀️餐廳以日式木系裝潢為主,燈光柔和,感覺舒適恬靜✨SCAN QR CODE落單,方便環保之餘仲圖文並茂,NICE☺️而家新店開張仲有七折,好抵啊😆———————————————————🔹 丸久小山園焙茶醬烤蛋糕 超巨型手工烤蛋糕製作需時,絕對係心機野♡大大個最岩同朋友仔開心SHARE🤭自家製焙茶醬香濃幼滑,淋滿整個蛋糕面,效果好澎湃💡手工烤蛋糕綿密鬆軟,蛋香味濃🍰伴碟仲有黃豆粉蕨餅、小丸子、時令生果,超豐富🤩———————————————————🔹 大阪燒 (章魚)有得揀章魚、蜆、蝦、帶子,最後揀咗最原始既章魚🎈一上枱賣相好吸晴,面頭鋪滿柴魚片、灑上海苔粉、蔥等等,咬落有彈牙章魚粒,仲夾雜香甜粟米粒同清甜蔬菜絲,足料之餘材料仲好夾添啊,食落大滿足😋😋———————————————————🔹 柚子烏龍茶、蜂蜜柚子
🌟餐廳:楓
📍地址:旺角廣華街1號仁安大廈地下32B-D嘅舖
⏰營業時間:星期一至日 12:30 - 23:30

係旺角食完晚飯再附近行陣街,
順便去廣華街睇吓有咩新舖開🧏🏻‍♀️
行到街尾竟然見到有間新日系甜品店😳
主打大阪燒 | 日系烤蛋糕 | 豆乳飲品,
甜品控既我即刻拉埋朋友一齊試試🙋🏻‍♀️

餐廳以日式木系裝潢為主,燈光柔和,感覺舒適恬靜✨
而家新店開張仲有七折,好抵啊😆

🔹 丸久小山園焙茶醬烤蛋糕
超巨型手工烤蛋糕製作需時,絕對係心機野♡
大大個最岩同朋友仔開心SHARE🤭
自家製焙茶醬香濃幼滑,淋滿整個蛋糕面,效果好澎湃💡
手工烤蛋糕綿密鬆軟,蛋香味濃🍰
伴碟仲有黃豆粉蕨餅、小丸子、時令生果,超豐富🤩

———————————————————
🔹 大阪燒 (章魚)
有得揀章魚、蜆、蝦、帶子,最後揀咗最原始既章魚🎈
一上枱賣相好吸晴,面頭鋪滿柴魚片、灑上海苔粉、蔥等等,
咬落有彈牙章魚粒,仲夾雜香甜粟米粒同清甜蔬菜絲,
足料之餘材料仲好夾添啊,食落大滿足😋😋

———————————————————
🔹 柚子烏龍茶、蜂蜜柚子柚子烏龍茶
甜品最岩就係配返杯冰凍又清爽既烏龍茶,甜度適中,解膩一流,飲完爽哂😻🥳

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
2023-05-09
2023-05-12 308 浏览
今日好凍無意之中比我發現咗一間甜品小店😍重點係佢張抹茶蛋糕嘅poster 超級引呀🤤見到都已經流晒口水嚕🥳見又有位🪑我哋見又未夠鐘食飯🈵️咁就即刻入去食件cake飲杯野試吓先🥳🍵呢間小店真係要用臥虎藏龍去形容先至係最最貼切不過👍佢位置喺一個靜中帶旺嘅小街入面😍比我見到佢超驚喜呢👍小事店裝修走簡約路線🈵️感覺自然又舒服💯我自己就超鍾意喇❤️🌮帶子大阪燒 $98🌈大阪燒就食得多喇🔥但係喺內面加埋帶子就真係第一次試呀😅加埋帶子入去做大阪燒嘅口感係多左煙煙靱勒嘅咬口💯而且佢哋嘅醬汁仲帶有獨特嘅甜味添❤️令成份大阪燒嘅層次感提升咗唔少噃👍🎂丸久小山園抹茶酱烤蛋糕 $158🌈睇到丸久小山園呢個名我就即刻諗起京都🇯🇵我曾經係京都食過嘅一間好好味嘅抹茶蛋糕🍵印象深刻❤️估唔到今次係呢度會番我當年快閃京都嘅味😋佢地個蛋糕香濃又鬆軟🔥上面仲鋪🈵️超級多嘅滑溜嘅流心抹茶醬🍵甜而不膩💯配多杯抹茶真係勁正呀🥳🫘芝麻豆乳 $58🌈知道嘛⋯⋯黑芝麻係有豐富嘅維他命E架🫘呢杯濃厚嘅芝麻豆乳質地夠曬濃仲一啲都唔浠添😋味道仲有好獨特嘅和風味添🥳喜歡黑芝麻嘅朋友仔千奇唔好錯過呀❤️🍵抹茶豆乳 $58🌈唔洗解釋😂抹茶控必order 嘅飲品

🌮帶子大阪燒 $98

🎂丸久小山園抹茶酱烤蛋糕 $158

🫘芝麻豆乳 $58

🍵抹茶豆乳 $58

🌈唔洗解釋😂抹茶控必order 嘅飲品🍵同抹茶蛋糕一樣咁精彩✅抹茶味道香濃💯我呢個控茶控比佢🈵️分呀🥳
  • 丸久小山園抹茶酱烤蛋糕
  • 帶子大阪燒
  • 抹茶豆乳
  • 芝麻豆乳
📍隱身於仁安大廈盡頭 餐廳裝修小巧雅緻 深棕色木系色調配上暖色柔和燈光 幾有日式喫茶店嘅氛圍🎏🌀章魚大阪燒 有别於平時食到飽肚感十足嘅大阪燒 餐廳將麵糊嘅比例減少近半 令大阪燒比較薄身 口感更輕盈! 🤤加入咗粟米 椰菜絲 蟹柳 同厚切章魚粒等唔同口感嘅配料 食落多咗層次 如果醬汁再多少少就perfect 😻朋友表示加入大葱令大阪燒味道提升唔少~👾🌀丸久小山園抺茶醬烤蛋糕 啱啱做完運動食甜品真係好邪惡🙈 但見到餐廳竟然有厚鬆餅 又忍唔住想試🤐🤐Hotcake好巨型 直徑都有成6-7 cm~ 仲配有好多配料😻 蛋糕表面烘得金黃平滑🥞 口感較厚實但質感濕潤 有d似長崎蛋糕嘅質感 細嚐可以食到蛋香🙋🏻‍♀️ 朋友唔好甜食都忍唔住食多幾啖😂✅最鐘意嘅係蛋糕淋上厚厚一層嘅抹茶醬同抹茶粉 餐廳採用2款抹茶粉調配而成 抹茶味濃郁帶甘 幾有驚喜😻🌀 柚子梳打 &鳳梨梳打大大杯好解渴! 見到豆乳系列係用日本製豆乳 賣相都幾吸引🫶🏻原來餐廳開業只有半個月 所有餐點都仲做緊7折優惠! 雖然食品選擇唔多 但2款招牌食物都用料充足好appreciate店員會問客人意見 同我地傾下計 再改良菜式配方 係一間好有誠意同
📍

🌀章魚大阪燒

朋友表示加入大葱令大阪燒味道提升唔少~👾

🌀丸久小山園抺茶醬烤蛋糕

🌀 柚子梳打 &鳳梨梳打

好appreciate店員會問客人意見 同我地傾下計 再改良菜式配方 係一間好有誠意同人情味嘅小店 都好值得支持❤️
2023-05-09
  • 丸久小山園抺茶醬烤蛋糕