2023-06-19 10 浏览
今次去呢間日式小店開張左無耐,我見佢個烤蛋糕賣相好吸引就決定約埋個fd去食😛-我星期五晚去到佢岩岩好滿座,餐廳位置唔多,以木為主既裝修幾有日本cafe既感覺😗-佢主要係食大阪燒同日式烤蛋糕,我就揀左個蝦大阪燒 ($88)、丸久小山園焙茶醬烤蛋糕 ($138)、可可豆乳 ($58) 同鳳梨檸檬梳打 (38)😎-個大阪燒上面有滿滿既蔥花,都幾香,咬落去軟綿綿,D蝦幾鮮甜同彈牙,令到個口感同味道都豐富左,鹹鹹甜甜幾好食😗個焙茶醬烤蛋糕賣相滿分,佢旁邊仲有唔同生果、丸子同蕨餅做配料😮最surprise係有焦糖香蕉,又脆又甜好正🤪而個主角烤蛋糕既口感係綿密同結實D,係偏向磅蛋糕既口感😗配埋D cream食落有淡淡既茶香,唔會好甜,食完成個cake都唔覺得膩😛兩杯野飲同樣係賣相吸引,而且都算大杯😗整體黎講呢間餐廳環境都幾好,D野食賣相又吸引,特別係個蛋糕,打卡一流🤪

兩杯野飲同樣係賣相吸引,而且都算大杯😗

2023-06-18 21 浏览
旺角呢間木系cafe 主打大阪燒同烤蛋糕新開張無耐有限時7折優惠喔㊙️-🐙章魚大阪燒(原價$78)新鮮熱辣即叫即製咬落口感豐富,好足料呀👍🏻有章魚、蟹柳、椰菜等醬汁惹味唔會太甜加上煎得焦香,幾好食喔!🍰丸久小山園焙茶醬烤蛋糕(原價$138)無諗過原來呢個烤蛋糕超巨型呢!女生4個人share都ok呀💕呢款手工烤蛋糕口感濕潤鬆軟有唔同口味選擇!Tt我就揀選咗配丸久小山園焙茶醬焙茶醬濃郁唔苦加埋京都蕨餅、白玉圓子、焦糖香蕉同鮮果豐富好味又超級igable喔📸🍵抹茶豆乳(原價$58)香濃嘅抹茶味中帶有豆香味選用日本進口豆乳質素相當有保證呀👍🏻🍯蜂蜜柚子綠茶(原價$38)酸甜嘅蜂蜜柚子味配搭清香嘅綠茶味道層之豐富清爽解渴,好啱夏天飲喔💯
旺角呢間木系cafe
主打大阪燒同烤蛋糕
新開張無耐
有限時7折優惠喔㊙️

🐙章魚大阪燒(原價$78)
新鮮熱辣即叫即製
咬落口感豐富,好足料呀👍🏻
有章魚、蟹柳、椰菜等
醬汁惹味唔會太甜
加上煎得焦香,幾好食喔!

🍰丸久小山園焙茶醬烤蛋糕(原價$138)
無諗過原來呢個烤蛋糕超巨型呢!
女生4個人share都ok呀💕
呢款手工烤蛋糕口感濕潤鬆軟
有唔同口味選擇!
Tt我就揀選咗配丸久小山園焙茶醬
焙茶醬濃郁唔苦
加埋京都蕨餅、白玉圓子、焦糖香蕉同鮮果
豐富好味又超級igable喔📸

🍵抹茶豆乳(原價$58)
香濃嘅抹茶味中帶有豆香味
選用日本進口豆乳
質素相當有保證呀👍🏻

🍯蜂蜜柚子綠茶(原價$38)
酸甜嘅蜂蜜柚子味
配搭清香嘅綠茶
味道層之豐富
清爽解渴,好啱夏天飲喔💯
上網見到有人介紹依間日系café,佢同其他café唔同既係,佢只有2款食物,就係大阪燒同日系烤蛋糕,聽聞水準幾高,值得黎試一試。入到去係木系既風格,播住d日文歌,非常relax同舒適,好似去左日本d cafe咁。一場黎到,我地就叫左一個大阪燒同一個日系烤蛋糕試下。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹丸久小山園焙茶醬烤蛋糕 $138依到既烤蛋糕即叫即焗既,所以預返時間等,而且佢既烤蛋糕係六吋既,超大份,2個人食都有d多,食得好滿足。烤蛋糕用上宇治丸久小山園既焙茶醬,茶味好夠濃!🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹エビ大阪燒(蝦) $88大阪燒有四種口味,但我地就揀左蝦試下。蝦唔算好大隻,但勝左夠多,差唔多啖啖都食到有蝦,蝦都夠彈牙,配埋玉米、蟹柳、椰菜等等既配料,成個大阪燒既口感相當豐富。大阪燒既上面仲放左好多醬料、灑滿蔥花跟木魚碎,味道好足夠。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹芝麻豆乳$58豆乳係用左日本既進口豆乳,加埋芝麻既香滑,味道好醇厚。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹鳳梨檸檬梳打 $38鳳梨好出,加左檸檬既梳打,酸酸甜甜,好好飲。本野都黃黃地,係燈光之下,好靚,好岩打卡。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹總結︰餐廳既位置比例隱世,係係一個

丸久小山園焙茶醬烤蛋糕 $138

エビ大阪燒(蝦) $88

芝麻豆乳$58
豆乳係用左日本既進口豆乳,加埋芝麻既香滑,味道好醇厚。

鳳梨檸檬梳打 $38

🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

總結︰餐廳既位置比例隱世,係係一個小商場入面,店面唔算大,但都幾多人食,木系既設計都令人有溫馨既感覺,食物質素冇得頂,大阪燒同烤蛋糕都好好食。十分推薦依間café。
  • 丸久小山園焙茶醬烤蛋糕
  • 芝麻豆乳
我本身勁鐘意食大板燒呀章魚燒,岀面多數係快餐店,有時分分鐘要企係街食,今次比我揾到間堂食,入到去裝修仲好有昭和風,環境好舒適!——大板燒有唔同海鮮配料選擇,一款大阪燒就有一款海鮮,無得combine,我就食最夾嘅章魚🐙($78)。一上枱發覺佢勁精緻又大份,超抵食。如果小朋友嚟食,一定好興奮,入面又有粟米,又有蟹柳咁,菜嘅數量唔會過多,個漿都溝得好,一啲都唔濟住個肚,價錢唔貴,真係想再嚟試埋其他口味!——另外本身同朋友叫左杯梳打特飲($38杯)消暑都夠飽。不過想補祝佢生日,所以叫左個焙茶pancake蛋糕($138),點知呢個仲大份過個大阪燒,笑死我地。個pancake一啲都唔甜,仲越食越上癮添😂因為旁邊有好多生果,連個香蕉片都有用糖燒過個面,好好食,生果多款令顏色好igable而且又幫助消化呢!最後我地兩個人竟然清得哂😂😂😂——總括嚟講pancake同大阪燒嗰漿嘅份量都控制得好好,我覺得呢間直頭可以叫做專門店!
——

旺角廣華街開左一間專做大阪燒及日式烤蛋糕小店~~新張期優惠7折,折完$55/塊大阪燒都幾抵食!店內主要日系深木色design用qr code 自助點餐大阪燒(蝦)原價$88共4款 大阪燒比正宗的菜量無甘多,煎得幾脆口,亦有粟米增口感~蝦肉細細粒,但份量都幾多。丸久小山園抹茶醬烤蛋糕原價$158 7折後$111絕對是兩人份量淋上小山園抹茶醬,配料有白玉、蕨餅、紅豆蓉~烤蛋糕密度都幾好,厚度有點像將3-4塊熱香餅疊埋,但蛋味好濃郁,好濕潤!抹茶豆乳 $58飲得出用靚嘅抹茶粉有回甘,口感好順滑,不錯西柚綠茶 $38用柚子果醬調製,味道正常!
旺角廣華街開左一間專做大阪燒及日式烤蛋糕小店~~

新張期優惠7折,折完$55/塊大阪燒都幾抵食!

店內主要日系深木色design

用qr code 自助點餐

大阪燒(蝦)原價$88
共4款

大阪燒比正宗的菜量無甘多,煎得幾脆口,亦有粟米增口感~

蝦肉細細粒,但份量都幾多。

丸久小山園抹茶醬烤蛋糕
原價$158 7折後$111

絕對是兩人份量
淋上小山園抹茶醬,配料有白玉、蕨餅、紅豆蓉~

抹茶豆乳 $58
飲得出用靚嘅抹茶粉有回甘,口感好順滑,不錯

西柚綠茶 $38
用柚子果醬調製,味道正常!
2023-06-08
  • タコ大阪燒
2023-06-13 31 浏览
主打大阪燒同日式烤蛋糕, 餐廳裝修走木系風格, 充滿日本喫茶店嘅感覺✿🐙章魚大阪燒 大阪燒一共有4款口味供選擇, 包括有:蜆、章魚🐙、蝦🦐、帶子。表面鋪滿木魚碎、海苔粉同蔥花, 中間夾住粟米粒🌽、椰菜絲、雞蛋、洋蔥🧅、章魚粒等等, 用料十足!餅底煎得幾脆口, 粉漿比例較少, 蛋嘅比例相對較多, 每一口都食到彈牙嘅章魚粒同粟米粒, 口感層次豐富!🥞北海道滨乙女芝麻醬烤蛋糕適合2-3人份量♡ 蛋糕即叫即烤, 製作需時, 所以要等耐少少~ 烤蛋糕淋上滿滿黑芝麻醬, 好澎湃, 賣相吸引, 打卡一流😍!配料有京都蕨餅、白玉丸子、焦糖香蕉🍌、士多啤梨🍓、藍莓🫐。蛋糕鬆軟綿密, 蛋味香濃; 自家調配嘅芝麻醬香濃幼滑, 芝麻味濃郁, 整體甜度啱啱好, 上面仲有啲Oreo碎, 令個味道更有層次感⸝⸝𓆸💚抹茶豆乳選用日本進口豆乳🥛配自家調製抹茶醬, 抹茶味香醇🍵, 口感順滑🤎焙茶豆乳焙茶味香濃, 帶淡淡豆乳香

🐙章魚大阪燒

🥞北海道滨乙女芝麻醬烤蛋糕

💚抹茶豆乳
🤎焙茶豆乳
焙茶味香濃, 帶淡淡豆乳香
2023-06-10
估唔到喺呢個名錶街的盡頭找到呢間新開的日式餐廳。從側面看,以為店舖四四方方咁,好大啦,入到去其實店內無想像中咁大,以楓木為主,有多張二人木枱木凳,無乜位放手袋,也感覺坐得比較逼🫢餐廳主打大阪燒和日式烤蛋糕,一鹹一甜,我哋2樣都叫,因為現時做緊7折優惠😁🐙夕コ大阪燒 (章魚) (HK$78,折後HK$55).呢度嘅大阪燒係性價比好高🔝,比一般嘅多好多章魚,差唔多每口都有.配搭比列剛好的燒汁、多鰹魚片、多青蔥,食麵團都覺得很好食呀😋👍🏻🍰 丸久小山園焙茶醬烤蛋糕 (HK$138 ,折後HK$97).呢個係全手工烤蛋糕,有厚度,質地綿密,入口軟綿綿的,滿實在感.淋上的丸久小山園焙茶醬,香濃的焙茶味道,甜度適中,配合蛋糕一齊食,好好味喎!.伴碟有好多配料 — 爽軟的京都蕨餅、軟彈的白玉圓子、焦糖香蕉、新鮮士多啤梨和藍莓、仲有朱古力碎粒,超豐富的美味😋👍🏻🥛 芝麻豆乳 (HK$58 ,折後HK$41).大大杯日本牛奶加入一大pat自家調製的芝麻醬,超豪客,不過建議攪勻先飲,因為我覺得個芝麻醬都好甜下*🍹 鳳梨檸檬梳打 (HK$38 ,折後HK$27).在燈光下,這杯梳打汽水睇落好似發光的😍.攪勻

🐙夕コ大阪燒 (章魚) (HK$78,折後HK$55)

丸久小山園焙茶醬烤蛋糕

🥛 芝麻豆乳 (HK$58 ,折後HK$41)
🍹 鳳梨檸檬梳打 (HK$38 ,折後HK$27)
.在燈光下,這杯梳打汽水睇落好似發光的😍
.攪勻後飲,果味濃郁,先食到鳳梨的甜蜜,之後就係好清新的檸檬果酸,強烈對比刺激味蕾,呢個好好飲呀!

整體性價比高,我一定會襯佢仲有開業的7折優惠時再回訪噠,等我呀😂
📌 提提你:此店有加一服務費喔!
2023-06-08
  • タコ大阪燒
[ #caloriefoodie旺角 ]• 楓 •🐿-店舖走木系日式風格 係一個歇息嘅好地方٩(ᐛ)و然而餐牌選擇唔多 主打大阪燒、烤蛋糕、飲品👩🏻‍🍳而且當日為一人廚房 即叫即製 所以等待時間會有少少耐🤏🏻最近新店開張全單7折🎊 所以超級抵食 有興趣不妨試試!!-💰以下為原價價錢 (⊃。•́‿•̀。)⊃-🐙 章魚大阪燒 💰$78大阪燒一共四款口味 分別係蜆、章魚、蝦、帶子而我地就揀咗最大路嘅章魚口味 章魚份量頗多章魚大約係章魚燒餡料嘅大小 煙韌彈牙有嚼勁配上椰菜絲、粟米、葱花、木魚碎等配料 口感豐富-🍵 丸久小山園抹茶醬烤蛋糕 💰$158烤蛋糕都有四款口味可選擇 有可可榛子、芝麻、焙茶、抹茶 ♡´・ᴗ・`♡成個烤蛋糕超大 大過塊臉😹 蛋糕口感鬆軟似厚pancake加上抹茶醬 令口感更濕潤 但覺得抹茶味可以更加濃😛配料有白玉、抹茶蕨餅、紅豆、雜苺等等-🍃 抹茶豆乳 💰$58🍂 焙茶豆乳 💰$58坊間餐廳一般都係抹茶或者焙茶鮮奶 ʕ •̀ ω •́ ʔ但呢度就用豆乳嚟代替鮮奶 飲落有陣大豆嘅味道-📍 旺角廣華街1號仁安大廈地下32B-D號舖-#caloriefoodie
[ #caloriefoodie旺角 ]
• 楓 •
🐿
店舖走木系日式風格 係一個歇息嘅好地方٩(ᐛ)و
然而餐牌選擇唔多 主打大阪燒、烤蛋糕、飲品👩🏻‍🍳
而且當日為一人廚房 即叫即製 所以等待時間會有少少耐🤏🏻
最近新店開張全單7折🎊 所以超級抵食 有興趣不妨試試!!
💰以下為原價價錢 (⊃。•́‿•̀。)⊃
🐙 章魚大阪燒 💰$78

大阪燒一共四款口味 分別係蜆、章魚、蝦、帶子
而我地就揀咗最大路嘅章魚口味 章魚份量頗多
章魚大約係章魚燒餡料嘅大小 煙韌彈牙有嚼勁
配上椰菜絲、粟米、葱花、木魚碎等配料 口感豐富
🍵 丸久小山園抹茶醬烤蛋糕 💰$158

烤蛋糕都有四款口味可選擇
有可可榛子、芝麻、焙茶、抹茶 ♡´・ᴗ・`♡
成個烤蛋糕超大 大過塊臉😹 蛋糕口感鬆軟似厚pancake
加上抹茶醬 令口感更濕潤 但覺得抹茶味可以更加濃😛
配料有白玉、抹茶蕨餅、紅豆、雜苺等等
🍃 抹茶豆乳 💰$58

🍂 焙茶豆乳 💰$58

坊間餐廳一般都係抹茶或者焙茶鮮奶 ʕ •̀ ω •́ ʔ
但呢度就用豆乳嚟代替鮮奶 飲落有陣大豆嘅味道
📍 旺角廣華街1號仁安大廈地下32B-D號舖

#caloriefoodie
2023-06-10 23 浏览
🇯🇵新開日式大阪燒日式小店系列—▫️餐廳: 楓kaede @kaede_dessert ▫️地點:全香港只有1️⃣間分店(旺角廣華街1號仁安大廈地下32B-D號舖)▫️營業時間⏰:星期一至星期日12:30-23:30▫️價錢:$100+—味道:🇯🇵🇯🇵🇯🇵+0.7🇯🇵環境:🏮🏮🏮+0.65🏮價錢:💵💵💵+0.7💵服務:🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳+0.6🧑🏻‍🍳(食物等待⌛️時間較長)—👧🏻又去咗旺角食野🇯🇵見依間新開有7折同有大阪燒就去食吓—📍夕二大阪燒(章魚)價錢:$78($55-7折)分數:🐙🐙🐙+0.86🐙有折真係抵食😁😁好大塊大阪燒,仲幾足料🫶🏻🫶🏻有好多章魚🐙粒、木魚、菜粒等等🤣同個汁幾夾—📍丸久小山園抹茶醬烤蛋糕價錢:$158($111-7折)分數:🍰🍰🍰+0.55🍰好少見咁大塊日式烤蛋糕🍰有好多抺茶醬🫶🏻有回甘🍵但蛋糕冇想像中咁鬆軟,同有啲飽,2-3人share都足夠—📍焙茶豆乳價錢:$58分數:☕️☕️☕️+0.57☕️焙茶味都香,加豆乳幾夾☕️茶味再濃啲就更好—#好西 #打卡 #日本串燒 #串燒 #正餐 #HongKong #旺角 #美食 #cafe #iphoneonly#instagood
🇯🇵新開日式大阪燒日式小店系列

味道:🇯🇵🇯🇵🇯🇵+0.7🇯🇵
環境:🏮🏮🏮+0.65🏮
價錢:💵💵💵+0.7💵

👧🏻又去咗旺角食野🇯🇵見依間新開有7折同有大阪燒就去食吓

📍夕二大阪燒(章魚)
價錢:$78($55-7折)
分數:🐙🐙🐙+0.86🐙

📍丸久小山園抹茶醬烤蛋糕
價錢:$158($111-7折)
分數:🍰🍰🍰+0.55🍰

📍焙茶豆乳
價錢:$58
分數:☕️☕️☕️+0.57☕️
焙茶味都香,加豆乳幾夾☕️茶味再濃啲就更好

#好西 #打卡 #日本串燒 #串燒 #正餐 #HongKong #旺角 #美食 #cafe #iphoneonly#instagood #羊架 #amy_in_mk #豆乳#牛舌 #串燒 #central #抺茶 #燒烤 #小店 #omakase #燒肉
2023-06-09 28 浏览
廣華街有好多賣槍玩具的店跟朋友去逛完後 天氣也太熱 一定要休息一下見到在角落開了一間新店木系日式感滿滿原來是吃大阪燒和烤蛋糕感覺幾特別 一於吃吃看~.🔸丸久小山園焙茶醬烤蛋糕 $138手工烤蛋糕配上不同自家製醬料即叫即烤的蛋糕 是一個巨大化的蛋糕佈滿流心小山園焙茶醬🤤每啖都好有驚喜!! 蛋糕鬆化🥰配搭京都蕨餅 白玉圓子 焦糖香蕉 藍莓 士多啤梨 朱古力碎.🔸夕二大阪燒(章魚)$78超足料!! 即叫即做 香噴噴的有大量 係大量!! 章魚 木魚 菜絲 粟米 蔥花再灑上大阪燒醬汁和美奶滋醬超惹味!.🔸焙茶豆乳 $58好愛好愛焙茶的炭燒感 與豆乳是最夾的.🔸蜂蜜柚子烏龍茶 $38真蜂蜜 真柚子 的足料飲品烏龍茶也好清爽.新張還有優惠7折!! 大大份又好吃又抵吃.📍楓 Kaede📌旺角廣華街1號仁安大廈地下32B-D號舖
廣華街有好多賣槍玩具的店
跟朋友去逛完後 天氣也太熱 一定要休息一下
見到在角落開了一間新店
木系日式感滿滿
原來是吃大阪燒和烤蛋糕
感覺幾特別 一於吃吃看~
🔸丸久小山園焙茶醬烤蛋糕 $138
新張還有優惠7折!! 大大份又好吃又抵吃
📍楓 Kaede
📌旺角廣華街1號仁安大廈地下32B-D號舖
2023-06-08 17 浏览
因為是新開張有7折優惠,所以就和朋友去試一試。其實選擇沒有很多,專注做大阪燒和日式烤蛋糕,所以我們每一樣都點了一份試試。章魚大阪燒這個味道其實和平常吃的不太一樣,因為平常吃的麵粉和醬料都很多,不會吃到很多料。但這個配料是真的多,每一口都吃到了章魚,很彈牙。醬料不會覆蓋了大阪燒的味道,還可以吃到蔬菜和粟米的清甜味,吃完一整個也不會滯。丸久小山圖焙茶醬烤蛋糕可能因為是即整的緣故,等的時間比較久,不過味道也是真的好吃!蛋糕很鬆軟,蛋香味十足,配上幼滑的焙茶醬,口感超級好。焙茶醬味道不會苦,茶香味濃,也不會過甜。第一次吃到這樣的日式烤蛋糕,挺有驚喜,因為不會膩,跟水果一起吃不錯。我們點的2杯豆乳也還可以,主要靠豆乳帶出甜味,怕甜的可以試一下。可能因為新開張,等的時候比較久,希望以後愈來愈好!

章魚大阪燒

丸久小山圖焙茶醬烤蛋糕

可能因為新開張,等的時候比較久,希望以後愈來愈好!
2023-06-07 12 浏览
旺角陪大少睇完模型,見到隔離有間新開日系小店,裝修以木系色調為主,賣大阪燒、烤蛋糕、飲品等等新張期內七折優惠👏🏻分別點了大阪燒、日系烤蛋糕🍰豆乳系列飲品亍一丁大阪燒(帶子)$98大阪燒口味以海鮮為主,有蜆、章魚🐙蝦🦐帶子~大阪燒由椰菜🥬粟米🌽帶子、菇🍄蔥花、木魚、醬汁等組成餅底唔會太過乾身,粉漿比例亦較少,以蔬菜支撐整個大阪燒‼️ 帶子份量多,餡料豐富,夠足料❗️丸久小山園抹茶醬烤蛋糕 $158望見蛋糕即刻心心眼😍蛋糕鋪滿綠茶醬,重有埋紅豆🫘京都蕨餅、白玉圓子🍡焦糖香蕉🍌士多啤梨🍓藍莓🫐好吸引✨蛋糕濕潤、口感軟綿,除了焦香,還有陣陣清香,唔知係咪加咗檸檬呢⁉️🍋蛋糕唔甜,抹茶醬濃郁,加埋紅豆同吃,甜度剛剛好👍🏻白玉煙靭軟糯,蕨餅有咬口,還有水果🍓中和飽滯感🫐抹茶豆乳 $58抹茶跟日本豆乳比例剛好,兩者味道好夾,抹茶帶點點回甘~焙茶豆乳 $58焙茶味道較濃烈,適合喜歡茶味嘅朋友仔❗️手

亍一丁大阪燒(帶子)$98

大阪燒口味以海鮮為主,有蜆、章魚🐙蝦🦐帶子~

大阪燒由椰菜🥬粟米🌽帶子、菇🍄蔥花、木魚、醬汁等組成
餅底唔會太過乾身,粉漿比例亦較少,以蔬菜支撐整個大阪燒‼️

帶子份量多,餡料豐富,夠足料❗️

丸久小山園抹茶醬烤蛋糕 $158

蛋糕唔甜,抹茶醬濃郁,加埋紅豆同吃,甜度剛剛好👍🏻

白玉煙靭軟糯,蕨餅有咬口,還有水果🍓中和飽滯感🫐

抹茶豆乳 $58

抹茶跟日本豆乳比例剛好,兩者味道好夾,抹茶帶點點回甘~

焙茶豆乳 $58
焙茶味道較濃烈,適合喜歡茶味嘅朋友仔❗️
2023-06-04
香港探店|油麻地|和式甜品|楓今日來到位於油麻地的楓,是一家和風小店❤️,主打各種自家製蛋糕和大阪燒🥹環境真心推薦,真的好美,就像置身於京都窄巷的小店一樣,當然要發朋友圈了🤤エビ大阪燒(蝦)好吃!現叫現做,上面的木魚絲好多!隨熱力在擺動,而且蝦子也好爽口,味道真香😋丸久小山園抹茶醬烤蛋糕手工烤蛋糕🎂就是不同,感覺像是烤pancake,但上面有超多抹茶醬🥹,而且水果配料好多,不會單調芝麻豆乳選用日本進口豆乳,配搭上美滋滋的芝麻,也太好喝了吧😍抹茶豆乳——————為食分界線——————📍 楓 (旺角)旺角廣華街1號仁安大廈地下32B-D號舖人均消費: $80#mariofatfat #foodie #hkdoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
香港探店|油麻地|和式甜品|楓

エビ大阪燒(蝦)

丸久小山園抹茶醬烤蛋糕

芝麻豆乳
選用日本進口豆乳,配搭上美滋滋的芝麻,也太好喝了吧😍

——————為食分界線——————
📍 楓 (旺角)
旺角廣華街1號仁安大廈地下32B-D號舖

人均消費: $80
2023-06-07 58 浏览
想返鄉下,但一年四季都好似好peak,日本人滿為患,反而香港因為天氣太熱,好似冇咁多人油麻地都有間同鄉下一樣咁正嘅日式cafe,打卡歎好西一樣掂呢間嘅主食主要係大阪燒,整得唔滯係唔容易,但呢個章魚味大阪燒醬汁非常香口蛋嘅比例較多,所以澱粉感唔重,仲有啖啖章魚粒,好正呀甜品都好特別,以單層烤蛋糕做底,淋上滿滿焙茶醬,非常澎湃。餅底似海綿蛋糕,但又實淨少少黃少少,好綿好潤焙茶醬極之綿滑香濃,撈埋朱古力粒層次豐富。側跟仲有焦糖香蕉、冰凍蕨餅、白玉、雜莓等等,開心指數up茶品配豆乳,係寧神嘅好選擇。抹茶茶味幽香,即使啲冰融咗,茶香依然突出豆乳配可可同樣濃而不甜,些微甘香更能突出兩者原味

油麻地都有間同鄉下一樣咁正嘅日式cafe,打卡歎好西一樣掂

タコ大阪燒

蛋嘅比例較多,所以澱粉感唔重,仲有啖啖章魚粒,好正呀

可可豆乳

豆乳配可可同樣濃而不甜,些微甘香更能突出兩者原味
2023-06-06
タコ大阪燒
2023-06-05 52 浏览
Blue Monday去左旺角睇玩具,見到廣華街新開左間食大阪燒同烤蛋糕嘅舖頭,好似好吸引咁,就順便食埋個晚餐🤩✨帶子大阪燒 - 比想像中大份,而且裡面都好多粒珍珠帶子,口感一流之餘亦唔會太粉,面頭落左兩款蔥去調味,味道更出🤤✨丸久小山園焙茶醬烤蛋糕 - 賣相好吸睛,面頭滿滿焙茶醬,旁邊亦有多款配料包括小丸子、蕨餅、士多啤梨、藍莓、焦糖香蕉等,勁豐富😍蛋糕厚度適中,口感幾鬆軟,用焙茶醬配蛋糕幾特別,唔會太甜,但又幾甘香😋✨芝麻豆乳 - 滿滿嘅黑芝麻醬,撈完飲好香滑,而且凍飲真係好爽,好清暑!✨可可豆乳 - 未攪時有漸變色幾靚,攪完飲幾濃朱古力味,有d似細個飲樽裝朱古力嘅感覺🍫