2015-09-18 371 浏览
今日放假, 就去咗黃埔換演唱會飛. 換完之後望吓個錶. 個女差不多放學了. 個女係何文田返學. 而且超鍾意食日本菜. 我見有時間, 就上OPENRICE 睇吓黃埔或土瓜灣有咩日本餐廳啦! SEARCH 日本菜. 首先SEARCH咗黃埔. 冇一間LIKE.再SEARCH土瓜灣. 第一間就係 "楓 . 新日本料理" 櫒入去睇吓. 見到D相及食評都幾好. 即刻SEND資料比個女睇. 佢九秒九即覆...好. 咁我當然第一時間BOOK位啦. 去到門口見到店舖未有食客. 心唸...係我太早還是真係冇客呢! (我BOOK咗6:30) 唔理啦. 入咗去先算. 如果唔好食, 都係一次就算囉!(心唸). 一入到去, 老闆好友善問我想食咩!有咩唔食的. 個女當然搶答啦! 要食蟹...老闆笑住話: 你地今晚有口福了. 剛剛新推出任食松葉蟹腳sabu sabu. 我心唸...任食會唔會好貴架! 點知都唔洗我問. 老闆就話每人$480. 聽完後就哇! 都唔貴喎! 咁試吓啦! (補充一句: 坐到7:00已開始多客人了. 到8:30已有9成滿了)我地先叫咗兩隻松葉蟹. 好快就上菜了. 老闆親自上菜. 見到碟松葉蟹.
我地先叫咗兩隻松葉蟹. 好快就上菜了. 老闆親自上菜. 見到碟松葉蟹. 個女隻眼幾乎睇到趺出嚟. 個口就合唔埋. 笑死我. (因為佢真係好鍾意食蟹) 老闆都忍唔住笑...
松業蟹腳非常新鮮. 老闆話嚟到香港時已有7成熟. 放落熱鍋大概1分鍾就可以食. 唔好煮得耐. 果然, 蟹腳鮮甜, 肉厚, 肉嫩. 見到個女食到好滿足個樣. 真係抵晒.
除咗松葉蟹之外. sabu sabu 當然唔少得個好拍擋. 什錦菇菇及烏冬啦!老闆話底部有好嘢. 叫做葛絲. 係日本人用粉葛磨成粉狀再做成麵條. 係健康食品. 不過香港冇得買的. 放湯後幾十秒就食得. 好滑, 好煙un. 除咗葛絲. 仲有鮮冬菇, 雞肶菇, 靈芝菇, 金菇, 娃娃菜, 豆腐, 手打烏冬.
由於有松葉蟹食. 所以餐飯足足食咗三個鍾. 好彩老闆好人. 由得我地繼續食. 今晚餐飯超滿足(個女). 超開心(都係個女). 不過見到佢食得咁開心, 比幾多都值得. 但話說回來. 今餐真係好抵.

• 松葉蟹任食sabu sabu
2015-09-10 563 浏览
懶人會用夏日炎炎的值口不願意走更遠的地方去搵啖食,搵朋友說是來我家玩其實是我想找吃飯的伙伴~和我去吃日本料理~呵呵~客人入到來餐廳,強力的燈光四射下,發現餐廳多石頭木材做了牆身的佈置同時用上木椅子木餐桌,再掛上日式型的燈籠,和風感覺加多強烈~如果想偷師,這BAR枱是最佳位置 在等待美食上餐桌時,就是正好欣賞餐具的時候我們是刺身怪吃~那就來一客聯合國的刺身拚盤吧!有七款不同的刺身帶子,劍魚,三文魚,八爪魚,油甘魚,海膽,墨魚大家見到後想快把刺身全放入口~ 來自博多的海蝦-肉質鮮甜而大的海蝦,是我首選要吃掉它~ 北海道刺身八爪魚無知的我~原來發現網上查後,八爪魚有豐富的蛋白質,礦物質的營養元素別看外表一塊塊似象膠,咬下是似肉質鮮軟多吃會膽固醇高~吃了先講才是最重要~娜威三文魚WOW~肥美新鮮的三文魚喔~看脂肪的平均分配~三文魚有豐富的不飽和脂肪酸多吃都無問題~北海道帶子厚厚的肉質,清甜爽口的帶子,高蛋白,低脂肪,又易消化,還有誰不吃讓我吃呢~明顯是沒有~來自大連的海膽有國內有高水準的海膽海膽蛋白質豐富,具有養顏、健脾強腎海膽每一塊色澤鮮明一口的味道是濃郁的甘甜味道用上脆口的紫包海
懶人會用夏日炎炎的值口
不願意走更遠的地方去搵啖食,
搵朋友說是來我家玩
其實是我想找吃飯的伙伴~
和我去吃日本料理~呵呵~
客人入到來餐廳,
強力的燈光四射下,
發現餐廳多石頭木材做了牆身的佈置
同時用上木椅子木餐桌,
再掛上日式型
的燈籠,
和風感
覺加多強烈~
如果想偷師,
這BAR枱是最佳位置
在等待美食上餐桌時,
就是正好欣賞餐具的時候
刺身拼盤
我們是刺身怪吃~
那就來一客聯合國的刺身拚盤吧!
有七款不同的刺身
帶子,劍魚,三文魚,八爪魚,油甘魚,海膽,墨魚
大家見到後
想快把刺身全放入口~
來自博多的海蝦-

肉質鮮甜而大的海蝦,
是我首選要吃掉它~
北海道刺身八爪魚

無知的我~原來發現網上查後,
八爪魚有豐富的蛋白質,礦物質的營養元素
別看外表一塊塊似象膠,
咬下是似肉質鮮軟
多吃會膽固醇高~
吃了先講才是最重要~
三文魚
娜威三文魚

WOW~肥美新鮮的三文魚喔~
看脂肪的平均分配~
三文魚有豐富的不飽和脂肪酸
多吃都無問題~
帶子
北海道帶子

厚厚的肉質,
清甜爽口的帶子,
高蛋白,低脂肪,又易消化,
還有誰不吃讓我吃呢~明顯是沒有~
來自大連的海膽

有國內有高水準的海膽
海膽蛋白質豐富,具有養顏、健脾強腎
海膽每一塊色澤鮮明
一口的味道是濃郁的甘甜味道
用上脆口的紫包海膽,
立即變成第二個吃法
菲律賓的劍魚
黑安格斯肉眼扒

這美味的黑安格斯肉眼扒
用上乘的肉眼扒
加上廚師煮食的功力深厚
牛扒有一點黑椒的味道更濃郁,
肉質幼嫩和豐富, 又不會有太多厚的脂肪
把這塊肉眼扒變成槍手貨.
擁抱蛋白飯的麵包蟹

食物的擺設是會令到客人
吃得更開懷~
視覺和味覺都是重要和重視的
看看這麵包蟹抱了所有的蛋飯
想起某個韓國的名字

廚師把所有麵包蟹內的鮮肉
分拆來後,添了蛋白來做這炒飯
吃了那麼多的冷盤食物後,
似白雲的蛋白蓋在炒飯上.
聞到是香噴噴的蛋白香味
吃每口內豐富無比的口感
還被我要了個蟹鉗慢慢品嚐~

現在吃了美味的料理後,
全班朋友都不願那麼早散場
笑聲不可以停~
其實土瓜灣區美食的餐廳越來越多~
那由我來帶路~去吃甜品來做完結~

• 麵包蟹炒飯
  • 黑安格斯肉眼扒
  • 海膽
  • 三文魚
2015-08-20 535 浏览
為好姊妹慶生!她非常好日本菜/海鮮/魚生,為了就極不願意過海的友人選了到此一聚!因為之前來過,知道食品質素高,食材新鮮,價格相宜(勁抵)食物份量亦不小!地方細細,坐位也不多!但坐得舒適又不會限時!訂枱的好處,除左一定有位,老闆之一的大㕑(劉靑雪+林雪mix)😂😂會問你想食咩!佢可以建議一D時令海產/特別食物(今次剛剛反了喜之次)或者幫你寫一個menu ! 食到勁飽,3 請1埋單也是1950 ,每人650!大家都賞得非常,非常抵!友人見隔離枱吃蟹鍋正盤算下次與家人來會一會佢呢!😂😂Ps. 訂定枱比較安全!因為老闆說人手不足!有時候walk in 老闆會直接告訴你今晚做不到了!
燒pineapple 😎

• 芝麻雞亦
  • 喜之次,二食
  • 生蠔
2015-08-07 733 浏览
今晚帶左老友記黎呢度睇下今次會有咩驚喜。 得知老板呢度係會做(阿媽家姐) 即係廚師發板,預早whatsapps 左老細,今晚懷住呢個緊張又興奮既心情落到舖頭喇~! 先黎刺身併盆帶子又大又甜又新鮮,,正!三文魚厚切好肥美。。。掂!油甘魚腩真係不得了,,好!劍魚,甜蝦,八爪魚。。。。一試難忘 再黎鰻魚玉子卷壽司老板話呢個壽司做既工序好繁複,做既過程會好大機會會失敗,所以唔係咁易。見到呢個壽司心諗咪又係蛋壽司有咩咁巴閉呀?!點知一啖咬落去,蛋中夾住啲鰻魚又幾夾喎,口感幾特別,好香濃既蛋味再加鰻魚既鮮味,好味到不得了,可惜只有兩舊,想再食都冇喇 T.T呢條魚叫翡翠皇魚,產自澳洲屬海魚,所以魚味濃,肉質富有彈性,用鹽燒真係最天然最好既食法!!呢個真係好好笑,老板同廚師特別為我準備既菜式,薑蔥炒蟹。我問,乜日本野有薑蔥炒蟹既咩?佢地話,冇架,好明顯呢個係中式野喇。中式菜式但用日本既碟,都算係fusion菜既,哈哈。呢個炒蟹同出面有啲唔同,配料有豆豉,芫茜,大碌蔥,辣椒乾,薑片,仲有秘製汁,個汁甜甜地辣辣地好過癮,好味!!總括今晚呢餐有驚喜得黎真係幾開心,鬼馬既老板同廚師,令整晚既晚飯生色不少,
今晚帶左老友記黎呢度睇下今次會有咩驚喜。

帶子又大又甜又新鮮,,正!
三文魚厚切好肥美。。。掂!
油甘魚腩真係不得了,,好!
劍魚,甜蝦,八爪魚。。。。一試難忘

再黎
鰻魚玉子卷壽司
呢個真係好好笑,老板同廚師特別為我準備既菜式,薑蔥炒蟹。
總括今晚呢餐有驚喜得黎真係幾開心,鬼馬既老板同廚師,令整晚既晚飯生色不少,聽佢地吹下水,大家傾下計,咁就過左愉快既一晚。
2015-08-07
2015-07-23 779 浏览
為了覓食找到土瓜灣,原本也不抱什麼期望~誰知竟找到寶!?爸爸在OpenRice裡找到這家「楓‧新日本料理」,評語也不錯,最重要的是,價錢十分便宜!價錢十分便宜!!價錢十分便宜!!!因為很重要所以要說三次!!這店的價錢比外面的平很多!先不說這些,看看都叫了些什麼食物吧!三文魚,油甘魚,北寄貝,帶子,九洲生蠔三文魚鮮甜的很,不是腩位亦油香鮮味十足這裡的油甘魚是我吃過中最好吃的!北寄貝厚厚的5片,鮮甜的不得了帶子又大又圓,爽爽甜甜的我不吃生蠔的,但愛吃的媽媽說很好吃,剛入口沒什麼味道,咀嚼過後鮮味卻席捲而來,比外邊那些澳洲生蠔好吃幾倍味噌燒花盧只有一邊有塗上味噌去燒的,第一次這樣吃很有趣,味道也很好,連一向不愛吃魚的男友也接受到。大虎蝦天婦羅幸好老闆落勸阻我們別點普通的蝦天婦羅,推薦這個,天婦羅的粉漿調的剛好,厚薄恰到好處,就連頭也一起炸了來吃,比薯片還要脆。戰斧牛扒+骨這個雖要在訂位時候預訂才有得吃的,我這次來的主要目的就是它!果然不負眾望,肉味看濃,肉汁豐富,是我心目中在香港吃過第二好吃的牛!那條骨給我男友啃得乾乾淨淨!說是油味很香什麼的麵包蟹炒飯眼看接近每個食評都有叫一份,我們一行四人
為了覓食找到土瓜灣,原本也不抱什麼期望~誰知竟找到寶!?

爸爸在OpenRice裡找到這家「楓‧新日本料理」,

評語也不錯,最重要的是,

價錢十分便宜!

價錢十分便宜!!

價錢十分便宜!!!

因為很重要所以要說三次!!

這店的價錢比外面的平很多!

先不說這些,看看都叫了些什麼食物吧!
三文魚,油甘魚,北寄貝,帶子,九洲生蠔

三文魚鮮甜的很,不是腩位亦油香鮮味十足

這裡的油甘魚是我吃過中最好吃的!

北寄貝厚厚的5片,鮮甜的不得了

帶子又大又圓,爽爽甜甜的

我不吃生蠔的,但愛吃的媽媽說很好吃,

味噌燒花盧

只有一邊有塗上味噌去燒的,

第一次這樣吃很有趣,

味道也很好,

連一向不愛吃魚的男友也接受到。
大虎蝦天婦羅

幸好老闆落勸阻我們別點普通的蝦天婦羅,

推薦這個,

天婦羅的粉漿調的剛好,

厚薄恰到好處,

就連頭也一起炸了來吃,

比薯片還要脆。
戰斧牛扒
戰斧牛扒(骨)
戰斧牛扒+骨

這個雖要在訂位時候預訂才有得吃的,

我這次來的主要目的就是它!

果然不負眾望,

肉味看濃,肉汁豐富,

是我心目中在香港吃過第二好吃的牛!

那條骨給我男友啃得乾乾淨淨!說是油味很香什麼的
麵包蟹炒飯

眼看接近每個食評都有叫一份,

我們一行四人當然也不甘後人,

叫了一份來吃。

誰知拿出來份量多得嚇人!

老闆說是就著蟹膏的份量去炒多少飯的,

可想而知那蟹膏的份量也不容小渺!

整個炒飯膏味香濃,

配上蛋白吃更是一流!
這個是這次美味大餐的收費,

我是覺得很便宜的!

這餐飯絕對是物超所值的!

兩位老闆也很健談,

這一餐飯中我們也學到不少知識呢!
题外话/补充资料: 要去的話最好先訂位,我們星期二晚去也已經Full Booking了,做不到Walk In客
2015-07-21
戰斧牛扒
戰斧牛扒(骨)
2015-07-23 591 浏览
當晚遲收工,約左老婆喺土瓜灣食飯,兩條友無無聊又無目的咁行,又唔知食咩好,結果行下行下就行到落山道,竟然發現一間日本料理。二話不說第一時間衝入去,老板就走過黎推介長腳蟹,毛蟹任食,問我地有冇興趣,自問係蟹精既我,心諗今次你地要做蝕本生意喇,老板話長腳蟹就$1800任食2.5小時,北海道毛蟹就$500任食2.5小時。我即時既反應係咁平?堅定流呀?出面都唔止呢個價喇。老板就喺廚房拎左啲蟹出黎,果真冇吹水。呢間日本料理,老板同廚師都好好,喺我地烚下烚下既時候不時都走過黎同我地吹下水,介紹一下時令既食物。原來呢間野係食時令野,同一啲特別既食材,所以老板話下次再黎時早一兩日打黎訂左先就穩陣喇。期待下次再黎會有咩驚喜
期待下次再黎會有咩驚喜
北海道毛蟹
藍長腳蟹
附加鍋底1個
廚師細心預備既蟹件
哈哈,大戰過後既戰績
有烏冬,菜,豆腐。。。。
北海道毛蟹
藍長腳蟹
廚師細心預備既蟹件
有烏冬,菜,豆腐。。。。
  • 長腳蟹,北海道毛蟹任食
2015-07-19 596 浏览
因工作關系,我都會係唔同地方"放工",所以通常都會放到邊,食到邊而呢日就來到土瓜灣放工,就約左住附近既朋友食飯肚餓!首先叫左個"黑芝麻豆腐配有機沙律"好香既豆腐味,加上新鮮既魚籽和蟹柳,非常清新,好開胃作為頭盤非常好之後叫了苦瓜炒黑毛豬豬腩片我都鍾意食苦瓜的,但呢個唔會苦,配上蛋炒,口感爽脆而鮮味,味道一流,豬腩都很爽,小肥但又不大油膩芝麻雞翼脆炸過後感覺唔到油既存在,皮脆肉味香,正!最後係飯!麵包蟹炒飯好大隻蟹呀!不過係個殼,食得既部份係個蟹鉗部份,都幾有肉的蟹肉,蛋白和蟹膏炒出來,味道好香,聞到都已經好醒胃,食落都很不錯,蛋白既滑,蟹肉既彈牙質感和蟹膏炒出來既飯,我食左三碗了...
而呢日就來到土瓜灣放工,就約左住附近既朋友食飯

肚餓!首先叫左個"黑芝麻豆腐配有機沙律"
好香既豆腐味,加上新鮮既魚籽和蟹柳,非常清新,好開胃
作為頭盤非常好
黑芝麻豆腐配有機沙律
之後叫了苦瓜炒黑毛豬豬腩片
豬腩都很爽,小肥但又不大油膩
苦瓜炒黑毛豬豬腩片
芝麻雞翼
脆炸過後感覺唔到油既存在,皮脆肉味香,正!
最後係飯!麵包蟹炒飯
好大隻蟹呀!不過係個殼,食得既部份係個蟹鉗部份,都幾有肉的
蟹肉,蛋白和蟹膏炒出來,味道好香,聞到都已經好醒胃,
食落都很不錯,蛋白既滑,蟹肉既彈牙質感和蟹膏炒出來既飯,
我食左三碗了...
麵包蟹炒飯
题外话/补充资料: 鋪頭細細,食物質素很講究!
2015-07-15
黑芝麻豆腐配有機沙律
苦瓜炒黑毛豬豬腩片
2015-07-19 471 浏览
父親節,請老豆食餐好的,同行還有阿媽和爺爺,一行四人。這裡雖然都歡迎walk-in 客,但一般的安排是先預約,告知大廚你想食吃的,人頭預算多少,他為你發辦,有少少omakase 的形式,當然,菜單可以按個人喜好修改的。這裡的大廚叫Dee哥,很健談很幽默,有空就會走出廚房和食客吹水,一邊食一邊和大廚交流,是我十分享受在這裡用餐的原因。Dee 哥外貌有點像劉青雲和張偉文的混合版,介紹食材和烹調方法時聲如洪鐘,不難感受到他對製作料理的熱情和執著。第一道菜,是蟹肉有機菜沙律,不是特別罕見的東西,然而,用柚子醋調配的醬汁很清新怡人,用作Salad dressing,是絕配。這裡接受自擕酒水,不另加收費,抵讚!第二道菜,是刺身拚盤。是晚特別要求食加拿大龍蝦,部份作新鮮刺身,其餘滾粥。龍蝦刺身非常新鮮,帶子、海膽和蝦都是精品,縱使三文魚和北寄貝的質素都甚高,只因龍蝦帶子海膽在前,相比之下難免成了大配角。第三道菜,炸廣島蠔,炸漿恰到好處,蠔也很新鮮,加上點點醬汁輔助,完全滿足了刺身拚盤後意猶未盡的海鮮癮。第四道菜,是日本空運的沖繩豬手,味道酸中帶甜,炆得淋且膠質重,喜愛豬手者必食!第五道菜,豚肉炒沖繩
父親節,請老豆食餐好的,同行還有阿媽和爺爺,一行四人。

這裡接受自擕酒水,不另加收費,抵讚!
第五道菜,豚肉炒沖繩苦瓜,平凡但味美,豚肉和苦瓜味道很夾,只是為了保留戰鬥力,才忍住了叫一碗白飯的衝動。
第六道菜,汁煮花盧魚,和之前的炒苦瓜一樣,是那種隔兩天吃一次也不覺膩的菜式,叫人很想又添一碗白飯。
第七道菜,也是整晚的高潮,先前吃完了龍蝦的刺身,其餘的部份用作滾粥,沒有多餘的調味,只有新鮮的龍蝦和綿綿的靚粥底,就是以令本身不太喜愛吃粥的我添一碗後又再添一碗,完美!
齒頰留香的蝦鉗~~
2015-06-28
庆祝纪念
父亲节
  • 刺身、龍蝦粥、所有熟食
我是一個食平勻港九新界的人,唯獨是土瓜灣區,真是十次有八次是迷路的,沒有地鐵,每次來都要轉轉折折!也可能是好處,這兒的餐廳感覺隱世一點,而老闆同客人的關係也是比較的親近這次,因為朋友群中剛生了小Baby,新手媽媽餓了大半年的刺身癮,急不及待的約齊人開餐食過夠本!!探完小Baby之後就到了餐廳開餐!這兒曾經是新手媽媽的食堂,有左小Baby之後就一段時間沒來,所以一入餐廳,老闆就如見到多年沒見的朋友,親切又友善,而菜式方面,有一部份是需要預訂的,朋友已一早安排好,換句話說,我地食就係啦!!刺身併盤上面放的食材,大概看圖已叫得出來,不算很特別!不過產地上,卻是大不同,這間居酒屋會由世界各地購入不同的食材,定價不高,我也不知它們如何生存~ (笑)挪威三文魚 -- 魚肉橙白相間,白色的脂肪比不多,半透明狀,入口不會覺得好膩,非常滿足日本油甘魚 -- 口感比較爽身,沒有明顯的脂肪博多蝦 --比較爽口不太黏笠,鮮味濃郁,都是令我感覺蠻深刻的味道大連海膽 --一直以為北海道及加拿大的海膽是最美味的,原來大連都是三大海膽生產地之一,真是祟日拜外國貨拜到癲了,試了一口,感覺有點像馬糞海膽,豐香又甘甜,入口
我是一個食平勻港九新界的人,

這次,因為朋友群中剛生了小Baby,
探完小Baby之後就到了餐廳開餐!

所以一入餐廳,老闆就如見到多年沒見的朋友,親切又友善,
而菜式方面,有一部份是需要預訂的,朋友已一早安排好,
換句話說,我地食就係啦!!

刺身併盤
日本油甘魚 -- 口感比較爽身,沒有明顯的脂肪
大連海膽 --一直以為北海道及加拿大的海膽是最美味的,原來大連都是三大海膽生產地之一,真是祟日拜外國貨拜到癲了,試了一口,感覺有點像馬糞海膽,豐香又甘甜,入口即化,完全是喜出望外
挪威三文魚,日本油甘魚,博多蝦,大連海膽
沖繩苦瓜炒黑毛豬豬腩肉片
沒跳Tone 的告訴你,苦瓜我在外吃的次數,最多也只有三次,其中兩次就是沖繩苦瓜,
切薄片的苦瓜,口感爽而甘甜,不會有國內的苦瓜那種沒水份又澀口的感覺,
黑毛豬豬腩片有點像火鍋的肥牛片,油脂明顯可見,但沒有太濃烈的豬燥味,
口感也不會韌韌的,是一道感覺很家常,但材料方面卻講究得,家常做不到的下飯菜~
芝麻雞翼
燒雞翼,我鐘意食,一上台已經聞到濃濃的芝麻香,
外層雖炸到脆卜卜,但又不會感到好油,吃到最後碟上也沒有明顯的油跡

雞肉嫩滑,我最喜歡脆口的食物,不會不投推薦的一票!
不過要提提大家小心燙咀!咬下真的有煙出的!!熱辣辣的上桌喔!
博多蝦釀冬菇
又係一道色香味俱全的小食,木魚香加了冬菇香是難以想像的突出!
冬菇不算是超大顆,大概只有5元大小小,不過蝦肉是挺多,而且夾雜著一點蟹子,
蝦肉口感彈牙,加埋水份多的冬菇,間中咬破了蟹子,口感挺好的,而且真的好香!!
博多蝦釀冬菇
我是一等一的澱粉質女孩,朋友早知,不然我回家又會食杯面,
所以一早就預定了 麵包蟹炒飯,
是用麵包蟹的膏去炒飯,大家也知道麵包蟹是多膏少肉的,
但也不會夠炒一碟飯,要很多很多才可以,所以這個飯就只有預定,也是情有可原的!
一上桌,我已經嘩了一聲,麵包蟹好像是抱著一團軟綿綿的白雲,感覺超夢幻!
上面的是蟹肉加蛋白炒成的,口感不會過乾,口感滑溜,間中又會吃到蟹肉,正~
麵包蟹炒飯
一馬當先,搶左隻蟹鉗, 因為店家已把殼輕輕敲開,很易就可拆到肉
飯身不太油膩,每粒飯都被蟹膏包著,不論食同聞都充滿了蟹香!
不過這道菜要趁熱食,冷了感覺有點腥,味道不如熱食的好就是....
店子面積不大,應可坐到20-30人吧,
在落山道的一角,附近沒有太多的食肆,感覺隱世,要不是朋友是區內人,我也不會找到來!
這餐飯,人均消費$200多,感覺也算相宜
而且店主很親切,當日它拿出了私人珍藏的(不是酒,是...)辣椒油,給我們試味,
我不吃辣沒試味,但某些食得辣的朋友,卻說非常特別,而店主都有講可以在那裡購得~
完全是那種有好東西要開心Share之感!!
之後,朋友就帶路左別家找甜品的!下回分解吧!!
挪威三文魚,日本油甘魚,博多蝦,大連海膽
麵包蟹炒飯
話說地鐵一再延誤高鐵的完成期,民眾都是一味希望地鐵自己付鈔,對完成日並無期望。反而土瓜環線是眾望所歸,可惜卻是令人一再失望。沒有地鐵,唯有轉轉折折地,在小巴到達土瓜環街市下車後,就來到了這家真正的隱世居酒屋:楓.新日本料理。楓新並不算大,幾張抬的組合最多也只能坐幾個家庭而已。老闆也是十分好客,隨便拿張凳就可以跟客人聊上幾小時,天南地北說個不停。聽老闆說外面在賣4000的毛蟹,他們只賣800,只為跟客人分享食物。不過香港人大多貪圖方便,寧靜多付幾倍的價錢也不願多走幾步呢。刺身拼盤種種都有特色,味道把所有放題都比下去了。先以挪威三文魚為首發,話說外間放題的多為深紅且帶白線,那些多不是來自挪威,亦只是養殖,所以缺乏運動,每天只等待進食。真正的挪威三文魚應該像這店的呈半透明狀,味道甘香不帶過多油脂,真正感到在吃三文魚的鮮味。不說不知,原來大連海膽是三大海膽生產地,當中北海道跟加拿大的由於太渴市,經常貨源不足。吃起來大連的海膽也是豐香甘腴,陣陣鮮甜在口中散發,絕不比北海道的遜色。甜蝦亦同樣出色,甘甜爽口不帶黏。話說為什麼頭部會發黑?其實那是因為甜蝦進食天然綠藻/浮途生物,在頭部未消化的未完成就被
刺身拼盤
刺身拼盤種種都有特色,味道把所有放題都比下去了。

甜蝦亦同樣出色,甘甜爽口不帶黏。話說為什麼頭部會發黑?其實那是因為甜蝦進食天然綠藻/浮途生物,在頭部未消化的未完成就被撈起製作刺身,所以頭/胃就會依舊是黑黑的,但即使吸吮頭部還是人畜無害。另外,有時吃甜蝦時還有些綠色的,像蝦卵的東西是嗎?其實那不是卵,更不是便便,而是綠藻,那更證明甜蝦的食物是新鮮的。

菲律賓劍魚多是吃其脂香,市面上很多放題的劍魚都是水份充足,油脂魚香略欠。試過真正新鮮的劍魚,才知道原來劍魚也有其獨特的魚香味,魚脂較高但不會覺得自己在吃魚脂肪,略帶咬口卻不會韌,值得一試!

北海道帶子除了有SIZE之分,分別3L, 2L, L, M, S, 2S, 3S外,更重要的是新鮮度。市面上大多帶子刺身都是煮食用帶子,用糖水浸過就奉客,這些本來用在西餐廳的帶子價格低廉,但含菌量較高,如果不煮熟的話會為客人帶來潛在風險。難得在這裡吃得到的帶子雖然件頭不大,但其甘甜鮮香的帶子味卻令我留下極深刻的印象!

北海道刺身級墨魚跟帶子的情況相近,不過小弟不吃墨魚,所以不便評論。
黑安格斯肉眼
這位來自美國的選手黑安格斯肉眼卻用上了日式的燒汁,五分熟,牛味香濃而帶點嚼勁,肉汁保存得不錯,肉質非常JUICY,附有少量脂肪亦是入口即溶,不會太硬太難咬。有著上佳的野生牛肉味。用於減膩的蕃茄亦同樣水份充足,酸甜香濃。
沖繩苦瓜炒黑毛豬豬腩片
沖繩苦瓜炒黑毛豬豬腩片是豬豬‧‧‧抱歉,是小弟至愛;因為蛋,豆腐,豬肉均是高蛋白質的食物,是健身運動後的良品。豆腐的豆味十分濃郁,並非惠康一PACK豆味全無,只有綿軟口感的假豆腐。這豬豬脂肪比例極低,油份不高易於消化亦是健身必須。另一主角沖繩苦瓜味道甘而不苦,記得之前到沖繩吃過也是一試難忘!
麵包蟹炒飯
麵包蟹炒飯是全晚壓軸高潮所在!麵包蟹眾所周知是蟹膏之皇,蟹膏多得滿瀉,用來炒飯定必膽固醇超標‧‧‧啊不,應該是味道超一流。店家還細心的舖上了綿軟的半熟蛋白,跟炒飯混和後可以嘗到完整的鮮味。吃一口就知道,炒飯沒有欺場,啖啖蟹膏的咸香在口內散發,蛋白又中和了它的微乾,絕妙です!

有點細節要留意的是,麵包蟹的爪上的毛十分尖銳,小弟的手在嘗試為蟹脫衣期間被毛(刺?)多次插中,手指頭被插得像箭豬一樣,一條條拔的時候痛得我直呼SOS!
题外话/补充资料: 吃完之後才明白,雖然長途跋涉,但這價錢能嘗得到如此特色美食,還是值得的。
黑安格斯肉眼
沖繩苦瓜炒黑毛豬豬腩片
2015-07-13 504 浏览
是日去住土瓜灣既朋友屋企坐下, 然後本身唸住搭番車出MK 食野, 但行行下經過見到一間細細間日本野, 鍾意搵食既我地於是唸住試下佢.間野叫楓, 係食日本料理 , 入面陳設就好似日本劇入面,有一個同客人坐位十分接近既水吧.客人可以邊喺單邊枱食野邊同職員吹水, 成間店大慨坐到20 幾30人, 都係一般啡色既木枱木櫈, 雖然不大, 但整齊舒服而水吧枱上亦有好多近排好興既日本WHISKY以作裝飾我地一行6人首先叫左一個冷盤, 黑芝麻豆腐配有機沙律,黑芝麻豆腐有濃郁既豆味, 再配以魚子,蟹柳 同咪新鮮既有機菜去中和番, 再以芝麻醬調味, 開胃佳品!食日本野又點少得刺身,點左一個刺身併盤 入面有三文魚, 油甘, 帶子, 海膽, 墨魚, 劍魚吾好睇少一碟普通既刺身, 每一味都食得出係靚料, 好似三文魚係娜威黎,肉身半透明, 帶子同油甘魚都係來自日本,味道鮮甜,海膽喺黎自大連。 食得出老細揀料別出心栽!之後最啱就係食燒物, 我地再點左一個芝麻雞翼同銀雪西京燒雞翼好香芝麻味, 皮炸得好香脆而入面既雞翼肉仲好軟身同熱辣辣既煙噴哂出黎, 正。!銀雪西京燒既是煎銀雪魚, 呢個超好食,雪魚脂肪同肉比例適中, 魚
水吧枱上亦有好多近排好興既日本WHISKY以作裝飾
食日本野又點少得刺身,點左一個刺身併盤
入面有三文魚, 油甘, 帶子, 海膽, 墨魚, 劍魚
之後最啱就係食燒物, 我地再點左一個芝麻雞翼同銀雪西京燒
銀雪西京燒既是煎銀雪魚, 呢個超好食,雪魚脂肪同肉比例適中, 魚身好滑, 充滿住骨膠原, 好好味!而重點係煎既熟程度剛剛好 先可以食到魚肉甘軟甘滑!
食完白肉梗係要食番D紅肉補充下先啦, 黑安格斯肉眼扒, 天然牛肉, 所以煮至5成熟就剛剛好, 一咬落, D肉汁標哂出黎, 口感比較有連帶感,即是好難咬得開, 但不UN不鞋身,多肉少脂肪 適合慢慢趙,咀嚼D 肉汁再成舊吞落肚。
食完紅肉就食番D豬肉, 呢味沖城苦瓜炒黑毛豬豬腩片幾有特色。沖城苦瓜同一般苦瓜吾同, 肉汁多D而且有咬口好多, 再配 充滿住油脂既黑毛豬豬腩肉, 豆腐同蛋去炒, 吾錯。!
博多蝦肉釀冬菇 又係一有心機之作, 將蝦蟹肉同魚子釀入冬菇入面再炸,口感吾錯, 而且吾係度度有得食。
由於未夠飽, 所以點咗個飯, 麵包蟹蛋白炒飯, 呢個強烈推介, 大家都知麵包蟹係好少肉勁多膏, 將D膏全部要哂黎炒飯,飯完全吸哂蟹膏,然後配以軟滑既蛋白,色香味區全。 好正。

總括黎講, 其實食店地點吾方便, 但性價比計, 食物質素高, 一D 貴價既日本食物貨, 比喺出面市區既日本店真係平出好多,喜愛日本野既朋友不防入黎一試。!
2015-07-12
士瓜灣靚料日本菜@楓.新日本料理Maple Japanese Restaurant土瓜灣落山道1A號地下楓.新日本料理是住在土瓜灣我朋友介紹,她同男朋友吃高級壽司刺身時都會光顧的區內店子,比尖沙咀中環銅鑼灣質素相約的日本料理店價錢平一截。高質不一定要高昂價錢才換取到, 很多時成本都在租金上, 這個道理大家懂的。小店容納十來二十人, 裝修簡潔黑芝麻豆腐有機菜沙律,飽滿魚子,有機蔬菜,蕃茄片,青瓜絲,芫荽,生菜,蟹柳絲, 黑芝麻磨碎加黃豆製成豆腐,現成買回來快捷做出涼快沙律。幼滑豆腐富芝麻香,豆腐紮實密度高, 淋上酸胡麻醬,雙重芝麻享受。不過生芫荽股味未必人人接受,我要一條條挑出來, 因氣味太搶, 在沙律內很不協調。芝麻雞翼,皮薄不油且脆身,炸至顏色呈,金黃雞肉嫩而不乾,香口美妙。其實白芝麻可以撲上更多,連雞翼尖都迫出油份很香口,由頭到尾吃光光。黑毛豬豬柳苦瓜炒蛋嫩豆腐,豬柳幾似打邊爐的肉片,脂位具拉力肉味鮮明,炒蛋滑配豆腐,苦瓜薄切有點爽,苦味淡淡健康菜餚,沖繩人那麼長命,因常吃苦瓜養生。煎銀雪魚,煎至肉甜皮脆,不用挑骨亦是方便。博多蝦肉釀冬菇,混上 紫蘇葉,灑上柴魚多添份香氣,冬菇香出

土瓜灣落山道1A號地下
小店容納十來二十人, 裝修簡潔
煎銀雪魚,煎至肉甜皮脆,不用挑骨亦是方便。
博多蝦肉釀冬菇,混上 紫蘇葉,灑上柴魚多添份香氣,冬菇香出眾,天婦羅漿薄身無油膩應, 菇肉厚有質感,蝦膠彈牙中滲出紫蘇味。沒有任何醬汁蘸點下亦不覺乾生,炸物火侯控制得不錯。
炒飯 蛋白加麵包蟹蟹肉, 蟹膏善加利用混入白飯添香氣, 味道上一層樓。蛋白彈性十足嫩口,撈起後芳香撲鼻,入口爆出蟹膏甘甜,濃郁鮮甜,一粒粒橙黃蟹膏埋在飯中,炒飯濕潤。

朋友沒介紹錯,下次近近轉戰士瓜灣,吃完再去食糖水
2015-04-02 1178 浏览
各個老表們與我,雖年紀差距不少,但感情卻友好得像兄弟姊妹一樣,即使各有各的忙碌,也會久不久聚一聚,甚至一起旅遊。年長八年的哥哥,將搭尾車去外地工作旅遊,我們都替他很高興。這星期天我們為了Farewell他,便來到靚表姐介紹的楓·新日本料理一起吃頓午飯。鄉下妹出城,山長水遠來到沒有地鐵站的土瓜環,帶著戰戰兢兢的心情走到小店,發現店內竟然一個客人都沒有,心即時涼了一陣⋯皆因伏味也太濃了吧!一坐下,拿來午餐餐牌,當發現午餐價錢蠻經濟,每個套餐約須$48—$75,刺身飯也不過是$68,頓時聽到錢包大嘆安慰。光顧著談天說地,店員看我們良久也拿不定主意,就給我們推介了數款小食、午餐、炒飯,而靚表姐則加點了她認為必試的食品。我們八人除單點食品外只要了5個套餐,店方依然給我們每人一份套餐裡包括的茶碗蒸和味噌汁,十分慷慨。茶碗蒸很清新,遺質地偏實,只屬一般。先來的是當日到港的魷魚醬油漬,中央大量的魷魚鰆於口中爆漿,鮮味非常突出。納米燒香魚中內臟微苦但回甘,聽說香魚只能在清溪中找到,果然鮮甜。三文魚籽海膽飯,表面的北海道海膽份量也真多,入口細膩濃香,與卜卜脆又甜美的三文魚籽伴飯同吃,真是人間極品!鍋燒牛柳

茶碗蒸

魷魚醬油漬

納米香魚

三文魚籽海膽飯

鍋燒牛柳粒飯

鍋燒牛柳粒飯的牛肉肉質軟腍且入味,不過亮點卻在混入半熟蛋的米飯,滑溜溜的蛋漿連帶牛油和蛋香一同裹著米飯,加上黑椒醬汁中更是惹味無窮,真美味啊!
汁燒羊架

我們合共點了兩份汁燒羊架,每客有兩大件。烤羊架肉質粉粉嫩嫩,醬汁偏甜一點但不蓋過濃重的羊肉香,同樣非常出色。
豚肉野菜鍋

豚肉雜菜窩湯汁清甜,內有不少粗粉絲,與豚肉炒雜菜一樣份量很多,整體不過不失。

麵包蟹炒飯

麵包蟹炒飯,以游水麵包蟹豐富的蟹羔、蟹籽和蟹肉混飯炒成,再配搭蟹肉炒滑蛋白同吃;珍珠米炒得爽身,粒粒分明,而表面的蛋白則很幼滑,味道清甜,正中和炒飯那豐富蟹羔香帶來的油膩感,絕對不能錯過,但緊記要早一天預訂!
吉列雙皮奶

個人認為吉列雙皮奶gimmick 比食味更突出,以薄薄的白麵包裹著疑似custard 的餡料,感覺挺油膩,奶香未算出眾。
燒芝士年糕

相反,軟綿綿的燒芝士年糕,中央有大量忌廉芝士,哎開後撒上少許砂糖更使味道昇華,令人真難忘,不可錯過!

果然,店不可以貌相。這裡不但食材質素烹調水準高,我們八人吃了這麼多才$900多,當然晚餐應會較貴一點,但價格依然十分相宜,值得一試!

2015-04-29
納米香魚
魷魚醬油漬
鍋燒牛柳粒飯
三文魚籽海膽飯
汁燒羊架
豚肉野菜鍋
2015-03-27 740 浏览
同老朋友聚聚,去了舊區土瓜湾找了間特色餐厅,(通常出色廚藝的師傅都在一些死區出現),真的给我遇到。我們一行三人,唔知食乜好,廚師介绍了時令的 玫瑰龍蝦做鍋,蝦爪做盬燒,食到我 lam lam脷。但因只得三人只食了只鲍魚及和風牛柳粒已经好飽了。下次約埋成班friend來再試其他時令野。
玫瑰龍蝦鍋
磯煮鲍魚
玫瑰龍蝦鍋
磯煮鲍魚
2015-03-18 560 浏览
兩個人唔知食咩好,成日行經此食肆,抱住試試嘅心情入去喇。入內後,完全唔需要等位,同時完全冇侍應招待你,因為全餐廳原來得兩個人工作。因為有枱係訂咗位,我哋被編排至餐廳最入嘅位置。當然靜靜哋都唔錯。睇咗餐牌好耐,完全冇頭緒食咩,因為所有嘢都係普通日本餐廳有嘅,完全唔係其他食家有嘅驚喜,價錢亦係普通日本餐廳嘅價錢,而且我哋兩個人又食唔晒兩個餐,小食選擇唔多。最後都叫咗個牛柳粒定食同淨手打烏冬。牛柳粒定食$8x-牛柳粒偏咸,洋蔥過生,蓋過晒牛柳汁嘅味。淨手打烏冬$4x(餐牌上冇嘅項目)-完全唔係手打,加埋湯非常咸。喺差不多食完之際,訂咗枱嘅兩位到喇,佢哋坐低後即俾個唔知老板定侍應問點搵到佢哋餐廳,話自己好後悔喺土瓜灣開舖,大部分食材其實都要打俾佢哋預訂先有得食……Oh, 其實你想點呢?我想靜靜哋食餐飯,放咗工想搵個地方hea下,都咁難嘅咁嘅價錢可以喺好多地方食到更好的。
兩個人唔知食咩好,成日行經此食肆,抱住試試嘅心情入去喇。

牛柳粒定食$8x-牛柳粒偏咸,洋蔥過生,蓋過晒牛柳汁嘅味。

咁嘅價錢可以喺好多地方食到更好的。
2015-03-17