2015-09-18
今日放假, 就去咗黃埔換演唱會飛. 換完之後望吓個錶. 個女差不多放學了. 個女係何文田返學. 而且超鍾意食日本菜. 我見有時間, 就上OPENRICE 睇吓黃埔或土瓜灣有咩日本餐廳啦! SEARCH 日本菜. 首先SEARCH咗黃埔. 冇一間LIKE.再SEARCH土瓜灣. 第一間就係 "楓 . 新日本料理" 櫒入去睇吓. 見到D相及食評都幾好. 即刻SEND資料比個女睇. 佢九秒九即覆...好. 咁我當然第一時間BOOK位啦. 去到門口見到店舖未有食客. 心唸...係我太早還是真係冇客呢! (我BOOK咗6:30) 唔理啦. 入咗去先算. 如果唔好食, 都係一次就算囉!(心唸). 一入到去, 老闆好友善問我想食咩!有咩唔食的. 個女當然搶答啦! 要食蟹...老闆笑住話: 你地今晚有口福了. 剛剛新推出任食松葉蟹腳sabu sabu. 我心唸...任食會唔會好貴架! 點知都唔洗我問. 老闆就話每人$480. 聽完後就哇! 都唔貴喎! 咁試吓啦! (補充一句: 坐到7:00已開始多客人了. 到8:30已有9成滿了)我地先叫咗兩隻松葉蟹. 好快就上菜了. 老闆親自上菜. 見到碟松葉蟹.