2018-12-01 156 浏览
想食正宗地道韓國🇰🇷菜,喺旺角區都有好選擇!😆😆😆餐廳名叫〈梨滿園〉🍐,老闆娘可是正宗的韓國🇰🇷人呢!!記住餐廳喺Deli2大廈既1樓,唔好好似我咁大懵上咗去21樓吖!😅😅😅〈餐前6小碟〉多款嘅餐前小吃係吃韓國🇰🇷菜嘅特色,今天除了泡菜外還有芽菜,蘿蔔🥕,南瓜,和土豆絲🥔等醃菜,非常開胃。〈精選豬肉拼盤(五花腩片,豬柳,豬頸肉)〉不怕熱氣的朋友可以像我一樣先來一個燒烤拼盤,除了有我選的豬肉🐷外還有海鮮🦐和牛肉🐮等其它拼盤喔!豬肉燒烤拼盤內有五花腩片,豬柳和豬頸肉。當中大愛這個五花腩片!!🐷🐷🐷油脂和肉層層分明,燒好後香香脆脆,超正的!!😋😋😋〈韓國生菜跟麵豉醬〉怕油膩的朋友可以另點一個生菜🥬和面豉醬來包著烤肉一起吃,有助減低油膩感外亦可增加口感層次。😄😄😄〈水冷麵〉吃過熱氣的烤肉後來個冰涼❄️的水冷麵🍜才算爽~~蒟蒻質地的水冷面雪得冰冰涼涼的,沾著淡淡冰涼湯汁一起吃,口感滑嘟嘟,非常清爽,cool~~🍧🍧🍧〈高麗人蔘雞湯(小)〉要點人蔘雞湯🐥是吃韓國菜的基本常識吧!這裏的雞湯足足有半隻雞在內,非常足料!!👍🏻👍🏻👍🏻雞的精華完全滲在淡黃色湯汁中,趁熱的呷一口♨️,紅棗的清甜味都把濃郁的人
想食正宗地道韓國🇰🇷菜,喺旺角區都有好選擇!😆😆😆

餐廳名叫〈梨滿園〉🍐,老闆娘可是正宗的韓國🇰🇷人呢!!

餐前6小碟

〈餐前6小碟〉
精選豬肉拼盤(五花腩片,豬柳,豬頸肉)

〈精選豬肉拼盤(五花腩片,豬柳,豬頸肉)〉
精選豬肉拼盤中的五花腩片

韓國生菜跟麵豉醬

〈韓國生菜跟麵豉醬〉
水冷面

〈水冷麵〉
吃過熱氣的烤肉後來個冰涼❄️的水冷麵🍜才算爽~~
水冷麵

高麗人蔘雞湯(小)

〈高麗人蔘雞湯(小)〉

雞的精華完全滲在淡黃色湯汁中,趁熱的呷一口♨️,紅棗的清甜味都把濃郁的人蔘香吊出來了!!🥳🥳🥳
在湯的底下還有剛好煲得綿滑的糯米🍚,完全滲滿湯汁的精華,是雞湯以外的另一驚喜🤩🤩🤩
蜂蜜紅棗茶

〈蜂蜜紅棗茶〉
最後點杯甜甜的蜂蜜紅棗茶🍵,同樣滋補又暖身。♨️♨️♨️
今晚的韓國晚餐好滿足呢。
2018-11-19
餐前6小碟
精選豬肉拼盤(五花腩片,豬柳,豬頸肉)
精選豬肉拼盤中的五花腩片
韓國生菜跟麵豉醬
水冷面
水冷麵
高麗人蔘雞湯(小)
蜂蜜紅棗茶
2018-11-29 61 浏览
天氣開始凍,出街搵食就想搵d好熱既黎食!韓燒就係其中一樣岩天氣凍食既野😛行開旺角知道有間傳統韓國料理店,價錢親民岩曬糧尾既我🤓入到去係阿豬媽既服務員黎招待,佢地超級親切😂好有笑容!因為太多選擇,有韓燒既食物又有唔洗燒既食物~所以阿豬媽推介我地點套餐!(乜都可以試d)套餐好豐富~有份烤肉什錦拼盤(牛舌、牛肉、五花肉、雞肉),生菜,泡茶煎餅,鹽燒鯖魚等等。。。特別推介係鹽燒鯖魚,唔會燒得好乾,上枱熱辣辣擺落口真係一流😗

2018-11-29 140 浏览
天氣開始凍,就想燒野食,bbq就難啲,於是選擇左食韓燒😋😋餐廳既選擇好多,燒肉,湯,粉面,飯都有。基本上好似所有韓國食品都有齊咁啊。我地本身一心只係黎食燒肉,但結果咩都好吸引咁,咩都叫左樣😂韓國餐廳必有既前菜,有6小碟,都好好食,最中意食個個南瓜,好入味👍🏻叫燒肉拼盤都會有生菜附上,等你唔洗齋食肉咁膩。豬肉一層肥肉一層瘦肉,口感一流!牛肉都好入味同唔un~雞肉俾到最大驚喜我,因為有時燒雞肉都會有啲鞋同無咩味。但呢個燒完啲肉仲好嫩,同都係入晒味👍🏻最中意食韓式粉絲,面既口感煙un,充滿麻油香,肉既份量都好合理🤩第一次食大醬湯,對我黎講有啲啲咸~不過好足料,好多材料,有金針菇,蜆,肉,菜~最後仲叫多杯薑茶暖下胃,驅下寒,薑味夠濃👍🏻
天氣開始凍,就想燒野食,bbq就難啲,於是選擇左食韓燒😋😋

我地本身一心只係黎食燒肉,但結果咩都好吸引咁,咩都叫左樣😂
前菜
烤肉拼盤
叫燒肉拼盤都會有生菜附上,等你唔洗齋食肉咁膩。
豬肉一層肥肉一層瘦肉,口感一流!
牛肉都好入味同唔un~
大醬湯
蜂蜜薑茶
最後仲叫多杯薑茶暖下胃,驅下寒,薑味夠濃👍🏻
2018-11-26
前菜
烤肉拼盤
蜂蜜薑茶
  • 韓式炒粉絲
2018-11-29 76 浏览
在女人街的商業大廈內,位置不好找,上到大廈見到有很多餐廳,梨滿園很大,有兩邊,一入到去聞到很香的燒肉味,店員安排了卡位給我們,坐位舒服,我們坐在人少的一邊,但店員沒有忽視我們,服務很好又醒目,見我行出去就自動話我知toilet在哪裡,非常細心,套餐非常抵食前菜有6款,南瓜超好味,encore了2次,泡菜不太辣,這裡竟然有我最愛的生牛肉和醬油蟹!選了醬油蟹,蟹肉口感跟韓國吃的一樣,膠膠地,味道沒有太咸,配白飯紫菜無得頂!沒醃過的牛肋骨有牛味, 不太硬,店員幫我們剪好了再燒,炒雜菜有洋蔥,翠玉瓜,菇,娃娃菜,雪濃湯清清淡淡淡,牛骨味道
店員安排了卡位給我們,坐位舒服,
我們坐在人少的一邊,但店員沒有忽視我們,服務很好又醒目,
見我行出去就自動話我知toilet在哪裡,非常細心,

套餐非常抵食

前菜有6款,南瓜超好味,encore了2次,泡菜不太辣,

這裡竟然有我最愛的生牛肉和醬油蟹!
選了醬油蟹,蟹肉口感跟韓國吃的一樣,膠膠地,
味道沒有太咸,配白飯紫菜無得頂!

沒醃過的牛肋骨有牛味, 不太硬,
店員幫我們剪好了再燒,

炒雜菜有洋蔥,翠玉瓜,菇,娃娃菜,

雪濃湯清清淡淡淡,牛骨味道
2018-11-28 50 浏览
梨滿園充滿傳統韓國風情無論係食物同裝修都實而不華食物口味都幾正宗 確實唔錯餐廳提供多種泡菜泡菜夠辣 南瓜好香甜 而清菜充滿麻油香味另外亦有帶酸既蘿蔔絲 認真開胃香煎辣泡菜餅 $78認真去食個比較好食出眾嘅一款泡菜餅煎到金黃香脆之餘 泡菜份量亦都適中再點上特製醬汁令人回味牛肉鍋麵 $268分量十足 而且牛肉質素非常好兩個人都係啱啱好勉強食得晒最欣賞係個麵同埋湯底麵係新鮮即製所以食落非常彈牙而湯底亦都好香濃蔬菜吸晒湯汁再食真係好正
梨滿園充滿傳統韓國風情

麵係新鮮即製所以食落非常彈牙
而湯底亦都好香濃
蔬菜吸晒湯汁再食真係好正
2018-11-27 56 浏览
旺角少有樓上韓國餐廳點菜之後馬上送上韓國六小碟泡菜包括泡菜 波菜 南瓜 芽菜 薯絲 銀芽食完非常開胃 急不及待食之後嘅餸香煎辣泡菜餅 $78泡菜餅煎表面封得好脆入面材料豐富 每啖都食到泡菜再點上醬油 好惹味牛肉鍋麵 $268鍋麵做法好傳統 店員亦詳細説明食法先煮滾左湯底 再放蔬菜落鍋煮以便先煮腍 吸收湯汁之後放麵 最後落牛肉煮好就可以熄火食喇牛肉煮到剛剛好 蔬菜又甜又腍喜歡重味嘅 可以加上胡椒粉 辣椒粉同芝麻增添風味韓國啤酒 $22食韓國野不可缺少啤酒一邊食一邊飲韓國啤 確係爽
旺角少有樓上韓國餐廳

韓國啤酒 $22
食韓國野不可缺少啤酒
一邊食一邊飲韓國啤 確係爽
2018-11-26 60 浏览
好耐無食過韓國野🤗今晚決定黎做一做韓妺。一坐底,店員就拎左d前菜黎,6小碟,當中既南瓜,酸蘿蔔,泡菜都好好味呀!食燒肉,會附上生菜同沙律。黎到,甘係食燒肉燒肉拼盤,有雞肉,五花腩同牛肉。好驚喜個雞肉,本身我麻麻地中意食雞,但都愛上,雞肉好嫩滑,軟腍,沒有雪味。五花腩較肥,入口d油脂衝口而出,愛吃肥肉的人至愛,但麻麻地既人都五怕,因為配上生菜,中和返d油。麵鼓豆腐湯,湯入面有豆腐,肉粒,金針菇和大蜆。牛肉炒粉絲粉絲好QQ,充滿麻油的香味牛肉份量合理,滿足蜂蜜薑茶,啱晒女仔飲
好耐無食過韓國野🤗今晚決定黎做一做韓妺。

食燒肉,會附上生菜同沙律。

黎到,甘係食燒肉

麵鼓豆腐湯,湯入面有豆腐,肉粒,金針菇和大蜆。

牛肉炒粉絲
粉絲好QQ,充滿麻油的香味
牛肉份量合理,滿足

蜂蜜薑茶,啱晒女仔飲

2018-11-26 50 浏览
沒有什麼特別裝潢,圓桌子的設計坐得不太舒服,少少擠迫。今次沒有叫韓燒,叫了數款韓國小菜。✨前菜兩個人都有6小碟,泡菜和南瓜都做得不錯。✨醬油蟹 因為不吃蟹的原故 ,所以只嚐了醬油送飯,好像比日本壽司的醬油淡一點不會太咸,配上紫菜碎一起吃都好味。✨人蔘雞湯人蔘雞湯內有半隻雞和糯米飯 ,熱騰騰的上來,職員細心幫忙剪成數份雞。湯的人蔘味不太重,配上糯米都不錯。雞件是鮮嫩的而且有淡淡人蔘味。✨海鮮石頭鍋飯海鮮有蝦和魷魚,鍋夠熱且保溫夠耐,所以每一口都是熱的,加上配料足夠,蠻喜歡的石頭鍋飯。✨紫菜蛋卷 沒有飯的蛋卷,用厚切的蛋包著紫菜卷成一卷,濃郁的蛋味,喜歡蛋的朋友必點的菜。部隊鍋辛辣麵 這個部隊鍋辛辣麵有點不部隊鍋,沒有芝士沒有年糕,但其他的配料香腸牛餐肉豆腐腩肉雜菜都有,湯味道略淡,所以不太算得上是部隊鍋。

✨前菜
兩個人都有6小碟,泡菜和南瓜都做得不錯。

✨醬油蟹

✨人蔘雞湯

✨海鮮石頭鍋飯

✨紫菜蛋卷

部隊鍋辛辣麵

2018-11-25 62 浏览
天氣凍就會想食熱辣辣既嘢~於是乎就諗起韓燒,選擇jor哩間餐廳但又撞正男友生痱滋,唯有轉為食韓菜好彩餐廳都可以二選一,不過就見到好多人食韓燒啦(羨慕的眼光)因為我同男友都未試過醬油蟹,所以嗌一份試下味道之前一直都被好多人推介醬油蟹但就無勇氣真係試(始終係生既)但係今日突然好想試下(而且諗蟹係寒涼物可以治痱滋😂)結果!食落感覺好新鮮!完全唔覺得佢係生既~因為完全唔腥而且蟹膏好香啊🥰我地仲學韓國人咁講飯同蟹蓋啲膏/汁撈埋一齊食,超級入味,飯都食多兩碗😅除此之外仲有牛肋骨湯同埋牛肉炒粉絲,都係熱辣辣適合天氣凍食😝今次選牛肋骨湯係因為唔想黎黎去去都係飲泡菜/豆腐湯,又想清淡啲。牛肋骨湯內有重胡椒味(我愛)所以好順吼而且暖胃,再加上炒粉絲,食得好滿足😎而且我覺得小菜同韓國正宗既有得揮!推介!下次再黎我要食韓燒!
天氣凍就會想食熱辣辣既嘢~
於是乎就諗起韓燒,選擇jor哩間餐廳
但又撞正男友生痱滋,唯有轉為食韓菜

因為我同男友都未試過醬油蟹,所以嗌一份試下味道

2018-11-25 51 浏览
好耐無食韓國菜,今晚突然好想食平時食韓國菜,只會諗起韓燒,不過今次就特別地食韓國料理頭盤點少得小碟前菜,其中我最鍾意係南瓜,真係有一種入口即溶嘅感覺其次係酸蘿蔔,酸酸地,非常開胃。仲有芽菜,鍾意佢夠口感。醬油蟹非常新鮮,完全食唔到雪藏味,蟹肉好有鮮味。蟹本身有好多蟹膏,加埋紫菜絲,令到平凡嘅白飯顯得不平凡牛肉炒粉絲,粉絲好彈牙,而且粉絲牛肉份量都好多,又夠多汁海鮮粉絲湯,味道香濃,而且因為多海鮮緣故,顯得個湯好鮮甜最後我地叫左柚子薑茶,食左醬油蟹,可以用黎驅寒
好耐無食韓國菜,今晚突然好想食
平時食韓國菜,只會諗起韓燒,不過今次就特別地食韓國料理

其次係酸蘿蔔,酸酸地,非常開胃。仲有芽菜,鍾意佢夠口感。

牛肉炒粉絲,粉絲好彈牙,而且粉絲牛肉份量都好多,又夠多汁

海鮮粉絲湯,味道香濃,而且因為多海鮮緣故,顯得個湯好鮮甜

最後我地叫左柚子薑茶,食左醬油蟹,可以用黎驅寒

2018-11-25 40 浏览
Tile : 給你五粒星既韓國料理呢間餐廳位置在幾隱閉既女人街街尾,如果唔係朋友介紹都好少會行到咁入。餐廳環境寬闊,裝修略帶古典味,很舒服的環境。座位以六至八人大枱為主,適合一班朋友聚餐。我覺得最值得欣賞既地方係啲職員個個都好好!好有禮貌!好好人!十分專業地介紹菜式,服務殷勤有禮,好熱心幫我地解答菜式既食法,招呼好周度呀!我地都覺得佢地好親切,一啲都唔似出面啲餐廳員工咁黑口黑面。上菜迅速快,點左宋後立即有幾碟免費既䦒胃前菜,包括土豆絲、蘿白絲、芽菜、豆、泡菜(大白菜)、南瓜等等,邊食邊等主菜。人參雞湯湯足料、味濃,有半隻雞,上桌時雞湯滾燙,有大條人參在雞內。裏面還有糯米,湯既味道係鮮中帶甘,蔘味濃郁,味道較清怡,食到參同雞既原汁原味。牛肉石鍋飯色彩濱紛,材料相當豐富,加小許韓式辣醬再撈勻飯同食材,撈勻左黎食好正,一大啖放入口,口感豐富,有小許小飯焦香,好味又飽肚之推薦。除左牛肉之外,還可選擇豬肉,雞肉或海鮮。燒牛肉又嫩又多汁,五花肉都好好食呀!!!黎到係兩大條!燒熟後超香! 另一個食法係包著生菜黎吃,口感好清新。而且價錢大眾化,收費相當合理,就算唔叫SET DINNER 散叫菜式都好抵
Tile : 給你五粒星既韓國料理

而且價錢大眾化,收費相當合理,就算唔叫SET DINNER 散叫菜式都好抵食,因為碟碟既份量都好大呀!份量十足,三個女仔原來都係食唔晒。

早前剛從韓國旅行回來,行程匆匆,沒機會吃到想吃的醬油蟹,今日決定來這裡試試。🙌🏻夜晚餐廳的人頗多,時間算早已坐得七八成。點了: 韓式生醃豉油蟹 $158 部隊辛辣麵 $58 韓式紫菜蛋捲 $44 人參雞湯 $88 海鮮石頭鍋飯 $78先送上食韓菜必有的kimchi! 色彩繽紛款式算是多元化。韓式生醃豉油蟹 $158 目標為本!這是我今晚想吃的,未坐定已落單😂 終於嚐到了!蟹肉是冰冷的,稍嫌蟹膏不夠多,把蟹殼盛著飯,又鮮又咸,頗送飯,終於一嚐心願!人參雞湯 $88 剛在韓國吃完一個令人難忘的人參雞,在餐牌一見到口饞又點了一個吃。味道不過不失,不重人參味,雞算嫩滑,糯米飯不會重味道,味道適中整碗感覺不會過咸。海鮮石頭鍋飯 $78Bibimbap是我在韓國餐廳必點的一樣菜式,配菜夠多,色彩鮮豔未吃心情已很好。鍋底的塊塊飯焦更吸引!又香又脆。配上甜辣醬更添惹味!部隊辛辣麵 $58 這個上枱時比想像中的失望,部隊鍋的靈魂鋪在面的芝士呢?這是一碗拌著腸仔餐肉豆腐和菜不辛辣的辛辣湯麵。😅 不過看這價錢就算了。腸仔和餐肉都好吃的。韓式紫菜蛋捲 $44普通味道的蛋捲,味道像中式炒蛋加上紫菜。吃起來沒什

夜晚餐廳的人頗多,時間算早已坐得七八成。

點了:
韓式生醃豉油蟹 $158
部隊辛辣麵 $58
韓式紫菜蛋捲 $44
人參雞湯 $88
海鮮石頭鍋飯 $78

先送上食韓菜必有的kimchi! 色彩繽紛款式算是多元化。

韓式生醃豉油蟹 $158
韓式生醃豉油蟹

人參雞湯 $88
人參雞湯

海鮮石頭鍋飯 $78
鍋底的塊塊飯焦更吸引!又香又脆。配上甜辣醬更添惹味!

海鮮石頭鍋飯

部隊辛辣麵 $58
部隊辛辣麵

韓式紫菜蛋捲 $44
普通味道的蛋捲,味道像中式炒蛋加上紫菜。吃起來沒什麼韓式的味道。
韓式紫菜蛋捲

最愛的是bibimbap! 餐廳價錢親民,選擇很多,算是不錯。
人參雞湯
海鮮石頭鍋飯
2018-11-20 84 浏览
早排難得一班朋友weekday齊人約食飯,地點諗都唔洗諗,旺角夠晒方便。行到通菜街好多攤檔既地方轉入去,兩步就見到Deli2,1字樓上去即是梨滿園。 由於我地五個人,為免麻煩叫左個套餐先。套餐都OK豐富,有豬牛雞肉拼盤比我地慢慢燒,肉質同味道都唔錯,我地都幾鍾意。仲有鹽燒鯖魚,同埋韓式薯仔雞煲,我地鍾意佢夠晒辣但又唔會太攻,裡面既粉絲仲入晒味,撈飯正!泡菜煎餅亦都very good,煙韌得來,面頭帶點香脆,好似有點太誇張,但真係好食既。 由於我地嗌左四人套餐(得四人或六人套餐),有人覺得唔夠飽所以再嗌左多左個雪濃湯同海鮮炒年糕,唔會太辣或咸,味道都好岩我地。 餐廳環境來講,座位都多但唔會迫,坐得舒服,係一班朋友傾計食飯好地方。牆上簡單掛上幾幅古典書畫,更顯風雅。

2018-11-20 61 浏览
天氣開始轉涼,除咗打邊爐,食韓燒亦係一個唔錯嘅選擇。兩個人呢晚就嚟到梨滿園諗住飽餐一頓。侍應先送嚟前菜六小碟,醒神開胃!真露 ($58)先點枝韓國燒酒飲下,清甜順滑易入口,味道唔錯!烤牛肋骨肉 ($108/150g)牛味濃郁,口感幼滑,調味得宜,烤好之後十分好食!烤無骨雞脾肉 ($68/150g)雞肉肉質細緻,醃得好味,不俗!韓式生醃醬油蟹 ($158)鮮甜嫩滑,有好多蟹膏,蟹肉亦飽滿,用嚟配熱飯,一絕!食韓燒當然唔少得新鮮生菜及豆瓣醬啦,用嚟包烤好嘅肉一齊食,好味又解膩!呢餐美酒佳餚,飲飽食醉,十分滿足!
天氣開始轉涼,除咗打邊爐,食韓燒亦係一個唔錯嘅選擇。

兩個人呢晚就嚟到梨滿園諗住飽餐一頓。

侍應先送嚟前菜六小碟,醒神開胃!

真露 ($58)

先點枝韓國燒酒飲下,清甜順滑易入口,味道唔錯!

烤牛肋骨肉 ($108/150g)

牛味濃郁,口感幼滑,調味得宜,烤好之後十分好食!

烤無骨雞脾肉 ($68/150g)

雞肉肉質細緻,醃得好味,不俗!

韓式生醃醬油蟹 ($158)

鮮甜嫩滑,有好多蟹膏,蟹肉亦飽滿,用嚟配熱飯,一絕!

呢餐美酒佳餚,飲飽食醉,十分滿足!
2018-11-20 37 浏览
同女朋友仲有兩個朋友行開旺角,行到餓餓地,就嗌左個四人餐,加埋一都係500蚊 勁抵食牛舌係薄身,雖然薄,但食落都幾有嚼勁牛肉正正常常,醃得都幾好食五花腩係最正,用生菜包埋其他野黎食,口感非常好無骨雞肉大大舊,肉嫩又滑,燒肉黎講佢啲雞都算不錯薯仔雞鍋勁大兜,雞多,仲有粉絲鯖魚無乜骨,最岩我呢啲唔中意lur骨既人個餐本身跟泡菜煎餅,但原來可以改做海鮮煎餅!佢呢個煎煎得岩岩好,唔會太乾,又唔會太脆,一啲都唔熱氣。餅底唔會粉,非常好!總結環境食物都不錯,最緊要係抵食!

牛舌係薄身,雖然薄,但食落都幾有嚼勁
牛肉正正常常,醃得都幾好食
五花腩係最正,用生菜包埋其他野黎食,
口感非常好
無骨雞肉大大舊,肉嫩又滑,燒肉黎講佢啲雞都算不錯

薯仔雞鍋
勁大兜,雞多,仲有粉絲

鯖魚
無乜骨,最岩我呢啲唔中意lur骨既人

總結環境食物都不錯,最緊要係抵食!