2021-05-04 649 浏览
第一次,亦是最後一次幫襯- 椅子有飯粒s,跟待應講了,沒清理,我自行清理- 有飛蟲飛在整盤壽司的一件魚生壽司上,跟待應講,她也見到飛蟲仍在,沒說一聲便拿走,之後拿類似的一盤出來,講一句:「不好意思」- 覺得不對勁,主動問待應究竟現在這盤壽司您們是怎樣處理,她說是整盤重新做- 繼續有第二、三隻飛蟲出現(見圖),我自言自語說污糟,面對著bar枱內、工作枱三位壽司師傅的其中一位,微聲學舌:「污糟喎,有幾呀?!」- 找待應跟進飛蟲再出現的情況,她見狀沒即時處理,等了幾分鐘,有一位有經驗的女待應語調溫和地提議調位,我同意後記:幫襯過不同檔次的壽司店堂食,這間是最差的一間。一肚火!(以上描述,均為本人親身經歷的事實,實在值得本人出第一個食評post)
第一次,亦是最後一次幫襯

- 椅子有飯粒s,跟待應講了,沒清理,我自行清理

2021-04-22
  • 服務差有飛蟲
2021-05-03 494 浏览
喺日本池袋食過站立式嘅小店 終於嚟咗香港知道佢開咗幾間分店但係要排好耐隊 一直想去體驗吓有冇日本嗰種風味 好彩呢間可以用app拎飛 方便好多。雖然比起日本嘅食物款式係少啲,而且相對日本價錢一定貴少少 但係有思郷病唯有係用錢解決啦講返食物質素 如果一定要同日本/ 尖沙咀一啲好貴嘅日本料理店 。比當然冇得比 但係比起一般嘅連鎖壽司店 同埋呢個價錢 其實已經唔錯 個人來講好鍾意佢有唔同嘅組合 ,而且食材新鮮同朋友一齊share啱啱好
喺日本池袋食過站立式嘅小店 終於嚟咗香港

2021-04-28
  • 極上吞拿魚盛合
  • 特級玉子壽司
  • 海老盛
  • 極上海膽軍艦
2021-04-28 605 浏览
平日嘅午飯時間黎到唔需要等直接入座午餐嘅選擇都算多唔係剩係得刺身..壽司唔食生野嘅仲會有熟食... 譬如係鰻魚飯炸天婦羅等等.... 叫咗個壽司set同埋一個自選魚生飯配烏冬壽司質素唔錯,魚生食材都好新鮮自選魚生飯揀咗蟹肉帶子...蟹肉食落似罐頭嗰啲不過帶子係鮮甜嘅最驚喜竟然係跟餐嘅蒸蛋好滑好甜👍午餐來講呢個價錢性價比算OK啦
平日嘅午飯時間黎到
唔需要等直接入座
午餐嘅選擇都算多
唔係剩係得刺身..壽司
叫咗個壽司set同埋一個自選魚生飯配烏冬
壽司質素唔錯,魚生食材都好新鮮
自選魚生飯揀咗蟹肉帶子...蟹肉食落似罐頭嗰啲
不過帶子係鮮甜嘅
最驚喜竟然係跟餐嘅蒸蛋
好滑好甜👍
午餐來講呢個價錢性價比算OK啦
2021-04-27 354 浏览
自選刺身丼御膳($108)1️⃣迷你海鮮刺身丼飯方面你可以三選一,分別有海鮮刺身、三文魚子同蟹肉帶子。我就揀咗海鮮刺身。鍾意呢度嘅壽司飯,飯香之餘,食落仲軟綿綿帶少少黏,正!🍚2️⃣烏冬睇返張相先發現你唔會睇到烏冬嘅蹤影,因為其他材料遮住晒。🤣🤣個人口味偏清淡,呢碗烏冬岩晒!烏冬粗軟且煙韌,讚!3️⃣茶碗蒸大家應該都知日式蒸蛋同中式蒸蛋既分別。日式蒸蛋會用上鰹魚高湯,而唔係用水,而且仲會加上海鮮同蔬菜去蒸。呢度既蒸蛋就加左蝦同菇,好鮮甜好滑~👏🏻👏🏻今次試既都好味,所以一定會再黎,睇下其他野係咪都咁正先~
自選刺身丼御膳($108)

1️⃣迷你海鮮刺身

2️⃣烏冬

3️⃣茶碗蒸

今次試既都好味,所以一定會再黎,睇下其他野係咪都咁正先~
之前喺旺角雅蘭食過覺得好好食今日係沙田新城市又試吓啦估唔到兩間分店都keep到水準❤️特選壽司盛合 ~ 幾乎係每一張枱都會Order👅👅樣樣都好美味👅👅 最特別係縞參魚壽司🐟 Order再Order❤️🍣🍣壽司好新鮮💯 有驚喜
2021-02-28
呢間過江龍聽就聽左好耐,見去開大圍就順便搭一個站過來食。六點半黎拎飛,冇諗過最後等足2個鐘先入到座😓坐低果下都即刻同自己講:「一定要好食,唔好食以後都唔來🤧」打開menu,眼見選擇唔多我地兩個人盡量咩都叫啲~👌🏻火炙芝士三文魚,帶子,屬正常發揮👎🏻特上海膽$88/件,呢個價位唔expect有腥味同唔夠鮮甜👎🏻吞拿魚筋軍艦,真係得個「韌」字👍🏻極上吞拿魚盛合,有赤身、中拖、大拖、蔥吞拿魚卷,每款都好新鮮油香味好出,終於有樣係滿意🤣👍🏻赤海蝦,連蝦大上好肥美好大隻💯👌🏻原條鰻魚壽司,正常發揮👌🏻甜蛋,本來想食極上玉子但係賣晒👍🏻蟹肉蟹膏醬卷,每件都足料好食

打開menu,眼見選擇唔多我地兩個人盡量咩都叫啲~

👌🏻火炙芝士三文魚,帶子,屬正常發揮
👎🏻吞拿魚筋軍艦,真係得個「韌」字
👍🏻赤海蝦,連蝦大上好肥美好大隻💯
👌🏻原條鰻魚壽司,正常發揮
👌🏻甜蛋,本來想食極上玉子但係賣晒
👍🏻蟹肉蟹膏醬卷,每件都足料好食

2021-04-04 561 浏览
每次必點既牛油果海鮮沙律,食左一口已經覺得奇怪,詢問店員係咪少左落汁,2位店員都敷衍了事沒有問廚房,沒有檢查食品有沒有出錯/問題,亦沒有回覆本人沙律是否應該有汁。十分鐘後,本人再度向店員查詢,一位戴眼鏡,一條馬尾,經常站在角落的年輕女同事用力摔一碗汁就行開,完全沒有任何解釋及道歉,態度極為失禮,十分令人氣憤。本來已經上了個半成品的沙律,查詢店員無回應,利申本人從來沒有要求更換新一碟,只是補回沒有的醬汁。但同事不但沒有任何解釋或者道歉,甚至發脾氣放下醬汁就離開。食到成肚氣,食咩都無味無感想。

食到成肚氣,食咩都無味無感想。
2021-04-02 370 浏览
點解?係咪過江龍黎到香港,都係同當地食的唔一樣?食材係新鮮但點解d飯會淋到糊口咁樣?食過沙田同雅蘭分店都咁。。淨叫白子食下,好食新鮮醋汁壽司set入便的蝦刺身好彈,好甜推介食刺身Toro,肥美魚生係新鮮的,點解好地地,搞成咁。。
點解?係咪過江龍黎到香港,都係同當地食的唔一樣?
食材係新鮮
但點解d飯會淋到糊口咁樣?
食過沙田同雅蘭分店都咁。。
淨叫白子食下,好食新鮮醋汁
壽司set入便的蝦刺身好彈,好甜
推介食刺身Toro,肥美
魚生係新鮮的,點解好地地,搞成咁。。

2021-03-20 687 浏览
呢間強調以「心」提供窩心的服務給予顧客滿足感既日本菜,我真係不敢恭維。從來未食過一間日本菜嘅服務可以仲差過街邊大排檔。🔹未入門口就比人喝令攞飛,但當時無人排隊。🔹兩碗烏冬份量不一,一碗係滿嘅,另一碗係得一半,詢問店員後,佢表示要等等。等左約三四分鐘,再有另一店員過嚟,佢嘅回應係,碗碗都係一個烏冬,只係一個比較多湯。然後無問過我地係咪要換,就直接拎走兩碗烏冬。🔹當烏冬再上檯,店員係大力掉落檯,甚至撞到其他碗碟。當我問左句:「駛唔駛咁大力啊?」,店員以離開、回望、黑面嘅態度回應。其後有其他店員解釋係因為烏冬太熱。但事實係,佢每碟都係大力掉落檯。日本餐廳嘅賣點除咗係食物賣相精緻,另一個令人吸引嘅地方就係佢哋嘅服務態度都非常好。但係今次嘅經驗,真係令我對日本菜刮目相看。至於食物質素,平心而論係不過不失,唔算非常好,但又唔會難食。但事件反映不論廚房、樓面、經理都好有問題

從來未食過一間日本菜嘅服務可以仲差過街邊大排檔。

🔹未入門口就比人喝令攞飛,但當時無人排隊。

其後有其他店員解釋係因為烏冬太熱。
但事實係,佢每碟都係大力掉落檯。

但事件反映不論廚房、樓面、經理都好有問題
午餐
2021-03-06 1319 浏览
在新城市的餐廳享用午餐,價錢好多時要百多元,於是決定去美登利食午餐定食但入到餐廳後,看看餐牌,決定再加少少錢對自己好些,就散叫鰻魚壽司🍣好味😋,老公是鰻魚發燒友對它讚好不絕由於美登利是日本🇯🇵過江龍,我們決定點吞拿魚試試。因為在香港好多地方食吞拿魚都沒有在日本食的感覺,但美登利係有在日本食的質素。因此大家真係可以試試餐廳坐位舒適👍🏻服務員💁‍♂️都可以價錢對於這壽司🍣質素我覺得係值得
但入到餐廳後,看看餐牌,決定再加少少錢對自己好些,就散叫

鰻魚壽司🍣好味😋,老公是鰻魚發燒友對它讚好不絕

由於美登利是日本🇯🇵過江龍,我們決定點吞拿魚試試。

餐廳坐位舒適👍🏻
特級香蔥吞拿魚腩卷
極上吞拿魚盛合
午餐
2021-02-19 923 浏览
今日趁老公仲未返工,同佢去新城市覓食。 搵到呢間美登利,聽聞係日本要排大隊仲要等好耐至有得食, 今日經過決定試下。 食店12點開門,好彩我地早到手,所以唔駛等位。鋪面裝修都幾優雅,坐位與坐位間都好寛敞。 同老公叫左個壽司拼盤同刺身,為避免眼闊肚窄,本來想試白子最後都冇叫到。整體食物算係新鮮,叫做不過不失。下次有機會去日本試下有咩分別先。

茶碗蒸同湯跟拼盤一set
蜆肉湯,老公話幾好味
壽司拼盤
五味刺身
$88極尚海膽壽司,味道分別不大
巨蜂梳打,呢杯我覺得味道好夠,因為外邊餐廳多數好淡味
壽司拼盤
巨蜂梳打,呢杯我覺得味道好夠,因為外邊餐廳多數好淡味
2021-02-16 1072 浏览
今日只有我自己一個獨自食午餐,又吾知食麥好,走去美登利食一人孤獨老人餐🤣孤獨老人餐都有驚喜,估吾到佢午餐都幾平,又抵食!本身佢D食材係好新鮮又有質素保證,所以我絕對放心食!午餐種類都多選擇,又有套餐叫,好正今日有D特別推介,試吓先⋯⋯鰤魚刺身都幾厚切,食幾片已經好溜豪華三色D吞拿魚蓉好多、好鮮味、一D都腥、油脂分布又均勻、色澤紅潤,好味大大啖大啖好好味😋個餐係包埋D碗烏冬架,所以簡直係大滿足我本身join 左佢地會員又有9折又可以減生日coupon超抵
今日有D特別推介,試吓先⋯⋯
鰤魚刺身都幾厚切,食幾片已經好溜
大大啖大啖好好味😋
個餐係包埋D碗烏冬架,所以簡直係大滿足
2021-02-10
2021-02-15 6809 浏览
-🦄梅丘壽司美登利總本店 @sushinomidori.hk-話說🥰我好努力咁尋找香港🇭🇰有供應白子嘅餐廳知道 @sushinomidori.hk 都有季節限定嘅白子食🤤真心係即刻衝去☺️好怕佢會突然間無得供應🥺你知啦 期間限定係真係話停就停🥲無咗我會好傷心除此之外🙈今次第一次食美登利都食咗好多嘢😆不過好可惜係想食嘅貝類盛合就賣晒😟供不應求🥲無辦法啦🥺👉🏻👈🏻最後唯有散叫其他有得食嘅款🤢-♦️海膽軍艦 Hkd48Rating🌕🌕🌕🌕🌑見佢餐牌上面有兩款唔同價錢嘅海膽壽司🍣$48係普通版本同埋$88嘅極上版本海膽壽司🤤我諗應該都係品種上同埋數量上嘅分別🙈唔知呢😂不過我呢款48蚊嘅都好好食架🥰海膽好鮮甜🤤又唔會有怪味同埋苦味☺️海膽口感又夠CREAMY💜呢款海膽壽司我都好推薦👍🏻唔知88蚊嘅又係咩味呢-♦️柚子醋漬白子 Hkd80Rating🌕🌕🌕🌖🌑我朝思暮想 日諗夜諗 就係好想食白子刺身🤤可能仲有人唔知白子係啲咩🙈其實係鱈魚嘅精子☺️我第一次白子初體驗就係壽司郎1月期間限定個陣😂個陣食完真係好似發現新大陸咁🥰好好好好味呀😜所以我徹徹底底咁成為咗白子控😳可惜香港好少見不過呢個80蚊嘅白子刺身嘅份量
🦄梅丘壽司美登利總本店 @sushinomidori.hk

燒完之後將鰤魚嘅油脂充分嘅逼哂出嚟😜好痴線😳
呢個鰤魚嘅油脂感滿滿😆入口即溶好幸福🧡
♦️池魚壽司 Hkd20
Rating🌕🌕🌕🌕🌑
池魚壽司。生松葉蟹壽司

池魚都係必食嘅壽司之一😉微微入口即溶嘅感覺🥺

火炙鰤魚壽司
火炙帆立貝壽司
  • 柚子醋漬白子
2021-02-07 603 浏览
Especially go there on my birthday. Booked the table on the app but never received any message about my booking failed. Went there and queue up but just missed. The staff there does not even try an effort to solve the problem and just turned me away. Their service quality is the poorest I ever seen. Probably because the shop is new to the area and they have many customers queuing and pushing away a few does not hurt them. Their food is average and the price is quite dear. So, it does not harm not going there. Anyway, a shop which does not treasure their customers will not last long.
2021-01-28 491 浏览
日本親民派壽司店-梅丘壽司の美登利総在沙田開分店了,怎麼能不來吃看看!菜單內容品項豐富,也有幾款熟食的選擇,雖然今次吃的不算特別多,但各種刺身也很新鮮,水準屬中上!玉子壽司(HKD30)是超厚切,底下的飯已經看不見了,好吃。每款其實都很不錯,唯獨太卷(HKD98)讓我有點失望,壽司飯質感很濕,比例佔多了點,圍著的海苔也很軟,不推薦這款。炙燒手握壽司盛合 (HKD100)海鰻青瓜卷 (HKD65)燒魚鮫 (HKD78)

炙燒手握壽司盛合 (HKD100)
海鰻青瓜卷 (HKD65)
燒魚鮫 (HKD78)