2020-03-23 34 浏览
行開旺角創興附近,無意中發現後街新開左一間台灣過江龍餐廳。樓底好高,空間感大,分二層,靠窗位置玻璃採光度高。舖頭以乾花佈置,簡單為主,充滿文青氣息,環境好舒服。週末下午時分比較旺場,需要排隊入座。於外面櫃檯先點餐,拿取叫號燈,再領取餐點。整個流程非常順暢。食物主打有三文治、早午餐、燉飯、果昔、咖啡等,維持台灣一貫咖啡廳作風。______________________________🔸 英式魚魚 | 英倫風 $128份量夠大份,木盤上有一份大過手掌既三文治。麵包入面有多件炸魚柳、醃漬甜紅椒、炒蛋、菜。魚柳炸得外脆,入面卻鎖住水分。加上酪梨沙律醬,微酸配炸物,永遠都咁match。旁邊仲有薯片,配上鮮茄醬。🔸 龍蝦酪梨白酒奶油醬汁 | 餐車風 $148除了三文治,另外都有brunch同risotto等。今次挑選以龍蝦為主既早午餐,價錢唔算貴。中間既炒滑蛋捲成奄列咁,淋上酪梨白酒奶油醬,帶微香。法包塗上牛油,沾上醬汁,放上龍蝦肉,再加一口牛油果,帶點田園野餐感覺。🔸 百利甜酒朱古力 $58雖然只有熱飲,但味道比我想像中更出色!口感味道豐富,朱古力味濃郁之餘,又可以聞到百利甜酒既香氣,令一杯簡

🔸 英式魚魚 | 英倫風 $128

🔸 龍蝦酪梨白酒奶油醬汁 | 餐車風 $148
🔸 百利甜酒朱古力 $58
雖然只有熱飲,但味道比我想像中更出色!口感味道豐富,朱古力味濃郁之餘,又可以聞到百利甜酒既香氣,令一杯簡單既熱朱更加升華,互相襯托,相輔相成。

🔸 季節果昔 $68
台灣招牌人氣No.1!! 見到附近幾枱都有order,感覺可以一試。用細杯端上,造型似甜品。Smoothies面舖滿藍莓、餅乾醉等食材,口感更有層次。整杯口感似乳酪飲品,適合夏天飲!