2020-03-19 33 浏览
早排係網上見到超多關於呢間新開台灣過江龍cafe既野,終於抵擋唔住決定要黎探個究竟。我同朋友叫左一個二人分享套餐、兩個燉飯、兩杯飲品。<二人分享套餐> ($128)1. 桔梗沙律二人分享套餐包桔梗沙拉、麵包同埋每日昔昔。個沙律菜好爽脆,上面有啲甜椒蓉,沙律醋酸甜開胃。2. 麵包麵包係法包,配左酸甜既無花果醬,仲有香橙白蘭地忌廉芝士醬同埋芥末牛油。啲醬已經準備好一份份,所以直接用包係碟上面掃就可以,唔洗用刀。3. 每日昔昔呢度既奶昔係細細杯既所以做甜品啱曬。上面有麵包同藍莓。大概係用士多啤梨、藍莓同香蕉打成,個甜度幾自然啊。<水上芭蕾舞•干貝繞圈圈> ($168)個名咁得意,見到真身先明白個樣既用意。係幾件帶子圍住一個圈,飯上面有啲四季豆、瓜同埋煙三文魚碎,好creamy,每啖超有來自三文魚油份既鮮味,上面汁溫泉蛋超流心,同啲飯撈起好正。<海底世界•海龍王真的來了> ($228)係大大隻龍蝦,用左牛油整,好有龍蝦肉味,肉質鮮嫩,係呢度食到咁鮮既龍蝦,真係超乎我想像!仲有帶子同埋貓魚,魷貓口感好爽彈好似食魷魚咁。個飯樣一樣有溫泉蛋,調味就用左

我同朋友叫左一個二人分享套餐、兩個燉飯、兩杯飲品。

<二人分享套餐> ($128)

1. 桔梗沙律

2. 麵包

3. 每日昔昔

<水上芭蕾舞•干貝繞圈圈> ($168)

<海底世界•海龍王真的來了> ($228)
係大大隻龍蝦,用左牛油整,好有龍蝦肉味,肉質鮮嫩,係呢度食到咁鮮既龍蝦,真係超乎我想像!仲有帶子同埋貓魚,魷貓口感好爽彈好似食魷魚咁。個飯樣一樣有溫泉蛋,調味就用左羅勒堅果醬,味道好有食泰菜既感覺,熟悉既味道原來係來自羅勒,羅勒原來係一種泰菜常用既香料,同腰果、核桃打成醬原來都幾夾架。所以個飯味道好有薄荷既爽味。

<迷迭香玫瑰花茶>($58)
好香既玫瑰味,原來有安神、健健和解郁既功效。飲落有啲自帶甜味,好易入口。

<茉莉薰衣草> ($58)
薰衣草平時聞得多,飲就第一次,同茉莉一齊,味道有啲似原味菊花茶,比較甘爽,功效係放鬆身心或治療失眠。

全晚個場超爆啊,坐無虛席,出面仲有長長人龍。有書架、單車、明信片可以打卡。樓上仲有水煙同埋桌球枱添。仲有勁大個天台!呢度個廚房係開放式既,有興趣可以行去望下廚師點煮。呢度呢度除左食物係先付款後自取之外,仲要係自己執食完既碗碟既,自己手尾自己執嘛。