2015-06-30 1864 浏览
自從屯門果間任食韓燒執左 , 真係好耐冇食過啦 ,就算之後開左2 間新都冇試過 , 因為好多人都話貴 ,點知同細妹傾開計話想食 , 佢就話係元朗見到有間可以任食 ,價錢又大眾化 , 即時搵日去試下先 .校長燒肉日韓料理元朗西菁街389號富達廣場地下G14號舖9 點前入座都係 $168 任食 2 小時 ,仲可以加 $48 或 $68 升級食刺生 , 生蠔或松菜蟹段 .見到出面林林總總既美食 , 有壽司 , 熟食 , 肉類等等 , 真係流晒口水 .肚仔餓既關係 , 第 1 時間拎左D 即食既 ,有刺生 , 壽司 , 生蠔同松菜蟹段 ,刺生即叫即切 , 好新鮮同肥美 ,壽司就不過不失 , 松菜蟹段夠晒大隻啖啖肉 ,生蠔都好鮮甜但就隻左D .之後梗係到韓燒時刻 , 首先會放左紙係底 , 用來索油 , 接住就放埋D 肉就OK 啦.係等緊既時候都唔會浪費 , 整返個沙律先 , 食完肉可以幫助一下消化同去油滯 .短短 2 小時 , 出出入入都未停過 , 實在太多野食啦 ,有生有熟 , 等緊燒生野時 , 就出去拎熟食 , 成晚個口都冇停過 .仲有飲品同甜品都係任飲任食 .終於留返D 時候食下甜品喇 .
自從屯門果間任食韓燒執左 , 真係好耐冇食過啦 ,
就算之後開左2 間新都冇試過 , 因為好多人都話貴 ,
價錢又大眾化 , 即時搵日去試下先 .

校長燒肉日韓料理
元朗西菁街389號富達廣場地下G14號舖
9 點前入座都係 $168 任食 2 小時 ,
肚仔餓既關係 , 第 1 時間拎左D 即食既 ,
有刺生 , 壽司 , 生蠔同松菜蟹段 ,
刺生即叫即切 , 好新鮮同肥美 ,
壽司就不過不失 , 松菜蟹段夠晒大隻啖啖肉 ,
生蠔都好鮮甜但就隻左D .
仲有飲品同甜品都係任飲任食 .
終於留返D 時候食下甜品喇 .
今次真係食得好滿足 , 食物種類多,
有熟食 , 生食 , 刺生 , 壽司 , 甜品等等 ,
糖水都有 , 加上服務態度好好丫 ,
職員都好主動收碟 , 換紙 , 補充食物等等 ,
食起上來都特別開心 , 好岩一大班人同大食既朋友一試 ,
臨走時再望一望張枱 , 下次我一定要再來丫 !
2015-06-23
今日小件放假,說在荃灣吃到悶悶地,不於入去元朗尋食!難得咁有興致,二話不說就搭西鐵出發啦!荃灣入去都係15分鐘咋嘛!其實我們可以去到元朗站或朗屏站行10-15分鐘落去大馬路,但我們放工後太攰啦!所以選擇在元朗站轉輕鐵,原來有轉乘優惠架!輕鐵免車費!^^我們行左去千色匯附近,見到呢間排緊隊,心諗唔通好好食?咁我地就排埋一份啦! 說真的.....我真係好耐無光顧過這類任食任飲場啦!確實有點興奮呢!!!七點半準時入座,場內環境都算大,唔知做咩要有咁多飛機做裝飾!主題?我們就是坐在靠近窗邊的卡位,總算是有梳化坐!GOOD~~~~~~~職員帶我們坐低之後,就跟我們講解食具用法啦!枱上的大碟是用來放生肉的,其它熟食可以用外面的長方型小碟盛載。如果食用時發現有食具不足,可以通知職員拿取所需。枱上有豉油,海鹽同埋辣粉,如果你額外要什麼調味,就要問下職員有無啦!聽完講解就出動啦!睇下有咩好食先!靠近我們的是壽司及刺身Bar,每次限拿最多三種刺身,有蝦,三文魚,希靈魚,蟹柳,螺肉,帶子等。仲見到有日式沙律添!再行過D就是生肉類啦!都幾多選擇架!因為呢度主打韓日式,所以你會發現港式得來,又會有些食物好韓式又
今日小件放假,說在荃灣吃到悶悶地,不於入去元朗尋食!

其實我們可以去到元朗站或朗屏站行10-15分鐘落去大馬路,

但我們放工後太攰啦!所以選擇在元朗站轉輕鐵,

原來有轉乘優惠架!輕鐵免車費!^^

確實有點興奮呢!!!

我們就是坐在靠近窗邊的卡位,總算是有梳化坐!

GOOD~~~~~~~
職員帶我們坐低之後,就跟我們講解食具用法啦!

如果食用時發現有食具不足,可以通知職員拿取所需。
聽完講解就出動啦!睇下有咩好食先!

靠近我們的是壽司刺身Bar,每次限拿最多三種刺身

有蝦,三文魚,希靈魚,蟹柳,螺肉,帶子等。

仲見到有日式沙律添!
再行過D就是生肉類啦!都幾多選擇架!

因為呢度主打韓日式,所以你會發現港式得來,又會有些食物好韓式又好日式咁!

好似雪花肥牛好港式吧!但你又會見到好韓式的五花腩!

但係又會有日式的豚肉片!絕對有一款岩你口味。
然後就有熟食類跟小食類啦!

當肉未燒熟時,你又好想食野好肚餓,

這這個時候就是熟食幫到忙啦!

而且有菜食添!等我們可以均衡飲食下!

唔好只係食肉~

而小食更加Good Idea啦!個蜜糖雞超好味呀!

送下啤酒汽水,一路燒肉一路吹下水。
從這裡提供的湯更加感受到店主刻意營做中日韓式菜系,

有人蔘雞湯,有味噌湯,同埋羅漢果湯。

而我咁熱愛韓風,當然試了一碗人蔘雞湯啦!

Yeah~~真係有雞肉同杞子架!雖然係外面大大筒的時候好似好少料好稀咁!

但飲落都算係足料架啦!
飲品方面呢!有汽水,有雪梨茶,有冰紅茶....

仲有甜品同雪糕呀!有啫喱,泡芙,Cake~

雪糕得兩款選擇,云尼拿同朱古力,是牛奶公司來呀!
我們upgrade左,可以任食生蠔同松葉蟹腳!蟹肉確實唔錯,幾鮮甜!但係D蠔就勁多沙,這個有待改善....
最驚喜係特別有抽獎,每人抽一次!

我真係無抽獎運,無中獎!

而小件就中左阿根庭大紅蝦一隻!

因為我皮膚敏感,蝦同牛肉都食唔到呀!

嗚。。。。。。。
不過,我的小件就有口福啦!我唔食個D就佢食哂!

我們一致認為豬肉及雞肉都好好味!

但小件說這裡的牛肉麻麻,好多筋咬唔開咁!

我反而喜愛吃九菜同翠肉瓜啊!

小件就飲無咖啡因的Cream Soda,而我就飲冰糖雪梨!

整體上尚算不錯啦!任飲任食場有這個質素算係咁啦!

職員都好細心,主動提我們要換個張燒紙,個張燒紙可以任換架!

所以大家有需要就出聲啦!大致上就係咁啦!

尋食報告完畢!Over!!! ^^

2015-06-24
  • 蜜糖雞翼
  • 松葉蟹腳
2015-06-27 1462 浏览
今次係第三次來,但有機會是最後一次,記得上二次來已經是年頭的事,見之前都幾好,環境又好,D侍應服務又晤錯,門口個大眼姐姐仲要好有禮貌咁,加上而家D食評又好左咁多,心諗無死喇,所以咪特別帶D朋友入來元朗試下,點知~除左用失望之外,我想不到另一個形容詞!我地一行四人大約7:30去到就即刻有位,但坐下來後就發現,除左晤駛等位同真係多左抽獎外,其他同我上次與及上面的食評都有好大分別,另到從來晤寫過食評的我都要抽時間學人寫一下,不吐不快!首先係食物 燒烤食物:韓式燒烤點解是重慶串燒的味道?味道很不好,口感亦「妹妹的」!熟食食物:款式都幾多,味道可以啊!壽司:我未食過咁硬嘅壽司,感覺不夠新鮮,另外師傅又不佩戴口罩同帽,這樣很不衛生呢😨!剌身:款式同味道都還可以,可能呢樣是不用烹調及製作吧!甜品:啫哩是有色無味,還有一些不知是什麼的布甸,但個容器是立痴痴的。蛋糕及雪糕的味道好味!飲品:是百事及康師傅,熱飲是雀巢的,沒有什麼好或不好呢!講真我們都知道食物嘅味道係好主觀的,不過我們真的覺得不好吃!但服務、地方同清潔就😨😖太差了!員工:今次係無人會主動來收碟的,有的在呆,有的在吹水,有的在食嘢,唉~咩管
首先係食物

熟食食物:款式都幾多,味道可以啊!
剌身:款式同味道都還可以,可能呢樣是不用烹調及製作吧!
飲品:是百事及康師傅,熱飲是雀巢的,沒有什麼好或不好呢!
員工:今次係無人會主動來收碟的,有的在呆,有的在吹水,有的在食嘢,唉~咩管理?
地方:店鋪內外都覺得好污糟呀!一坐下櫈是有油的,枱面亦有,調味的都是油。擺設全部都鋪滿塵。四周圍都好像好耐無清潔過一樣。點解可以咁污穢

抽獎:有很多款式禮物,趣味性一般,不太吸引,但最嚇人的是⋯張抽奬咭是有腥臭味的,模落去立痴痴,利是封有污垢又爛

總結:我們覺得好失望,亦對上面食評的可信性好質疑,我和我的朋友短期內是不會再來這間店鋪。
另外很想同呢間公司的老闆講,我家的老板常常教我們!做任何事首先要管理好自己才能去管理其他人!所以貴公司與其浪費咁多心機去攪好個食評,倒不如揾D用心有實力的人來幫你攪好去,最起碼基本服務同清潔都要見得人先可以,如果再是這樣,我相信很多人都會和我一樣「感覺失望」!
希望貴公司能接受人家的意見!
祝生意興隆!

要改善丫~
2015-06-11
近期,韓國驚爆 MERS,令愛好到韓國旅行、Shopping、飲飲食食、追星的韓迷一一卻步!前排,BeautySearch 就係自己嘅美容 Blog 中介紹左大家係香港也能狂掃韓國護膚品、化妝品、衣服鞋履… 還有零食同女士用品的好去處。今次,為食嘅我,就介紹一間可以被大家狂掃的日韓料理店 -- 《校長燒肉日韓料理》。店子的設計很獨特,一點校園的感覺也沒有,原先見店子命名為「校長」,還以為這裡充滿校園感覺,豈料,這裡的佈置應該是學生放學後喜歡前來聚腳的好地方。店子用上不少鐵絲網作分隔,而且,鐵絲網上懸掛了不少草葉、鎗械、模型等等,再加上塗鴉的點綴,即時令我有種置身於 wars game場地的感覺。食物方面,種類也非常多,包括有沙律、壽司、刺身、不同的BBQ醃肉(豬、牛、雞、羊),還有熟食、湯類、甜品及雪糕等,實在太多太多,不能一一盡錄。入座後,侍應會將吸油紙放在爐上,雖然吸油紙燒燒下都會燶, 幸好侍應會定時望下各檯的情況,無需客人開聲,已主動替大家更換,這樣不但更乾淨、更有效率,而且比起舊式要成個爐的鐵板更換更為安全,很不錯喔!蝦子餅係「食肉獸」,當然不忘先來一碟全肉來烤,當中有雞、牛、
食物方面,種類也非常多,包括有沙律、壽司刺身、不同的BBQ醃肉(豬、牛、雞、羊),還有熟食、湯類、甜品及雪糕等,實在太多太多,不能一一盡錄。
蝦子餅係「食肉獸」,當然不忘先來一碟全肉來烤,當中有雞、牛、豬、鴨胸,還有帶子,如果在韓國食,一定好昂貴。太豐富,而且醃得很入味,吃了這碟,差不多半飽呢!
而我就比較喜歡先來幾片剌身,這裡的剌身選擇雖不算很多,也有5-6款左右,而我就較喜歡三文魚、帶子及蟹柳條,還有駐場師傅即場切剌身,很鮮味喔!值得一提的是,蟹柳條並非坊間成舊像一團麵粉那種超市貨式,而是有一絲絲的質感,很有口感!除了刺身外,還有壽司可供選擇,壽司由師傅即場製作,同樣新鮮。
因為蝦子餅鍾意食蠔;而我又喜愛蟹,所以,每人加了$68任食蠔同蟹… 憑卡就可以任攞長腳蟹及生蠔了。蠔的size也算大隻,而我的重點當然落在蟹腳上,帶有海水咸味的蟹腳,肉多味鮮,很正喔!
而這裡的蟹剪設計亦非常獨特,BeautySearch 還是第一次使用,所以有點雞手鴨腳… 蝦子餅倒覺得非常方便… 哈哈!那拆肉這重任便交給他了。
還有大大片的煙肉,烤起來非常香口、肥美;魷魚鬚則又長又厚肉,咬落好煙韌。
原來晚上7-9時入座,會突然有侍應拿著抽獎箱給客人抽獎,獎品有大紅蝦、清西、波子汽水、松葉蟹或者哈哈笑,我地抽中大紅蝦及波子汽水,但這裡的食物實在太豐富了,最後,我們竟然忘了去換蝦呢!
入元朗同舊同仕食飯,佢地建議食燒烤,之後到左一間叫校長燒烤的食店。夏日炎炎,好彩入面冷氣夠凍,行入座位前,路經食物區,見到有很多不同肉類和海產、蔬菜等,又見到刺身,壽司和各種熟食,撰擇甚多,舊同仕果然無介紹錯。飲品選擇不算多,但勝在夠凍又夠多,任飲唔洗講,講到韓燒肉類,羊扒夠騷,牛扒軟滑彈牙,豬頸肉爽脆彈牙,雞肉嫩滑新鮮,各種肉類肉質鮮嫩,香料入味,最後味道就視乎主人家對時間的掌握。店員定時為我地換過濾紙,以免燒肉類時容易焦燶。三文魚刺身新鮮爽口,炸魚柳配沙律醬好味非常。長腳蟹任食,肉質鮮嫩清甜爽口。最令人驚喜是有現場抽獎,雖不是什麼大奬,但可見店主的心思,尤其是店門 reception 個位靚仔仕應,服務態度一流,大熱天時重保持微笑歡迎顧客。整体而言,校長燒烤肉類撰擇豐富,味道一流,服務態度細心又熱心。與朋友聚會邊食邊燒,適合之撰。
入元朗同舊同仕食飯,佢地建議食燒烤,之後到左一間叫校長燒烤的食店。夏日炎炎,好彩入面冷氣夠凍,行入座位前,路經食物區,見到有很多不同肉類和海產、蔬菜等,又見到刺身壽司和各種熟食,撰擇甚多,舊同仕果然無介紹錯。
2015-06-21 1400 浏览
已經進入了SUMMER一段時間了, 炎炎夏日大家又好想BBQ喎, 但天氣實在太熱了, 真的會曬到傻, 不過當然大家都可以選擇室內的燒肉店, 今次我就跟朋友來了元朗這間近期人氣不俗的日韓主理式燒肉店!!地點位置蠻易找, 是在大棠站千色店的附近, 約了朋友七時左右過去, 已經很多人在裡面開動了, 還好有位置, 眼看地方雖然不算太大, 不過有個明亮的招牌, 內裡的裝修也很WAR GAME FEEL, 而且還有些HIP-HOP的塗鴉, 氣氛蠻不錯呢!! 食物種類有很多, 有沙律、壽司、刺身、不同的肉類(豬、牛、雞、羊不同的部位)、熟食部、湯類、甜品及雪糕等, 真係幾多花樣的; 我們被安排在最入的卡位, 之後侍應就放了張吸油紙在爐上, 因為這裡是在紙上燒的, 之後我地就出去取野食啦!!! (中途朋友見有其他卡位可轉於是同侍應講, 佢地都好有禮樂意地幫我們轉)因為這裡主理日韓式, 所以就有得賣清酒同韓國米酒、柚子茶、濟州橘子汁個類, 當然價錢唔算太平……..因為實在太多野食不能盡錄, 所以就介紹下較為出色的 (食物有些沒有奄料的, 大家可以拿枱上的SALT或七味粉作調味):三文魚刺身~~~幾肥美,
熟食盤
雪糕
食物種類有很多, 有沙律、壽司刺身、不同的肉類(豬、牛、雞、羊不同的部位)、熟食部、湯類、甜品及雪糕等, 真係幾多花樣的; 我們被安排在最入的卡位, 之後侍應就放了張吸油紙在爐上, 因為這裡是在紙上燒的, 之後我地就出去取野食啦!!! (中途朋友見有其他卡位可轉於是同侍應講, 佢地都好有禮樂意地幫我們轉)
壽司類
三文魚刺身~~~幾肥美, 文理都幾好, 師父都算厚切~
生蠔
生蠔~~~由於今餐是幫妹妹慶生, 所以任由佢話事, 佢鍾意食生的, 所以加了$68(每人)任食蠔同蟹; 蠔算幾大隻, 新鮮程度都不遜, 還有海水的鮮甜味, 還不賴; 松葉蟹就覺得都幾多肉, 尤其蟹腳, 而且有D海水的咸味, 幾特別…….(因為我唔食生, 所以拿了來燒, 一味兩食, 哈哈!!)
章魚小丸子
章魚小丸子~~~要快手取, 原來無左就無啦, 還好朋友先取了, 好耐無食過好味啊, 粉又唔多, 真係好似街邊掃街一樣, 哈!!
五花腩肉, 雞扒, 牛肋骨
煙肉~~~估唔到幾香口喎, 本來都怕肥好油, 但好在有吸油紙都OK (不過其實佢都有掃油定水在紙上再放上爐, 係咪痴個爐好D???) 肥美……
豬頸肉~~~雖然係細細條, 但好爽口, 我個人都係好鍾意食佢~~
雞翼~~~有兩款, 不過我覺得辣味個款唔夠辣, 色就夠啦, 味道爭少少, 肉都算還嫩….
牛肋肉~~~這個比其他的牛款無咁韌, 而且肉質幾豐厚, 又唔會太肥, 紋理都幾好…….
魷魚, 羊架, 牛肋肉, 魚柳
魚柳
魚柳~~~以為會好雪魚的味, 但估唔到燒完出來同在出面的西餐廳食的都差唔多, 而且都算肉質幾滑, 可能我燒得剛好, 哈哈!!
魷魚~~~好爽口又煙韌, 而且燒時仲見到佢的動作好搞笑, 唔駛燒好耐就熟啦~
咖喱豬扒~~~肉是OK的, 但個咖喱味就唔係好食得出…..
羊架~~~我唔太食羊的怕蘇, 但又想試這個掂唔掂, 燒完聞落都有蘇味, 但食落又覺得可接受, 而且D香草味幾濃, 肉質都算嫩, 唔會好韌, 這是我吃過第三間覺得可以的羊…….
燒物(菠蘿,金菇生肉卷及蝦)
菠蘿~~~好味喎, 就算唔係太黃色的燒完食都幾甜啊, 食完餐肉換下口感都幾好!!!
菜及菇類
菇類~~~個人唔太鍾意, 因為可能有點乾無咩水份, 燒得耐又驚燶, 燒得快又生, 所以麻麻地; 反而佢有錫紙的雜菇拼就好少少, 可能加了蒜蓉調味…….
羅漢果茶~~~好少燒肉店有這個, 但又真係幾需要有涼茶成份的飲品, 始終係燒較為躁熱, 這個幾熱而且幾甜, 朋友還看到煲內有三個羅漢果, 無溝水真材實料, 同媽媽煲的有得拼……
阿根庭紅蝦
甜品-慕思及雪糕
要介紹下這裡的特色氣氛, 就是晚上7-9時的時間入座, 會突然有侍應拿著抽獎箱給客人抽獎(是每一位客人), 而且侍應會認得, 如有客人離座了回來會再給他抽, 獎品有大紅蝦、清西、波子汽水、松葉蟹或者哈哈笑, 不過我見大家通常都抽中東西, 哥哥仔又識搞氣氛, 一種歡樂感覺, 很適合一家大細及大班人啊, 我都見有不少家庭來, 因為都係做街坊生意多!! 我地就中左四隻紅蝦…….
阿根庭紅蝦~~~是生蝦來的, 顏色真的比其他的紅, 而朋友食落覺得似白焯蝦, 哈哈~~~生的竟然有熟的感覺, 幾搞笑!!
吸油紙燒燒下都換左好多塊, 因為都會較易燶, 但有左佢就可以無咁易弄污個爐, 而且侍應都會定時望下, 唔駛客人出聲佢地都會主等話燒埋今轉換, 幾自動自覺!!! (燒烤紙每個爐收$6)
吃完感覺這個價錢真的幾大眾化, 在元朗這個地方, 可以一家大細又同朋友來BBQ一下幾好, 又可以唔駛大熱天時去露天地方, 加上品種都幾多可以揀, 總有岩你的, 雖然質素比專吃日式或韓式的店可能爭少少, 但其實總括而言係真心唔錯; 同埋侍應們都是年青人, 有活力, 禮貌亦幾好, 又有抽獎搞氣氛, 服務吸引到客人, 這才是開店留客之道嘛…….
2015-06-18
庆祝纪念
生日
章魚小丸子
魷魚, 羊架, 牛肋肉, 魚柳
燒物(菠蘿,金菇生肉卷及蝦)
阿根庭紅蝦
  • 魚柳
  • 菠蘿
  • 羅漢果茶
2015-06-08 1391 浏览
係千色行到攰攰地、又餓餓地,就行左去西青街搵食,原來呢度都有兩間放題,因為冇book檯所以揀左間唔使點排隊既「校長」試下⋯入到去個格局好似打war game既場景咁⋯好岩我地呢啲後生仔~裡面有好多唔同種類既肉類、海鮮、蔬果、少量壽司、刺身。。。等等⋯⋯同平時韓燒食到既味道差不多⋯呢度好在可以自己調味~(因為係檯上面有海鹽、七味粉、黑胡椒)佢呢度好似之前「大X樂」咁有紙上燒⋯感覺上啲食物好似冇咁多油⋯又冇咁易燶⋯雖然要加油但都覺得幾抵俾⋯到甜品~一打開個甜品櫃,裡面有雪糕泡芙、朱古力慕絲、啫喱杯,另外有個雪糕櫃添,全部甜品任你揀⋯食食下甜品店員捧住個箱行過黎,話每位人客人都可以抽獎一次,好好彩我抽到支「波子汽水」I'm so lucky   服務方面,個個店員都好留意客人幾時需要換紙⋯好細心

裡面有好多唔同種類既肉類、海鮮、蔬果、少量壽司刺身。。。等等⋯⋯同平時韓燒食到既味道差不多⋯呢度好在可以自己調味~(因為係檯上面有海鹽、七味粉、黑胡椒)

I'm so lucky

服務方面,個個店員都好留意客人幾時需要換紙⋯好細心
2015-06-06
3K
2015-06-07 1281 浏览
呢度都算係元朗入面出名嘅燒肉店,午市88蚊任燒任食,我啲親戚話好抵喎。今日我book左晚市七點,黎同同吹水兼慶生,有得食又有得玩呀。坐在較後嘅卡位,裝修都幾韓式。圓形燒爐加油紙,防痴爐,張紙燒得太黑店員會主動黎換紙。自助bar,好多肉揀下,豬、牛、雞、羊、魚、蝦都有,蔬菜就有三色椒、菇、翠玉瓜等。仲有湯,刺身,壽司,炸物,沙律,啤酒,汽水,甜品,雪糕等,真係好多款。睇完就梗係攞野燒啦。燒燒燒~等熟嘅時候食下壽司刺身先,都幾肥美喎。金菇肥牛卷正呀!羊架一啲都唔酥好味,辣味雞翼醃得好好味,其他豬牛雞肉半肥瘦,燒完都唔會好乾身,多春魚爆哂春好正。食完咁多肉就係時候燒下蔬菜,翠玉瓜多汁,菇菇燒得好香口,仲有梗係要燒菠蘿啦!食到咁上下有抽獎環節,哈哈,咩都抽唔到,同事就抽到大蝦刺身同波子汽水,嗚嗚……甜品有至愛嘅雪糕泡芙,一口一粒正!仲有蛋糕仔,雪糕杯,糖水等,食個大滿足!埋單加一後三個人561,食左差唔多兩個幾鐘都無趕,平日啲枱無咁緊張可以慢慢食。
仲有湯,刺身壽司,炸物,沙律,啤酒,汽水,甜品,雪糕等,真係好多款。
睇完就梗係攞野燒啦。
燒燒燒~
等熟嘅時候食下壽司刺身先,都幾肥美喎。
金菇肥牛卷正呀!

2015-06-03
2015-06-03 1157 浏览
去完蝶翠峰探BB,行返出嚟就去咗呢間校長試下,就係千色店後面,好鬼方便!自取食物area就喺門口,一入去就見到晒所有美食,生肉 for 燒烤,豬~牛~羊~雞~魚~都有!有辣有唔辣,真係好多選擇。燒肉款式多,不停 refill!仲有好靚嘅中蝦同埋菠蘿燒!仲有韓式涼伴菜,同埋炸小食,有人參雞湯,羅宋湯,腐竹雞蛋糖水,都好足料,大人小朋友都照顧得到。同日式放題有得比,有我最愛的刺身,我都有去食迷你花之戀。刺身壽司都各適其適。我哋加咗錢upgrade咗,有松葉蟹食!第一次師傅已經比左三大條松葉蟹我,超抵食!番本之選!加幾蚊雞就可以無限任換BBQ 紙。唔錯三文魚都新鮮。牛柳粒都唔錯。食食吓仲有抽奬,我抽中咗阿根廷大紅蝦一隻,Staff 好搞笑,好識得搞氣氛!又有甜品又有任飲,一邊燒到熱辣辣,另一邊飲冰凍嘅汽水,真係爽爆!食物都唔會黑忟忟,雞中翼少少spicy,惹味得來好好味,我覺得辣雞翼醃得最好味,台灣腸簡直係我最愛,我仲密密燒。我哋兩個人每樣食少少,乜嘢都可以嘗試吓,一次想嘗試多好多款式,熱熱鬧鬧又一餐,仲要價錢十分抵食!校長燒肉裏面d staff,就好似學生一樣,個個都係後生仔女,行步路都快
去完蝶翠峰探BB,
行返出嚟就去咗呢間校長試下,
就係千色店後面,
好鬼方便!
自取食物area就喺門口,
一入去就見到晒所有美食,
生肉 for 燒烤,
豬~牛~羊~雞~魚~都有!
有辣有唔辣,
真係好多選擇。
燒肉款式多,
不停 refill!
仲有好靚嘅中蝦同埋菠蘿燒!
仲有韓式涼伴菜,
同埋炸小食,
有人參雞湯,羅宋湯,腐竹雞蛋糖水
都好足料,大人小朋友都照顧得到。
同日式放題有得比,
有我最愛的刺身
我都有去食迷你花之戀。
刺身壽司都各適其適。
我哋加咗錢upgrade咗,
有松葉蟹食!
第一次師傅已經比左三大條松葉蟹我,
超抵食!番本之選!
加幾蚊雞就可以無限任換BBQ 紙。
唔錯三文魚都新鮮。
牛柳粒都唔錯。
食食吓仲有抽奬,
我抽中咗阿根廷大紅蝦一隻,
Staff 好搞笑,
好識得搞氣氛!
又有甜品又有任飲,
一邊燒到熱辣辣,
另一邊飲冰凍嘅汽水,
真係爽爆!
食物都唔會黑忟忟,
雞中翼少少spicy,
惹味得來好好味,
我覺得辣雞翼醃得最好味,
台灣腸簡直係我最愛,
我仲密密燒。

我哋兩個人每樣食少少,
乜嘢都可以嘗試吓,
一次想嘗試多好多款式,
熱熱鬧鬧又一餐,
仲要價錢十分抵食!
校長燒肉裏面d staff,
就好似學生一樣,
  • 迷你花之戀
  • 辣雞翼
  • 燒菠蘿
2015-06-03 1036 浏览
以往在日韓式燒烤裡,多以點餐紙再由侍應送來,但今次在校長燒肉日韓料理中,卻以自助形式,在下也可能想不到吧。在門口的易拉架中,已標示每個時段的收費,顧客可按個人喜好而分時段進入餐廳。入到餐廳,均以四至六人相連的卡座為主,如果兩邊都坐滿了人的話,可能會有點迫狹,但幸好咱們入座時並沒有這樣的情況。咱們二話不說,就走出去拿食物好了。估不到燒烤中還有刺身可以取的,但每次只可取三款。當中的刺身包括了靈魚,三文魚,蟹柳等,刺身還是新鮮而鮮味的。除了刺身外,還有壽司可以選擇的,壽司是即場包製,確保新鮮。另外還有沙律吧,可自由地選取沙律,可是今趟沒沒取沙律,不知道味道如何。燒肉中,當然不乏有雞翼,牛肉,肥牛,雞扒,豬扒等等,另夕還有各款的香腸,獅子狗等,還有的是可選取魚柳來燒。在下也只能從中選取一些肉類來燒烤,包括雞翼,肥牛等。當中除了肥牛外,其他的都已經醃製好的,故吃起來已有味道。當中的爐上舖上了一張紙張,用作阻隔肉類燒烤時,避免黐在爐上,可見其心思吧,不過都會間中擙掉個鐵板呢!在下也發現,原來也有小炒的地方,包括了炒麵,蔬菜等,也有炸物在另一邊呢。飲品方面,除了一般的汽水外,還有雪梨薏米水,在下當然
飲品方面,除了一般的汽水外,還有雪梨薏米水,在下當然要拿一罐啦,讓在下可以滋潤一下,另外還意想不到的,是竟然有腐竹糠水,當然在下也不能放過,在吃過這麼多的燒烤,當然要喝番兩碗嘛。甜品方面,當然以雪糕為主,在下也只拿了一杯言而。
縱然有這麼多的肉類燒烤,在下也不能全部嚐試過,不過整體來說,全是自己走出去拿想吃的食物,已經很滿足了,更何況有腐竹糖水,實是令人有點驚喜的。另外一提的,升級任食刺身是須要另加四十八個大洋的,而任飲指定啤酒則須要另加二十八個大洋的。
2015-06-03 876 浏览
今日晚餐去左搵<校長>燒肉場內卡位設計, 坐位寬敞準備開動之時, 睇睇有D咩食先~~分別有湯同中式糖水, 是日係綠豆沙~除左汽水任飲, 仲有奶茶, 咖啡.... 熟食方面有薯角, 餃子, 炸物... 食物溫度不夠熱, 有待改進~而食物擺位方面, 值得一讚的, 分門別類好整齊~款式又夠多~呢到係自助形式的, 鍾意食咩就夾咩 (呢到令我諗起韓陽苑, 但食物質素&多元化方面, 呢到比較好)仲有沙津區, 醬汁齊備~日式食物方面有壽司及卷物~刺身方面, 有甜蝦, , 八爪魚, 希靈魚~三文魚切得蠻厚身呢~ 質素尚可~到燒肉部分喇, 店員會在燒烤盤上放上燒烤紙~燒烤紙可更換~~對呢, 加上燒烤紙發現食物唔會容易燒燶同無咁容易令食物痴燒烤盤~但放上燒烤紙有好處, 亦有不足之處, 因為加上燒烤紙令油份唔可以完全向下溜走, 令油份易堆積在燒烤紙上, 會出現油份彈出情況呢, 呢一點要改善呢~除左中式糖水之外, 仲有雪糕任食, 呢到確係可以滿足晒鍾意任食的朋友仔~
今日晚餐去左搵<校長>燒肉
場內卡位設計, 坐位寬敞
準備開動之時, 睇睇有D咩食先~~

分別有湯同中式糖水, 是日係綠豆沙~
除左汽水任飲, 仲有奶茶, 咖啡....
熟食方面有薯角, 餃子, 炸物...
食物溫度不夠熱, 有待改進~
而食物擺位方面, 值得一讚的, 分門別類好整齊~

款式又夠多~

仲有沙津區, 醬汁齊備~
日式食物方面有壽司及卷物~
刺身方面, 有甜蝦, , 八爪魚, 希靈魚~
三文魚切得蠻厚身呢~ 質素尚可~
到燒肉部分喇, 店員會在燒烤盤上放上燒烤紙~

燒烤紙可更換~~
2015-05-27
元朗食肆多,每次到元朗吃飯都會很煩惱不知如何選擇,今次剛好經過校長燒肉,看到價錢很合理就決定試試。自取食物,以燒烤類肉類為主,豬、肥、雞、羊、魚等款式都有,更有辣及不辣的肉類選擇,非常齊全。另外更有不少熟食及炸物選擇。另外更有刺身、壽司、沙律吧及湯。汽水任飲,邊食邊飲好爽。用來燒肉的爐火侯很夠,能快速燒熟食物,而爐面會放有一張牛油紙,可以免費任換,令燒烤過程更乾淨,在燒肉過程中隨時可以請服務員幫忙換新的,這樣就不用怕燒肉變黑色,這種服務我很滿意。食物方面因為我們二人吃得不多,每樣都只拿了一點,雖然是任食可以吃得很開心很盡興,但是也不可以浪費!醃肉的肉類整體不錯,個人推介辣雞翼、牛柳粒、豬頸肉、肥牛、五花腩及台灣腸等,燒起來非常美味,特別是辣雞翼及豬頸肉,醃料味道剛剛好,不會太咸,更保有原本的鮮嫩度,吃起來很過癮。炸物方面章魚丸及餃子都很特別又好味。壽司的水準也不錯,很新鮮,壽司飯帶有淡淡壽司醋味。最後以甜品及雪糕作結尾。燒烤期間有大抽獎環節,好緊張!!可惜我什麼都抽不到,哈!
另外更有不少熟食及炸物選擇。
另外更有刺身壽司、沙律吧及湯。
汽水任飲,邊食邊飲好爽。
炸物方面章魚丸及餃子都很特別又好味。
壽司的水準也不錯,很新鮮,壽司飯帶有淡淡壽司醋味。
最後以甜品及雪糕作結尾。
燒烤期間有大抽獎環節,好緊張!!可惜我什麼都抽不到,哈!
2015-05-06
  • 豬頸肉
  • 肥牛
  • 五花腩
  • 台灣腸
  • 雞翼
一皇兩后去放題燒肉,明顯兩女為了食少少加風花雪月,而男的就真心填肚吃個飽!最近韓式燒肉店林立,而校長燒肉實在並非走一般韓式路線,千萬別混為一談。所有生熟食物,飲品甜品,均在外自取,又如一個有卡座冷氣的自助燒烤場。其實這樣說都沒錯了,因為肉類的醃料亦和燒烤場的一樣!我個人來說覺得不錯,但如果你抱著韓燒心態來,可能會失望。燒燒下,全場客人均獲抽獎機會一次!而我就抽中了一隻阿根廷大紅蝦蝦!貨色一般,但氣氛大於質素,讓客人吃得更開心!大伙兒聚頭,日式放題了無新意,可以一試校長燒肉!又可以過癮燒,又可以吃個飽,實在是個不錯的地方!

將軍也很久沒有跟小妹好好放題一番,上次小妹吃緣X後,離開時見到<校長燒肉>。所以我嚷著要來吃校長燒肉,將軍在食方面永遠會讓我作決定,所以就來校長燒肉一吃一頓。在“開飯啦”中的評分很極端化,喊樣竟是笑樣一倍。我帶着戰戰兢兢的心情去吃的,不過一頓飯完結後我卻是笑容滿面=)。首先,元朗大大小小的韓燒我也吃過一番。就是這家還未吃過,甫坐下發現牆上的設計是街頭風,有噴漆畫(REALLY YUMMY),又有小飛機的裝飾,還有更多個性裝飾。這家韓燒的燒爐上會鋪上牛油紙,任換的。我先視察一下環境及食物,發現燒肉類,熟食類,及刺生類的種類算多。真的頗新鮮,又多種類又多樣化,看到這我已經很懷疑沒有相片的喊喊樣已經不能動搖我。這些已經很符合小妹心中的水準,我覺得有超越韓舍的感覺,不是一試,只相信食評也會錯失這大好美食。最推介最推介當然是刺身,小妹完全想不到這家刺身拍得上雋太刺身,人所共知雋太刺身出名又厚又肥美。這家的三文魚刺身不僅是又肥美又厚,三文魚的魚脂香氣在口中迴盪,新鮮又鮮甜。三文魚刺身最重要是逐點也是同樣肥美。必食攻略:熟食我吃了肉碎茄子 ,炒香的茄子軟淋易入口,不會太鹹。小丸子

這家韓燒的燒爐上會鋪上牛油紙,任換的。
三文魚刺身
不僅是又肥美又厚,三文魚的魚脂香氣在口中迴盪,新鮮又鮮甜。
最重要是逐點也是同樣肥美
必食攻略:
熟食我吃了肉碎茄子
,炒香的茄子軟淋易入口,不會太鹹。
小丸子
也有供應,這還不是種類多多?小丸子佈滿木魚碎,一口咬下去熱燙燙的,有大大粒八爪魚肉!
冷烏冬配芝麻醬
,冷烏冬拌芝麻醬後好吃,烏冬頗滑溜。
中華沙律
,份量很多,爽脆又新鮮。
泡菜
辣味不太重,沒有人做色素的橙醬汁色,酸辣酸辣的配燒肉吃一流。
肥牛
豚肉片
牛舌

這三樣沾著烤肉汁吃一流,甜甜的醬汁味,肉質嫩芽牛舌爽脆帶烤肉味,一流。
羊架
,沒有羊騷味,脂肪位很難齒開,加上黑椒粒的香味有所提升。
肥牛卷
金菇較脆口爽甜,肥牛脂肪一一溢出。
菠蘿蝦
烤菠蘿我至愛,酸甜的菠蘿加上蝦,味道後特別。
帆立貝
我放在金菇上烤,更香蒜味及牛油味。
雞中翼
很香脆,因為燒至金黃色,我加上七味粉及黑椒,味道更香更脆。
焗蠔
沙律醬很多,蠔肉雖少卻是熱燙燙弄熟的。
壽司
是將軍永遠會拿的,我最憎吃放題壽司,因為吃飯吃飽就試不到其他食物
生蠔
大大又飽滿的一顆,肉質鮮甜泡有生銹味,沾生蠔汁簡直一流啊。

意想不到有抽獎時間!!!店員拿著抽獎箱到我倆的枱進行抽獎。將軍抽中了阿根廷大紅蝦,我抽中波子汽水。這互動也是不錯的喙頭。
阿根廷大紅蝦
蝦肉鮮甜肥美,很似赤蝦的口感。
波子汽水
店員會幫你開,因為汽水的氣泡會一湧出來。
人參雞湯
沒有太多人參味,雞味反而重些。

整體夜晚也很歡樂,又有店員主動換牛油紙,抽獎活動又開心,也不是食評中也樣差,不信的可以親身試試。

評分:8/10
2015-04-20 1444 浏览
話說之前曾經幫襯過呢間既午市buffet~朋友突然心血來潮又再返炒…大致上價錢無咩點變…都係90分鐘...只係改左少少野…以前要加$先有任飲…依家就包埋…同因應顧客需要…加$6就有張牛油紙…牛油紙既作用係唔需要落油…同埋燒烤時肉唔會痴底…但係呢個服務似乎有d呃$既成份…如果唔加$要牛油紙既話…油用多左…烤爐又洗c人…照道理應該係老闆洩底…所以唔應該以呢個健康理由黎轉駕係顧客身上…係任飲既罐裝飲品當中...其中以呢款百事忌廉最為特別...其他都係國內出品...美蓮達,康師傅等...至於野食方面…有沙律吧...生菜,蕃茄仔,什果,粟米等...不過不失...有迷你壽司…三文魚,鰻魚,腐皮等...但只屬一般...唯鰻魚有比較假既感覺...熟食有粉麵飯菜等...仲有炸物...薯條,春卷,墨魚丸等...不過全部都唔係熱之餘...連保溫都無做到...湯有人蔘雞湯同南瓜忌廉湯...但淡而無味...烤物方面款式算多...牛柳粒,豬頸肉,义燒,金沙骨,肥牛,五花腩,雞翼,雞扒,魷魚,多春魚,鯖魚,冬菇,雞脾菇,蒜蓉金菇,蒜蓉粟米,鍋貼,台灣腸,雞肉腸,芝士腸,紅腸等等...質素也不錯...醃肉味道也很恰當
至於野食方面…有沙律吧...生菜,蕃茄仔,什果,粟米等...不過不失...有迷你壽司…三文魚,鰻魚,腐皮等...但只屬一般...唯鰻魚有比較假既感覺...熟食有粉麵飯菜等...仲有炸物...薯條,春卷,墨魚丸等...不過全部都唔係熱之餘...連保溫都無做到...湯有人蔘雞湯同南瓜忌廉湯...但淡而無味...烤物方面款式算多...牛柳粒,豬頸肉,义燒,金沙骨,肥牛,五花腩,雞翼,雞扒,魷魚,多春魚,鯖魚,冬菇,雞脾菇,蒜蓉金菇,蒜蓉粟米,鍋貼,台灣腸,雞肉腸,芝士腸,紅腸等等...質素也不錯...醃肉味道也很恰當...其實仲有甜品...但只是一般既菓子,糕點,同腐竹糖水...並不引起我既興趣...
整體感覺...如果係食肉獸既話...呢度會係一個不錯既選擇...咁啱朋友就係屬於呢科...而我呢...就只好做妹仔...真係全程任燒...而太子就任食啦...>,<...