係寫呢篇食評前,不得不先講一句:真係好抵!係元朗既呢間韓日燒肉放題店,驟眼睇就覺得同其他燒肉放題店無咩分別,價錢亦唔係區內相對平既選擇!先講用餐環境,比起其他區內既燒肉店黎講相對係闊落,枱同枱丶座位同座位之間既空間比較大,咁樣食既時候就食得舒服好多。另外每一張枱既SIZE亦都唔細,呢個係另一個重點,試過其他燒肉既店舖,張台好細,根本放唔落D食物,咁樣食燒肉又點會有果種暢快既感覺呢,而呢間餐廳就正正照顧到呢方面既問題。講完環境講食物,講明韓日燒肉放題,除左各式肉類之外,亦都有提供幾款壽司同刺身。壽司個人推介火炙芝士三文魚壽司,香口得黎又唔會太大件,過下口癮,作為前菜剛剛好,另外不得不提係甜蝦刺身,質素係城中知名放題店既水準,不過千祈唔好食太多,否則飽左肚就錯過之後既肉類啦。用黎燒烤既食材主要係粟米、翠玉瓜同肉類,而肉類就大致上可以分做一般已醃既豬牛雞同羊架,同無醃既牛柳粒,牛仔骨,牛排同羊架,而呢四樣野就係抵食既重點!三款牛一睇油花同色澤就知係靚貨,講真唔係靚野點敢唔醃就放出黎比你燒,只需要加少少鹽去燒就已經PERFECT,肉汁同香味都一流,羊架亦都一樣,百零蚊既價錢食到咁高質既燒肉,真

係寫呢篇食評前,不得不先講一句:真係好抵!

講完環境講食物,講明韓日燒肉放題,除左各式肉類之外,亦都有提供幾款壽司刺身壽司個人推介火炙芝士三文魚壽司,香口得黎又唔會太大件,過下口癮,作為前菜剛剛好,另外不得不提係甜蝦刺身,質素係城中知名放題店既水準,不過千祈唔好食太多,否則飽左肚就錯過之後既肉類啦。

用黎燒烤既食材主要係粟米、翠玉瓜同肉類,而肉類就大致上可以分做一般已醃既豬牛雞同羊架,同無醃既牛柳粒,牛仔骨,牛排同羊架,而呢四樣野就係抵食既重點!三款牛一睇油花同色澤就知係靚貨,講真唔係靚野點敢唔醃就放出黎比你燒,只需要加少少鹽去燒就已經PERFECT,肉汁同香味都一流,羊架亦都一樣,百零蚊既價錢食到咁高質既燒肉,真係好抵!

最後餐廳亦都有好多款熟食同湯提供,特別一提,D 湯唔係滾湯,個人蔘雞湯飲得出真係煲左一段時間,而且唔油膩。另外啤酒汽水亦都係放題式享用,餐廳依家仲有抽獎活動,我就抽中阿根廷紅蝦刺身,朋友就抽中「下次再黎過」,哈哈!

另外如果加錢$78升級既話,仲可以無限任食生蠔同松葉蟹腳,個蟹腳都係酒店BUFFET級數,真正抵食!

如果行開元朗想食燒肉放題,呢間絕對係抵食之最!
2015-11-10
  • 生蠔
  • 羊架
2015-11-02 1975 浏览
平時甚少到元朗, 今日專程探剛搬到元朗的朋友. 她也不熟悉元朗, 我們到處搵間餐館, 見到”校長燒肉日韓料理”, 7點前離位只$108, 價錢超值. 餐廳地方寬敞, 每張都是受歡迎舒服卡位, ,大卡位可8-10人, 一大班坐埋一起更熱鬧. 也有2人卡位, 二人享用與朋友小聚再適合不過, 刺身任食只加$48, 有希靈魚,八爪魚, 甜蝦, 蟹柳, 三文魚, 蠑螺,等. 每次每人只限拿任何三款三件, 十分認同, 免浪費食物 我要了甜美三文魚,爽甜八爪魚,鮮甜甜蝦話明係日韓料理, 當然少不了壽司等傳統美食, Salad Bar, 韓燒有多種肉, 豬牛,羊, 魚有 蔬菜, 好多選擇.更有濃味人參雞湯 .滋潤冰糖雪梨雪耳糖水和羅漢果水牛肉烤後肉香四溢, 魽魚烤.到皮焦黃, 外脆内嫩, 烤過的蔬菜, 鮮味帶着微煙熏味,更可享用免費汽水及四種口味布丁.品種多多,令我兩人捧腹而回
更可享用免費汽水及四種口味布丁.
品種多多,令我兩人捧腹而回
2015-10-30
2015-10-29 1922 浏览
多選擇的韓式燒肉放題元朗西菁街出名多好野食,哩日同朋友行開元朗終於有機會可以試下哩間個名咁特別的韓式燒肉。裝修都尚算企理,同一般放題差唔多,食物係放係中央比客人比自己拎黎自己燒。食物款式都幾多,有壽司刺身(另外要加錢),沙律冷盤,多種鮮肉,多款熟食,雪糕甜品,汽水等等任君選擇。最喜歡那個羊架,很大件,醃料很入味。煙肉有啲乾,但係都幾厚一件,脂肪都幾多嫁!肥牛有點碎,好似冇咩醃味,差咁啲!粟米就一般,都不太特別另外,有升級優惠,加$ 48/$ 58 享用生蠔或長腳蟹任食。溫馨提示:店內提倡不要浪費食物,否則會另外有收費$10.
多選擇的韓式燒肉放題
最喜歡那個羊架,很大件,醃料很入味。

煙肉有啲乾,但係都幾厚一件,脂肪都幾多嫁!

肥牛有點碎,好似冇咩醃味,差咁啲!

粟米就一般,都不太特別
溫馨提示:店內提倡不要浪費食物,否則會另外有收費$10.
2015-10-21 1738 浏览
今晚特登入元朗搵朋友食野,上次去拉麵天王見到呢間野,相約左下次黎元朗一定要去食呢間!未食之前就梗係要睇左價錢先啦!價錢抵食,所以就一齊入左去食!任食呀!!!入去就見到大大隻“校長“貼左係度環境幾衛生,我地兩個人就係坐呢度,唔會話好逼,食野舒服都好緊要,之後就出去行個圈睇下有咩食先,有刺身沙律壽司燒既野菜肉類相當多仲有好多唔同既熟食湯同糖水都有有甜品仲有熱飲,當然有汽水果d啦!唔講咁多,即夾野番去食夾到滿一滿,加左$6要張煮食紙,燒得盡興d無咁易燶麻朋友擺得好靚最好食係雞翼!燒得岩岩好入面仲有肉汁係度,而且調味都調得好好呀。牛肉夠哂稔,一咬就咬得開,任食黎講真係相當唔錯!刺身選擇都有好多,甜蝦,三文魚,希靈魚,仲有帆立貝添呀!樣樣食落都夠新鮮,點埋wasabi食就岩哂,呢d即食既好重要xd可以等燒肉熟既時候食,唔怕要等哈哈海鮮揀左蝦蝦同魚,魚好滑,朋友覺得蝦好味,有咬口!魷魚好鮮味,食左好多舊!熟食有小丸子,平時出面一盒都廿蚊啦,呢度竟然可以任食!點都夾多d啦不過唔好太多會好飽xd食食下有抽獎,1號咩都抽唔到朋友抽到波子汽水!隔離枱仲抽到龍蝦添呀!!!咩都抽唔到唯有出去拎野飲,呢間飲品選
未食之前就梗係要睇左價錢先啦!
價錢抵食,所以就一齊入左去食!任食呀!!!
入去就見到大大隻“校長“貼左係度
肉類相當多
仲有好多唔同既熟食
湯同糖水都有
甜品
仲有熱飲,當然有汽水果d啦!唔講咁多,即夾野番去食
夾到滿一滿,加左$6要張煮食紙,燒得盡興d無咁易燶麻
海鮮揀左蝦蝦同魚,魚好滑,朋友覺得蝦好味,有咬口!
魷魚好鮮味,食左好多舊!
食食下有抽獎,1號咩都抽唔到
朋友抽到波子汽水!隔離枱仲抽到龍蝦添呀!!!
咩都抽唔到唯有出去拎野飲,呢間飲品選擇都幾多,可以解下渴清下熱幾好!
最後食雪糕走人。
2015-10-17 1581 浏览
元朗對於我來說是似遠還近的地方,其實搭巴士也是45分鐘左右,不過要不是有朋友住在元朗,應該也不會去的,假日很多人呢與朋友相約在一家叫校長燒肉的餐廳相聚,老實說之前從來沒有來過,想不到造兒的食物也是不錯加錢吃的生蠔相當大隻和新鮮,味道一流.每人吃2隻已經有點飽肚而燒肉的味道雖然不算是十分出色,但整體來說也是不錯,特別是牛勒骨,牛的味道鮮明,沒有過多調味料,絕對正宗

2015-10-15 1607 浏览
打完幾圈之後 朋友帶佐我黎呢間「校長燒肉日韓料理」食晚餐呢間「校長燒肉日韓料理」係自助形式 係任食嘅一入門口就見到有好多好食物 排曬出黎食物有生嘅食材料 又有啲係已經係煮熟嘅生嘅食材料 主要係for燒烤嘅 因為呢間校長主打係燒肉餐廳裝修掛滿佐 好多戰機模型啱曬中意軍事題材嘅朋友呢度有罐MUG牌子嘅汽水 係出邊未見過味道就係好似忌廉梳打 但係好似淡口d真係好多肉可以任攞嘅 我地唔會蝕底嘅食完一盤 即刻又出去攞一盤魚生都係任食嘅魚肉都好新鮮 食到魚味好鮮 蝦仔、魷魚係好有鮮味好甜口 咬落仲有膠質感烤肉係超級好味 牛肉、豬肉、羊肉 真係好多肉 數都數唔清突別好味嘅係牛肉、辣豬肉 因為係醃得味道好好 又夠入味辣豬肉係又辣辣地又甜甜地 同我地d廣東嘅醃肉味道好唔同牛肉又係甜甜地 味道又濃又香 真係好好味呢間真係好味又抵食食三盤牛肉 乜都返曬本啦
打完幾圈之後 朋友帶佐我黎呢間「校長燒肉日韓料理」食晚餐

味道就係好似忌廉梳打 但係好似淡口d
真係好多肉可以任攞嘅 我地唔會蝕底嘅
食完一盤 即刻又出去攞一盤
魚生都係任食嘅
烤肉係超級好味 牛肉、豬肉、羊肉 真係好多肉 數都數唔清
突別好味嘅係牛肉、辣豬肉 因為係醃得味道好好 又夠入味
辣豬肉係又辣辣地又甜甜地 同我地d廣東嘅醃肉味道好唔同
牛肉又係甜甜地 味道又濃又香 真係好好味
呢間真係好味又抵食
食三盤牛肉 乜都返曬本啦
2015-10-07 1463 浏览
一直食過不少的任食韓燒質素都得一般但朋友介紹這間校長燒肉卻有驚喜有著各式各樣的燒肉 燒海鮮還有一些炸物熟食cyn最愛的是這串牛肉有一些黃椒綠椒夾層牛肉粒本身十分重肉味肉質鮮嫩 軟腍入口即溶牛仔骨肥瘦比例平均一燒起就充滿油份五花腩是必食的燒得乾脆另外特別的是有抽獎時間想不到Cyn中了一大樽柚子感覺幾特別的燒肉體驗
一直食過不少的任食韓燒質素都得一般

另外特別的是有抽獎時間
想不到Cyn中了一大樽柚子

感覺幾特別的燒肉體驗
2015-10-04 1393 浏览
我一向都好鍾意食韓燒, 前排我都介紹左校長燒肉。加上又近我住既地方,所以我就跟朋友再去食下。我地大概7點10分到,出面已經排緊長龍,準備等晚市一開就入去食~如果會遲黎又唔想等既話最好打個電話拎位先。等左10分鐘左右我地就入得去食野。黎得呢度更係要試下佢個刺身同蠔任食,所以我地升級左加$58。入到去拎野食,發現佢食物既種類都幾多下,有牛柳粒、餃子、蒜蓉金菇。有肥牛、羊架、帆立貝,龍利柳等一般韓燒有既野,仲有一d熟食同炸物。好喇,開始拎野食燒! 我地拎左牛柳粒,雞翼。肥牛金菇卷同雞腎,呢一d肉類黎燒住先。佢地有牛油紙提供,唔會咁易燒燶。如果張紙燶左既可以要求店員換。燒野既任務就交比朋友,係呢個時候我更係出去拎返d刺身同生蠔食。刺身每次每款只可以拎3件,我就拎左帶子,三文魚同甜蝦。刺身都幾好食,好新鮮!到重頭戲! 生蠔任食! 每人每次可以拎兩隻,所以我一次可以拎4隻。呢度得三隻,係因為我隱唔住食左一隻,d蠔好大隻,而且又新鮮,加埋檸汁同生蠔醬,味道一流,我同朋友一共食左4碟。食食下突然有個店員哥哥拎住個盒行過黎,叫我地申手入個盒度,原來係有得抽獎。好可惜我地只係抽中左阿根庭大紅蝦,如果抽中皇
我一向都好鍾意食韓燒, 前排我都介紹左校長燒肉。
加上又近我住既地方,所以我就跟朋友再去食下。
如果會遲黎又唔想等既話最好打個電話拎位先。
等左10分鐘左右我地就入得去食野。
好喇,開始拎野食燒! 我地拎左牛柳粒,雞翼。
肥牛金菇卷同雞腎,呢一d肉類黎燒住先。
加埋檸汁同生蠔醬,味道一流,我同朋友一共食左4碟。
食食下突然有個店員哥哥拎住個盒行過黎,叫我地申手入個盒度,
原來係有得抽獎。好可惜我地只係抽中左阿根庭大紅蝦,如果抽中皇帝蟹就好。
雖然只係抽中左阿根廷大紅蝦,但整體黎講呢間韓燒店都幾唔錯,
食物種類多,而且服務員既態度好友善,仲有得玩抽獎,下次有機會可以再黎!
2015-09-15
2015-10-01 1560 浏览
搬入元朗已2 個月,見到西菁街校長燒肉,常常大排長龍,已很想找機會一試。終於於國慶假前夕,與元朗的朋友抽空來試。一去到就見到一如既往的人龍,原來大家正排緊黑夜燒烤放題,138 任飲任食,現時物價如此價錢,難怪如此多人⋯⋯晚餐時段的顧客也正離席,只是等了10分鐘就可以就座。員工帶位時,就問6 元一晚任用燒烤紙,防止燒燶食物,這可謂細心之舉。食了多年的韓燒,最怕就是中段,食物越食越燶,似燒炭多過韓燒。餐廳以迷彩及軍事風格作主調,環境闊落,卡位舒服,絕對適合三五知己邊食邊傾計。店內一直播勁歌熱舞,令人更開懷暢飲。員工收碟速度很好,笑容滿面。工作了一天,9:45 PM終於可以開餐,急不及待開餐。食物種類頗多,有日式區、燒肉區、熟食區。職員還說每人加78元,可任食生蠔及松葉蟹,如此價錢,不可不加,怎能虧待自己。大大件的刺身,肥美又大件的三文魚已向我招手。仲有大大盤的三文魚壽司。先來一碟希靈魚、甜蝦及蟹棒。希靈魚爽口,甜而清新。甜蝦十分新鮮,又肉質鮮甜。蟹棒有海水味,但味道略為普通。然後,就到另加的生蠔及松葉蟹。生蠔爽身有海水味,長腳蟹肉身堅挺,彈牙,大大啖,很有滿足感。凍食過後,就要開始主菜燒肉

大大件的刺身,肥美又大件的三文魚已向我招手。
仲有大大盤的三文魚壽司
然後,就到另加的生蠔及松葉蟹。
凍食過後,就要開始主菜燒肉了,將少冰的一口牛放入爐中,慢慢融化,即使稍為燒久了,牛肉也不會硬得咬不開,灑上粗鹽,更提升牛肉的肉味,惹味又香口。雞翼調味近BBQ的味道,我又將它燒得金黃脆口。而較驚喜的是秒製叉燒,味道獨特帶點甜,肉身軟嫩,跟平時燒味店的截然不同。
龍利柳魚身鬆軟,入味,好味的東西總是一閃而過。想ENCORE ,已經沒有了。
最後,食到肚撐起來,來了一杯清爽的羅漢果茶消消化。好甜的朋友,也吃了兩杯雪糕。

值得一讚的是,店內抽風系統很不錯,即使全場滿座,也不會一身油煙味,桌面乾淨。2個人最後都只是500元,食飽到抱腹離開。
總括來說 ,性價比不錯的本地店,宵夜時段實在抵食。
2015-09-30
$251.5 (宵夜)
  • 秘製叉燒
2015-09-28 1331 浏览
開學後,由於要上學,沒有太多時間,所以parttime也不能做,收入小了很多呢,選擇餐廳更要選擇價錢優惠的呢朋友說元朗區有一家燒肉放題,晚上9時後,只是$198,非常值得一試餐廳裝修已韓式風格為主,主打年輕人的舞台肉類選擇十分多,令人目不暇給燒肉的味道確實不錯,雖然不是頂級但還是值得一讚其他炸物的味道也是可以接受,炸薯塊,麥樂雞相當香脆可口,喜歡炸物的朋友不容錯過

餐廳裝修已韓式風格為主,主打年輕人的舞台
肉類選擇十分多,令人目不暇給
燒肉的味道確實不錯,雖然不是頂級但還是值得一讚
2015-09-16 1743 浏览
今日男友想食任食,而我想食韓燒,所以就去openrice尋尋覓覓,比我發現店名幾特別的"校長"! 見食評都唔錯,所以開車到元朗試試!!在開爐前店員會問我地要否需要加6元用燒烤紙,可以無限次換,這樣比較健康又唔會燒到食物痴底, 所以我地都感到值得便加了。 先先上個刺身先, 這裡的刺身種類凡多,而且好新鮮的。特別喜愛甜蝦,其肉質鮮嫩鲜甜,而三文魚非常肥美。 以78元可升級任食生蠔及長腳蟹,這個當然唔會放過啦!肉蠔超肥美豐富,而滑滑的口感引誘我們不斷的追加。長腳蟹感受啖啖的海水味,啖啖肉,大飽肚福。先燒肉類,肉類調味得唔錯,我比較喜歡五花腩,其不肥膩而且有口感,而魚類方面,燒龍脷柳,調味得唔錯,幾入味。 有燒海蝦跟菠蘿,海蝦爽口,而菠蘿好甜多汁。 另多種類的肉類及蔬菜類,冷熟盤食類及甜品類的選擇。 人參雞湯,味道幾香濃,參味出。 餐廳原來每晚都會有抽獎環節,我同男友都係抽到阿根廷紅蝦,我地攞埋來燒烤, 哈哈! 又幾正,煎香左,好有蝦的味道,肉質彈牙。到後期已無力再戰,飲杯銀菊露,潤下喉嚨先,暖暖地幾好飲,甜度適中,如果可以隔開銀菊就更佳。其實店內食物的選擇真比一向的多,今次甜品只選了生果凉粉
以78元可升級任食生蠔及長腳蟹,這個當然唔會放過啦!

肉蠔超肥美豐富,而滑滑的口感引誘我們不斷的追加。

長腳蟹感受啖啖的海水味,啖啖肉,大飽肚福。
另多種類的肉類及蔬菜類,冷熟盤食類及甜品類的選擇。
人參雞湯,味道幾香濃,參味出。

其實店內食物的選擇真比一向的多,今次甜品只選了生果凉粉。真的肚子太漲了。

餐廳裝修佈置幾特別,全晚播放音樂,員工工作氣氛很好,各方面都好主動,氣氛唔錯。

這店通風系統做得唔錯,燒了小時都沒有任何油煙味,值得一贊。

2015-09-15 1385 浏览
今天老公休息,話想食燒烤,咁上OPENRICE 找左校長燒肉日韓料理,二人去元朗食燒烤放題。第一次去元朗食放題,因為午餐時間,人不多,無咩油煙,感覺幾好,味道都唔錯!原來而今燒烤可以用$6加埋吸油紙(店員話健康一點),真是有點大鄕理!店員服務態度都可以,收碟快,有問必答,我問左$6是一張吸油紙,定可以任用?她答我可以任用;另外我又問加$48刺身,是否要成抬人加$,她答我是!其實我想知多一點,可能是早上11點,她們無黑面及嫌我煩。可能我們要求不高,所以整體我們都幾滿意!
题外话/补充资料: 星期一至五有88折
2015-09-15
$79.5 (午餐)
  • 牛柳粒、翠肉瓜
2015-09-11 1647 浏览
最近聽到朋友介紹元朗的校長燒肉, 決定訂枱試一試。因為生意好, 要食記得一早訂枱, 今次選擇黃金時段7點15後入座2小時$188任燒, 店舖以軍營做主題, 店員說只需要加六元就有牛油紙放底無咁容易燒焦, 當然要試下啦! 枱上面仲有各種調味燒烤配料, 另外只要加$78蚊就可以新鮮生蠔同松葉蟹任食, 十分吸引! 首先講講, 生蠔真係又大又鮮, 松葉蟹又長又多肉, 剌身又厚又大份, 食多兩圈絕對值回票價, 沒想到韓燒都能提供這麼高品質的刺身,價錢還這麼化算,還要是任食的!食完冷盤, 再食熟食, 除左香噴噴既蒜蓉包, 炸薯格, 麻辣雞翼尖, 炒蜆, 芝士青口等等十幾款美食, 仲有好足料既人蔘雞湯同下火既綠豆糖水, 抵讚! 然後開始韓燒, 眼前種類實在好多, 本來以為同一般韓燒差別不大, 但食落先發現, 每一道肉類都經由店舖自己精心秘製, 首推辣味雞翼, 實在難以形容的滋味! 仲有金菇肥牛卷, 豬頸肉, 牛扒, 五花腩和羊架, 每一樣都真心抵讚! 餐廳中段仲會安排每人一次抽獎機會, 獎品豐富, 小則阿根廷紅生蝦, 中則韓國米酒一枝, 大則巨型皇帝蟹一隻等等! 我抽中阿根廷紅生蝦,蝦肉結實鮮味,抽

餐廳中段仲會安排每人一次抽獎機會, 獎品豐富, 小則阿根廷紅生蝦, 中則韓國米酒一枝, 大則巨型皇帝蟹一隻等等! 我抽中阿根廷紅生蝦,蝦肉結實鮮味,抽獎令店內氣氛很好很開心。

店員態度非常友善, 好留心照顧每一位客人! 兩個小時剛剛好, 食盡各種美食, 以後想食好味又優惠既韓燒, 絕對會再次光臨校長燒肉!
今日是小妹牛一,想食好一點對自己好一點,但又不想大灑金錢,想到上年去了一間燒肉店,也沒有吃過甚麼,埋單卻不見了一隻金牛!想來想去覺得實在太浪費金錢!今年絕對不會重蹈覆轍!因為朋友介紹了這間校長燒肉日韓料理給我,同樣食燒肉為主,形式是放題,就不怕overburget啦!而且聽聞有生蠔長腳蟹食的,所以就選址這裡慶祝了!原來這裡分時段收費,我們訂了9:30的枱,收費是138每位,已經包刺身任食,如果想食埋生蠔或長腳蟹其中一款就人頭加58,食勻兩款就人頭加78,價錢算好公道合理。而我們一心食好點,當然要加78食勻全部美食啦!一入到來看到這個陣容令我滿心歡喜,款式超多,肉類,蔬菜,魚類……可以說得上很多選擇!飲料、甜品和雪糕也是採取開放式,隨意讓客人選擇,口喝時多喝了也無妨。餐廳會派發“刺身“貼紙,“生蠔“貼紙和“長腳蟹“咭片給選擇了不同價位的客人,到時去到刺身櫃檯就出示相應的貼紙就可以提取美食無限次!刺身每次可以點三款,生蠔每次會給4隻,而長腳蟹就會有一份約二人份量,食完才再拎,不會造成浪費~刺身款式也不少,有三文魚、甜蝦、八爪魚、希靈魚、蠑螺等……我選了三文魚啦,蠑螺和甜蝦,份量ok,三文魚

刺身款式也不少,有三文魚、甜蝦、八爪魚、希靈魚、蠑螺等……我選了三文魚啦,蠑螺和甜蝦,份量ok,三文魚更是肥美的腩位^^甜蝦都好新鮮夠甜~

生蠔比我預期的還要好很多,初先唸住元朗+任食+收費便宜,一定不會好得去邊!後來見到實物後覺得自己簡直是以小人之心度君子之腹呢!完全大方的生蠔,起碼夠大隻夠新鮮,而且一次過拎4隻已經方便過好多酒店的自助餐拎兩隻了!
鮮甜走爽口路線的生蠔屬值得推介之品!惟開蠔方面有待改善,食第二round時發現有兩隻蠔有少量蠔殼碎。

長腳蟹的品質都很不錯,兩個人食,基本上食一份已經很足夠。
長腳蟹肉質結實,予人新鮮之感,而且鮮甜得來海水味不會太多或過咸,可以給90分!

燒物方面,羊架最最令我大感意外,想不到有如此高的質素!先說外形已經無得彈,那非常工整的羊架想必來至成本不便宜的貨源,而那肥瘦適中均勻的肉和脂肪的比例簡直令我見到都想立刻大快朵頤!

一放落pan,那“噗芝噗芝“的聲音叫人興奮,那湧出來的香氣亦令我大吞口水!
一放人口,那嫩滑的羊肉想必是未成年的吧!那肉質那香氣叫我回味了三round,所以其實我第一round被那香氣迷住了,完全忘了影相,直到第三round燒好才記得要影番,所以眼利的人可能會發現未燒同燒左點解唔同左樣?哈!

燒物之中,不食羊的朋友們,可以試下雞翼,雞翼真是必食之選!首先它有辣和原味,不過辣其實也不算辣,我不嘗辣的也接受到,大家可以放心食。先講每隻雞翼都醃得好入味,而且火夠猛,熱度夠,可以放心無須剪開雞翼都好容易熟,亦不怕燒得耐而影響雞肉的嫩滑度,所以自然是皮脆肉嫩啦!我相信好多人都和我一樣喜歡食雞翼,所以我對雞翼的要求也特別高呢!這裡的雞翼很好,完全 俘虜了我呢!

那又紅又粉的是豚肉,看着也很吸引吧?可惜我吃不到(>﹏<)旁邊的魷魚肉質彈牙,吃的時候彷彿就是咀內跳舞一樣。

食了這許多,為何不見牛肉的跡象?因為我覺得牛肉不夠嫩滑,有點咬不開的感覺,所以也無謂介紹了。
大蝦和多春魚可以一試,尤其那多春鮮真不負多春之名,平時其他把方食多春魚,不知為何都無春嘅,瘦孟孟,一點也不好食(>﹏<)這裡的,每一隻都成肚成身都是春子,隨手黏起任何一隻都是的!超like!正爆!
2015-08-27
庆祝纪念
生日
  • 生蠔
  • 羊架
  • 長腳蟹
  • 雞翼
2015-09-01 1195 浏览
剛剛過去的星期6,約了元朗的親戚聚會,元庸區雖然多美食,但與親戚一起,當然選一些氣氛較好的餐廳來到的時候門外排著長長的隊,因為在等著下一輪的時段,我來的時候剛剛好,可以入內肉類十分多十分齊全,雖然不是上等燒肉,但味道還是不錯,在這種場合吃的絕不是質素,而是氣氛.不過總體來說食物都是在中上的級別燒起來的時侯已聞到強烈肉香,特別是雞扒,扒肉相當香滑而多汁.而牛肉偏瘦,但絕不油膩,吃起來相當爽口雞翼亦十分多汁,肉質鮮滑最主要是現場氣氛相當熱鬧,大家談天的時候真的十分愉快,非常高興的一晚
雞翼亦十分多汁,肉質鮮滑