餐厅: 柞木炭家
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-02-28 3778 浏览
係香港食韓式燒肉又要好食嘅餐廳唔多,今日同大家介紹多一個選擇就係位於銅鑼灣金百利廣場嘅柞木炭家😜環境:8/10以古式韓國官廷風為主,而室內設備新穎,形成一種對比,坐位與坐位之間有足夠空間,夠哂私隱度🥰食物:7/101️⃣王道premium set $788 2pplStarter韓式拌粉絲及六小碟前菜都相當豐富選擇又多🤪,有泡菜,波菜,蘿蔔等等,酸辣度啱啱好,非常醒胃仲可以Encore👍🏿Barbecue items主打日韓和牛,有和牛三筋,上肋肉,牛舌,肉眼同黑毛豬梅花肉。🐮味濃同油脂分佈均勻,配上炭爐燒烤,肉帶炭香🤤黑毛豬肉質鮮嫩,配合本身油脂入口即溶,一個字正‼️Seasonal seafood紅竹蝦🦐有成隻手掌咁大隻😨上碟個時成個心型❤️,忍唔住即刻相機食先📸而且蝦肉爽口,證明食材新鮮Korean signature八爪魚拌麵感覺有啲似撈起🤣八爪魚🐙口感煙韌,加上配菜口感豐富,調味都相當惹味Dessert最後用tiramisu 做完美總結,估唔到燒肉店嘅甜味都令我有驚喜🥰加分飲品青檸梳打同柚子檸檬梳打味道清爽,可以解一解食燒肉嘅油膩感😮‍💨💰性價比:8/10 ($400/人) 雖然價錢

環境:8/10

Korean signature

Dessert

飲品

💰性價比:8/10
($400/人) 雖然價錢唔算平,但係質素同價錢絕對成正比,大家生活都忙碌,有時食餐好犒賞一下自己😜
2023-02-22
前排行好耐冇去既金百利, 見到原來呢道有間專食韓燒既柞木炭家, 咁下次再去CWB就唔諗食咩直接揀佢啦~~食過佢地係MK既分店覺得好正, 所以今日黎到CWB就一定要試埋呢間餐廳環境都幾大, 座位舒適寬敞, 抽煙系統都做得好好, 食完之後D衫都完全冇味睇完餐牌之後揀左個王道set $788~有前菜, 燒肉燒海鮮, 主食, 又有甜品....飲品就要另外叫喇~~仲有其他套餐或者散叫.....荔枝梳打 $42荔枝味道清香, 唔會太甜~~菠蘿梳打 $42菠蘿味濃郁, 夠晒fresh有6款前菜小食~~~例如韓式拌粉絲, 泡菜, 蘿蔔, 大豆芽, 菠菜, 蓮藕等等.....超級豐富燒肉有和牛肉眼, 和牛三筋肉, 和牛上肋肉, 和牛牛舌& 黑毛豬梅花肉~~和牛真係好正, 肉質軟腍又充滿油脂感黑毛豬梅花肉一大塊, 唔算好厚既開係好快燒熟可以食~地道D可以好似韓國人咁包住生菜泡菜一齊食, 別有一番滋味呢紅竹蝦大大隻紅竹蝦一分為二~~將蝦慢慢燒, 燒到外殼香脆.....燒完既蝦肉特別爽口陣牙和牛咖喱飯和牛炆得好夠淋, 肉質幼嫩~~咖喱味道唔算好濃, 好似入口, 送飯一流最後食埋甜品, 係Tiramisu黎Ti

睇完餐牌之後揀左個王道set $788~
有前菜, 燒肉燒海鮮, 主食, 又有甜品....
飲品就要另外叫喇~~

仲有其他套餐或者散叫.....

荔枝梳打 $42
荔枝味道清香, 唔會太甜~~
菠蘿梳打 $42
菠蘿味濃郁, 夠晒fresh

有6款前菜小食~~~

和牛真係好正, 肉質軟腍又充滿油脂感

黑毛豬梅花肉一大塊, 唔算好厚既開係好快燒熟可以食~
地道D可以好似韓國人咁包住生菜泡菜一齊食, 別有一番滋味呢

紅竹蝦
大大隻紅竹蝦一分為二~~
將蝦慢慢燒, 燒到外殼香脆.....
燒完既蝦肉特別爽口陣牙

和牛咖喱飯
和牛炆得好夠淋, 肉質幼嫩~~
咖喱味道唔算好濃, 好似入口, 送飯一流

最後食埋甜品, 係Tiramisu

Tiramisu有濃濃既芝士&咖啡味, 入口香滑, 作為今餐既結尾真係超滿足丫

• 紅竹蝦
  • 燒肉有和牛肉眼
  • 和牛上肋肉
  • 黑毛豬梅花肉
2023-02-24 115 浏览
由於超級超級超級耐冇見過好朋友,所以就琴日約咗個好朋友😊喺佢收工附近搵咗間嘢食💋🤗近近哋喺銅鑼灣都有幾多好嘢食㗎🥩最近想食燒肉,我哋叫咗個王道套餐(2人份),包括有:🥩和牛三筋肉 🥩和牛上肋肉🥩和牛牛舌🥩紅竹蝦🥩黑毛豬梅花肉🥩和牛肉眼 肉類方面好新鮮,肉質唔錯,幾大片 ,好juicy💦👍💓韓式拌粉絲💓八爪魚拌麵仲有兩款澱粉類嘅東西,韓式拌粉絲味道偏淡,我自己就鍾意撈埋佢枱上既sause大醬一齊食,會惹味好多🥲😊八爪魚拌麵偏重口少少,佢有啲好似辣榨菜咁嘅,仲有辣嘅八爪魚,咁可以撈埋一齊食,我食唔到辣,辣榨菜我嚟講就真係太辣喇,不過撈埋一齊食其實個口感都幾特別🔥👍💓精選甜品👍咁嗰日去食就係tiramisu,好重㗎啡豆味🫘唔會太甜,個人嚟講幾鍾意嘅🙌🥳💓荔枝梳打哩杯相對會甜少少,嘢飲入面有好多大大粒嘅荔枝肉,幾有咬口💓青檸檬梳打成杯嘢飲都好fresh,酸味味,飲完之後好鬼醒神,同埋食咗好多肉嘅話都可以解腻

最近想食燒肉,我哋叫咗個王道套餐(2人份),包括有:
🥩和牛三筋肉
🥩和牛上肋肉
🥩和牛牛舌
🥩紅竹蝦
🥩黑毛豬梅花肉
🥩和牛肉眼
肉類方面好新鮮,肉質唔錯,幾大片 ,好juicy💦👍

💓韓式拌粉絲
💓八爪魚拌麵

💓精選甜品👍

💓荔枝梳打
哩杯相對會甜少少,嘢飲入面有好多大大粒嘅荔枝肉,幾有咬口

💓青檸檬梳打

2023-02-23 139 浏览
平日lunch time 用open rice book 位全單有85折!環境偏暗黑但很乾淨坐位很闊, 坐得舒服,二人枱, 但很大張!職員先給我們多碟前菜及泡菜!點了午市套餐-BBQ set, share 柞木特選燒烤定食Prime BBO Set Meal. $165熟成韓式醬油三吃. $118每種肉都有兩三塊再加每一碗韓牛飯配搭種類很多,包裝溶岩芝士·韓國生菜·鹽味·辣醬等等!非常美味及cp 值高之烤肉店又坐得舒服!會推薦及再次來吃其他食物!
環境偏暗黑但很乾淨

坐位很闊, 坐得舒服,二人枱, 但很大張!
職員先給我們多碟前菜及泡菜!

點了午市套餐-BBQ set, share
熟成韓式醬油三吃. $118
每種肉都有兩三塊再加每一碗韓牛飯

配搭種類很多,包裝溶岩芝士·韓國生菜·鹽味·辣醬等等!
非常美味及cp 值高之烤肉店又坐得舒服!

會推薦及再次來吃其他食物!
2023-02-23 2647 浏览
店不小,卡位寬闊,坐得滿舒服的,暗黑色燈光,讓整間店有著微微高級感,散叫外也有2人/4人套餐~很適合我這種懶人✌🏻✌🏻❣️Premier Set $788 for 2👉🏻五小碟 - 泡菜夠辣👍🏻 泡菜蘿蔔爽脆、最愛蓮藕,甜甜地好好味🤤👉🏻韓式拌粉絲 - 粉絲爽身,有口感,但味道有點淡🙂👉🏻 肉拼盤·和牛三筋 - 肉味滿濃,有筋有咬口,有嚼勁😌·和牛上肋肉 - 腌得入味,油香重,配生菜一流😍·黑豬梅花肉 - 同樣腌得入味,而且豬肉好軟滑,超好味👍🏻·和牛牛舌 - 不過不失😌·和牛肉眼 - 油脂最香,也是最肥美,肉質軟稔,肉味香濃🥰👉🏻紅竹蝦 - 以為開邊,會沒什麼口感,沒想到蝦肉足夠厚身,啖啖肉👍🏻👉🏻八爪魚拌麵 - 麵質彈牙,將所有材料拌勻後,份量不少,有蔬菜的清脆,又有八爪魚的𡁻口,不錯,但味道偏淡🙂👉🏻甜品 - Tiramisu輕盈,不重芝味也不重咖啡香,可略😝😝👉🏻柚子檸檬梳打 $42 - 柚子蜜加梳打水,再有檸檬酸,配燒肉不錯👉🏻菠蘿梳打 $42 - 菠蘿味不錯,不是藥水味,仲有幾顆菠蘿肉👍🏻 🎈總歸一句: 整體不錯~推薦給喜歡韓燒的朋友🙌🏻☺️

❣️Premier Set $788 for 2

👉🏻韓式拌粉絲 - 粉絲爽身,有口感,但味道有點淡🙂

👉🏻 肉拼盤
·和牛三筋 - 肉味滿濃,有筋有咬口,有嚼勁😌
·和牛上肋肉 - 腌得入味,油香重,配生菜一流😍
·黑豬梅花肉 - 同樣腌得入味,而且豬肉好軟滑,超好味👍🏻
·和牛牛舌 - 不過不失😌
·和牛肉眼 - 油脂最香,也是最肥美,肉質軟稔,肉味香濃🥰

🎈總歸一句:
整體不錯~推薦給喜歡韓燒的朋友🙌🏻☺️
2023-02-23 60 浏览
柞木炭家裝修風格似傳統韓式餐廳餐入面地方闊落,卡位舒適枱夠大,餐牌選擇多,燒烤方面有牛、豬、海鮮都用上優質食材,燒肉質素高😋❣️吾使唸叫左Premium Set 王道2人餐 $788樣樣有齊😋❣️上菜速度快,一坐低就送上醃蘿蔔、大豆芽、海帶青瓜、芝士和泡菜全部都可以免費追加,款款都醃得好入味😋❣️套餐已包前菜韓式拌粉絲、主食和牛三筋 、上肋肉、牛舌、肉眼及黑毛豬梅花肉、海鮮有紅竹蝦、韓牛生牛肉石鍋飯同甜品Tiramisu 蛋糕,兩個人食份量剛剛好😋❣️和牛肉嫩、黑毛豬油脂甘香、紅竹蝦鮮味、石鍋飯口感層次分明、Tiramisu甜度適中不質感幼細😋❣️一人一杯菠蘿同荔枝梳打~配燒肉一流,清新解膩😊

❣️呢間燒肉店開響Sogo對面金百利3樓,抽風都做得好好,食完都無陣油煙味,樓上鋪夜晚都滿座,熟客居多,冇限時間,行完街約朋友食飯傾計啱曬😊

❣️一人一杯菠蘿同荔枝梳打~配燒肉一流,清新解膩😊

2023-02-21
#meloin @thecharcoalroomhk柞木炭家設有室內室外座位,店員熱心幫忙燒烤,顧客可以慢慢享受。PREMIUM SET王道 $788前菜無限供應,有泡菜、大根、菠菜等等,泡菜最為吸引,用一個樽裝起。韓式拌粉絲🥩拼盤🥓和牛三筋和牛上肋肉黑毛豬梅花肉♥️♥️最愛這個,肉質上盛和牛牛舌和牛肉眼🦐紅竹蝦一隻大蝦切半,形成心心形狀,原來已經調了味道,加入檸檬汁,鮮味十足🍛和牛咖喱飯日式甜咖喱香濃,牛肉味道,大大塊🎂甜品:Tiramisu 咖啡味濃郁,忌廉香滑,細細件份量剛剛好梳打有4款可以揀,我地一人一杯,青檸味酸酸地,好開胃。柚子檸檬🍋味甜甜蜜蜜,夠曬清新。
#meloin @thecharcoalroomhk

PREMIUM SET王道 $788

韓式拌粉絲

🥩拼盤🥓
和牛三筋
和牛上肋肉
黑毛豬梅花肉♥️♥️最愛這個,肉質上盛
和牛牛舌
和牛肉眼

🦐紅竹蝦

🍛和牛咖喱飯
日式甜咖喱香濃,牛肉味道,大大塊

🎂甜品:Tiramisu
咖啡味濃郁,忌廉香滑,細細件份量剛剛好

2023-02-19 304 浏览
18.2.2023 六終於黎到試~以往成日聽人講呢間好食😆一入去 環境已經好好~燒肉味道吾大 暗暗地幾舒服😌一坐低 已經有前菜上黎 吾怕餓親😆服務態度幾好~今次叫左2人餐 補錢轉左少少野食~個和牛到左 服務員即刻幫我地燒壽喜燒和牛 配蛋配飯  燒完即食真系入口就浴 好味😋醬油蟹 同韓國食既味差吾多👍🏻仲要冇咁咸😋肉肉 當然好Juciy~包菜更爽口😍紅蝦 好食好彈牙~系我地燒得衰左d 個殼黑左🤣粉絲 好食既~但我覺得菜多左d🤣仲叫左韓國啤酒🍻夠凍 好味!要讚👍🏻👍🏻美好既一餐 開心🥳
18.2.2023 六

終於黎到試~
以往成日聽人講呢間好食😆

一入去 環境已經好好~
燒肉味道吾大 暗暗地幾舒服😌

一坐低 已經有前菜上黎 吾怕餓親😆
服務態度幾好~

今次叫左2人餐 補錢轉左少少野食~
個和牛到左 服務員即刻幫我地燒
壽喜燒和牛 配蛋配飯  燒完即食
真系入口就浴 好味😋

醬油蟹 同韓國食既味差吾多👍🏻
仲要冇咁咸😋

肉肉 當然好Juciy~
包菜更爽口😍

紅蝦 好食好彈牙~
系我地燒得衰左d 個殼黑左🤣

2023-02-18
庆祝纪念
纪念日
醬油蟹
可以無限refill嘅前菜有6款🤭當中推介泡菜同芝士粟米同蛋卷🫶🏻泡菜偏甜帶微辣🧄好岩我口味芝士粟米睇圖😏無需多講✨王道set✨ $788 (2位用)Starter :🐖🐤辣炒豬皮。雞腳韓式辣醬汁好惹味豬皮好彈牙幾好🔥Barbecue items :和牛三筋和牛上肋肉黑毛豬梅花肉名品牛小排雞頸肉全部都好高質🤭肉質juicy🐟Seasonal seafood :鰻魚燒定之後個皮好香脆肉質爽脆充滿油香😜配埋甜甜地醬汁好正🥬Korean signature :泡菜煎餅小煙韌嘅口感點埋個酸汁食唔會話好膩🍰Dessert :是日精選甜品綠茶蜂蜜蛋糕🍯每人有2塊幾開心😏甜度較高

可以無限refill嘅前菜有6款🤭

當中推介泡菜同芝士粟米同蛋卷🫶🏻

泡菜偏甜帶微辣🧄好岩我口味
芝士粟米睇圖😏無需多講

✨王道set✨ $788 (2位用)

Starter :

綠茶蜂蜜蛋糕🍯
每人有2塊幾開心😏
甜度較高
2023-02-17 92 浏览
柞木炭家(銅鑼灣)📍銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場3樓301室約咗朋友食韓燒呢間係我嘅心水餐廳揀咗兩人餐 PREMIUM SET王道樣樣招牌嘅肉類都有最適合有選擇困難症嘅朋友辣炒豬皮雞腳🐣首先有個好惹味嘅頭盤開始豬皮好煙韌 雞腳好爽脆和牛三筋 和牛上肋肉🐮呢兩款絕對係值得推介既肉油花好分明 食過返尋味🐷黑毛豬五花 唔會過肥 幾有豬肉香🥩名品牛小排 油花好分明🐥雞頸肉 雞頸肉比起其他部份嘅肉特別爽脆🐟鰻魚 好容易就知道魚皮脆卜卜 新鮮鰻魚唔會有泥味 點埋個鰻魚汁幾好食 🍛和牛咖喱飯 飯入面嘅和牛煮得好淋滑 咖喱好入味甜品 蛋糕🍰 簡簡單單嘅甜品 為成餐晚飯畫上句號🥤柚子檸檬梳打 青檸梳打食燒肉襯返一杯酸酸地嘅梳打飲完即刻透心涼
柞木炭家(銅鑼灣)
📍銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場3樓301室

🥤柚子檸檬梳打 青檸梳打
食燒肉襯返一杯酸酸地嘅梳打
飲完即刻透心涼
2023-02-14 108 浏览
同老公預祝情人節,想簡單得黎又有啲特別(女人的矛盾😄),我地又再諗起呢間餐廳,之前試過旺角分店已經一直記係心,店員介紹係用優質柞木炭比客人燒烤,可保留原汁原味又散發出陣陣既炭香味,我又幾鍾意喔❤️呢度座位好寬廣,卡位光線充足,坐得好舒服。💗Valentine’s Day Sweet Flash Set ($968 for 2 person )💓💕Starter 「醬油鮑魚」:用韓底醃漬做法,令鮑魚好入味,但又唔會韌口,好巧功夫喔,醬油香濃浸哂入鮑魚度👍🏼💕Barbecue items 「韓牛牛肩、韓牛牛小排、厚切牛舌、牛肋骨肉 同埋 和牛背身肉」:牛肩好稔,唔韌,一燒兩邊就熟,配泡菜同鮮蔬菜好正。 牛小排牛味香口,帶香味,較有層次。牛肋骨肉佢幫你take out 左個骨,好細心,啖啖肉,燒到8成熟剪開一舊舊食好滿足。牛舌燒完其實好薄身,爽爽地咁,點醬汁略調味已好好味。和肉背身肉油脂分布均勻,燒完既油分已蒸發,但肉質好稔,入口即溶化。💕Seasonal seafood 「魷魚配帶子」:鮮甜帶子,加上魷魚燒香的香味好吸引,剪開一片片食,美味!💕Soup 「熟成泡菜湯」:熟成既泡菜,煮出黎較濃

💕Soup 「熟成泡菜湯」:熟成既泡菜,煮出黎較濃味,配埋豆腐同白飯,夠哂飽😃

💕Dessert 「Tiramisu 蛋糕」:啖啖咖啡味,唔甜,蛋糕好滑喔😌

💕還有青檸檬梳打同菠蘿梳打作完美總結😃
2023-02-13 118 浏览
韓式燒烤餐廳呢間都算係好食又抵食,CP值高👍 環境又唔錯,好啱朋友聚會😎🌟Premium Set 王道2人餐 $788🌶️韓式前菜食韓國嘢最欣賞就係佢地有勁多唔同嘅前菜提供🤭 呢度嘅前菜夠曬多又啱我胃口,配燒肉一流👍🥩 燒烤肉類、海鮮和牛三筋,和牛上肋肉,名品牛小排,鰻魚、黑毛豬梅花肉,雞肉,真係夠曬豐富😎 兩個人食超滿足😌 呢度嘅和牛韓牛出曬名高質,估唔到濟洲活鰻魚咁有驚喜😃 外皮燒到焦香,鰻魚肉好結實,油脂豐富,鐘意食鰻魚嘅朋友真心要試吓😍🫓泡菜煎餅呢啲香口惹味嘢我哋最鐘意🤭 呢個都做得唔錯👍🧆starter 辣炒豬皮雞腳,呢個真係第一次試,唔會好辣,滿滿骨膠原😌🍹飲品我哋揀咗柚子soda 同菠蘿soda, 配燒肉一流,清新解膩👍

🌟Premium Set 王道2人餐 $788

🌶️韓式前菜

🥩 燒烤肉類、海鮮

🫓泡菜煎餅
呢啲香口惹味嘢我哋最鐘意🤭 呢個都做得唔錯👍

🧆starter
辣炒豬皮雞腳,呢個真係第一次試,唔會好辣,滿滿骨膠原😌

🍹飲品
2023-02-11
2023-02-06 539 浏览
由於想吃醬油蟹,見從openrice訂位有折而且見網友們都推介,所以就選擇這間。點知…店內非常熱鬧,坐無虛席。一坐下,店員即端上前菜和包肉的生菜,然後消失得無影無蹤!等了差不多10分鐘終於出現為我們點餐。食物到來…無可否認材料是新鮮的..肉類有很多種供選擇,但分量略少!建議大家點牛好了,豬肉沒什麼特別,略咸,重口味朋友可能覺得可接受!醬油蟹肉質新鮮,但當然比不上韓國吃的啦!第一道菜店員超有耐性地為我們燒烤,還提議什麼方法吃。到了第二,三道菜端上後店員又消失了…超級人手不足!我們還以為店員會主動燒,但眼見其他客人都是自己動手…所以我們放棄了!想追加前菜又要等很久才出現!這間店唯一埋單同清潔枱面最有效率。應該沒下一次了。
應該沒下一次了。
前菜
牛肋骨
2023-01-27 236 浏览
位於最熱鬧的銅鑼灣金百利廣場內的一家中價定位韓燒,店舖裝修以摩登時尚作風格,燈光較昏暗,室內的抽風系統都不錯食完衣服都不會有太大味道,座位都很寬敞,韓國餐廳的吸引之處就係未點餐已經有一大堆小食上枱非常吸精,當中最欣賞佢既泡菜,泡菜不會過咸而且味道辣道都適中A4和牛西冷 💓$328A4和牛的油脂分布非常平均,咁靚既牛一定要叫店員幫手燒,西冷是以薄切上碟,所以輕輕每邊燒一陣就可以,而伴隨和牛的迷迭香增加了香氣,高質和牛最後只需輕輕撒上鹽作調味即可韓牛泡菜炒飯 💓$98以熱鐵鍋上枱滋滋聲好治癒,泡菜炒飯面頭仲有隻煎得好完美既蛋,蛋漿配埋啲飯食好好味,唯一係個炒飯食到最後個底全部都係油,不過無油會令啲飯痴底一頭黑毛豬拼盤 $$278入面包含咗豬肩肉、豬五花、豬皮及豬腸,呢碟份量真係十足建議多人share先好叫,當中我最愛的一定係豬五花,將五光肉燒到微微焦香再用生菜夾埋泡菜,一啖咬下就係滿足的感覺!另外豬皮本來幻想係好好食,但點知燒完係非常有咬口浪費咗😅🥲

A4和牛西冷 💓$328

韓牛泡菜炒飯 💓$98

一頭黑毛豬拼盤 $$278
2023-01-11 435 浏览
是日午餐!餐廳環境不錯,坐卡位闊落舒適,午市套餐價錢都唔算好貴,叫左兩個燒烤餐,最驚喜竟然係碗飯,平日唔食生蛋唔食生蔥既我竟然食晒碗飯,味道配搭得好好,正!仲有送既泡菜每款都覺得好新鮮好好味,而肉既份量雖然唔多但高質的,整體質素都滿意,推介!
2022-12-10
午餐