2015-01-04 981 浏览
是日除夕。趕回家換衫途中。友人心血來潮係赫德道食左串難食到爆。成粒都係粉既魚蛋。咁係尖東行過火車站呢條天橋既時間。見到數人拎住個紙杯食魚蛋。又諗起之前有朋友都推介過。就做出左N年冇做過既一件事。篤魚蛋食。十蚊七粒。廿蚊十六粒。要買廿蚊先可以兩溝。小小餓又貪心既我當然黎個mix。原味白蛋加咖哩味黃蛋。白蛋咬落爽口。冇粉團既感覺。已經值回票價。鮮味嗎?唔太覺。但就冇腥味。咬咬下又幾過癮。新鮮炸起熱辣辣。抵讚既係用上平時沙律菜脫水既離心機黎fing 走啲油。魚蛋唔會成口油。黃蛋係白蛋撈上咖哩醬。唔似街邊用咖哩湯係咁煮。呢到用上咖哩醬黎撈。由於fing左油。醬掛得實唔會冼曬落黎。醬教得剛好唔太稀唔太稠。食落極輕微辛口。小小刺激下味蕾。咖哩夠香亦甜口。正十六粒啱啱好食到火車站。請劉江華食個碗同枝竹簽。就上巴士。返到屋企前都未覺口渴。味精就算有都係有限
兩溝

2014-12-31
  • 咖哩醬魚蛋
2014-11-16 708 浏览
男友早前試吃過這兒的魚蛋,大讚  既然今天路經,就一定要試試它呢 因本身已吃飽晚飯,所以只要了小份量的魚蛋 ($10/7粒)~ 男友之前試過了所有味道(原味、香辣、咖喱),極力推介香辣味,而本人一向愛吃辣,所以就要了香辣嚐嚐 魚蛋不是平日街邊檔吃到的那種黃皮炸魚蛋,而是類似潮洲式的白魚蛋~ 魚蛋雖然細細粒,但彈牙有鮮味,是我喜歡的那種白魚蛋  配上店主自家製的香辣油,更能帶出鮮味,果然讚
男友早前試吃過這兒的魚蛋,大讚
 既然今天路經,就一定要試試它呢

配上店主自家製的香辣油,更能帶出鮮味,果然讚
2014-11-16
外卖自取
$10 (其他)
2014-11-13 1139 浏览
從尖東往紅磡途中一定路過這天橋,步程中看到這家魚蛋小店的易拉架,忽然記得這家桂林街夜市排長龍魚蛋就在這兒,一於入內拜訪一下。天橋側的小店陳設簡單還有兩張椅子,能坐著吃魚蛋不是每處也有機會,林昌記就可以了。初次光顧先來最低消費的$10/7粒,老闆先用平時去除沙律菜水份的轉轉筲箕去除油份,有心思!另一方面也證明這些排長龍魚蛋是以油炸而非平時的辣汁煮魚蛋。以平時吃魚蛋粉的潮州白魚蛋以熱油炸熟,去油後的魚蛋本身有點鬆軟,幸好不是鬆泡泡得如海綿那種,炸過的表層有著稍稍硬皮,勉強能稱為有兩種不同口感,沒有魚腥還有點魚味的魚蛋本已不錯,加入少許自製香辣油後多一種香辣更為刺激也更美味。老闆更多送一粒咖喱魚蛋給我試試,同是用上白色魚蛋做的咖喱魚蛋比一般用上實的的魚蛋不同,老闆煮的咖喱汁很有以前車仔檔那種聞香下馬的咖喱香,那種可以留在口腔的複雜香辣咖喱味,難怪夜市中會排長龍了。老闆一臉自信的向我推介其三款魚蛋,笑說我一定沒有在夜市中排過隊,有這不多人的店舖可以吃到同樣的魚蛋,我又何需去排長龍呢,老闆??

香辣油魚蛋

香辣油魚蛋
2014-10-29 639 浏览
行過尖東天橋隔離,有一間幾低調既舖仔,見到就行埋去睇下。原來只賣一種野,魚蛋。一碗二十蚊,相對街邊五蚊一串,係有啲貴既。不過另一邊睇,又係正既。 首先魚蛋好香,遠遠已經聞到陣味。一吉落去,係幾彈手,比起便利店既魚蛋,佢係細粒小小既。食落去,好香同魚既鮮味重起度,明顯一定唔係粉多過魚。而味道有啲潮式魚蛋既感覺但再彈牙一啲。再配合獨有既醬,唔會太多就每粒都有醬既,更加好味道。二十蚊一碗魚蛋,我食完覺得係值得既,再加埋店員既禮貌招呼,值既!
2014-10-29
2014-09-27 445 浏览
如題, 魚蛋我好少吃, 本身不太愛好, 反而魚很愛, 什麼水煮, 班球, 清蒸等 我都喜歡 !早排生果幫此店做過訪問, 今日小弟又專登到此一試, 什麼一回事 !$10 有七粒, $20 有十六粒 .... 我未試過當然選擇前者 !實話, D魚蛋表面還很油, 裡面可以, 入口食得到魚味, 絕對不似外間無魚味 !整體就是一般白魚蛋, 但又無好彈, 魚味是賣點 !店舖位不顯眼, 一般路過不會入, 門面不算討好, 還是要多靠食物質數 。

整體就是一般白魚蛋, 但又無好彈, 魚味是賣點 !

白魚蛋
2014-09-27
1 分钟 (外卖自取)
2014-09-11 1262 浏览
上一次行過試食咗一粒,已經覺得好好味!!今次專登行過去買,其實似潮州魚蛋,有原味,香辣味,咖喱味,我食辣味,味道同質感都好好,個自製辣椒油好香,size比平時食魚蛋粉嗰啲細竹少少,一啖一粒,仲要10蚊有7粒(佢俾左8粒我),督串魚蛋都唔止啦!我見佢地係幾個男人一齊做幾有heart,大家如果經過尖東天橋(近紅磡站),不妨入去買黎試下啦!我仲買咗生魚蛋番屋企煮添
上一次行過試食咗一粒,已經覺得好好味!!
今次專登行過去買,其實似潮州魚蛋,有原味,香辣味,咖喱味,
我食辣味,味道同質感都好好,個自製辣椒油好香,
size比平時食魚蛋粉嗰啲細竹少少,一啖一粒,
仲要10蚊有7粒(佢俾左8粒我
),督串魚蛋都唔止啦!
我仲買咗生魚蛋番屋企煮添
题外话/补充资料: 舖頭位置唔太起眼,要喺天橋專登轉入去
2014-09-10
1 分钟 (外卖自取)
2014-08-20 1554 浏览
記得農曆年時,香港吹起一片「夜市」風。然而,不是像台灣般把夜市當成文化,當成賣點推廣,反而,像茉莉花革命一般,偷雞摸狗,最後遍地開花。士林夜市,以士林區為名;我們也有桂林夜市,只存活了三天,於短短桂林街之內,孕育出無盡美食。也許誠如電影對白:「念念不忘,必有迴響」於桂林夜市創下日賣十萬粒魚蛋神話的無名魚蛋檔,今天終於入店,打着良心魚蛋旗號,延續神話。林昌記現有兩店,一於深水埗,一於尖沙咀。尖沙咀店,隱身於尖東天橋半路,瑟縮於旁邊商業大廈之中。魚蛋分三種口味,原味,辣味和咖喱味。敢自詡為良心魚蛋,全因林昌記魚蛋顆顆皆有自家打製,交來貨一般為節省成本,魚肉比例不高,不鮮不香,粉糊沒彈性,更要靠濃厚醬汁入味。林昌記魚蛋,魚肉比例超過八成,打成魚蛋後,先以低溫油炸,再以大火迫出油份,送到客人跟前,再用手動離心機隔離油份,細心至極。原味魚蛋賣相白雪雪,跟一般街邊魚蛋截然不同。入口富彈性卻有鬆軟,質感綿滑而鮮香十足,不用任何調味,已覺美味無比!咖喱魚蛋則微辣而帶濃郁咖喱香,不嗆喉。最驚喜還是辣味,即於原味魚蛋上加上自家辣醬。加之前,店家更會提醒:「這醬很辣,小心。」辣醬刺激十足,香氣撲鼻之餘,又不
也許誠如電影對白:「念念不忘,必有迴響」
原味魚蛋賣相白雪雪,跟一般街邊魚蛋截然不同。入口富彈性卻有鬆軟,質感綿滑而鮮香十足,不用任何調味,已覺美味無比!咖喱魚蛋則微辣而帶濃郁咖喱香,不嗆喉。最驚喜還是辣味,即於原味魚蛋上加上自家辣醬。加之前,店家更會提醒:「這醬很辣,小心。」辣醬刺激十足,香氣撲鼻之餘,又不掩蓋本身的魚鮮香。笑笑說:「這魚蛋,真的不輪大埔幾家魚蛋老店。」
不知是新鋪剛開,躲在隱處沒人識,還是香港人又特別健忘,只見食客不多。店家更出招,於天橋免費試食,望搏得食客歡心。
希望大家別善忘,別忘記曾經於桂林夜市嘖嘖稱許的林昌記良心魚蛋,就在尖東一隅,等候你光臨。