2021-06-11 1060 浏览
上網見到有間香港最大型廚師發板餐廳,喺銅鑼灣信和廣場,就專登去睇下有乜咁好食,結果超乎預期,超級好食,非常值回票價。一入到去見到餐廳環境每一個角落都花盡心思,盡顯氣派。裏面分為鐵板燒區、壽司吧、爐端燒區、Sake Bar 及Wine Room 五大區域。聽講壽司大廚仲係一位日本人,叫大倉師傅,擁有四十多年做壽司經驗,精於季節食材及手握壽司。晚餐Omakase都係千六蚊左右,即刻試試先。第一道係前菜,有蕃茄沙律,有豆腐,好新鮮,好開胃,但未算最正。之後就真係黎料luu,廚師走左出黎喺我地面前開始”表演”。首先有好肥美嘅生蠔,非常juicy,好有海水味。之後就到刺身,有大吞拿魚,左口魚包住北海道海膽,象拔蚌,生蝦等等,好新鮮好好食,本身有柚子醬,完全唔洗點任何醬汁都好好食。果然食材新鮮係比所有野都重要。食完生野就黎左一碟天婦羅。有青椒,草蛄同龍蝦,表面炸到好脆,入面啲肉質好淋,又唔油膩,食得出師傅嘅煮食功架。之後就到壽司環節,有秋刀魚,黑鱸魚,大呑拿魚,瀨尿蝦,海膽軍艦等等,仲有鮑魚,廚師將鮑魚切開兩份,再加啲鮑魚肝醬,簡直係絕配,非常有咬口,好好食。最後有個玉子,正正方方,一口食哂,好滑

最後有個玉子,正正方方,一口食哂,好滑溜。仲有個味噌湯,味道好濃郁,用翻之前個大蝦頭煮,同喺出面飲到嘅好唔同。最後甜品係個夕張哈密瓜,唔係太甜,放喺最後食啱啱好,正!

最後一提係店員嘅服務質素,非常周到,友善不在話下,見到你杯茶就飲哂就會立即refill。師傅會解釋每道菜嘅做法同食法,同佢有講有笑,非常好嘅一次用餐體驗。雖然個餐唔算太貴,但性價比黎講依間餐廳我會俾9分。
2021-06-10
2021-06-10 296 浏览
今日係一個特別既日子,好多謝男朋友甘細心為我安排左今次呢個晚餐,可以俾我品嘗到地道日本既Omakase. 今次去既呢間係好出名既板神鐵板燒,位於銅鑼灣信和廣場,係三間分店既旗艦店,所以佢有成五個區域甘多, 可以分為鐵板燒區,壽司吧,炭火區,Sake Bar同 Wine room。 一去到門口,已經有種置於日本既感覺,有著住傳統和服既侍應招呼你,同埋佢哋會帶你去到所屬既區域,同埋好細心甘將你既其他隨身物品放好。經過通道既時候可見餐廳環境既每一個角落都花盡心思,大顯氣派同高貴!今次品嚐既係Omakase, 侍應好細心甘會問你會唔會有咩唔食同敏感,呢個真係值得稱讚。而負責Omakase既師傅係壽司大廚-大倉正孝,佢四十幾年前就由京都過咗嚟香港,有四十幾年既壽司經驗,精於唔同季節既新鮮食材同手握壽司,而且佢啲廣東話讀得好好,完全唔驚同佢溝通唔到。講完甘多背景資料係時候入正題,話明係Omakase,就係每道菜式都由大倉師傅發板,佢決定你食咩。前菜🥗前菜有兩款,分別係海澡配山芋蓉再加上酸酸地既汁,攪拌之後口感爽口同開胃。另外係溫室蕃茄配火箭菜同酸啫喱,溫室蕃茄好清甜,配埋啫喱,酸酸甜甜,又係一道開
前菜🥗
前菜有兩款,分別係海澡配山芋蓉再加上酸酸地既汁,攪拌之後口感爽口同開胃。另外係溫室蕃茄配火箭菜同酸啫喱,溫室蕃茄好清甜,配埋啫喱,酸酸甜甜,又係一道開胃小菜。

小食🦪🦀
小食首先係北海道生蠔配酸汁同蔥花,生蠔飽滿,而酸汁令生蠔更易入口。另外就係松葉蟹配柚子皮,柚子皮帶出蟹肉既鮮甜,而且蟹肉爽口。最後係鹽燒太刀魚,燒完既太刀魚熟成度岩岩好,好嫩唔會老。

刺身🐟
刺身包括大池魚刺身,左口魚卷海膽同灸燒真目雕,北寄貝同牡丹蝦。大池魚刺身爽甜,油脂感豐富;左口魚卷海膽,海膽鮮甜同左口魚好夾;炙燒真目雕魚皮燒完好香,油脂感岩岩好。北寄貝好新鮮彈牙,牡丹蝦配檸檬汁,牡丹花好大隻,肉感豐厚鮮甜。

壽司🍣
1. 小肌壽司,呢個係黎至關東既魚,好少見,肉感厚實,煙韌。
2. 真目雕壽司,肉質鮮甜。
3. 沙甸魚壽司,呢種魚拎黎壽司食真係第一次,同埋見到師傅既刀工真係好細緻,紋絡條條分別。
4. 海膽軍艦,海膽好多層,師傅一啲都唔吝嗇,好大方,海鮮好鮮甜,一啲都唔腥。
5. 大拖羅壽司,大拖羅油脂分布好平均,入口即化,又唔會太膩。
6. 海鰻壽司,海鰻炙燒完加埋甜甜既醬汁,岩岩帶出海鰻既鮮味。
7. 赤身手卷,赤身用醬油醃完,師傅話係日本好傳統既做法,而赤身好煙韌,味道岩岩好。
8. 芽蔥壽司,最後師傅想我地清一清個口,配埋呢個壽司係完美既ending。

水果🍈
甜品係日本蜜瓜,蜜瓜好甜,好似食緊蜜糖甘,而且好多汁,係完美嘅結束呀!

晚上既Omakase每位$1,600起😋😋😋😋😋😋

呢次嚟到位於銅鑼灣信和廣場,呢度有「米芝蓮星級商場」嘅稱號,可想而知位處於嘅餐廳都係有米芝蓮嘅級數。我哋去嘅就係喺5月先開業嘅板神鉄板燒日本料理。板神係香港首間最大型嘅鐵板燒料理,佢哋喺餐廳環境上每一個角落都花盡心思,大顯氣派。而餐廳分左五大區域,分別係主要食omakase嘅壽司吧、食串燒嘅炭火區、將快開幕可以食雪茄飲酒嘅Sake Bar 及Wine Room ,當然唔少得嘅鐵板燒區。我哋呢次係去炭火區,佢哋有兩位嘅師傅長駐,會喺客人面前即時烤製。而佢哋燒烤所用嘅炭亦都好講究,係用上日本高級嘅備長炭作炭火燒烤,呢種炭嘅特點係可以高達800度高溫,可以鎖住肉裏面的水份,將烤肉的美味鎖在其中更好吃,仲有用普通炭嘅話容易將肉燒焦,而備長炭因導熱性均勻不容易燒焦,可以做雪色香味俱全。仲有一點就係火力夠穩定,就算滴到油脂都能保持穩定。有高級嘅炭火當然要用返相應嘅食材,呢次就食餐廳所推介嘅新鮮三黃雞。三黃雞嘅雞味特別濃郁,因為佢哋採用放養所以營養會更加充足,令味道都會更鮮甜。而肉質亦因為放養關係四圍經常走,肉質會較其他雞肉結實,餐廳用嘅雞大多都係選3-4斤重嘅,佢哋嘅皮下脂肪都夠厚,燒出嚟嘅雞顏色

三黃雞嘅雞味特別濃郁,因為佢哋採用放養所以營養會更加充足,令味道都會更鮮甜。而肉質亦因為放養關係四圍經常走,肉質會較其他雞肉結實,餐廳用嘅雞大多都係選3-4斤重嘅,佢哋嘅皮下脂肪都夠厚,燒出嚟嘅雞顏色都很好,同埋油香四溢。

師傅推介我哋食分別有雞皮,大蔥雞肉,雞大腿肉,免治雞肉串,雞翼,雞腎,雞槌肉。除左以上嘅雞外仲有一份嘅A5和牛西冷。而較為特別嘅可算係雞皮同埋免治雞肉串。
雞皮:師傳係原塊將其燒至香脆,油香滿滿,口感香脆,食落好似食緊薯片一樣。
免治雞肉串:呢度用左香茅替代竹簽,所以經過炭火嘅洗禮後,雞肉入面都有著淡淡嘅香茅香味,增添上一層東南亞嘅風味。
當然最令人驚艷嘅就係A5和牛西冷,牛肉火候控制得宜,令其肉質嫩滑,做到入口即化,而味道調味得宜,加埋秘製嘅醬汁,更加惹味,仲更能突出牛肉本身濃郁嘅牛味。
最後最後師傅仲好好人,燒製左一款菜單上無嘅燒菠蘿請我哋享用,為呢餐完美嘅串燒作完美嘅句號。
2021-06-08 271 浏览
位於信和廣場的板神旗艦店於五月初開張,除咗有出色嘅鐵板燒之外,仲增設咗Sake Bar、炭火串燒Bar 同埋 Sushi Bar!店舖面積達萬四尺,咁大地方但加埋100個位都冇,所有位置同走道都係超闊落!每個位置都區間分明,仲有幾間包廂房,私隱度極高!而且所有角落都用心佈置,氣派非凡!Sushi Bar 只有 10 個位置,想食好嘢要預早Book定!大將大倉師傅放假,由Fai師傅招呼我哋!其實我更愛香港師傅,同聲同氣之餘,有唔識嘅地方又可以盡情發問!Fai師傅好健談,每一道都用心製作和講解,令我增進咗唔少壽司同埋魚類的知識,滿分!晚市Omakase Set $1,600前菜、刺身、燒物、壽司、湯品、甜品前菜 - 水雲鮮淮山 & 靜岡日本蕃茄沙律啫喱兩道前菜口味都係微酸帶爽,目的是開胃 + warm up 味蕾!刺身赤貝 - 外表呈燈紅色,色澤亮麗,適量的青檸汁帶出赤貝爽甜,Good Start!左口魚薄切 - 卷著芽蔥、辣蘿白蓉同埋酸汁啫喱同吃,大幅提升了入口的質感和味道,Fresh中帶著清甜,正!北海道粒貝 - 以青檸皮和青檸汁調味,爽口彈牙帶淡淡的海水味!牡丹蝦 - King Si

晚市Omakase Set $1,600
前菜、刺身、燒物、壽司、湯品、甜品

前菜 - 水雲鮮淮山 & 靜岡日本蕃茄沙律啫喱

刺身

牡丹蝦 - King Size 的牡丹蝦,真係肥大肉厚,好肉到一啖食唔晒!肉質軟綿,甘甜味於咀嚼時瞬間填滿整個口腔,不得了!

石鯛海膽 - 入口先是石鯛的清甜味,再來是海膽的濃郁滋味!

深海池魚 - 鮮嫩肥美,魚油甘香細膩,令人齒頰留香!

中拖羅 - 入口即溶,魚味比大拖羅更為突出,也帶點油脂香!

燒物 - 鹽燒太刀魚
即係牙帶魚,肉質極之嫩滑而且相當Juicy,魚味十足,令人回味無窮!

季節粟米 - 可生食的黃粟米清甜多汁而且冇渣,清新口腔為壽司作好準備!

壽司
板神的舍利係用白菊壽司醋調配的,口味比赤醋溫和,更能突顯魚肉本身的味道!
金目鯛 - 肉質細膩,​油脂含量適中,鮮甜味愈嚼愈出!

醋鯖魚 - 加一片白板昆布,入口是柔和的甜酸,又不失魚的鮮味!

火炙黑鯥魚 - 燒出的魚油和舍利完美結合,甘香可口!

北海道馬糞海膽 - 疊滿兩層的馬糞海膽,味道濃厚甘甜,極其鮮美!

松葉蟹肉蟹膏瀨尿蝦 - 帶著膏香和濃厚的蝦甜,這個組合真的鮮味無窮!

小肌 - Fai師傅的醃漬做得啱啱好,醋的香氣與魚肉的幼嫩鮮美完美融合!

火炙大拖羅 - Fai師傅超細心,喺準備之前問我食唔食用黎去油膩感嘅紫蘇葉,答案當然是No,我就係鐘意食到成口油!
油脂滿滿的帶筋大拖羅,經火炙後連筋都溶化埋,入口即溶,輕輕用舌頭一頂,就爆出滿滿的鮮味和油脂甘香,脂香味於口腔內久久不散,正到無朋友!

玉子兩食 - 傳統的玉子燒甜美且蛋香出眾,而新派的布甸玉子口感軟綿,兩款都一樣咁好食!

Fai師傅見我唔夠喉,再握多兩貫!
沙甸魚 - 去皮去骨之後再𠝹花,沙甸魚極其肥美,近乎入口即溶的狀態,甜甜地仲充滿油香,驚喜之作!

海鰻 - 連鰻魚汁都係自家以鰻魚的頭和骨餚製,滋味濃厚!

湯品 - 牡丹蝦麵豉湯
加入牡丹蝦頭和蝦膏的麵豉湯,格外香甜可口!

甜品 - 靜岡蜜瓜
甜度爆錶的靜岡蜜瓜,果甜出眾而且爆多汁,完美!
2021-06-08 176 浏览
人生有幾多個十年都不重要,最重要是大家仍然珍惜對方,雖然不能像年青人般可以蒙著嘴說愛你,也沒有拿愛情簽證申請,那份愛卻藏在心底恆久不枯。這一夜要找間較 decent 的餐廳來慶祝我們三十二年來長跑的奮鬥史,我們選了吃串燒。這間日本餐廳位於銅鑼灣,我們喜歡座位可欣賞美麗的維港夜景及廚師烹調的手藝。甫進門是偌大的酒吧區,接著向海的地方便是炭火區,侍應服務是稱心的,奉上熱茶和抹手的毛巾,還有放口罩用的套。侍應介紹了他們燒烤選用的備長炭,特點是導熱性均勻,能達至800度高溫,快速鎖住肉汁,食品方面介紹了走地肉質細嫩的三黃雞,有多個部份適合作燒烤用。先吃烤雞皮,薄如薯片,皮下脂肪盡消,雞皮香脆而不膩,滴兩滴鮮檸檬汁,味道新奇,卻燃起了我們的食欲。香茅免治雞肉串,每人附上鮮雞蛋一隻,雞肉已琢成肉碎,肉質細致嫩滑,香茅的香味和醬油滲透了每一吋,經炭火洗禮雞肉的香味更凸出,點生雞蛋倍添香滑。大蔥雞肉,用了大腿根肉、與大蔥相間,這部份肉質結實爽滑,焦香飄送。雞翼,發揮了其備長炭火的優點,快速鎖緊肉汁,外皮香脆,是吃烤雞翼之新體驗。味噌雞胸,雞胸肉這部位一向難於烹調成美食,然而這串味噌雞胸卻又令我另眼相看
味噌雞胸,雞胸肉這部位一向難於烹調成美食,然而這串味噌雞胸卻又令我另眼相看,雞胸肉竟然含有豐富的肉汁,肉質幼嫩,上面薄薄一層味噌不太鹹,惹味可口。
雞腿,應該是雞上腿位置,厚肉而嫩滑,味道亦最濃,是父母親認為全隻雞最好吃的部位,延至我這一代也極之贊同,肉汁貫盈,雞味香濃,嘴嚼片刻,仍不捨得吞下。
雞腎,加了蒜片同吃,惹味非常,佐酒極佳。

最後點了A5和牛,是西冷部位,沒有牛柳般軟腍,卻換來肉味較濃和有點嚼勁,然而和牛的油花分佈均勻已是入口即溶的保證,加上些少芝麻和蒜片,俘擄了我的心和胃。

也希望您吃得滿意,感謝您的愛,還有您悉心照顧!
庆祝纪念
纪念日
2021-06-06 369 浏览
HAPPY FRIDAY食好D!今晚黎到板神鉄板燒日本料理。板神為香港首間最大型鐵板燒料理!分五大區域,有鐵板燒區、壽司吧、炭火區、Sake Bar 及Wine Room,座落有「米芝蓮星級商場」稱號之銅鑼灣信和廣場,地點方便,餐廳裝潢極花心思,氣派十足。今晚揀左壽司吧,晚市為Omakase,價錢每位$1600起,由擁有四十多年做壽司經驗、精於季節食材及手握壽司既大倉師傅作廚師發板。前菜有兩款,分別為水雲山藥及牛鰍魚啫喱凍。山藥新鮮爽滑,加入水雲醋汁,酸酸地特別開胃。牛鰍魚啫喱凍魚味獨特,入口冰凍清新。日本蕃茄沙律蕃茄色澤鮮艷好多汁,配清香酸汁果凍夠創新。薄切左口魚晶瑩剔透,魚油非常豐富,包著鮮甜海膽,口感層次佳。深海池魚質感細緻爽口,味道鮮甜彈牙。日本北海道響螺鮮嫩甘甜,食落脆爽好有咬口。鹽燒太刀魚魚肉保持軟嫩多汁,入口細滑柔軟。北寄貝味道鮮甜,肉質肥厚,香甜又脆嫩。帶子彈牙爽口夠哂甘甜,用紫菜包著更有層次感。金目鯛色澤鮮紅,油分甘香好柔嫩。小肌壽司 味道鮮明濃厚,入口肉薄幼嫩。活赤貝壽司光澤亮麗爽脆無比,食落鮮甜幼嫩!海膽壽司味道甘甜細膩,入口豐腴,鮮中帶清。黑鯥魚壽司肉質鮮甜無比
HAPPY FRIDAY食好D!
今晚黎到板神鉄板燒日本料理。

板神為香港首間最大型鐵板燒料理!
分五大區域,有鐵板燒區、壽司吧、
炭火區、Sake Bar 及Wine Room,
座落有「米芝蓮星級商場」稱號之銅鑼灣信和廣場,
地點方便,餐廳裝潢極花心思,氣派十足。

由擁有四十多年做壽司經驗、
精於季節食材及手握壽司既大倉師傅作廚師發板。

前菜有兩款,分別為水雲山藥及牛鰍魚啫喱凍。

山藥新鮮爽滑,加入水雲醋汁,酸酸地特別開胃。

牛鰍魚啫喱凍
魚味獨特,入口冰凍清新。

日本蕃茄沙律
蕃茄色澤鮮艷好多汁,
配清香酸汁果凍夠創新。

薄切左口魚
晶瑩剔透,魚油非常豐富,
包著鮮甜海膽,口感層次佳。

深海池魚
質感細緻爽口,味道鮮甜彈牙。

日本北海道響螺
鮮嫩甘甜,食落脆爽好有咬口。

鹽燒太刀魚

魚肉保持軟嫩多汁,入口細滑柔軟。

北寄貝
味道鮮甜,肉質肥厚,香甜又脆嫩。

帶子
彈牙爽口夠哂甘甜,用紫菜包著更有層次感。

金目鯛
色澤鮮紅,油分甘香好柔嫩。

小肌壽司
味道鮮明濃厚,入口肉薄幼嫩。

活赤貝壽司
光澤亮麗爽脆無比,食落鮮甜幼嫩!

海膽壽司
味道甘甜細膩,入口豐腴,鮮中帶清。

黑鯥魚壽司
肉質鮮甜無比,口感香甜滑嫩。

鰹魚壽司
軟滑爽彈帶油香。

拖羅壽司
口感軟腍充滿脂香,入口即溶。

醬油漬吞拿魚壽司
味道濃郁,口感豐腴,完全無筋。

玉子
柔嫩又鬆軟,好香甜。

海鰻
肉厚肥美好彈牙。

日本靜岡蜜瓜
蜜味濃又多汁勁香甜!

2021-05-31
2021-05-31 225 浏览
今日女朋友正日生日,玩了一整天後,晚上跟她去吃她最愛的 Omakase!位於銅鑼灣信和商場的「板神」是放鑑店,集壽司、炭火燒、鐵板燒等於一身,餐廳佔地之廣令人吃驚,而每個區域、每個座位、甚至每個角落的裝璜佈置更別出心裁,盡顯氣派,實在教人賞心悅目。由於我訂了Omakase,店員安排我們坐在吧檯上,對面是星級大師傅 - 大倉正孝,據說已有40多年經驗。每道菜式上檯後,都會由師傅介紹,旁邊更有專屬店員幫忙翻譯,服務十分體貼周到。水准:是一款日式前菜,攪碎了的准山帶點微酸,十分開胃。車厘茄沙律:另一款前菜,車厘茄竟全沒草腥味,而且很是鮮甜多汁,對於我這個很怕吃蕃茄的人也是覺得相當滋味。牛鰍魚啫喱果凍:師傅說是將魚皮及魚骨熬成湯再製成果凍,入口感覺彈牙及有濃烈的魚味。左口魚卷開膽:這道菜是將左口魚薄切一片,再包圈著新鮮的海膽,薄切左口魚片盡顯刀功,肉身雪白及有嚼口,內裏的海膽更是甜鮮味美,夾雜在左口魚中,令食物提升一個檔次。日本響螺:師傅在響螺刺身上添加了青檸汁,並在伴碟旁邊配有粉紅色的岩鹽,刺身入口煙韌爽脆,青檸汁更令肉質更顯鮮甜。炙燒帶子:帶子十分大顆厚身,燒過後肉汁鎖在帶子裏邊,用紫菜包
今日女朋友正日生日,玩了一整天後,
晚上跟她去吃她最愛的 Omakase!
位於銅鑼灣信和商場的「板神」是放鑑店,
壽司、炭火燒、鐵板燒等於一身,
餐廳佔地之廣令人吃驚,而每個區域、每個座位、
甚至每個角落的裝璜佈置更別出心裁,盡顯氣派,
實在教人賞心悅目。

由於我訂了Omakase,店員安排我們坐在吧檯上,
對面是星級大師傅 - 大倉正孝,據說已有40多年經驗。

每道菜式上檯後,都會由師傅介紹,
旁邊更有專屬店員幫忙翻譯,服務十分體貼周到。

水准:
是一款日式前菜,攪碎了的准山帶點微酸,十分開胃。

車厘茄沙律:
另一款前菜,車厘茄竟全沒草腥味,而且很是鮮甜多汁,
對於我這個很怕吃蕃茄的人也是覺得相當滋味。

牛鰍魚啫喱果凍:
師傅說是將魚皮及魚骨熬成湯再製成果凍,
入口感覺彈牙及有濃烈的魚味。

左口魚卷開膽:
這道菜是將左口魚薄切一片,再包圈著新鮮的海膽,
薄切左口魚片盡顯刀功,肉身雪白及有嚼口,
內裏的海膽更是甜鮮味美,夾雜在左口魚中,
令食物提升一個檔次。

日本響螺:
師傅在響螺刺身上添加了青檸汁,
並在伴碟旁邊配有粉紅色的岩鹽,
刺身入口煙韌爽脆,青檸汁更令肉質更顯鮮甜。

炙燒帶子:
帶子十分大顆厚身,燒過後肉汁鎖在帶子裏邊,
用紫菜包著吃更顯爽身,肉質香口多汁,滋味無窮。

石鯛壽司
粉紅的肉質上佈滿漂亮的紋路,
師傅更細心的將醬油及芥茉塗上壽司上,
石鯛膠質豐富,肉質厚實,

炙燒金目鯛壽司
油脂圴勻的金目鯛經火烤後,
油份被迫出舖滿表面,入口變得香滑爽嫰。

芽蔥壽司
從未想過蔥也可以用來當作壽司主題,
師傅選用初嫰的幼芽蔥,味道十分青翠突出,
在晚餐的尾段來一份別出心裁的清新感,十分解膩。

最後,來了一個清甜程爽口的哈蜜瓜,
為是日晚餐劃上一個完美句號。
2021-05-30 982 浏览
登登登登,來到今日就是我既生日啦,大少真心為我安排咗一頓晚飯我本來仲以為佢會帶我去食西餐,今日晏晝神神秘秘咁話要約我喺銅鑼灣行街之後佢帶咗我去銅鑼灣信和廣場既板神,大少重話我知個商場保安有「米芝蓮星級商場」之稱號上網一睇原來是香港首間最大型鐵板燒料理門口亦都非常之堂皇一入到去,接待員已經非常之禮貌咁樣招呼我哋餐廳環境非常之大,亦分咗好多嘅角落職員一路行一路介紹,原來有分幾個區域鐵板燒區、壽司吧、炭火燒區、Sake Bar 及Wine Room 五大區域每一台亦有一個專員負責,非常之有氣派令我哋都覺得有賓至如歸嘅感覺餐廳環境每一個角落都花盡心思,地方環境寬鬆闊落,大顯氣派侍應同我介紹壽司大廚- 大倉正孝,他從事四十多年壽司經驗,精於季節食材及手握壽司晚市: Omakase 大倉師傅廚師發板, 每位$1600起日本水准一來是前菜,水准酸酸甜甜,口感爽口,慢慢可以打開胃口。日本邊富源生蠔肉質肥美飽滿,第一啖咬落好爽脆,之後口中散發著濃郁海水味,之後蠔既鮮味就隨之而來。左口魚包裹着海膽左口魚魚身潔白通透且包裏著海膽,兩者叮噹馬頭,互相輝影,味道濃郁揮之不散深海池魚厚切既池魚脂厚肉香,入口甘香細
之後佢帶咗我去銅鑼灣信和廣場既板神,大少重話我知
個商場保安有「米芝蓮星級商場」之稱號
上網一睇原來是香港首間最大型鐵板燒料理

門口亦都非常之堂皇
一入到去,接待員已經非常之禮貌咁樣招呼我哋
餐廳環境非常之大,亦分咗好多嘅角落
職員一路行一路介紹,原來有分幾個區域

每一台亦有一個專員負責,非常之有氣派
令我哋都覺得有賓至如歸嘅感覺

餐廳環境每一個角落都花盡心思,地方環境寬鬆闊落,大顯氣派

日本水准
一來是前菜,水准酸酸甜甜,口感爽口,慢慢可以打開胃口。

日本邊富源生蠔

左口魚包裹着海膽

深海池魚
厚切既池魚脂厚肉香,入口甘香細膩。

牡丹蝦
用檸檬墊底既牡丹蝦刺身,酸味更能帶出蝦肉既鮮味。

深海池魚切絲
同樣是深海池魚,但這款師傅已經經過調味,口感有層次,入口有濃郁嘅薑味混在一起,別有風味

燒帶子
帶子是珍寶SIZE,燒好之後用紫菜包裏著
外層少許呈焦香狀態,咬落內裏依然係刺身帶子的鮮味。

之後師傅就勁好咁,詢問我哋想吃大約幾多款壽司🍣佢話每個人食量都唔一樣,如果我哋可以食多啲佢就比多幾款

牛鰍魚壽司
是高級既白肉魚,在坊間不容易吃到,口感爽口鮮甜。

石鯛壽司
入口魚味濃郁,非常之鮮味,而質感比較軟稔。

拖羅壽司
壓軸出場,當然係重頭戲 - 拖羅壽司
品嘗味道肥美的大拖羅,名副其實真係入口即溶,拖羅既這個部位脂肪相當多,脂肪分佈好像雪花般,滿滿天然魚油脂的甘香,入口即溶。。

芽蔥
師傅特意細心安排這個壽司,給我們清一清油膩感
口感清爽而且帶脆口,而且這個顏色非常之鮮艷。

麵豉湯亦一啲都唔馬虎,用返牡丹蝦嘅蝦頭熬製麵豉湯,令湯頭跟上一層樓之鮮味。

當我哋食到好飽嘅時候,店員話安排甜品
我仲心諗我一定食唔到,點知原來係青肉蜜瓜
味道香甜,豐腴多汁,蜜味濃得化不開。
2021-05-27
庆祝纪念
生日
板神又開新分店了! 新分店坐落於有「米芝蓮星級商場」之稱的銅鑼灣信和廣場,裝潢比五星級酒店日本餐廳還要好看,除了有LED大屏幕走廊外亦設有多間獨立房間,並提供五大美食區域;包括鐵板燒區、壽司區、爐邊燒區、SAKE BAR及WINE ROOM,非常適合朋友聚會及宴客!💚*而今晚品嘗的是廚師發辦刺身食材非常新鮮,並由擁有40多年經驗的大倉正孝師傅操刀製作,今晚享用了深海池魚、兵庫曇生蠔、深海池魚、太刀魚等等在一般日本餐廳吃不到的上等刺身,海膽更用了我最喜歡的富美丸及歐洋海膽! 見到師傅把海膽盒拿出來已經很興奮! 🤩*整晚像一個賞心悅目的表演,以一千多元這個價位來說性價比非常高*總結: 一千多元可享用40多年經驗的傳手藝配上這樣好的環境個人覺得非常值得。朋友生日及招待客人時會再去!!👍🏻*🍣用餐價目:💰午餐- 自選壽司: 港幣$300起💰晚餐- 廚師發辦: 港幣$1,600起

🍣用餐價目:
💰午餐- 自選壽司: 港幣$300起