2006-08-11
前日係尖咀既板前壽司見到d師傅既待人態度,我都忍唔住要留言呀~~我地個晚坐係迴轉既檯前,剛巧應該有個新上班既壽司師傅,好似好多野都唔係好識,又可能係新上工啦,又唔係點敢出聲,於是就經常比人"蝦"~~話說佢企係一個頗繁忙既位,要做手卷,又要出入面壽司bar/廚房既野,同埋要將d單分類咁,對於一個新人梗係唔多熟手啦,比人點做野就做得新人都預左,不過某兩位師傅對佢既態度就好差囉,尤其係其中一個,當住d客人鬧佢~~好喇,佢做手卷唔係好識,做師兄既係咪應該慢慢教下新人啦,但係佢地唔係囉,教兩教就發忟咁,真係睇到都為之側目~~走左之後,連我bf都話個新人好可能會頂唔順唔做,連我bf都咁講,都真係幾少見~我心諗你地入行時都做過新人,都經歷過依個階段,依家做師兄就好似好威好叻咁,係咪依家d新一代就係咁架呢?本來我對板前壽司都幾有好感,但係前晚睇到d咁既情形,都打左d折扣,同埋其實近期既質素都差左d(包括食物&服務),唔知會唔會因為多左分店呢?希望板前壽司既負責人會留意下~~