2008-08-03 18 浏览
哥哥喜歡日本菜 所以便試了我倆一直想試的板前各點了1 個set lunch $38/$602個皆是刺身飯+味噌湯+炸野菜餅我的刺身飯($38)有 玉子 三文魚 还有...忘記了飯的味道怪怪的 不是太欣賞而玉子則太甜 三文魚不錯炸野菜餅太油 哥哥的飯($60)有三文魚 海膽....最後哥哥請客 要加一個人認為不划算
哥哥喜歡日本菜 所以便試了我倆一直想試的板前
各點了1 個set lunch $38/$60
2個皆是刺身飯+味噌湯+炸野菜餅
我的刺身飯($38)有 玉子 三文魚 还有...忘記了

飯的味道怪怪的 不是太欣賞
而玉子則太甜
三文魚不錯
炸野菜餅太油
哥哥的飯($60)有三文魚 海膽....

最後哥哥請客 要加一
個人認為不划算
2008-07-30 12 浏览
琴晚第一次同3位好朋友去食其實坐Bar位好快就有位在選舉Order位同Bar位時, 我地都同D Staff周旋左好耐但佢地的服務態度依然好好, 值得加許飯的味道做得好好, 酸度適中, 唔太硬又唔太軟試左好多款壽司我覺得令我最難忘係海膽壽司只係$25, 海膽多多又香口, 正!燒三文魚腩壽司都好好味, 夠哂肥美, 都係$15鰻魚都做得好出色, 見D師父仔續條續條咁燒, 好有Heart.熱的玉子旦都好好味吃到好飽都係每人$117都幾抵食! Great!
琴晚第一次同3位好朋友去食
其實坐Bar位好快就有位
但佢地的服務態度依然好好, 值得加許

飯的味道做得好好, 酸度適中, 唔太硬又唔太軟
試左好多款壽司

我覺得令我最難忘係海膽壽司
只係$25, 海膽多多又香口, 正!

燒三文魚腩壽司都好好味, 夠哂肥美, 都係$15
熱的玉子旦都好好味

吃到好飽都係每人$117
都幾抵食! Great!

• 海膽壽司
2008-07-29 21 浏览
說來慚愧,我都數不清這是五月頭的第幾頓“過三爆四飯”了,自己亦知成日大吃大喝既費錢又費時,于是尋來各種借口,借著“過三爆四”,就又揾到很多機會大快朵頤。可惜每個學期的過三爆四飯們都只管一半用,“爆四”就總是可望而不可即了…三文魚春卷:春卷皮薄又滑,入面有青瓜絲、生菜及三文魚,配上適量提味的沙律醬,非常夾。雖然模樣不中看,勝在口感豐富又清涼解暑。油甘魚刺身:都幾新鮮,不過論及口感,絲絲黏黏的,食家比較土,還是更鐘意幼滑肥美的三文魚呀。三文魚南蠻漬:顛覆對板前良好印象的一味,因為實在難吃到不能入口,只勉強食了兩啖就放棄了。不知道南蠻漬是何方怪物,酸甜不是錯,錯在太過酸澀。又或許只是個人接受不來的緣故吧。蝦天婦羅手卷:比較平庸的一款,似乎還是峰壽司的出品更好味。珍寶帆立貝:雖然是最貴顏色的碟,卻物有所值,帆立貝相當鮮滑又大隻,冰冰涼涼,再淋上少許青檸汁與芥辣,辣中帶酸澀。吉列蝦卷:蝦是很鮮,但是炸得不夠精彩,粉嫌略厚了些。蟹棒壽司:朋友食過很多間迴轉壽司店的蟹棒壽司,其中最好味的要屬這里了。蟹棒真實自然,沒有人工感,配上不多不少的沙律醬,味道加重卻又不削弱蟹肉的鮮美。吞拿魚腩飯:又一叫人失望

蝦天婦羅手卷:比較平庸的一款,似乎還是峰壽司的出品更好味。
吉列蝦卷:蝦是很鮮,但是炸得不夠精彩,粉嫌略厚了些。
吞拿魚腩飯:又一叫人失望之作,滿滿一整晚的飯團,加上出面十分寒酸的吞拿魚腩,味道實在單薄。如果為了飽肚,不如去canteen食個一哥焗豬扒飯來得痛快實惠。

板前身為香港生意最紅火的迴轉壽司店,自然還是有其獨到之處,個人認為其物價比是主要優勢,但論及口味,則還是鐘意和花亭及峰壽司多些,板前就仍有進步空間。
珍寶帆立貝,正!
難以下咽…
珍寶帆立貝,正!
  • 珍寶帆立貝;蟹棒壽司
2008-07-29
雖然前陣子板前同板長都出左事 , 不過一直想去試食下既我毫不懼怕 , 今日照樣膽粗粗去食 , 其實大部分既餐廳環境衛生方面都係咁上下"乾淨" , 只係大家見唔到又好彩食完冇咩事ja。 燒鵝肝 粟米沙律軍艦 芝士飛魚子軍艦 海鰻壽司 麵豉湯 蒸蛋 帆立貝壽司 三文魚壽司兩個人食左$160幾蚊好似貴左少少 , 食物亦唔算好味道 , 比較好食既就係燒鵝肝同芝士飛魚子軍艦 , 所以試完之後都唔明點解之前會有咁多人去排隊食。

燒鵝肝
蒸蛋
帆立貝壽司
三文魚壽司

2008-07-28 10 浏览
早幾日lunch time12:30pm去到,ok full, 不過仲未要等位。同個朋友兩個去到坐底,即點兩個lunch set。等10分鐘,d野都陸績黎喇,但跟魚生飯果個炸唔知咩就勁耐都未黎,問佢地就話要炸要等耐少少,唔緊要啦,反正我地都未食完其他野,等就等下啦,再過左5分鐘都到齊喇,又真係即炸既,都熱架。食物其實ok架,除左個冷烏冬有d林之外,其他都ok啦~食完,坐左5分鐘,飲下茶消化下,佢地執台既效率極高。1:35pm,好喇,之後叫埋單,找埋錢之後,個waiter竟然擰轉面就講 "阻x住晒" ....... 好嬲呀!!!!!!!!!!就算佢唔係話我地,都唔應該著住制服o係店內講粗口啦!!!!離晒譜!!!!!!!以後都唔會再去呀!!Blacklist佢!!!
以後都唔會再去呀!!Blacklist佢!!!
2008-07-25 14 浏览
lunch time12:30pm去到,ok full, 不過仲未要等位。同個朋友兩個去到坐底,即點兩個lunch set。等10分鐘,d野都陸績黎喇,但跟魚生飯果個炸唔知咩就勁耐都未黎,問佢地就話要炸要等耐少少,唔緊要啦,反正我地都未食完其他野,等就等下啦,再過左5分鐘都到齊喇,又真係即炸既,都熱架。食物其實ok架,除左個冷烏冬有d林之外,其他都ok啦~食完,坐左5分鐘,飲下茶消化下,佢地執台既效率極高。1:35pm,好喇,之後叫埋單,找埋錢之後,個waiter竟然擰轉面就講 "阻x住晒" ....... 好嬲呀!!!!!!!!!!就算佢唔係話我地,都唔應該著住制服o係店內講粗口啦!!!! 離晒譜!!!!!!!以後都唔會再去呀!!Blacklist佢!!!

離晒譜!!!!!!!
以後都唔會再去呀!!Blacklist佢!!!
2008-07-08
至從上個月頭去完仙台東京狂食壽司刺身之後,成個月都未再食過,今日老公仔係附近做嘢,一早做完,來接我放工,於是齊齊走去板前,重新踏上壽司刺身美食.只是六點十五分左右,已經要等位,等咗大約十分鐘,我地安排坐在壽司吧.先嚟個鱸魚壽司,鱸魚算大塊,可惜無乜味.跟住叫個海鮮沙律,$25,個碟好,有成四塊三文魚,好多三文魚籽,半隻雞蛋,一隻甜蝦,一pet吞拿魚,同埋生菜,刺身好新鮮.天婦羅蝦手卷,紫菜夠脆,天婦羅蝦夠熱,一件不錯的手卷.天使蝦,估唔到個蝦頭是炸過,可以食,仲很脆添,至於個天使蝦本身都算大件.三文魚腩壽司,蟹棒壽司一般.北寄貝壽司算大塊,亦算新鮮.蝦膏甜蝦軍艦算新鮮,紫菜亦夠脆.總括來說,食物質素不錯,值得一提,侍應不停主動加水,落單時亦很有禮貌,就算我地追單,態度亦非常好.
先嚟個鱸魚壽司,鱸魚算大塊,可惜無乜味.
天婦羅蝦手卷,紫菜夠脆,天婦羅蝦夠熱,一件不錯的手卷.
三文魚腩壽司,蟹棒壽司一般.
北寄貝壽司算大塊,亦算新鮮.
蝦膏甜蝦軍艦算新鮮,紫菜亦夠脆.

海鮮沙律
天使蝦
又係食物中毒, 點解日本食肆可以一次又一次發生d 咁既事, 真係令人失望. 未去過又一城呢間, 友人又想吃迴轉, 見又無乜人等位, 受中毒事件影響?! 咁俾多次機會你啦! 只等了十分鐘, 便可入座. good.見迴轉帶上的壽司十分不滯, 我想它們至少都走咗一個小時以上, 很多都已變得乾爭爭. 算吧, 都係自行落單穩妥點, 不想成為中毒事件簿的一員. 先來火炙三文魚腩和魚背. 兩者係我火炙中的至愛. 三文魚腩ok. 魚背夠肥, 魚油流瀉, 算不俗. 鰻魚, 一向係我認為板前做得最出色的壽司, 但今次的只係嘛嘛, 有少少草草地的泥味. 接者係油甘魚腩, 呢個幾新鮮, 唔錯, 放在長長的玻璃碟上, 賣相也較精美. 鱸魚, 呢個未試過, 味道唔錯, 跟家裡吃的蒸鱸魚十分相似, 下次考慮下係屋企自己整先, haha! 輪到軍艦發動下一輪攻勢, 蝦膏甜蝦軍艦, 很久沒吃蝦膏, 再吃感覺不錯, 較蟹膏淡味一點, 但那鮮味不減, 加上甜蝦伴食, 配搭恰宜. 芝士蟹子, oh, 好唔得, d 芝士味怪怪地, 雖然裡面都加咗芝士碎, 但跟上次係東京吃那個相差十萬九千里. 軟殼蟹手卷, 呢個

輪到軍艦發動下一輪攻勢, 蝦膏甜蝦軍艦, 很久沒吃蝦膏, 再吃感覺不錯, 較蟹膏淡味一點, 但那鮮味不減, 加上甜蝦伴食, 配搭恰宜. 芝士蟹子, oh, 好唔得, d 芝士味怪怪地, 雖然裡面都加咗芝士碎, 但跟上次係東京吃那個相差十萬九千里. 軟殼蟹手卷, 呢個好難唔好味, 但今次軟殼蟹少得可憐, sorry, 我食唔到味道點喎.

最後係我的至愛貝頪出場, 呢個真係讓人極之失望, 先來柱貝, 不鮮甜, 可以講味道欠奉. 跟住來的係珍寶帆立貝, 賣相不錯, 味道也算不俗, 但口感不夠, 稍遜.

味道比之前更遜了點, 唔知係跟流量唔夠快有無關係呢?! 雖然我係迴轉fans, 但應該有一段時間可試下其他新野lu!

2008-06-15
好鬼多人, 等左我地兩鐘------------------------------------------------------------------------------------點左三文魚X2北寄貝帆立貝蟹棒蛋墨魚蝦蝦卷蝦天婦羅和牛明太子墨魚--------------------------------------------------------------------------------------食到無乜驚喜, 天婦羅無乜誠意, 得3隻小蝦., 好失望和牛都OK, 不過唔值30蚊其他的可以接受--------------------------------------------------------------------------------------想有D新意今日係122日
好鬼多人, 等左我地兩鐘
點左

其他的可以接受
想有D新意
今日係122日
2008-06-11 3 浏览
名氣是有的,但總覺此分店無論食材和味道都不及銅鑼灣店,加上食物水準參差,多次光顧後發現壽司亦不能常常保持新鮮,只能說它不是心目中的no. 1壽司店。優勝之處是款式多,但正因為此,有些壽司便難以保持水水準。三文魚、吞拿魚和帶子等大路款式尚算OK;平目魚則淡而無味,毫不鮮甜。最趕客的是冷烏冬,硬硬的難以下嚥。若不加以改善,恐怕會步元祿的後塵。
2008-06-03 3 浏览
26/6(一) 1:30pm清早到同窗家開戰完畢後,趁有空檔,相約阿梁來個和風午膳.地點鎖定於又一城;正躊躇著於板前及雪村作出決擇,檢閱過兩者的午餐後,選了前者.我倆要了午市套餐:帆立貝壽司及冷烏冬餐$42:三文魚,蟹棒,帆立貝及象拔蚌壽司,什菜沙律及冷烏冬.以及另一套餐"松"$46:吞拿魚&粟米沙律軍艦,鱆紅魚,玉子,墨魚,三文魚壽司各一,三文魚卷兩件及麵豉湯;另單點了奶油薯餅$18及三文魚腩壽司$15.什菜沙律--份量得體,什菜清新,沙律醬及和式醋汁混著吃,倒不錯!麵豉湯--味噌味屬輕清型.壽司及卷物--一干壽司賣相不甚了了,然而食味比其賣相優秀.帆立貝及三文魚腩尤甚;豐美甘飴!奶油薯餅--阿梁的至愛也!一客兩件;薯餅滴油不沾;喫了一口,香,柔,軟,滑俱全;委實滿討人喜歡的!冷烏冬--究竟是冷烏冬還是上海麵呢?扁平的鳥冬並不彈牙,麵粉香也不見得出眾;鄰座那位代為將其銷毀之!服務乃整頓飯的敗筆.師傅帶著手套先周圍毛手毛腳,再用其雙手手握飯團;多帶十對手套衛生的一環亦大打折扣.此外,接待員害我們乾等十多分鐘,為著不坐吧臺位,我倆寧多待一會;唯最後還是得到吧臺位兩個;而服務生乍聽不見,高
26/6(一) 1:30pm

麵豉湯--味噌味屬輕清型.

服務乃整頓飯的敗筆.師傅帶著手套先周圍毛手毛腳,再用其雙手手握飯團;多帶十對手套衛生的一環亦大打折扣.此外,接待員害我們乾等十多分鐘,為著不坐吧臺位,我倆寧多待一會;唯最後還是得到吧臺位兩個;而服務生乍聽不見,高明!

撇開服務,不失為稱意的午餐!
2008-05-18
同老友聚頭, 就梗係食我地最鍾意既壽司啦. 老友去等位先, 我去到時間剛剛好, 真係good fit. 一坐低就叫左幾碟壽司食住先, 非常好味既海膽, 又大碟又新鮮, 食左兩大件. 油甘魚個味都好, 不過件魚就細左d. 三文魚可以, 拖羅幾肥美, 炸蝦就一般. 池魚無想像中咁腥, 都唔錯. 劍魚值得推介. 第二輪叫左d熟食試下, 個燒三文魚魚鮫出奇地討好, 又香又滑. 炸雞件好好味, 又唔油又入味, 送酒excellent. 最後當然係再叫一輪好味既壽司作結, 唔知係咪就收工, 所以d海膽都大碟, 直情係先前果d既double. 抵食. 北寄貝同新鮮赤貝雖則幾貴, 不過好友相聚又何妨?服務幾好幾有禮貌, 不過加茶加得太密, 反而有d over左. 同埋我坐正個"出菜"位, 壽司同甜品就成日係我個頭飄過 lor.

服務幾好幾有禮貌, 不過加茶加得太密, 反而有d over左. 同埋我坐正個"出菜"位, 壽司甜品就成日係我個頭飄過 lor.
  • 海膽
  • 劍魚
  • 赤貝
2008-05-12
五月十二日(星期一)同老公食完xtc再行多陣就要食板前,好耐冇去喇!四點都要等位!!!不過好快有位!個咪壞左,勞煩侍應哥哥大聲叫個number!叫左三文魚壽司,一貫既板前水準!正呀!三文魚魚腩都幾好,好肥美!多油!鱸魚壽司,新出既,不過都係熟左既鱸魚好味d!因為佢冇咩魚鮮味龍蝦沙律,好味道好大件龍蝦!鱆紅魚壽司,好味道!加埋佢上面既芥末一齊食,帶出既本身既鮮味!食埋個芝麻味大福,有雪糕,不過唔重芝麻味!反而甜左dd!
五月十二日(星期一)

同老公食完xtc再行多陣就要食板前,好耐冇去喇!

四點都要等位!!!不過好快有位!

個咪壞左,勞煩侍應哥哥大聲叫個number!

叫左
三文魚壽司,一貫既板前水準!正呀!

三文魚魚腩都幾好,好肥美!多油!

龍蝦沙律,好味道好大件龍蝦!

食埋個芝麻味大福,有雪糕,不過唔重芝麻味!反而甜左dd!

2008-05-10
原本打算和男友開開心心吃sushi,但原來這間板前令人真的失望。sushi的size都明顯比以前小了,而且都蠻大對比的。請看看這次和2007年吃的具柱比較,不但份量少了,而且肉質都差了,變得粗糙無味。其他的sushi也是不加價的就份量減少,加了價的也無不幸免。另一提的是這店的師傅全都沒戴口罩,但卻不停地聊天,給人不專業的感覺﹗很失望,只吃了數碟就走了﹗第一次要給一個哭臉﹗

2008貝柱
2007貝柱
2008-05-05 6 浏览
昨午與妹妹來 amc 看戲。來到時已跟妹妹提議到 dan ryan,因為大份,可以 share,不過妹妹說想吃壽司,於是來到 amc 上一層的板前,見冇乜人等位,時間又頗充裕,所以也順妹妹意一試。二人點了香蔥吞拿魚手卷、海膽手卷、三文魚壽司、火炙海鰻壽司、吞拿魚壽司、油甘魚刺身和炸墨魚軟骨。先講壽司,第一︰飯一夾就散,搞到妹妹吃到要「扒飯」,雖然不是每件壽司也如是如此,但卻佔了一半有這情況;魚生不錯,夠大塊,足可包住飯來吃,因為那飯糰實在細舊得可憐,墊枱紙寫道每件壽司已加入 wasabi,我又吃不出來,最後還是要自行加少許;手卷要算較好,可是塊紫菜唔係好夠脆;油甘魚刺身跟食開嗰啲唔同,肉質好霉下,同埋有少少筋。炸墨魚軟骨嗰粉漿都幾薄,不過唔夠熱,影響了香口感。這裡的侍應服務殷勤有禮,值得一讚,但不算抵食,吃了接近 $200,但好似冇食過嘢咁,唔知攝咗去邊。