2020-12-11 2973 浏览
初秋立冬正是吃大閘蟹的好季節,較早前在地鐵站看到東海酒家大閘蟹的廣告,便已特意相約朋友一同品嚐品嚐,務求抓緊大閘蟹季節的尾巴,最後我們選擇了皇室堡分店。當天我們選擇了大閘蟹淺嚐套餐,價錢只需要$398加一,而且星期一至四光顧更可享有七五折優惠,套餐包有每人兩隻大閘蟹,其餘還有六款菜餚,價格很是經濟合理。餐廳內部是長形直廳,適合用作婚宴場地,其裝潢簡潔高雅,配搭柔和黃燈,窗外可以觀賞到綠油油的維多利亞公園和海景,予人感覺舒適放鬆。清蒸大閘蟹套餐的大閘蟹包每人兩隻,職員會分開兩次端上,以保證客人能享用熱烘烘的大閘蟹。兩只大閘蟹均是蟹公,其蟹膏分量充足,口感綿密甘香,細膩濃郁。蟹肉甘甜多汁,幼嫩鮮美,配上醋汁更添鮮味。京滬宋嫂魚羹宋嫂魚羹是中國的一道傳統名菜,距今已有著八百多年歷史。其色澤偏白,使用香菇、竹筍末、魚肉絲、雞湯等烹製而成,食用時黏度較高,鮮嫩微酸,滑潤開胃,味道則與蟹羹相近。美極煎大花蝦大花蝦煎至色澤金黃,外型飽滿肥美,蝦殼相較薄身,肉質結實彈牙,富有蝦味。廚師特意選用適合煮製海鮮的美極醬汁一同烹調,調味後的大花蝦更馥郁鹹香,同時提高了菜餚的原有鮮味。滋味蟹粉小籠包蟹粉小籠包是
清蒸大閘蟹
京滬宋嫂魚羹
美極煎大花蝦
滋味蟹粉小籠包
蟹粉小籠包是由餐廳師傅自家製作的,外觀雪白大顆,湯包皮口感柔韌軟糯,薄厚適中,內餡的豬肉、蟹粉鮮嫩香滑,肉汁豐富,蟹粉的味道濃郁出眾,甚是美味。
濃雞湯千層菜苗
濃雞湯千層菜苗使用油豆腐、小白菜配上雞湯製作,用料健康有營養。油豆腐外酥內嫩,鬆軟鮮香,食用時帶有湯汁。小白菜翠綠清甜,爽脆鮮嫩,兩款材料均帶有雞湯清香。
酸辣肉燥手打烏冬
手打烏冬柔軟滑溜,彈牙煙韌,主角肉燥紮實鮮香,肉味濃郁,加入榨菜、辣椒粒、青蔥粒點綴調味,令味道酸中帶辣,開胃惹味,同時亦能增加口感。
薑汁湯丸
使用白色碗碟盛載的薑汁湯丸賣相簡約高貴,薑汁色澤清澈呈啡,味道醇厚辛辣,薑味十足,更有改善寒性體質等功效。湯丸則軟糯綿滑,細膩黏口,甜而不膩。

總結而言,餐廳裝潢簡潔雅緻,進食同時更可以欣賞窗外景色,感覺休閒舒適,大閘蟹新鮮多膏,其餘菜餚亦味道出色,價錢經濟合理,不論是與朋友聚餐,用作婚宴場地或舉行派對均是合適的地點。
2020-11-10 1420 浏览
又到食大閘蟹既時間,雖然坊間好多任食大閘蟹選擇,但由於食蟹好慢,所以都係揀左食東海黃金蟹盛,個餐都幾多野食,包每人兩隻蟹,而且星期一至四去仲有75折,先黎左半隻京式片皮鴨,都唔算太差,當前菜食都幾好,不過由於得半隻,所以唔算好多,每人都都係兩片度,再黎就係蟹粉小籠包,每人一籠兩隻,味道都可以,美極煎花蝦個汁幾好食,但蝦就唔算太爽口,再黎宋嫂魚羹,好夠熱但就無咩味,跟住就黎第一轉既蟹,全部都係公,都算多膏,其實大閘蟹,最好食就係d膏,蟹算唔錯,入口都油潤甘香,蟹肉加埋醋食就最好,到我地差唔多食完第一隻,第二轉就黎,第二轉都好食,都係全部都係公,兩隻蟹都唔錯,都算多膏,最後再黎埋獅子頭同埋烏冬,獅子頭砂鍋上,夠哂熱,酸辣肉燥手打烏冬,就咁望以為清湯,原來個底係有少少餸,都有少少辣,最後以薑茶湯圓作結,上菜其實都快,但執檯就慢左少少,頭幾個餸食完都未執,以致張檯有d混亂,但職員既態度唔錯,都有禮,折實後約370一個人,算唔錯,值得一試。
個餐都幾多野食,包每人兩隻蟹,而且星期一至四去仲有75折,
再黎就係蟹粉小籠包,每人一籠兩隻,味道都可以,
美極煎花蝦
個汁幾好食,但蝦就唔算太爽口,
再黎宋嫂魚羹,好夠熱但就無咩味,
跟住就黎第一轉既蟹,全部都係公,
都算多膏,

2020-11-09 771 浏览
本來勁高采烈咁嚟到一心諗住食扁平鴨。我地三枱嗌咗三隻特價京式片皮鴨(一食)$198一隻~點知我個枱負責片嘅阿姐片一隻鴨片到得翻咁少(上面),另外兩枱我地之後先發現好多肉。我哋想比返意見經理,經理話片皮鴨有兩種切法🙄而且如果要鴨髀需要提前要求。經理話只可以俾返半隻片皮鴨,可以會親自下刀。其實我地實際只食咗四分之一。見到經理片半隻片皮鴨仲多過阿姐片一隻就算了😅其餘服務其實都好差...我地想加水都叫咗幾次
本來勁高采烈咁嚟到一心諗住食扁平鴨。

我地三枱嗌咗三隻特價京式片皮鴨(一食)$198一隻~

其餘服務其實都好差...我地想加水都叫咗幾次
2020-11-09
2020-10-11 1259 浏览
曾幾何時,東海薈是我很喜歡的酒家。 雖然我未曾到過銅鑼灣東海薈 , 亦希望同家人來品嚐。 可惜 ,今次的經驗嚇怕了我。我仍然懷念金鐘東海薈食物的質素, 可惜這間分店已經關門大吉。服務態度:2/5職員將我張入單紙放在電腦機台上, 沒有入單, 令到錯失第一輪優惠時段。另外,兩次落錯單。 埋單時, 職員亦冇解釋為何單上資料仍不對,更在我耳邊大聲說話,當時我耳仔有點痛!😠😠😠 最後,部長先解釋不想再改單,但又沒有說清楚收費事宜! 部長想請吃糖水賠罪, 但不必了!食物質素:2.5/5蝦餃和蝦腸不新鮮金箔芝麻卷超乾(相中是一半)小籠包皮好乾蘿蔔糕麻麻菜肉包內一般菜苗卷 & 蘿蔔絲酥餅ok請留意有些點心是用件頭計算...

服務態度:2/5

食物質素:2.5/5
蝦餃和蝦腸不新鮮
金箔芝麻卷超乾(相中是一半)
小籠包皮好乾

金箔芝麻卷
2020-10-11
早餐
2020-09-14 1073 浏览
這間是我以前飲茶必去的,但最近一次去發覺大部份點心都要逐粒計,其實變相大幅加價,以前只有貴價點心例如蝦餃先會逐粒計,每粒$15 ,以一籠四粒計就等於$60 ,收費絕對高於東海會的檔次。而家仲離譜,就連低價點心如鹹水角都逐粒計, $12一粒鹹水角,如要四粒成為$48。食物質素方面是比較參差和不穩定的,有時唔錯,但有時很難食。我最近這次點了海鮮卷,皮比較硬,不夠鬆脆。鮮竹卷夠熱,但略嫌醬汁夠厚。燒賣和腸粉都正正常常。但以這樣的收費,我覺得有很多其他檔次更高的酒樓,食物質素更好的都比它便宜,根本不需要選擇東海薈。如果你是自己一個人去飲茶,可以選擇這間,但若然你是一大班人如8-10人的話最後埋單你會嚇親。
2020-09-13
2020-09-06 787 浏览
又貴又難食,要每件叫,地方又細,係環境ok。$15個流心飽,_記飽_都好食過佢。腸粉成$50加一,就算85折後都勁貴,人地手腸粉又平又好食。擺酒既話,一定唔會揀尼度
2020-05-31 1297 浏览
因為近來推廣優惠所以試了中午飲茶及晚餐晩餐已經很麻麻估吾到飲茶更差,小食琥珀合桃「林」了,告訴員工,他們只是收走,沒有任何表示中午飯麵選擇不多,我們點了一個龍蝦湯泡飯(我忘記正式名字),有脆米提供,加入泡飯內,怎料脆米「益」了,告訴員工,只說聲不好意思,泡飯料也少,完全水汪汪。縱使特價,也沒有第二次唯一優點,往外看出去,境觀舒服因為真的不好吃,完全沒有拍照,本來沒有打算寫評語,但因為經openrice訂座,經常彈出來,要求寫食評。希望往後會改善,不要浪費東海老字號的招牌
因為近來推廣優惠

所以試了中午飲茶及晚餐

晩餐已經很麻麻

縱使特價,也沒有第二次

唯一優點,往外看出去,境觀舒服

希望往後會改善,不要浪費東海老字號的招牌
2020-05-19 610 浏览
疫情中的優惠:星期一5折、星期二6折、星期三7折、星期四8折東海在香港屹立多年,粵菜聞名,但今次到來,大失所望乳豬酥脆,味道不錯南乳粗齊煲,欠缺南乳味道,配料欠缺青菜東海小炒王,韭菜不夠火候,有點生紅酒燴牛尾,牛尾不夠冧,尚未入味黑椒洋蔥炆豬手,味道很好,冧身入味濃湯腿茸白玉,吃起來有點怪黑松露滑蛋蝦仁,中規中矩,正常水準鹽水鴨,正常水準這個分店,樓底較矮,同時光線不足,有所壓迫感勝在特價優惠,相信近來也會惠顧

東海在香港屹立多年,粵菜聞名,但今次到來,大失所望

乳豬酥脆,味道不錯

南乳粗齊煲,欠缺南乳味道,配料欠缺青菜

東海小炒王,韭菜不夠火候,有點生

紅酒燴牛尾,牛尾不夠冧,尚未入味

黑椒洋蔥炆豬手,味道很好,冧身入味

濃湯腿茸白玉,吃起來有點怪

黑松露滑蛋蝦仁,中規中矩,正常水準

鹽水鴨,正常水準

這個分店,樓底較矮,同時光線不足,有所壓迫感

勝在特價優惠,相信近來也會惠顧

2020-05-09 1316 浏览
疫情之下,食客人流仍然好多,中午嘅時候都要等一陣。枱與枱之間保持寬闊距離,所有餐具都有用高溫熱水清洗,令客人安心。上點心的速度比較慢,第一碟上菜既竟然係煎麵,而最後上菜嘅係春卷豆椒牛肉煎麵👍🏻醬汁同麵餅分開上,麵餅就可以避免左因為醬汁嘅關係而太快淋,保持脆口豆椒虎皮椒有一半都辣,而且又唔會太生,仲有好多豆豉。鮮蝦菜苗餃餡料飽滿,蒸得晶凝通透,有鮮蝦味道薑蔥牛柏葉分量多,有六七件牛柏葉,比較重味精,有啲偏油。雖然點心唔係做得特別精緻,但都食得出廚房係有心機而且味道方面都係高中上水平,而且做緊優惠78折,性價比有3.5分/ 10分。樓面服務會主動收碟倒水👍🏻
豆椒牛肉煎麵👍🏻

豆椒虎皮椒
有一半都辣,而且又唔會太生,仲有好多豆豉。

鮮蝦菜苗餃
餡料飽滿,蒸得晶凝通透,有鮮蝦味道

薑蔥牛柏葉
分量多,有六七件牛柏葉,比較重味精,有啲偏油。

樓面服務會主動收碟倒水👍🏻
2020-04-25
等候时间
15 分钟 (堂食)
2020-03-08 2744 浏览
第二次黎呢間東海薈,今次決定同大家分享下呢間幾高質既酒樓,不論環境,或食物質素,都有一定既質素加上宜家時下既環境,如果出得街,又想去間好d既酒樓既話,真係不如去呢間試下呢個景,望落真係好舒服,有少少暫時遠離塵囂既感覺添春卷,外脆內軟,外層炸到脆口又夠靚,咬落去好濃既鮮蝦味都出曬黎,蝦肉爽口彈牙,都幾正架薑芽皮蛋蓮蓉酥,呢個就真係唔係度度有得食啦!只睇外形可能你唔知係乜,不過咬落去就好驚喜!而且重做得好高質添架!咬左落去果張相我就真係無影到了,因為真係掛住食,太好食了實在,出面外層帶有少少粉狀,食落入面雖然有一大舊皮蛋,正常佢既味道係極強烈,不過因為薑芽既出現,所以有個互相抵消既作用,好味得黎,又唔會接受唔到果陣強烈既味道,非常出色架鮮蝦菜苗餃,一句講曬!皮薄餡靚!值得食啊!蜜汁叉燒,作為叉燒控既我,無得唔推介啊!睇個賣相都知好味啦,呈半肥瘦,口感香軟,唔錯唔錯蜜汁叉燒唔一定要配飯既,呢個龍門鴛鴦炒米都架,有鑊氣,配料又夠多,重點係好鬼大碟!勁抵食啊!呢個係一個好值得推介嘅小菜,芥末青檸沙拉蝦球,可能你都聽到芥末會有少少卻步,但係當佢融合青檸及沙拉,成件事係非常好味,而且一啲都唔辣,配上

呢個景,望落真係好舒服,有少少暫時遠離塵囂既感覺添

鮮蝦菜苗餃,一句講曬!皮薄餡靚!值得食啊!

呢個係一個好值得推介嘅小菜,芥末青檸沙拉蝦球,可能你都聽到芥末會有少少卻步,但係當佢融合青檸及沙拉,成件事係非常好味,而且一啲都唔辣,配上爽口嘅大鮮蝦球,一啖一粒,非常滿足

係咪影得好靚呢,因為佢係招牌壽桃包!一般都只係得蓮蓉做餡,但係佢呢個係蓮蓉 x 鹹蛋黃添架!所以味道更加香濃,有感更有層次,難怪成為佢哋嘅招牌啦

最後,可能都會想食返個甜品,呢個咖啡糕,就比較清爽,而且咖啡感覺唔肥膩,作最後一道菜色,就真係非常合適啦
2020-01-05 1823 浏览
好幾年前大角咀的東海仍在的時候,去了幾次早市,覺得那個點心質素很好,雖然價錢不便宜,但覺得也是很好的用餐體驗,在我心目中,東海的點心就是質素保證,蝦餃、腸粉、蛋黃千層糕保持一貫水準。可惜大角咀東海已經不在了。最近趁著東海有點心優惠,所以專程一試。早上十點到達,環境闊落,我當時的位置是看到海景,很舒服,如果冷氣可以再開大一點就好啦。臘腸蒸雞飯-是整餐最好的,飯夠乾身,臘腸和雞肉味道不錯,雖然沒有優惠(28元)但整體質素不錯叉燒腸粉 - 叉燒質素不錯,可惜腸粉偏厚,與以前大角咀的皮薄餡靚相差一截,但還好蝦餃-最令人失望的一項點心,蝦肉食下去時感覺很『削』,而且沒有味道不夠,失準之作燒賣-只能說及格,但同樣地蝦肉質素很一般,味道不夠鮮竹捲-好像是蠔皇,對吧?蠔油味偏淡,內餡還可以牛肉球-還好鳳爪-味道其實挺好夠入味其實服務、環境都挺好,與點心水準形成很大的落差。希望店方可以改善一下點心質素吧,畢竟東海的食物質素在我心目中是很高的位置,不然我也不會特地寫這篇食評啊。

燒賣-只能說及格,但同樣地蝦肉質素很一般,味道不夠

鮮竹捲-好像是蠔皇,對吧?蠔油味偏淡,內餡還可以

牛肉球-還好

鳳爪-味道其實挺好夠入味

其實服務、環境都挺好,與點心水準形成很大的落差。

题外话/补充资料: 如果東海可以再次提供蛋黃千層糕就好啦
2020-01-04
$100 (早餐)
  • 臘腸蒸雞飯
  • 鳳爪
2019-12-22 1488 浏览
其實都已經係月頭,男人話係水尾啦,不過叫做去“興祝”我地既紀念日咁我以前就好少食大閘蟹既,係跟左佢拆蟹拆多左就想試下食大閘蟹餐,所以佢就同我黎試啦!生拆蟹粉蒜蓉包蟹粉都幾少下,蒜蓉包都唔係好香,如果可以多少少蒜同牛油同無咁燶,應該會帶出個蟹粉既東東瀛花菇螺頭燉雞湯佢話其實佢係因為呢個湯而揀呢間同我食,因為我真係好鍾意飲湯,而佢呢個湯真係好飲既,渣係仲有味,而我係清左既清蒸大閘蟹兩隻佢地都算貼心,會睇你食既情況再問叫起,見未食完會同你停上其他野講番隻蟹,都多膏既,咁我估當造時食會更加好味!濃湯淮山浸時蔬無特別,但其實可以放得好少少酸辣肉燥手打烏冬其實就係少量榨菜肉絲,但個烏冬就真係唔差既薑茶湯丸如果可以再重薑就更好啦

生拆蟹粉蒜蓉包

東東瀛花菇螺頭燉雞湯

清蒸大閘蟹兩隻
講番隻蟹,都多膏既,咁我估當造時食會更加好味!

濃湯淮山浸時蔬
無特別,但其實可以放得好少少

酸辣肉燥手打烏冬
其實就係少量榨菜肉絲,但個烏冬就真係唔差既

薑茶湯丸
如果可以再重薑就更好啦

2019-12-06
庆祝纪念
纪念日
2019-12-07 1326 浏览
食生日飯,估不到七點半上去已滿客,好彩有訂位。看看客人有很多都是點了大閘蟹套餐,才想起這間是東海集團。今天父親大壽而且家人不好蟹饌,所以叫了半圍鮑魚。龍躉菜宴另加菠蘿咕嚕肉,因父親喜歡,及壽桃。先來乳豬,皮脆麻皮,肉爽,很傳統的一塊皮同甘肥同時進食,略肥美。黑醋骨做得很好,醋味不太搶,味道剛好肉骨煮得剛好少少離骨。鮮茄雲耳龍躉頭腩泡米湯,先有烤米另上,湯頭鮮而不腥。將烤米散在湯上的食法得特別,湯也不似獻種,父母食感覺不太膩。脆皮醬油雞也炸得很嫩脆,味不太濃,算是上乘之作,其他食物也是合水準,以這價錢全包宴,性價比高。😍🤗唯一要投訴就係啲碗碟筷都有些污穢,飯前要洗才可進食

唯一要投訴就係啲碗碟筷都有些污穢,飯前要洗才可進食
2019-12-02
庆祝纪念
生日
2019-11-23 1170 浏览
又系到食大閘蟹的時候了,一定要找一間有保䋊來食。今次我地選擇食一個大閘蟹套餐,每人有二隻(蟹皇,蟹后)有蟹粉小籠包,蟹膏多士,花膠鵝掌,嚮螺頭燉雞湯,小菜,(炒四季豆,椒鹽豆腐,)炸子雞,薑片湯圓,一次過滿足好多願望👍👍☺️。位於銅鑼灣皇室堡樓上東海薈,聴聞開了大約一年,地方濶落,光猛(給人整潔感覺)辨婚宴亦唔錯,冇柱,長方形,落地玻璃👍今次叫了一個四人餐,唔錯,大閘蟹有份量,安排亦好好,先食四隻,慢慢食,吊下你癮先😅😅⋯⋯之後等一陣中間食D 少菜,後來再上其餘四隻。蟹膏在口裏面好「張」👍👍👍⋯⋯香,而燉湯,好鮮,甜感寛,中和一番,令口腔好亨受,好懐念,花膠鵝掌味道恰當。半隻炸子雞,鷄嫩和新鮮,到最後來過薑汁湯丸,中和一番味蕾。今晚大滿足😋😋
2019-11-06 1256 浏览
已經有兩年沒有食大閘蟹,今年有同事發起想食,便一行四人去食,不知為何想起食大閘蟹,就會首選東海或者是第一次食時也是在東海尖沙咀那一間,所以這次也不例外,當晚是試四人餐,豐富到不得了共有九度菜......先來入味足料既靚湯,再來蟹粉小籠飽和蒜容飽,然後是先上一隻大閘蟹,多羔鮮美;再來香脆豆腐,炒四季豆角,還有脆雞然後再上多一隻蟹,再來鴨掌和烏冬,最後就是薑汁湯圓,真心覺得好低食,質素又好,我們食到很飽很滿足,怪不得當天座無虛席,服務態度不錯,每次跟單也很快手,當晚真的完美又飽又滿足相片一一再介紹!
相片一一再介紹!
足料靚湯
蟹肉蒜容飽