今日係媽咪正日生日,可惜收晏,可幸全家大細等賣我返屋企先切旦糕!妹同準妹夫提早已去訂好旦糕,後來得知咁神奇既?佢地竟然訂左綠茶旦糕?咁攪笑?好似攪到係我生日咁,有我最愛既綠茶喎!正!!!我好似無試過呢家店既生日旦糕,今晚就有機會試了!綠茶紅豆忌廉旦糕個旦糕顏色青bb,你話好靚又唔係,抱住無期望既心情,唸住係咁二食一舊嫁姐 個旦糕主要係由綠茶忌廉所整成,入面有啲紅豆,綠茶啫喱,綠茶海綿旦糕,唔複雜,個樣仲有少少刺平時經過地鐵見到既綠茶忌廉旦卷咁!無乜特別 好戲在後頭,食左一啖,好有驚喜喎,竟然東海堂有咁夠綠茶味既產品??真係完全估佢唔到,旦糕有好濃既茶味,好啱鐘意綠茶既我囗味,加賣一層甜紅豆同一層綠茶啫喱,甜甜地咁,中和番成個旦糕同綠茶忌廉既綠茶苦,好正下!!!旦糕一分為六,食完一件,有啲唔夠喉,咁啱姨仔同媽咪剛食完正日生日飯未落格,食唔晒就俾曬我,我求之不得然後,小表妹受不了旦糕的苦,食唔到落去,又俾賣我,於是最後,我就一個人食左四件傻的嗎?最後一個人,3分鐘食左一磅旦糕,即使幾綠茶,幾唔會過甜,幾好食,終都覺有啲漏了~~~妹話個cake唔洗三百喎,而家仲濟濟地既我,甜住咁覺得值!!

咁攪笑?好似攪到係我生日咁,有我最愛既綠茶喎!正!!!

我好似無試過呢家店既生日旦糕,今晚就有機會試了!

綠茶紅豆忌廉旦糕

2015-07-11
生日
  • 紅豆綠茶忌廉旦糕
2015-06-28 282 浏览
很可愛的蛋糕總令我一種錯覺,「好睇唔好食」。但是次蛋糕有驚喜。不會「死甜」,慕絲有淡淡的蜜瓜香味,吃下口,很滑。中間是一層啫喱,夾著蜜瓜,蜜瓜很香很甜。美中不足,蛋糕部分有點乾。東海堂最好的是小小一個,幾個人分,一人一小塊,不會太膩,飯後吃一小塊正好😋

很可愛的蛋糕總令我一種錯覺,「好睇唔好食」。
但是次蛋糕有驚喜。
不會「死甜」,慕絲有淡淡的蜜瓜香味,吃下口,很滑。
中間是一層啫喱,夾著蜜瓜,蜜瓜很香很甜。
美中不足,蛋糕部分有點乾。

蜜瓜慕絲蛋糕
2015-06-28
蜜瓜慕絲蛋糕
2015-06-20 306 浏览
夏天熱到暈,食咩都無咁好胃口,最好食涼快甜品消暑!東海堂有蜜瓜系列新品!杯裝幾別緻,就試試蜜瓜杯!淡淡青綠色,散發出蜜瓜香甜味。頂部有兩大舊厚切蜜瓜,有晶瑩剔透既蜜瓜jelly, 蜜瓜慕絲佔大部分,香甜而不膩,有蜜瓜粒在慕絲中,底部就有少許蜜瓜味海綿蛋糕第一次食蜜瓜味蛋糕,好味!
第一次食蜜瓜味蛋糕,好味!
2015-06-06 297 浏览
我家可愛同事仔偷偷地買了這個東海堂新出的「蜜瓜の甘熟 」蜜瓜慕絲蛋糕同我預祝生日。一見到個蛋糕真係好似真蜜瓜,好可愛好靚。因為我唔係太吃甜品,好怕味道太甜的蛋糕,但呢個蛋糕味道相當清新,是屬於口味清淡的那種。頂層是蜜瓜味慕絲,有淡淡的蜜瓜香味,而且不是很假的香精味道。而蜜瓜啫哩那層真的夾著蜜瓜肉,口感清爽又不膩。底層是脆脆夾海綿蛋糕。整個味道一致,口味清新,我很喜歡。

一見到個蛋糕真係好似真蜜瓜,好可愛好靚。

2015-05-15 306 浏览
本身訂左個細既五重朱古力蛋糕慶祝母親節點知佢無得黎貨咁我就用左啲錢換返西餅啦就換左5舊個芒果tart啲芒果都幾多個塊皮幾好食 唔會太厚綠茶個個就好香綠茶味個底仲有啲紅豆個味幾夾朱古力個個係正既佢個底係趣趣底啲味好香濃紅桑子個個就。。。好酸酸到不得了但啲紅桑子味就好真好濃最後既係玉露個個我地就覺得甜左啲同無乜特別
本身訂左個細既五重朱古力蛋糕慶祝母親節

個味幾夾

朱古力個個係正既
佢個底係趣趣底
啲味好香濃

紅桑子個個就。。。好酸
酸到不得了
但啲紅桑子味就好真好濃

最後既係玉露個個
我地就覺得甜左啲
同無乜特別
2015-05-10
5 分钟 (外卖自取)
$35 (其他)
母亲节
2015-05-11 210 浏览
我屋企逢親有人生日,就一定會買東海堂既蛋糕一係買3.6牛乳,一係就買5重朱古力但今次就想食芝士蛋糕多啲,所以就買左3.6啲芝士味幾重最中意就係oreo個餅底,真係無乜人會拒絕得到上面啲cream好神奇地唔會好膩所以我全家都岩食
我屋企逢親有人生日,就一定會買東海堂既蛋糕
一係買3.6牛乳,一係就買5重朱古力
但今次就想食芝士蛋糕多啲,所以就買左3.6
啲芝士味幾重
最中意就係oreo個餅底,真係無乜人會拒絕得到
上面啲cream好神奇地唔會好膩
所以我全家都岩食
2015-05-01
外卖自取
$35 (其他)
2015-03-24 484 浏览
一班好姊妹真有小弟心,送完Fine Foods嘅「蝴蝶酥雜綿口味禮盒裝」,又送嚟小弟一盒東海堂嘅「和風曲奇禮盒」,所以,之前一篇「好友狂嚐曲」曲奇食評寫咗蝴蝶酥禮盒,依一篇就再輪到寫返篇曲奇。深啡仿木紋嘅禮盒,盒面印有各款曲奇款色,打開禮盒睇到曲奇整齊排列。其實,前年曾收過依款曲奇,不過,就只喺輕食裝,同樣有5款口味,每款口味各有兩塊,全盒共有10塊。對照番今次所收到嘅禮盒裝,黑糖、抹茶、腰果、黑裸麥合桃維持不變外,之前嘅竹炭椰子就變成竹炭夏威夷果仁,大多以「和風」食材製作。講得禮盒裝,份量自然不少,全盒共有50塊之多,每款口味各有10件,全部喺獨立包裝,方便衛生,雖然有啲唔環保,但就襟擺啲,又唔使一打開盒嘢就要盡快食晒。每個包裝袋背後已印備邊款口味,絕對唔會揀錯。黑糖曲奇5款曲奇最得我心嘅一款,口感嘅鬆脆固然喺最基本,但入口黑糖味輕輕滲出,有份醇厚天然嘅甜味感覺。竹炭夏威夷果仁曲奇一向唔抗拒「竹炭」嘅食物,不過,又無話特別嘅好感,覺得竹唔竹炭都唔覺有咩味。不過,曲奇內嘅夏威夷果仁就非常香脆,可惜得好少。抹茶曲奇長方形嘅抹茶曲奇,感覺最和風,抹茶某程度上都好似代表緊日本咁,一咬落抹茶味
講得禮盒裝,份量自然不少,全盒共有50塊之多
和風曲奇

竹炭夏威夷果仁曲奇

竹炭夏威夷果仁曲奇
抹茶曲奇

長方形嘅抹茶曲奇,感覺最和風,抹茶某程度上都好似代表緊日本咁,一咬落抹茶味算得上突出。
抹茶曲奇
腰果曲奇

比較大路嘅曲奇,牛油曲奇加腰果碎,腰果應該烘焗過,所以,頗香脆,又有咬感,牛油曲奇亦做得唔錯。
黑裸麥合桃曲奇

曲奇加入咗裸麥粉,鬆脆得嚟有種粗糙感,而合桃落得一啲唔手緊,塊塊都混有超多合桃粒,好有質感。
黑裸麥合桃曲奇
揀幾款口味,沖杯咖啡,又喺一個唔錯嘅下午茶,在此,再次多謝食友厚愛
题外话/补充资料: 因為喺朋友所送嘅大禮物,所以,幾個細項評分(環境、服務、衛生、抵食)嘅參考值唔大。
其他
2015-02-07 250 浏览
東海堂竟然有哩d 食🙉salad 有大($5x)細($4x)之分(忘)大可4簡3款 細就 3簡2咁就唔洗煩點簡👍最重要係佢係爆盒 us 實佢😁 意粉有2款($78)一係茄二係白汁重點係上面浸芝士一d 都唔姑寒佢係一磚cheese 掉落部機磨碎哂再鋪係面d 芝士味好濃哩個都扯到d 芝士絲出來👅仲有6隻🍤🍤🍤🍤🍤🍤如果佢平多dd 價錢合理d話唒叫完要自己拎野飲配餐-$10👯

東海堂竟然有哩d 食🙉
salad 有大($5x)細($4x)之分(忘)
大可4簡3款 細就 3簡2
咁就唔洗煩點簡👍
最重要係佢係爆盒 us 實佢😁 意粉有2款($78)
一係茄二係白汁
話唒叫完要自己拎

野飲配餐-$10👯
2015-02-06
2014-10-15 175 浏览
11-10-2014 (Sat)晚,男友, 我同雙方爸爸o係Mr. Steak食完晚飯後,大家分道揚鑣,我覺得爸爸應該唔夠飽,同男友經過東海堂,就買啲o野補充啦,見到$6.00好靚o既香芋蛋糕,就買兩件.但返o左屋企大家都唔食,咁我同男友o係 大前日(12-10-2014 Sun)朝食一件啦.打開後拎上手,好軟棉棉,輕飄瑰咁.食落,食到蛋香同芒果味,但食唔到芋頭味,究竟呢個係咩蛋糕?而甜忌廉好彩唔係太多.
2014-10-12
1 分钟 (外卖自取)
$4.00 (其他)
2014-09-10 223 浏览
莓‧不知從可時起超愛莓類食物,甜品或飲品當中有它的話想都不用想必定是它了! .上回趕唔切買呢個東海堂限定草莓卷蛋就已經無左,想不到話咁快又出返黎,梗係要買黎試下。草莓卷蛋 $18,食落蛋糕尚算鬆飲,海綿蛋糕有少許草莓的香氣,幸好不是可怕的藥水味;草莓肉也比平時多,唯整體味道只屬一般,不過只售18蚊,都唔可以要求太多。
‧不知從可時起超愛莓類食物,甜品或飲品當中有它的話
想都不用想必定是它了!
草莓卷

2014-05-19 415 浏览
近來抹茶大熱,大概是茶中的茶多酚讓口中的甜味取得到平衡,吃起來不覺膩。東海堂新出的一系統抹茶甜點,小妹買了他的抹茶卷試試。用上白色的紙袋裝載。蛋糕盒亦很有心思,包裝簡單整齊。不論在選擇用紙材料,質地,卡紙厚度,顏色,字型都很得體。打開後又再有一層絨布在面,而蛋卷用上銀色反光膠紙,未看到蛋糕亦已經很令人期待。盒中的頭和尾都有保冷劑,以為很實用但效果一點都不明顯。搞咁耐終於有得食,表面看來蛋糕非常綿密,卷著抹茶忌簾。切起來比較軟身,已經感受到忌簾比較軟,我個人偏愛企身一點的。抹茶味很濃,但蛋糕沒有想像中的濕潤,還有一點點乾,而且甜度中間,總覺得甜得不太自然。cream很滑,相對地少甜但亦抹茶味道不少於蛋糕,同時有芝士的味道。其餘整體很好,包裝和味道都是HK$138的水準,是大財團才有能力製造出這類一般市民都可負擔的名貴商品,期待東海堂下一次的突破。

東海堂新出的一系統抹茶甜點,小妹買了他的抹茶卷試試。
用上白色的紙袋裝載。
盒中的頭和尾都有保冷劑,以為很實用但效果一點都不明顯。
搞咁耐終於有得食,表面看來蛋糕非常綿密,卷著抹茶忌簾。

2014-05-17
2014-05-05 386 浏览
肚中宝宝就快出世了,心情既緊張又興奮,適逢同時又是傻仔敏的生日,朋友買了兩個旦糕,一個是我的慶生旦糕,一個是給肚中宝宝的歡迎旦糕。濃厚‧宇治抹茶梳乎厘芝士蛋糕: 顏色看上來充滿了抹茶的味道,但質地很難切吧,一切就碎掉了。味道還算輕,質感不錯,而且很有抺茶香,反而芝士味道不太顯眼,但就很膩,只宜淺嚐。白桃の愛慕: 賣相和名字都令人心動。白桃味濃,甜中帶點點酸,和忌廉很相配。忌廉和旦糕都輕柔,很細滑,非常美味。

2014-05-04
其他
2014-03-29 215 浏览
經過東海堂,見到佢推出左紫薯係列,我急不及待買番個紫薯tart 做下午茶。這甜品份量都幾大,而且比較济,建議二人分享。整體而言,我覺得比較淡,吾係好夠甜,不過就夠晒建康 。個撻都好脆,吾會變諗,抵讚
甜品份量都幾大,而且比較济,建議二人分享。
整體而言,我覺得比較淡,吾係好夠甜,不過就夠晒建康 。
個撻都好脆,吾會變諗,抵讚
外卖自取
2.14情人節才過了不久,原來今星期五就是白色情人節了^^東海堂就此特別推出別注版北海道牛乳芝士蛋糕,好讓你跟另一半渡過一個溫馨甜蜜的晚上~這個別注版北海道牛乳芝士蛋糕 分三種size,分別為件裝($20),cake little($98)及(1 磅裝($178)。外圍以浪漫的淺粉紅色絲帶裝飾,清雅脫俗;上層是白朱古力脆片點綴,中間以北海道牛乳製作的忌廉芝士,奶味香濃細滑,甜度不高;而海綿蛋糕下的就是Oreo餅底 ,來個黑白對比之餘,整個蛋糕層次也變得更豐富呢。北海道牛乳以濃郁見稱,特別香滑且營養高,多吃對女生們的皮膚必定更白更滑。即日起至3月14日,凡購買 1 磅裝別注版北海道牛乳芝士蛋糕,即送 Shiseido White Lucent 美透白體驗組合(價值 $90,數量有限)一套三枝的 Shiseido White Lucent 組合包括: 亮白豐盈潔面泡沫、亮白平衡滋潤健膚水,美透白精華素。希望大家都有一個甜美白滑的WHITE DAY 啦~!
希望大家都有一個甜美白滑的WHITE DAY 啦~!
2014-03-10
情人节
用餐优惠
試食活動
2013-09-21 114 浏览
友人生日, 在東海堂買了這個有餡的蛋糕!! 正好友人剛宣佈有喜, 實在可喜可賀!一切開, 中間的士多啤梨果汁已經急不及待流出來了。果汁裡有果肉, 但味道點假, 似是藥水般的人工水果味道。中間及低層是普通的海棉蛋糕, 有少許蛋香味。包圍著的是士多啤梨慕絲, 不算軟滑。士多啤梨造型, 怎能少了那片綠葉呢?! 用上白朱古力溝上色膏, 很甜, 吃一口後, 沒有再吃下去的衝動。不過, 可愛的造型實在令一眾女生喜愛。至少, 一打開蛋糕時, 在場女生都欣喜若狂似的。