2017-03-31 266 浏览
青檸冷烏冬...冇味...青檸水浸住唔好食個水好似平時飲既水咁---冇水浸住可能會好d黑魔拉麵...類似叉燒肉旦肉太肥根本食唔落綠魅...個湯冇特別而且食唔出個味來兩個湯都好淡唔得厚飲落去真係...😤🙁🙁🙁🙁🙁🙁
黑魔拉麵...類似叉燒肉旦肉太肥根本食唔落
綠魅...個湯冇特別而且食唔出個味來

兩個湯都好淡
唔得厚
飲落去真係...😤
🙁🙁🙁🙁🙁🙁
2017-03-30 158 浏览
唔知你身邊附近會唔會有啲姨媽姑姐,叔伯兄弟喺左右,會喺四方八面過嚟探你,然後叫你同佢去行好多唔同嘅地方,要介紹去邊度先至好食。 有時候唔係話嫌煩,只不過一個月如果一兩個人過嚟,都幾頭痕架,因為唔知介紹乜嘢比佢先至好,介紹得唔好又驚比人話。通常佢哋黎親我都唔會介紹佢哋食廣東菜,通常都係食日本野,今次就黎到呢一間日本野,有魚生刺身食又有炸嘢,又有飯食樣樣都有,無錯喇掛。必食嘅三文魚刺身,一碟有6件,厚度適中,唔會太薄,有口感。味道鮮美,帶點甘甜。色澤鮮豔,包新鮮。泡菜手羽,即係雞翼入邊包左啲泡菜加豬肉,類似餃子咁樣。平時食剩包豬肉多,今次加埋個泡菜,令到個雞翼更加之惹味,幾好。田園泡飯,青色望落去好似好怪甘,但又幾好味,似湯飯。味道有菠菜嘅香,湯濃度適中,係湯面以外的另一選擇。姨媽姑姐話今次滿意,幾好介紹喎。最緊要係乜?最緊要係位置係旺角,一行上去就有嘢買嘢,呵。

2017-03-29 177 浏览
朋友請食生日飯~~去開旺角 見到雅蘭中心有間咁既即刻拍板去試~咁岩見到有下午茶set..都幾抵 30蚊就有~拉麵有4款 我地揀左黃金果隻 係豬骨湯底湯底不錯 唔咸 麵質幾爽 味蛋夠入味 份量都適中 $68價錢合理下午茶set 煎餃子配湯烏冬 份量輕巧d 所以另外點了份三文魚刺身同芝士年糕三文魚刺身 38蚊4件 新鮮夠大塊 好味~芝士年糕夠脆同香口~配埋杯凍抹茶牛奶~~有豆腐jelly響底~成個人滿足哂~2個人食左220蚊~可以接受喇
朋友請食生日飯~~

去開旺角 見到雅蘭中心有間咁既
即刻拍板去試~
咁岩見到有下午茶set..都幾抵 30蚊就有~
拉麵有4款 我地揀左黃金果隻 係豬骨湯底
三文魚刺身 38蚊4件 新鮮夠大塊 好味~
芝士年糕夠脆同香口~
配埋杯凍抹茶牛奶~~有豆腐jelly響底~
成個人滿足哂~
2個人食左220蚊~可以接受喇
上星期就去左呢間拉麵店食拉麵 因為本身自己真係好鍾意食拉麵~咁入到去 係地下舖黎既 裝修都唔錯 坐得幾舒服同fd叫左一人一個拉麵 分別係綠魅 同原味(唔記得名) 仲叫左一杯梅味既飲品一開始杯飲品黎到先 佢真係有粒梅係度 粒梅甜d但正常既 杯野飲係有汽既 酸酸地幾開胃之後就係拉麵登場啦 但真係有d失望~ 我叫左綠魅拉麵 有d豚肉係上面 就係類似吉野家豚肉飯個種 um...有d唔夾拉麵既feel 再飲湯底 除左淡淡既菠菜味 都係淡 我fd仲話似飲緊呀媽煲既菜湯 仲要唔夠鹹味既好啦 到另一個 就係有叉燒既 正常d啦 總體黎講 成件事就係無味 都冇乜特別評價嗱~ 都有讚架! 佢隻蛋係唔錯架 拍得住其他正宗拉麵餐廳 但成個拉麵呢 就認真唔值得試所以各位喜歡食拉麵 兼食開濃湯底既朋友 千祈唔好試plz~~~p.s. sorry冇圖睇 但睇番其他評家既圖都ok 冇大分別

咁入到去 係地下舖黎既 裝修都唔錯 坐得幾舒服

之後就係拉麵登場啦 但真係有d失望~
嗱~ 都有讚架! 佢隻蛋係唔錯架 拍得住其他正宗拉麵餐廳
但成個拉麵呢 就認真唔值得試

2017-03-23
2017-03-27 133 浏览
雖然成日去旺角,但係如果唔係朋友帶嘅話,真係唔知有一間咁隱蔽嘅拉麵店!地點喺轉角位,仲要落地庫,呢間餐廳真係有啲難揾啊!招牌拉麵總共有4款,今次試左黑鬼拉麵。黑蒜油味唔算濃郁,但勝在配料多,溏心蛋亦整得唔錯小食方面嗌左個泡菜釀炸雞翼。泡菜醃得幾濃,微辣,雞翼亦炸得好脆、好香口。不過價錢就略貴。呢度仲有得飲 Asahi 啤酒,環境亦都唔錯,座位幾闊落,一班朋友gathering或者 re u既時候可以選擇既地方!
地點喺轉角位,仲要落地庫,呢間餐廳真係有啲難揾啊!

• 泡菜餃子雞翼
2017-03-26 125 浏览
A while ago I had this delicious chilled noodles in Lime broth at Isoya Vegetarian in Wanchai.When I discovered they had a similar thing here , I decided to try it.The seating arrangement was a bit strange because the restaurant was 80% empty and they make people sit on one side of the restaurant only.You get Jasmine tea but it tastes like the Jasmine air freshener.The noodles tasted a bit different to the ones at Wanchai. Just imagine udon in unsweetened lime squash, it tastes like that.It woul

It would have been nicer if it was fresh lime because I don't like artificial tart flavours.
Also had the pork which was a bit dry but the rice was delicious.
2017-03-25 211 浏览
東京築地拉麵係食評就望過好多次,今日終於有機會黎試下,不過入口都幾隱蔽,走左一個圍先搵到!究竟有咩吸引我一直想黎食呢?!其實就係呢碗綠魅拉麵!一直好好奇綠色湯底究竟係咩味,有d恐怖又有d好奇,因為本人好鍾意菠菜,由我至愛菠菜加魚而成既湯底,究竟係咩味呢?一口呷下去先係熱辣辣,有少少菠菜味同明顯菜泎,不會太咸,不錯啊,而且仲可以呃自己健康d~麵質方面,同普遍吃的拉麵質地差唔多,正正常常,掛上湯汁不錯吃~致放豬肉片方面,個人覺得有少許偏硬,可能煮耐了一少,吃時比較費力,但整體唔錯,如果肉類可以選擇其他部位或肉種可能更好!最奇怪係全間得一個侍應負責樓面,包括接待,上菜,收銀等,所以等待叫嘢食同收銀要比d耐性~

綠魅拉麵
2017-03-18
綠魅拉麵
2017-03-13 172 浏览
行下见到築地拉面,朋友话有点饿饿,电影票订的是6点半的,还有一个几钟头!吃个面快萃萃。尼间築地都算几隐密,在地下一层!里面装修有点读书时期喜爱的清新花,现在就哈哈😄我叫了个特上大盛拉麵🍜,名聽上去就以為大碗但實則上並不大碗,裡面有叉燒,豚肉,半個糖心蛋,蘿蔔,軟豬骨,看下去面清清但面都有味,唔會清,蘿蔔無咩筋好吃,但面的份量確實真的好少!朋友叫的綠魅拉麵,一下來就真的好綠,一碗麵都綠!菠菜的汁舖上湯面,糖心蛋也有半個 豬肉好清!朋友的評價就是青菜煲豬肉湯味!見到有燒鯛魚,叫了一条,买相很好,皮都焦香,鱼肉白嫩滑滑!👍
里面装修有点读书时期喜爱的清新花,现在就哈哈😄
2017-03-11 149 浏览
上星期同男朋友喺旺角行行下突然想食拉麵,就好隨心咁入左去位於雅蘭中心地庫既呢間東京築地拉麵,諗住一解拉麵之癮!店内不算大,裝修都幾別緻架!點知,原來食物質素係因為唔係好餓,所以淨係叫左一碗拉麵同兩個小食share! 特上大盛拉麵碗麵睇落都幾豐富咁,有半隻溏心蛋,兩片日式叉燒,一片豚肉,一塊豬軟骨同幾舊荀。事實係:湯底偏油但不濃厚,麵質不彈牙而份量偏少,兩三口已能吃光光而啲料亦唔出色,由其係舊豬軟骨同豚肉都非常嚡口性價比極低!-三文魚刺身:味道正常但不鮮美-蒜味牛柳粒食完碗拉麵先到既牛柳粒,其實同男朋友已經無乜期望,但估唔到成碟野最好食既係啲蒜粒🙄🙄有幾粒牛柳根本韌到咬唔開而服務態度又唔太好,咁樣埋單都要成hkd$170,成餐飯性價比極低!小妹同男朋友都一致決定無回頭
店内不算大,裝修都幾別緻架!點知,原來食物質素係

因為唔係好餓,所以淨係叫左一碗拉麵同兩個小食share!

特上大盛拉麵

而啲料亦唔出色,由其係舊豬軟骨同豚肉都非常嚡口
性價比極低!
三文魚刺身:味道正常但不鮮美
蒜味牛柳粒
小妹同男朋友都一致決定無回頭
2017-03-11 230 浏览
我家夫君講左幾日好想食拉麵,佢係好鍾意食拉麵,佢話過要食雲日本唔同地方既拉麵舖,上個月先去完日本既佢又拉麵引發作,例牌睇附近有咩食既時候就發現左依間野,依間野係地牢架,同埋棟門俾風吹到好重好難推開,星期五既夜晚入到去滿坐,好彩咁岩有人埋單,等左一陣就有位喇,坐底即刻睇餐牌喇黑鬼拉麵;一共有四款,溏心蛋個蛋黄好香,但成個食既時候好咸,個麵底正呀,我係一個好唔鍾意食蛋麵既人黎,例如生麵,伊麵,粗麵,簡水麵係最憎,就算日本咁多款拉麵底我都唔係樣樣岩,但依間個拉麵底係我鍾意食果款,個麵似係即煮既,因為冇發大同唔覺煮過龍既關係,當然我只係食左一啖咁大把喇,麵爽,湯底唔太咸,但佢係黑芝麻油食落都唔夠香青檸冷烏冬;個餐牌幅圖係有好多青檸架,同埋係乾身,冇水架,但黎到係咁既樣囉,面頭有啲木魚絲可以提下味,我係好食得酸既,所以我覺得唔夠酸如果可以酸啲就好喇,不過我老公話已經好酸喇,同埋碗野超細碗囉,超細碗!!!!四條多春魚;好普通,加左檸檬汁都食到腥PS.我不嬲係成條食燒鯛魚;我覺得依個抵食丫,連我老公唔食魚都夾黎食,當然佢係食晒冇骨啲魚柳位喇生薑燒豆腐;冇薑味夠熱但普通,一共有四舊皇牌炸雞;一啲都唔好
坐底即刻睇餐牌喇
黑鬼拉麵
黑鬼拉麵;一共有四款,溏心蛋個蛋黄好香
,但成個食既時候好咸
,但佢係黑芝麻油食落都唔夠香
青檸冷烏冬
如果可以酸啲就好喇
,不過我老公話已經好酸喇,同埋碗野超細碗囉,超細碗!!!!
燒多春魚
四條多春魚;好普通,加左檸檬汁都食到腥
PS.我不嬲係成條食
燒鯛魚
生薑燒豆腐
生薑燒豆腐;冇薑味
夠熱但普通,一共有四舊
皇牌炸雞
皇牌炸雞;一啲都唔好食,但我老公話好食,我話唔好食係因為我食唔到雞味同埋我果舊咁岩有小小血水
2017-03-10
黑鬼拉麵
青檸冷烏冬
燒鯛魚
2017-03-09 96 浏览
綠色田園飲品(前)// $28Oreo抹茶(後)// $28話說前排同個朋友去呢到食飯,睇餐牌果陣見到勁多「綠色」食物😂首先打頭陣嘅就有呢兩杯野🐍🐍🐍前面果杯就係「綠色田園」 ,入面有好多果粒,奇異果、芒果等,所以酸酸甜甜都幾fresh, 幾好味~後面果杯就係Oreo 抹茶,係我叫嘅😚 奶味重過抹茶味,不過ok嘅,而且仲有一條抹茶百力枝,所以都幾過癮,但略嫌甜左少少。 *👅請俾分(綠色田園):8/10 #👅請俾分(Oreo抹茶):7/10*炸雞到!好興奮😚😚💓 🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🦃日皇炸雞// $58好食!炸野最怕就係唔脆,食炸雞最忌就係唔食皮😎呢個岩哂我😚因爲我好鐘意食炸雞皮💓 呢個外皮炸得好脆,但唔係酥脆果隻,係硬硬地果隻,所以咬落去真係會卜卜聲😛 而且入面唔乾,仲會有汁架!而且隨雞附送兩個醬:「泡菜辣醬」+「芝麻醬」 唔食得辣嘅我就好鍾意點芝麻醬😙點完之後都覺得冇咁熱氣呀!哈哈(自我感覺良好)而且個炸雞份量都唔少,都有7-8舊🐓🐓🐓*👅請俾分:9/10綠魅拉麵// $62碗野真係綠到成碗青屎咁😂個湯其實係用菠菜煲嘅,飲落好似呀媽d菜湯咁😂 d豬肉直頭似滾湯豬肉!想搵番媽媽的味道?
綠色田園飲品(前)// $28
Oreo抹茶(後)// $28

首先打頭陣嘅就有呢兩杯野🐍🐍🐍

👅請俾分(綠色田園):8/10
#
👅請俾分(Oreo抹茶):7/10
炸雞到!好興奮😚😚💓 🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🦃
日皇炸雞// $58
好食!炸野最怕就係唔脆,食炸雞最忌就係唔食皮😎
點完之後都覺得冇咁熱氣呀!哈哈(自我感覺良好)
而且個炸雞份量都唔少,都有7-8舊🐓🐓🐓
👅請俾分:9/10
綠魅拉麵// $62
碗野真係綠到成碗青屎咁😂
個湯其實係用菠菜煲嘅,飲落好似呀媽d菜湯咁😂 d豬肉直頭似滾湯豬肉!想搵番媽媽的味道? 岩喇!食佢啦!👩🏻
👅請俾分:5/10
青檸冷稻亭// $38
第一眼見到個成碗野都係青檸就覺得好特別,於是就鼓起勇氣挑戰一下😆
其實佢係冷烏冬嚟嘅,個湯有啲似雪碧,真心!
成件事好refreshing🌱恍如置身係大草原一樣,應該好啱夏天食(但而家係冬天)🌾
#真係成餐飯都綠色
👅請俾分:7/10

☄️Instagram: Amylaceous
2017-02-21 135 浏览
同朋友聚會,就去食尼間。見到三文魚刺身唔錯就想食,點知黎到。。。咁薄既,同餐牌入面個樣超唔同。。。元氣d刺身仲厚過佢。。。仲有食落去冇味既。。。極差。之後又係黎左個同餐牌唔同既野大家自己去試下就知,唔知係我黑仔,咁岩比中我定係咩野,切口高低唔齊,賣相麻麻地,還好食落還算ok檸檬冷烏冬,朋友話好食,但我覺得見仁見智,可能酸得制,同陣味怪怪的,但口感同凍感不錯。同埋食左個泡菜餃子雞翼(忘記影相)這個還算好食,不過只有1樣好食。。。最後覺得環境太嘈,不適宜傾計。。。整體我未必會再幫襯。
同朋友聚會,就去食尼間。
見到三文魚刺身唔錯就想食,點知黎到。。。

之後又係黎左個同餐牌唔同既野

同埋食左個泡菜餃子雞翼(忘記影相)
這個還算好食,不過只有1樣好食。。。

最後覺得環境太嘈,不適宜傾計。。。
整體我未必會再幫襯。
2017-02-17
  • 泡菜餃子雞翼
過年前未逗到利是無筆直去日本,(無錢的藉口XD) 想食日式拉麵,又不想大排長龍,(無錢的藉口XD)WINDOW SHOPPING 完朗豪坊, 傻呼呼的衝進了這間日式拉麵店:旺角東京築地拉麵。 WINDOW SHOPPING 完朗豪坊, 傻呼呼的衝進了這間日式拉麵店:旺角東京築地拉麵。 餐廳的裝潢以粉色調為主, 粉藍色的主調、木製的餐桌椅子, 好有讀書時代的“學生fu”,我青澀的青春啊…。 餐牌是日記簿的樣子。 菜式收錄在My Memory 私之日誌裡, 好有學生時代的畢業紀念冊Feel~ 餐牌是日記簿的樣子 麵食先點了全店高人氣的特上大盛拉麵 $78。拉麵湯底採用豬骨、雞骨、蔬菜熬十多小時而成, 麵條使用3種不同筋度的北海道麵粉自家新鮮製造喲,食落果然QQ 彈彈的。 特上大盛拉麵有膏狀蛋黃的味玉、 豬軟骨及 厚片和 薄片叉燒各一件。豬軟骨最後才寵幸,所以有點韌了。 老實說,豬軟骨未到完美境界般溶化掉。 不過有挽回分數的是肉質是沒韌的。 厚片叉燒極度誘惑! 半肥半瘦的叉燒,脂香軟腍,入口輕溶, 有點輕盈五花腩的感覺。 但它比五花腩更清怡、沒油感、沒飽膩感。 正合我這
過年前未逗到利是無筆直去日本,(無錢的藉口XD)

想食日式拉麵,又不想大排長龍,(無錢的藉口XD)

餐廳的裝潢以粉色調為主,

粉藍色的主調、木製的餐桌椅子,

好有讀書時代的“學生fu”,我青澀的青春啊…。

餐牌是日記簿的樣子。

菜式收錄在My Memory 私之日誌裡,

好有學生時代的畢業紀念冊Feel~

餐牌是日記簿的樣子

麵食先點了全店高人氣的特上大盛拉麵 $78。

拉麵湯底採用豬骨、雞骨、蔬菜熬十多小時而成,

麵條使用3種不同筋度的北海道麵粉

自家新鮮製造喲,食落果然QQ 彈彈的。

特上大盛拉麵有膏狀蛋黃的味玉、

老實說,豬軟骨未到完美境界般溶化掉。

不過有挽回分數的是肉質是沒韌的。

厚片叉燒極度誘惑!

半肥半瘦的叉燒,脂香軟腍,入口輕溶,

有點輕盈五花腩的感覺。

但它比五花腩更清怡、沒油感、沒飽膩感。

正合我這種愛食又怕膩的大胃食肉獸之意~

半肥半瘦的叉燒,脂香軟腍

黃金芝士焗青口(4件)$43

芝士迷的我玩芝士拉絲是常識吧~味道正路沒差。

主食點了日皇炸雞 $58一籃。

分別提供泡菜辣醬及芝麻醬可蘸。

雞件炸得超級香脆,鬆香肉質嫩~

小食點了燒雞軟骨及燒免治雞肉棒。

免治牛肉就食得多,但免治雞肉真係第一次試!

燒雞軟骨

兩者相比之下,我更愛免治的,口感頗豐富。

燒雞軟骨如果能更香脆會更好,

軟骨未能完全嚼爛喲...

拉麵店較少有刺身食,

“三文魚怪”表示歡喜~夠新鮮。

除了全點漏濟的肉食,搭配三文刺身,感覺輕盈清新。

飲品異口同聲點了芒果特飲。

它的味道似是芒果味的益力多,開胃解膩。

餐廳的地點“就腳”。

在朗豪坊逛街後以為要捱貴餐,

頗幸運還有這些“幾十元”日式美食。

過年前未逗到利是無筆直去日本,(無錢的藉口XD)

想食日式拉麵,又不想大排長龍,(無錢的藉口XD)

餐廳的裝潢以粉色調為主,

粉藍色的主調、木製的餐桌椅子,

好有讀書時代的“學生fu”,我青澀的青春啊…。

餐牌是日記簿的樣子。

菜式收錄在My Memory 私之日誌裡,

好有學生時代的畢業紀念冊Feel~

餐牌是日記簿的樣子

麵食先點了全店高人氣的特上大盛拉麵 $78。

拉麵湯底採用豬骨、雞骨、蔬菜熬十多小時而成,

麵條使用3種不同筋度的北海道麵粉

自家新鮮製造喲,食落果然QQ 彈彈的。

特上大盛拉麵有膏狀蛋黃的味玉、

老實說,豬軟骨未到完美境界般溶化掉。

不過有挽回分數的是肉質是沒韌的。

厚片叉燒極度誘惑!

半肥半瘦的叉燒,脂香軟腍,入口輕溶,

有點輕盈五花腩的感覺。

但它比五花腩更清怡、沒油感、沒飽膩感。

正合我這種愛食又怕膩的大胃食肉獸之意~

半肥半瘦的叉燒,脂香軟腍

黃金芝士焗青口(4件)$43

芝士迷的我玩芝士拉絲是常識吧~味道正路沒差。

主食點了日皇炸雞 $58一籃。

分別提供泡菜辣醬及芝麻醬可蘸。

雞件炸得超級香脆,鬆香肉質嫩~

小食點了燒雞軟骨及燒免治雞肉棒。

免治牛肉就食得多,但免治雞肉真係第一次試!

燒雞軟骨

兩者相比之下,我更愛免治的,口感頗豐富。

燒雞軟骨如果能更香脆會更好,

軟骨未能完全嚼爛喲...

拉麵店較少有刺身食,

“三文魚怪”表示歡喜~夠新鮮。

除了全點漏濟的肉食,搭配三文刺身,感覺輕盈清新。

飲品異口同聲點了芒果特飲。

它的味道似是芒果味的益力多,開胃解膩。

餐廳的地點“就腳”。

在朗豪坊逛街後以為要捱貴餐,

頗幸運還有這些“幾十元”日式美食。

2017-02-05 216 浏览
中伏到嘔出黎見openrice咁多好評未試下囉慘過伏過伏明霞黑蒜油叉燒拉麵個樣已經似漏石油仲要無蒜香味 有陣唔知up 味定油益味拉麵過份淋 無口感唔彈口一pat 野叉燒只係一堆夾肥肉嘅肉碎 半塊完整嘅叉燒都無你不如改名叫油浸肥肉碎拉麵啦!成碗野難食到嘔 另外再叫左個泡菜餃子雞翼原全無泡菜味只會食到一隻煎得唔錯嘅雞入面塞左d無味又實嘅豬肉未試過食拉麵可以食到咁唔開心咁難食都仲加一,連1毫子都收我侍應已經唔夠人,叫幾次落單要杯茶都無啊,係得杯茶有綠茶味係未要推介去飲茶?唔怪之得星期六都唔爆啦間野。。。食到想叫回水!再一次俾openrice 咁多個Like 呃左!
中伏到嘔出黎

見openrice咁多好評未試下囉

慘過伏過伏明霞
黑蒜油叉燒拉麵
黑蒜油叉燒拉麵個樣已經似漏石油

仲要無蒜香味 有陣唔知up 味定油益味

拉麵過份淋 無口感唔彈口一pat 野

叉燒只係一堆夾肥肉嘅肉碎 半塊完整嘅叉燒都無
你不如改名叫油浸肥肉碎拉麵啦!
成碗野難食到嘔

另外再叫左個泡菜餃子雞翼

原全無泡菜味

只會食到一隻煎得唔錯嘅雞入面塞左d無味又實嘅豬肉
泡菜餃子雞翼
未試過食拉麵可以食到咁唔開心

咁難食都仲加一,連1毫子都收我

侍應已經唔夠人,叫幾次落單要杯茶都無

啊,係得杯茶有綠茶味

係未要推介去飲茶?

唔怪之得星期六都唔爆啦間野。。。
食到想叫回水!

再一次俾openrice 咁多個Like 呃左!
2017-02-04