2019-07-14 146 浏览
咁岩行過先知原來開左間拉麵,入面裝潢都別緻,咁岩有兩人座位就即刻坐低左餐牌都有心思,係用報紙形式,揀左個北海道牛酒豚肉拉麵,有溏心蛋~另外果個拉麵忘了名字,其實都差不多,只係冇左牛油,同埋湯底唔同其實都算唔錯,只係食完會好想飲野,可能點都有啲味精,但我地都係走先自己買野飲,食緊時都冇再叫到我地坐牆邊兩人位,但因為袋太大同太重,所以問佢比多張椅我地擺得唔得,佢地都好樂意

2019-06-14 160 浏览
午餐.1) 綠魅拉麵 $66湯底是蔬菜湯顏色是真的是這麼綠!上菜時也嚇了一跳不過味道還好比平常的豬骨湯底沒那麼鹹可是肉就很令人失望了只是幾片又薄又肥的豬肉嚴重與餐牌圖片不符.2) 咖啡 (跟餐)咖啡偏甜太多奶一般.餐廳內不論是枱面還是地面都是油油滑滑的衛生情況有待改善
午餐
1) 綠魅拉麵 $66
湯底是蔬菜湯
顏色是真的是這麼綠!
上菜時也嚇了一跳
不過味道還好
比平常的豬骨湯底沒那麼鹹
可是肉就很令人失望了
只是幾片又薄又肥的豬肉
嚴重與餐牌圖片不符

2) 咖啡 (跟餐)
咖啡偏甜
太多奶
一般

餐廳內不論是枱面還是地面
都是油油滑滑的
衛生情況有待改善
2019-06-07 159 浏览
閨蜜住天水圍,所以入天水圍揾地方食野同傾下計,兩個人食得唔多,決定「東京築地拉麵」,等了5分鐘就入座,兩個人仲可以坐卡位Order 左以下食品:餃子🥟一上,就忍唔住夾一件,剛煎起,又脆又熱,好味(有5件食左先記得影相)之後就雞肉串同雞軟骨串多汁,唔會乾爭爭呢個特別叫「豬菇卷」,朋友唔食牛,佢呢個用豬肉卷金菇最後就沾麵,都不錯,肉係厚切🥴拉麵送野飲,叫了凍牛奶咖啡,好味👍🏻一路傾都無人趕你走,侍應係青年人,一舉手就幾個人應,服務不錯!

Order 左以下食品:
餃子🥟一上,就忍唔住夾一件,剛煎起,又脆又熱,好味
(有5件食左先記得影相)

之後就雞肉串同雞軟骨串
多汁,唔會乾爭爭

呢個特別叫「豬菇卷」,朋友唔食牛,佢呢個用豬肉卷金菇

最後就沾麵,都不錯,肉係厚切🥴

拉麵送野飲,叫了凍牛奶咖啡,好味👍🏻

2019-06-07
2019-04-19 276 浏览
去完濕地公園,來到天水圍銀座搵嘢吃,見到間『東京築地拉麵』都幾多人幫襯,就呢間啦。得意嘅裝白芝蔴小罐都係第一次見。跟餐的小食亦好味吖。呢個係爐端厚燒鰻魚丼,鰻魚够厚肉,配埋極尚鰻魚燒汁及蛋絲,好吃,但如果可以多些少配菜,會更豐富滋味。呢個係味自慢叉燒拉麵,點解叫味自慢呢,唔係好明。但唔緊要,拉麵中三舊叉燒都幾juice,幾嫩滑,半個溏心蛋亦唔錯,筍片超好味,唯獨提醒吓大家,麵份量不算多,女仔够吃嘅,男仔就未必够啦。呢杯跟餐蜂蜜綠茶最驚喜係入邊嘅蜂蜜珠珠,嗒落好味

得意嘅裝白芝蔴小罐都係第一次見。跟餐的小食亦好味吖。

呢杯跟餐蜂蜜綠茶最驚喜係入邊嘅蜂蜜珠珠,嗒落好味

2019-02-05 360 浏览
天水圍嘉湖銀座裡有間名叫築地拉麵店嘅日式小店,呢間絕對係嗰款門口平平無奇,𥚃面嚇到你飛起店內格局似足日本地道小店,唔算大嘅空間,配簡單嘅木檯已經超級有Feel另一值得一提嘅係佢嘅價錢幾抵食,最平嘅午餐30幾蚊已有交易我叫咗個咖哩吉列蝦飯,飯好多,但汁唔夠多。汁甜辣度適中,辣多過甜,但又唔會搶走微微嘅甜味。炸蝦表面有啲鬆散,不過好彩夠脆,蝦亦都夠多肉,唔會營養不良,幼過枝鉛筆個餐同時有埋個前菜仔同杯嘢飲,海草好一般,又乾又腍。咖啡不過不失,但幾有心思,加咗條朱古力百力滋(p字頭嗰隻,非日版)同好多Cream

另一值得一提嘅係佢嘅價錢幾抵食,最平嘅午餐30幾蚊已有交易

午餐
2019-01-24 233 浏览
東京築地拉麵古代日本嘅和式建築風格相信大家對築地呢個地方都唔會陌生, 去到日本築地食嘅嘢一定唔會差, 所以唔知由幾時開始築地除咗一個地方之外,無形中佢仲變成咗一個品牌場內簡單以原木色做主題無論係中筷子嘅桶 ,定係放紙巾嘅座, 都係一貫用咗原木作材料築地大盛 燒牛肉丼(左) 爆珠蜂蜜綠茶(右) $78原先以為佢只係一杯普通嘅蜂蜜綠茶, 結果都有少少驚喜, 綠茶入面有好多粒爆珠, 爆珠入面係有蜂蜜嘅,甜甜地幾過癮飯上面鋪滿燒牛肉, 而牛肉嘅質地就係肥牛咁,無咩太大特別, 將隻蛋吉穿等蛋黃醬慢慢流落珍珠米, 再加埋飯本身諗咗燒汁,味覺嘅小衝突,唔錯整體嚟講都幾好食嘅, 不過不失啦。
東京築地拉麵

古代日本嘅和式建築風格

場內簡單以原木色做主題

築地大盛 燒牛肉丼(左) 爆珠蜂蜜綠茶(右) $78

整體嚟講都幾好食嘅, 不過不失啦。
2019-01-10 205 浏览
近來太忙都沒時間寫食評!食左呢餐成2個月而家先得閒寫,所以記憶都一般般哈哈。但係感受同味覺呢樣野,係會停留係舌尖上久久不散(好似係),所以依然可以俾到評語。是日大概差唔多2點先到餐廳,餓到就死了,友人說想去日本野於是便來到這間。太肚餓關係我自己食住先,叫左慢煮叉燒拉麵,因為想食隻溏心蛋,唔知點解覺得拉麵一定要有溏心蛋。另外見到佢標榜隻豬好特別所以都想睇下有咩特別。如圖,其實同大部分拉麵都差唔多。質素幾好,起碼溏心蛋真係溏心,叉燒真係好冧,入口即溶又濃味,所以我都幾滿意呢兜野。我食完差唔多飲晒D湯朋友先到。好彩食左先je!特別一提,佢個正式餐牌設計係好似一份報紙咁,幾得意。

我食完差唔多飲晒D湯朋友先到。好彩食左先je!

特別一提,佢個正式餐牌設計係好似一份報紙咁,幾得意。
2018-11-24
2018-08-31 587 浏览
話說成日係銀座食黎食去都係果幾間,今晚行左好耐都吳知食咩好...突然為食媽見到築地門口個廣告牌,心心眼想試下佢地既飯,所以今晚晚餐就決定呢度喇~築地大盛炙燒豚丼試左呢個set,真係無失望喎!78蚊有飯有野飲,仲有個小食都算抵。個飯係用日本米,加上淋左d燒汁,撈埋隻生雞蛋,所以未食個肉,已經覺得個飯好食。個肉燒得好香都幾好食,不過唯一要彈既就係覺得d肉肥膏多得制,食兩三件就覺得好漏唔想再食落去....不過整體黎講,呢個飯係好食既..有少少覺得好食過拉麵....築地牛丼呢個飯同豚丼比較起上黎無噤好食,不過牛肉好入味,都係一個好食既飯。和風唐揚炸雞第一次唔係嗌雞翼而係嗌呢個炸雞...估佢唔到,原來唔係雞塊黎架喎..入面有雞翼、雞脾同雞胸肉..不過食落就覺得麻麻地..略嫌個炸粉太厚喇..薑汁炸豆腐呢個豆腐係為食媽必嗌既一個小食~炸完既豆腐仲係好滑~配埋個薑汁都幾好食~~

築地大盛炙燒豚丼

試左呢個set,真係無失望喎!

78蚊有飯有野飲,仲有個小食都算抵。

和風唐揚炸雞
和風唐揚炸雞

第一次唔係嗌雞翼而係嗌呢個炸雞...
估佢唔到,原來唔係雞塊黎架喎..
入面有雞翼、雞脾同雞胸肉..
不過食落就覺得麻麻地..略嫌個炸粉太厚喇..

薑汁炸豆腐

呢個豆腐係為食媽必嗌既一個小食~
炸完既豆腐仲係好滑~配埋個薑汁都幾好食~~

2018-08-31
2018-08-28 264 浏览
因為呢個牛肉飯令我同屋企人變成築地既常客Menu有兩款牛肉飯 一隻係吉野家款另一個就係呢款築地牛丼 51蚊望落好細碗但其實好飽肚做晚餐都足夠牛肉同醬汁都好足料 而且啲牛肉好似炆牛腩咁好軟好嫩口 不過入面唔單只有牛肉粒 仲有小小牛腩/牛肚 但全部都好嫩口好好食!以下係我試過既野既評分築地牛丼 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻鰻魚丼👍🏻👍🏻👍🏻可以一試 鰻魚燒得幾香 但份量較細豬軟骨拉麵👍🏻👍🏻拉麵好普通 湯底無驚喜 而且貴
因為呢個牛肉飯令我同屋企人變成築地既常客
豬軟骨拉麵👍🏻👍🏻
拉麵好普通 湯底無驚喜 而且貴
2018-08-27
2018-08-11 303 浏览
去左天水圍既銀座食拉麵,一去到,好彩唔洗等位,一入就可以揀得嘢食落單(>^ω^<)叫左個蝦濃湯既拉麵,一眼望去,一碗拉麵入面真係有一隻大蝦(*☻-☻*)至於個拉麵,同出面食既拉麵差唔多口感。d拉麵吸收左湯既味道,味道都唔錯既。⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄而整碗拉麵,我比較欣賞係流心蛋,蛋白有彈彈feel ,蛋黃係流心,我諗如果係食蛋既發燒友,應該會愛上這隻流心蛋(#^.^#)我個人認為,最比較好味,真係尼隻流心蛋哈哈仲叫左一碟餃子,入面餡料係豬肉,餃子皮都夠薄⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄口渴,叫了一杯mange特飲,杯的上面佈滿mango,大約有5粒mango粒左右,Mango甜甜的,不會酸,但我個人認為如果芒果特飲再濃d芒果味,應該會好d(●°u°●)​ 」又或者下次會試下其他特飲☆*:.。. o(≧▽≦)o .。.:*☆

我個人認為,最比較好味,真係尼隻流心蛋
哈哈

• 流心蛋
2018-08-03 147 浏览
當自己唔想食飯嘅時候。。。就會諗起日本嘅拉麵。。。喺天水圍銀座有一間築地拉麵入邊嘅價錢正正常常。。。唔係話好貴但係又唔算好平開始嘅時候。。。叫咗兩碗拉麵。。。第一碗係有黑蒜油嘅拉麵。。。蒜頭味都好重。。如果鍾意食蒜頭嘅人應該都幾鍾意。。。。成碗湯有啲黑色嘅蒜頭油包圍着。。。最好食嘅係佢嘅流心蛋中間真係流心㗎紫菜就可能浸左湯。。。所以一啲都唔脆另一碗係豬軟骨拉麵。。一樣有跟半隻流心蛋入邊嘅豬軟骨普普通通。。但可能唔係好夠林。。。所以食落去普普通通啦。。。我哋仲叫咗一碟餃子。。。餃子皮都好夠薄。。仲有啲酸酸鹹鹹嘅喼汁俾你點。。。同出面食嘅餃子差唔多啦。。。呢個豬肉金菇卷我就比較鍾意。。。豬肉包住啲金菇。。。口感好正。。。而且兩隻味道都好夾。。。用咗啲鹹鹹甜甜嘅豉油煮。。。我自己一個人都食咗半碟有多。。另外幾件就留返比朋友食,哈哈上面仲有啲芝麻。。。食落去有啲香口。。。我哋每人叫咗一杯野飲。。。一杯係抹茶泡泡。。。另一杯係芒果特飲。。。芒果特飲真係有啲失望。。仲以為入邊有好多芒果肉。。。點知都係得幾粒芒果肉芒果味濃度唔夠。。飲得出係就咁溝出嚟嘅芒果味。。。反而抹茶泡泡就幾好飲上面仲有啲忌廉。
當自己唔想食飯嘅時候。。。
就會諗起日本嘅拉麵。。。

喺天水圍銀座有一間築地拉麵

入邊嘅價錢正正常常。。。
唔係話好貴但係又唔算好平

開始嘅時候。。。
叫咗兩碗拉麵。。。
第一碗係有黑蒜油嘅拉麵。。。
蒜頭味都好重。。
如果鍾意食蒜頭嘅人應該都幾鍾意。。。。

成碗湯有啲黑色嘅蒜頭油包圍着。。。
最好食嘅係佢嘅流心蛋

中間真係流心㗎

紫菜就可能浸左湯。。。
所以一啲都唔脆

另一碗係豬軟骨拉麵。。
一樣有跟半隻流心蛋

入邊嘅豬軟骨普普通通。。
但可能唔係好夠林。。。
所以食落去普普通通啦。。。

我哋仲叫咗一碟餃子。。。
餃子皮都好夠薄。。
仲有啲酸酸鹹鹹嘅喼汁俾你點。。。
同出面食嘅餃子差唔多啦。。。

呢個豬肉金菇卷我就比較鍾意。。。

豬肉包住啲金菇。。。
口感好正。。。
而且兩隻味道都好夾。。。

用咗啲鹹鹹甜甜嘅豉油煮。。。
我自己一個人都食咗半碟有多。。
另外幾件就留返比朋友食,哈哈

上面仲有啲芝麻。。。
食落去有啲香口。。。

我哋每人叫咗一杯野飲。。。
一杯係抹茶泡泡。。。
另一杯係芒果特飲。。。
芒果特飲真係有啲失望。。

仲以為入邊有好多芒果肉。。。
點知都係得幾粒芒果肉

芒果味濃度唔夠。。
飲得出係就咁溝出嚟嘅芒果味。。。

反而抹茶泡泡就幾好飲

上面仲有啲忌廉。。
將兩樣野溝埋一齊。。。
唔錯唔錯。。。

• 黑蒜拉麵
  • 豬肉金菇卷
  • 抹茶泡泡
第一次去天水圍,選擇這間店雖然地方小但是有卡位很適合一家三口光顧!年青店員有禮貌稱不上超級好但比其他食店的店員黑面木口木面好好多!豚肉飯:豚肉入味,豚肉脂肪入口即溶,豚肉汁好味道黃金拉麵:湯底不濃郁沒什麼味道,但拉麵質感不錯,流沁蛋入味,叉燒柔軟淋身好味煎餃子:正常金菇牛肉卷:不錯凍檸檬茶:正常芒果特飲:超甜,要加冰好少少總體:年青店員服務有禮,食物質素雖比不上五星級酒店水平但係正常好食不抗拒,有機會一定會再來光顧!如果麵食可加配飲品有優惠會更好!這次光顧感覺愉快!

年青店員有禮貌稱不上超級好
但比其他食店的店員黑面木口木面好好多!

豚肉飯:豚肉入味,豚肉脂肪入口即溶,豚肉汁好味道

煎餃子:正常

金菇牛肉卷:不錯

凍檸檬茶:正常

芒果特飲:超甜,要加冰好少少

總體:年青店員服務有禮,
食物質素雖比不上五星級酒店水平
這次光顧感覺愉快!
2018-07-28
2018-05-31 370 浏览
同屋企人黎食拉麵,平日入到都差唔多full, 睇黎呢間拉麵係tsw 都算有d 名氣我叫左個赤神拉麵上到有紅紅的湯底啊,但食落唔算好辣既我都接受到佢仲有紫菜, 其他拉麵配料豚肉都有3塊, 流心蛋係我最鍾意啊之後見到餐廳加好少錢就有個日式餃子我緊係唔執輸啦餃子細細粒, 熱辣辣咁上咬落都juicy, 唔錯之後仲叫左個炸雞呢個就真係麻麻喇勁厚粉咁, d 炸雞骨多過肉, 仲要唔平架希望下次可以改進下總括黎講既話, 拉麵係出色過d小食既!

我叫左個赤神拉麵
上到有紅紅的湯底啊,但食落唔算好辣既
我都接受到
佢仲有紫菜, 其他拉麵配料
豚肉都有3塊, 流心蛋係我最鍾意啊

之後見到餐廳加好少錢就有個日式餃子
我緊係唔執輸啦
餃子細細粒, 熱辣辣咁上
咬落都juicy, 唔錯

之後仲叫左個炸雞
呢個就真係麻麻喇
勁厚粉咁, d 炸雞骨多過肉, 仲要唔平架
希望下次可以改進下

總括黎講既話, 拉麵係出色過d小食既!
叫左個黑拉麵。68蚊冇飲品。個拉麵冇乜味道。湯底五濃。d肉又散晒。買公仔麵d垃麵d湯都比佢濃之後叫左個餃子38蚊。涷既。又煎得五夠耐。好似放左好耐甘。呢間野五會有下次。
呢間野五會有下次。
👫女朋友👱🏻‍♀️嘅妹妹放lunch諗唔到食咩,就同朋友仔嚟到呢間食日本拉麵🍜.#菠菜雞肉魚湯拉麵 <$46>綠色嘅湯低好特別💚 一開始係貪得意先叫🤔 但食落又幾好味,好重蔬菜味,但就無乜魚味🧐 湯底亦都偏鹹🤨 拉麵好彈牙,雞肉唔會韌,幾嫩🤩 整體嚟講份量都幾多,食完夠曬飽!.呢間日式餐廳服務唔錯,上餐都算快🤗 不過店面有啲細,坐得唔係好舒服🙁🗣:午市套餐奉送奶茶/咖啡/柚子茶/汽水👻
👫
#菠菜雞肉魚湯拉麵 <$46>