天氣時冷時熱,好想食返啲熱嘢暖身😋日頭喺荃灣掃完街,夜晚想坐定定食餐勁遠😎有朋友話想食炸雞,即刻諗起荃灣都有你㗎,以前食依家要去到灣仔同尖沙咀,依家荃灣都食到喇🤩甜辣炸雞(半份)原味炸雞(半份)原味炸雞非常脆口,少少鹹香味,裏面嘅雞肉仲好多汁!甜辣炸雞,其實係原味炸雞嘅進化版,沾滿甜辣醬,甜甜辣辣好開胃😋韓式餃子年糕湯大大菜肉豬肉餃應該有8-10粒,韓國餃子湯清甜暖胃,裏面嘅年糕QQ 香韌!成碗清晒嘅時候😋韓國燒烤豬手鐵板燒烤豬手有豐富嘅骨膠原,好喜歡!比我想像中再辣,十分野味,如果叫一個白飯會唔會太過分呢?🤪#李家 #香港美食 #荃灣美食#尖沙咀美食#荃灣韓國菜#打卡美食#韓劇推薦 #炸雞#韓國炸雞#韓式炸雞

甜辣炸雞(半份)原味炸雞(半份)

韓式餃子年糕湯

韓國燒烤豬手

👍🏻 韓式芝士炸豬扒以前係韓國電視節目見過 一真都好想試🥰豬扒炸得鬆脆 外層麵包糠裹得夠均勻 豬扒肉較薄 但有肉汁 而且入面充滿芝士 趁熱食仲可以拉出長長嘅芝士絲💕無論味道、口感同好玩程度都一流🤗而且呢個菜仲有薯條以及沙律🥗適合同朋友share👍🏻 豬肉湯飯豬肉湯飯配左一個白飯和辣蘿蔔小食 奶白色嘅豬肉湯非常香醇😸豬肉片份量多 香味完全滲入個湯內 建議大家將白飯倒入食鍋中 變成湯飯 食時可以配辣蘿蔔增加風味🙋🏻‍♂️👍🏻 Apple Cider Rita打卡得嚟又好飲嘅飲品 原樽蘋果酒倒插係沙冰上🍧好壯觀 好適合炎炎夏日 而且冰塊慢慢融化 加上酒樽內嘅酒會不斷refill 食到最尾都仲有得飲🎉更有其他果味選擇!注意事項⚠️- 餐廳提供免費餐前韓式小食 今日係醃白蘿蔔及沙律菜 好fresh☘️- 店內會播放K-pop歌曲 勾起我係韓國旅遊時嘅美好回憶😊
👍🏻 韓式芝士炸豬扒

👍🏻 豬肉湯飯

👍🏻 Apple Cider Rita

注意事項⚠️

酥炸魷魚鬚+年糕湯套餐($168)有大排檔既味道,好惹味👅魷魚🦑炸得比雞更多酥脆,而且視覺效果100分。好貼心地有剪刀同夾夾比你自己剪。年糕湯有魚板同大量泡菜,味道濃郁特別中意年糕既質地😍半半炸雞:無骨甜辣炸雞+蜂蜜大蒜炸雞($103+$118)每款都有7-8件雞,無骨好方便,亦唔會因為無骨而少左份量。上枱個時超香。2款炸雞外皮都係好酥脆可口。甜辣:蜂蜜大蒜:表面鋪滿曬超濃郁既蒜蓉醬和蜂蜜,上面仲有原粒既蒜,覺得2者好夾。西柚梳打Grapefruit Soda($38)解膩一流🥰忌廉溝鮮奶Milkis($18)同平時罐裝一樣味
酥炸魷魚鬚+年糕湯套餐($168)
酥炸魷魚鬚+年糕湯套餐

半半炸雞:無骨甜辣炸雞+蜂蜜大蒜炸雞($103+$118)
甜辣:

西柚梳打Grapefruit Soda($38)
解膩一流🥰
忌廉溝鮮奶Milkis($18)
同平時罐裝一樣味
酥炸魷魚鬚+年糕湯套餐
2023-06-05 103 浏览
餐廳設計走簡約風格,供應多種不同口味的炸雞及一系列惹味的韓式料理。下單後隨即送上醃製的酸蘿蔔切粒和沙律菜,味道酸酸甜甜,口感清爽。香辣蝸肉雜錦冷麵蝸肉肉質比較有嚼勁,配菜有青瓜、醃黃瓜、紫菜、牛蒡、紫椰菜和半隻雞蛋。麵條彈牙爽口,調味剛剛好,酸辣過癮。 鐵板炒泡菜豬肉熱辣辣的鐵板保溫,酸辣俱備的泡菜醃肉更加入味,來碗白飯拌勻更加一流。 韓式魚子湯明太魚的魚卵口感粉嫩,因為以辣椒醬和大醬來調味,能除去魚卵的腥味,再加入清爽的蘿蔔、黃豆芽、水芹菜煮成,沒有想像中辣
香辣蝸肉雜錦冷麵

鐵板炒泡菜豬肉

韓式魚子湯
2023-05-30 172 浏览
要數到好食嘅炸雞 🍗呢間我已經回訪多次李家炸雞一定榜上有名😋出名大大碟質素又高 啱晒一大班朋友過嚟食 而且佢哋啲炸雞都可以揀無骨 啱晒鍾意食啖啖肉嘅我😆入座後,每枱都有兩款小菜,沙律菜同白蘿蔔,兩款都可以任添。無骨蜂蜜大蒜炸雞(半隻)$118我最鍾意食有醬嘅韓式炸雞今次就揀咗蜂蜜蒜蓉味、雞肉十分嫩滑🍗 雞肉Juicy唔會炸到乾晒保持到外脆肉嫩,蜂蜜蒜蓉醬 仲有原粒蒜頭上枱 炸到金黃色嘅脆雞 見到已經食慾大開🤩 半隻炸雞大概有7-8件 兩個人食其實啱啱好 仲有好多味道我都想試吓e.g青辣椒蛋黄醬炸雞跟洋蔥 🧅一大班人嚟可以叫多幾款唔同嘅口味 tim🥳芝士雞蛋卷 $128大大件厚卷蛋 一切開都有足料ge芝士🧀加上🍅🥫茄汁芥抹醬 on top夠晒開胃韓式海鮮湯$198配料十足內有兩隻大蝦、青口、魷魚、蟹肉仲有唔少蔬菜🥬大蝦新鮮爽口 、適合冬天飲夠晒暖胃 湯味濃郁,辣度十足Apple Cider Rita 雞尾酒🍹$88呢個天氣點可以唔嚟返一杯冰凍嘅Apple cider🐷 大大杯夠晒冰凍 ❄️🧊夏天冇理由唔叫佢😛
入座後,每枱都有兩款小菜,沙律菜同白蘿蔔,兩款都可以任添。

無骨蜂蜜大蒜炸雞(半隻)$118

芝士雞蛋卷 $128

韓式海鮮湯$198

Apple Cider Rita 雞尾酒🍹$88
無骨蜂蜜大蒜炸雞
韓式海鮮湯
無骨蜂蜜大蒜炸雞
兩位小編平時都幾鍾意食韓國菜🤤,尤其係炸雞同年糕🫶🏻,呢一間炸雞味道一流,己經食過無數次😍!而且味道都幾多選擇,仲要大大份嫁🤪🧊半半炸雞🐥呢個可以選擇兩款口味,可以俾大家試多啲唔同嘅好味嘅炸雞,唔洗食得一款咁悶嫁🧊無骨甜辣炸雞🐥 $103最鍾意外皮炸到脆卜卜,外皮厚薄啱啱好👍🏻,外面包滿咗甜辣醬汁,食落甜甜辣辣,雞肉肉質嫩滑🤤,仲要夠晒Juice💦,雞肉嘅調味啱啱好,放咗一陣外皮唔會話變淋左👏🏻,食多幾件都唔怕太油膩嫁🧊無骨青辣椒蛋黃醬 $123平時都比較少食到青辣椒製作嘅蛋黃醬😋,入面加入咗辣椒碎,感受到青辣椒嘅香味,食落又唔會太辣👏🏻,仲加入咗醃洋蔥🧅,少少酸酸甜甜嘅味道可以減低炸雞嘅油膩,配合熱辣辣嘅炸雞,味道一流🤤🧊玫瑰醬炒年糕 $188韓式玫瑰醬味道都幾好味,辣醬之中加入左忌廉👍🏻,令味道冇咁辣又帶有奶香味🥰,呢一款年糕平時比較少見,好似面條咁嫁,當中加入咗魚糕同魚條,每一樣食材充分咁比玫瑰醬包滿哂🤤,年糕質地煙韌,份量都仲要幾多嫁,兩個人食啱啱好,呢一個年糕值得一試👍🏻🧊西柚梳打 $38西柚梳打嘅份量都唔少,西柚味都幾突出😍,酸酸甜甜夠哂開胃🤤,加份梳打水令飲品更加好味,值

🧊半半炸雞🐥

🧊無骨甜辣炸雞🐥 $103

🧊無骨青辣椒蛋黃醬 $123

🧊玫瑰醬炒年糕 $188

🧊西柚梳打 $38
西柚梳打嘅份量都唔少,西柚味都幾突出😍,酸酸甜甜夠哂開胃🤤,加份梳打水令飲品更加好味,值得一試😋

整體嚟講呢一間餐廳食物質素高🥰,而且炸雞既味道一流,款式都唔少,都幾推薦大家嚟試下嫁👍🏻,都會二訪嚟試下其他唔同既韓國菜式先🫶🏻

人均消費💵: $200-250
性格比: 8.5/10
好食程度😋:9/10
回頭指數💓:9/10

📍李家 (海壩街) (荃灣)
荃灣海壩街16號地下
🤓今日去咗呢一間荃灣嘅韓國餐廳,今次係朋友介紹㗎❤️,餐廳好有韓國氣氛‼️啲員工都係韓國人,而且亦會播住啲韓文歌同埋K-Pop嘅MV,好似去咗韓國咁呀!🥹✨無骨芝士調味炸雞炸雞雞好味,香脆有嚼勁,芝士味又幾濃郁,好正😋😋✨牛膝骨湯湯頭濃郁,牛膝骨熬煮得剛剛好,好滋補‼️👍🏻👍🏻送埋白飯🍚同泡菜,一流‼️泡✨檸檬soda清新怡人,微微酸甜,夠味又夠清爽,好啱食韓國菜嘅時候一齊飲🤣❤️✨藍色多瑙河梳打顏色好靚,氣泡細緻,味道清新,好飲又有夏日嘅感覺🤣🤣🍬

✨無骨芝士調味炸雞

炸雞雞好味,香脆有嚼勁,芝士味又幾濃郁,好正😋😋

✨牛膝骨湯

✨檸檬soda

✨藍色多瑙河梳打
顏色好靚,氣泡細緻,味道清新,好飲又有夏日嘅感覺🤣🤣🍬
2023-05-09 75 浏览
聽說了很久的一家炸雞店 以前都很多人排隊 比較懶惰不想等的我 等到現在才去拜訪🙈🤭這次去的是位於荃灣的分店 去「李家」當然要試他們的炸雞 點了2款口味 🐥醬油炸雞+🐥蜂蜜蒜蓉炸雞💰98+💰113(有骨)想要一次吃到兩款口味 所以點了半半 半份炸雞比想像中要多 分量多到好像咁了2份炸雞一樣😂 醬油炸雞帶少咸 香口 蜂蜜蒜蓉炸雞 帶蒜香 加上蜜糖甜甜的 兩款炸雞的炸粉也不會太厚👍🏻還點了🧀🐷🦴芝士拼辣BB豬骨 💰298第一次在香港吃這菜式 豬骨帶微辣 醬料醃得很入味 肉也煮得很軟熟 做到骨肉很容易分離的效果 點上邪惡芝士溶吃一流

這次去的是位於荃灣的分店 去「李家」當然要試他們的炸雞

點了2款口味
🐥醬油炸雞+🐥蜂蜜蒜蓉炸雞
💰98+💰113(有骨)

還點了🧀🐷🦴芝士拼辣BB豬骨 💰298
2023-05-08 83 浏览
無骨Half half 炸雞🍗($188)炸雞有好多款口味揀,貪心嘅我哋一定叫half half ,可以試兩隻味,原味同甜辣😗兩隻味都好味😋外皮炸得好脆,而且冇骨啖啖肉。份量超級多!泡菜湯 ($168)本身以為泡菜湯平平無奇,平時通常會叫海鮮湯果啲,但估唔到咁好味,仲特登加個白飯食($10)😛 佢個辣度岩岩好,仲配有豆腐、金菇同豬肉,飲唔停。飲品種類都非常多,有酒精同冇酒精都有特飲。我同男朋友叫左Apple 🍏 cider Rita雞尾酒🍸($88)同西柚味雞尾酒🍹non- alcohol ($78)。食住炸雞同辣湯,係必須要有出色野飲。今次行完街,四點幾五點就去食,唔洗等位,近愉景新城一行天橋🌉落去就到,都幾方便。
無骨Half half 炸雞🍗($188)

泡菜湯 ($168)

2023-04-25 276 浏览
太耐冇食韓國野,同事推薦李家就試下啦,同埋我記得李家係老字號韓國炸雞店,食完我覺得李家其他既韓國料理好食過d炸雞韓式魚餅湯胡椒湯底~胡椒味濃度岩岩好,飲完暖笠笠,再加大量魚糕,滿足左鍾意食魚糕既我,再加埋白蘿蔔芽菜其他配菜,好豐富泡菜湯(大)評價有d極端,食得辣既朋友就覺得唔辣,唔食得辣既朋友就覺得辣半半炸雞(無骨)+蜜糖芝士蒜味我最期待就係食炸雞,半半炸雞係甜酸醬+原味炸雞,可惜黎到唔熱,熱既炸雞加分加好多....個皮都會脆好多蜜糖芝士蒜味比較漏,芝士味好重,我地都係一舊起兩舊止泡菜餅夾雜住泡菜魷魚,軟身,有d位燶燶地又脆~我特別指定叫既燒五花腩肉,五花腩肉固之然係有肥膏,但依個燒五花腩就少少肥姐~加上燒一燒逼d豬油出黎,好好食芝士雞蛋卷好大份好厚身~睇圖都見到醬汁多啦,芥末茄汁再加埋雞蛋卷入面滿滿既芝士,口感好豐富,一咬落去雞蛋既厚度令人好滿足
泡菜湯(大)
泡菜湯(大)
半半炸雞(無骨)+蜜糖芝士蒜味
蜜糖芝士蒜味比較漏,芝士味好重,我地都係一舊起兩舊止
炸雞
泡菜餅
夾雜住泡菜魷魚,軟身,有d位燶燶地又脆~
燒五花腩肉
泡菜餅
2023-03-22
燒五花腩肉
2023-04-18 87 浏览
。芝士拼辣BB豬骨 ($298) - 喱個平時外賣叫唔到,第一次係街食,啲BB豬骨其實唔會好辣,醃得入味又夠淋,骨同肉好易就分離,捲上熱溶嘅芝士一齊食真係邪惡都爆。。自選半半炸雞:蜂蜜蒜蓉炸雞×醬油炸雞 ($113有骨+$98有骨) - 平時有叫開蜂蜜蒜蓉炸雞,喱個真係必點口味,第一次點醬油炸雞發覺又幾好食,辣辣地唔會好鹹,個味醃得幾好,而且無炸粉,食落無咁heavy。

2023-04-16 75 浏览
李家 (荃灣)••••••••••••••••••••••••••••••✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )✄( •8• )♥️餐點:•芝士味炸雞 半隻$113•青辣椒蛋黃醬炸雞 半隻$118•泡菜湯 $168•西柚梳打 $38••••••••••••••••••••••••••••••♥️食評:喺香港食韓式炸雞嘅餐廳越開越多,一直都想試吓呢間韓國菜,今次一試,質素真係唔錯!人少少但又想試多幾款口味,呢度嘅炸雞可以半份半份咁叫,仲可以揀有骨或者無骨,自己偏好食有骨嘅炸雞,感覺會比較有肉汁,所以兩款炸雞都叫咗有骨炸雞,呢度嘅炸雞一上枱唔單止夠晒熱辣辣,肉汁好豐富,醬汁都非常合我口味。芝士味唔係平時最普通嘅芝士粉,係以帶有濃厚咸香味嘅芝士包裹成舊炸雞,幾唔錯,而我更加鐘意嘅就係青辣椒蛋黃醬炸雞,醬汁好特別,比想像中清爽好多,同炸雞配合得好好,加埋有大量新鮮洋蔥,一定會一舊接住一舊咁食😁👍🏻👍🏻。另外泡菜湯都好唔錯,真係有韓國正宗泡菜湯嘅味道🥺呢個真係唔係每間韓國餐廳都做到,而且係有大量大量泡菜!!超級多料,份量都好好好多,個鍋大過我成隻手😁,成個湯熱辣辣,好正!西柚梳打都唔錯喎,
李家 (荃灣)
♥️餐點:
•芝士味炸雞 半隻$113
•青辣椒蛋黃醬炸雞 半隻$118
•泡菜湯 $168
•西柚梳打 $38
♥️食評:

另外泡菜湯都好唔錯,真係有韓國正宗泡菜湯嘅味道🥺呢個真係唔係每間韓國餐廳都做到,而且係有大量大量泡菜!!超級多料,份量都好好好多,個鍋大過我成隻手😁,成個湯熱辣辣,好正!西柚梳打都唔錯喎,唔係純糖水味,又唔會太甜,配合炸雞同辣辣哋嘅泡菜湯好正~
••••∩ ∩••••••••••••••∩ ∩•••••••••••••
✄( •ω• )♡( •8• )✄( •ω• )♡( •8• )✄
李家 (海壩街) (荃灣)
荃灣海壩街16號地下

#cony去荃灣 #cony食韓國菜 #cony食雞 #炸雞 #hkfoodie #李家 #韓國菜
2023-04-10 83 浏览
喺香港要食韓國炸雞嘅話,真係必定要數李家!之前成日都去旺角家樂坊附近嗰間樓上炸雞店,後來朋友介紹去李家之後,除非地區真係爭好遠,如果唔係一定係食呢一間!最愛青辣椒蛋黃醬炸雞跟洋蔥!炸雞係原味炸雞,上面再倒滿白色嘅蛋黃醬,凍冰冰,再加上青辣椒少少辣味,同埋洋蔥既嗰種青蔥辣味! 真係不得了!熱同凍嘅交錯,每次一定食呢隻味!呢間分店揀多隻味嘅話,會係甜辣炸雞! 呢間分店嘅甜辣炸雞啲醬多啲!😍😆表示因為醬汁多啲要加多啲分!呢間分店相對乾淨企理好多,橙色配黃色嘅配搭,一般香港感覺一半韓國感覺~
喺香港要食韓國炸雞嘅話,真係必定要數李家!

最愛青辣椒蛋黃醬炸雞跟洋蔥!

• 青辣椒,蛋黃醬,炸雞跟洋蔥
2023-04-07 107 浏览
💡正宗韓式炸雞店由枱面嘅佈局,到唔少店員都講韓文,令你一入到去好似真係去咗韓國小店嘅感覺。每道菜式份量都多,性價比幾高。🍽️蜂蜜蒜蓉、甜辣自選半半炸雞餐廳提供九款唔同味道嘅炸雞,有分有骨同無骨炸雞,今次揀左蜂蜜蒜蓉同甜辣味。整過炸雞外皮酥脆,雞肉鮮嫩多汁唔會乾,醬汁掛滿每一件炸雞。蜂蜜蒜蓉味口感香甜,蒜味濃郁。甜辣味醬汁入味,辣味和甜味完美融合。🍽️芝士辣海鮮炒年糕海量嘅芝士有拉絲嘅效果,海鮮有蝦、青口、魷魚等,搭配微辣彈牙既年糕,口感豐富,份量十足。🍽️米酒米酒以一壺嘅形式上,易入口,有米香味,入口微甜,好岩女仔飲。
💡正宗韓式炸雞

🍽️蜂蜜蒜蓉、甜辣自選半半炸雞

🍽️芝士辣海鮮炒年糕

🍽️米酒

近期大愛韓國菜🙈估唔到荃灣開左李家,仲要係公司附近🤭Lunchtime 當然要去!🔅牛肉炒粉絲套餐🐮·$70諗都冇諗就簡左呢個set🙈因為本人非常鍾意食粉絲😂套餐會跟湯同白飯,除左主食仲有沙律菜、蓮藕、泡菜等款配菜😂 基本上食曬啲配菜已經唔見咗半碗飯🤭牛肉炒粉絲份量都岩岩好,重醬料同麻油味😆 飯好sticky, 夠Q彈🙈一個唔小心真係會爬曬啲飯🤣今餐一次滿足曬好多個願望😛開心番office做野~~下次一於約埋同事放工嘆炸雞😛💁🏻‍♀️Lunch Menu 價位大約係$70-100左右😛對於久唔久出街lunch既我係可接受既範圍☺️

🔅牛肉炒粉絲套餐🐮·$70