2023-03-29 69 浏览
前排都有分享過李家嘅好味(*'ω'*)今次再來~食埋其他唔同口味嘅炸雞!✨醬油炸雞(半隻) $98調味恰到好處,肉質依舊咁嫩滑好好食!醬油呢款食落好惹味但相對冇咁熱氣!重口味人士又怕熱氣嘅可以揀呢款!✨青辣椒蛋黃醬炸雞(半隻) $118嘩想講呢個口味真係好正!!係我嘅mvp口味🤣面頭鋪滿生洋蔥絲同蛋黃醬脆卜卜嘅雞沾滿個醬食真係勁極邪惡但超好味🥹洋蔥絲嘅存在令到成個感覺冇咁膩真係好正!!!係繼蜂蜜蒜蓉之後嘅最愛🤣✨蔘雞湯 $198呢排又濕又凍真係好岩嚟一個蔘雞湯!蔘味唔算好濃,對我嚟講剛剛好,好溫和嘅味道~上次都試過半邊雞份量好多,而且熬得幾嫩滑~可以撕舊雞髀落嚟咬好爽(*'ω'*)另外佢仲會配一碗白飯同細細碟泡菜,勁飽肚!✨鐵板燒牛肉 $178一上菜個下見到咁大份真係呆一呆🤣有海量嘅牛肉、椰菜、洋蔥、香菇、紅蘿蔔等等~佢個汁類似燒汁/丼飯個種味道,勁好送飯😂如果淨係食佢我估我可以食到兩碗飯😀🔹士多啤梨梳打 $38平時好怕飲士多啤梨嘢飲會有浸藥水味好彩!呢杯冇!😎一樣都係好大杯,建議大家可以拎多杯冰慢慢加嚟飲😆
前排都有分享過李家嘅好味(*'ω'*)
今次再來~食埋其他唔同口味嘅炸雞

✨醬油炸雞(半隻) $98
調味恰到好處,肉質依舊咁嫩滑好好食!
醬油呢款食落好惹味但相對冇咁熱氣!
重口味人士又怕熱氣嘅可以揀呢款!

✨青辣椒蛋黃醬炸雞(半隻) $118
嘩想講呢個口味真係好正!!
係我嘅mvp口味🤣
面頭鋪滿生洋蔥絲同蛋黃醬
脆卜卜嘅雞沾滿個醬食真係勁極邪惡但超好味🥹
洋蔥絲嘅存在令到成個感覺冇咁膩
真係好正!!!
係繼蜂蜜蒜蓉之後嘅最愛🤣

✨蔘雞湯 $198
呢排又濕又凍真係好岩嚟一個蔘雞湯!
蔘味唔算好濃,對我嚟講剛剛好,好溫和嘅味道~
上次都試過半邊雞份量好多,而且熬得幾嫩滑~
可以撕舊雞髀落嚟咬好爽(*'ω'*)
另外佢仲會配一碗白飯同細細碟泡菜,勁飽肚!

✨鐵板燒牛肉 $178

一上菜個下見到咁大份真係呆一呆🤣
有海量嘅牛肉、椰菜、洋蔥、香菇、紅蘿蔔等等~
佢個汁類似燒汁/丼飯個種味道,勁好送飯😂
如果淨係食佢我估我可以食到兩碗飯😀

🔹士多啤梨梳打 $38
平時好怕飲士多啤梨嘢飲會有浸藥水味
好彩!呢杯冇!😎
一樣都係好大杯,建議大家可以拎多杯冰慢慢加嚟飲😆
  • 青辣椒蛋黃醬炸雞跟洋蔥
  • 醬油炸雞
2023-03-27 86 浏览
李家喺香港有幾間分店,經過荃灣就嚟荃灣試吓有好多地道嘅紅色菜式選擇,當然唔少得佢哋嘅招牌菜韓式炸雞叫咗一份半半炸雞,原味同甜辣味$178好正宗嘅韓式炸雞,炸醬皮比較硬身,原味都幾好味,但甜辣醬嘅味道就唔夠濃韓式炒粉絲$158分量非常之多,係一大盤,味道好香麻油味,但係都偏甜雪濃湯$168入面有牛肉,應該係用牛骨熬成嘅好濃嘅湯,個湯底超好飲,唔會好油,清得來好香牛油味,入面仲有啲麵線,吸晒啲汁超級好味😋
李家喺香港有幾間分店,經過荃灣就嚟荃灣試吓

有好多地道嘅紅色菜式選擇,當然唔少得佢哋嘅招牌菜韓式炸雞

叫咗一份半半炸雞,原味同甜辣味$178

韓式炒粉絲$158
分量非常之多,係一大盤,味道好香麻油味,但係都偏甜

雪濃湯$168
李家近排,森仔去左荃灣一間韓國🇰🇷美食店:李家😍😍佢係一間連鎖韓式炸雞美食店,有多間分店!今次我去果間就係荃灣,位置尚算方便,近荃灣西地鐵站🚉餐廳🍴環境寬闊,能容納50-60人😊而座位與座位間有一定空間,讓食客坐得舒服,食得舒適😆而裝潢採用木製傢俱,有韓風意味🫰🏻食物方面,森仔叫左辣海鮮湯麵,半半炸雞🍗和雪濃湯🍲😎半半炸雞🍗有選擇困難症嘅森仔,梗係一次過試齊兩種口味😄原味炸雞🍗外皮炸得香脆,鎖住肉汁,雞肉十分嫩滑🤲🏻食到雞嘅原味道!而甜辣炸雞🍗則加上香甜可口的辣醬,帶來了味道上嘅衝擊,開胃非常😎配上熱辣辣嘅炸雞,口感提升一個層次✅辣海鮮🦞湯麵🍜此個湯麵🍜真係超級正,嚵辣人士一定愛😍個湯底夠香辣,香辣中散發陣陣海鮮鮮味🤭而麵質彈牙,有咬口🫰🏻正丫喂😆雪濃湯🍲😎此個雪濃湯🍲也不負眾望,帶有陣陣韓牛濃郁嘅味道😎雪白嘅湯底,有著牛骨嘅精髓🫰🏻超正!當中還有牛肉片,米線和洋蔥🧅等暖胃之選✅李家,果然係一間本地必試嘅韓國餐廳🍴
李家
近排,森仔去左荃灣一間韓國🇰🇷美食店:李家😍😍
佢係一間連鎖韓式炸雞美食店,有多間分店!
今次我去果間就係荃灣,位置尚算方便,近荃灣西地鐵站🚉

餐廳🍴環境寬闊,能容納50-60人😊
而座位與座位間有一定空間,讓食客坐得舒服,食得舒適😆
而裝潢採用木製傢俱,有韓風意味🫰🏻

食物方面,森仔叫左辣海鮮湯麵,半半炸雞🍗和雪濃湯🍲😎

半半炸雞🍗
有選擇困難症嘅森仔,梗係一次過試齊兩種口味😄
配上熱辣辣嘅炸雞,口感提升一個層次✅

辣海鮮🦞湯麵🍜
而麵質彈牙,有咬口🫰🏻
正丫喂😆

雪濃湯🍲😎
此個雪濃湯🍲也不負眾望,帶有陣陣韓牛濃郁嘅味道😎
雪白嘅湯底,有著牛骨嘅精髓🫰🏻超正!
當中還有牛肉片,米線和洋蔥🧅等
暖胃之選✅

李家,果然係一間本地必試嘅韓國餐廳🍴
  • 半半炸雞
  • 雪濃湯
細個第一次去韓國街幫襯嘅餐廳就係 #李家炸雞 🍗 當時未有咁多過江龍,李家排隊排到不得鳥~(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 而家喺荃灣開咗分店喇🍄🍖炸雞我就強推芝士味🧀佢有兩款芝士粉,深色嗰款應該係車打芝士粉,特別香濃,配搭新鮮熱辣嘅炸雞,芝味無窮∞ 🤤 大癲係店員話13、14件,我哋肯定唔止呢個數量,因為食極都食唔曬🤣🍲豚肉湯飯滾湯有紅棗、杞子、蛋絲,飲落甜甜地,營養配搭唔錯,二人份量嚟講都剛剛好☺️#荃灣美食推介 #韓式炸雞店

🍖炸雞我就強推芝士味🧀

🍲豚肉湯飯

#荃灣美食推介
#韓式炸雞
2023-03-21
  • 芝士炸雞
荃灣抵食第一代韓式炸雞店🫶🏻-👀沒有立場資訊-🍗自選半半炸雞🍯蜂蜜蒜蓉味 ($113)有醬汁所以比較濕身嘅一款~蜂蜜嘅甜味配上蒜蓉嘅香味令炸雞更加惹味,炸雞外皮夠酥脆,雞肉多汁滑嫩,而且夠入味🤓🧀芝士味 ($118)上面有唔同嘅芝士粉,味道幾有層次,表面乾身啲同埋更加脆,但雞肉都係一樣嫩🥹份量都好足,以為細細兜點知食極都仲有,可能三個人食先食得晒🤣🍜海鮮炸醬麵 ($198)份量真係好足,而且好足料,有蝦、魷魚同蜆,麵嘅口感都彈牙,可惜美中不足嘅係啲海鮮唔係好入味,同埋醬汁可以多少少😙🍹西柚梳打 ($38)甜度適中,細粒嘅氣泡飲落幾順,同炸雞好夾,好清爽✨-🍎蘋果梳打 ($38)隻色好靚,一樣幾中和炸雞嘅油膩🤓店內有唔少播緊mv嘅電視,裝修都好似經典嘅韓式炸雞店,仲要真係有韓國人店員👀炸雞作為招牌真係唔錯,而且店員都好友善,鍾意食韓國菜嘅話不妨試吓🤣味道 8/10服務 8/10環境 8/10回頭率8/10總評 8/10😙🤍人均消費 $281💰(我地嗌得太多)-📍 李家 荃灣海壩街16號地下(其他分店:尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖灣仔駱克道405-419華發大廈地下C舖西
荃灣抵食第一代韓式炸雞店🫶🏻
👀沒有立場資訊
🍗自選半半炸雞
🍯蜂蜜蒜蓉味 ($113)
有醬汁所以比較濕身嘅一款~

🧀芝士味 ($118)

🍜海鮮炸醬麵 ($198)

🍹西柚梳打 ($38)
甜度適中,細粒嘅氣泡飲落幾順,同炸雞好夾,好清爽✨
🍎蘋果梳打 ($38)
隻色好靚,一樣幾中和炸雞嘅油膩🤓

味道 8/10
服務 8/10
環境 8/10
回頭率8/10
總評 8/10😙🤍
人均消費 $281💰(我地嗌得太多)
📍 李家
荃灣海壩街16號地下
(其他分店:
尖沙咀山林道54-56號利雅商業大廈地下2號舖
灣仔駱克道405-419華發大廈地下C舖
西灣河筲箕灣道180號1樓3號舖
大角咀埃華街75號地舖)
  • 蜂蜜蒜蓉炸雞
2023-03-23 112 浏览
同老公行完紗廠就睇吓附近有咩食見到李家二話不說就入咗去嘢個menu勁多選擇最後我哋簡咗呢啲食物蜂蜜蒜蓉炸雞 (有骨/半份)$113粟米炸雞 (有骨/半份)$119韓式玫瑰炒年糕 $188士多啤梨梳打 $38所有食物都份量超多而且即叫即整,上到枱都仲好熱辣辣我好欣賞個蜂蜜炸雞雖然佢有汁但個外皮仲好白脆甜甜地再加埋香蒜一流先生就好欣賞個粟米炸雞除咗佢真係有粟米件外粟米濃湯味粉都好出色外脆內軟肉汁豐富炒年糕都同樣出色幼幼嘅年糕同平時食開嘅唔同因為佢幼身,醬汁沾滿整條年糕好好味另外,年糕入面材料豐富有芝士腸、韓式魚春卷同唔同形狀嘅魚餅非常好食
同老公行完紗廠就睇吓附近有咩食

粟米炸雞 (有骨/半份)$119

韓式玫瑰炒年糕 $188

士多啤梨梳打 $38

所有食物都份量超多
而且即叫即整,上到枱都仲好熱辣辣

我好欣賞個蜂蜜炸雞
外脆內軟
肉汁豐富

炒年糕都同樣出色
幼幼嘅年糕同平時食開嘅唔同
因為佢幼身,醬汁沾滿整條年糕
好好味
另外,年糕入面材料豐富
有芝士腸、韓式魚春卷同唔同形狀嘅魚餅
非常好食

2023-03-17 78 浏览
元組級韓國炸雞店🍗韓國炸雞店喺香港已經越開越多~但熱門又高水準既韓國炸雞真係要試吓位於荃灣店嘅李家炸雞地理位置係有少少難搵 不過可以根據住Google Maps慢慢行過嚟 入店後每個座位都好闊落,播放住韓國嘅音樂好有feel,我哋叫咗每樣半份嘅炸雞 有骨炸雞同無骨炸雞可以選擇~份量超大🤩我哋叫咗半份蒜蓉蜂蜜炸雞炸雞面頭鋪滿晒蒜頭混合左蜂蜜嘅醬料 出奇地夾 炸雞肉質鮮嫩~真係有讚冇彈🫰🏻另外我哋叫咗半份無骨粟米炸雞🍗估唔到炸雞食落口充滿粟米濃湯嘅味道 呢種風味都係第一次😆最後我哋仲驚唔夠飽 叫左韓國麵同烏冬 佢哋係用韓國嘅金色煮食鍋裝住d麵 好有韓國feel 韓國麵好夠辣 食完呢一餐真係感覺飛完韓國一樣整體來講呢間餐廳所有質素都好高 深信好快就會回訪😎大家有興趣快啲嚟試吓啦🤣李家喺香港都好多分店㗎!#韓國#韓國炸雞#性價比高#荃灣美食 #foodie#食評分享#foodiehk #kol #foodphotography #foodblogger
元組級韓國炸雞店🍗

入店後每個座位都好闊落,播放住韓國嘅音樂好有feel,

🌟餐廳:李家📍地址:荃灣海壩街16號地下💰價位:~$100 - $200⏰營業時間:星期一至日 11:30 - 23:00📱電話:37092177講起韓國菜,相信大家都一定聽過「李家」~貴為第一代既韓國炸雞x啤酒,佢地既韓國菜一直都有保証~今日我就去左佢地位於荃灣既分店,歎吓正宗既韓國菜~———————————————————🔹前菜:韓式醃蘿蔔 及 椰菜沙律食韓國菜又點少得餐前前菜~呢度既醃蘿蔔自家醃制,酸酸地好爽脆,好開胃~椰菜沙律夠哂清新,搭配自家制沙律醬,好健康~———————————————————🔹泡菜湯(大)呢度其中一款主打非泡菜湯莫屬~份量十足,材料豐富,有齊豆腐、泡菜、大蔥及金菇等材料,湯底微微酸辣,飲落既惹味又刺激,熱辣辣飲一流~———————————————————🔹泡菜餅泡菜餅大大份~餡料十足,除左泡菜仲加入左魷魚,口感一流~重點係煎蛋餅煎得夠香口,搭配埋佢地自家制香辣醬汁,食落更滋味~———————————————————🔹芝士雞蛋卷鍾意食蛋既我點會錯過呢個好出名嘅芝士雞蛋卷~雞蛋卷煎至一層層軟熟雞蛋,一切開芝士即刻爆出黎,而且仲拉埋絲tim!!食落超香滑,充滿
🌟餐廳:李家
📍地址:荃灣海壩街16號地下
💰價位:~$100 - $200
⏰營業時間:星期一至日 11:30 - 23:00
📱電話:37092177

今日我就去左佢地位於荃灣既分店,歎吓正宗既韓國菜~

🔹前菜:韓式醃蘿蔔 及 椰菜沙律
椰菜沙律夠哂清新,搭配自家制沙律醬,好健康~

🔹泡菜湯(大)

🔹泡菜餅

🔹芝士雞蛋卷
鍾意食蛋既我點會錯過呢個好出名嘅芝士雞蛋卷~雞蛋卷煎至一層層軟熟雞蛋,一切開芝士即刻爆出黎,而且仲拉埋絲tim!!食落超香滑,充滿陣陣芝士及蛋香味~上層仲加左蕃茄醬及沙律醬,層次豐富,好正~

🔹Zero Coke
食辣野當然要飲返罐可樂gur 下先,解渴一流~
😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
餐廳既裝修及陳設都好似置身於韓國既家庭一樣,好親切~加上背景音樂播放住K-Pop,好似去咗韓國咁~
2023-03-12
午餐
2023-03-13 902 浏览
想食韓國菜,朋友就推介食「李家」。事緣是之前和朋友食過李家的炸雞,覺得味道非常不錯,所以今次就想嚐嚐李家的其他韓式菜式。我們來到荃灣的李家分店。荃灣分店的裝修格局與之前去過的灣仔分店極度相似,都是有室外和室內的位置,而且裏面亦都不斷播放着K-pop,氣氛非常舒適。上次食過李家的炸雞,今次就一於品嚐一下其他的韓式料理,看看餐廳除了炸雞出名之外,究竟韓式料理又做得如何呢?前菜有椰菜沙律及韓式醃蘿蔔。⇗ 1. 芝士拼辣BB 豬骨韓式的鐵板燒是非常吸引,而李家的鐵板燒份量非常龐大。其實看圖片都沒有想像過會這麼大份,豬骨、薯角、芝士粒三分天下,整個鐵板被擺放得密密麻麻,材料十足。餐廳給予Gas爐讓鐵板可以保持溫度,令到芝士溶化之後,可以造成拉絲的效果。原本燒豬骨已經炮製得非常入味,再加上濃厚的芝士拉絲,簡直就是雙重享受,極度邪惡。除了燒豬骨之外,大薯角亦是非常出色,兩個人食一盤都已經非常之足夠了。⇗ 2. 韓式魚糕湯除了極度豐富的芝士拼辣BB 豬骨之外,我們都想食一份清清的韓式經典料理。餐廳處理的韓式魚糕湯非常清新,沒有過多調味料,用上最基本的芽菜、蘿蔔、魚糕、魚肉丸及高湯炮製而成。同樣地,魚糕
前菜有椰菜沙律及韓式醃蘿蔔。
前菜
⇗ 1. 芝士拼辣BB 豬骨
⇗ 2. 韓式魚糕湯
除了極度豐富的芝士拼辣BB 豬骨之外,我們都想食一份清清的韓式經典料理。餐廳處理的韓式魚糕湯非常清新,沒有過多調味料,用上最基本的芽菜、蘿蔔、魚糕、魚肉丸及高湯炮製而成。同樣地,魚糕的份量非常充足,再飲一口魚糕湯,可以消失膩感,非常舒服。
韓式魚糕湯
所以,李家的韓式料理亦是非常非常出色,除了炸雞以外,亦有大量選擇。
韓國菜
2023-03-05
前菜
韓國菜
2023-03-04 844 浏览
▫️炸雞來到韓國餐廳吃韓國炸雞是必須的😈非常細心的餐廳既推出了各式各樣的口味😼還可選擇全份的半份的🐥辣的不辣的🌶️有骨的無骨的🦴任君選擇😚炸雞即叫即炸熱辣辣🤩入口香脆咬下更是多汁嫩滑.相當juicy😍▪️甜辣炸雞(半份)$98甜甜酸酸的炸雞. 甜味偏重.一口接一口的.真讓人開胃😉▪️蜂蜜蒜蓉炸雞(半份)$113👍🏻入口清甜.濃郁又入味.吃多了也不怕膩😏配上大量蒜蓉& 蒜粒更顯刺激又令味道更上一層樓的好吃👍🏻👍🏻▫️小炒▪️芝士辣雞炒年糕$178👍🏻OMG😱是超邪惡的芝士拉絲啊🧀😈大大一盤的重量級辣雞炒年糕非常惹味🥘年糕不但煙煙韌韌有咬口還非常入味😍甜甜鹹鹹的配上微微的小辣果真讓人越吃越過引🤤讓人不得不讚的更是含有豐富多樣的蔬菜🥗如:紅蘿蔔絲.洋蔥.椰菜…令口感的層次大大提升之餘更令味蕾的觸覺更為滿足.yummy👍🏻▪️泡菜餅$138比臉還要大的泡菜餅🥗香氣迫人👃🏻外脆的內軟的.咬下時帶點泡菜.更顯口感的層次☺️

▫️炸雞

▪️泡菜餅$138

• 蜂蜜蒜蓉炸雞
  • 甜辣炸雞
2023-03-03 336 浏览
最近聽朋友說韓國炸雞人氣長龍店-李家原來在荃灣開了分店,據說由正宗韓國人主理,我們一直也想試試,現在既然這麼近,當然要拜會一下✏️位置(8/10):近香車街,交通尚可✏️環境(8/10):韓風感覺,座位舒適✏️衛生(8/10):餐桌整潔,提供潔手液✏️服務(8/10):即叫即整,出餐快速✏️食物(9/10):真材實料,份量十足🌟海鮮炸醬麵 - $198上枱才知道相當大碟,足夠三個成人食用,而且十分足料,海鮮有八爪魚、墨魚、魷魚及鮮蝦,鮮味十足兼完全沒有雪藏味,其他配菜有豬肉、薯仔、洋蔥及青瓜絲,是真正有炸醬的炸醬麵,麵質香滑,味道香濃,讓人回味🌟甜辣炸雞 - $178採用正宗韓式甜辣醬醃製,雞肉十分入味,口味火辣,不能吃辣的朋友要注意。炸雞外脆內嫩,建議盡快食用,因為熱食時口感特別好,而且相當惹味🌟雪濃湯 - $168餐廳有幾款套餐都會配白飯及泡菜或醃蘿蔔,我們選了雪濃湯,以牛腿骨長時間熬製,呈乳白湯色,肉味濃郁,湯內有不少牛展肉,同時有米線底,本身已是飽肚之選,還配上白飯及前菜,相當滿足🏠李家📬地址: 荃灣海壩街16號地下

✏️位置(8/10):近香車街,交通尚可

🏠李家
📬地址: 荃灣海壩街16號地下
2023-03-01
2023-02-28 74 浏览
🥗前菜:沙律菜 & 醃蘿蔔🍗甜辣炸雞 (半份) 有骨 $98有少少辣,幾濃嘅甜酸醬,甜甜酸酸好開胃。炸雞外層唔會好厚粉,炸得脆口。雞肉肉質嫩滑,肉汁都被保留,熱辣辣又juicy,正!🍗蜂蜜蒜蓉炸雞 (半份) 有骨 $113面層大量蒜蓉,配上蜂蜜嘅甜味,真係好香濃好夾!相對無咁辣,我較鐘意依款,味道更平衡更惹味😋🥘芝士辣雞炒年糕 $178面層勁多芝士,超邪惡嘅拉絲!辣味甜味都好出,雞肉同蔬菜又夠入味。🥘泡菜餅 $138好大塊泡菜餅。味道唔會好辣,食到魷魚同泡菜。薄餅有些厚度,口感綿軟,食落都幾飽肚。

🥗前菜:沙律菜 & 醃蘿蔔

🍗甜辣炸雞 (半份) 有骨 $98

🍗蜂蜜蒜蓉炸雞 (半份) 有骨 $113

🥘芝士辣雞炒年糕 $178

🥘泡菜餅 $138
2023-02-28 303 浏览
週末去咗荃灣,嚟到福來邨附近見到有間幾悠閒嘅餐廳🍴,原來係賣韓式炸雞!一向都好喜歡韓式炸雞,脆卜卜加埋啤酒真係好正🍻~呢度炸雞有好多口味選擇~除咗經典原味同常見嘅甜辣口味🌶,仲有辣咖喱味,芝士調味等等🧀~我哋點咗有骨,佢仲有無骨可選,但有骨嘅可以拎住成隻雞髀咬比較吸引🍗~炸雞外皮好脆,加咗蜜糖醬甜甜地蒜蓉又香又辣幾好味🧄~不過要食快啲,因為下面嘅炸雞浸咗喺醬度會變腍~呢度嘅嘢食份量都偏大,呢個炸醬麵大到可以成四五個人分👯👯‍♀!炸醬麵味道好好,最鍾意佢入面入晒味嘅薯仔🥔~另外仲配咗啲八爪魚腳,魷魚🦑同蝦🦐咁,非常豐富~呢度除咗啤酒🍺,燒酒🍶~仲有非酒精飲品,例如彩虹梳打🥤,即係各式水果口味梳打~我叫咗杯西柚味嘅嚟解一下炸雞嘅肥膩感,味道清新~呢度仲有啲椰菜絲同酸蘿蔔俾你做前菜🥕,食晒仲可以添~酸蘿蔔用嚟解肥膩亦係一流~下次再嚟,我會想試真啲佢個原味🐔~同埋如果佢有細份量啲選擇就好啦,兩個人就可以試多啲唔同菜式~
一向都好喜歡韓式炸雞,脆卜卜加埋啤酒真係好正🍻~

呢度炸雞有好多口味選擇~

蜂蜜蒜蓉炸雞

炸雞外皮好脆,加咗蜜糖醬甜甜地蒜蓉又香又辣幾好味🧄~
不過要食快啲,因為下面嘅炸雞浸咗喺醬度會變腍~

海鮮炸醬麵

炸醬麵味道好好,最鍾意佢入面入晒味嘅薯仔🥔~
另外仲配咗啲八爪魚腳,魷魚🦑同蝦🦐咁,非常豐富~
海鮮炸醬麵

呢度除咗啤酒🍺,燒酒🍶~
仲有非酒精飲品,例如彩虹梳打🥤,即係各式水果口味梳打~
我叫咗杯西柚味嘅嚟解一下炸雞嘅肥膩感,味道清新~
西柚梳打

呢度仲有啲椰菜絲同酸蘿蔔俾你做前菜🥕,食晒仲可以添~
酸蘿蔔用嚟解肥膩亦係一流~
下次再嚟,我會想試真啲佢個原味🐔~
2023-02-25
西柚梳打
  • 炸雞
An authentic and yummy korean-operated korean restaurant in the Tsuan Wan small district🇰🇷😋🐷overall: 8/10🥓Stir fried kimchi and pork iron plateThis comes in pork slices mountain which is a really large portion beyond my expectation. It is served real hot in the iron plate and smells so nice. With an appropriate level of spice, it is just a call for another bowl of rice. The pork slices are not rough at all with a perfect ratio of fat and meat. Definitely worths the price.🍗Half Half Fried Chicke

🐷overall: 8/10

泡菜炒豬肉

🍗Half Half Fried Chicken (cheese seasoning & honey garlic)
The fried chicken pieces are also visually appealing and appetising as they are fully covered in cheese powder / honey sauce. I personally like the cheese powder which tastes just like those cheese balls snacks I’ve always loved since small. Honey garlic flavour is good too but garlic is just put aside so basically it wont taste garlicky unless you serve with garlic pieces. The chicken skin is well deep fried and still crispy even after some time. Chicken meat is tender enough and not dry at all. This is pretty good too.

🍜Shinramyeon
Actually not quite tempted to order normal instant noodles as i always feel like i can cook it myself at home haha. But my friend ordered it so I gave it a try. To be frank it’s slightly better than what i cooked with a thicker broth.

🍹Apple Cider Rita
Tastes quite refreshing and not artificial at all. And for sure ig-able.

#李家
#friedchicken
泡菜炒豬肉
  • 無骨蜂蜜蒜蓉炸雞
  • 半半炸雞
2023-02-27 103 浏览
首先,韓國炸雞的外皮非常香脆。一咬下去,就能感受到皮層的脆度和飽滿的口感,非常適合作為開胃小菜或下酒菜。在炸製過程中,韓國炸雞會加入不同的調料和醬料,使得外皮不僅口感上豐富多變,還能讓人嚐到不同的風味。其次,韓國炸雞的內部肉質非常嫩滑。經過長時間的醃製和油炸,韓國炸雞的肉質非常鮮嫩,且保持著肉汁的豐富度。同時,在炸雞的過程中,韓國的烹飪師們會使用不同的調料和醬料,讓韓國炸雞的味道更加豐富,而且能夠滿足不同消費者的口味需求。最後,韓國炸雞的配菜和醬料非常豐富。除了傳統的辣椒醬和蒜泥醬之外,還有各種口味的醬料可供選擇,如蜂蜜芥末醬、蔥花醬等等。同時,韓國炸雞的配菜也很豐富,如土豆泥、蔬菜沙拉等等,能夠讓消費者在享受美食的同時,也能夠滿足身體所需的營養需求。

2023-02-25