今日行過荃灣,突然好想食韓國炸雞🤭,即刻上笑哈哈網睇下有咩炸雞餐廳揀,見到李家原來喺荃灣有分店,即刻唔洗諗,決定食李家😤!🐥甜辣炸雞拼盤 $198甜辣炸雞拼盤份量勁大份,有六隻雞翼、六件雞鎚同兩隻雞下髀。每件炸雞都炸得好香脆,而且咬落保留到肉汁,配上甜味濃郁嘅韓式甜辣醬,香口又惹味,停唔到口呀!😋🍝海鮮炸醬麵 $198炸醬麵上枱個陣真係嚇親小編,因為炸醬麵個份量超大,目測超過2人份量!炸醬麵嘅麵質比較稔身,每條都有掛到醬汁,味道香濃,而且海鮮配料大量,有蝦仁🦐、魷魚🦑同八爪魚🐙,海鮮無雪味,每夾一著都會夾到海鮮!而且除左海鮮配料之外,仲有啲肉粒同薯仔,又係超入味。第一次食炸醬麵既小編都好滿意😋!餐廳仲會每枱都俾一碟酸蘿蔔同一碟椰菜沙律做前菜。小編就特別欣賞呢度嘅酸蘿蔔,因為真係好解膩同開胃,食件酸蘿蔔又可以繼續食炸雞啦!P.S. 呢度啲食物份量超十足,小編兩個人去食,最後都俾佢輕鬆KO, 要捧住個肚走呀。真係幾抵食😆

🐥甜辣炸雞拼盤 $198

🍝海鮮炸醬麵 $198

2023-08-21 66 浏览
Ran by local Koreans. The taste of real Korean food🇰🇷🐷overall: 8/10🍗Korean Honey Combo Fried Chicken. The combination of fried wings, drumettes, and drumsticks, is never a dish to disappoint. The golden-brown chicken pieces are perfectly fried to achieve a satisfying crispness, while the honey glaze adds a delightful touch of sweetness and tanginess. Each bite is crunchy on the outside, tender and juicy on the inside. Accompanied by pickled radishes, it just calls for a fresh iced beer.🍳Korean F
🐷overall: 8/10

🍳Korean Fried Egg Omelette Roll
The omelette roll itself is a fluffy and perfectly cooked egg masterpiece, expertly rolled to perfection. The richness of the egg is beautifully enhanced by the tangy sweetness of the ketchup and the slight zing of the mustard sauce.

🥩Korean-style stir-fried beef briskets in an iron plate
The thinly sliced beef briskets are stir-fried in a tantalizing mix of soy sauce base and sesame oil, creating a rich and savory base. As the iron plate arrives at your table, the sizzling sound and the enticing smell of the beef quickly grab your attention. Each bite is a harmonious blend of tender beef, umami-rich soy sauce, and the nutty aroma of sesame oil.

#李家
#koreanfood
#tsuenwanfood
  • 芝士雞蛋卷
  • 蜂蜜蒜蓉炸雞
  • 泡菜餅
2023-08-19 58 浏览
今日黎個Happy Saturday 想食韓國炸雞😍見「李家」餐牌 & 裡面裝修唔錯有埋Kpop聽 加分一於試下⭐️甜辣炸雞拼盤呢個拼盤好得👍🏻有齊雞翼,雞鎚同雞脾😆可以有多重享受炸雞熱辣辣脆卜卜好juicy超好食😋甜辣程度適中同埋份量都好多大滿足❤️⭐️豬肉炒粉絲落足材料 絕對對得住個價錢 一碟夠4個人食 抵食 😙粉絲彈牙易入口 豬肉、蔬菜類都充滿醬汁味 夠曬入味醬汁唔會話重口味無油膩味好評😁⭐️蘋果梳打食炸雞一定要配凍飲依杯梳打唔錯係青蘋果口味都幾特別非常解渴👍🏻同埋可以走冰抵讚 ⭐️檸檬梳打夠清爽入口超清涼唔會話太多汽檸檬味好開胃等我可以食多兩件炸雞😋好開心喺荃灣食到好食嘅韓國嘢😍食物唔錯店員都好friendly店舖位置又好方便好近地鐵站會再encore😊
今日黎個Happy Saturday
想食韓國炸雞😍
見「李家」餐牌 & 裡面裝修唔錯
有埋Kpop聽 加分
一於試下

⭐️甜辣炸雞拼盤
呢個拼盤好得👍🏻
有齊雞翼,雞鎚同雞脾😆
可以有多重享受

絕對對得住個價錢
一碟夠4個人食
抵食 😙
粉絲彈牙易入口
豬肉、蔬菜類都充滿醬汁味
夠曬入味

好近地鐵站
會再encore😊
2023-08-19
2023-08-15 79 浏览
蜂蜜炸雞拼盤 $198足足有14件雞中翼&雞槌&雞下髀,數量充足!炸雞係無用粉去到炸,但係都好鬆脆,蜂蜜味甜度適中!泡菜煎餅 $138粉醬夠薄,煎得岩岩好,好好味,大家可以睇到係有魷魚條,係好彈牙。食得出係有泡菜,有泡菜的辣味,不過又唔會太辣,即使平時唔食辣,都會食到😋芝士雞蛋卷 $128尼個蛋卷係最多人推薦,果然真係好好味🤤🤤平時食芝士餡,好快就濟左。今次尼個芝士雞蛋卷一切開堅流出,唔會好濟。Rainbow Soda (士多啤梨🍓)$38清清淡淡的士多啤梨味無酒精麗塔 (西柚子味)$78西柚味好濃郁,好清新,好適合夏天飲,造型打卡一流👍🏼總括而然,每份食物的份量都是很大份,建議一班朋友聚舊就岩晒,可以大家一齊Share👭
蜂蜜炸雞拼盤 $198

泡菜煎餅 $138

芝士雞蛋卷 $128

Rainbow Soda (士多啤梨🍓)$38
清清淡淡的士多啤梨味

無酒精麗塔 (西柚子味)$78
西柚味好濃郁,好清新,好適合夏天飲,造型打卡一流👍🏼

🍽️ 李家 📍荃灣海壩街16號地舖-同男朋友行街街,佢話要介紹一間超好食嘅韓國炸雞😋😋一於試試有幾好食🤤🤤💫前菜一坐低餐廳就已經送上前菜,有醃蘿蔔同埋椰菜沙律👍🏻👍🏻酸酸味味開曬個胃😋😋最鍾意椰菜沙律,好鮮甜🤩🤩💫海鮮炸醬麵( $198 )一上枱已經俾佢嘅份量嚇親🤣🤣兩三個人分享都絕對冇問題🤭🤭🤭唔止炸醬麵本身味道好正宗,佢仲要好足料🤌🏻🤌🏻🤌🏻加咗好多海鮮,包括蝦、八爪魚、魷魚、蜆肉等等,彈牙有咬口👍🏻👍🏻連啲配料都好入味😍😍💫甜辣炸雞拼盤($198)份量又係超多,有成13件🤭🤭🤭有雞中翼、雞鎚同埋雞下髀👍🏻👍🏻👍🏻有唔同嘅選擇,啱曬一班人聚會👯‍♀️👯‍♀️炸雞表面裹滿惹味嘅甜辣醬😋😋但同時又可以保持炸雞嘅香脆🤩🤩🤩雞肉多汁肉嫩🤌🏻🤌🏻難怪男朋友keep住讚呢間餐廳😋😋💫西柚梳打( $38 )好香西柚味👍🏻👍🏻👍🏻酸酸甜甜,開胃得黎,同炸醬麵、炸雞都好夾🤤🤤💫薰衣草梳打( $38 )有淡淡薰衣草味🌱🌱平時好少飲到,好特別🤩🤩-🌟見到餐廳主要係韓國人店員,佢地都好nice好好笑容,好似真係去咗韓國咁樣啊🤭🤭🤭🌟食物分量超多,同埋見到有唔少酒精飲品嘅選擇,感覺好適合一大班朋友來聚會🥳🥳🌟由愉

🍽️ 李家
📍荃灣海壩街16號地舖

💫前菜

💫海鮮炸醬麵( $198 )

💫甜辣炸雞拼盤($198)

💫西柚梳打( $38 )

💫薰衣草梳打( $38 )
有淡淡薰衣草味🌱🌱平時好少飲到,好特別🤩🤩

🌟由愉景新城行過去好方便🥰🥰下次要叫埋一大班姊妹嚟先得😚😚

推薦指數:4/5
抵食指數:5/5

#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong
#荃灣 #TsuenWan #荃灣好去處 #荃灣餐廳 #荃灣韓式餐廳 #荃灣美食 #荃灣美食地圖 #炸雞 #李家
2023-08-11 80 浏览
李家(荃灣)🍗🍯蜂蜜蒜蓉炸雞記得第一次光顧「李家」是在尖沙咀山林道的分店,當時誤打誤撞地點了蒜蓉蜂蜜炸雞,誰知一試難忘。今次來到荃灣分店,還是惦記着回憶那份美味,再來一份吧。蜂蜜調製的糖漿除了在每件炸雞🐥上奔流,慷慨的程度是在藍子底部形成蜂蜜湯。炸蒜和生蒜蓉兩種不同口感的香味,夾雜著炸得透徹金黃無骨雞件,不得了。🍲韓式海鮮湯意外地很辣!不巧我與友人都不能吃太辣,所以湯頭只能淺嘗。海鮮湯中有蟹、蜆肉、墨魚、大海蝦,還有蔬菜。配料份量雖然不算太多,但叫體驗過韓式風味。貓太太還發現隱藏食法,將蜂蜜炸雞稍稍浸泡在辣海鮮湯中,便會變成🌶️辣味蜂蜜炸雞了🤣服務💁🏻‍♀️侍應小哥和姐姐看來都是韓國人,廣東話簡單的交流和點餐是沒有問題的哦。
李家(荃灣)

🍗🍯蜂蜜蒜蓉炸雞

🍲韓式海鮮湯

服務💁🏻‍♀️

2023-08-09 75 浏览
永遠睇韓劇都心思思想食韓國野🇰🇷,今次特別想食炸雞🍗,一諗就諗到李家,之前去其他分店食過,一直都想再食,今日去荃灣做完野,就去海霸街分店,我地好怕要掛隊,所以就早D大約6點前就去到今次主要目的當然係食炸雞,叫咗🍯🍯蜂蜜蒜蓉味,好多蜂蜜醬汁,唔怕唔夠,蜂蜜甜甜地配上蒜蓉既香,好出色❤️,最緊要炸雞外皮炸得好酥脆,有咁豐富既醬汁都唔會怕炸雞淋哂🤩另外叫咗個韓式炒粉絲(牛肉),嘩,超大碟,我同朋友都好興奮,我個FD係韓式炒粉絲Fans,所以佢都有啲要求,佢都話呢間做得好好,唔太油同好入味,材料又夠多,正👍🏻食炸雞當然要叫飲品,因為要揸車就無飲酒,叫咗一杯係檸檬梳打,另一杯藍色多瑙河,兩杯都好GUR食完超滿足,我應該好快又心思思想再去

另外叫咗個韓式炒粉絲(牛肉),

食完超滿足,我應該好快又心思思想再去
喺荃灣週末行街,今日就去咗韓國餐廳嘅老字號,果然冇令到我失望!🤩蜂蜜炸雞拼盤 ($198)炸雞外層酥脆,內裡肉質鮮嫩,結合了甜蜜與香酥的口感。蜂蜜的甜度恰到好處,並沒有讓人感到過甜,反而提升了雞肉的鮮味👍👍🤩蔘雞湯 ($198)充分將雞肉的鮮美和人參的藥性完美結合。湯色清澈,雞肉煮得剛剛好,肉質軟嫩且保有原汁原味🥰🥰🤩烏冬 ($58)面條滑順,湯底醇厚,是一道極具日本風味的經典料理。面條的口感彈牙,湯底的味道結實而不膩口😋😋

🤩蜂蜜炸雞拼盤 ($198)

🤩蔘雞湯 ($198)

🤩烏冬 ($58)
炸雞真係人人都愛,配埋啤酒睇戲一流🍻 呢間韓國有好多韓國美食之餘又播埋韓文歌,而且連店員都講韓文,感受到滿滿韓國氣氛🤪✨甜辣炸雞拼盤($198)拼盤足足有成14件雞!分別係雞翼、雞槌、雞髀。件件雞都炸到好香脆,咬落脆口,入面又夠多汁。面頭淋咗甜辣醬,個醬甜甜辣辣好過癮,愈食愈開胃😋✨芝士雞蛋卷($128)雞蛋卷好大份,面頭淋咗滿滿嘅蕃茄醬同黃芥末醬。切開後,蛋卷好厚實,而且有滿滿嘅拉絲芝士🧀️ 入口食到好濃嘅蛋香,雞蛋控必愛🤤🥤蘋果梳打;西柚梳打($38/1)呢款Rainbow梳打嘅蘋果同西柚嘅顏色都好靚,兩者都好重水果味!梳打好夠氣又夠凍,解暑一流🤩———————————————————————💰加一:✔️⏰限時:90分鐘 (繁忙時段)

✨甜辣炸雞拼盤($198)

✨芝士雞蛋卷($128)

🥤蘋果梳打;西柚梳打($38/1)
———————————————————————
💰加一:✔️
⏰限時:90分鐘 (繁忙時段)
2023-07-20 73 浏览
好久沒去韓國啦~今日去食個炸雞止下癮先餐廳不大以卡座為主 食物選擇亦不算多✎芝士辣海鮮炒年糕 𝙷𝙺𝙳𝟷𝟽𝟾份量挺多的又幾足料超多#拉絲芝士 一點咸不太膩青口鮮蝦肉結實魷魚彈牙易咬年糕煙靭不粘牙而且還有少許烏冬整體味道不算太辣咸度剛好加上不少紅蘿蔔椰菜解油膩感✎蜂蜜炸雞拼盤𝙷𝙺𝙳𝟷𝟿𝟾賣相不太吸引 味道還可以外皮脆口雞肉多汁如果蜂蜜汁再多點會更滋味可惜有些雞件有點遜色過火(?)部份肉質較乾身✎ Non-alcohol Rita 𝙷𝙺𝙳𝟾𝟾一開始西柚味還不錯但冰溶後味變得好淡令生啤回甘苦味突出跟我喝過的分別太大✎西柚梳打𝙷𝙺𝙳𝟹𝟾這比我想像中好喝西柚味清香又香濃冰溶後不會變得淡而無味
好久沒去韓國啦~
今日去食個炸雞止下癮先

✎西柚梳打𝙷𝙺𝙳𝟹𝟾

這比我想像中好喝
西柚味清香又香濃
冰溶後不會變得淡而無味
一直都知李家係香港嘅元老級韓式炸雞店,但一直都未有機會試🫣 直至琴日落街周圍搵嘢食先咁啱咁橋入咗去,點知原來李家啲嘢食勁大份,我同男友兩人嗌咗兩樣嘢食都食唔曬🤣 好抵食!呢個拼盤相當有份量,總共有成10幾嚿雞😳 雞件包括咗有雞中翼、雞鎚同埋雞下髀,炸雞即叫即炸,熱辣辣,多肉汁,再配上甜甜地嘅辣醬,好易一啖接一啖,食到停唔到口😝冇諗過呢個炸醬麵係咁大份😱 足足大過我塊面有餘!仲要鋪到滿一滿,而且內裏嘅配料都好豐富,有蝦仁、魷魚、八爪魚、肉粒同薯仔等,幾乎食每一啖面都有配料,真係超級抵食,當然我哋最後都係食唔晒要打包拎走🤣食炸雞梗係要配啤酒啦!Corona配上下面嘅檸檬沙冰,酸酸甜甜咁,而且酒味唔重,女仔都好啱飲😗

甜辣炸雞拼盤

海鮮炸醬麵

Corona Rita

甜辣炸雞拼盤
海鮮炸醬麵
Corona Rita
2023-07-12 81 浏览
其實好耐之前已經食過 #李家 嘅外賣, 一直想搵機會堂食試下😌發現原來真係韓國人開,要用英文溝通🫢食物全部勁正宗,唔係港韓式嘅Menu🤣炸雞拼盤份量多又好食, 成日睇Running man見嘅炸醬麵、雪濃湯、水冷麵都有🤤飲品都大大杯!.雪濃湯 $168湯會跟埋飯同泡菜!雪濃湯入面有米線同牛肉,都好足料!湯係牛骨湯,好送飯🤤蜂蜜炸雞拼盤 $198炸雞拼盤係雞鎚同埋雞翼!份量都好多🤤炸得又熱又脆, 蜜糖重好入味添!Rainbow soda $38揀左士多啤梨同西柚味!冇諗到咁大杯🤣🤣勁多氣而且唔會太甜!
雪濃湯 $168

蜂蜜炸雞拼盤 $198

Rainbow soda $38
揀左士多啤梨同西柚味!冇諗到咁大杯🤣🤣勁多氣而且唔會太甜!
2023-07-12 88 浏览
《李家》▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️🔸蜂蜜炸雞拼盤 ($198) 有齊雞翼,雞搥同雞下脾! 一上菜就見到兩隻大雞下脾勁大隻😂 整體嚟講肉質都幾滑,炸得鬆脆之外,炸粉亦都唔會太厚,唔會有成口都係粉嘅感覺,值得一讚~🇰🇷調味方便蜂蜜炸雞食落去幾甜幾滋味!係一個想食甜炸雞嘅時候會嗌嘅食物~😍🔸芝士辣雞炒年糕 ($178)年糕同雞算係幾多😂 調味上面唔會太辣配合埋微微烤焦嘅芝士~ 食落去好有層次感!年糕除左右微辣嘅醬汁調味之外亦都可以配搭芝士🧀 配搭一流!🔸 泡菜餅($138)泡菜餅餅皮炸得鬆脆可口,另外泡菜嘅份量亦都相當實在! 不過估唔到嘅係入面有魷魚😂算係一個小驚喜(?)▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️設加一收費▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️今次幫襯📍李家 (海壩街)荃灣海壩街16號地下#波比出沒荃灣 #TsuenWan #TsuenWanfood #荃灣美食 #hkfoodie #hkblogger #foodie #hkfoodblogger #hkinfluencer #hkkol #hkfood #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkigfood #igfood #food #hk
《李家》
▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
🔸蜂蜜炸雞拼盤 ($198)

🔸芝士辣雞炒年糕 ($178)

🔸 泡菜餅($138)

設加一收費
▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

今次幫襯📍李家 (海壩街)
荃灣海壩街16號地下

#hkfoodie #hkblogger #foodie #hkfoodblogger #hkinfluencer #hkkol #hkfood #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkigfood #igfood #food #hkeat #hkrestaurants #食好西 #香港美食 #餐廳推介 #香港好去處
2023-07-03 76 浏览
唔一定要出到尖沙咀韓國街先有得食李家!荃灣人都有口福啦! 呢間出名食炸雞嘅韓國店,一直到深受大眾歡迎!蜂蜜大蒜炸雞 (無骨)$218平時一定會嗌佢哋嘅半半炸雞,今日好想食掛汁口味,所以就揀咗蜂蜜大蒜味!最緊要梗係要揀無骨呀,啖啖肉,炸到外脆內軟,肉汁依然鎖住咗喺皮入邊添!甜甜地仲有一篇篇揸船夾埋一齊食味道超refreshing!芝士雞蛋卷 $128呢個都係必點單品!超厚實嘅蛋卷包住軟綿綿嘅芝士,襯熱嘅時候仲有機會拉到絲添!配埋茄汁同芥末醬,淨係食佢都已經好夠滿足!泡菜湯 $168食韓國菜邊捨得泡菜湯呢?用韓式石鍋上菜絕對保持到湯嘅熱度!再配埋非常豐富嘅材料!包括有泡菜、豆腐、豬肉、洋蔥、大蔥、金針菇!配埋一碗白飯,就夠晒圓滿啦!

蜂蜜大蒜炸雞 (無骨)$218

芝士雞蛋卷 $128

泡菜湯 $168
  • 芝士雞蛋卷
  • 蜂蜜蒜蓉炸雞
我地今日3點都未食嘢忍唔住嗌咗3樣嘢食最後食唔曬打包發覺佢嘅外賣盒都幾靚😳同埋有位韓國oppa好nice好有禮貌⸜(*ˊᵕˋ*)⸝‬👨🏻‍🍳🤳🏻甜辣 & 原味半半炸雞 (無骨)$178保持一貫水準每隻雞都沾有正宗韓式甜辣醬 個人覺得個辣好味 唔食得辣就記得嗌嘢飲~兩款炸雞都做到皮脆肉嫩有肉汁👍🏻👨🏻‍🍳🤳🏻雪濃湯 Ox Bone Soup $168外面落大雨大家都好想飲湯暖下個人(´・_・`)呢個好好飲😍 味道濃郁 牛肉片嘅份量都好合理 入面仲有軟彈米粉 個湯會配飯同泡菜 我鍾意當泡飯咁食 好好食👍🏻👍🏻👨🏻‍🍳🤳🏻燒五花腩肉 $208用鐵板上 五花腩肉份量好多 烤到微脆我地呢份有啲肉嘅肥肉份量稍稍多啲 五花腩肉嘅調味比較簡單 配埋佢個醬再加辣菜一齊食即刻豐富咗😛覺得佢嘅炸雞份量多咗😂然後我個人覺得李家嘅炸雞真係一值都保證好食 記得趁熱食
我地今日3點都未食嘢忍唔住嗌咗3樣嘢食
最後食唔曬打包發覺佢嘅外賣盒都幾靚😳
同埋有位韓國oppa好nice好有禮貌⸜(*ˊᵕˋ*)⸝‬

👨🏻‍🍳🤳🏻甜辣 & 原味半半炸雞 (無骨)$178
保持一貫水準
兩款炸雞都做到皮脆肉嫩有肉汁👍🏻

👨🏻‍🍳🤳🏻雪濃湯 Ox Bone Soup $168
外面落大雨大家都好想飲湯暖下個人(´・_・`)
個湯會配飯同泡菜 我鍾意當泡飯咁食 好好食👍🏻👍🏻

👨🏻‍🍳🤳🏻燒五花腩肉 $208