2023-07-05 349 浏览
又黎沙田開飯, 諗左一陣, 突然想食日本野, 醒起沙田中心有間新開張日本餐廳,又未試過,變來試下, 原來佢係壽司郎居酒屋, 今晚6點半就到餐廳, 門口唔駛排隊,我就直接入去餐廳, 一入到去餐廳員工唔知係度做咩, 冇人理我, 跟住有位員工行過黎, 我就話兩位,佢都依然冇表示我可以入座, 但我見入面好多位, 等了等, 第2位員工先帶我入座,睇黎佢地帶位安排要快小小, 唔好晚飯時候又唔係話好多食客, 都咁慢, 有待改善.一坐底就提醒客人用膳時間為100分鐘,ok, 明白的.睇完餐牌好似好多野可以點, 但又唔知點咩好,冇咩話特別推介既食物, 決定點特約盛合, 貪佢有幾樣魚生壽司, 唔駛諗, 咩都可以試下味道想講一講, 豉油好咸, 壽司一點豉油, 蓋過了新鮮魚生味, 本人就唔太喜歡日本壽司豉油太咸, 魚生都新鮮既, 但就冇咩特別驚喜, 其他地方都食到之後叫了天婦羅卷, 紫菜好食, 但又天婦羅蝦比較多粉, 琳哂, 都係一般見隔離枱叫了油漬三文魚, 加了芝麻, 第一次食, 食落覺得好油, 我個人麻麻地, 就咁魚生好啲再黎叫三款魚生壽司, 感覺都ok ga整體而言, 普普通通, 又唔係抵食

一坐底就提醒客人用膳時間為100分鐘,

ok, 明白的.
睇完餐牌好似好多野可以點, 但又唔知點咩好,

想講一講, 豉油好咸, 壽司一點豉油, 蓋過了新鮮魚生味,

本人就唔太喜歡日本壽司豉油太咸,

魚生都新鮮既, 但就冇咩特別驚喜, 其他地方都食到

再黎叫三款魚生壽司, 感覺都ok ga

整體而言, 普普通通, 又唔係抵食
2023-07-04
2023-06-29 333 浏览
之前經過幾次都話試業3點先開,今日經過見到,即刻同老公入去試吓。我地叫左個每日限量嘅「舟盛丼」(HK$128)+「10貫壽司&茶碗蒸」(HK$158),味道就一般般,但勝在性價比高(有啲餐百零蚊就食到)。有時想平平地食下日本嘢,呢度係唔錯嘅選擇。溫馨提示:驚自己唔夠飽,可以落單時免費升級做大盛。

溫馨提示:驚自己唔夠飽,可以落單時免費升級做大盛。
2023-06-04 712 浏览
同朋友去完1田血拼💸,諗下食咩好, 熱㷫㷫梗係想食啲涼浸浸既野, 碰下運氣去杉玉👀👀,可能今日係平日同埋大家去曬拼搏, 有位耶~ 職員見我地一袋二袋🛍️,安排4人坐位~ 舒服😌對手, 即時QR落單~玩味壽司梗係要點~魚子醬壽司:鹹/肉/微酸 係有層次口感草球: 杉玉薯仔沙律 外層草樣係有偏鹹 需要撈一下吃既,😂我朋友先吃曬塊草皮話乜草地咁鹹既茶碗蒸:是我必點項目,滑滑口感,仲要內裡配料不少⭕️~ 今次仲點左湯麵類有驚喜😍朋友唔酒既,無得一到就來杯啤酒🍻,而呢個價錢食居酒屋係開心既~

玩味壽司梗係要點~
魚子醬壽司:鹹/肉/微酸 係有層次口感
茶碗蒸:是我必點項目,滑滑口感,仲要內裡配料不少

⭕️~ 今次仲點左湯麵類有驚喜😍

2023-06-04 538 浏览
杉玉係一間標準到不能再標準嘅日本野。Lunch time,$98 有十件壽司+一碗仔拉麵,十分正常+合理嘅價錢,甚至其實算ok抵。抵嘅原因自然離唔開佢嘅質素,其實都ok。$98十舊壽司+有五隻蜆嘅拉麵呢盤野最令我震驚嘅係,碗拉麵居然有味!佢真係有D海鮮嘅腥味,注意!非貶義!起碼唔似出面其他cheap日本野好似滾水嘅湯咁。嗰5隻蜆居然都ok,size算係咁又有D味。十舊壽司,起碼舊飯係沾過醬汁,睇落高級D左,不過其實舊飯嘅味道毫無特別。魚生正常水準啦,其實我佢D質素覺得好過壽司郎(?) 此純屬個人意見。PS 間野真係冇乜人食,D枱又ok分開,如果你突然想食日本野,又想平平地食,佢不失為一個選擇!
杉玉係一間標準到不能再標準嘅日本野。

抵嘅原因自然離唔開佢嘅質素,其實都ok。

$98十舊壽司+有五隻蜆嘅拉麵

嗰5隻蜆居然都ok,size算係咁又有D味。

2023-06-04 287 浏览
today, I tasted some of the finest sushi dishes in hong Kong in sugidama. This restaurant has given itself as a delicacy to enjoy. I had first tasted the egg. the egg tasted much more smooth, with the skimming of the top layer sliding in your mouth as you chew our the individual pieces of salmon roe contained within. The egg inside also contains various seafoods such as clam and shrimp, all help to add onto the taste of the egg.next came the main course which is very nicely decorated sashimi in

next came the main course which is very nicely decorated sashimi in the form of a boat, as seen in here. The usage of the decor is defo very nice and gives a sense of freshness and really places in on the efforts of the chef. The seafood is very delicate and fresh, exemplitory of high quality sashimi seen.

The food is also filled with salmon roe which is a favourite of mine in sushi, and with every taste of the selfish and the rice, you could feel the small pieces of roe individually exploding, filing your mouth with an ethereal taste.

However, one thing i would say about this is that due to the use of sauce and salt, the rice could have been overly salted with sauce which is something you would have to note when tasting these sushi.

overall, it's a fantastic resturant for tasting sushi and seafood delicacies which I will recommend.

2023-06-04
2023-06-02 247 浏览
其實佢進駐沙田之後一直好想試,但次次想去都大排長龍無計啦,同埋佢有時係有位但唔放人入去!今次咁啱接近黃昏5點半,買完嘢見無乜長龍就過去望吓,點知等了5分鐘就入到lu~比起壽司郎,咁杉玉其實係裝潢靚啲坐得舒服啲,同埋好日系,但我個人來說都幾鐘意壽司郎的car位,重點係迴轉壽司courier過嚟好開心講返今次叫咗啲咩:1) 天婦羅盛合-有魚有蝦有茄子,炸得好好味,擺盤都好骨子,又有2款鹽任君選擇!2) 炙灼燒芝士-三文魚、熟蝦、玉子飯唔係白飯,係有味飯,不錯, 每款都好好味好香,用了車打芝士,係邪惡但好吸引3) 茶碗蒸(基本上去親壽司郎都叫)賣相已一流,同埋好保温,個蛋好滑, 也有好多豐富饀料,如:蝦、肉碎、帶子、三文魚籽,好味!4)炸串合盛有5串, 炸得啱啱好,包括﹕炸蝦、蔬菜、兩串魚、鵪鶉蛋5) 三文魚壽司, 因為油份夠太好味, encore多碟整體來說很好,服務也周到, 但係都比較鐘意壽司郎很多款式。\(≧▽≦)/

講返今次叫咗啲咩:

2) 炙灼燒芝士-三文魚、熟蝦、玉子

3) 茶碗蒸(基本上去親壽司郎都叫)

4)炸串合盛
有5串, 炸得啱啱好,包括﹕炸蝦、蔬菜、兩串魚、鵪鶉蛋

5) 三文魚壽司, 因為油份夠太好味, encore多碟

2023-05-25 275 浏览
呢間仲係試業緊嘅壽司郎居酒屋,整體而言,全部刺身都好新鮮,亦好肥美!特別推薦嘅反而係熟食,哈哈!首先有茶碗蒸,我每次去日本餐廳都一定會叫茶碗蒸(如果有嘅話),呢到嘅茶碗蒸啲蛋好滑,亦都十分清甜,可能因為入面真係超足料!第二係大根天婦羅,第一次見到大根天婦羅,個白蘿蔔本身已經係煮到入哂味嘅關東煮白蘿蔔,再裹一層天婦羅炸皮,外脆內軟,好好味!不過可能因為試業關係,所以壽司上嘅選擇唔多,期待會有更多菜式!同埋感覺CP值中上,唔算貴,但質素再比壽司郎高!
2023-05-20 266 浏览
基本上無服務可言,食完又無人收碟,但又一路上菜,成枱都係嘢。叫加茶又加得一半,茶又淡而無味。唔食生嘢基本上無得選擇,即係唔適合帶小朋友去。食物都ok,但真係唔值呢個價錢。寧願去後面板長好過,起碼正頭正路多選擇。
2023-05-20
2023-05-14 363 浏览
呢日經過見到原來以前麥當勞個位變左呢間居酒屋,就決定去試下!等左10分鐘左右就入得。呢間係用qr code落單。叫左壽司郎名物卡達拉娜原來居酒屋係sell 服務,服務員會直頭喺你面前燒埋比你睇,都幾正。之後叫左個雜錦天婦羅,炸得幾好食,仲有兩款鹽俾你點。有蝦,魚,茄子。叫左啲壽司,例如黑松露帶子,烏魚子蝦,仲有橙色嗰個唔記得左個名。唯一有深刻印象係個黑松露係一塊塊好大粒,都幾正!之後叫左蜆肉烏冬,好細份,但味道唔錯。又叫左個蜆肉湯烏冬,一般,都係好細碗。呢個唔知咩名堂,好油,一般,點麵包食,麻麻地,又係有蜆,哈哈。呢個手卷都幾好食,大大份,好滿足!塊紫菜都好脆呢個應該係成晚最好食的,啲魚生幾新鮮,尤其係塊toro總結,食一次夠,唔平,啲食物尚算ok,幾特別,唔知點解睇到個餐牌揀唔到想食嘅野

呢間係用qr code落單。
叫左壽司郎名物卡達拉娜

之後叫左蜆肉烏冬,好細份,但味道唔錯。

又叫左個蜆肉湯烏冬,一般,都係好細碗。

呢個手卷都幾好食,大大份,好滿足!塊紫菜都好脆

呢個應該係成晚最好食的,啲魚生幾新鮮,尤其係塊toro

• 卡達拉娜
2023-05-14 270 浏览
呢日收左工就約女朋友去沙田食晚飯,裝修真係幾靚,同壽司郎係完全唔同level。個日我地唔係好餓,而且我地食量好少。女朋友點左3貫壽司(甜蝦,油甘魚,魷魚),同2貫壽司(中吞拿魚腩x2),女朋友就話幾好食。而我點左並玉盛合(中吞拿魚腩,吞拿魚,三文魚,油甘魚,魷魚,熟蝦,帆立貝,玉子),我覺得整體黎講算好食,魚夠新鮮,係好食過壽司郎。我仲點左茶豌蒸,裡面係好多料嘅,而且好熱辣辣,但個問題係佢份量實在太少。杉玉其實個定價係偏貴,為返一舊壽司係$10以上,我估正常人食應該會埋單$500以上,我覺得呢個價錢會有更好嘅選擇。

2023-05-11
2023-05-13 342 浏览
之前Lunch time經過見只有1,2枱客,今次下午茶時間完全無人,好奇心驅使下走入去試。。。好彩無令我失望😋💛所有壽司飯本身已經有淡淡醋味,無需任何醬汁下都好鮮甜味美❤️🍣炙燒海膽牛油安康魚肝壽司 ($30)安康魚肝多到一啖食唔哂🫣微微燒香質感,口感細膩綿滑唔腥,配上少許甘香嫩滑海膽同醋飯,入口即溶感又解魚肝油膩🤤🍣超滿足炙燒芝士 ($33)三文魚 / 油脂分佈平均,肉質肥美味道鮮甜熟蝦 / 爽口彈牙,嫩嫩鮮甜玉子 / 厚切大大塊,甜甜地蛋味濃🍣 超滿足吞拿魚($33)我最愛嘅吞拿魚,3種食法都👍🏻❤️吞拿魚 / 無筋啖啖魚香,味濃質感軟生拌吞拿魚軍艦 + 蔥花吞拿魚軍艦 / 魚蓉細滑口感綿綿加上油脂鮮香🥰🍣王道3貫 ($30)油甘魚 / 入口即溶滿滿魚油香味,肉質幼滑鮮甜蔥花吞拿魚軍艦 / 一樣正常發揮,幼滑鮮甜🥰🍣並玉(盛合)($88)包括呑拿魚、三文魚、熟蝦、魷魚、玉子等8款壽司,全部正常發揮新鮮鮮甜👍🏻👍🏻🍜乾海老蜆肉拌烏冬 ($38)內有:櫻花蝦、蜆肉、菜苗一上枱就已經好香海鮮味雖然係拌烏冬但帶有少許湯,湯底非常濃厚鮮甜🤩蝦味好濃而且creamy得黎唔油膩👍🏻烏冬煙韌彈牙又掛

🍣炙燒海膽牛油安康魚肝壽司 ($30)

🍣超滿足炙燒芝士 ($33)
三文魚 / 油脂分佈平均,肉質肥美味道鮮甜
熟蝦 / 爽口彈牙,嫩嫩鮮甜
玉子 / 厚切大大塊,甜甜地蛋味濃

🍣 超滿足吞拿魚($33)
我最愛嘅吞拿魚,3種食法都👍🏻❤️
吞拿魚 / 無筋啖啖魚香,味濃質感軟

🍣王道3貫 ($30)
油甘魚 / 入口即溶滿滿魚油香味,肉質幼滑鮮甜
蔥花吞拿魚軍艦 / 一樣正常發揮,幼滑鮮甜🥰

🍣並玉(盛合)($88)

🍜乾海老蜆肉拌烏冬 ($38)
內有:櫻花蝦、蜆肉、菜苗
一上枱就已經好香海鮮味
雖然係拌烏冬但帶有少許湯,湯底非常濃厚鮮甜🤩蝦味好濃而且creamy得黎唔油膩👍🏻烏冬煙韌彈牙又掛湯,蜆肉肥美鮮甜唔腥又無沙,值得一試🤤🤍

——————

💁🏻‍♀️總結
居酒屋版壽司郎,水準依舊在線👍🏻個人覺得整體比壽司郎平啲(?)

🥢食物/性價比
感覺選擇不太多但食物質素高又新鮮肥美,2人平均$140-整體性價比中上👍🏻

🔔服務
以QR Code落單,畢竟係日本餐廳,員工態度有禮友善,但客人不太多又靜所以顯得員工談話聲較大😅

🌿環境
店舖設計簡單,木系居酒屋風格,環境舒適乾淨,明亮又闊落基本上都係卡座
2023-04-27 408 浏览
餐廳最近喺沙田新開星期三放工經過見排隊人數唔係好多2位大約等15至20分鐘左右就可以入內餐廳裝修走日本風 座位都算闊落可惜我凳無背靠 唔算太好坐餐廳用網上落單餐點選擇有一品料理、壽司同飲品每款價格~$40-60 唔貴份量唔多 可以多叫幾款嚟試一品料理選擇都幾多1)三文魚籽配蘿蔔蓉三文魚籽都新鮮好味 唔會好鹹但份量有啲少 多啲就更好蘿蔔蓉係一粒粒爽口嘅 比較似蘿蔔碎平身有醬汁調味 酸酸地幾開胃2)炸串合盛$48有5串剛剛炸起的炸串 個人覺得好抵食分別有:兩串魚、一串細細的炸蝦、一串蔬菜、一串鵪鶉蛋味道ok 炸得唔錯 唔會好厚粉點炸串汁幾好食我哋另外叫左個天婦蘿汁嚟點😆呢碟下次再嚟可以encore3)三文魚籽軍艦正常 沒有很驚艷4)炙燒壽司組合三文魚好食 鯖魚正常 星鰻反而腥腥地呢碟普通5)壽司set(唔記得咗叫咩名啦)正常發揮 可以一試全部ok過關 無筋 唔腥 都新鮮中拖ok鮮 三文魚好食 赤貝好爽 沙甸魚都唔錯6)甜蝦 + 熟蝦正常發揮 都不錯吃7)鯛魚湯蜆肉拉麵食完壽司再食返碗熱辣辣的拉麵 一流湯鮮味 蜆肉出色 好新鮮拉麵正常水準整體表現唔錯總結:都唔錯 但唔會好驚艷壽司種類比壽司朗
餐廳最近喺沙田新開
星期三放工經過見排隊人數唔係好多
2位大約等15至20分鐘左右就可以入內

餐廳裝修走日本風 座位都算闊落
可惜我凳無背靠 唔算太好坐

餐廳用網上落單
餐點選擇有一品料理、壽司同飲品
每款價格~$40-60 唔貴

蘿蔔蓉係一粒粒爽口嘅 比較似蘿蔔碎
平身有醬汁調味 酸酸地幾開胃

2)炸串合盛
$48有5串剛剛炸起的炸串 個人覺得好抵食
分別有:兩串魚、一串細細的炸蝦、一串蔬菜、一串鵪鶉蛋
味道ok 炸得唔錯 唔會好厚粉

正常 沒有很驚艷

4)炙燒壽司組合
三文魚好食 鯖魚正常 星鰻反而腥腥地
呢碟普通

5)壽司set(唔記得咗叫咩名啦)
正常發揮 可以一試

可以一試 會再食

2023-04-26
  • 炸串
2023-04-25 5406 浏览
居酒屋裝潢富有日本風, 環境光鮮, 乾淨企理, 座位舒適, 唯射燈照射下, 倒有點熱。試業期間營業時間由15:00開始, 人流不多, 不用排隊, 但店員安排客人入座, 思考該安排客人坐那裡需時過長, 理解試業的必要。入座後, 店員即提示用膳時間限時100分鐘, 截單時間為時限前20分鐘。客人可以QR Code自行點餐, 十分方便。1) 期間限定: 吞拿魚蓉蕎頭海苔包 $202) 王道3貫: 油甘魚, 吞拿魚, 葱花吞拿魚軍艦 $303) 卡達拉娜 $284) all + 10%點了期間限定的吞拿魚蓉蕎頭海苔包, 大大件, 壽司飯已有醬油調味, 吞拿魚蓉入口軟綿, 紫菜脆口, 蕎頭味道不重, 爽口增添口感, 這款壽司確實美味, 值得推介。王道3貫可於指定壽司款式中選3款, 我選了油甘魚, 吞拿魚和葱花吞拿魚軍艦。壽司飯已有醬油調味, 與壽司郎的壽司不同。卡達拉娜是我必點的甜品, 店員會在客人面前火燒卡達拉娜, 之前會詢問客人想燒焦的程度, 由於沒有概念, 正常燒便可, 怕燒得久會有焦苦味道。這裡的卡達拉娜質感與壽司郎的不同, 這裡的質感似cream bulee, 質地較軟身, 底部有雲呢

卡達拉娜 + 王道3貫: 油甘魚, 吞拿魚, 葱花吞拿魚軍艦 + 期間限定: 吞拿魚蓉蕎頭海苔包

1) 期間限定: 吞拿魚蓉蕎頭海苔包 $20
3) 卡達拉娜 $28
4) all + 10%
期間限定: 吞拿魚蓉蕎頭海苔包
王道3貫: 油甘魚, 吞拿魚, 葱花吞拿魚軍艦

卡達拉娜
卡達拉娜是我必點的甜品, 店員會在客人面前火燒卡達拉娜, 之前會詢問客人想燒焦的程度, 由於沒有概念, 正常燒便可, 怕燒得久會有焦苦味道。這裡的卡達拉娜質感與壽司郎的不同, 這裡的質感似cream bulee, 質地較軟身, 底部有雲呢拿籽, 唯有點甜, 有點涸喉, 幸有綠茶舒緩。而壽司郎的卡達拉娜質感似冰凍的雪糕 / 雪葩, 入口溶化, 甜度適中, 是我較喜歡的口感。
2023-04-03
期間限定: 吞拿魚蓉蕎頭海苔包
王道3貫: 油甘魚, 吞拿魚, 葱花吞拿魚軍艦
2023-04-23 518 浏览
見到新開張,又未試過,經過見到好多人等,環境亦不錯,就試一下了,等左1個鐘終於有位。裏面環境OK, 食物選擇唔算多,叫了壽司發覺塊紫菜勁淋,好似放左好耐漏哂氣咁,好耐冇試過咁煙韌既紫菜🤨到了最期待想食既海膽到了,水汪汪的海膽,第一下覺得又係放左好耐出哂水咁,真係唔敢食,即刻叫侍應換過碟,或者取消呢碟唔要了。最後侍應換過另一碟給我。服務是正常的,沒有特別好或差。其他食品都好一般,甜品個心太軟,同朱古力蛋糕沒有什麼分別,焦糖奶凍是全餐最好味的食物,壽司郎既食物質素,選擇亦較多,性價比高,呢間? 試一次就夠,失望😔😔
最後侍應換過另一碟給我。
服務是正常的,沒有特別好或差。
2023-04-22
2023-04-22 441 浏览
第一次試壽司郎居酒屋整體嚟講嘢食Okay,價錢抵食但想投訴嘅係一坐低就嗌咗2份超滿足天婦羅盛合(訂單記錄有mark)然後等咗40分鐘後開始分別問咗3個員工跟單3個員工都係咁意講句會幫你跟就影都唔見咗問到第4個員工仲要喝返我哋轉頭話你等一等啦跟手同佢解釋完咩事先灑冧話即刻幫你睇吓然後先話俾我哋知原來一路都漏咗單(換句話講前面嗰3位員工都冇幫手問廚房)最後食個天婦羅都等咗成個鐘先食到😂等得太耐想叫人加茶又係嗌咗3個人等咗25分鐘15分鐘先有人加望吓周圍都有好多吉枱啲員工都唔係特別忙應該唔會再嚟第二次
第一次試壽司郎居酒屋

整體嚟講嘢食Okay,價錢抵食

然後等咗40分鐘後開始分別問咗3個員工跟單

3個員工都係咁意講句會幫你跟就影都唔見咗