2024-05-28 161 浏览
姐姐遠到而返,找上近近地的彬玉,還是第一次在香港吃這間以居酒屋形式的日本來分店,環境格局都尚似我們在日本吃的裝修,當日其實叫了太多食品,以下幾便是當日覺得較有特色,分享作參詳。。。滿足茶碗蒸$28,依家前來講我覺得都尚算值得吃,本來除了有滑嘟嘟的蒸蛋,碗底仲隱藏着蝦與及元貝⭐️⭐️⭐️⭐️四點刺身盛特大帆立貝$178,這一個我就覺得價錢較貴,性價比不算太高,個人感覺屬中平⭐️⭐️⭐️香蔥明太子拌烏冬$38,這一個當日全餐叫了兩份,入口較為Creamy,明太子不算多,但足夠,雖然我們不是明太子控,配合得來整體都覺得好吃⭐️⭐️⭐️⭐️芝麻漬三文魚$38,這一款我就覺得較為新鮮感,但新鮮感中又沒什麼特別⭐️⭐️⭐️和風烤牛肉意式椰菜沙律$48,牛肉控這個應該唔錯,滿滿的薄薄牛肉片鋪在椰菜沙律上,沙律嘅調味已經足夠,所以不愛碳水的人士這個應該屬於必點的一款⭐️⭐️⭐️⭐️銀鱈魚西京燒$58,這款我覺得絕對必點,燒得剛剛好的銀鱈魚只不過是$58.又滑又好吃,當日總共點了兩次⭐️⭐️⭐️⭐️火焰烤松葉蟹腳$88 .這一款,我就覺得價錢真係比較貴,(當然是席間的親人點選)吃在口中亦有點點兒火炙過的味道,不過就真係略嫌貴⭐️⭐️整體來說其實性價比
滿足茶碗蒸
四點刺身盛特大帆立貝
香蔥明太子拌烏冬
芝麻漬三文魚
和風烤牛肉意式椰菜沙律
銀鱈魚西京燒
火焰烤松葉蟹腳
整體來說其實性價比都高,對食物不會有太執着要求這一間的分店實屬可取。⭐️⭐️⭐️⭐️
此餐廳有加一服務費!
滿足茶碗蒸
香蔥明太子拌烏冬
和風烤牛肉意式椰菜沙律
銀鱈魚西京燒
杉玉係日本迴轉壽司過江龍壽司郎的姊妹店,行日式居酒屋路線,裝修精緻,氛圍舒適。定價比壽司郎貴少少,酒及食物價格大致在HK$38 - HK$88之間,人均大概HK$250-HK$300左右,算可接受範圍。 🍻🍣主打壽司及天婦羅,欠缺日本居酒屋常見的串燒,但菜式品項琳瑯滿目好多元化,壽司及刺身質素水準與壽司郎相約,性價比高,而且好多十分適合打卡的菜式,聚會一流!!🍣🍤- 五點刺身盛 HK$118 🍣長鰭吞拿魚腩,天然藍鰭吞拿魚,鯖魚,鯛魚,油甘魚- 灸燒鮟鱇魚肝拌柚子醋啫哩 HK$38 🐟- 韓式辣醬醃鰈魚鰭邊 HK$28 🐟- 醬漬真烏賊鰭 HK$28 🦑- 超滿足天婦羅盛合 HK$38 🍤蝦,魷魚,茄子,蕃薯- 海上鮮島 HK$68 🍣- 海膽三文魚子和牛軍艦 HK$68 🍣- 忌廉蟹肉可樂餅拌他他醬 HK$38 🍣- 香蔥鹽醋漬鯖魚 HK$38 🍣- 超滿足吞拿魚 HK$33 🍣吞拿魚,生拌吞拿魚軍艦,蔥花吞拿魚軍艦- 超滿足蔥充衝 HK$33 🍣池魚,沙甸魚,鹽醋漬鯖魚- 天然九繪壽司 HK$60 🍣- 烤鰆魚壽司 HK$20 🍣- 天然海膽牛油鮟鱇魚肝壽司 HK$30 🍣- 炸吞
主打壽司及天婦羅,欠缺日本居酒屋常見的串燒,但菜式品項琳瑯滿目好多元化,壽司刺身質素水準與壽司郎相約,性價比高,而且好多十分適合打卡的菜式,聚會一流!!🍣🍤
五點刺身盛

- 五點刺身盛 HK$118 🍣
長鰭吞拿魚腩,天然藍鰭吞拿魚,鯖魚,鯛魚,油甘魚
灸燒鮟鱇魚肝拌柚子醋啫哩

- 灸燒鮟鱇魚肝拌柚子醋啫哩 HK$38 🐟
韓式辣醬醃鰈魚鰭邊

- 韓式辣醬醃鰈魚鰭邊 HK$28 🐟
醬漬真烏賊鰭

- 醬漬真烏賊鰭 HK$28 🦑
超滿足天婦羅盛合

- 超滿足天婦羅盛合 HK$38 🍤
蝦,魷魚,茄子,蕃薯

- 海上鮮島 HK$68 🍣

香蔥鹽醋漬鯖魚

- 香蔥鹽醋漬鯖魚 HK$38 🍣
超滿足吞拿魚

- 超滿足吞拿魚 HK$33 🍣
吞拿魚,生拌吞拿魚軍艦,蔥花吞拿魚軍艦
超滿足蔥充衝

- 超滿足蔥充衝 HK$33 🍣
池魚,沙甸魚,鹽醋漬鯖魚
天然九繪壽司

超滿足蔥充衝
天然九繪壽司
鮮榨橙汁梳打酒
3天前 0 浏览
第一次食,等咗一張枱入得,入面原來幾大,而且坐位私隱度高手機order食物,第一次用有啲複雜,有時搵唔到食物但之後摸熟咗都OK叫壽司為主,上枱速度好快海膽軍艦唔錯,無怪味中拖$30/2件,驚喜,幾乎入口即溶藍鯨大拖$30,口感同中拖差唔多其餘壽司有赤蝦、墨魚、玉子、帆立貝整體中上生啤係惠比壽呢餐食得都幾享受
第一次食,等咗一張枱入得,入面原來幾大,而且坐位私隱度高
手機order食物,第一次用有啲複雜,有時搵唔到食物
但之後摸熟咗都OK
壽司為主,上枱速度好快
海膽軍艦唔錯,無怪味
中拖$30/2件,驚喜,幾乎入口即溶
藍鯨大拖$30,口感同中拖差唔多
其餘壽司有赤蝦、墨魚、玉子、帆立貝
整體中上
生啤係惠比壽
呢餐食得都幾享受
2024-06-10 0 浏览
見到佢限時優惠一蚊茶碗蒸同埋第一次食比佢吸引咗入去,入到去叫左野食先知冇嗰個限時優惠,問佢係咪假日唔做,佢答我話只係今日唔做。算,我自己入去前冇問清楚有冇都有問題。但係你門口都應該貼話售罄之類,減少同客人之間有誤會。之後芥末唔夠想要多少少,個店員勁惡話「點呀,芥末咪枱有囉」最後佢發現我哋張枱啲芥末已經俾人用晒,先講幫你加返啦。嘢食質素基本上同壽司郎差唔多。覺得壽司郎嘅服務都好過佢。冇諗過食杉玉好似食茶餐廳咁。今次當買個教訓。
2024-06-09 0 浏览
可能我叫嘅係套餐,一落單,旋風式上菜,唔理張枱擺唔擺得落,同佢講話就話係公司宗旨,我都差啲俾返中指佢。100分鐘限食都算,你咁樣上菜法擺明趕客,試過一次就夠。完。
2024-06-09
用餐时段
庆祝纪念
生日
2024-05-30 56 浏览
這間日式餐廳杉玉也是壽司郎集團旗下的,不過就唔係迴轉壽司是吃定食的。餐廳裝修用上木系主色調,感覺柔和舒服。今期抵食杉玉五點刺身盛$76 🍣刺身色澤鮮嫩又肥美,魚油豐富有油香。黑鮪吞拿魚中落(小)$58 🐟第一次這樣吃吞拿魚,兩大件黑鮪吞拿魚腩用匙羹🥄取出吞拿魚的魚肉夾紫菜吃,味道非常之鮮甜又清新,肉質超幼滑口感軟綿綿的,而另一食法就是伴飯吃。杉玉號絕品舟盛$158 🍱這款刺身船裡的刺身,同樣非常新鮮美味,脹卜卜的三文魚子魚油鮮甜,做到爆汁的感覺超正。大啖滿足茶碗蒸$28 🥚熱辣辣的蒸蛋很幼滑蛋味濃,吃一口鮮甜美味不用咬直接滑落喉嚨!哈哈蟹肉茶碗蒸$38 🦀另一款蒸蛋就加上蟹肉,吃蒸蛋時多一份海鮮嘅鮮甜味。炸池魚$38 🐠另外點了炸物炸池魚,魚肉嫩滑脆口不會炸到過火味道很鮮甜。天婦羅蝦$38 🍤一碟兩隻,蝦肉彈牙夠爽甜,還配上海鹽🧂和綠茶粉幾特別。松葉蟹肉滿滿天婦羅$55 🦀很厚身的松葉蟹天婦羅,咬一口都是啖啖松葉蟹肉好爽嫩,感覺超滿足自己一個都可以吃得晒。鯛魚湯蜆肉拉麵 $38 🍜這碗蜆肉拉麵用上鯛魚做湯底,色澤清澈加入海帶味道很鮮甜淡淡魚香,而蜆肉也很新鮮每隻都很飽滿。

餐廳裝修用上木系主色調,感覺柔和舒服。

今期抵食杉玉五點刺身盛$76 🍣
刺身色澤鮮嫩又肥美,魚油豐富有油香。
黑鮪吞拿魚中落(小)$58 🐟
杉玉號絕品舟盛$158 🍱
大啖滿足茶碗蒸$28 🥚
蟹肉茶碗蒸$38 🦀
另一款蒸蛋就加上蟹肉,吃蒸蛋時多一份海鮮嘅鮮甜味。
炸池魚$38 🐠
另外點了炸物炸池魚,魚肉嫩滑脆口不會炸到過火味道很鮮甜。
天婦羅蝦$38 🍤
一碟兩隻,蝦肉彈牙夠爽甜,還配上海鹽🧂和綠茶粉幾特別。
松葉蟹肉滿滿天婦羅$55 🦀
鯛魚湯蜆肉拉麵 $38 🍜
2024-05-27 49 浏览
杉玉愈開愈多,終於有機會搵到間就腳的去試吓佢的set lunch 😆天婦羅壽司定食(8貫) $88睇相就已經覺得好豐富,而且一舊水都唔使,感覺都幾抵食。壽司上的魚生都唔錯,三文魚同油甘魚好食,魷魚有d韌,但醋飯唔係好啱我口味,醋味好濃,唔係好食得慣😓天婦羅炸得好香脆,池魚啖啖肉,蕃薯勁好食,茄子都唔錯,另外有一塊好似係魚餅?🤔️唔敢肯定,味道都ok。跟餐 味噌湯好多蔥同海帶,味道鹹咗dd。午市茶碗蒸 +$1加$1就有茶碗蒸咁抵就緊係要試吓啦~碗底都有好多食材,有蝦、蜆、雞肉等,都唔錯。甘味溫紅薯 $17老實講呢餐的甜品最好食🤣蕃薯的賣相好精緻,食落非常香甜,口感軟綿綿,蘸d cream更正👍🏻杉玉 (沙田中心) (沙田)沙田橫壆街2-16號沙田中心3樓32A及69A號舖*上述文章只供參考及以當時價格為準

天婦羅壽司定食(8貫) $88
睇相就已經覺得好豐富,而且一舊水都唔使,感覺都幾抵食。

跟餐 味噌湯
好多蔥同海帶,味道鹹咗dd。

午市茶碗蒸 +$1

甘味溫紅薯 $17

杉玉 (沙田中心) (沙田)
沙田橫壆街2-16號沙田中心3樓32A及69A號舖

*上述文章只供參考及以當時價格為準
2024-05-13 139 浏览
喺沙田唔知有乜好食,行行下黎咗嚟沙田中心,醒起有段時間冇食過杉玉。雖然都多人排隊,但都決定等下,大約等咗20分鐘左右。壽司當中鮟鱇魚肝壽司、三文魚親子腐皮壽司同炙燒昆布漬鰈魚鰭邊壽司係必食。鮟鱇魚肝有輕輕燒過,好香,入口有好滑嘅肝口感。三文魚親子腐皮面頭放滿咗三文魚子同三文魚碎,超飽滿。炙燒昆布漬鰈魚鰭邊炙燒完啲魚油出晒黎,而且佢好大塊,好正。櫻花蝦卡邦尼風烏冬又係每次都會叫嘅烏冬,烏冬質地煙韌,好掛到卡邦尼汁,今次有埋小小櫻花蝦,好香口。日式高湯玉子燒拌蘿蔔蓉呢個又係好有驚喜(第一次叫),有6大舊玉子燒,好熱好滑,蛋好重高湯味,一定要連埋面頭嘅蘿蔔蓉一齊食。韓式辣醬醃鰈魚鰭邊,三文魚子拌蘿蔔蓉同時叫咗呢兩個小碟,鰈魚鰭邊有啲似左口魚但爽爽地,呢個辣醬真係偏辣,所以我就夾埋三文魚子蘿蔔蓉一齊食,味道竟然好夾,蘿蔔蓉可以中和到個辣味。三文魚子拌蘿蔔蓉雖然個底都有啲醬油,但就咁食有啲dry,所以要配落其他野到一齊食。雖然係壽司郎嘅居酒屋,有啲嘢係壽司郎都食到,但感覺上呢度啲壽司比壽司郎精美同大舊,另外仲有得自選壽司組合,除翻開都抵食。同埋環境坐得舒服啲,亦冇咁嘈,所以久唔久都會食下佢。

乾杯三文魚親子腐皮壽司

炙燒海瞻牛油鮟鱇魚肝壽司,炙燒昆布漬鰈魚鰭邊壽司,王道3貫,超滿足炙燒

三文魚子拌蘿蔔蓉

韓式辣醬醃鰈魚鰭邊,三文魚子拌蘿蔔蓉

雖然係壽司郎嘅居酒屋,有啲嘢係壽司郎都食到,但感覺上呢度啲壽司壽司郎精美同大舊,另外仲有得自選壽司組合,除翻開都抵食。同埋環境坐得舒服啲,亦冇咁嘈,所以久唔久都會食下佢。
2024-04-28
等候时间
20 分钟 (堂食)
$279.5 (晚餐)
乾杯三文魚親子腐皮壽司
  • 炙燒海瞻牛油鮟鱇魚肝壽司
  • 炙燒昆布漬鰈魚鰭邊壽司
2024-04-23 224 浏览
間間壽司郎都要等位,而這晚經過這家壽司郎旗下的居酒屋竟然有位,就去試試吧稱得上居酒屋,門面裝修當然會講究一點,讓客人放鬆心情爽脆青瓜配明太子. 蟹膏沾醬:青瓜切條點上微辣的明太子醬和鹹香的蟹膏,立即變成美味下酒菜牛舌可麗餅:可麗餅炸得香脆,裏面幼滑的薯蓉包著軟稔有肉味的牛舌粒,好香口灸燒海膽醬赤蝦壽司:海膽醬塗在赤蝦上,灸燒過格外甘香海上鮮島:其實不太像一座島,但六七種不同的魚生和壽司砌成一碟,還有很有看頭。乾杯炙燒鰈魚鰭邊:肉質超嫩滑,炙燒帶出鰈魚鰭邊豐富的油香。乾杯的意思是微微的酒香?王道三貫組合:無獨有偶又是炙燒組合,是三文魚/鰻魚/鯖魚。魚生的質素和壽司郎差不多,但三件才$33算抵食紫菜醋飯壽司:第一道菜剩下大量明太子醬和蝦醬,放上飯團再用紫菜包起來就是軍艦壽司了。醋飯用上陳醋所以帶紅色,味道適中不會太酸,而且有一點陳醋的香氣襯魚生很適合羅勒醬蒜香橄欖油煮魷魚蕃茄:完全是西班牙tapas的風味, 原隻蜆肉和魷魚粒充滿蒜蓉和羅勒醬的香氣,就連蕃茄也很入味,配附上的法包正好除了法包,還可以加$28加配「一拍即合,香氣四溢油拌麵」。理論上是把小砵內煮海鮮的欖油拌入,但麵底已有海鮮味醬

稱得上居酒屋,門面裝修當然會講究一點,讓客人放鬆心情

灸燒海膽醬赤蝦壽司:海膽醬塗在赤蝦上,灸燒過格外甘香

除了法包,還可以加$28加配「一拍即合,香氣四溢油拌麵」。理論上是把小砵內煮海鮮的欖油拌入,但麵底已有海鮮味醬汁,加上上面的香菜,撈勻已經很夠味。

卡達拉娜:壽司郎的經典甜品,居酒屋版本就會盛在一個很有質感的盤子上,席前以火槍燒出上面的焦糖,感覺當然精緻,焦糖也彷似特別香脆,布丁口感綿密充滿蛋香

後記
🍶始終是居酒屋,食物份量偏少,男生大概要多叫一個拉麵獨食才夠飽
🍶居酒屋沒串燒總有點怪

2024-04-07 250 浏览
位處沙田中心 非常接近沙田港鐵站 好方便屬於大集團壽司郎既連鎖店居酒屋 新式居酒屋既感覺 ☺️和風設計 裝潢光鮮 空間感夠 乾淨整潔👍🏻以平板電腦落單 好方便易用👍🏻唯一不足 係限時一個半鐘 少少趕🤏🏻主打親民價既 魚生 壽司 居酒屋小食等有唔少相當抵食既料理🤩仲會按季節有季節限定既食材😁算係可以以較平既價錢食到唔差既日本野🤗杉玉既最大特色 莫過於有數款十分出名既日本酒提供新政 鍋島 飛露喜 寫樂等 香港往往都索價甚高🙃呢度可以用貼地價飲 好抵😄今次試左幾得意既野食有: 鮟鱇魚肝海膽壽司日本酒就試左: 一白水成 真係好似水咁 好易飲九頭龍 帶少少酒香新政 咁平點都要飲番杯方便指數: 4.5/5 環境指數: 4/5回頭指數: 4/5地址: 沙田橫壆街2-16號沙田中心3樓32A及69A號舖
位處沙田中心 非常接近沙田港鐵站 好方便

環境指數: 4/5
回頭指數: 4/5
地址: 沙田橫壆街2-16號沙田中心3樓32A及69A號舖
2024-03-30 291 浏览
呢間餐廳係壽司郎嘅高階版本,但其實食嘅嘢都差唔多🤣壽司郎有嘅薯條、卡達拉娜、壽司呢間杉玉都有,但就坐得舒服啲,而且都多左啲野食😌所以呢個post主要係講啲壽司郎冇嘅嘢食 杉玉薯仔沙律($48):幾特別,好適合打卡📸中間個綠色波波其他就係個舊薯仔沙律中間有隻溏心蛋,個沙律仲有子薑味 日式高湯玉子燒拌蘿蔔蓉($48):個玉子燒放左係高湯入面,係類似蒸蛋嘅texture但亦都因為有高湯,所以個味都淡左😅 蒸鮟鱇魚肝拌關東煮蘿蔔($38):個鮟鱇魚肝個口感好粉🫢仲有啲腥味,我個人嚟講接受唔到😖 杉玉鰻魚龍之卷($48):塊鰻魚其實好薄身,其實入面塊玉子個味仲搶過鰻魚味🤣 鹽昆布野菜沙律配芝麻柚子醋($30):好特別嘅配搭,成個沙律係集鹹、酸、甜、辣於一身,辣係因為佢落咗黑胡椒食落都幾清新,值得一試👍🏻 味道:🤤🤤🤤🤤/5性價比:🤤🤤🤤🤤🤤/5 菜式:- 王道三貫:$33 (3件自選壽司)- 特玉盛合:$168 (9件壽司)- 杉玉薯仔沙律:$48- 杉玉鰻魚龍之卷:$48- 鹽昆布野菜沙律配芝麻柚子醋:$30- 日式高湯玉子燒拌蘿蔔蓉:$48- 蒸鮟康魚肝拌關東煮蘿蔔:$38- 卡達拉娜:$2
呢間餐廳係壽司郎嘅高階版本,但其實食嘅嘢都差唔多🤣
壽司郎有嘅薯條、卡達拉娜、壽司
呢間杉玉都有,但就坐得舒服啲,而且都多左啲野食😌
所以呢個post主要係講啲壽司郎冇嘅嘢食

杉玉薯仔沙律($48):
幾特別,好適合打卡📸
中間個綠色波波其他就係個舊薯仔沙律
中間有隻溏心蛋,個沙律仲有子薑味

日式高湯玉子燒拌蘿蔔蓉($48):
個玉子燒放左係高湯入面,係類似蒸蛋嘅texture
但亦都因為有高湯,所以個味都淡左😅

蒸鮟鱇魚肝拌關東煮蘿蔔($38):
個鮟鱇魚肝個口感好粉🫢
仲有啲腥味,我個人嚟講接受唔到😖

杉玉鰻魚龍之卷($48):
塊鰻魚其實好薄身,其實入面塊玉子個味仲搶過鰻魚味🤣

鹽昆布野菜沙律配芝麻柚子醋($30):
食落都幾清新,值得一試👍🏻

味道:🤤🤤🤤🤤/5

- 卡達拉娜:$28
- 刺身盛:$98
- 蕨餅:$10
- 茶碗蒸:$28
:抵食之選🇯🇵壽司郎居酒屋「杉玉」壽司+麵食+天婦羅自選定食$100有找,同事個個都讚好👍杉玉於2022年開幕,當時在灣仔店大排長龍,呢兩年想搵高質抵食壽司,我都會揀杉玉。今次第四次來到杉玉(沙田分店)店面乾淨企理12:30pm到訪,直接有位🤩食壽司郎最開心係份量多,魚生鮮甜,天婦羅更是即叫即炸,粉漿薄,食到原形食物的質素。茶碗蒸更是每啖都有配料:蝦、帶子、雞肉粒、蜆肉,非常滿足😋強烈推薦蜆肉清湯拉麵,相比牛肉烏冬湯底更好食😌分享一個同事推薦嘅精明食法:自選刺身3件+丼定食唔洗食咁多飯又可以歎更多魚生,下次可以試吓!壽司10貫·蜆肉拉麵🍣🍜 $98天婦羅·牛肉烏冬定食🍤 $88吞拿魚丼 🍱 $78 #hkfoodie #sushi #japanese #food #hksushi #hkfood #ramen #tempura #shatin #newtownplaza #shatincentre #沙田 #沙田美食 #沙田壽司 #日本 #日本壽司 #定食 #拉麵 #香港美食 #香港拉麵 #香港壽司 #壽司郎 #杉玉 #減脂

:抵食之選🇯🇵壽司郎居酒屋「杉玉」

壽司+麵食+天婦羅自選定食$100有找,
同事個個都讚好👍

杉玉於2022年開幕,
當時在灣仔店大排長龍,
呢兩年想搵高質抵食壽司
我都會揀杉玉。

今次第四次來到杉玉(沙田分店)
店面乾淨企理
12:30pm到訪,直接有位🤩

壽司郎最開心係份量多,魚生鮮甜,
天婦羅更是即叫即炸,粉漿薄,
食到原形食物的質素。
茶碗蒸更是每啖都有配料:
蝦、帶子、雞肉粒、蜆肉,非常滿足😋

強烈推薦蜆肉清湯拉麵,
相比牛肉烏冬湯底更好食😌

分享一個同事推薦嘅精明食法:
自選刺身3件+丼定食
唔洗食咁多飯又可以歎更多魚生,
下次可以試吓!

壽司10貫·蜆肉拉麵🍣🍜 $98
天婦羅·牛肉烏冬定食🍤 $88
吞拿魚丼 🍱 $78

2024-02-29
2024-02-04 317 浏览
🍚杉玉最近二訪性價比極高既壽司郎居酒屋呢間同灣仔嗰間質素都非常好👍🏻🍚並玉盛合有中拖羅 拖羅 油甘魚 帆立貝等拖羅新鮮肥美油甘魚有滿滿的油脂甘香😋至愛既帆立貝就無咩特別🍚王道三貫 (自選3貫)叫左小肌 甜蝦 蔥花吞拿魚軍艦之前中環食omakase食過小肌 一試難忘呢度少少咸 岩岩好蔥花吞拿魚軍艦幾好🍚炸串盛合份量好多! 有炸蝦 炸雞 炸南瓜等全部都炸得香脆惹味尤其炸蝦保留到佢既鮮味👍🏻🍚杉玉沙田橫壆街2-16號沙田中心3樓32A及69A號舖灣仔軒尼詩道256號The Hennessy地下B及C號舖#日本 #杉玉 #日本野 #灣仔 #沙田 #黃埔 #荃灣#居酒屋 #刺身 #壽司 #帶子 #拖羅 #海膽 #toro #帆立貝 #openrice #foodie #hkfoodie #hkcafe #hkfoodblogger #hkfoodieblogger #打卡#foodphotography #食好西 #foodporn #food
🍚杉玉
最近二訪性價比極高既壽司郎居酒屋
呢間同灣仔嗰間質素都非常好👍🏻

🍚並玉盛合
有中拖羅 拖羅 油甘魚 帆立貝等
拖羅新鮮肥美
油甘魚有滿滿的油脂甘香😋
至愛既帆立貝就無咩特別

🍚王道三貫 (自選3貫)
叫左小肌 甜蝦 蔥花吞拿魚軍艦

沙田橫壆街2-16號沙田中心3樓32A及69A號舖

灣仔軒尼詩道256號The Hennessy地下B及C號舖

#日本 #杉玉 #日本野 #灣仔 #沙田 #黃埔 #荃灣
2024-02-02 308 浏览
開店初期一直都好多人排隊嘅杉玉,見到lunch time唔駛排隊,即刻試下佢嘅lunch set 先 。叫咗個牛肉烏冬壽司set,因為轉咗牛肉,原本$98/set+$15轉牛肉烏冬。 牛肉有3片,份量一般,味道不過不失 。反而10貫壽司不錯,也頗為新鮮 。另外一個set也是10貫壽司加鯛魚拉麵,竟然,用鯛魚湯熬製的湯底係好鮮甜啊😱,有數粒蜆,加上海帶及蔥粒,簡簡單單竟然如此好味😋總括黎講,lunch set係一個唔錯嘅選擇👍🏻

總括黎講,lunch set係一個唔錯嘅選擇👍🏻
2024-01-25 280 浏览
今日心思思想食日本野…所以特登OpenRice睇吓附近有邊間好揀,發現原來附近有杉玉!🤤即刻去試下!我同同事一齊都選擇左呢個以刺身為主嘅set,配麵豉湯同一碗大醋飯(可以選擇份量小飯/正常/多飯)🤗可惜嘅係冇茶碗蒸🥹令到件事未咁完美🥹🌟舟盛丼 ($128)刺身上面有多三文魚子鋪面✨食到我好滿足!有吞拿魚蓉,2件油甘魚,2件吞拿魚,2件三文魚,2件鯖魚。材料新鮮😊份量足夠!另收加一服務費,lunch 黎講,可以試完呢間,再試其他,因為呢個價錢都有好多選擇!希望餐廳可以配茶碗蒸/飲品,會更吸引食客呢❤️內在環境清幽雅致,日系,很舒適😙 ᰔ𝓛𝓾𝓷𝓬𝓱 𝓜𝓮𝓷𝓾ᰔ

🌟舟盛丼 ($128)
刺身上面有多三文魚子鋪面✨食到我好滿足!

內在環境清幽雅致,日系,很舒適😙

ᰔ𝓛𝓾𝓷𝓬𝓱 𝓜𝓮𝓷𝓾ᰔ