2016-12-06 803 浏览
今天跟朋友看完電影就去了shopping,肚子開始有點餓就隨意進了一間吃拉麵的店鋪,店內環境休閒作主打,都是以8,90後人消費作主流跟朋友各點了一個晚市套餐,價錢還算可以,食物質素一般,沒什麼驚喜
2016-12-05
  • 鰻魚飯
2016-11-26 767 浏览
星期五收工同男朋友去拍拖⋯大家都唔知食咩⋯就定個中間點再決定去到荷里活廣場都唔知食咩好⋯見哩間好似幾抵食就試下⋯我地叫佐個二人套餐⋯招牌牛油拉麵⋯無咩特別辛辣拉麵⋯唔算辣,不過味道OK二人餐有兩碗拉麵同三款小食揀!味道唔錯!餃子冇咩特別不過有六隻份量都幾多!呢個係南瓜薯餅好好味好大嚿咁多嘢食都係二百幾蚊都算抵食!

去到荷里活廣場都唔知食咩好⋯見哩間好似幾抵食就試下⋯

我地叫佐個二人套餐⋯

招牌牛油拉麵⋯無咩特別
辛辣拉麵⋯唔算辣,不過味道OK
二人餐有兩碗拉麵同三款小食揀!
味道唔錯!
餃子冇咩特別不過有六隻份量都幾多!
呢個係南瓜薯餅好好味好大嚿
咁多嘢食都係二百幾蚊都算抵食!
2016-11-23 489 浏览
荷李活廣場 出電話 泊車好方便食晏好多選擇 原來冇咗大食代札幌拉麵 睇門口廣告好吸引 (唔好信)仲有午市餐 62+18+5 +10% = $106 唔算底食拉麵+細豬扒滑旦飯+炸廣島蠔+汽水細豬扒飯~ 豬扒肉厚 炸皮脆 旦滑飯熱海鮮拉麵~ 豬骨濃湯+麵豉湯底海鮮唔鮮 只有虾2隻 尤魚細件4件 未挑虾腸 尤魚硬 有幾片熟爛紹菜 1塊青豆 芽菜冇筍 冇紫菜 冇海帶湯冇肉香味 重腥 較油膩炸廣島蠔~ 差 差 差蠔屍黑色冇肉 炸皮厚 油
荷李活廣場 出電話 泊車好方便
食晏好多選擇 原來冇咗大食代
札幌拉麵 睇門口廣告好吸引 (唔好信)
仲有午市餐

炸廣島蠔
2016-11-23
細豬扒飯
2016-10-31 525 浏览
今日同朋友黎到荷李活廣場行街, 行之前當然要食返個午飯充飢啦! 😆😆😆鑽石山本身都比較少行, 感覺好似冇乜特別嘢好食, 行到過嚟呢間食拉麵嘅餐廳, 看來好似唔駛等咁多張枱所以就決定黎呢度試下午市套餐個價錢都算幾抵食, 套餐包括有味增湯同前菜, 本身想食鰻魚定食, 不過最後尾都選擇咗食燒雞扒照燒雞扒定食$59本身食量唔算好多所以事先叫左少飯, 叫咗少飯不過對我來講依然都係咁多😅😅😅 最後都係食唔晒🙈 前菜有一個醃製食品, 小妹唔食呢d前菜所以俾咗朋友食🙈🙈🙈 米黃色嘅係一個薯菜, 以薯仔整成薯蓉, 內裏仲食到有生菜絲同蘿蔔絲, 食落口感好creamy而且味道都幾好架! 唔錯唔錯👏🏻👏🏻👏🏻至於照燒雞扒, 醬汁方面份量都適中雞排因為煎香過所以雞皮較脆身, 不過雞扒火喉控制有d失準, 令到肉質唔算好嫩滑, 食落有dd hi, 而且唔夠juicy😢不過整體而言都ok ge, 咁大個set 計埋加一都係$65

照燒雞扒定食$59
前菜有一個醃製食品, 小妹唔食呢d前菜所以俾咗朋友食🙈🙈🙈
至於照燒雞扒, 醬汁方面份量都適中

2016-10-30
2016-10-20 466 浏览
金菇牛肉卷定食,簡單又好味,薄薄嘅肥牛,緊緊把金菇抱入懷,輕輕咁煎下,加上汁,正呀,好味 ! 點咗呢個簡單嘅定食,襯番"一個人晚餐"呢個主題。呢個定食,有麵鼓湯and薯蓉,白飯大大碗,品質都okay,好鍾意佢d肥牛唔算肥,金菇嘅份量唔算少,食落口感好好 ; 旁邊仲有菜絲,好爽口。薯蓉都好錦,淡淡地,好食 ! 有時好怕d麵鼓湯好似水咁冇味,而呢度就好足料,亦有好多海帶,不過就係鹹咗dd,淡番小小就perfect喇。

2016-10-19
2016-09-17 531 浏览
中秋紅日約左個FD行飛鵝山.行左4個鐘落返黎,諗住去荷里活商場既丼丼屋食親子丼.點知係同一層經過呢間野,見到出面放左D幾令既食物模型,再係門口睇埋佢個manu,覺得幾正咁,加上又未食過呢間野;開始有D動搖.諗左一陣,決定試新野.好隨意咁入左去食.兩個人叫左幾多份量既野食,但我地都食得晒.整體食物味道OK,上菜速度快.所有炸物係即叫即炸,所以幾香.特別推介食炸雞.個炸雞好鬆軟,醃得幾好食.但如果係重口味既朋友可能會覺得味道較淡.唔緊要,佢會跟埋沙律醬,點埋個沙律醬,味道即刻提升.價錢方面合理,一個面加一個豬扒丼都係幾十蚊.兩個人叫咁多野都只係$178,已連加一.
豬扒丼
炸雞
唔記得左個名,辛辣面
咖啡豬扒蛋包飯
2016-09-16
炸雞
2016-08-28 2125 浏览
這篇食評是我在Openrice的第一篇作品。這間店是我最近經常光顧的食肆之一,主要是它們的咖喱飯比較合我的味道,加上位置比較就腳(我住西貢,乘巴士到鑽石山總站就能到),成為我的心水之選。第一次光顧是在年初農曆新年期間,當時已經是人頭涌涌,單是取籌輪候已經需要等候數十分鐘。由於大部份光顧時都是自己一個人(只有一次與家人一同光顧),所以花了很長時間試食,才寫下這食評。親子蓋飯是我的首選,因為以前曾經在東京試食「親子丼」,即是滑蛋雞肉飯,只是份量縮小一點而已,感覺跟東京吃過的感覺差不多。雞扒蓋飯的雞肉比親子蓋飯多了一點,但感覺比親子蓋飯差一點日本風味。咖哩雞扒飯是我的首選,日式咖哩汁跟一般咖哩汁不同,味道偏甜了一點。據說一般日本人煮日式咖哩汁時會加入牛肉做材料,和這個有沒有關係?奄列咖喱飯跟一般咖喱飯 差不多,分別在於多了一塊蛋包在飯上。炸雞塊咖喱飯口感比雞扒更要豐富一點,如果炸粉漿少一點可能更好。廣島炸蠔體積雖然不算大,但不會有腥味。但是,拉麵很明顯不是我的心水之選。湯底不是我預期想要的豬骨湯底,恕我直言,我懷疑我吃到味精,食後還感到有點口渴要喝水。反而烏冬我很喜歡,咖哩湯底沒有味精的味道
這篇食評是我在Openrice的第一篇作品。

廣島炸蠔體積雖然不算大,但不會有腥味。
反而烏冬我很喜歡,咖哩湯底沒有味精的味道,食完後幾乎想喝光才罷休,這間店的咖哩明顯比拉麵做得好。

總而言之,荷里活廣場適合我的食肆不多,這間店食物選擇不少,又有我喜歡食的種類,將來可以成為我的心水飯堂之一。

2016-02-09
  • 燒雞扒咖喱飯
2016-08-21 359 浏览
見OR排名咁高以為係好野,點知原來中晒伏!叫左個鰻魚飯,勁腥勁多骨,個普通拉麵一啲都唔普通,直頭係難食!最後個飯連一半都食唔晒,落去老麥食個包算啦!原來OR要求每個comment 留80字,即係迫我x多你幾句啦!

2016-08-20 1193 浏览
感覺天氣雨粉粉,真係寧願去商場行街,至少唔怕淋雨,鑽石山廣場係港鐵站直上就到,完全不怕風吹雨打,今日同Buddy去行下,而且知道韓國牌子EXO, AOA代言既SPAO開左分店,以後唔駛去荃灣了。午飯都未食就係咁行,睇下手錶已經兩點幾,見到札幌唔算多人,所以去試下。等左約15分鐘就有位,坐近門口。一坐低就有杯好香的麥茶仲有午餐食,而且午餐選擇甚多,最平$49起,我和buddy 點了:叉燒炒飯定食 $49豬扒蛋飯定食 $49另再加炸生蠔。由於之前不斷傾計,飲左杯麥茶想請位女侍應加茶時(無乜表情)。一個男侍應替我們添茶後,原來個茶壺漏水,所以一邊斟茶一邊漏水到地下,我都怕地滑滑倒食客,我望住佢,佢望住我,然後就走開左。以為佢明白但原來唔明,下次提下好d, 男侍應走得, 個位女侍應拎住茶壺過黎想添茶時, 見到我地已加茶, 竟然笑向住對講機講 : 邊差個幫我斟左茶???? 頓時馬上O咀, 因為其他食客都講到, 可能職員太年輕吧 !叉燒炒飯定食食物好快到左,叉燒炒飯有點鹹,但炒得夠香。但以LUNCH 計炒飯份量完全唔夠, 感覺似一個兒童餐, 麵鼓湯係開粉, 所以不太大有要求,薯蓉貼有點驚喜, 細細

一坐低就有杯好香的麥茶
叉燒炒飯定食 $49
豬扒蛋飯定食 $49

另再加炸生蠔。

叉燒炒飯定食
食物好快到左,叉燒炒飯有點鹹,但炒得夠香。但以LUNCH 計炒飯份量完全唔夠, 感覺似一個兒童餐, 麵鼓湯係開粉, 所以不太大有要求,薯蓉貼有點驚喜, 細細舊, 可能炒飯較鹹所以吃了淡淡的薯蓉感覺中和左
豬扒蛋飯定食
見到炒飯咁細碟, 估唔到豬扒蛋飯咁大碗, 豬扒炸得普通, 皮與豬扒基本上全部分開,如果唔想咁熱氣淨食豬扒就無問題既。滑蛋尚滑
炸生蠔
差不多食晒先上, 炸得金香香口, 碟上放滿椰菜, 但太生, 完全不能放入口, 感覺太浪費
整體就普普通通, 食物質素比職員質素為好, 希望公司能好好改善一下員工的服務, 相信會更好 !
2016-07-29 608 浏览
好耐冇去荷里活廣場,印象中既荷里活廣場係仲未有Taste, 但係如果玩Pokemon Go 荷里活廣場係一個好地方 1) 中庭個位有叉電 又成日有人開櫻花 2) 尋日係個到第一次捉到隻鴨嘴火龍(CP 944) , 隔黎又有公園, 不失為Pokemon Go 好地方。講番食野!我地一行三人去左札幌拉麵 Miso No.1 x 辛味屋食飯,岩岩開正係甘味烏冬隔黎。甘味就成日係觀塘APM食(不過個邊好似冇壽司),咁就試下新野!七點幾岩岩食飯時間,都要等成半個中。三個人一堆黎就有茶(服務好好),睇下Menu 主食都係拉麵、咖哩飯、蓋飯同奄列飯(見到人食賣相不錯)我地就叫左一個超值2人套餐 (二個主食(部分主食要加錢eg. 鰻魚飯) +三個小食) 同埋一個蓋飯餐( 跟湯跟沙津) 。1. 招牌牛油拉麵女孩子份量,都算足料,送埋一大舊(真係大)牛油撈落D湯到,撈完之後又冇一點點又冇油。麵質係好既,但係叉燒就比較一般,但係個湯偏咸同勁口喝。2. 自家製餃子外面二人餐平時最多都係四粒,今次呢個有成六粒!!!真係即叫即做,里面就係蔥花同豬肉,配埋佢個餃子汁,真係唔錯!3. 炒茹雖然細份左D但係都炒得好入味

1. 招牌牛油拉麵
2. 自家製餃子
3. 炒茹
雖然細份左D但係都炒得好入味,但係都係偏咸
4. 燒魷魚
普普通通,但係大小不一,有D就得一條/有D就幾條痴埋一齊
5. 鰻魚飯
Sorry 冇影到相,但係賣相一般同埋。。。真係好細碗!!!!!!
鰻魚得一塊同埋飯勁少(我諗外面一碗都無),個汁份量就多,但係有D”傑",撈飯都幾好味。。但係魚質好一般,偏un..不易咬。

味道就好一般,男仔黎講又真係唔算飽肚。但係相對其他日本餐廳,埋單都係一百蚊一個。而家仲可以儲印花。50蚊/個

题外话/补充资料: 有得儲印花--50蚊/個 儲夠指定印花數目就有現金券 用銀聯卡有九折 小食比主食好吃
2016-07-28
  • 自家製餃子
2016-07-27 466 浏览
天氣太熱,去商場吹冷氣及食午飯上次食完甘味,今次去隔離果間飯一來到,我聞到喱的香味,起初都怕辣,但食咗一啖發都唔係好辣再咬一啖炸雞,除咗外皮比較熱氣,肉質都幾有彈性。蛋包飯味道唔錯,佢本身淡淡地,用來撈咖喱一流。
天氣太熱,去商場吹冷氣及食午飯

上次食完甘味,今次去隔離果間
日式咖喱炸雞蛋包飯
再咬一啖炸雞,除咗外皮比較熱氣,肉質都幾有彈性。

蛋包飯味道唔錯,佢本身淡淡地,用來撈咖喱一流。
2016-07-18
2016-07-24 438 浏览
放工之後約咗朋友係鑽石山攞野順便食個飯,札幌拉麵好耐之前食過一次,個陣都覺得唔錯,去到等咗一陣就有位。見到餐牌又想食拉麵又想試咖哩飯,最後兩樣都叫,兩個人Share食首先雜錦拉麵,有豬軟骨、叉燒、木耳、粟米、雞蛋和蟹柳。拉麵比較硬同有皂水味 湯底唔會話好咸。豬軟骨好淋,雞蛋係全熟的,如果係半熟蛋會D吉列雞扒奄列咖哩飯,雞扒肉雞嫩滑外層炸得香脆,奄列蛋好滑,日本咖哩唔辣有少少的甜味,朋友都可以食得到
雜錦拉麵
湯底唔會話好咸。豬軟骨好淋,雞蛋係全熟的,如果係半熟蛋會D
吉列雞扒奄列咖哩飯
2016-07-14
  • 吉列雞扒奄列咖哩飯
2016-07-21 365 浏览
午市食左個滑蛋豬扒蓋飯塊豬扒明顯係炸完放左好耐D皮淋晒D味道仲差過銀x哩跟住杯凍奶荼,奶味極重,難飲至極服務差,仲要同人疊枱,比餐個個問都唔問就放係枱咁都要收加一性價比極低一句講晒,仲差過M記
午市食左個滑蛋豬扒蓋飯
塊豬扒明顯係炸完放左好耐
D皮淋晒
D味道仲差過銀x哩

跟住杯凍奶荼,奶味極重,難飲至極
服務差,仲要同人疊枱,比餐個個問都唔問就放係枱
咁都要收加一
性價比極低

一句講晒,仲差過M記

在門外看看餐牌 晚餐價錢由$6x-$8x一個人 還有幾款二人餐 價錢合理 可以食下!叫左二人餐$192,要加一!可以選兩款飯或拉麵加3個小食,我地揀左咖哩飯 叉燒拉麵 牛舌串燒 雞翼配豬軟骨串燒 煎魚餅!我唔記得影低相添!咖哩飯: 好多咖哩汁,但材料少。得好少肉,薯仔等,咖哩汁唔夠味,麻麻地。叉燒拉麵:熱辣辣豬骨湯底,可惜又係唔夠味,麵條吸不到湯既味道,叉燒份量算多,但不夠軟,比咖哩飯好一點,但都係無特別!雞翼配雞軟骨串:串燒夠熱,感覺剛剛燒好,雞翼已經開骨壓扁了,食得好方便,如果落d辣粉或鹽會更惹味!雞軟骨串極度推介,每粒軟骨都配有少許雞肉,食落硬得黎又軟,而且更有肉汁!魚餅沒特別,就係日式魚蛋配上燒汁,唔夠彈牙!所有都吃完,但牛舌還未到!問一問侍應,之後佢話牛舌無曬了=.=,再另選一種!為何不早點交待?問才告知!最後又選了雞軟骨串!串燒幾好,個飯麵好像沒特別,未必會再黎食!
叉燒拉麵
雞翼  雞軟骨
魚餅沒特別,就係日式魚蛋配上燒汁,唔夠彈牙!
串燒幾好,個飯麵好像沒特別,未必會再黎食!
  • 雞軟骨串燒
2016-06-07 851 浏览
:二人套餐 兩款拉麵或飯🍜 三款小食 $192份量十足!大食既情侶或者朋友仔絕不可錯過~👫拉麵我揀左豬軟骨拉麵Pork Cartilage Ramen(+$15)媽媽揀左辛辣拉麵 Hot & Spicy Ramen(+$10)。拉麵湯底不過不失,麵質還可以不過豬軟骨唔夠軟我宜家已經好少可以再食到好嫩骨係半透明好似果凍咁既豬軟骨拉麵了😭阿媽個辛辣就冇咩特別,唔算辣 比較一般。至於小食,左:燒雞翼2串,雞軟骨2串;右:北海道南瓜炸薯餅🎃串燒唔夠熱,所以唔算太惹味。但薯餅好有驚喜!!超好味 南瓜味好香重點係炸得好脆,又唔會過分油膩😍另一款小食係自家制餃子😂餃子皮夠薄 餡都唔差,唯一係唔夠脆,感覺浪費左👉🏾👈🏾
:二人套餐 兩款拉麵或飯🍜 三款小食 $192
份量十足!大食既情侶或者朋友仔絕不可錯過~👫

拉麵湯底不過不失,麵質還可以
不過豬軟骨唔夠軟

阿媽個辛辣就冇咩特別,唔算辣 比較一般。

至於小食,
左:燒雞翼2串,雞軟骨2串;
右:北海道南瓜炸薯餅🎃

串燒唔夠熱,所以唔算太惹味。
但薯餅好有驚喜!!超好味 南瓜味好香
重點係炸得好脆,又唔會過分油膩😍

另一款小食係自家制餃子😂
餃子皮夠薄 餡都唔差,唯一係唔夠脆,感覺浪費左👉🏾👈🏾