2025-03-19 493 浏览
位於九龍尖沙咀棉登徑嘅居酒屋「KIDO 木戶」店內有日籍大廚木村潤一郎坐鎮主打九州宮崎炭火燒及博多串燒餐廳最大特色係採用日本橡木製備長炭以明爐炭火直燒喺香港具備明火炭爐餐廳真係少之又少㗎!餐廳門面私隱度高,當日食飯有遇到城中名人餐廳入面有個開放式廚房,設備算講究,通風夠好即使坐吧枱都唔會成身油煙味可以近距離觀賞師傅喺猛烈炭火下炮製料理𓇬 自家製香蒜蟹味噌配蔬菜條 $168蔬菜新鮮爽脆,有蘆筍、西芹、青瓜等而蟹味噌則用熱鍋及蠟燭座熱蟹味噌濃稠唔腥,濃濃蟹膏鮮味充斥口腔食完蔬菜條侍應唔會收走蟹味噌用嚟撈飯或者同其他燒物一齊食都夾😆𓇬 炭火燒黑椒德島阿波尾雞雞腎 $78睇住師傅喺炭網不停翻滾雞腎燒好後放喺吧枱上,香氣撲鼻雞腎彈牙帶炭火煙熏香,燒得恰到好處可蘸點特製辣醬,辛香味道令雞腎越嚼越香𓇬 日本香蔥豚肉卷 $43豚肉卷大大卷,香蔥份量亦都唔少豬肉選用北海道十勝豚肉食材好即使簡單調味就已經好食豚肉卷用炭火燒後表面焦香,肉質嫰夠多汁我見師傅燒製時會喺香蔥灑上水所以啲香蔥唔會燒得太乾身而且保持到水份💦𓇬 總廚特別限定極上炭烤蒲燒日本鰻魚 $398師傅將鰻魚燒好後隨即放上炭火燒香爐加熱保溫鰻魚肉
位於九龍尖沙咀棉登徑嘅居酒屋「KIDO 木戶」
店內有日籍大廚木村潤一郎坐鎮
主打九州宮崎炭火燒及博多串燒
餐廳最大特色係採用日本橡木製備長炭以明爐炭火直燒
喺香港具備明火炭爐餐廳真係少之又少㗎!

餐廳門面私隱度高,當日食飯有遇到城中名人
餐廳入面有個開放式廚房,設備算講究,通風夠好
即使坐吧枱都唔會成身油煙味
可以近距離觀賞師傅喺猛烈炭火下炮製料理

𓇬 自家製香蒜蟹味噌配蔬菜條 $168
蔬菜新鮮爽脆,有蘆筍、西芹、青瓜等
而蟹味噌則用熱鍋及蠟燭座熱
蟹味噌濃稠唔腥,濃濃蟹膏鮮味充斥口腔
食完蔬菜條侍應唔會收走蟹味噌
用嚟撈飯或者同其他燒物一齊食都夾😆

𓇬 炭火燒黑椒德島阿波尾雞雞腎 $78
睇住師傅喺炭網不停翻滾雞腎
燒好後放喺吧枱上,香氣撲鼻
雞腎彈牙帶炭火煙熏香,燒得恰到好處
可蘸點特製辣醬,辛香味道令雞腎越嚼越香

𓇬 日本香蔥豚肉卷 $43
豚肉卷大大卷,香蔥份量亦都唔少
豬肉選用北海道十勝豚肉
食材好即使簡單調味就已經好食
豚肉卷用炭火燒後表面焦香,肉質嫰夠多汁
我見師傅燒製時會喺香蔥灑上水
所以啲香蔥唔會燒得太乾身而且保持到水份💦

𓇬 總廚特別限定極上炭烤蒲燒日本鰻魚 $398
師傅將鰻魚燒好後隨即放上炭火燒香爐加熱保溫
鰻魚肉質柔軟,醬汁甜中帶鹹
可以撒上山椒粉或放上山葵
帶出清新微辣感,多一份層次

𓇬 總廚木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞1956年 $188
除咗炭烤菜式外,南蠻炸雞都值得一試
去過宮崎應該都有食過南蠻炸雞
木村潤一郎父親正正就係九州宫崎食府「Ogura」創辦人,當年參與開發南蠻炸雞,其後更成為名物
木村潤一郎就將父親嘅祖傳秘方帶嚟香港
大家唔洗飛日本都可以食到正宗南蠻炸雞啦!
炸雞尺寸大,外層酥脆,雞肉軟嫩又爆汁
配上甜醋及厚厚一層嘅自家製他他醬
非常開胃好送飯,配酒食都一流😉

𓇬 自家製蒜味辣油生蛋拌飯 $88
叫咗炸雞同鰻魚好自然就想叫碗飯食
呢碗拌飯嘅份量適合3-4人分食
篤穿蛋黃再撈勻炸蒜及其他材料
辣度唔算高,蒜香濃郁🧄

𓇬 炸宮前丸子 $48
宮前糰子係日光名物,食起嚟黏糯帶空氣感
配搭甜潤黑糖漿同脆米,微甜而不膩
2025-03-15 492 浏览
去過呢間餐廳幾次,每一次都係非常滿意,好好食,特別係個雞扒做得非常出色,仲有燒鰻魚,價錢正常,地點位置亦都非常方便,經常諗唔到去邊度食都會嚟呢間餐廳介紹俾朋友。
2025-03-06 516 浏览
今次「KIDO木户」與日本國宮崎縣政府香港事務所再度合作🎉🎉最掛住就係佢哋用日本橡木製備長炭炭卷後嘅片光陣陣炭火香味,當然不少得主廚靈魂人物日藉主廚木村潤一郎嘅加持啦,突顯出宮崎時令食材嘅魅力~-✨KIDO木户宮崎特色限定料理(由2月1日至3月31日)✨宮崎A5和牛朴葉燒伴牛蒡意大利醋 $438元祖Ogura南蠻雞頸肉 1956 $168宮崎地頭雞玉子濃湯 $78炙燒自家製日南醬油漬金槍魚一夜干 $88宮崎金桔魚麵 $178宮崎日向夏 $128首先品嚐「宮崎地頭雞玉子濃湯」先香濃粟米湯配上蛋花,再來就到「元祖Ogura南蠻雞頸肉 1956」先浸出他他醬,再慢慢食到黑醋味,減輕雞頸肉的油膩感。然後到清爽淡淡香金桔🍊「宮崎金桔魚麵」已經係第2次食呢款香濃魚麵,係真係由魚製成的烏龍麵!到醬香濃郁的「炙燒自家製日南醬油漬金槍魚一夜干」,同埋最具充滿炭火香味的「宮崎A5和牛朴葉燒伴牛蒡意大利醋」麵豉醬配上切粒和牛上面再灑上蒜片,簡直就you made my day !喜歡惹味可再沾上7味粉!最後由🍋‍🟩「宮崎日向夏 」🍋作為完結,完全💯!柚子清新(冇乜酸味)白衣部分有少少橙嘅清甜味!Nice~-

✨KIDO木户宮崎特色限定料理(由2月1日至3月31日)✨
宮崎金桔魚麵
宮崎金桔魚麵 $178
宮崎日向夏 $128

宮崎日向夏
Overall 嚟講真係好啱初春時候冇乜胃口嘅時候去食🩷大家不訪試吓~
2025-02-27
元祖Ogura南蠻雞頸肉 1956
宮崎地頭雞玉子濃湯
炙燒自家製日南醬油漬金槍魚一夜干
宮崎金桔魚麵
2025-03-06 386 浏览
✨宮崎地頭雞玉子濃湯湯夠濃厚 黑椒味突出 帶蛋香✨元祖0gura南蠻雞頸肉1956南蠻雞頸肉 外層微脆 肉質結實帶爽配上酸甜他他醬 味道幾夾✨炙燒自家製日南醬油漬金槍魚一夜干金槍魚一夜干 夠入味 乾身結實 加少少檸檬汁 味道多一份酸香又或者可以點啲蛋黃醬提味✨宮崎A5和牛朴葉燒伴牛蒡意大利醋用上宮崎A5和牛 和牛肉質軟腍 油香十足 配上乾脆炸蒜片 同意大利醋 調味帶酸甜 配搭幾特別✨宮崎金桔魚麵魚麵鬆軟微爽彈 帶淡淡柑桔香 配上腐皮 索湯後多一份清新香味✨宮崎日向夏桔橘味道清新 果肉細緻總結:食物配搭有特色日式居酒屋環境 服務正常
✨宮崎地頭雞玉子濃湯

桔橘味道清新 果肉細緻

總結:食物配搭有特色
日式居酒屋環境 服務正常
2025-03-06 330 浏览
KIDO木户推出季節限定嘅宮崎特色菜單,將地道宮崎美食帶嚟香港,為大家帶嚟與別不同嘅精緻美味。今次嘅特別菜單做到3月31日,把握時間過嚟啦🥳🥳🥳🥳😉😉😉⭐宮崎特色限定料理菜式⭐🔆宮崎A5和牛朴葉燒伴牛蒡意大利醋宮崎牛係日本知名黑毛和牛,肉質鮮嫩,油花分佈均勻,配上特製意大利香醋牛蒡汁,置於新鮮的朴葉上,透過長炭慢火燒烤,令牛肉吸收獨特的香味,品嚐到宮崎牛極致細膩口感🔆宮崎地頭雞腿肉炭火鐵板燒「地雞炭火燒」係源自宮崎縣嘅地道料理,新鮮雞腿肉置於炭火上,淋上雞油,以大火直烤,釋放出的油脂會形成獨特炭燻香氣,香氣四溢,口感扎實滑嫩,肉汁更會爆發而出🔆宮崎地頭雞玉子濃湯湯品的材料源自宮崎,用上地頭雞雞殼,熬製而成的濃郁白湯,口感濃厚,配上滑嫩蛋花,充滿暖意的湯品🔆炙燒自家製日南醬油漬金槍魚一夜干宮崎縣傳統鄉土料理,金槍魚嚟自宮崎縣日南市,經過甜香醬油漬製及在醬油中浸泡一夜,充分吸收醬油香氣,增添肉質鮮美,口感扎實鹹香,燒至微焦,外層略帶香脆,係唔錯嘅下酒小菜🔆宮崎金桔魚麵魚麵是宮崎日南市特色產品,主要由當地鰍魚魚肉製成,鮮美可口。配上糖度超過16度的完熟金柑「Tamatama」,展現了宮崎縣優

⭐宮崎特色限定料理菜式⭐
🔆宮崎A5和牛朴葉燒伴牛蒡意大利醋

🔆宮崎地頭雞腿肉炭火鐵板燒

🔆宮崎地頭雞玉子濃湯

🔆炙燒自家製日南醬油漬金槍魚一夜干

🔆宮崎金桔魚麵
魚麵是宮崎日南市特色產品,主要由當地鰍魚魚肉製成,鮮美可口。配上糖度超過16度的完熟金柑「Tamatama」,展現了宮崎縣優質食材同獨特風味,魚麵湯底鮮香,同樣有驚喜

🔆宮崎日向夏
嚟自宮崎縣的獨特柑橘品種,清新脆口,鬆軟香甜的白色內皮及清爽微酸的黃色果肉可以一同品嚐,嘅清甜又帶有柑橘皮酸香,而且水份極多,每一口都感受到爆汁滋味

木戶
尖沙咀棉登徑8號地下G12-13號舖

@miyazaki.pref.hk @kido.hk @peony1006
#宮崎祭 #VisitMiyazaki #kidohk #木戶 #香港餐廳 #高性價比 #打卡餐廳 #網紅餐廳 #必食餐廳 #香港美食 #香港餐廳 #香港必食 #美食推薦 #約會餐廳 #聚會餐廳 #餐廳推薦 #香港博主

2068 浏览
2025-02-05 208 浏览
我最近喺你哋平台上訂咗一間餐廳,約咗朋友1:30食午飯,結果佢哋喺2:15就開始趕客,實在令人失望。明明網站上寫明食肆到3:00先完場,點解會咁早趕人?我哋一行人都係想安心享受一餐,唔想被打斷。而且,員工嘅服務態度非常惡劣,唔止冇禮貌,仲令我哋感到好唔自在。這樣的經歷真係影響咗我對餐廳的印象,也影響咗我對你哋平台的信任。我希望你哋可以好好調查呢件事,並且向該餐廳反映這個問題,避免其他顧客再遇到同樣的情況。
2025-02-05
2025-02-01 614 浏览
因本人是炭燒食物愛好者這店是以炭燒為主打,所以就過來了一入店沒有聞到炭香心想應該因為還沒開大火,所以聞不到?結果是全餐飯,差不多滿座的時候也聞不到旁邊枱有人叫炭爐上桌的菜,也聞不到侍應的服務:問非所答而且也不主動食物:完全沒有炭燒香味串燒質地似是電爐烤乾講不上好食完全沒有juicy的感覺燒得有點乾最多只是能入口不會拉肚子的狀況店中的炭爐是裝飾用的嗎?我明現在物價是比較貴但同區有更多更合理選擇我會轉去支持更有水準的店
因本人是炭燒食物愛好者

這店是以炭燒為主打,所以就過來了

一入店沒有聞到炭香

心想應該因為還沒開大火,所以聞不到?

結果是全餐飯,差不多滿座的時候也聞不到

旁邊枱有人叫炭爐上桌的菜,也聞不到

侍應的服務:問非所答

完全沒有juicy的感覺
燒得有點乾

最多只是能入口
不會拉肚子的狀況

店中的炭爐是裝飾用的嗎?

我明現在物價是比較貴

但同區有更多更合理選擇

我會轉去支持更有水準的店
2025-02-01
2025-01-09 584 浏览
最近訂咗木户居酒屋🏮因新出了「日本產豚肉祭」盛宴好吸引!北海道白樺豚明太子紫蘇卷外層包裹著肉脂平均的梅頭肉,內層則是鹹香明太子及紫蘇葉,明太子的鹹香更顯豚肉的甜美,加上清新的紫蘇好特別北海道白樺豚豆苗卷醬汁燒的白樺豚腩肉片,肥而不膩的油香增添豆苗的滋味,添上藍莓醬點綴,酸甜味跟豚肉油香是絕配北海道白樺豚金橘沙律配自家製胡麻醬灼了的白樺豚軟滑可口,跟清香的日本金橘做成沙律相輔相成,加上自加調配的胡麻醬料的特色沙拉🥗北海道白樺豚冬野菜「建長湯」有說「建長湯」是七百多年前的美食,主廚取其精粹,用白樺豚腩肉,加上旺菜、冬菇、大蔥等大量冬野菜炮製,將豚肉的香甜加以昇華,十分暖心❤️還有總廚特別限定極上蒲燒鰻魚及炸宮前丸子🍡 ,實在滿足❤️
最近訂咗木户居酒屋🏮因新出了「日本產豚肉祭」盛宴好吸引!

北海道白樺豚明太子紫蘇卷
北海道白樺豚豆苗卷
北海道白樺豚金橘沙律配自家製胡麻醬
北海道白樺豚冬野菜「建長湯」
還有總廚特別限定極上蒲燒鰻魚及炸宮前丸子🍡 ,實在滿足❤️
2025-01-09 547 浏览
位於九龍尖沙咀「棉登徑」的「KIDO木户」,主打宮崎炭火燒和博多串燒,餐廳以明爐炭火烹製傳統宮崎和九州鄉土料理,讓每道菜餚散發著濃郁的炭火香氣🔥「木户」門口裝潢源自日本古代小型劇場常見的小木門,內𥚃裝修風格古色古香,以招牌雞肉串燒作為賣點,更特別以從日本奈良引進被當地視為頂級美味而受到追捧的「大和妃子雞」為主食材,及由日籍總廚木村潤一郎先生以其祖傳秘方呈獻的「元祖宮崎南蠻雞1956」。今晚和友人嚟到品嚐「木户」最新推出「日本產豚肉祭」盛宴,來自北海道白樺豚,口感卻更加爽滑而不油膩,讓人回味無窮😋⭐️木户「日本產豚肉祭」五款為期間限定菜式🐷北海道白樺豚明太子紫蘇卷 外層包裹著豐富的梅頭肉,內含鹹香的明太子與清新的紫蘇,明太子的鹹香更顯豚肉的甜美🐷北海道白樺豚豆苗卷醬汁燒的白樺豚腩肉片,肥而不膩的油香增添豆苗的滋味,添上藍莓醬點綴,酸甜味跟豚肉油香是絕配🫶🐷北海道白樺豚金橘沙律配自家製胡麻醬灼了豚肉軟滑可口,配上清香的日本金橘和新鮮沙律菜,再加上自加調配的胡麻醬料,芝麻香濃惹味,是口感十足又清新的沙律🐷自家製鹽麴北海道白樺豚炭火燒炭火燒烤誘人可口,自家製鹽麴將白樺豚肉變得更嫩滑,配上香蔥和芝

⭐️木户「日本產豚肉祭」五款為期間限定菜式
🐷北海道白樺豚明太子紫蘇卷

🐷北海道白樺豚豆苗卷
醬汁燒的白樺豚腩肉片,肥而不膩的油香增添豆苗
的滋味,添上藍莓醬點綴,酸甜味跟豚肉油香是絕配🫶

🐷北海道白樺豚金橘沙律配自家製胡麻醬

🐷自家製鹽麴北海道白樺豚炭火燒
炭火燒烤誘人可口,自家製鹽麴將白樺豚肉變得更嫩滑,配上香蔥和芝麻,香氣十足,配一口梅酒更加滋味

🐷北海道白樺豚冬野菜「建長湯」
木村主廚取其精粹,用白樺豚腩肉,加上旺菜、冬菇、大蔥等大量冬野菜炮製,將豚肉的香甜加以昇華,湯頭非常清甜,為寒冬帶來溫暖的美味

▪️明太子宮崎南蠻炸雞1956年
由總廚家族祖傳秘方,炸雞外層香脆,内質鮮嫩而且雞味濃郁,配合鹹香惹味的明太子他他醬,每一口都滋味無窮

▪️總廚特別限定極上日本蒲燒鰻魚
每一啖鰻魚都展現到師傳炭烤火侯控制既功架,完全保留到鰻魚鮮美,表面呈現酥脆口感,內裏軟嫩多汁,配合鰻魚的最佳拍檔山椒粉和師傅即磨Wasabi,極致美味

▪️炸宮前丸子
即是炸糯米丸子,外層超級香脆內層軟糯,沾上美味的黑糖和彩色脆米,超級美味,大滿足的飯後甜品
  • 北海道白樺豚金橘沙律配自家製胡麻醬
  • 北海道白樺豚冬野菜「建長湯」
2025-01-08 486 浏览
木户居酒屋舉行咗「日本產豚肉祭」盛宴,北海道白樺豚生長於北海道的純淨白雪和自然美景之中,口感卻更加爽滑而不油膩。木戶將傳統日式風味與北海道白樺豚完美結合,帶嚟不能錯過嘅味覺盛宴😍😍😍😍😜😜😜😜🎊「2025日本產豚肉祭」期間限定菜式:🎊⭐北海道白樺豚明太子紫蘇卷 外層包裹著豐富的梅頭肉,內含鹹香的明太子與清新的紫蘇,感覺相當清新,紫蘇亦有解膩嘅效果⭐北海道白樺豚豆苗卷醬汁燒製白樺豚,香濃多汁,配上豆苗及藍莓醬,酸酸甜甜,口感極為豐富⭐自家製鹽麴北海道白樺豚炭火燒肉質極為嫩滑,炭火燒烤誘人可口,鹹香滋味,佐酒必選⭐北海道白樺豚金橘沙律配自家製胡麻醬搭配自家製胡麻醬,帶來濃郁的芝麻香氣,金橘香甜,令沙律口感味道變得有層次⭐北海道白樺豚冬野菜「建長湯」湯底非常鮮甜,據說係用咗根莖蔬菜及昆布熬煮湯頭嘅精進料理,將白樺豚肉香味全面昇華,一碗令人滿足嘅暖湯🎁🎁活動期間,凡惠顧「日本產豚肉祭」限定菜單的顧客,將獲贈「幸運利是封🧧」一套,數量有限,送完即止!嚟到木户,必點招牌⭐祖傳秘方明太子宮崎南蠻炸雞1956年,⭐總廚特別限定極上日本蒲燒鰻魚同⭐炸宮前丸子,呢幾款都係經典嘅人氣菜式呢,快啲約埋你嘅另一

🎊「2025日本產豚肉祭」期間限定菜式:🎊
⭐北海道白樺豚明太子紫蘇卷

⭐北海道白樺豚豆苗卷

⭐自家製鹽麴北海道白樺豚炭火燒
肉質極為嫩滑,炭火燒烤誘人可口,鹹香滋味,佐酒必選

⭐北海道白樺豚金橘沙律配自家製胡麻醬

⭐北海道白樺豚冬野菜「建長湯」

嚟到木户,必點招牌⭐祖傳秘方明太子宮崎南蠻炸雞1956年,⭐總廚特別限定極上日本蒲燒鰻魚同⭐炸宮前丸子,呢幾款都係經典嘅人氣菜式呢,快啲約埋你嘅另一半或者call齊朋友一齊過嚟啦😆😆

KIDO木户
地址 : 尖沙咀棉登徑 8 號地下 G12-13 號舖
上網search到呢間居酒屋近排出咗期間限定北海道白樺豚祭,聽講呢隻豚肉肉質特別香,係日本既國產上等豬,所以就打咗去book位食。以為間鋪細細間,打去時都容易book位,我地18:00入座,但到18:30都已經full house,完全唔知原來間店咁有人氣!因為我地有成5個人,決定叫多d唔同既料理試盡佢。我地叫咗期間限定既幾款香樺豬料理同牌上話推介既料理,呢間居酒屋都係主打炭火燒物為主。明太子紫蘇豚肉卷 ($47) 呢個卷真係超好味!明太子嘅鹹香加上紫蘇嘅清香,包住嫩滑嘅豚肉,口感層次豐富,食完真係想再嚟一份!豆苗豚肉卷($43) 🌱紫酥卷之後就到呢個限定菜式。豆苗新鮮爽口,比層層肥美豚肉包住,咬下去真係好滿足白桦豚肉金橘沙律($178) 🥗沙律上面有新鮮金橘,配搭白桦豚肉,味道酸酸甜甜,清爽又開胃白桦豚肉野菜湯 ($128) 🍲湯底清淡又鮮美,白桦豚肉同新鮮蔬菜煮出嚟,暖心又滋補,食完真係好舒服炭火燒豬梅片($108) 🔥呢個炭燒得啱啱好,外脆內嫩,味道超級正,搭配少少醬汁,食到停唔落手!總廚木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞($188) 🍗 呢個炸雞原來係呢到既名物,幾乎每一堂都會叫!外

明太子紫蘇豚肉卷 ($47)

豆苗豚肉卷($43) 🌱

白桦豚肉金橘沙律($178) 🥗
沙律上面有新鮮金橘,配搭白桦豚肉,味道酸酸甜甜,清爽又開胃

白桦豚肉野菜湯 ($128) 🍲

炭火燒豬梅片($108) 🔥

總廚木村先生家族秘傳宮崎南蠻炸雞($188) 🍗
呢個炸雞原來係呢到既名物,幾乎每一堂都會叫!外脆內嫩,秘製醬汁香味濃厚,硬有d似蛋黃醬加千島醬既味,加埋一粒粒青瓜蔥碎,口感好好,食過一次就會中毒,絕對係必點!

總廚特別限定碳火燒鰻魚($398) 🐟
鰻魚menu上有大概三款,一款係碳火燒鰻魚$298,一款係白鰻魚,見到呢款貴一百蚊又寫住總廚限定,問問店員,原來呢款係呢到主廚會親自落場燒既名物鰻魚,鰻魚既質素亦會唔同d。果然,鰻魚質地滑嫩,搭配特製燒醬汁,同碳火燒出既碳香,真係無法抗拒,唯一係個皮燒得唔夠脆

炸日式醬油丸子($48) 🥢
最後叫咗個甜品,係燒小丸子,外面酥脆,裡面嘅醬油味真係香噴噴,作為小食好適合

賣單總共 約$1,200雖然唔算平,但每一樣都算值得,如果你鍾意食豬肉同日本料理,都推介黎試下呢款白樺豚料理。
2025-01-01 545 浏览
去尖沙咀搵嘢食,諗唔到食咩,就試左依間。假期都仲有午市定食,其實都抵。純粹個人喜好,叫左 海鮮山芋鐵板燒定食 和 宫崎南蠻雞鐵板燒。所有午市定食都有前菜、沙律、茶碗蒸、白飯、湯、漬物同甜品,其實好飽。海鮮山芋鐵板燒,因為好少見又未食過,就試試佢,個樣似大阪燒果類,但入面係山芋,即係有少少黏,鍾意食d黐笠笠嘅嘢嘅人,可以試下,幾過癮。宫崎南蠻雞鐵板燒,一大塊雞扒,味道同炸雞一樣但變左燒嘅。總括黎講,有平有貴,但份量質素唔會比少你,仲要環境都算舒服。
去尖沙咀搵嘢食,諗唔到食咩,就試左依間。
假期都仲有午市定食,其實都抵。
宫崎南蠻雞鐵板燒,一大塊雞扒,味道同炸雞一樣但變左燒嘅。

午餐
2024-12-31 572 浏览
主打明爐炭火烹製菜式🥢KIDO木户主廚木村先生推出🍂秋季限定菜式 最近引進日本🇯🇵奈良地區享譽盛名「大和妃子雞」~係到品嚐到各種部位頂級雞肉,是全港唯一能夠提供此獨特食材的餐廳😍🥢宮崎風炭火燒雞冠 特別喜歡KIDO木户🪵以明爐炭火烹製特選高溫蒸燒的日本橡木製備長炭~令食物更具有炭火香味!燒雞冠入口彈牙🥢明太子宮崎南蠻炸雞肉嫩多汁外層酥脆配上大量明太子+沙律醬香而不油膩!口感好好!🥢松露日本鰻魚玉子海苔卷 滑溜嘅玉子配上日本燒鰻魚同松露香味非常夾🥢野菌汁燴鐵板燒厚揚豆腐厚揚豆腐吸收野菌汁嘅精華~濕潤又入味🥢蘋果豚肉卷🫔~清香又好味🥢雲丹豆腐拌名古屋棊子麵~麵條彈牙又掛汁每啖食到濃郁蛋黃香木戶📍尖沙咀棉登徑8號地下G12-13
主打明爐炭火烹製菜式🥢KIDO木户
「大和妃子雞」~係到品嚐到各種部位頂級雞肉,
是全港唯一能夠提供此獨特食材的餐廳😍

🥢宮崎風炭火燒雞冠

特別喜歡KIDO木户🪵以明爐炭火烹製
特選高溫蒸燒的日本橡木製備長炭~
令食物更具有炭火香味!燒雞冠入口彈牙

🥢明太子宮崎南蠻炸雞

肉嫩多汁外層酥脆配上大量明太子+沙律醬
香而不油膩!口感好好!

🥢松露日本鰻魚玉子海苔卷

每啖食到濃郁蛋黃香

木戶
📍尖沙咀棉登徑8號地下G12-13

2073 浏览
位於尖沙咀,專注宮崎炭火燒和博多串燒,提供獨特的美食體驗。餐廳以明爐炭火烹製頂級大和妃子雞,菜餚散發濃郁炭火香氣,營造典雅氛圍,讓食客享受正宗的九州風味。先來清甜滋味福岡水果作開胃之選,讓味蕾瞬間活躍起來。接下來是傳承自總廚家族的秘方的明太子宮崎南蠻炸雞,厚切的雞腿肉經過三炸三回鍋,外脆內嫩,淋上明太子沙律醬,風味無與倫比。炭火直烤的長崎吞拿魚則是特別體驗,半熟的火炙技術讓每一口都散發著濃郁的炭香,甜味十足,令人陶醉。免治鵝肝牛舌吉列餅外脆內嫩,搭配特製的味噌醬,濃郁的口感讓人驚喜不已。而自家製蒜味辣油生蛋拌飯亦是我的最愛,香濃的蒜味和滑順的生蛋,搭配紫菜更添風味。

先來清甜滋味福岡水果作開胃之選,讓味蕾瞬間活躍起來。

位於尖沙咀既木戶係一間日式串燒居酒屋,以明爐炭火烹製串燒而聞名置身古典氛圍中,可以享受到宮崎炭火烹製的藝術隨住秋冬季來臨,木戶推出全新秋季限定菜單特別版套餐繼續為食客帶黎火既藝術,同暖笠笠既冬日松露日本鰻魚玉子海苔卷松露、鰻魚、玉子嘅嫩滑口感加上海苔嘅脆感,口感層次分明野菌汁燴鐵板燒厚揚豆腐豐富嘅野菌汁滲入厚揚豆腐,外脆內軟每一啖都比野菌汁包圍住宮崎風炭火燒雞冠燒完外皮焦香,入面嘅肉多汁,香味撲鼻明太子宮崎南蠻炸雞大大份南蠻炸雞,濃郁嘅明太子味,酥脆嘅雞肉配上特製醬汁,味道香辛鹽焗銀杏係一道特別小食銀杏嘅微苦配上鹽焗嘅香味,不過就唔係每個人都鐘都卡邦尼海苔烏冬卡邦尼海苔烏冬係一道非常創新嘅融合菜,烏冬嘅彈牙質感加上卡邦尼嘅濃郁同海苔嘅鮮味味道濃郁又軟滑,同烏冬好夾木戶每道菜式都充滿心思,利用炭火既藝術,展示咗對美食嘅敬意
置身古典氛圍中,可以享受到宮崎炭火烹製的藝術

隨住秋冬季來臨,木戶推出全新秋季限定菜單
特別版套餐繼續為食客帶黎火既藝術,同暖笠笠既冬日

松露日本鰻魚玉子海苔卷
松露、鰻魚、玉子嘅嫩滑口感加上海苔嘅脆感,口感層次分明

野菌汁燴鐵板燒厚揚豆腐
豐富嘅野菌汁滲入厚揚豆腐,外脆內軟
每一啖都比野菌汁包圍住

宮崎風炭火燒雞冠
燒完外皮焦香,入面嘅肉多汁,香味撲鼻

明太子宮崎南蠻炸雞

鹽焗銀杏係一道特別小食
銀杏嘅微苦配上鹽焗嘅香味,不過就唔係每個人都鐘都

卡邦尼海苔烏冬
味道濃郁又軟滑,同烏冬好夾

木戶每道菜式都充滿心思,利用炭火既藝術,展示咗對美食嘅敬意