2024-02-18
最近去咗尖沙咀棉登徑嘅一間居酒屋叫「木户」,整個地方都係以木材風格為主嘅。入門口見到一對小門好有意思,一入去就有種日本風嘅感覺,餐廳好熱鬧嗰啲,我哋7:30左右去到,就見到全部座滿喇!佢哋有吧位,你可以坐住睇住師傅煮嘢真係好有趣。介紹一下當晚食咗嘅菜式先 德島阿波尾雞翼:嗰啲雞翼超大隻,好juicy咁,完全唔係一般嘅雞翼啦!我啲朋友食完仲要再加追單呢!炭火燒豬鼻筋:嗰啲豬鼻筋我真係第一次食,佢用宮崎嘅炭火燒架去煮,個炭味真係好吸引!油浸廣島蠔:宜個係職員推介item, 個蒜香油汁真係一試難忘, 少少辣但個汁超級香,佢會配咗啲法包俾你可以點個汁黎食, 超級好食而家餐廳仲有限定嘅鹿兒島縣菜單,我試咗幾樣:鹿兒島金柑茶美豚沙律:你諗過用金柑嚟整沙律嘅嗎?超清新嘅味道,自家製嘅醬汁仲好好夾!炭火蒲燒鹿兒島薩摩活鰻魚:每日供應有限,我哋剛好訂到最後一份,嗰鰻魚同平時食嘅完全唔同,好有彈牙感,絕對係必揀嘅菜式!鰤魚伴生湯葉涮涮鍋:涮涮鍋配自家製嘅知覧茶胡麻醬,醬汁有淡淡嘅綠茶味,好特別。湯底都好鮮甜。金柑意式生鰤魚片:日本居酒屋一般食刺身,但呢個菜真係有驚喜!鰤魚片配醬汁同金柑、紫蘇花同粉紅胡椒,
介紹一下當晚食咗嘅菜式先
而家餐廳仲有限定嘅鹿兒島縣菜單,我試咗幾樣:
金柑意式生鰤魚片:日本居酒屋一般食刺身,但呢個菜真係有驚喜!鰤魚片配醬汁同金柑、紫蘇花同粉紅胡椒,好特別!
鹿兒島直送薩摩家炸魚餅:魚餅彈牙,最適合配酒啦!
薩摩中山黑毛和牛朴葉燒配牛蒡黑葡萄醋汁:和牛入口即溶,醬汁超好食!
總括嚟講,木户餐廳真係好出色喎!服務好好,食物質素冇得輸,我肯定會成為我喺尖沙咀嘅固定食堂啦!下次一定會再去,仲有好多嘢未試,但今日真係食得好飽,下次留返啦!