2024-03-19 121 浏览
土瓜灣真係放假嘅好地方,人流唔多但餐廳多,茶記都有唔少其中呢間似係啱啱開冇耐,環境闊落企理,嘢食超乎意料地高質最鍾意下午茶食茶記,價錢平啲,呢間到下午茶份量一樣冇少到,依然飽肚。佢地嘅蝦多士,冇諗喺土瓜灣都食到咁出色嘅水準,麵包炸得勁脆,蝦膠打得好香好足料,點千島醬勁正薯條唔係普通貨色,係罕見嘅幼切,炸到金黃爽脆,正過老麥呢度嘅瑞士雞都好拿手咁,可惜賣晒啦,唯有轉炸髀,只能夠講呢度嘅炸物非常出色雞髀炸得好通透嫩滑,外皮脆到難以置信最邪惡嘅芝士撈丁,完全唔慳皮,芝士多到蝕畀你水吧非常代表到一間茶記嘅實力,胃弟普通嗌杯凍檸茶,甜澀比例完美,我地兩個都爭住飲奶茶香口順滑,一啲都冇平時茶記三點三嗰種嚡口,太有料了
土瓜灣真係放假嘅好地方,人流唔多但餐廳多,茶記都有唔少

其中呢間似係啱啱開冇耐,環境闊落企理,嘢食超乎意料地高質

蝦多士下午茶

薯條唔係普通貨色,係罕見嘅幼切,炸到金黃爽脆,正過老麥

邪惡炸雞髀芝士撈丁

雞髀炸得好通透嫩滑,外皮脆到難以置信

最邪惡嘅芝士撈丁,完全唔慳皮,芝士多到蝕畀你

檸檬茶

奶茶香口順滑,一啲都冇平時茶記三點三嗰種嚡口,太有料了
2024-03-17
蝦多士下午茶
邪惡炸雞髀芝士撈丁
檸檬茶
2024-03-18 106 浏览
今晚開飯在「有間茶記响附近」,茶記也有亮麗晚飯款式,令我們吃得挺開懷。鮮菠蘿柚子班球~視覺、味覺和嗅覺都會很有滿足感,班球替代咕嚕肉配新鮮菠蘿,口味更清新!無骨海南雞跟荷葉油飯套餐~海南雞嫩滑可口,油飯滲出幽幽荷葉清香,令油飯大大減低油膩感,很喜歡這個設計。椰香黃咖哩牛腩飯套餐~黃咖哩很適合不嗜辣的我,添加椰香更美味,牛腩入味又夠腍,兩個套餐飯量很多,我將白飯退回免將浪費。銀牙肉絲煎兩面黃~夠鑊氣煎麵,配薄薄獻汁不糊口,麵脆味美。一口黃金豆腐~外脆內軟滑的黃金豆腐,停不了的吃到一口接一口。例湯~冬瓜、豬肉、薏米,清甜去濕,合時令湯水。脆脆華田、 紅豆奶茶、西洋菜蜜 ~冰凍特飲,為豐富晚飯劃上完美句號!後記,茶記環境光亮整齊,上菜快!服務員服務水準良好!

一口黃金豆腐、鮮菠蘿柚子班球

椰香黃咖哩牛腩飯

銀牙肉絲煎兩面黃~夠鑊氣煎麵,配薄薄獻汁不糊口,麵脆味美。

一口黃金豆腐

例湯~冬瓜、豬肉、薏米,清甜去濕,合時令湯水。
例湯

脆脆華田、 紅豆奶茶、西洋菜蜜

後記,茶記環境光亮整齊,上菜快!服務員服務水準良好!
2024-03-15
一口黃金豆腐、鮮菠蘿柚子班球
例湯
脆脆華田、 紅豆奶茶、西洋菜蜜
2024-03-18 79 浏览
這間茶記應該是新開的,很光猛而且很乾淨企理,一進去的時候還在播張國榮的歌。🔅咖喱魚柳($8️⃣8️⃣)真的是用上了龍脷柳,炸粉薄薄的一層,沾滿了咖喱汁,真的很好吃,配飯一流。🔅鮮菠蘿柚子斑球($1️⃣3️⃣8️⃣)老闆強烈推薦,果然十份出色。魚肉口感明顯更彈牙,而且醬汁酸酸甜甜,十分開胃,媽媽大讚好吃。🔅海南雞飯這個海南雞飯有點心思,用上了荷葉去蒸,所以雞飯有荷葉清香味。雞雖然偏肥,但雞肉十分嫩滑。這個絕對有驚喜,值得一試!為了健康一點,其實我們叫了一碟菜。而我們另外叫的兩杯飲品也很不錯,尤其是薑檸樂,薑味夠重。這家茶記真的很不錯,而且又近我,以後要多多幫襯。

🔅咖喱魚柳($8️⃣8️⃣)

🔅鮮菠蘿柚子斑球($1️⃣3️⃣8️⃣)

🔅海南雞飯

.有間茶記响附近(土瓜灣)土瓜灣站附近原來多左好多新餐廳💁🏻‍♀️今日好想真心推介一間茶記!!茶記都可以好高質!!呢一間茶記嘅碗碗碟碟都好有心機咁訂造返黎,印住茶記名睇得出一定好有心機經營🙆🏻‍♀️..門口好光猛,晚市套餐由$68起~價格算好平,所以我地就入左去啦~..鮮菠蘿柚子咕嚕肉 108真係有大概原個菠蘿嘅10分1🍍!!菠蘿係非常甜,另外咕嚕肉好新鮮,外皮好香脆,肉質嫩滑,小肥膏,呢個鮮菠蘿柚子咕嚕肉我同朋友都比💯分!!..川式麻婆豆腐 78幾欣賞佢地嘅川式麻婆豆腐,真係有川式風味,真係有點辣度,夠曬惹味,豆腐非常滑,醬汁加肉粒撈飯一流!! 平時晚餐唔食飯嘅我都食左一碗飯🙈..金銀蛋肉碎浸菜芯 78碟頭好大碟,皮蛋好多件,肉粒又唔少,菜芯浸得好淋好入味,菜芯比較嫩,無渣👍🏻..海南雞配荷葉飯 78海南雞肉質非常嫩滑,雞唔會好柴,我中意唔太瘦嘅💁🏻‍♀️配荷葉飯又未見過,幾有特色,配3款醬汁,有薑蓉、甜醬油、比較惹味嘅辣汁..脆脆華田 跟餐+10、紅豆奶茶 跟餐+15脆脆華田好大杯,仲有埋cream,面層更灑了大量華田粉,大量華田粉造到脆脆嘅口感,真係好出色,華田嘅濃度好濃郁,飲得出絕對
有間茶記响附近(土瓜灣)
土瓜灣站附近原來多左好多新餐廳💁🏻‍♀️
今日好想真心推介一間茶記!!
茶記都可以好高質!!
呢一間茶記嘅碗碗碟碟都好有心機咁訂造返黎,印住茶記名
睇得出一定好有心機經營🙆🏻‍♀️
門口好光猛,晚市套餐由$68起~
價格算好平,所以我地就入左去啦~
鮮菠蘿柚子咕嚕肉 108
真係有大概原個菠蘿嘅10分1🍍!!
川式麻婆豆腐 78
金銀蛋肉碎浸菜芯 78
海南雞配荷葉飯 78
脆脆華田 跟餐+10、紅豆奶茶 跟餐+15
脆脆華田好大杯,仲有埋cream,面層更灑了大量華田粉,大量華田粉造到脆脆嘅口感,真係好出色,華田嘅濃度好濃郁,飲得出絕對唔吝嗇地加入華田粉沖成😍
紅豆奶茶,茶味香濃,沉低有好多紅荳🫘,加埋黑白淡奶,做成好出色嘅紅豆奶茶🥤
一直都想搵一間性價比高嘅茶記推薦,因為日常返工最常食嘅都係茶記,但大部分都係以快餐為主,講求速度,但可能就忽略左味道,每一間品質可能都只係一般,絕對唔會唔好食,但就少左一份經營餐廳本來嘅初心。
好有驚喜嘅茶記 - 有間茶記响附近 好值得專程去試下😋
鮮菠蘿柚子咕嚕肉
海南雞飯
  • 紅荳奶茶
2024-03-14 71 浏览
作為土瓜灣街坊 我既目標係試哂附近既餐廳有次去食雞煲見到對面開左間新既茶記個餐廳名好得意所以想黎試下♥︎菠蘿咕嚕肉 $88咕嚕肉外脆內軟 配上新鮮菠蘿和酸甜醬汁真係拍得住酒樓既味道 估唔到咁正加$10可以轉套餐 有飯同例湯 麻辣雞煲(半隻) $128煲仔菜上到枱都有滋滋聲好夠熱雞煲辣味十足 搞到我地愈食愈上癮雞肉嫩滑 夠入味 送飯一流 大肚婆炒飯 $78覺得個名幾搞笑所以就嗌左黎試下原來係用薑汁炒既蛋炒飯🤣🤣🤣炒飯粒粒分明 又唔會好油 仲好有鑊氣脆脆華田+$10 凍華田上面加左忌廉同華田脆脆 好邪惡🫠
作為土瓜灣街坊 我既目標係試哂附近既餐廳

炒飯粒粒分明 又唔會好油 仲好有鑊氣

脆脆華田+$10
凍華田上面加左忌廉同華田脆脆 好邪惡🫠
2024-03-13 41 浏览
兩口子路經土瓜灣,見到有茶餐廳燈光火著十分搶眼,一於試試其出品。餐廳環境整潔光猛,座位寬敞。先點一客炒雜菜,火候十足,份量亦多,抵食!美極煎焗牛仔骨以新鮮麻醬沙律伴碟,格外清新。牛仔骨以美極醬調味,十分入味之餘口感彈牙。菠蘿西檸魚塊新鮮菠蘿,清新爽甜。西檸魚塊,酸酸甜甜十分開胃,魚塊質感軟熟。海南雞飯,三款醬料味道正宗。雞肉鮮味又爽口,配荷葉油飯,誠意之作。茶記特飲當然不會錯過!紅豆奶茶茶味濃郁甘香;脆脆華田口感豐富,香甜醒神。

餐廳環境整潔光猛,座位寬敞。

先點一客炒雜菜,火候十足,份量亦多,抵食!

美極煎焗牛仔骨

以新鮮麻醬沙律伴碟,格外清新。

牛仔骨以美極醬調味,十分入味之餘口感彈牙。

菠蘿西檸魚塊

新鮮菠蘿,清新爽甜。

西檸魚塊,酸酸甜甜十分開胃,魚塊質感軟熟。

海南雞飯,三款醬料味道正宗。

雞肉鮮味又爽口,配荷葉油飯,誠意之作。

2024-03-09 81 浏览
😌咁啱嚟土瓜灣探朋友當然要搵間坐得舒舒服服嘅餐廳啦唔好以為茶記就等於快餐同hea依間新開張嘅茶記座位好闊落 有空間感食物有誠意之餘 員工亦都好有禮貌餐廳剛剛轉新餐牌~可以搵老闆推介啊😎美極炒牛仔骨有美極味之餘 仲有濃郁嘅黑椒味牛仔骨份量超多柚子斑球呢個除咗味覺之外,仲有視覺嘅享受上檯嘅時候 配上乾冰 打卡係時候味道好新派 食落好清新炸粉好薄身 斑球咬落夠晒結實真材實料無骨海南雞荷葉飯呢味又係好有睇頭 用荷葉嚟蒸個飯另有一番風味最鍾意佢個油飯有香味得來唔會成口油雞肉好嫩滑 而且已經好有心機咁起咗骨阿華田特飲、紅豆冰兩杯都跟咗cream 飲落好creamy 唔想飲嘅太甜,記住同老闆講少甜呀!
😌咁啱嚟土瓜灣探朋友

美極炒牛仔骨
有美極味之餘 仲有濃郁嘅黑椒味
牛仔骨份量超多

柚子斑球
呢個除咗味覺之外,仲有視覺嘅享受
上檯嘅時候 配上乾冰 打卡係時候

最鍾意佢個油飯有香味得來唔會成口油
雞肉好嫩滑 而且已經好有心機咁起咗骨

阿華田特飲、紅豆冰

兩杯都跟咗cream 飲落好creamy
唔想飲嘅太甜,記住同老闆講少甜呀!
2024-03-09 111 浏览
鮮菠蘿柚子斑球 $153呢個係炸魚柳 好有新鮮感 第一次係柚子汁 平時都係粟米斑腩為主 打卡風有乾冰做煙霧效果 (餐)脆脆華田 $15十分邪惡 最底層係阿華田 中間係奶 上面就係忌廉加華田脆脆 不錯~黃金酥炸軟殼蟹 $88呢個稍為炸到太乾 但是好香口的 蛋黃醬包住 可以配酸甜醬越南絲網春卷 $48呢個總共有六件 份量十足 配上酸甜醬一齊食 晚餐 D 海南雞飯 $88最推薦是這個 荷葉油飯 不錯 海南雞有三款醬汁包括薑蓉甜醬同埋泰式醬汁 建議一齊食(餐)紅豆奶茶 $10紅豆夠腍 奶茶,上面有好多忌廉 馬拉盞炒雜菜 $48呢個偏重口味 有西蘭花白菜仔同埋椰菜 有間茶記响附近 (土瓜灣)土瓜灣浙江街19-23號旭日豪庭地下6號舖
鮮菠蘿柚子斑球 $153

(餐)脆脆華田 $15

黃金酥炸軟殼蟹 $88
呢個稍為炸到太乾 但是好香口的 蛋黃醬包住 可以配酸甜醬

越南絲網春卷 $48
呢個總共有六件 份量十足 配上酸甜醬一齊食

晚餐 D 海南雞飯 $88

(餐)紅豆奶茶 $10
紅豆夠腍 奶茶,上面有好多忌廉

馬拉盞炒雜菜 $48
呢個偏重口味 有西蘭花白菜仔同埋椰菜

有間茶記响附近 (土瓜灣)
土瓜灣浙江街19-23號旭日豪庭地下6號舖
2024-03-08 68 浏览
今日收到朋友邀請,去咗土瓜灣一間新開嘅茶餐廳食飯,個舖頭名好得意叫有間茶記响附近。入到去個經理推介我哋食佢哋廚房嘅拿手小菜正宗海南雞 - ❤️❤️❤️❤️❤️ (5❤️滿分)經理介紹海南雞喺廚房自己浸,每日都新鮮製造,最出色係佢嘅薑蓉醬汁,有廚房自己打嚟,啲雞畫得來又唔太肥,配埋個荷葉飯真係好正。火焰奄仔蟹 - ❤️❤️❤️❤️❤️ (5❤️滿分)之前喺其他舖頭都食過,不過呢間嘅奄仔蟹好唔同,聽廚房講佢哋會用早去浸到佢哋醉,再用鹽去焗,所以啲蟹肉非常之有酒味。最重要出嚟嗰吓隻蟹仲會有火,打卡一流。鮮菠蘿柚子斑腩 - ❤️❤️❤️❤️(5❤️滿分)呢個幾特別,因為食嗰陣時要夾埋啲菠蘿一齊食,先至會有層次感,唯獨美中不足係見斑腩太大塊,如果切細啲就完美。蝦膏海鮮炒飯 - ❤️❤️❤️❤️(5❤️滿分)外觀打卡一流,而且炒飯非常乾身,而且食得出好重蝦膏味道。值得一試。整體來講,完全唔似茶餐廳,似一間小菜大排檔,夜晚氣氛一流,而且非常乾淨。

入到去個經理推介我哋食佢哋廚房嘅拿手小菜

正宗海南雞 - ❤️❤️❤️❤️❤️ (5❤️滿分)

火焰奄仔蟹 - ❤️❤️❤️❤️❤️ (5❤️滿分)

鮮菠蘿柚子斑腩 - ❤️❤️❤️❤️(5❤️滿分)

蝦膏海鮮炒飯 - ❤️❤️❤️❤️(5❤️滿分)

正宗海南雞
正宗海南雞
鮮菠蘿柚子斑腩
火焰奄仔蟹
蝦膏海鮮炒飯
最近去開土瓜灣,試咗依間好多小菜食嘅「茶記」📌大蝦楊州炒飯個飯好有鑊氣,噴曬煙!碟底少油、飯粒干爽有𡁻口、調味又剛好!蝦新鮮,肉質札實,有蝦嘅鮮味!楊州炒飯應該係咁👍🏻📌海南雞半隻雞肉好有雞味、肉質軟滑、連雞胸肉都唔會鞋、皮爽滑,已經做得唔錯。酸蘿蔔絲酸度剛好、爽口,好解膩!中間嘅泰式醬好好味!😋📌川式麻婆豆腐用咗山水豆腐,好鬼滑!肉碎入味。微辣、麻度好足!餸飯一流、可以考慮學我咁,配炒飯更佳🤪(好多一粒粒麻辣籽,怕濃烈香料味嘅話,就要注意!)📌檸檬茶檸檬同茶味都好足!😜📌脆脆華田華田味道足、而且加咗cream,好有誠意。🤩環境方面:非常乾淨、光猛,坐得幾舒服!🤓
最近去開土瓜灣,試咗依間好多小菜食嘅「茶記」

📌大蝦楊州炒飯

📌海南雞半隻

📌川式麻婆豆腐

📌檸檬茶

檸檬同茶味都好足!😜

📌脆脆華田

華田味道足、而且加咗cream,好有誠意。🤩

環境方面:非常乾淨、光猛,坐得幾舒服!🤓
2024-03-06
2024-02-26 117 浏览
weekend近六點見到有班後生仔入座,佢地一大班人一齊坐好熱鬧,鋪頭位置都好多唔會太迫。佢哋叫咗好多個下午茶餐,供應到六點都幾好。六點後有好抵食既$68晚市套餐,但我哋鐘意食餸多啲就單叫小菜蜜薯牛仔粒牛肉好淋,份量幾多,牛肉仲多過薯仔,黑椒味好香,少少辣好惹味菠蘿咕嚕肉用咗三色椒同洋蔥炒,咕嚕肉唔會太肥,但肉質都好淋福建炒飯有蝦仁、香菇、瓜菜、雞粒,最正係炒乾咗嘅乾瑤柱,鹹鹹哋吊出鮮味,芡汁好香又夠多,包住每一啖飯另外叫咗兩杯特飲都有厚厚忌廉係面好邪惡😂 打卡好靚紅豆奶茶紅豆好香甜,同奶茶好夾,脆脆華田麥芽味好香,仲有可可粉同華田脆脆,而家好少茶餐廳有呢啲特飲👍🏻

菠蘿咕嚕肉用咗三色椒同洋蔥炒,咕嚕肉唔會太肥,但肉質都好淋

另外叫咗兩杯特飲都有厚厚忌廉係面好邪惡😂 打卡好靚

2024-02-24 118 浏览
👩‍🍳鍾意捐窿捐罅搵嘢食😋最近我哋就係兒時長大嘅地方搵到呢間好有水準嘅茶記😍小菜仲夠曬鑊氣👍店員服務態度非常好❤️小菜性價高✅🥘九江大蜆雞煲 (半隻)🌈呢個九江大蜆雞煲超有鑊氣呀🔥而且份量仲相當大份✅裏面嘅蜆好大隻好新鮮👍煮完嘅雞入口依然係好嫩滑🐥而且鷄件每件都係切到啱啱好一口size添💯惹味到極呀🥳🐠豉汁蒸白鱔 🌈我哋好鍾意食魚🐟所以見到呢個豉汁蒸白鱔就二話不說叫嚟試吓😍蒸完嘅白鱔一啲都唔腥✅而且白鱔嘅厚度亦好適中💯入口嘅時候魚肉仲係好彈牙❤️配埋醬汁醃料味道濃郁😋鍾意食魚嘅朋友呢個好推介喔🥳🧋紅豆奶茶 🌈平時好鍾意飲奶茶嘅我😍今次就試咗佢哋呢杯紅豆奶茶紅豆鬆軟飽滿🫘口感柔順綿✅有咬口👍加埋入香滑嘅奶茶入面💯真係更上一層樓👍每啖都感受優雅細緻嘅迷人韻味呢🥳🧋脆脆華田 🌈估唔到茶記都有咁多唔同口味嘅特飲🧋另一杯我哋試咗脆脆華田🫘每啖都喺香濃麥芽朱古力✅味道仲唔會好甜添👅唔錯唔錯🥳

🥘九江大蜆雞煲 (半隻)

🐠豉汁蒸白鱔

🧋紅豆奶茶

🧋脆脆華田

2024-02-23 203 浏览
土瓜浙江街一間新開的茶餐廳,餐廳牆上裝煌了明亮的鏡子,令整個餐廳整潔明亮之餘而且新潮。餐牌除茶一般餐廳的精美小菜、惹味煲仔,還有特色的川味麻辣菜色……菠蘿咕嚕肉$88,適中的酸甜醬汁,顏色橙紅,油亮潤澤,粉皮不厚,味道酸甜刺激味蕾,非常開胃惹味。配料有洋蔥,青紅椒,省卻食咕嚕肉的膩滯感。跟餐有菜幹豬骨例湯,都幾清甜。豉汁蒸魚頭$108,用豆豉及蒜粒調味,面上再灑上香蔥粒,令滑溜的魚頭更鮮味!鮮茄炒滑蛋$68,滑蛋配蕃茄,酸酸甜甜送飯好開胃!飲品要了個汽水跟餐加$6,及熱杏霜跟餐加$3 ,杏霜味道不太濃,甜度適中,口感幼滑帶杏香。

配料有洋蔥,青紅椒,省卻食咕嚕肉的膩滯感。

跟餐有菜幹豬骨例湯,都幾清甜。

鮮茄炒滑蛋$68,滑蛋配蕃茄,酸酸甜甜送飯好開胃!

2024-02-22 66 浏览
土瓜灣站浙江街D2出口,「有間茶餐廳响附近」新開張很特別的名,我約老友食晚餐,一坐低親切友善店員送上例湯:青紅蘿蔔粟米🌽瘦肉湯,很清甜美味,飲得出無味精,好好味😋我們點左🥢沙嗲粉絲肥牛煲,肥牛肉頗多又大煲,沙嗲醬味香濃,粉絲爽口夠入味,好味👍👍。🥢沙薑雞(半隻),雞肉嫩滑沙薑味香濃,真不錯。😍🥢大蝦楊州炒飯,飯炒得粒粒金黃色香口不油膩,三隻大蝦🍤很爽口好食。🥢甜品:榛子醬果仁西多士,賣相靚靚又大碟,三片厚切麵包中間塗滿朱古力醬,再用蛋漿包住炸至金黃色,真美味可口,超正無得彈💯💕飲品:脆脆華田,味香不過甜,好飲。紅豆冰,紅豆夠腍,忌廉香滑。總結:價錢親民,用心制作出色又美味食物,值得回頭。
我們點左
🥢沙薑雞(半隻),雞肉嫩滑沙薑味香濃,真不錯。😍
飲品:脆脆華田,味香不過甜,好飲。
紅豆冰,紅豆夠腍,忌廉香滑。

總結:價錢親民,用心制作出色又美味食物,值得回頭。
  • 榛子醬果仁西多士
  • 大蝦楊州炒飯
  • 沙嗲粉絲肥牛煲
  • 紅豆冰
今次特登去到土瓜灣搵朋友,佢介紹我去呢間新開嘅茶餐廳。佢餐廳裝修主打懷舊風格,食物選擇眾多,性價比高。➰ 豉汁蒸白鱔 $128呢個蒸白鱔份量好多,鱔肉食落好新鮮彈牙,仲要好香豉汁味➰大蝦楊州炒飯 $78炒飯炒到粒粒分明,好夠鑊氣,大蝦份量好多。推介鍾意食炒飯嘅朋友們,要試試呢個楊州炒飯。➰ 蜜薯牛仔粒 $88呢個蜜薯牛仔粒真係好香,佢嘅薯仔同牛仔粒都係先炸後炒,鑊氣一流。再配上蜜糖同黑椒汁,味道更佳➰榛子醬西多士 $35勁大份嘅榛子醬西多士,足足有4大件。淋滿榛子醬嘅西多士好厚身,食落中間夾心仲有好多榛子醬,真係好邪惡。➰ 脆脆華田 $32大大舊嘅忌廉鋪滿脆脆華田碎,飲落好香濃華田味➰紅豆冰 $32好足料嘅紅豆冰,飲落唔會好甜,仲有好多大大粒嘅紅豆🫘。

➰ 豉汁蒸白鱔 $128
呢個蒸白鱔份量好多,鱔肉食落好新鮮彈牙,仲要好香豉汁味

➰大蝦楊州炒飯 $78

➰ 蜜薯牛仔粒 $88

➰榛子醬西多士 $35

➰ 脆脆華田 $32
大大舊嘅忌廉鋪滿脆脆華田碎,飲落好香濃華田味

➰紅豆冰 $32
好足料嘅紅豆冰,飲落唔會好甜,仲有好多大大粒嘅紅豆🫘。

• 蜜薯牛仔粒