之前同一班舊同學相約到'有蒸氣火鍋'飯聚,地點頗方便,環境舒適,我們一行十人,店主安排了房間給我們也沒有額外收費,讓我們可以自成一閣,盡情大講大笑。初嚐了蒸氣鍋,吃了黑松露蒸水蛋、蝦、蟶子、蜆、帶子等等既海鮮,平時對食很桃剔的朋友也讚口不絕,大家也垂涎三尺,食物新鮮、清甜可口之餘仲要有份量,物超所值,仲有專人留在房中分食物給您,服務態度超好👍🏻👍🏻👍🏻,令我們回味無窮。入番正題先,今日再去晚餐時,發現岩岩推出左秘制麻辣火鍋,岩曬我呢d無辣不歡既人,火鍋滾起了,陣陣麻香樸鼻,色香味俱全火鍋配料一如以往新鮮不能錯過的還有爆膏大閘蟹
,讓我們可以自成一閣,盡情大講大笑。

火鍋配料一如以往新鮮

不能錯過的還有爆膏大閘蟹

鬼馬老油條
紅薯粉
鬼馬老油條
2017-10-26 2744 浏览
之前一直聽朋友說,尖沙咀開了一間蒸氣火鍋,名叫(有蒸氣),真的不錯,有機會一定去試下,適逢秋意漸濃,朋友生日,所以決定一試究竟! 入到門口,侍應態度親切友善,值得加分!這裡不錯喔,有卡位提供,令你與朋友交談時更為方便,而且還有房間選擇,更適合喜歡私隱高的你們,而我今天一行4人就選擇坐卡位!我們剛坐下來不久,待應就送上3款小食,炸茄子,酥炸墨魚頭與及咕嚕肉,呢幾樣小食,我只可以講一個字"掂"在品嚐小食期間,待應們已經準備好各款美味海鮮! 首先,來個(黑松露蒸蛋),呢個蒸蛋非筆墨能所盡容,滑,香,甜,不能不試。再來(清蒸花甲),味道鮮甜,完全不用再加任何調味醬,而且每一隻呎寸十分適中,可見老闆的誠意,接著,再來(蟲草花蒸鮑魚),小弟向來不太愛吃鮑魚的,但是,牠加上蟲草花的香味,又令到我不可不吃,完全改變了我對鮑魚愛吃度的從新定位,然後,下一道登場的餸,名叫(冬菜蒸馬友),原來馬友係可以咁樣食法,肉厚,完全唔腥,令我一吃再吃,話口未完,侍應又為我們蒸好了一味名叫(豆卜蝦膏蒸鮮魷),此味餸令我忍不住叫了一碗白飯配上,然而只可以說一句絕配,完全係送飯殺手,此時既我已經變了聖誕老人
入到門口,侍應態度親切友善
在品嚐小食期間,待應們已經準備好各款美味海鮮!
,然後,下一道登場的餸,名叫(冬菜蒸馬友),
配上,然而只可以說一句絕配
,完全係送飯殺手,此時既我已經變了聖誕老人🎅🏻的(肚)🙈。原來,好戲在後頭,侍應跟我們說,最後一味餸係今晚壓軸所在,就是這個南瓜瘦肉粥,它完全給收了之前各味餸的精華,間直係一煲海鮮粥再配上南瓜瘦肉的清甜,完全徹底地將我俘虜,我冒著爆肚皮的危機,吃下了兩大碗
。總括而言,服務態度優良,食物品質優勝,環境裝修優雅。下次我定當會再度品嚐其他菜式
,亦都會推介俾朋友去試試
  • 酥炸墨魚頭
  • 黑松露蒸蛋
  • 咕嚕肉
2017-10-25 2218 浏览
頭盤食左個炸墨魚角,好正,用新鮮墨魚整嘅,有墨魚粒,令到食落更有口感!個黑松露蒸蛋係做Promotion送架,蛋味好清甜,配搭有少少咸味嘅黑松露👍🏻呢隻冰鎮斑馬瀨尿蝦好多膏,都好食!*不過我個人就鐘意食平時避風塘炒熱食🙈所有海鮮都好新鮮超鮮甜,d粉絲同d蒜好香,但又唔會搶左海鮮d鮮味😋仲有其他食物無影到相😂最後主角就係個粥底啦!集合晒所有鮮味再加d配菜!好味!不過太多咸蘿白粒所以咸左少少!*唔好加就一流啦*

呢隻冰鎮斑馬瀨尿蝦好多膏,都好食!
*不過我個人就鐘意食平時避風塘炒熱食🙈

仲有其他食物無影到相😂

2017-10-08
2017-10-23 1363 浏览
約了幾個朋友聚頭,朋友推介這間「有蒸氣石煱專門店」,踏入門口,已有待應招呼,態度友善。呢度環境舒適,有卡位,有大檯,仲有VlP房,坐位十分寬濶。原來佢地不單只有蒸氣火煱,仲有小菜可供選擇!今日我地試蒸氣火煱,點了幾道海鮮,包括蟲草花鮑魚,蒜蓉粉絲蒸扇貝,蟶子,廣島蠔,仲有蝦醬豆卜蒸腩肉,甜梅菜蒸菜心苗同蒸雞等等。佢地既鮑魚好鮮甜,爽口彈牙,蟶子勁大條,肉質爽滑,扇貝份量十足,真係啖啖肉,而生蠔口感好爽好甜,好有鮮味,諗起都令人回味! 仲有個蝦醬豆卜腩肉也值得推介,本來以為腩肉好肥膩,點知咬落去好有口感,不油不膩,連我最怕肥肉都忍吾住食多幾塊。而佢地個甜梅菜蒸菜心苗亦不容忽視,以為簡單的小菜,經過細心揀選的菜苗,鮮嫩無比,將梅菜鋪係菜苗上面,蒸一蒸,D味道滲入菜心,好味!最後,食蒸氣火煱梗係吾少得個粥底啦,佢地呢個南瓜排骨粥,融合所有海鮮既鮮味同精華,佢既甜度同濃度,可想而知! 呢一刻,共實巳食到好飽,抱住試少少態度去食碗粥,點知食完一碗又添一碗,食到捧住個肚。真是又飽足!又滿足!

2017-09-29
2017-10-22 1336 浏览
聽咀挑既朋友介紹,慕名而來,之前食過韓式九層塔,同蒸氣火鍋,感覺都係清淡一般!要加埋調味醬汁先覺得可以!今日同朋友來到,正想加調味之時,朋友同我講,唔使加架,就咁已經好食!故且信下佢!先點左小食,咕嚕肉,無得彈,肉炸到脆卜卜,甜酸度岩岩好!小食已經咁正,攪到有點期待蒸氣!主菜黎喇!頭盤。。黑松露蒸蛋,嘩!正呀!d 蛋滑到入口即溶既感覺,配合埋一大匙黑松露,完美!之後陸陸續續既海鮮,朋友果然無呃我!全部都好有鮮味,根本唔使調味料!完全品嚐到老細既誠意,最後精華黎喇!底下既粥底。。就算已經飽到郁唔到,都一定要食!平時蒸氣只係放白米,呢度絕對唔係偷工減料,款式多,我地揀左南瓜排骨,海鮮既既精華完全滲晒落去!絕對係劃上完美既句號。總括以言。。星級飯店,合理價錢,地方舒適,服務優良,絕對值得再去!
2017-10-21 1171 浏览
成日見fd por相今日終於捉埋佢帶我黎試吓,入到店內環境感覺舒服乾淨,經店員介紹下原來除咗蒸氣鍋重有火鍋同埋小菜食添,今次就試吓蒸氣鍋先……令我最回味嘅首推1.,黑松露嘅芳香再加埋蛋嘅幼滑互相配合之下感覺真係一絕,食完後嗰股香氣仲係口裡面徘徊良久, 過癮……2.蜆就食得多呢樣就係第一次,老闆話唔係周圍有得食重提醒我哋要將蜆裡面嘅汁同肉一齊食,味道鮮甜重帶有微微海水味添……3.[ 雜錦四寶丸] 感覺彈牙爽口,重係佢哋啲師傅自己整,唔怪得同出面嗰d差咁遠啦……4.[ 蟲草花蒸鮑魚]净係賣相都貴氣十足,同樣鮮甜……最後就係5.將所有海鮮嘅精華都融入晒係粥裡面味道又棉又鮮甜……下次去試埋打邊爐先
成日見fd por相今日終於捉埋佢帶我黎試吓,入到店內環境感覺舒服乾淨,經店員介紹下原來除咗蒸氣鍋重有火鍋同埋小菜食添,今次就試吓蒸氣鍋先……令我最回味嘅首推1.[黑松露蒸水蛋],黑松露嘅芳香再加埋蛋嘅幼滑互相配合之下感覺真係一絕,食完後嗰股香氣仲係口裡面徘徊良久, 過癮……2.[鑽石蜆]蜆就食得多呢樣就係第一次,老闆話唔係周圍有得食重提醒我哋要將蜆裡面嘅汁同肉一齊食,味道鮮甜重帶有微微海水味添……3.[ 雜錦四寶丸] 感覺彈牙爽口,重係佢哋啲師傅自己整,唔怪得同出面嗰d差咁遠啦……4.[ 蟲草花蒸鮑魚]净係賣相都貴氣十足,同樣鮮甜……最後就係5.[南瓜排骨粥底]將所有海鮮嘅精華都融入晒係粥裡面味道又棉又鮮甜……下次去試埋打邊爐先

2017-10-20
  • 鑽石蜆
  • 一 雜錦四寶丸
  • 黑松露蒸蛋
  • 南瓜排骨粥底
2017-09-25 1771 浏览
週年紀念老公話想試蒸煱 睇食評揀左lee間 坐位闊落 staff友善而且主動介紹 可能早左到星期六夜晚唔算多人 揀左$488個set 新鮮海鮮 但調味比較單一係蒜蓉 雖然味道好但如果多d變化會更好
2017-09-01 1599 浏览
Love to come here, seafood always fresh, me and family come nearly 10 times already. Like they got different type of sake, that we can choose! 👍🏼👍🏼👍🏼
2017-08-15 2010 浏览
Last Sunday, I had some friends from Japan to play, my boyfriend recommended me to take them to eat steam hot pot, so I took them to Tsim Sha Tsui seafood hotpot restaurant to try, I booked 7 o'clock, the day staff in the afternoon Time to play to confirm my schedule time, the staff know that I am 4 people, would like to quiet some, so she gave me a booth for four,good service attitude. At night due to get off work delays, 7:30 only arrived at the restaurant, the staff well left to me, the environment is very good , Very style.There has three set for one person, the restaurant menu also has the English version, we chose the four set C, The set have five seafood,two meat,one vegetable,lobster,crab,four finger threadfin,razor clam with duck liver,abalone,fresh chicken, staff will help us steam food, put the congee material in the pot first .Then steam egg with black truffle,the egg very smooth and tasty,those seafood very fresh,especially the lobster,the chef put some garlic one the top,very delicious.Till all the food end,staff will make the congee for us,then will gave us desert (red bean pudding &sago soup with taro and coconut milk),I and Japanese friends are very satisfied.I will patronize again.
2017-08-13
  • Lobster
2017-08-15 1990 浏览
朋友介紹我去有蒸氣食蒸氣鍋話好食,上星期五我就同兩個朋友去試下,食完真係覺得冇介紹錯!上到去環境幾舒服,佢安排咗我地坐卡位,每個卡位都有電視睇。我地叫咗蕃薯排骨粥、花甲、扇貝、牛小排同膏蟹糯米飯,跟住個侍應推介我地試下個鑽石蜆,話好鮮味,佢講到咁正咪試下囉,點知呢一餐最正就係個鑽石蜆,真係好鮮味有海水嘅咸味。佢地送左個黑松露蒸蛋俾我地食,個蛋好滑,其他海鮮、牛肉、糯米飯同埋個粥都好食!值得一讚係侍應嘅服務好好,全程由佢地幫我地蒸,唔駛自己郁手,食完又唔會趕我地走,同朋友食飯傾計係一個好地方。

• 鑽石硯
2017-08-15 1302 浏览
朋友介紹左好耐,叫我來呢間有蒸氣海鮮石鍋專門店試吓,早兩日我終於同D朋友訂到枱食飯啊,估唔到我哋30人一起食飯,房間打通都好舒適,環境都不錯,我們到步,廚師親自入嚟介紹,好有禮貌,好有次序咁介紹啲食物,睇我哋啱唔啱食,廚師介紹了,斑馬賴尿蝦,魷魚陳村粉,黑松露龍蝦,芝士蒸肉餅,鵝肝蟶子皇,淮山南瓜排骨粥底,特別介紹我哋食招牌嘅脆皮咕嚕肉,夥計又有禮貌又好招呼,每樣食物蒸的時間都啱啱好,好有禮貌和時間介紹我哋點樣食,個脆皮咕嚕肉真係好好味,大家有時間真係要試吓,我食咁多蒸氣,呢間有蒸氣海鮮石鍋專門店真係冇得頂,有蒸氣食,又有打邊爐,原來仲有小菜添,不是幫佢哋買廣告,今時今日,咁嘅價錢有咁嘅招呼和出品,咁嘅質素,點可以唔介紹俾大家呢,雖然要行條斜路仔上去,但是都是值得的,大家記得去試吓喇😊
2017-08-07 1102 浏览
朋友話識人介紹情況下去試,去到係甘上熱食(煮好ge) 碟碟都好勁大碟ge,但明明一心想食蒸海鮮,當堂o 咀,食飽曬仲食咩海鮮呢?!,等佢上曬d 熱食,開始食蒸海鮮,點知勁失望!!正常黎講,靚海鮮唔多使調味會食到鮮味,但我個次食,只係食到冇咩味!十個奇! 每人人頭計$500,主要食熱食,好唔抵,想食蒸海鮮,坊間應該有其他更多選擇。另外佢有職員按時間製甘蒸d海鮮ge,但佢地定ge 時間好似比正常長,海鮮都煮到老曬。2個字:失望
2017-07-08 1075 浏览
第一次因為這裡寫寫食評。價錢合理,海鮮質素中上,新鮮搭夠。Book了枱一到就被問到你好請問是否"陳小姐",有人帶到座位,因爲慶生被安排了一個很舒適的二人座卡位。服務態度很好很nice,這個很值讚,以這個價錢在香港餐館有這個服務質素很難得,食得很開心。
食得很開心。
2017-07-07
宵夜
庆祝纪念
生日
2017-07-07 966 浏览
咁岩撞到母親節價錢貴d,但都覺得好抵食,海鮮好鮮甜,唔好睇d份量好似少咁嘅,後尾個粥都食唔晒。侍應好有禮貌同埋都會幫你煮嘅,捲埋雙手等住食得喇黑松露蒸蛋-黑松露咸咸地加埋蛋嘅香竹串蝦、花甲-好新鮮彈口蟲草蒸鮑魚-好鮮甜唔韌蟶子-鮮甜,可惜份量唔多安格斯牛小排-易入口,唔會有牛腥味薑蔥石斑-加埋薑蔥好得,石斑好彈口豆卜鮮魷梅菜菜心-呢道最有驚喜,好match南瓜滑雞粥-加埋所有海鮮嘅味真係好好味,雞好滑、南瓜好香椰汁紅豆糕-唔會太甜木瓜燉雪耳(打卡送嘅)-雖然係送嘅但都煲得好好味、好養生,食完又想嚟多碗

侍應好有禮貌同埋都會幫你煮嘅,捲埋雙手等住食得喇

黑松露蒸蛋-黑松露咸咸地加埋蛋嘅香

竹串蝦、花甲-好新鮮彈口

蟲草蒸鮑魚-好鮮甜唔韌

蟶子-鮮甜,可惜份量唔多

安格斯牛小排-易入口,唔會有牛腥味

薑蔥石斑-加埋薑蔥好得,石斑好彈口

豆卜鮮魷

梅菜菜心-呢道最有驚喜,好match

南瓜滑雞粥-加埋所有海鮮嘅味真係好好味,雞好滑、南瓜好香

椰汁紅豆糕-唔會太甜

2017-05-10
2017-06-23 872 浏览
父親節,老父要求食海鮮,於是做功課搵咗呢間,年令前好heat的即蒸海鮮餐廳,試一試同其他的分別。在套餐唔洗煩先嚟送的蒸蛋,真係好滑開波食鮑魚,不過不失蟶子都OK花蟹鲜甜龍蝦真係不得了,入去蒸時仲識旭😱冬菜蒸馬友,如果原條上我會開心D食蒸汽餐,雞係我最愛再嚟D飽肚野最D倒汗蒸氣粥,飽曬全程有人服侍蒸食物,只管食不管煮Like埋FB仲有甜品送,真係滿足老父都讃好始終,一分錢一分貨,呢道好公道,可以再嚟過

在套餐唔洗煩
黒松露蒸蛋

先嚟送的蒸蛋,真係好滑
蟲草花蒸鮑魚

開波食鮑魚,不過不失
金銀蒜蟶子王

蟶子都OK
清蒸花蟹

花蟹鲜甜
金銀蒜蒸龍蝦

龍蝦真係不得了,入去蒸時仲識旭😱
冬菜馬友

冬菜蒸馬友,如果原條上我會開心D

淮山杞子蒸雞

食蒸汽餐,雞係我最愛
梅菜菜心/芥蘭
再嚟D飽肚野
南瓜排骨粥

最D倒汗蒸氣粥,飽曬
全程有人服侍蒸食物,只管食不管煮

Like埋FB仲有甜品送,真係滿足
老父都讃好

始終,一分錢一分貨,呢道好公道,可以再嚟過
外卖自取