喺旺角行完街見到開左間充滿人氣嘅外賣日式和牛丼飯店,叫有田和牛專門店,正好依家夜晚禁堂食,咁就喺度買左兩個丼飯返去一試究竟。呢度所用嘅和牛都係嚟自日本得獎嘅和牛,同埋佢哋呢度嘅丼飯都係會跟埋湯同埋沙律。華之盛丼:呢個丼飯係用左三個唔同部位嘅牛肉整架,分別係有肉味極濃郁,肉質充滿彈性嘅西冷,肉質較為幼滑,肉汁亦好多嘅肉眼,口感獨特,肉味油香都有嘅上後腰脊肉。牛肉份量都頗,而每塊都有明顯烤痕,食落肉汁飽滿,加上秘製嘅醬汁,醬汁帶有點點嘅甜味,完全中和牛肉嘅油膩感,非常好味。卯之極上和牛丼飯:其實係滑蛋和牛飯,蛋味香濃,炒得非常嫩滑,蛋汁加埋和牛,令和牛口感變得更為嫩滑,而呢個和牛丼嘅和牛油脂分布平均,所以食落有啲油脂香嘅味,都係款好好嘅丼飯。

2021-01-22 12 浏览
今日放工,經過呢間食丼飯嘅舖頭,見到咁多人喺度排隊,就俾佢吸引咗,望多兩望,就決定買兩個飯返屋企食呢間舖頭好有日本feel,就好似日本啲拉麵鋪,因為佢係用外面嘅點餐機點菜,然後即叫即整每個set都會跟個湯同沙律華之盛丼:呢個丼飯啱晒貪心嘅我,入面有三款唔同嘅肉,可以一次過試晒:分別係西冷、肉眼、上後腰脊肉,佢係用宮崎直送嘅得獎和牛,牛肉味好濃,仲要有粒生蛋黃喺中間,可以撈埋飯素一齊食,一啖飯入面有晒咁多種味道,超滿足卵之極上和牛丼:呢個要讚一讚佢嗰個蛋,佢整到啱啱熟,同樣配埋佢嘅宮崎和牛,蛋同牛肉夾得啱啱好呢間外賣飯真係可以再encore,唔怪之得咁多人等外賣

每個set都會跟個湯同沙律

呢間外賣飯真係可以再encore,唔怪之得咁多人等外賣

2021-01-21
2021-01-22 9 浏览
疫情下禁左晚間堂食,都有好一陣子無外出用餐,仔女食住家餸都食到變悶蛋,今晚放工就搭車趕去太子買幾個外賣返屋企氹下仔女開心先😆。有田和牛,地點好方便,食店只供外賣,店門有一部點餐機,非常方便,門口企左位店員姐姐,笑容滿面😃為人客介紹食物,認真抵讚👍🏻🥢華之盛丼定食,入邊有(西冷、肉眼、上後腰脊肉)聽店員介紹係用日本宮崎極上西冷和牛,聽落已經流口水😋。和牛份量都唔小,西冷同肉眼,入口好快溶化,油花慢慢爆出油香,香味充滿整個口腔;脊肉肉質軟淑有咬口,肉味較濃,整體和牛部份非常出色;飯底用日本珍珠米,粒粒圓潤飽滿,丼飯仲有大量蔥花同飯素,中間有生蛋黃,將所有材料撈勻再加適量燒汁,已經另整個飯丼嘅味道升華至一個極點😋。🥢卵之極上和牛丼定食,呢款飯嘅和牛,雖然油花唔算太多,但牛味濃郁,肉質嫩滑帶口感;滑蛋質感非常滑溜,將滑蛋同飯撈勻結合,淡淡充滿濃濃蛋香,洋蔥同蔥花亦另整個飯底味道升華😋。🥢炙燒厚豐豚丼,豚肉份量真係好多,鋪滿整個飯面,豚肉三分瘦一分肥,簡直係黃金比例,豚肉肉味濃,由於肥瘦均稱,入口非常嫩滑有咬口😄,加上大量紫菜,最有和風味道😋。

2021-01-21 6 浏览
今晚又出街買外賣食,試下呢間鋪面幾靚既餐廳呢間有田和牛專門店既店面細細,但係裝修都落足心機,充滿日本風情,更有大大個燈籠寫住和牛,即刻好想試下。去到和牛專門店,當然要叫和牛,我就要左一個「卵之極上和牛」,和牛配上滑蛋,食落甜甜地,滑蛋非常滑之餘又充滿蛋香,和牛口感亦都唔錯。仲有叫左一份「華之盛丼」呢個係餐廳既招牌菜,採用左宮崎和牛,簡單煎香,呈現牛肉最真摯既味道,口感嫩滑!除左和牛之外,呢度都有「辛口泡菜赤豚丼」,就算唔食牛都可以試下。豚肉配上泡菜,感覺比較韓式。食落味道香辣惹味。
今晚又出街買外賣食,試下呢間鋪面幾靚既餐廳

仲有叫左一份「華之盛丼」

📍 有田和牛專門店 Mr. Arita📍 太子/旺角 • 水渠道46-52號皇太子大廈地下1A號舖太子花墟這邊新開張了一家外賣店《有田和牛專門店 Mr. Arita》,主打日本直送、得獎「有田和牛」。店外擺放充滿日本氣息的點餐機,容易使用又很方便~「有田和牛」養育過程謹慎,以上等飼料餵飼,牛肉品質聽說相當高!除了牛肉以外,這裡還有提供其他高質素的肉類喔。這裡提供火鍋以及烤肉外帶,價錢已包括工具還有配件,派對食物又多一個選擇啦!🎉第一次光顧,只點了丼飯嚐一嚐。外賣等候時間蠻長。。。雖然店家表示等候時間為10-15分鐘,但我們卻等了45分鐘。明白食物即叫即製,但如果速度可以加快一點當然會更好:)然後店家還忘了給餐具⋯⋯讓在外用餐的我們手忙腳亂┏༼ ◉ ᴖ ◉༽┓除了這些以外,其實是蠻不錯的。定食包含味噌湯、沙律、丼飯。Mr. Arita 華の盛丼 ($138)「華の盛丼」包含西冷、肉眼、上後腰脊肉,牛肉味很香,肉質飽滿,有嚼口。沾上生蛋黃一起吃更感滑順☺️另外還配有飯素,很好下飯!價錢不算便宜,但試一下也無妨。Mr. Arita 蜆肉味噌湯 (+$10)味噌湯以$10改配了「蜆肉味噌湯」。蜆
📍 有田和牛專門店 Mr. Arita

店外擺放充滿日本氣息的點餐機,容易使用又很方便~
除了牛肉以外,這裡還有提供其他高質素的肉類喔。

第一次光顧,只點了丼飯嚐一嚐。
除了這些以外,其實是蠻不錯的。

定食包含味噌湯、沙律、丼飯。

Mr. Arita 華の盛丼
Mr. Arita 華の盛丼 ($138)
沾上生蛋黃一起吃更感滑順☺️
另外還配有飯素,很好下飯!
價錢不算便宜,但試一下也無妨。
Mr. Arita 蜆肉味噌湯
Mr. Arita 蜆肉味噌湯 (+$10)
味噌湯以$10改配了「蜆肉味噌湯」。
蜆肉飽滿厚肉,不錯不錯~

卵の極上和牛丼
卵の極上和牛丼 ($80)
和牛同樣鮮嫩,配上帶香濃蛋香的嫩滑炒蛋,同樣好吃!
沙律用上椰菜,偏生、偏硬。
附送胡麻沙律汁,可是也可以配搭新鮮開胃的柚子沙律醋喔~

Menu:
卵の極上和牛丼
2021-01-18 96 浏览
在太子東轉巴士便經過花園街,發現這裏多了很多新店,其中一間主打外賣和牛飯,而且可以將生牛肉連燒爐帶回家,真是很方便。環境:門口有一部外賣機,服務員會介紹如何操作,雖是主打外賣,但也有堂食的位置,但只可以立食,有一個貼心的服務值得一提,就是有USB充電插座。店內面積非常小,估計只可以三至四人堂食,適合速食午餐的上班族。門面裝潢具日式廟宇風格,有日式燈籠和掛簾。外賣機:每個定食都會包麵鼓湯和沙律。華之盛丼(定食)$138這個餐可以吃到不同的部位,包括宮崎縣和牛西冷、肉眼和上後腰脊肉,旁邊配有碎蔥和飯素,中間是蛋汁。主菜的牛肉味濃有嚼口,但已分不清是哪一個部位,每塊厚薄適中,帶有脂肪含量較多,份量不多。卵之極上和牛丼(定食)$80我較喜歡吃這個,因為滑蛋和和牛真是完美配搭,而且性價比高,可以見到蛋和肉是舖滿整個碗,上有少蔥花,亦有洋蔥提味,這款肉味不濃,但依然保持肉質嫩口,帶少少嚼口,最好是瘦的比例高於肥,吃得安心。不過有一點值得提醒,其實外賣的飯量好像特別多,經常都吃不完,如果可以選擇少飯就不會造成浪費了。

環境:
門面裝潢具日式廟宇風格,有日式燈籠和掛簾。

外賣機:每個定食都會包
麵鼓湯和
沙律。

華之盛丼(定食)$138

卵之極上和牛丼(定食)$80

2021-01-13
第一次嗌咗個芝士鍋 結果成個芝士湯漏咗俾 落返樓同佢哋講 結果唔好意思都冇句 係等咗陣佢應該見到我有啲黑面佢先講咗句唔好意思 送多咗隻溫泉蛋 仲嗌咗炸芝士但係甩皮 豚肉好乾 烏冬湯有陣味第二次嗌溫泉蛋牛肉丼 嗌飛過到去兩個店員淨係掛住傾計唔理我 返到去 今次漏咗隻溫泉蛋😅$50齋食牛肉飯😅落去攞返都廢事總括嚟講 次次都漏嘢 食物好普通 唔值呢個價 唔會再去

總括嚟講 次次都漏嘢 食物好普通 唔值呢個價 唔會再去
2021-01-15 27 浏览
晚餐是完成一天工作後最需考慮的事情,自從取消晚餐堂食後,網上下單、外賣自取就成了我生活中必不可少的一部分。最近聽朋友說上個月在太子花園街附近新開了一家有田和牛外賣店,決定去感受一下。小店門口設有外賣點餐機,點餐、等餐的人真不少,我揀咗份最貴的華之盛丼和一份卵之極上和牛丼。華之盛丼真的是鎮店之寶,日本宮崎自產直送的和牛,用的西冷、肉眼和上後腰脊肉都是牛身上最好部位,肉質飽滿,富含脂肪,有嚼頭,粒粒出油的珍珠米與綠色的蔥粒、日本生蛋黃及特制的燒肉醬汁攪拌在一起真的是超級好吃;卵之極上和牛丼,也是用的宮崎自產和牛,牛肉味十足,肉質鮮嫩多汁,有入口即化的感覺,加上提味的洋蔥、鮮嫩的滑蛋使牛肉本身的香味更為濃郁;每份訂餐都配有椰菜沙律(額外送醬汁)和味噌湯作為前菜,開胃又營養!沒想到外賣也能吃到如此美味佳肴,喜歡吃日本和牛的可以來昵間品嘗正宗的日本美食!

2021-01-15 31 浏览
有田和牛專門店 - 外賣和牛丼飯門面裝修極具日系風格,充斥木元素,掛住日本風的燈籠,門口還放着一部自動售賣機,就像日式拉麵店一樣,而這間餐廳是主打丼飯。華之盛丼首先要提提包裝,肉和飯是分開盛著的,令到飯粒不會太濕潤,粒粒分明的珍珠米,而肉類是宮崎縣和牛西冷、肉眼和上後腰脊肉,油脂分布平均,肉有一定的厚度,配上蛋漿吃更滑。卵之極上和牛丼另一款點了滑蛋和牛,滑蛋烹煮的時間剛好,香濃蛋香且口感幼滑,當中和牛的油脂滲到滑蛋之中,把和牛片、滑蛋和白飯三姐一拼吃,滿足的感覺。
有田和牛專門店 - 外賣和牛丼飯

華之盛丼

卵之極上和牛丼
2021-01-15 21 浏览
可能係天氣凍嘅關係 呢排嘅晚飯外賣🥡成日想食白飯🍚暖胃 支持體溫同提供能量💪 咁嘅考慮因素底下 日式丼定食有肉有菜🥬有湯🥣有大碗飯 非常合適最方面嘅係餐廳有自助點餐機 疫情底下想減少接觸話咁易-🍱#Mr Arita 華之盛丼定食 $138呢個係全場最貴嘅便當定食 仍然好多人order 一個定食可以試勻多個牛嘅部位 西冷 🥩 肉眼同腰脊肉🥓 有軟身易入口嘅 亦有肉味濃啲同有口感嘅 難怪咁受歡迎 牛肉片本身有肉汁 撈埋窩蛋🍳更惹味-🍱#半熟温泉蛋牛肉丼定食 $50阿妹鍾意食蛋 咁我叫咗個經濟抵食嘅牛肉丼飯 俾佢牛肉拌蛋再撈飯 牛肉片半肥瘦帶油脂甘香 蛋裏面加咗洋蔥🧅 健康美味 -📍#有田和牛專門店旺角水渠道46-52號皇太子大廈地下

可能係天氣凍嘅關係 呢排嘅晚飯外賣🥡
有湯🥣有大碗飯 非常合適
最方面嘅係餐廳有自助點餐機 疫情底下想減少接觸話咁易

🍱#Mr Arita 華之盛丼定食 $138

🍱#半熟温泉蛋牛肉丼定食 $50

📍#有田和牛專門店
旺角水渠道46-52號皇太子大廈地下
疫情關係,依家放工後都冇得出外食飯💀唯有買外賣返屋😄今次行過見到呢間日本風嘅有田和牛專門店,門口仲有部自助販賣機,完全好似日本咁😜不過唔識用都唔緊要,都有店員教客人點用😆原來有田和牛專門店,有60年飼養和牛,由繁殖、培育、加工、出售一條龍~以合理價錢食到優質和牛!🌠Mr. Arita華之盛丼定食為咗食真啲宮崎和牛,就叫咗佢哋嘅主打和之盛丼定食!和牛經香煎再配上調味,口感緊緻滑順,宮崎和牛本身脂肪豐富,但食落清爽唔油膩!再配日本珍珠飯,真係好似去咗日本咗😆🌠卵の極上和牛丼嫩滑滑蛋配上宮崎和牛,到底係咩感覺?每一口和牛都沾上濃郁滑蛋😜和牛肉質鮮嫩,口感軟中帶嫩滑嘅滑蛋,入口即溶鋪😆不知不覺就食曬成碗!🌠 辛口泡菜赤豚丼呢款我個人幾鐘意,泡菜帶微辣,口感細膩清甜清脆,食落好開胃,豚肉肉質細緻,即使配辛辣嘅泡菜但豚肉啲鮮味不會被蓋過每個餐都配一盒沙律同麵豉湯呢間 麵豉湯好啱我口味, 麵豉湯顏色偏深,非常之濃郁,而且都足料,有豆腐、昆布等,飲完真係成個人暖曬😜
疫情關係,依家放工後都冇得出外食飯💀
唯有買外賣返屋😄

🌠Mr. Arita華之盛丼定食

🌠卵の極上和牛丼

🌠 辛口泡菜赤豚丼

每個餐都配一盒沙律同麵豉湯
2021-01-14 49 浏览
今日行過旺角, 咁依家疫情都仲係持續,咁我唯有要買外賣解決晚餐嘅問題, 行過呢一間日本外賣舖頭, 聞到浸香味, 咁決定試一試佢個實力。 其實門面都幾得意,因為有部外賣機去選擇你要嘅餐, 感覺上都幾似日本買拉麵部機。另外佢個set都包埋麵豉湯同沙律 ,咁我覺得都ok嘅,咁我同朋友就叫咗以下:MR.ARITA 華之盛丼: 咁個部位係牛(西冷, 肉眼同上後腰), 其實呢一個餐當然最重要就係食過牛喇,呢一個餐其實係佢哋個主打 之一, 咁我就梗係試一試啦,咁其實佢個牛都幾鮮嫩,而且都幾滑, 肉質都幾彈牙, 咁其實佢包埋隻鮮雞蛋,咁我就比較鍾意將舊牛肉浸落個雞蛋度一齊食。Overall, 牛嘅質素我覺得都幾好。卵之極上和牛丼定食: 呢個好多我覺得賣相都幾靚,因為面頭上有我好鍾意食嘅雞蛋。牛肉嘅質素我覺得都唔錯,當然啦比起華之盛丼個質素會有啲分別。 因為個價錢都唔同, 自然肉嘅質素更加唔同。 不過呢個雞蛋我覺得味道就偏重味少少,所以鐘意濃味嘅人可能會鍾意D。最後我覺得如果買外賣嘅話, 佢啲外賣亦都唔錯嘅, 當然啦因為呢間主打外賣,所以佢嘅服務質素我覺得就還可以。 等餐時間可接受,因為見到佢真係即煮。

外卖自取
最近多左買外賣返屋企食🛍️聽講太子新開左有田和牛🐮放工過去試下店鋪不大門面放左部自助點餐機🤖好似汽水機咁買完就可以等廚師準備饍食有日本feel得黎得意又好玩🥰🐮卵之極上和牛丼定食(宮崎縣產)薄切既宮崎和牛都幾軟滑同滑蛋炒埋一齊仲有洋蔥等配菜🐷Mr. Arita 半熟溫泉蛋豚肉丼定食豚肉切成片狀配溫泉蛋都幾夾好好餸飯飯素份量好多話咁快就成份食曬🥗跟餐仲有日式芝麻醬沙律同湯 分量充足質素不俗正呀
最近多左買外賣返屋企食🛍️

好似汽水機咁
買完就可以等廚師準備饍食
有日本feel得黎
得意又好玩🥰

🐮卵之極上和牛丼定食(宮崎縣產)
薄切既宮崎和牛

🥗跟餐仲有日式芝麻醬沙律同湯
分量充足質素不俗
正呀
2021-01-13 17 浏览
今日屋企冇飯食,我放工突然接到電話話要買埋外賣先好番去 ... 咁好啦 ! 岩岩經過太子就不如試下呢間,好耐冇食牛 (因為屋企兩老都唔食牛),買牛就係最好選擇 !!去到鋪頭自己選好就入錢買飛,之後就等,大概 10分鐘左右就有,真係太方便 !!番到屋企好餓,快快打開黎食 !! 佢地都真係好貼心,會裝到唔會打瀉,岩哂我呢D勁唔小心既人 !! 哈哈 ~第一個係華之盛丼,入面有西冷、肉眼同埋上後腰脊肉,兩個既味都好濃,相對腰脊肉好有咬口,入面有一堆飯素勁開心 !!仲有隻生蛋可以撈飯,正呀 !!!!!!!!呢個係卵之極上和牛丼定食,呢個我偷食左隻佬既,個蛋好滑,個牛佢唔俾我食...我諗應該都唔錯 !

仲有隻生蛋可以撈飯,正呀 !!!!!!!!
2020-12-29
  • 華之盛丼
  • 卵之極上和牛丼定食
旺角花園街街口轉灣位 最近新開了一間專賣有田和牛的外賣店, 可以用平食高級和牛去形容,最平的牛肉飯五十多元起已經有交易,除了各種丼飯, 也有紙火鍋、燒肉定食、烏冬等等, 作為外賣店,選擇勁豐富。Mr. Arita華之盛當 ( 西冷、肉眼、上後腰脊肉) 既然店舖主打有田和牛,當然就要order 名物。丼飯套餐已經包括秋田米白飯、沙律及Mr.Arita 味噌湯. 這客Mr.Arita 華之盛當已經有齊有田和牛的三部分,西冷、肉眼和上後腰脊肉,宮崎農場直送得獎的有田和牛雪花紋理細緻,飼養完全沒有落藥品或抗生素,牛肉平均等級至少達A4,肉眼肉質柔嫩,西冷味道濃厚,而腰脊肉肉汁豐富。配上秋田米,米氣濃帶q勁,一片和牛配口飯已經是極高級的享受。卵之極上和牛丼同樣都包括白飯、沙律及Mr.Arita 味噌湯,日本雞蛋做成的滑蛋入口非常滑嫩,配搭肉味濃的牛肉,食材簡單得黎,卻能帶出食物的真味。

Mr. Arita華之盛當 ( 西冷、肉眼、上後腰脊肉)

卵之極上和牛丼

同樣都包括白飯、沙律及Mr.Arita 味噌湯,