2018-01-15 2934 浏览
天氣轉寒,吃火鍋就最適合不過了。這段日子基本上無火鍋店是可以 Walk-in 的。所以我一早便打電話來訂位,一行四人來吃新加坡菜。有囍水果茶 ($58) 有大量士多啤梨、奇異果和青檸等水果,味道就較為甜了一點,但吃火鍋喝也很解喝。星加坡炒黑蘿蔔糕 ($52) 炒得很有鑊氣,有 xo 醬味,對我依然有小小辣,惹味十足。蘿蔔糕也不會太鬆散,腍得來也能保持口感。泰式豬肉蝦醬炒飯 ($58) 並不是中式炒飯的乾身,但也很好吃和惹味。每口也有很香的蝦醬味,有辣椒但不算很辣,也有豆角和洋葱的爽脆,份量也很多,四人吃剛剛好,是必吃之選。火鍋醬料竟然不需另外收貨,真有良心。本來想點喇沙和肉骨茶火鍋雙拼,但可惜餐廳現在沒有鴛鴦湯底了,所以最後還是選了肉骨茶湯底 ($98),而最好味的肉骨茶就一定要有藥材味,這鍋的藥材味非常濃郁,也很足料,有很多准山,整鍋當湯水喝也可以。而裡面的排骨也煮得腍而入味,必叫!響鈴卷 ($58) 超長呀!記著三秒定律,響鈴把肉骨茶的精華完全吸收,又能保持半腍半脆的口感,非常好吃。野生竹笙 ($38) 爽口新鮮,像海綿般把肉骨茶吸收。大招牌手切本地肥牛 ($298) 肉質鮮嫩,肥

火鍋醬料竟然不需另外收貨,真有良心。
野生竹笙 ($38) 爽口新鮮,像海綿般把肉骨茶吸收。
大招牌手切本地肥牛 ($298) 肉質鮮嫩,肥瘦分佈平均。雖然肥牛質素高,可惜切得太薄和細,放進鍋內也後難爽上來。而這份已是大的份量,但四人吃也不太夠。

最後四人吃得超飽,而餐廳也滿座,很熱鬧。

2018-01-10
2018-01-14 108 浏览
看到報導很想和朋友嘗試,因時值星期六加上有9個人,特意於12月底即3星期前打電話預訂,當時並確認為火鍋。到食飯當日特意早半小時放低生日蛋糕,卻被告知獲安排一張長枱。我從未試過9個人打邊爐會安排坐長枱,已感不滿。當然更獲悉有另一枱人10位被安排坐圓枱,而且從老闆與員工對話中得知是熟客,且應該比我們遲訂枱。我質問餐廳如果我訂位時已無位,為何不告知只有長枱而讓客人決定是否訂位?估計圓枱原本是安排給我們的,但最後給了熟客。如此做生意,即使食物如何好食亦徒然。一個應該愉快的星期六朋友聚會就被一個如此糟的安排而糟蹋,因此一向很少主動寫評語的我也忍不住要留言,unlike!
2018-01-13
冬天最好約埋三五知己吃火鍋~ 看過OpenRice11及12月份好評十強皆入為的火鍋店🍲有料到,一致決定在這Dinner!裝潢時尚,樓底高不感侷促,感覺舒適~星加坡麥皮蝦,鋪滿麥皮的虎蝦賣相吸引,蝦肉爽口彈牙,肉香鮮美,十分入味,充滿黃金酥香的麥皮味及鹹香的椒鹽/辣椒味, 香口惹味!🦐😍星加坡海鮮喇沙湯麵,海鮮配料豐富,有虎蝦/青口/魷魚等,鮮味十足,烚蛋軟熟入味,盡吸湯底喇沙醬及番茄等香料的精華,更顯食材鮮味,還滲出甜美的椰香,滋味無窮!🍜😆星加坡海南雞(半隻),雞皮滑不溜囗,雞肉嫩滑香口,再蘸上酸辣醬/薑蓉/醬汁,份外惹味~🤤滋補花雕雞(半隻) 鍋,湯底加入當歸、黨參、杞子等藥材及花雕酒,酒香四溢,雞肉肥美嫩滑,非常入味,肉香、油香、藥材及酒香留有餘韻,滋補美味~😋芝士蝦丸,原以為是常見的嫩橙紅蝦丸,但原來是新鮮手打! 😳 色澤天然,蝦丸口感更嫩滑彈牙,充滿鮮香濃郁的蝦味🦐及香醇的水牛芝士味🧀,滋味十足!蜂巢凍豆腐,口感像豆卜,內如蜂巢狀,有效鎖住花雕湯汁,吃時豆香酒汁四溢,非常美味~唐生菜/油麥菜,菜香鮮美~免費檸檬水,淡淡天然檸檬香🍋,止渴消滯。值得一讚是侍應會主動加水! 食物

裝潢時尚,樓底高不感侷促,感覺舒適~

星加坡麥皮蝦

星加坡海鮮喇沙湯麵

星加坡海南雞(半隻)

芝士蝦丸

蜂巢凍豆腐

唐生菜/ 油麥菜
唐生菜/油麥菜,菜香鮮美~

檸檬水

食物質優味美,大家讚不絕口,而且一行五人除返開只付$165,下次定會再來邊吹水邊歎美食!🤗
2018-01-12
星加坡麥皮蝦
星加坡海鮮喇沙湯麵
星加坡海南雞(半隻)
芝士蝦丸
蜂巢凍豆腐
  • 生菜
2018-01-14 93 浏览
Sat night, expecting busy, 甫入餐廰…收银姐姐低頭做嘢…無啋! 直至叫四眼大隻哥…明明有吉枱,又無reserved 牌,卻被安排…玻璃窗(金魚缸面向街单边位),都無所謂…坐底—様無人理…三催四請…有位 20 零歲妹妹比menu, 叫佢寫单…佢妈有禮貌咁解釋話係新嚟…唔熟…会叫同事帮我寫~又等5分钟…最終揾到位四眼女仕take order, 只是一碗Laksa 湯麵+肉骨茶(好采無叫多嘢)…等…後面靚女叫星洲蟹、waiter 係客面前烹調~香…~陸續見有客入…等咗半個鈡有多…四眼大隻哥叫…肉骨茶…心諗有得食啦! 点知比咗隔離遲嚟先上岸嘅客…喂~—碗湯麵唗…唔駛等咁耐呱…肉骨茶都係預先煑好哂架啦! 我地決定人…水都無飲過i can understand that as a new restaurant, Friday night is busy, however there is still have plenty of room to adjust/improve on customer seating arrangment,n food or
i can understand that as a new restaurant, Friday night is busy, however there is still have plenty of room to adjust/improve on customer seating arrangment,n food order flow.. as before we sit down, i saw several table with Reseve sign but still hv empty one without sign
2018-01-13
2018-01-13 145 浏览
本身諗住family trip去新加坡, 但經過眾人嘅商議之後都係決定去日本, 因為啲機票實在係太平,同去新加坡差唔多。 既然新加坡之旅唔成行,咁就唯有上網搵下有咩新加坡美食, 搵到呢個12月份十大好評的新加坡菜, 當然要嚟試下。餐廳嘅位置都算容易搵 ,七點半去到冇乜人,但過唔夠半個鐘就多人黎到,都算滿場。 嗰日天氣好凍,十度以下,好多人都嚟打邊爐,但喺我心目中已經鎖定要食胡椒蟹, 所以一埋位scan一下menu就可以叫菜。新加坡炒胡椒蟹, 記得幾年前去新加坡Jumbo食的黑胡椒蟹, 嗆辣嘅味道令人難忘。今次當然要再試。 但呢次嘅煮法唔同,預先煮熟,然後再喺客人面前用冧酒, 胡椒,洋蔥炒均,上菜時色香味俱全。 而且我哋今次仲咁好彩,由個樣有啲似馬來西亞人嘅老闆娘操刀炒畀我哋。 不過辣度就冇新加坡咁嗆喉, 但多咗其他味道,層次更加豐富,迎合香港人口味。飲食均衡緊係要叫個菜啦,淨菜嘅選擇唔多,得芥蘭同椰菜苗,咁我梗係揀平時冇乜食到椰菜苗啦。 呢度菜難度唔高,但揀啱新鮮嘅食材, 先可做到鮮嫩可口。泰式辣肉碎炒飯 ,呢個價錢好平, 分量又大,飯炒到粒粒分明, 加咗四季豆, 辣肉碎, 辣椒 洋蔥

新加坡炒胡椒蟹

蒜蓉炒椰菜苗

泰式辣肉碎炒飯 ,呢個價錢好平, 分量又大,飯炒到粒粒分明, 加咗四季豆, 辣肉碎, 辣椒 洋蔥絲,超好味, 所以雖然好肚,但都清曬成點

泰式辣肉碎炒飯

我哋兩個人點咗一咋 荔枝玫瑰花茶, 40幾蚊可以分到每人兩杯, 清甜唔多冰, 用來陪襯重口味食物最啱不過。
荔枝玫瑰花茶

成餐飯價錢唔貴, 下次再黎應該會點好多人嗌嘅新加坡炒黑蘿蔔糕,同埋麥皮蝦。
新加坡炒胡椒蟹
泰式辣肉碎炒飯
2018-01-13 72 浏览
「本周天氣持續寒冷」⋯⋯肚餓之際聽到呢句,除咗打邊爐都唔知食乜好(其實根本就四季都鍾意打邊爐,只係冬天更加瘋狂)。餐廳係食東南亞菜,主要係星加坡同泰國菜,所以湯底除左一般嘅芫茜湯、麻辣湯之外,仲有東南亞代表嘅喇沙湯、河內牛湯、肉骨茶(可選藥材或胡椒)同冬蔭公湯。配料就唔見有咩東南亞特色美食,不過選擇都算多嘅。我地有啲人唔食辣,所以就揀咗【肉骨茶藥材$98】。玉竹、杞子等材料都幾多,肉都軟腍同肉味濃,不過藥材味就真係冇乜。餐廳都幾貼心,每枱都俾左一壺檸檬水,仲係溫熱嘅,俾食客暖暖身,清清味道。醬料選擇都唔多,建議加返啲東南亞特色醬料,例如沙茶、咖哩、沙嗲。【招牌手切本地肥牛大$298】份量適中,肉質鮮嫩,脂肪多,食落略帶少少羶味,不過牛味足,感覺價錢有啲貴。【極品西班牙豚肉$148】脂肪多所以食落好嫩滑,肉味亦相當豐富。【脆鯇魚脖$68】入口極鮮爽,咬落去「嗦嗦」聲,真正「脆」鯇,魚鮮味十足。【海蝦$128】總共8串,晶瑩剔透,味道本就鮮甜,配上甜甜地嘅肉骨茶湯鮮甜味加倍。【響鈴卷$58】炸得鬆脆,擺落湯幾秒就食得,吸收晒肉骨茶甜味,正。【唐蒿$38】打邊爐點都要叫菜,均衡飲食。【芝士墨

【唐蒿$38】打邊爐點都要叫菜,均衡飲食。

【芝士墨魚丸$128】總共12粒,口感彈牙,不過芝士分佈不太平均,有啲只食到少少芝士。

食飽飽,夠暖身。如果加返多啲東南亞特色火鍋配料、醬汁,配合返餐廳嘅東南亞風味,咁就更加能脫穎而出。

2018-01-12 487 浏览
今日個全城熱爆話題不是鄭司長僭建風波,亦不是東鐵全線癱瘓,而是1.7億六合彩。同事建議夾份煲煲佢,我話夾十皮好嘞,因為玲玲姐批過我,話我無咩抽獎命,所以我好少買六合彩,頂多都係抽下新股眾安、閱文、雷蛇……,不過都係未中過,玲玲姐真準!同事仲建議一齊去晚飯,順便睇埋直播攪珠,氣氛會好好多。我反建議: "橫掂你想煲煲佢,就一於嚟煲火鍋,更加熱鬧。” 好! 打咭,收工,閃!門外大大個 “火焰胡椒蟹” 牌擺咗出,攪到我好想轉軚放棄食火鍋。同事就話講好咗食火鍋,唔俾我轉。坐低後,同事完全無理過我個感受,拎住張點菜紙,起勢咁剔。剔咗【肉骨茶湯底 $98】、【芝士墨魚丸 $128】、【海蝦 $128】、【粟米 $28】、【唐蒿 $38】、【椰菜苗 $ 28】,同埋【有囍水果茶 $48】。好彩,後來,佢仲記得我係西班牙迷,就幫我剔咗【極品西班牙豚肉 $148】。湯鍋一上來就發出陣陣肉骨茶味。唔客氣,先食為禮,整件排骨食下先。入晒味!啲嘢食陸續上來。邊食邊吹水。粟米都幾清甜。西班牙豚肉用肉骨茶來灼熟,味道都唔差。食隻海蝦和芝士墨魚丸先。海蝦新鮮。墨魚丸細細粒容易食,入面啲芝士湧入口裡面,差啲俾佢淥親,不

坐低後,同事完全無理過我個感受
,拎住張點菜紙,起勢咁剔。

湯鍋一上來就發出陣陣肉骨茶味。
肉骨茶湯底

唔客氣,先食為禮,整件排骨食下先。入晒味!
排骨

啲嘢食陸續上來。邊食邊吹水。
海蝦、粟米
椰菜苗、唐蒿
芝士墨魚丸
極品西班牙豚肉

粟米都幾清甜。

西班牙豚肉用肉骨茶來灼熟,味道都唔差。

食隻海蝦和芝士墨魚丸先。海蝦新鮮。墨魚丸細細粒容易食,入面啲芝士湧入口裡面,差啲俾佢淥親,不過,又幾過癮。

水果茶味道都幾特別,甜甜地,加埋啲水果粒,可以清下熱。
有囍水果茶

夠鐘開六合彩,可惜間火鍋店部電視機無播。好彩,有 my TV Super,可以用手機睇直播
。攪下一個,攪下又一個……哼! 又俾我估中,一個字都唔中!

掛住睇攪珠,攪到顆椰菜苗淥過龍,不過食落還 OK。

同事自己買嗰幾注,又係一個字都唔中,搞到無晒mood。見檯面仲有好多嘢未食,我哋就索性將所有食物一次過放晒入個鍋內,實行整個一品鍋。興起,鬥快食,不知幾好玩,爽!

中唔到獎唔緊要,歎下火鍋都夠開心啦!
2018-01-12 72 浏览
天氣一凍 就係打邊爐嘅好時機一路食一路個身暖笠笠入到嚟呢間有打邊爐嘅舖頭食,一入嚟已經好暖,覺得室外同室內嘅天氣真係差天共地侍應幫我哋斟好水,一飲,好驚喜嘅發現係啲檸檬水竟然係暖架好warm好體貼舖頭好闊落,光線都好足,而且都幾多人嚟食,有打邊爐嘅亦有食小菜嘅因為間餐廳新開所以未申請酒牌,好搞笑打邊爐表示一定要啤啤佢嘅就要自己出去隔離便利店買啦嗌到一檯都係餸,當然事不宜遲開始打啦有人話打邊爐最開心係食三秒食物,我都幾同意架因為唔使等就有得食嘛嘛炸魚皮就係其一,呢度嘅炸魚皮好薄好脆,為食嘅我齋食已經覺得好正淥入打邊爐度好快就淋咗啲啲,證明啲魚皮夠新鮮唔會淥極都唔淋食落口又脆又軟嘅口感真係好正另外仲有手打芝士豬肉丸通常啲舖頭話手打嘅,口感都差唔多冇咩特別期待但係呢間手打豬肉係真係冇呃人,外層嘅豬肉係仲食到肉嘅纖維,唔會成舊粉咁肉質都彈牙而入面包住嘅芝士都好正,有流心嘅效果不過有啲丸唔知係咪煮得太耐,啲芝士偷走咗出嚟豬肚又係火鍋必叫,呢度份量唔係話好多,但係勝在好新鮮豬肚洗得好乾淨,淥完之後食都覺得好嫩壓軸登場梗係唔少得肥牛啦,呢度嘅安格斯牛肉好靚,雪花都好均勻切得厚薄適中,大細都幾啱,容易
天氣一凍 就係打邊爐嘅好時機
一路食一路個身暖笠笠

侍應幫我哋斟好水,一飲,好驚喜嘅發現係啲檸檬水竟然係暖架
好warm好體貼

因為間餐廳新開所以未申請酒牌,好搞笑
打邊爐表示一定要啤啤佢嘅就要自己出去隔離便利店買啦

嗌到一檯都係餸,當然事不宜遲開始打啦

有人話打邊爐最開心係食三秒食物,我都幾同意架
因為唔使等就有得食嘛嘛
淥入打邊爐度好快就淋咗啲啲,證明啲魚皮夠新鮮
唔會淥極都唔淋
食落口又脆又軟嘅口感真係好正

另外仲有手打芝士豬肉丸
通常啲舖頭話手打嘅,口感都差唔多冇咩特別期待
肉質都彈牙

而入面包住嘅芝士都好正,有流心嘅效果
不過有啲丸唔知係咪煮得太耐,啲芝士偷走咗出嚟

豬肚又係火鍋必叫,呢度份量唔係話好多,但係勝在好新鮮
豬肚洗得好乾淨,淥完之後食都覺得好嫩

切得厚薄適中,大細都幾啱,容易夾起

淥幾秒就已經變色
好濃牛味嘅肉當中夾雜好些肥膏,點埋自製豉油嚟食真係好惹味

2018-01-10 90 浏览
某人受食雞又愛食海鮮,聽朋友說在太子有間像茶餐廳的餐廳,能吃上美味的胡椒蟹,又有雞湯翅,便很想去食。還記得當年一起去星洲遊,沒吃到黑胡椒蟹,某人回港後已愁眉苦臉足足一星期,所以知道在香港也可以吃上黑胡椒蟹,便急不及待去食,有囍,確實以經濟價錢能享受一餐Yummy的美食。入坐後便立刻來一客新加坡黑胡椒蟹 HKD498,隻蟹每天新鮮入貨,都有1斤幾重的,以這個價錢享用其實都不算貴。最意外的是店員會把差不多熟的蟹和配菜,在我們面前再煮熟。首先把洋蔥、香茅、牛油和黑胡椒粒加入鍋中炒,炒到差不多一半熟,便把已炒過的蟹放入鍋中,最後便是加上油和火,燒到火收了,便可以吃了。就這樣把餐廳的人目光吸引過來,還拿起手機來拍照。蟹鉗幾大隻啖啖肉,吃下鮮甜又嫩滑。黑胡椒的辣和一般辣醬很不一樣,感覺口邊有點熱,又充滿著黑胡椒的香氣在其中,2個人吃上一隻啖啖肉的蟹都幾滿足。雞煲翅 HKD488,沒想到如此大鍋,原來這個雞煲翅放了一隻雞去煲成,所以湯都可以分到6碗,基本上吃上一鍋都讓人很飽肚了。喝上一口湯,非常之濃郁甜美,還有爽口的魚翅,整碗湯都充滿著膠質,讓人非常之回味。泰式炸蝦餅 HKD52,蝦餅共有4 件,每

雞煲翅

泰式炸蝦餅 HKD52,蝦餅共有4 件,每件都幾厚身,配上泰式醬而吃。咬下蝦餅都幾彈牙,還有很香的蝦味,用料非常之充足,全部都是用蝦打成餅再炸,而且一點都不油膩,某人還想要多一份來食,就知道有幾好食。

泰式炸蝦餅

凍檸檬茶 HKD22,茶味有點苦澀,相信有點過濃,甜度不算很甜,感覺不過不失吧。
凍檸檬茶
泰式炸蝦餅
2018-01-08 131 浏览
新加坡美食也不少,現在不需要去到新加坡才可以回味。在太子開了2個月的一間以新加坡美食的餐廳,有囍。除了新加坡美食,還有泰國美食,單看菜式都已經很吸引。有囍除了有新加坡美食,還有火鍋供應,食材選擇也不少,都有新加坡美食肉骨茶湯底選擇。不想吃火鍋也可以選上新加坡美食小炒,確實不錯。******************************有囍位於太子近花墟附近,餐廳的外觀以藍色的色調,走在街上也很明顯的看見。有囍餐廳地方也很大,還有些單人座在窗邊,可以看著街外的景色。餐牌也很簡單,以海鮮為主的新加坡菜式和泰式美食為主。最特別是胡椒蟹、雞煲翅和麥皮蝦,確實在香港也可以吃出新加坡美食。除了小炒,還有火鍋供應,湯底還有新加坡肉骨茶,火鍋配料也有海鮮和花膠,都幾吸引。飲品除了一般餐飲,還有些花茶特飲以供選擇。雞煲翅 HKD488,一份雞煲翅可以分到6碗湯,服務員會把雞煲翅送上來,先取出湯中的雞肉,只是簡單的夾起翅,真是一點都不少。把煲中的雞取出來,原來都有一隻雞的份量,確實一點都不少。餘下的湯,還可以分出碗湯的份量,每一碗都有不少的翅在內。喝上一口湯,味道很濃的雞湯非常之鮮甜,再加上啖啖爽口的魚

喝上一口湯,味道很濃的雞湯非常之鮮甜,再加上啖啖爽口的魚翅,真的很滿足。整個雞湯翅一點都不會很多油,雞肉也不會很油膩,略有點無味和肉乾,單單喝上湯,吃上一隻雞都已很飽肚了,雞煲翅確實值得而吃。

泰式燒鱔 HKD168,配上泰式醬汁,沒想到燒鱔不算大份。切開燒鱔肉厚但很多骨,雖然如此,但骨也能和鱔肉一拼吃下,再加點泰式醬汁,變得更加惹味,只可惜鱔皮燒得不夠香口,否則更加好食。

星加坡炒黑蘿蔔糕 HKD52,有囍的炒蘿蔔糕,分黑蘿蔔糕和蘿蔔糕2款,分別在於黑蘿蔔糕是用上黑醬油而炒成,較為多一份醬汁的香味,所以便選上了黑蘿蔔糕。
只是蘿蔔糕的味道較重醬汁味道,少了蘿蔔糕的清甜。蘿蔔糕吃出蘿蔔條、臘腸的味道,都幾軟綿,粉和蘿蔔的比例剛好。

熱有囍水果茶 HKD48,凍的水果茶是用上Jar的,熱的水果茶是一人份量,所以來了一壺熱水果茶,但沒想到一壺熱水果茶都幾多,還附上幾個小杯,可以和朋友一起分享飲用。

熱水果茶很香水果的味道,甜度又適中,水果份量也不少,最最要是熱的水果茶一點酸味道都沒有,比巿面上所製的水果茶來得更好飲。

• 雞煲翅
  • 熱有囍水果茶
  • 泰式燒鱔
2018-01-07 97 浏览
This crab is on fireeeeeee🎶~新加坡黑胡椒炒蟹🦀($268)先用牛油炒起洋蔥等配菜, 再以黑椒料快手兜炒,蟹本身多肉,但味不算鮮甜; 黑椒醬汁偏辣🌶,惹味香口,濃郁的醬汁掛上蟹身, 粒粒胡椒在蟹的表面,咬下去也嚐到辛勁,襯托啖啖蟹肉 ,好吃!伴飯一流!吃得我lam哂手指上的醬汁😋二人火鍋餐龍蝦餐🦐($188)套餐包括一隻龍蝦、四款是日海鮮,手切肥牛🐮和蔬菜籃🥗,內容雖豐富,但海鮮不太新鮮,欠鮮味。反而肥牛質素高,滿肉香☺️有興趣再試有囍的小炒,好夠鑊氣😌食物 ⭐️⭐️⭐️1/2環境 ⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️價錢 ⭐️⭐️⭐️1/2📍地址: 有囍🥘太子花園街禮賢大廈地下
This crab is on fireeeeeee🎶~
新加坡黑胡椒炒蟹🦀($268)

二人火鍋餐龍蝦餐🦐($188)

有興趣再試有囍的小炒,好夠鑊氣😌

食物 ⭐️⭐️⭐️1/2
環境 ⭐️⭐️⭐️
服務 ⭐️⭐️⭐️
價錢 ⭐️⭐️⭐️1/2

📍地址: 有囍🥘太子花園街禮賢大廈地下
2018-01-05 98 浏览
今天又到花墟附近,想起之前曾經在這𥚃吃下午茶,所以便試試晚餐。湯底有八種,有些是星洲特式湯底,我因為近期吃了幾次火鍋怕熱氣,所以揀了下火芫茜的湯底,下次再試星洲湯底。下火芫茜湯底68元,安格斯牛肉168元,響玲卷58元,稻庭烏東28元,脆肉鯇魚腩68元,午餐肉38元,蕃茄28元,唐蒿38元,醎檸七26元,檸樂26元。下火芫茜湯底,有幾隻皮蛋咁多,和很多芫茜,啖湯底好甜,忍不住飲了一碗,飲完好舒服啊,之後開始打邊爐。安格斯牛肉,脂肪分佈平均,牛肉味濃郁,因為切得幾薄,所以滾幾秒就吃得。響玲卷係自家製造,上枱時還有些熱,只需放入湯內一、兩秒,吸收了湯㡳的味道,而且又保持了鬆脆的口感,我最愛它的豆味濃郁。脆肉鯇魚腩,全部都很新鮮、爽脆、彈牙,魚味十足。午餐肉,雖然係礶頭,不過都份量十足。總括食材新鮮,座位寛闊,下次再來試試其他湯底。

下火芫茜湯底68元
下火芫茜湯底

安格斯牛肉168元

響玲卷58元

脆肉鯇魚腩,全部都很新鮮、爽脆、彈牙,魚味十足。
脆肉鯇魚腩68元

午餐肉,雖然係礶頭,不過都份量十足。
午餐肉38元

蕃茄28元
唐蒿38元
檸樂26元
醎檸七26元

總括食材新鮮,座位寛闊,下次再來試試其他湯底。

下火芫茜湯底68元
午餐肉38元
蕃茄28元
唐蒿38元
2018-01-05 1984 浏览
朋友失戀,人家舉目無親,佢就舉目無朋,都怪他以前太過戀愛大過天,忽略了好友,做朋友嘅,便安排一個飯局一起歡喜一下吧。在街頭遊盪之後,失戀之人當然要冲沖喜,貪其意頭好,今晚決定有囍吧。很明顯,餐廳應該是新開張不久,室內裝潢,座椅擺設都非常新淨。感覺舒適得很。餐廳以火鍋和小菜為主打。今晚隆重登場的是新加坡胡椒蟹,乍看是好大隻的蟹,經專人在眼前表演,將香矛,洋蔥,白胡椒在白鍋炒香,再把蟹倒入一同炒香,頓時香味撲鼻,最精彩的部分是專人表演點火,紅紅烈火,非常狀觀,引來旁邊食客的注意,不期然照起相來,未吃已經覺得好味呢。大概2分鐘後,火熱變小,熄火後就可以上枱,專人不忘把蟹件重新排烈整齊,金黃香味四溢,厚實的蟹肉竟然那麼爽口彈牙,進吃時黑胡椒在口中散發,行氣活血,令整個人熱乎乎。泰式燒鱔其實就是附上一碟泰式醬,酸酸甜甜的味道,正是表達了泰式料理的口味,燒鱔金黄的外表,鱔肉的味道鮮甜甘香,若果燒至更脆的外皮相信會更加難忘。羅白糕是比較特別的菜式丶與平時中餐酒樓吃開的有所不同,感覺口感比較鬆軟,羅白味道被黑醬油遮蓋,雖然很香但感覺不像是在吃羅白糕。愛美是女人的天性,餐後來一杯玫瑰花茶,感覺為皮膚補充

泰式燒鱔

新加坡炒黑羅白糕

荔枝玫瑰花茶

愛美是女人的天性,餐後來一杯玫瑰花茶,感覺為皮膚補充了許多能量,甜度剛好,清甜的口感,餐廳為我們每人凖備了小茶杯,可以隨量湛入杯內,邊談過傾,不知不覺間,一切煩惱都已經拋諸腦後…
泰式燒鱔
2018-01-04 1257 浏览
有囍今天陪上大人去花墟睇花花,睇完有啲肚餓⋯⋯Ummm⋯⋯識得食,就一定會去太子食街搵飯食啦,果度有多款餐廳,多種選擇。不過成條街,一眼就見到呢間有喜,佢門面光猛,仲有幾張不同顔色嘅櫈仔放咗係度,Wooow....餐廳好細心喎,唔使我企係度等位。啲櫈仔好有Designer Chair Feel....好搶眼!星加坡麥皮蝦,重要推介,生炸開邊蝴蝶式大隻蝦,加上麥皮煮法。上碟時,一隻一隻大蝦層層疊式咁放上碟,到桌面時都幾震撼。每隻蝦都有麥皮味,呢種星加坡煮法不錯。推介指數:7.5/10冬陰公蝦湯,跟泰國味相似,不同嘅係有成六隻鮮蝦在湯內,記住係鮮蝦,一食就知道。因此湯帶鮮蝦味好好飲喔。推介指數:8.5/10星加坡海鮮喇沙湯麵,星加坡味道,湯味不濃,以麵來餸不錯,不習慣濃味者非常合適。推介指數:6.5/10荔枝玫瑰花茶,叫了一渣才夠喉,不甜可多飲,內有好多玫瑰,又靚又好飲。推介指數:9/10芥蘭,可薑汁炒,可馬拉盞炒又可蒜蓉炒。我選了薑汁炒,芥蘭清甜又爽。推介指數:8/10
有囍

推介指數:7.5/10

推介指數:8.5/10

推介指數:6.5/10

推介指數:9/10

推介指數:8/10
2018-01-04
2017-12-31 146 浏览
劣!諗住聖誕約fd試新野!點知...肉骨茶湯打邊爐冇味!餐具污糟...一洗再洗!碗碟油林林🤦🏽‍♀️炸魚皮林嘅🤦🏽‍♀️餃子係有心機包嘅...不過正常味....服務真係mama.....服務員大堂喝個經理....再加上唔醒目..上菜個時得佢一個上,枱面冇位放,望住我指住佢手個碟野,示意我幫佢執...唔該都冇句...勝在冇咩客夠靜可以傾下計囉..啤酒都唔想叫..唔想蝕俾佢!好彩有同班fd利申冇食過...唔係...😭😭😭

諗住聖誕約fd試新野!
點知...
肉骨茶湯打邊爐冇味!
餐具污糟...一洗再洗!
碗碟油林林🤦🏽‍♀️
炸魚皮林嘅🤦🏽‍♀️
餃子係有心機包嘅...不過正常味....
服務真係mama.....
服務員大堂喝個經理....再加上唔醒目..
上菜個時得佢一個上,枱面冇位放,
望住我指住佢手個碟野,示意我幫佢執...
唔該都冇句...
勝在冇咩客夠靜可以傾下計囉..
啤酒都唔想叫..唔想蝕俾佢!

好彩有同班fd利申冇食過...唔係...😭😭😭