2019-09-25 47 浏览
早兩日去左間主打串燒omakase嘅居酒屋,好正啊,環境又靚🎇前菜冷豆腐豆腐上加左木魚絲同埋蔥薑🤟🏻味道清爽😽季節限定刺身(花)分別有立魚 池魚 油甘魚 金木鯛所有刺身都係由當日最新鮮嘅魚生整架🤤牛舌味噌煮牛舌煮到好鬆軟,又入晒味🤤甘鯛甲鱗燒好少有地佢將甘鯛連埋鱗一齊炸,超特別👍🏻👍🏻師傅話一定要配上秘製酸汁,試完果然味道升上另一層次😱👍🏻御代榮🍾居酒屋,緊係要叫杯sake飲下啦,呢到嘅sake酒感一般重d比你送下串燒🤗意外地,呢到酒壺都好有心思,係斟酒個陣會響,酒杯就飲個陣會響。😍燒香魚🐟幾好食,但真係好多骨啊,要好小心食。🧐雞胸軟骨🐥雞胸軟骨比普通個d,無咁硬之餘,個感覺會爽口d。😳手羽燒到出面皮脆脆地,又好重雞味🐔毛茄、銀杏叫下d蔬菜串燒可以中和下,而且佢地大部分食材都日本直送😘雞肝串燒呢到d串燒除左好味仲好多粒❤正啊

前菜

冷豆腐

豆腐上加左木魚絲同埋蔥薑🤟🏻
味道清爽😽

季節限定刺身(花)

分別有立魚 池魚 油甘魚 金木鯛
所有刺身都係由當日最新鮮嘅魚生整架🤤

牛舌味噌煮
牛舌煮到好鬆軟,又入晒味🤤

御代榮🍾

燒香魚🐟

幾好食,但真係好多骨啊,要好小心食。🧐

雞胸軟骨🐥
雞胸軟骨比普通個d,無咁硬之餘,個感覺會爽口d。😳

手羽
燒到出面皮脆脆地,又好重雞味🐔

毛茄、銀杏

叫下d蔬菜串燒可以中和下,而且佢地大部分食材都日本直送😘

雞肝串燒

呢到d串燒除左好味仲好多粒❤正啊
  • 雞胸軟骨
  • 牛舌
2019-09-24 12 浏览
今次去咗一間喺旺角嘅居酒屋。呢度環境幾有氣氛, 一共有兩層,地下嗰層係吧檯,方便店員同食客傾偈。另外上層就適合一大班朋友聚會。今次試咗燒烤色嘅廚師發板。一開始有麻醬牛油果做前菜,牛油果幾新鮮。跟住有四式刺身,分別有鰤魚,帶子,安康魚肝同埋吞拿魚蓉。整得好精美亦都好新鮮。麵豉醬炆牛脷,牛脷炆得好冧,食落似牛腩,用嚟送酒一流。燒魚一夜干,食落唔會太鹹,肉質亦唔會太乾。串燒分別有雞軟骨,雞尾同雞髀肉。調味同火候都恰到好處。另外有原條燒茄子 ,上菜時已經去曬皮,食落唔乾,加埋啲木魚,食落好夾。仲試咗佢哋招牌菜櫻花蝦炸豆腐,真心唔錯。最後仲有燒飯團同水信玄餅,非常滿足。

麵豉醬炆牛脷,牛脷炆得好冧,食落似牛腩,用嚟送酒一流。

燒魚一夜干,食落唔會太鹹,肉質亦唔會太乾。

串燒分別有雞軟骨,雞尾同雞髀肉。調味同火候都恰到好處。

最後仲有燒飯團同水信玄餅,非常滿足。

2019-09-24 288 浏览
以為係座落旺角既一間小店,但原來都有成兩層第二層都幾大下,一大班人包場,應該都幾正走型格路線餐牌都相當特別我地決定唔到就叫左師傅幫我地準備居酒屋既好處就係互相溝通嘛旁邊有盆蟹仔我地貪得意影緊相既時候,師傅話陣間會炸黎比我地食前菜:日本蕃茄配豆腐柚子汁師傅話每日既前菜都係唔定,睇返當日有咩食材然後就係欣賞完就被我地食既炸蟹仔感覺少少殘忍但又幾好食炸得好香脆汁煮南瓜味噌煮牛俐好入味又軟腍既牛俐桶櫻花蝦炸豆腐好。好。食外脆內嫩滑既豆腐,再加埋少少櫻花蝦,仲有個汁無論口感定味道都係一流跟住就輪到串燒好認真既師傅逐串逐串燒緊比我地炸雞胸軟骨師傅話依個部位既口感更加特別雞尾燒白鱔用上左生椒粉去調味紫蘇葉雞捲師傅話依條魚雖然好多骨,但個肉質好鮮甜都真係比平時既鮮味好多,多骨都係值得既,可以慢慢品嘗最後就係一個好和風日系既甜品--水玄信餅滿足
以為係座落旺角既一間小店,但原來都有成兩層
第二層都幾大下,一大班人包場,應該都幾正
走型格路線
餐牌都相當特別
我地決定唔到就叫左師傅幫我地準備
居酒屋既好處就係互相溝通嘛
旁邊有盆蟹仔
我地貪得意影緊相既時候,師傅話陣間會炸黎比我地食

前菜:日本蕃茄配豆腐柚子汁

師傅話每日既前菜都係唔定,睇返當日有咩食材
然後就係欣賞完就被我地食既炸蟹仔
感覺少少殘忍但又幾好食
炸得好香脆

好入味又軟腍既牛俐
桶櫻花蝦炸豆腐

好。好。食
外脆內嫩滑既豆腐,再加埋少少櫻花蝦,仲有個汁
無論口感定味道都係一流

跟住就輪到串燒

好認真既師傅逐串逐串燒緊比我地
炸雞胸軟骨

師傅話依個部位既口感更加特別

雞尾

用上左生椒粉去調味

紫蘇葉雞捲
師傅話依條魚雖然好多骨,但個肉質好鮮甜
都真係比平時既鮮味好多,多骨都係值得既,可以慢慢品嘗

最後就係一個好和風日系既甜品--水玄信餅

滿足
2019-08-26
2019-09-23 18 浏览
旺角最近開左間幾特別嘅居酒屋,主打串燒omakase🤗 師傅會係你面前即叫即燒。得閑個陣仲可以陪你傾下計。唔講唔知原來店內師傅全部都有27至40年經驗。前菜就上左冷豆腐,滑嫩豆腐上面配以木魚絲同埋蔥薑,清新開胃。季節限定刺身(花)入面有:立魚 池魚 油甘魚 金木鯛所有刺身都係由時令魚生去整,師傅仲會貼心咁建議你食嘅次序,等你可以充份享受每款刺身。個人比較喜歡金木鯛❤️肉質柔軟有彈性,味道鮮甜。甘鯛甲鱗燒呢道菜我都係第一次試😚原來算係一道舊派嘅菜式,而家唔係咁易食到,佢嘅特別之處係甘鯛連鱗炸至金黃,咁樣食落魚味更重。呢道菜一定要配上秘製酸汁,中和返炸物嘅油膩感,並將鮮味提升。牛舌味噌煮由味噌汁將牛舌煮至軟惗,牛舌煮到好入味🤤配上七味粉,蔥花,豆腐作配料。燒香魚好少有嘅魚,骨比較多,但鮮味十足。😝雞肝串燒一串有好多粒!❤️雞胸軟骨雞胸軟骨唔係成日食到,平時雞軟骨一般都係一粒粒,而呢到係一舊舊,更加爽脆。😋御代榮串燒當然要配sake啦,老闆向我地推薦左御代榮,佢嘅酒感比較重,比較適合配搭串燒,略帶甜味,尾韻有點點花香味。裝酒嘅容器亦都好特別,佢斟酒嘅時候會發出鳥叫聲。🎵~🕊毛茄、銀杏兩姐都係日本

季節限定刺身(花)
入面有:立魚 池魚 油甘魚 金木鯛

牛舌味噌煮

燒香魚
好少有嘅魚,骨比較多,但鮮味十足。😝

雞肝串燒
一串有好多粒!❤️

雞胸軟骨

御代榮
裝酒嘅容器亦都好特別,佢斟酒嘅時候會發出鳥叫聲。🎵~🕊
毛茄

毛茄、銀杏
兩姐都係日本新鮮送到食材,係串燒無乜調下之下,更能食出日本食材嘅優秀品質😘
雞翼

手羽
雞翼就特別用左無激素泰國雞,雞味會比日本雞更加出眾!🐔

最後甜品係精瑩通透嘅水玄信餅配黑糖😝
毛茄
雞翼
2019-09-20 156 浏览
難得好友又大一歲,當然要熱鬧一下點選了月火鳳燒鳥,可以食下串燒飲下酒,確是一大樂事。餐廳有兩層,樓上安潢很舒適,置身另一空間,公司有function可以考慮這裡,而樓下就是bar枱形式,可看著師傅準備我們今晚的食物慶祝生日又點可以少了酒,已準備好了清酒,而盛載清酒的又十分特別,除了有雀鳥裝飾外,而在斟酒時候壺内更會發出鳥叫聲音,實在太有趣了。日本料理就先來點刺身赤貝/三文魚子/金目鯛/油甘魚十分新鮮,鮮甜,個人較喜愛油甘魚,因魚質油份甚高,滿口油脂。吉列黑毛豬有別於外間食的乾乾吉列豬,這是配了汁的吉列黑毛豬卻十分美味帶有層次感,黑毛豬肉質十分鬆軟,令人一口接一口麵鼓煮牛舌牛舌屬於厚切而且大塊,十分腍身,配麵鼓湯十分合襯有燒物用來佐酒十分一流,點了魷魚,而且烹調程度是半熟,甚考師傅的技巧,香軟無比又帶了烤的香氣串燒牛舌 - 鬆軟易入口,配柚子胡椒十分惹味燒雞肝 - 沒有騷味,送很酒不錯京蔥雞- 雞肉滑溜,生熟程度剛好水信玄餅 甜點是水信玄餅,看著很清澈,且十分水潤配以沖繩黑糖,不太甜十分滿足
難得好友又大一歲,當然要熱鬧一下
點選了月火鳳燒鳥,可以食下串燒飲下酒,確是一大樂事。
日本料理就先來點刺身
赤貝/三文魚子/金目鯛/油甘魚
吉列黑毛豬
麵鼓煮牛舌
牛舌屬於厚切而且大塊,十分腍身,配麵鼓湯十分合襯
串燒牛舌 - 鬆軟易入口,配柚子胡椒十分惹味
燒雞肝 - 沒有騷味,送很酒不錯
京蔥雞- 雞肉滑溜,生熟程度剛好
2019-09-17 94 浏览
串燒香噴噴又惹味,不過食串燒最大顧慮就係驚食完之後兩三日都有陣燒烤味;唔少本地串燒店針對此問題會係廚房完成燒烤後先將食物奉上。今晚光顧呢間居酒屋,除裝修走型格全黑路線,串燒燒烤位置於食客 Bar 檯中間,睇著新鮮食材完成燒烤過程,同時聞到燒烤的香氣,而重點是不致於一身燒烤味就最好不過。食串燒前來個簡單小食 : 菇煮冬瓜,意外冬瓜非常入味,香菇味完全導入冬瓜内。串燒牛舌 未入口時香味來自燒烤,入口香味源自牛舌肉香,除口感有分外美味,程度與燒牛肉可謂叮噹馬頭。燒雞肝 外脆內軟,肝味香濃又無內臟腥味。京蔥雞 蔥味夠香又多汁,唔會燒到乾晒,夾晒肥美嫩滑雞肉。一齊食飯嘅老友一早已經忍唔住叫咗支白酒,串燒佐酒真係可以快樂到死。再來嘅 海帶半熟魷魚 一樣啱曬送酒食,半熟魷魚特顯鮮甜,伴碟嘅海帶與青瓜就算點少少醬油已經好好味。吉列黑毛豬 已炸脆嘅黑毛豬扒上鋪滿蒜蓉,入口咀嚼時肉汁混入蒜香奇味無窮齒頰留香。麵鼓煮牛舌 牛脷被炆至牛腩一樣嘅口感,再加上唔咸但入味嘅麵鼔味,好味到不得了。食到興高采烈再嚟一個畫龍點睛嘅刺身拼盤 赤貝、三文魚子、金目鯛、油甘魚、帶子 口感覺有D重但海鮮鮮甜味道精彩十分。餐後來客

燒雞肝 外脆內軟,肝味香濃又無內臟腥味。

京蔥雞 蔥味夠香又多汁,唔會燒到乾晒,夾晒肥美嫩滑雞肉。

餐後來客 水信玄餅 之前係響電視見過呢個精瑩通透小食,甜味完全由黑糖而來,較啫喱輕微硬身的水晶餅全無味道,但於觀感上的確有著每咬一口都會十分清涼的視覺效果。
2019-09-17 62 浏览
門面好似好靚好日式即管入去試下叫左個叫松omakasai 雞胸軟骨有雪味雞肉棒有d霉雞皮無味雞出品嘅食物都好似比較差,全部有雪藏感其他嘢:牛舌無乜特別,露荀、青椒仔都可以燒蒜頭、燒紫薯都ok個水玄餅,適合影相打咭,不過無乜味青森蘋果汁係Citysuper嗰支但溝左水同唔凍衛生真係好一般,成個簽筒都係油積,放係面前,感覺好差桌面痴立立、張櫈濕濕地,着短褲坐落去感覺真係有d難受門面靚、氣氛唔錯但食物水準一般服務一般價錢貴性價比低
門面好似好靚好日式即管入去試下
叫左個叫松omakasai
雞胸軟骨有雪味
雞肉棒有d霉
雞皮無味
雞出品嘅食物都好似比較差,全部有雪藏感
其他嘢:
牛舌無乜特別,露荀、青椒仔都可以
燒蒜頭、燒紫薯都ok
個水玄餅,適合影相打咭,不過無乜味
青森蘋果汁係Citysuper嗰支但溝左水同唔凍
衛生真係好一般,成個簽筒都係油積,放係面前,感覺好差
桌面痴立立、張櫈濕濕地,着短褲坐落去感覺真係有d難受
門面靚、氣氛唔錯
但食物水準一般
服務一般
價錢貴
性價比低
2019-09-17 55 浏览
食完我真心唔明點解呢間餐廳會有咁多好評1.貴到呢。。2.食完同無食同過一樣,無飲酒都成800幾埋單😱先講嘢食牛舌-ok嘅,但普通嘢青椒仔苦到只食左兩條明太子茶漬飯,共兩啖就食完,湯係全味精湯、無茶味、得味精味比較特別得紫薯,不過紫薯就無乜味,甜味都係來自外加的糖,同份量好少兩個女仔都唔夠飽,呢個價錢呢個質素,我以為我係中環,點知原來係旺角服務可能我地唔飲酒,個侍應sell左我地幾次見我地都無反應,就無再理過我地,係無乜人情況下,埋單都叫左幾次先有人理咁囉呢個價錢選擇太多
食完我真心唔明點解呢間餐廳會有咁多好評
1.貴到呢。。
2.食完同無食同過一樣,無飲酒都成800幾埋單😱

先講嘢食
牛舌-ok嘅,但普通嘢

青椒仔苦到只食左兩條

明太子茶漬飯,共兩啖就食完,湯係全味精湯、無茶味、得味精味

呢個價錢選擇太多

2019-09-16 28 浏览
近年係香港好流行既Omakase(お任せ)姐係所謂廚師發辦,由餐廳主廚為你設計當日最好食既餐單。講咁多開場白都係想同大家介紹呢一間 月火鳳燒鳥 白布街入面隱藏既日本小店!裝修設計非常靚!佢有分樓上樓下 樓下就bar枱 樓上就下圖大家所見到既咁日式到不得了 本身想話坐上層既,但係唸唸吓下層可以望著師父製作過程同吹水 最後都簡咗坐下層餐牌,一望落去簡潔明瞭 十足去咗日本咁冷豆腐係軟滑既冷豆腐上加上薑容葱,下面仲有芥辣豉油為呢一餐打開了序幕 刺身四色金目鯛,鯛魚,深海池魚,油甘魚平時寫魚生 我會記得邊件係點既味,邊件係唔好食,邊件腥。但今次四款刺身 我只係記得兩個字好食!唔腥之餘金目鯛令我最回味既!金鯛甲鱗燒小弟第一次食呢隻魚,仲要係可以連鱗食?!本身係抱住懷疑既心態,到食完一口呢個感覺就煙消雲散啦,太正啦。師父話要點埋個汁醬先好食,個人覺得點唔點都咁好食!燒飛魚每日餐廳都入啲唔同款式既魚,今日就係呢條小飛魚,聽師父講肉甜 但多小骨。個人食又唔覺得多骨,但肉甜呢點就非常認同啦味噌汁煮牛舌通常我地食既牛舌都係一塊塊,呢度係一粒粒既咬落去有口感之餘又唔會好”un” 仲配埋牛肉同葱 正呀梅酒小弟就

白布街入面隱藏既日本小店!

餐牌,一望落去簡潔明瞭 十足去咗日本咁

冷豆腐
係軟滑既冷豆腐上加上薑容葱,下面仲有芥辣豉油
為呢一餐打開了序幕

刺身四色
金目鯛,鯛魚,深海池魚,油甘魚

金鯛甲鱗燒
小弟第一次食呢隻魚,仲要係可以連鱗食?!

燒飛魚

味噌汁煮牛舌
通常我地食既牛舌都係一塊塊,呢度係一粒粒既
咬落去有口感之餘又唔會好”un” 仲配埋牛肉同葱 正呀

梅酒
小弟就好少飲酒既,但同師父傾得興起
仲送杯酒飲吓!真係好人到爆!呢點真係無乜餐廳試過

串燒(銀杏/雞腎/雞胸軟骨/雞翼/秋葵)
銀杏 姐係白果 但呢度係用日本貨 個種甘味令人一試難忘
雞胸軟骨 再一次孤陋寡聞 雞軟骨成日食嫁啦
呢隻唔同啲成舊食,胸肉唔鞋得黎 又有咬口正!
其他串燒都好食,但唔一一介紹啦

最後呢個水信玄餅我又係第一次食!賣相一流
口感一流,仲有黑糖伴底 正!

總結,五星推薦正宗日本餐廳!
2019-09-12
2019-09-16 56 浏览
朋友介紹呢間新開既居酒屋,所以放工咁岩得閒就去試一試!一去到見到門口裝修好特別,好富有日本特色!原本店員帶左我地上二樓,二樓裝潢同佢餐廳名雙映,但最後我都係簡左坐黎係樓下Bar台,因為Bar台上面有一個玻璃盤入面放左好多蟹仔好可愛之後店員比左張餐牌比我地,但由於太多選擇,而且店員同廚師都好熱情推介今日新鮮既菜式,所以我地簡左廚師發辦!第一道前菜就係日本蕃茄豆腐柚子汁,酸酸甜甜好開胃!之後炸蟹仔,好爽脆!汁煮南瓜🎃,入口即溶!味噌煮牛俐呢個真係煮到d牛俐咁厚生都好林,食落口勁多汁,廚師話煮左成個晏就!仲有呢個櫻花蝦炸豆腐!必食之選!❤️之後黎既都係燒物,全部都燒得好入味,而且燒得岩岩好!勁juicy最後甜品係自家製水信玄餅所有野食我地都清曬,就知道好好味!👍🏼❤️❤️

蟹仔

日本蕃茄豆腐柚子汁

第一道前菜就係日本蕃茄豆腐柚子汁,酸酸甜甜好開胃!
炸蟹仔

之後炸蟹仔,好爽脆!
汁煮南瓜

汁煮南瓜🎃,入口即溶!
味噌煮牛俐

味噌煮牛俐呢個真係煮到d牛俐咁厚生都好林,食落口勁多汁
廚師話煮左成個晏就!
櫻花蝦炸豆腐

仲有呢個櫻花蝦炸豆腐!必食之選!❤️
燒雞尾

最後甜品係自家製水信玄餅
水信玄餅

所有野食我地都清曬,就知道好好味!👍🏼❤️❤️
2019-08-26
蟹仔
日本蕃茄豆腐柚子汁
炸蟹仔
櫻花蝦炸豆腐
燒雞尾
2019-09-16 13 浏览
好耐無黎居酒屋食下串燒、飲下酒喇~同朋友食下飲下傾下計,好寫意~~餐廳走型格路線,枱上有盤蟹仔,幾十隻郁下郁下咁好生猛,好引人注目!先黎一碟精緻既刺身,吞拿魚好厚切、肥美!食燒物、串燒,最正就係配上sake清酒,入口冰涼,尾韻有啲微苦,我飲既呢款純米山田錦65有啲酸酸既米酒味道~第一次食連埋魚鱗燒既金鯛甲鱗燒,幾脆口又有魚香,唔錯!呢碗炆煮牛脷煮得夠林,有啲位又有爽彈質感,雙重享受~左口魚裙邊刺身就食得多,燒左口魚就應該係第一次食,魚肉嫩滑,好味!店主仲請左我地食即場生炸蟹仔,硬殼好脆!

先黎一碟精緻既刺身,吞拿魚好厚切、肥美!

第一次食連埋魚鱗燒既金鯛甲鱗燒,幾脆口又有魚香,唔錯!

呢碗炆煮牛脷煮得夠林,有啲位又有爽彈質感,雙重享受~

店主仲請左我地食即場生炸蟹仔,硬殼好脆!

2019-09-16 29 浏览
時代風格的裝潢先飲日本清酒, 用少特別的酒壼及酒杯盛載, 酒非常易入口, 細味之下, 酒既餘韻猶長麵豉煮牛脷, 一般牛脷都係比較爽, 但這個煮牛脷卻是出奇地好吃,口感非常地棒,感覺忟得相當入味。而且沒有筋, 炆燉菜式, 口感細嫩,細密的油花,肉味香濃,軟滑可口, 香味濃郁的麵豉煮牛脷就最得我心, 吉列深海池魚, 一般深海池魚都係以刺方法來呈現出來, 但今日用吉列方式表現, 有GIMMICK喎,  熱騰騰的金黃脆皮下,一咬下去便是嫩滑的魚肉, 口感不油不膩, 坐 在 串 燒 爐 前 , 串 燒 即 燒 即 吃 , 才 能 體 會 那 熱 辣 香 口 的 美 味 雞腎, 爽口彈牙,不會燒得太乾身,影響口感鵪鶉蛋串燒, 熱騰騰的鵪鶉蛋, 外面有焦香, 內裏口感軟滑,且帶有鹹香金線鯛一夜干, 暖暖的魚肉在嘴裏溶化,皮脆肉嫩,帶微微焦香,超好吃, 配上一夜干做法,魚鮮味滿瀉
時代風格的裝潢
雞腎, 爽口彈牙,不會燒得太乾身,影響口感
2019-09-15 237 浏览
今晚黎到白布街穩好野食!路過既時候發現一間好神秘的特色日式餐廳,忍唔住入去窺探下!藍布既後面,會看見一整列吧檯設計,伴隨著開放式廚房的位置,客人可以看見師傅整個煮食同燒串燒既過程。店員介紹下,原來餐廳仲設有上一層,所以帶左我地上去參觀下。點知,上一層樓梯後,真係嘩然一聲,主要係呢盞月球燈吸引住,加上係以日式榻榻米設計,一邊飲住清酒彷彿真係去左日本一樣,即刻輕鬆曬。不過最後我地揀左坐樓下吧檯,因為可以一邊見到整個煮食過程外,仲可以聽師傅對美食既詳細解釋!前菜-冷豆腐前菜方面先黎一客冷豆腐,面層帶有小小薑蓉同蔥花仲有木耳,豆腐好綿滑,感受到濃厚大豆既味道。四點.刺身刺身方面排名不分先後:四目鯛,鯛魚,油甘魚和深海池魚!刺身方面,每樣都係廚師當天覺得係最新鮮既先會令出黎㗎,所以保證係食到靚貨!我既心水推介就會係四目鯛同深海池魚,雖然真係每一款都好好食,但可能今次係我第一次食四目鯛,層次感覺分明,魚肉質感已經感受到佢既挺身程度,充滿骨膠原,而且完全唔腥!炸物(魚柳伴酸汁)炸物出場,新鮮魚真係新鮮魚,特別與眾不同!即使做起炸物,一樣感受到濃厚魚味,而且炸既裹粉唔厚身,所以特別feel魚既鮮味,師
前菜-冷豆腐

四點.刺身

炸物(魚柳伴酸汁)

炸物出場,新鮮魚真係新鮮魚,特別與眾不同!即使做起炸物,一樣感受到濃厚魚味,而且炸既裹粉唔厚身,所以特別feel魚既鮮味,師傅建議我地配合埋旁邊既酸汁食用,果然沾上酸汁後又係第二隻味道,十分配合!

味噌汁煮牛舌

呢個煮物同樣出色,個人來說本身好愛味噌汁,配合大大塊牛舌,蘿蔔,蔥花和豆腐粒,完全入味!另外面層加入少許七味粉調味,令味道更昇華!

中途忍唔住叫左支梅酒,配合煮物食!

金鯛甲鱗燒
右下角既燒物名堂可以感受到佢既霸氣!原條燒,香脆可口,同樣係配合酸汁食用。要注意呢個金鯛甲鱗燒有頗多小骨,食既時候要注意啦!

串燒:雞腎/雞翼/銀杏/雞胸軟骨/木耳秋葵/銀杏
終於到串燒出場!係六款串燒入面,我最愛係雞胸軟骨和秋葵!外面食既雞軟骨一般都係一小粒,而呢到揀既係雞胸軟骨,每隻雞得兩舊雞胸軟骨,呢到有6塊,所以其實已經食左三隻雞囉落肚啦!十分珍貴!另外秋葵,我都很欣賞,面層鋪滿木耳,而且秋葵燒到好香口,令人想繼續encore食!

甜品:水信玄餅

最後黎個日本特色甜品,沖繩黑糖水信玄餅!呢個水信玄餅非常Q彈,食落去既質感有小小似蒟蒻,配合黑糖,唔會好甜,但口感就真係一流,必食推介!
2019-09-12
2019-09-15 11 浏览
眼見近日香港情況,每天都很灰😔便約朋友出來喝一杯,調整一下心情餐廳門口就是別樹一格的風格,如果有幸坐到樓上的話,很美,很適合把酒言歡。可惜今次只能坐到樓下,就去洗手間的時候路過,沒有拍到照。餐墊很精美,很配合著餐廳環境朋友說是來放鬆心情的,就不要看價錢了😂刺身都很鮮甜,特別欣賞深海池魚,很爽口。金鯛甲爐燒,很特別,是連魚鱗一起炸的,很脆~面豉煮牛脷最讓我驚喜的一道菜,師傅不說的話根本不知道是牛脷,吃下去就跟牛腩口感一樣,很腍很入味酒是必須的,入口很順,值得一提的是那酒壺和酒杯。倒酒和吸酒的時候,會有小鳥的叫聲,就像在大自然當中。為了想多聽,更加令人想添杯~😂😂來了串燒來做配酒菜~秋葵,雞腎,雞翼,雞屁股尾雞屁股尾是第一次吃,好吃,沒有任何臭的味道,食起來的口感有點像啫哩串燒們都很入味,香口魚肉質鮮美多汁,燒得很剛好水玄信餅來個甜點做結束,水玄信餅配上黑糖漿,都捨不得吃完了~最後是吃飽喝滿的離開,替自己大家加油!
餐墊很精美,很配合著餐廳環境
朋友說是來放鬆心情的,就不要看價錢了😂
刺身都很鮮甜,特別欣賞深海池魚,很爽口。
金鯛甲爐燒,很特別,是連魚鱗一起炸的,很脆~
面豉煮牛脷
來了串燒來做配酒菜~秋葵,雞腎,雞翼,雞屁股尾
串燒們都很入味,香口
魚肉質鮮美多汁,燒得很剛好

水玄信餅
來個甜點做結束,水玄信餅配上黑糖漿,都捨不得吃完了~
最後是吃飽喝滿的離開,替自己大家加油!
2019-09-11
2019-09-15 13 浏览
今日姊妹帶我來吃好西,呢間日本野裝修充滿神秘感,店鋪內裡有兩層,地下係bar枱。前菜,沙拉。叫左一個四拼既刺身,有雕魚,深海池雨,帶子同油甘魚。師傅話係根據當日時令而定刺身的種類。帶子的確好鮮甜肥美,深海池魚口感挺實,帶有魚香!油甘魚魚味較濃,肉質爽口。呢個都好好味,魚的魚鄰無被處理,拎埋一齊炸!勁脆口而不吉喉,魚肉部分都好滑!面鼓牛利!oh my god!五講以為係牛腩,炆到好淋,口感似牛腩,但不會好老!必吃。另外仲叫左d串燒,燒酒 。
前菜,沙拉。

另外仲叫左d串燒,燒酒 。