2019-09-15 237 浏览
今晚黎到白布街穩好野食!路過既時候發現一間好神秘的特色日式餐廳,忍唔住入去窺探下!藍布既後面,會看見一整列吧檯設計,伴隨著開放式廚房的位置,客人可以看見師傅整個煮食同燒串燒既過程。店員介紹下,原來餐廳仲設有上一層,所以帶左我地上去參觀下。點知,上一層樓梯後,真係嘩然一聲,主要係呢盞月球燈吸引住,加上係以日式榻榻米設計,一邊飲住清酒彷彿真係去左日本一樣,即刻輕鬆曬。不過最後我地揀左坐樓下吧檯,因為可以一邊見到整個煮食過程外,仲可以聽師傅對美食既詳細解釋!前菜-冷豆腐前菜方面先黎一客冷豆腐,面層帶有小小薑蓉同蔥花仲有木耳,豆腐好綿滑,感受到濃厚大豆既味道。四點.刺身刺身方面排名不分先後:四目鯛,鯛魚,油甘魚和深海池魚!刺身方面,每樣都係廚師當天覺得係最新鮮既先會令出黎㗎,所以保證係食到靚貨!我既心水推介就會係四目鯛同深海池魚,雖然真係每一款都好好食,但可能今次係我第一次食四目鯛,層次感覺分明,魚肉質感已經感受到佢既挺身程度,充滿骨膠原,而且完全唔腥!炸物(魚柳伴酸汁)炸物出場,新鮮魚真係新鮮魚,特別與眾不同!即使做起炸物,一樣感受到濃厚魚味,而且炸既裹粉唔厚身,所以特別feel魚既鮮味,師
前菜-冷豆腐

四點.刺身

炸物(魚柳伴酸汁)

炸物出場,新鮮魚真係新鮮魚,特別與眾不同!即使做起炸物,一樣感受到濃厚魚味,而且炸既裹粉唔厚身,所以特別feel魚既鮮味,師傅建議我地配合埋旁邊既酸汁食用,果然沾上酸汁後又係第二隻味道,十分配合!

味噌汁煮牛舌

呢個煮物同樣出色,個人來說本身好愛味噌汁,配合大大塊牛舌,蘿蔔,蔥花和豆腐粒,完全入味!另外面層加入少許七味粉調味,令味道更昇華!

中途忍唔住叫左支梅酒,配合煮物食!

金鯛甲鱗燒
右下角既燒物名堂可以感受到佢既霸氣!原條燒,香脆可口,同樣係配合酸汁食用。要注意呢個金鯛甲鱗燒有頗多小骨,食既時候要注意啦!

串燒:雞腎/雞翼/銀杏/雞胸軟骨/木耳秋葵/銀杏
終於到串燒出場!係六款串燒入面,我最愛係雞胸軟骨和秋葵!外面食既雞軟骨一般都係一小粒,而呢到揀既係雞胸軟骨,每隻雞得兩舊雞胸軟骨,呢到有6塊,所以其實已經食左三隻雞囉落肚啦!十分珍貴!另外秋葵,我都很欣賞,面層鋪滿木耳,而且秋葵燒到好香口,令人想繼續encore食!

甜品:水信玄餅

最後黎個日本特色甜品,沖繩黑糖水信玄餅!呢個水信玄餅非常Q彈,食落去既質感有小小似蒟蒻,配合黑糖,唔會好甜,但口感就真係一流,必食推介!
2019-09-12