星期六晚上,我為了方便享用晚餐之後,可以儘快趕回「西貢」看電視的韓國綜藝節目,所以選擇在「新蒲崗」享用堂食「牛腩飯」作為晚餐,至於「雞肉」部分食品,我選擇光顧「曼谷水門海南雞飯」。泰式「水門雞飯」食品有別於傳統泰式「海南雞飯」食品,「曼谷水門海南雞飯」製造的傳統泰式「海南雞飯」調味醬料只得一款,傳統「海南雞飯」醬料主要是味道偏向酸和辣的「豆瓣醬」。相反,「曼谷水門海南雞飯」裡面的「正宗水門海南雞飯」食品使用的調味醬料不是「豆瓣醬」,只是味道偏向酸和甜,色澤偏向暗綠色的泰式「辣椒醬」。至於「水門雞飯」食品底層的飯底,我看見「曼谷水門海南雞飯」製作售賣的「正宗水門海南雞飯水門雞飯」底層,主要是色澤偏黃,有點像「薑黃飯」的飯底,令我懷疑「水門雞飯」飯底味道可能會偏向比較辣。但是實際上「水門雞飯」的黃色飯底實際味道其實一點辣味都沒有,甚至其他味道例如「雞油」裡面的甜味也都沒有,「水門雞飯」黃色飯底實際味道偏淡,只是口感比較軟腍而已。至於「水門雞飯」裡面的主要「雞肉」,「曼谷水門海南雞飯」廚房斬出來的「雞絲」實際製成品相對比較粗,不及泰式「海南雞飯」「雞絲」那麼幼細。我光顧「曼谷水門海南雞飯」堂

正宗水門海南雞飯

芒果糯米飯

我光顧「曼谷水門海南雞飯」堂食的同時,也購買了一份外賣自取的「正宗水門海南雞飯」,方便享用「牛腩飯」晚飯食品,回家之後的晚餐裡面也有「雞肉」食品可以享用,至於「芒果糯米飯」情況也都一樣。

我同樣享用堂食「芒果糯米飯」,然後外賣自取購買多一份,好讓回家後也能夠享用甜味「芒果糯米飯」。無疑「芒果糯米飯」口感軟腍,「糯米飯」裡面也有「椰汁」甜味,「芒果」味道也很甜,但是僅限於即時享用而已。

因為我發現我購買和攜帶的外賣自取「芒果糯米飯」,把「芒果糯米飯」放進雪櫃裡面之後,一時大意忘記儘快從雪櫃把「芒果糯米飯」拿出來,結果椰汁「糯米飯」實際口感被雪櫃雪到變硬,「芒果」味道也忽然變酸了。

我發現「曼谷水門海南雞飯」製造的「芒果糯米飯」味道雖然很甜,口感又軟腍中煙韌感覺,但是偏偏不能冷藏太長時間,下次還是光顧享用堂食好過了。
2021-04-10
正宗水門海南雞飯
2021-04-20 541 浏览
公司附近呢間餐廳真心抵食 同事們話係糧尾之選😂😂餐廳舖面唔算太大,所以我通常都外賣拎番公司食,呢度既外賣並不需要加錢☺️$30就有一個飯不過餐廳只賣四樣野,選擇唔算太多:海南雞飯、豬手飯、木瓜沙律同芒果糯米飯雖然只係$30,但餐廳都冇HEA你有7-8舊雞,雞亦嫩口 唔會煮到太老雖然冇平時既醬油、蒜蓉點雞不過都配有惹味醬汁,酸酸辣辣咁,點雞撈飯一流👍🏻👍🏻飯方面係油飯,而且食到陣陣既香茅味,唔係白飯😍😍
公司附近呢間餐廳真心抵食 同事們話係糧尾之選😂😂

$30就有一個飯

雖然只係$30,但餐廳都冇HEA你
有7-8舊雞,雞亦嫩口 唔會煮到太老
雖然冇平時既醬油、蒜蓉點雞
不過都配有惹味醬汁,酸酸辣辣咁,點雞撈飯一流👍🏻👍🏻
飯方面係油飯,而且食到陣陣既香茅味,唔係白飯😍😍

其實本身黎係想食海南雞飯 不過遲左已經賣曬 所以就轉左食豬手飯 點知道有意外驚喜🤩個餐牌好簡單直接 主打海南雞飯同埋豬手飯 仲有青木瓜同埋芒果糯米飯鋪仔細細 大約三四張枱 牆身貼咗好多文宣 堂食嘅時候都唔少人過黎買外賣泰式軟綿綿豬手飯 $30豬手煮得軟稔 豬皮睇落去晶瑩剔透 好有骨膠原 食咗之後入口即化配埋油飯 同埋特製嘅泰式醬 辣辣地 好開胃 好惹味芒果糯米飯 $18黑白糯米既軟糯 加埋淡淡椰香既椰奶 配上芒果 食完一啖接一啖 細細碗岩曬自己獨食🤪

泰式軟綿綿豬手飯 $30

配埋油飯 同埋特製嘅泰式醬 辣辣地 好開胃 好惹味

芒果糯米飯 $18

• 芒果糯米飯
新蒲崗一向既食物平均價格一向都唔高, 但真係估唔到竟然揾到間30蚊就食到一餐飯既餐廳(*´Д`*), 要一試! 而成間店都只有三樣食物買! 海南雞飯; 芒果糥米飯; 青瓜木沙律店內的座位不算多, lunch約1245到達已要等一會兒海南雞飯@$30呢個價錢做lunch已經係少之有少! 但作為女士既我都係覺得份量只是剛好, 我諗如果平時要份量較多的女士或者男士可能需要多一盒( ͡° ͜ʖ ͡°)雖然係親民價, 但海南雞同飯底絕不馬虎! 無雞海南雞質素唔錯! 唔係啲口感太硬既劣質雞, 相反係好滑好嫩口, 加上附送既帶有黑蒜既泰式辣醬好有味道; 而飯底都有好香既油飯香~芒果糥米飯@$18雖然糥米飯只有十幾蚊, 但同樣性價比高(´∀`*)糥米飯有意思不到的三色混飯, 有足料的椰香同軟身芒果, 雖然糥米飯部份較黏作一團; 但呢個價錢既質素算係幾抵食^o^雖然店內只有三項食物, 但一個主食加一個甜品足以滿足到一個午餐(о´∀`о)

而成間店都只有三樣食物買!
海南雞飯; 芒果糥米飯; 青瓜木沙律

店內的座位不算多, lunch約1245到達已要等一會兒

海南雞飯@$30
雖然係親民價, 但海南雞同飯底絕不馬虎!

芒果糥米飯@$18
雖然糥米飯只有十幾蚊, 但同樣性價比高(´∀`*)

2020-10-21
2020-11-07 798 浏览
返返吓工見到廣告介紹呢間泰國嘢嘅芒果糯米飯~what!?$18!?有冇咁平呀!!!???搞到全日喺公司都囉囉攣,得閒就睇定地圖搵路,好想放工即刻沖去買!好唔容易等到放工,就9秒9執嘢去搵我嘅芒果糯米飯!🤣------直覺今次會打破我急步行嘅步速紀錄~開埋iwatch workout做record,結果用咗廿分鐘,行咗1.8km,平均11"27"/km~勁!!! 好無聊,我知🤣🤣------以防萬一,喺中途打咗電話問仲有冇4份糯米飯~你知啦~咁辛苦行到去先發覺賣晒⋯⋯就真係比悲傷更悲傷的故事⋯⋯(因為試過喇,唔係呢間,但又係芒果糯米飯⋯⋯又係滿心期待⋯⋯特登去買⋯⋯點知⋯⋯點知⋯⋯sorry~賣晒~下次請早啦!)已經受過血一般嘅教訓!今次醒目啦!打電話知仲有~就留咗4份,轉頭拎!加速!衝呀!距離我嘅芒果糯米飯又近一步!!!😍🤤講咁耐都未講到重點⋯⋯究竟呢個$18嘅芒果糯米飯好唔好食!!!???答案係好食!!痴線!18蚊一份!分量唔算多,預有 一罐圓罐午餐肉 咁上下大細~- 芒果件(係呀!係芒果件,唔係芒果片!!!)頭頭尾尾邊邊個啲片 細細舊冇得講啦~但有差唔多4-5件芒果鋪面~18蚊!咁

加速!衝呀!距離我嘅芒果糯米飯又近一步!!!😍🤤

答案係好食!!
- 芒果件(係呀!係芒果件,唔係芒果片!!!)頭頭尾尾邊邊個啲片 細細舊冇得講啦~但有差唔多4-5件芒果鋪面~18蚊!咁足料!仲要又甜又多汁!發緊夢?
- 黑糯米飯 同 白糯米飯 各半,黑糯米飯唔算太硬身,白糯米飯黏黏糯糯~唔會偏硬偏軟!啱啱好~就係咁簡單~糯米飯嘅分量係差唔多想塞爆個圓盒⋯⋯都係果句⋯⋯18蚊炸⋯⋯洗唔洗咁足料⋯⋯

美中不足嘅係椰汁可以加多小小啦~🤣(利申:係我特別鍾意椰汁先覺得佢小咗啲啦)
同埋買完搭車返屋企食完晚飯先食,啲芒果焗咗喺食物盒嘅時間長咗小小,影響到小小味道啦~不過呢個就係我自己問題,唔關鋪頭事喇~大家買咗都係要盡快食喇!好嘢唔拖得🤣

整體嚟講,無論係味道~分量~18蚊呢個價真係會嚇親你!
性價比超高!
我諗 椰汁 呢個問題 應該可以問吓店員可唔可以加多啲啲嘅🤣
呢間會再翻食!!
推介!👍🏻
芒果糯米飯
题外话/补充资料: 店員超級有禮貌!!!
2020-11-05
外卖自取
芒果糯米飯
\\簡直係【窮人恩物】!! 海南雞飯只係賣$30🤑,仲要係「無骨」配「油飯」🤤,呢間店只賣三寶🌟—水門無骨海南雞飯、青木瓜沙律、芒果糯米飯。·水門無骨海南雞飯 $30推薦指數:★ ★ ★ ☆ ☆係油飯😍,咸咸香香,食落唔會油膩亦唔會乾;雞肉啖啖肉,夠滑嫩;醬汁調得夠惹味,酸酸辣辣夠開胃,點雞撈飯都一流😛·芒果糯米飯 $18推薦指數:★ ★ ☆ ☆ ☆芒果糯米飯係熱食嘅,比較少見🙈,份量唔大,啱晒細食又想食嘅朋友🌎;用上紅米及白米,糯米黏稠度高,可惜有少少硬·除咗以上三寶,仲可以單買全隻雞/半隻雞加餸🤤··📍 曼谷水門海南雞飯 (新蒲崗)新蒲崗衍慶街29號地舖
\
\
水門無骨海南雞飯 $30
推薦指數:★ ★ ★ ☆ ☆
芒果糯米飯 $18
推薦指數:★ ★ ☆ ☆ ☆
除咗以上三寶,仲可以單買全隻雞/半隻雞加餸🤤
📍 曼谷水門海南雞飯 (新蒲崗)
新蒲崗衍慶街29號地舖
水門無骨海南雞飯
  • 水門無骨海南雞飯
呢間新開海南雞飯超抵食❗️主打以下三寶:-1️⃣「海南雞飯🐔🍚($30)」-用上超嫩無骨雞髀肉 雞皮爽脆🍗油飯充滿薑黃香同雞油香 重點佢嘅秘製醬汁辣辣地超開胃🌶 係貼地抵食之選!🤤🤟🏻Hainanese chicken rice is yummy and affordable! The tender chicken thigh is served on fragrant rice with coriander leaf on the top.-2️⃣「芒果糯米飯🥭($18)」-芒果新鮮清香 有黑白兩款糯米 上手熱辣辣 配上唔太甜嘅椰汁岩岩好🥰🥥~Mango sticky rice is good. The rice is cooked to perfection. The coconut milk goes well with the juicy and sweet mango.-3️⃣「青木瓜沙律🟢($12)」-青木瓜絲食落清爽 配上酸甜醬汁 但個人對沙律一般🙈~Thai papaya salad is made of crispy shredded papaya with sweet & sou

呢間新開海南雞飯超抵食❗️主打以下三寶:
1️⃣「海南雞飯🐔🍚($30)」
2️⃣「芒果糯米飯🥭($18)」
3️⃣「青木瓜沙律🟢($12)」
青木瓜絲食落清爽 配上酸甜醬汁 但個人對沙律一般🙈~Thai papaya salad is made of crispy shredded papaya with sweet & sour sauce which makes it appetising and refreshing.
芒果糯米飯
🥢新蒲崗 $30超抵食水門無骨海南雞飯#食好西新蒲崗美食  🥢新蒲崗這個地方感覺上有好多隱世美食,之前聽聞過有間超抵食的泰國海南雞飯價錢好抵食之餘仲要幾好食,今次就去開就順便試下🥢覺得一間食店,如果菜牌只款式不多,味道一定不錯,因為可以很專注投入做好出品,呢間小店的餐牌只有三樣菜式:海南雞,青木瓜沙律,芒果糯米飯,所以相信一定唔錯🥢青木瓜沙律$12用上新鮮青木瓜,口感很清爽清脆,入面的花生粒,每一粒都有經過爆炒,食落香氣十足之餘非常之脆,沙律味道酸辣酸辣的很開胃🥢海南雞飯$30有點不能相信三十蚊食到海南雞飯,上檯時感覺有點驚喜,雞肉份量都不少,食落超滑又夠香,還跟了我最鐘意的泰式青醬非常惹味,重點是那黃色的飯,食落粒粒分明又帶點香茅的味道,令人忍不住一口一口咁食曬,飯量女仔食剛剛好🥢芒果糯米飯 $18小小的一杯岩曬我一個人,雙色糯米飯加上椰奶,口感甜甜的的軟熟,芒果肉很軟滑新鮮🥢果然係一間超美味的隱世海南雞飯店,雞飯好吃又唔貴 ,無骨食落啖啖肉而且小食價錢抵食又好食,好羨慕住附近的朋友可以成日來食,等再有時間一定要再過來食過曼谷水門海南雞飯 地
🥢新蒲崗 $30超抵食水門無骨海南雞飯

2020-09-07
青木瓜沙律
  • 曼谷水門海南雞飯
2020-09-05 317 浏览
全店只賣三樣嘢+野飲1)海南雞飯 $302)青木瓜沙律 $183)芒果糯米飯 $18本身想叫晒三樣但怕太多,所以只叫了雞飯+沙律,女仔黎講都夠飽啦。先講沙律:唔好睇用個圓盒仔裝好似好少咁,其實都好多好夠食。留意返如果唔點食辣嘅朋友仔應該會覺得辣。我鐘意佢辣得黎又好清爽,好refreshing,又有蕃茄仔蘿蔔絲一啲都唔單調,重點係佢唔係求其放落個盒到,都有擺個盤👍唔求其~雞飯:係翼阿!😍😍😍🥰又係有擺過盤👍唔使加個醬我都覺得好入味,啲雞好滑,個飯又夠淋身,食落就好舒服😌唔覺油膩。估唔到依個價錢都食到咁高質嘅野🤟😎所以賣嘅野食唔使多,有一樣好味已經做到口碑下次要試埋個芒果糯米飯!😆
全店只賣三樣嘢+野飲
1)海南雞飯 $30
2)青木瓜沙律 $18
3)芒果糯米飯 $18
海南雞飯、青木瓜沙律

先講沙律:唔好睇用個圓盒仔裝好似好少咁,其實都好多好夠食。

雞飯:係翼阿!😍😍😍🥰又係有擺過盤👍

所以賣嘅野食唔使多,有一樣好味已經做到口碑
下次要試埋個芒果糯米飯!😆
2020-08-27
2 分钟 (外卖自取)
海南雞飯、青木瓜沙律
  • 青木瓜沙律
  • 海南雞飯
係香港地一街都係海南雞飯,個個都話自己點樣正宗點樣好食,尤其是門面愈靚既泰國餐館,一樣令我失望而回。不過想食到最地道風味既,或者係新蒲崗呢間小店「曼谷水門 ·海南雞飯」幫到你。雖然呢到無最鼎盛既裝潢,不過話明食野,最緊要就係野食行先啦,佢地既海南雞非常馳名,每日都有大批街坊掃貨斬料,咁你知咩料啦!👇📌招 牌 · 三 寶 -▪ 海南雞 · 飯 - $30▫ 平民小檔一樣做得出色,先講佢地既雞肉份量比到足,件件肥瘦相間,淨係賣相都覺得好嫩滑;而食落肉質腍滑,唔會太乾同埋太嚡,呢點真係要大讚!加埋餐廳用既係自家製黃油飯,所以食落鹹香特別突出,口感帶黏身,特別好食。▪ 芒果 · 糯米飯 - $18▫ 第二樣法寶就係非常精緻既芒果糯米飯,最吸晴就係充滿視覺享受既芒果,滿滿咁蓋住成個黑白糯米飯。兩種口感混合得黎毫無違和感,煙煙韌韌,飯粒唔會太硬身;加上豐富既椰奶做配搭,刺激芒果既鮮甜味,即刻忍唔住嗌多份呀!▪ 青木瓜 · 沙律 - $12▫ 最後不得不試埋佢地青木瓜沙律,清新一下味蕾之餘,又可以解膩,而且價錢貼地,絕對係性價比之首!
📌招 牌 · 三 寶 -
▪ 海南雞 · 飯 - $30
▪ 芒果 · 糯米飯 - $18
▪ 青木瓜 · 沙律 - $12
而且價錢貼地,絕對係性價比之首!
2020-09-04
  • 海南雞 · 飯
  • 芒果 · 糯米飯
  • 青木瓜 · 沙律
2020-08-30 268 浏览
一星期總有一日偷懶,三餐都買外賣食,今次試左位於新蒲崗呢間既海南雞飯,份量雖少,但好食到停唔到口。舖頭得3樣野選擇,岩晒我呢種有選擇困難症既人,今次試左兩樣,仲可以比機會下次試埋。海南雞飯 - 講下個油飯先,個飯係用左好多香料煲出既油飯,一d 都唔膩。至於個雞,滑嘟嘟,配埋個酸酸辣既醬汁,好惹味。青木瓜沙律 - 似足泰國既味道,酸辣適中,而份量都係細細的。

外卖自取
2020-08-20 375 浏览
曼谷水門海南雞飯,又抵又好味既海南雞飯👍🏼👍🏼絕對係窮人恩物呀🤤🤤暫時只賣3樣野,海南雞飯($30)。芒果糯米飯(加配價$18)。青木瓜沙律(加配價$18)·海南雞飯。飯既分量正常,大食既你可能要叫2份😆油飯好香但又唔會太油,而d雞都夠滑,仲有雞脾食🤤🤤重點係個醬度,辣辣地,好野味,點下點下就食鬼晒😝芒果糯米飯。有紫糯米同糯米,唔好睇佢細細兜,其實可以好飽😂芒果真係好甜,好想食多幾件🤤🤤
曼谷水門海南雞飯,又抵又好味既海南雞飯👍🏼👍🏼
絕對係窮人恩物呀🤤🤤

2020-07-14
2020-07-12 388 浏览
味道:海南雞十分嫩滑,油飯亦十分夠油水 另上嘅醬汁小小酸辣,都幾過癮 芒果糯米飯,芒果酸甜度中間,但有一半 糯米飯,一半紫米,推薦👍🏻👍🏻 椰漿落足㗎 價錢:整體相宜選擇:貴精不貴多份量:男士可能一份雞飯未必夠飽服務態度:5/5,食飯最緊要食得舒服啦性價比高,值得一戰今日係新蒲崗廣場正門行過去,過左公園轉左幾步路就到。鋪頭唔係好大,但係冷氣夠涼。海南雞飯,出面食真係唔平,呢間小店不仿去試一試。價錢相宜,但質素高於價錢😋
味道:海南雞十分嫩滑,油飯亦十分夠油水
另上嘅醬汁小小酸辣,都幾過癮
芒果糯米飯,芒果酸甜度中間,但有一半
糯米飯,一半紫米,推薦👍🏻👍🏻 椰漿落足㗎

價錢:整體相宜

選擇:貴精不貴多

份量:男士可能一份雞飯未必夠飽

服務態度:5/5,食飯最緊要食得舒服啦

性價比高,值得一戰

• 海南雞飯
2020-07-09 280 浏览
They sell only three dishes but all my favourite dishes! Supeeeer cheap and the portions are good! Will definitely come back again and again! The chicken rice only $30 (lots of chicken, surprisingly), mango sticky rice $18 and papaya salad $12! Very good service too!