2019-12-04 2952 浏览
來到充滿懷舊風味的普慶餐廳,和幾位朋友聚聚,第一次來這裡食自助餐,裝潢很特別,有點懷舊冰室感覺,而且碟子也用上彩色vintage味道的,有別於各大酒店的白色碟,甚是有趣。沒想過午市也會食到生蠔,還要是3款! 燒牛肉、烤羊架、慢煮黑毛豬樣樣齊,實在是幾足料的午市自助餐。 燒牛肉不錯的,但真的建議大家食生少少,邊位牛肉較熟,有少少韌。但中間位置的則是相當有肉汁,很不錯啊。 有些西式熱盤也很吸引,香辣炆羊脾,惹味烤雞,都非常美味,火侯足夠,而且醬汁很濃郁,配白飯很不錯啊! 另外,印度菜式真的無得輸,見到印度師傅主理,咖哩羊、咖啡雜菜必食,味道一流,拌飯或是燒餅俱佳。 $308 一位lunch,但種類多得媲美晚市,CP值甚高!

$308 一位lunch,但種類多得媲美晚市,CP值甚高!
  • 咖哩
2019-12-04 2087 浏览
昨天為閨蜜慶祝生日,她屬意到佐敦普慶餐廳吃自助餐,我們當然欣然奉陪。其實近兩年來,我們已到那裏不下三、四次,每次都吃得心滿意足。餐廳勝在地點好、環境佳、座位寬敞、食物種類繁多,分門別類,包括冷盆區、燒肉區、蒸煮區、烤炸區、印度食品區、中式鹵味區、熱盆區、刺身壽司區、甜品生果區等,林林總總,應有盡有。其中最值得推薦的有生蠔、叉燒、燒牛肉及羊架。生蠔即開即洗即食,鮮甜美味。叉燒肥瘦適中,汁香味美,每次出爐,很快被搶掃一空,足見捧場客甚多。燒牛肉及羊架,肉質鮮嫩,甘香豐腴,主廚招呼周到,若客人嫌切出來的肉不夠熟,他立即代客稍稍煎煎,務求客人滿意,抵讚!吃飽飽,飲杯香濃咖啡,搭配一小碗栗蓉布甸,開開心心。埋單長者價連加一也只是兩百元左右,划化算!
2019-12-03
我與太太, 共進生日晚餐, 剛踏進餐廳已經得到侍應熱情招呼。 我們發現這裏的待應都比較年輕, 笑容燦爛,不得不說現在的餐廳侍應笑容真的很少,所以我們覺得十分難能可貴。 我與太太都十分喜歡海鮮,看過很多youtuber介紹這間餐廳比較多海鮮, 所以一試, 龍蝦及長腳蟹十分鮮味。 仲有parma ham同movenpick雪糕都好好味 。由於太太生日,所以我在餐廳預定 一件生日切餅, 餐廳十分貼心會打電話查詢上枱時間以免破壞我的驚喜。 這次用餐我與太太都十分滿意。
2019-12-03
生日
除了位置不便之外,其他大致上都很好食物方面都幾多元化,但係啲生蠔好似未發育咁雖然新鮮,長腳蟹同其他海鮮都好新鮮,尤其是限量發售嘅扁皮鴨好味。最正仲有免費任飲啤酒汽水,食到中間時段仲會有服務員問你飲咩餐茶,服務態度好好,仲會問你對食物嘅意見。最驚喜係佢哋嘅甜品做得好出色,有幾隻蛋糕都好好味仲有一款甜品好特別有啲似心太軟入口即溶超好味。
2019-11-09
  • 甜品區
2019-11-04 4485 浏览
公司在這裏進行周年聚餐,用餐環境比往年新潮,一進餐廳,感受到濃濃的復古味道,用餐環境寬敞,但桌子不大,所以大大的碟子放在桌上的時候就會覺得用餐位置很狹窄。食物種類繁多,各種食物遍布不同區域,遊覽了一圈,分別有中式攤檔、泰式攤檔、甜品攤檔、冷盤海鮮攤檔、熱盤海鮮攤擋、蔬菜攤檔、沙律吧,其中沙律吧令人非常驚喜! 除了平日可見的沙律菜及豆類之外,還有一些特色沙律菜,好像意粉米,美觀又健康。蔬菜新鮮,而且有自助餐少見的菜薊,我還一到以為是蘑菇呢,怪不得吃下那麼爽口!熟悉海鮮味道一般,蟹肉欠新鮮,無論是熟海鮮還是凍海鮮,蟹肉都「霉」。凍海鮮中最好吃的是蝦和生蠔,生蠔雖然體型少,但吃下無腥味,十分新鮮!甜品太多,花多眼亂,但設計花心思,今次主要吃了窩夫及雪糕。窩夫熱辣辣當然好吃,但想不到到了的窩夫還是一樣香脆呢!一看見Movenpick雪糕,即時雙眼發光,幸好可以和同事分享,所以每一口味也拿了一球,我還是最愛香草味道呢!臨走前還在吃了兩球雪糕呢!還有自助軟雪糕機,雪糕幼滑,不過太creamy,所以不是我口味。公司聚餐後馬上查午餐自助餐的價錢,大家也覺得CP值頗高,午餐而言食物種類繁多,大多菜味道不

公司聚餐後馬上查午餐自助餐的價錢,大家也覺得CP值頗高,午餐而言食物種類繁多,大多菜味道不錯!值得和朋友及家人再來試多一次!
2019-08-27
午餐
  • 生蠔
2019-11-03 3132 浏览
18人訂座,我們預訂時已經表示有人生日要切蛋糕,佢哋話可以免切餅費,但最後也説要收!解決方案係佢檔見唔到我地切,也不會拿碟和义比我地,搞到好似我地佔了佢平宜!$610per Head 未計加一,又冇任何信用卡優惠,也不是問題,問題是為何咁小銀碼值得你另客人有hard feelings 呢!
2019-11-03 2969 浏览
讚1. 環境幾舒服,始終係新裝修,坐得好舒服2. 海鮮幾多選擇,自己揀自己燒果度雖然有啲複雜,但煮得幾好,相當入味又唔會過老,加菲蟹好多膏3. 甜品好味,野食選擇唔多但揀得幾好,班戟好味4. 咖哩幾香彈1. 環境大,但啲Counter幾難搵,壽司果欄真係搵唔到3. 生蠔好廋,點心類蒸得有啲乾身噃,

1. 環境幾舒服,始終係新裝修,坐得好舒服
3. 甜品好味,野食選擇唔多但揀得幾好,班戟好味
4. 咖哩幾香

1. 環境大,但啲Counter幾難搵,壽司果欄真係搵唔到
3. 生蠔好廋,點心類蒸得有啲乾身噃,
2019-10-28 2878 浏览
多謝家姐book 左呢度既lunch buffet 同我慶祝生日 。第一次嚟, 感覺環境有點似foodcourt 不過地方夠大, 食物選擇也很多, 尤其係我最愛既海鮮。以Lunch buffet 嚟講, 呢度相當多豐富, 連生蠔同蟹都有 !!生蠔係即開, 非常新鮮, 好肥美, 我 encore 左好多round, 係必食!!!蟹都有2種, 重要好大隻 !!! 肉質鮮嫰 !!其他刺身, 熱食, 甜品, 雪榚都有, 不過我都係主攻海鮮, 哈哈! 如果主打食海鮮既,相信呢度很啱你。

第一次嚟, 感覺環境有點似foodcourt

不過地方夠大, 食物選擇也很多, 尤其係我最愛既海鮮。
蟹都有2種, 重要好大隻 !!! 肉質鮮嫰 !!
如果主打食海鮮既,相信呢度很啱你。
2019-08-08
午餐
2019-10-27 2026 浏览
見到網上好多KOL 都讚,唸住都唔會比人搵笨,一心一意去試下啦。價錢唔算平,但以食物質素就啱多值,唯一仲可以比藉口黎既,會係種類比較多,環境乾淨,員工服務一流。先講環境,好有懷舊feel,裝飾方面完全入型入格,但坐位太密,有時要賺多D,並唔係『有咁密得咁密』,坐得一黎唔舒服,一黎會好嘈,最慘仲有好多人唔為意,放個袋係背脊,又唔拉埋張椅,無論肥瘦,罷到有時行唔過。呢樣野,老實,希望大家可以多留意,你既自由係以唔侵犯到人地既自由。食物方面:蠔BAR:由頭到尾都未有停,見開蠔師傅真係辛苦,真係比個👍佢。海鮮BAR:蟹腳超正,蝦爽彈,龍蝦反而比下去。日本魚生 :品質大致可以接受,唯一甜蝦質地有D霉日本熱食:天婦羅蝦最好味,蕃薯都OK,但辣椒一咬就成口油,呢隻椒,串燒好食好多,佢片燒以雞軟骨同豬腩肉大勝,呢個位係全場最熱,兩位廚師真係太辛苦,比2個👍先得海鮮熱BAR:這是最失敗,海鮮喊新鮮,又霉,味道難食,個蒸點心,得個牛肉燒賣好D,個蓋又大又熱,唔係個個拎得起,海鮮等叫咗帶子,兩隻味麵好難食,麵食,連湯底都唔得,我覺得要換咗佢燒牛肉同咖哩:燒牛肉待都滿意,個豬柳就一般。咖哩我沒有試。燒味部:個
食物方面:
海鮮BAR:蟹腳超正,蝦爽彈,龍蝦反而比下去。
日本魚生 :品質大致可以接受,唯一甜蝦質地有D霉
燒牛肉同咖哩:燒牛肉待都滿意,個豬柳就一般。咖哩我沒有試。
燒味部:個廚師熱情介紹,燒味師傅唔會偷懶,一次過切好多,佢久唔久切少少,我第一次食到熱义燒,值得讚。
甜品:種類可以,但太甜,但蛋糕夾超恐怖,應該搵人定時抺一下,有D反胃。
員工方面:非常勸勤力,收碟好快,真為他們擔心,因為碟都好重,真覺得他們好攰,都帶一個👍
2019-10-24
  • 長腳蟹,天婦羅蝦,燒雞軟骨,凍咖啡
2019-10-26 1774 浏览
上次第一次weekend黎食lunch buffet,覺得選擇好多,又有生蠔,但麵包蟹蓋就得幾個,比人夾哂就吾會refill。最無奈係食食下有機構帶幾十個長者黎包大半個場食buffet,人生第一次遇到呢個情況,基於衛生原因,搞到甜品都無乜點夾,只拎雪糕。今次黎食dinner buffet,事前已對比mira同紅磡都會海逸,呢間係最貴同用膳時間只得3小時。今次安排坐近燒味果邊,愛食海鮮的我每次都要行好遠,加上生蠔條隊每次都成十幾人,洗蠔職員真的好姿悠==" 開邊龍蝦就肉向下殼向上咁放,等人睇吾到有無膏,仲要2次想拎職員見到都特登吾refill, 麵包蟹蓋都係頭一round比人夾哂就吾refill。總括,建議閒日試下lunch buffet都ok,dinner buffet就免了,因呢個價錢仲有好多選擇。
2019-10-24
纪念日
2019-10-24 2446 浏览
上次黎試左dinner buffet,今次本來想試人氣過江龍壽司店,但不幸地排滿晒人,走左過黎lunch buffet ,連加一$330,weekday,合理價錢,星期五當日都坐滿8成人。海鮮方面,有生蠔、麵包蟹、蟹腳果d,下午都有算係咁。魚生好新鮮,有專人即切。海鮮粥有好多配料可以選擇,鮮甜。自選粉麵揀左油麵,喇沙湯底,都幾濃梛奶味,有好多丸供選擇。movenpick 雪糕口味多達八種,同夜晚一樣,小朋友會好開心。有好多糖果可以任拎。天婦羅即炸,熱辣辣。以300幾蚊有咁多野食黎講已經好抵。

海鮮方面,有生蠔、麵包蟹、蟹腳果d,下午都有算係咁。

魚生好新鮮,有專人即切。

海鮮粥有好多配料可以選擇,鮮甜。

自選粉麵揀左油麵,喇沙湯底,都幾濃梛奶味,有好多丸供選擇。

有好多糖果可以任拎。

天婦羅即炸,熱辣辣。

以300幾蚊有咁多野食黎講已經好抵。
食自助餐多款式揀好重要,普慶餐廳絕對會令你唔知揀食咩好🤪🤪🤪成個場好大,好多款都擺左係唔同位置基本上成間餐廳走一轉,總有食物係左近😙不過我食自助餐真係好concern有無蟹🦀龍蝦🦞食😂😂不論凍食熱食都有蟹揀不過d蟹稍為細隻少少,無咩蟹肉所以我轉戰龍蝦鉗🦞😂😂😂其餘吧枱上都有好多款式揀,但上傳相片有限,未能upload得哂😂但我想講周圍都擺得d食物好靚好有心思💖💖💖另一我會concern位,非甜品莫屬😙😙呢間除左擺食物擺得好有心思之外💖佢地都提供好多好多唔同醬料/調味品🧂供客人選擇,另一貼心位👍🏻💖
自助餐多款式揀好重要,
普慶餐廳絕對會令你唔知揀食咩好🤪🤪🤪
成個場好大,好多款都擺左係唔同位置
基本上成間餐廳走一轉,總有食物係左近😙
不過我食自助餐真係好concern有無蟹🦀龍蝦🦞食😂😂
不論凍食熱食都有蟹揀
不過d蟹稍為細隻少少,無咩蟹肉
所以我轉戰龍蝦鉗🦞😂😂😂

其餘吧枱上都有好多款式揀,
但上傳相片有限,未能upload得哂😂
但我想講周圍都擺得d食物好靚好有心思💖💖💖

另一我會concern位,非甜品莫屬😙😙

呢間除左擺食物擺得好有心思之外💖
2019-07-25
2019-09-28 6030 浏览
其實很多酒店自助餐已經在減價!但由於看到很多對普慶的好評,即使沒有優惠最後都選擇了這間酒店來慶祝家人生日!首先講下海鮮種類: 有生蠔、龍蝦、小龍蝦、青口、長腳蟹腳、大蝦,海鮮都算新鮮!算是全晚推介之選!魚生都算新鮮!天婦羅炸蝦味道不錯!其他熟食的味道及質素大致正常水準!除了黑毛豬肉質非常’鞋‘,味道像白烚一樣,感覺有d失望😞甜品質素一般,尤其日式芝士蛋糕,不夠幼滑,口感只像普通蛋糕!飲品方面:只包一杯飲品!而且選擇太少!果汁都無,只有咖啡、奶茶、檸茶及檸水選擇😩服務方面:侍應頗為有禮貌,值得一讃!以餐廳食物質素、環境來評分,用這價錢,應該有其他選擇。
自助餐
2019-09-25
  • 波士頓龍蝦
  • 天婦羅炸蝦
2019-09-25 3744 浏览
普慶餐廳自助餐的環境十分寬敞,當晚與男朋友慶祝生日,給了我們四人枱,坐得十分舒適。而食物大概分為六大區。一,中式粉麵及印度薄餅區雖然我這樣劃分,但當然不止這兩類食物。有蒸點心、粉麵、印度薄餅、燒菠蘿、燒扇貝、泡飯等。燒扇貝不錯保留到鮮味和口感,但第二轉拿的,可能放在預熱盤上太耐了,有點乾。燒菠蘿和放題的差不多粉面可以自己夾材料,然後交給廚師烹調,但很明顯只是把材料煮熟和把麵煮軟,完全沒有調味。二,日式壽司、炸物區當晚的刺身有,帶子、八爪魚、油甘魚、吞拿魚、三文魚。 還有海膽手卷、蟹子手卷。另一邊有些壽司和一些日式前菜。刺身切得很厚而且很新鮮,解凍解得不錯。而壽司的對面就是炸天婦羅、串燒等。雞肉大蔥串燒和雞髀菇串燒。三,海鮮和麵包區去到海鮮區見到有生蠔,當然二話不說走去排隊,人龍不是很長,前面大概有五個人左右,但也排了7-10分鐘左右。蠔是即開的,洗蠔的職員很細心,慢慢沖水慢慢洗走殻碎,但真的可以快少少少少少當晚有澳洲、南非的蠔,另一隻忘記了產地。蠔偏細隻,但有時亦會拿到肥美的蠔。另外還有龍蝦、蟹腳、蟹鉗、小龍蝦、花蟹、青口等。龍蝦肉質彈牙,蟹腳非常鮮味四,甜品水果區女仔當然喜歡吃甜品,
一,中式粉麵及印度薄餅區

燒扇貝不錯

二,日式壽司、炸物區
另一邊有些壽司和一些日式前菜。
刺身切得很厚
而且很新鮮,解凍解得不錯。

壽司的對面就是炸天婦羅、串燒等。

雞肉大蔥串燒和雞髀菇串燒。

三,海鮮和麵包區

四,甜品水果區

女仔當然喜歡吃甜品,就不用多說了。

水果有密瓜!很甜!很多汁!一個字,正!

五,牛扒區(?)

Ummm...可能我沒有趁熱食, 所以覺得味道一般。 另外還有海鮮意粉、意大利飯等。

六,燒味區
呢區沒怎樣那個食物,所以沒有影相。
拿了兩粒燒腩仔,皮很脆

另外當晚有陳皮冬瓜鴨湯、片皮鴨,也不錯。

當晚是慶祝生日,另外訂了個拿破崙蛋糕。
店員很細心,會打電話confirm幾時送上蛋糕,而且還會點上蠟燭。
拿破崙蛋糕的味道不錯!味道很像一個外國牌子的榛子條。

2019-09-20
2019-09-23 2619 浏览
聽聞普慶餐廳的自助餐價格相宜,款式繁多,所以趁著晏就得閒,到來一試。午巿自助餐十二時開始,十一時許已到步,環觀裝修,唔知走工廠風定懷舊風,總之跟上一層food court 一樣,food court 樣,再加上侍應們的t shirt 牛仔褲裝束food court feel! 午巿自助餐少有生蠔,雖然洗得乾淨,無蠔殻碎,但味道很淡,不算新鮮,可食一隻起兩隻止。正常自助餐必食魚生,有 三文魚 北寄貝 希靈魚 三文魚子 𩶘魚 ,不過不失。熟食如聞名一樣,非常多。 牛扒,羊架,天婦羅,串燒,海南雞飯,燒味,印度菜,沙律..... 牛扒味道可以,羊架,羊脾非常羶。天婦羅新鮮炸,很好味,但天婦羅蝦和沙追魚太受歡迎,進食當天只在開始時左右拿到,之後也沒能拿到。串燒也很新鮮,但肉類款式較少,只有雞肉,而且很柴,其他菇類蔬菜不俗。 海南雞飯,雖然海南雞很滑,但無味道如像皮膠一般,後來再試豉油雞,也非常神奇地同樣無味道。 燒味姐姐說燒味不錯,試了叉燒,燒鴨,還不錯。雪榚口味有八款左右movenpick 來的,其他甜品不算好睇,也不算好食。窩夫出奇地又硬又薄,甜品類,唯雪榚水果正常,蛋糕西餅實不如其他自助

food court feel!

牛扒味道可以,羊架,羊脾非常羶。

雪榚口味有八款左右movenpick 來的,其他甜品不算好睇,也不算好食。窩夫出奇地又硬又薄,甜品類,唯雪榚水果正常,蛋糕西餅實不如其他自助餐

總括而言埋單三百三十多,食物款式多,有好有唔好, 職員有禮貌,三百多來說,可以一試。