2025-04-16 53 浏览
Blingbling美食推介✨📍灣仔🍢昭和食堂✨懷舊日本風居酒屋💠💠💠💠💠💠💠💠之前都黎過昭和食堂食lunch,今日約左鍾意懷舊日本風既朋友,所以即時諗起昭和食堂‼️門口已經好有feel,感覺好似返左舊時既日本咁😆店内既裝潢仲正!打卡一流啊👍而且食物質素好高,用料新鮮,未黎過既絕對值得一試啊☺️💠流心蝦薯仔沙律 $68流心蛋係天婦羅蛋~薯仔沙律入面都加左d脆脆,口感好特別,同軟軟既薯蓉好有對比,再加埋蛋黃一齊食,味道好豐富!☺️💠咖哩牛利 $68咖哩有少少辣,有d刺激~ 牛利好淋好入味😍而且仲有好多配料,紅蘿蔔,薯仔同洋葱~💠酒盜炒山藥 $58一直都好鍾意食山藥,不過因爲食材本身無咩味,好唔好味,會depends on用咩調味料~ 而呢個酒盜炒山藥,酒味好香,好爽口🥰💠炸海鰻魚骨 $68之前未見過炸海鰻魚骨~所以今日特燈叫左黎試下😆脆過超級熱氣🤣🤣💠螢光魷魚 $88季節限定 - 𝕊ℙℝ𝕀ℕ𝔾 𝕆ℕ𝕃𝕐‼️如果想試季節限定menu, 記得taff/留意墻上既黑板!魷魚好香甜!味道好特別,口感有d軟又有d爽脆,無論係口感定味道都好得意😆💠燒三文魚鵝肝卷 $158燒三文魚鵝肝卷好奢華😋煎鵝肝,入口即
Blingbling美食推介✨

💠酒盜炒山藥 $58

💠炸海鰻魚骨 $68
💠螢光魷魚 $88
季節限定 - 𝕊ℙℝ𝕀ℕ𝔾 𝕆ℕ𝕃𝕐‼️
如果想試季節限定menu, 記得taff/留意墻上既黑板!
💠燒三文魚鵝肝卷 $158
燒三文魚鵝肝卷好奢華😋煎鵝肝,入口即溶,超級邪惡‼️
💠吞拿魚鱈魚餅 $68
吞餅外餅好香脆,吞拿魚蓉好綿密鮮甜,輕食又滿足,海鮮控必備🥰

💠雞背肉 $90
第一次食雞背肉呢位肉好嫩滑,咬落去仲️好味啊~
💠白鱔 $68/1
白鱔鮮到彈足🧡
💠雞軟骨 $35/1
鹽燒雞軟骨係居酒屋必點!一流!

廳環境:💎💎💎💎💎/5
服務質素:🌸🌸🌸🌸🌸/5
食物味道:😋😋😋😋😋/5
性價比:💰💰💰💰💰/5

🌟凡惠顧指定清酒一支,可免費獲贈其中一款料理
[送贈之季節限定料理,因應每日供貨有所變更,固未能提供固定價錢]
  • 吞拿魚鱈魚餅
  • 流心蛋薯仔沙律
  • 酒盜炒山藥
  • 燒三文魚鵝肝卷
2025-03-11 626 浏览
充滿日本懷舊風情的居酒屋,昭和食堂絕對是不容錯過的選擇!環境寬敞、衛生乾淨,估唔到仲有龍珠同其他卡通片嘅擺設,真係令人回味同懷念,還設有私人房間,可以與朋友或家人享受一個愉快的聚會。服務員非常有禮貌,貼心的服務為用餐體驗增添了不少分數。餐牌上提供了眾多的美食選擇,今日我點了以下幾款菜式,每一樣都讓我感到驚喜:魷魚明太子卷,吞拿魚鱈魚餅,蟹膏帆立貝,鰈魚邊 壽司,雞背肉,雞肉丸,白鱔,牛舌,流心蛋蝦薯仔沙律,酒盜炒山藥,鰹魚湯煮羅白,炸櫻花蝦豆腐每一款食物我都好滿意,而且煮得好有水準,流心蛋蝦薯仔沙律,真係有驚喜,流心蛋,嘅蛋汁流出嚟配搭蝦同薯仔嘅沙律混合,這道菜真的是讓我大開眼界!流心蛋的蛋汁與蝦和薯仔的完美結合,口感特別,香濃的蛋味讓人難以忘懷,搭配的新鮮蝦肉更是提升了整體的風味。蟹膏帆立貝好有驚喜,色香味俱全,賣相吸引,煮熟的蟹膏非常之鮮味,帶出帆立貝嘅味道,呢一個混合非常之好嘅配搭,我都係第一次食到,我好欣賞。酒盜炒山藥新鮮的山藥經過精心烹調,口感爽脆,這樣的做法,令我更加愛上山藥的清新滋味。鰈魚邊 壽司好喜歡入口即溶嘅感覺,而且碟魚邊係即燒嘅,仲有熱嘅感覺,實在係大滿足,魚油的
充滿日本懷舊風情的居酒屋,昭和食堂絕對是不容錯過的選擇!

服務員非常有禮貌,貼心的服務為用餐體驗增添了不少分數。

魷魚明太子卷,吞拿魚鱈魚餅,
酒盜炒山藥,鰹魚湯煮羅白,炸櫻花蝦豆腐

每一款食物我都好滿意,而且煮得好有水準,

流心蛋蝦薯仔沙律,

蟹膏帆立貝

鰈魚邊 壽司
好喜歡入口即溶嘅感覺,而且碟魚邊係即燒嘅,仲有熱嘅感覺,實在係大滿足,魚油的香氣更是讓整體味道提升不少。

雞背肉 及 雞肉丸 串燒
外脆內軟的口感,雞肉的嫩滑與豐富的肉汁令人回味無窮。

白鱔
厚實的白鱔毫無腥味,肉質鮮嫩,外脆內軟的口感。

牛舌
厚切的牛舌肉質柔軟,咬下去有著濃郁的鮮味。

鰹魚湯煮蘿蔔
好喜歡呢個湯汁,而且蘿蔔係冇渣嘅,咁簡單嘅菜式都煮得咁好味,我都好鍾意蘿蔔入口夠腍即溶嘅感覺,鰹魚湯更加鮮味。

炸櫻花蝦豆腐
色香味俱全,亦都有櫻花蝦嘅香味,非常之香口,外脆內軟,滑滑嘅豆腐。

昭和食堂的每一款菜式都讓我感到滿意,無論是環境還是食物的品質都表現得相當出色。這裡絕對是享受美食的理想場所,無論是與朋友聚會還是家庭聚餐都非常合適。
2025-03-06 728 浏览
無論係門前還是居酒屋內的環境都像是穿越回到昭和時代一樣, 所以有種復古感覺, 同時也像去了日本般 ☺️ 木製的裝潢, 和風系燈籠跟海報, 黃色的暖燈光, 加上一堆可愛的擺設, 即時想影多幾張相 🤗 我坐在吧枱, 可以近距離看著師傅處理食材, 不過可惜沒什麼互動。吞拿魚鱈魚餅 $68平時鱈魚餅又厚又軟, 這裡的卻是又薄又脆, 好像在吃粟米片的, 上面有大量吞拿魚蓉, 味道鮮甜 😋 這個配搭有點像Tacos, 只要吞拿魚蓉味美這道菜就一定好吃 👍🏻左口魚邊壽司 $50師傅在我們面前用火槍燒左口魚, 整條左口魚又長又大條, 還有一定厚度, 油脂滿滿的, 吃下去不止沒有油膩感, 反而令魚更滑 😊 魚身本身幼嫩, 有入口即溶的感覺, 我們都讚口不絕! 🤩南蠻醬炸雞 $58用小雞脾做炸雞, 剛剛炸出來熱騰騰, 金黃色的外表已令人垂延三尺, 十分脆口 😚 肉質嫩滑, 咬下去也相當水潤, 配上甜甜的南蠻醬同樣惹味。炸海鰻魚骨 $68第一次吃這款小食, 是一條條幼長的脆條, 非常適合拿來送酒 。 不過我當晚沒喝酒, 雖然如此依然吃不停口 😆 其實慢慢品嚐應該會更好, 一次過吃反而會嚐到微微燶味, 卻又忍不
吞拿魚鱈魚餅 $68
左口魚邊壽司 $50
左口魚邊壽司
南蠻醬炸雞 $58
南蠻醬炸雞
炸海鰻魚骨 $68
第一次吃這款小食, 是一條條幼長的脆條, 非常適合拿來送酒 。 不過我當晚沒喝酒, 雖然如此依然吃不停口 😆 其實慢慢品嚐應該會更好, 一次過吃反而會嚐到微微燶味, 卻又忍不住繼續吃 😅

牛舌, 雞軟骨串 $58, $35
牛舌蠻厚肉, 而且十分煙韌, 絕對是牛舌的口感, 所以不太適合我 😅 不過燒得不錯, 並沒加其他醬汁, 比較原汁原味, 雞軟骨就正常味道, 沒有特別。
鹿兒島黑豚肉 $180
無論味道還是口感都好像豬頸肉, 所以比較煙韌, 但完全不肥膩, 我反而嫌佢太乾身 🙃 雖然配上芥末醬, 個人認為不配醬更好吃。
鹿兒島黑豚肉
雞皮 $32
加了少量青蔥吊味, 上面的雞皮微微脆, 原來加了秘製醬汁, 下面的雞皮浸了醬所以不怎麼脆。平時我應該跟朋友一樣喜歡脆口的, 但它的醬汁酸酸的很開胃, 我反而喜歡沾了醬汁的雞皮 😃
雞皮
魷魚明太子卷 $88
魷魚彈牙有口感, 中間有大量明太子與少量蔥和青瓜, 滿口明太子, 坦白說蠻驚喜的 😀 明太子少許辣, 與魷魚淡淡味道很配搭 😁
酒盜炒山藥 $58
酒已經揮發了, 不會嚐到酒味, 山藥都保留點點爽口感覺, 又是另一道很好配酒的小食。
酒盜炒山藥
無論是環境還是食物都相當出色, 雖然是居酒屋但並不嘈吵, 很適合一班朋友來聚會 👍🏻除了黑豚肉外, 以品質比較價格也算適中, 是值得推薦的居酒屋。
2025-02-25
左口魚邊壽司
南蠻醬炸雞
鹿兒島黑豚肉
雞皮
2025-02-22 715 浏览
一直喜愛日本昭和年代風格,灣仔 @showashokudo 由外到内都令我好似置身日本居酒屋一樣,每一個角落都好有昭和味道🇯🇵幸運地今日被安排坐到吧枱,氣氛更加濃厚!吞拿魚鱈魚餅($68)餐前小小食😂一口一啖岩岩好!日本直送生蠔 🦪 ($160/2)口感好清爽,蠔肚漲卜卜好肥美,師傅在蠔面加上柚子皮更添清香!煙肉蠔 ( $60 )燒得香脆的煙肉包裹住原隻蠔,口感一脆一軟,味道咸而清爽,絕配絕配!!魷魚明太子卷( $88 )新鮮魷魚爽甜彈牙,明太子味道咸辣,口感同味道都好豐富!雞軟骨( $70 )串燒必點之一!燒得不錯而已咸度適中!雞全翼( $116 )又到周星馳時間😂我真係自細鐘意食架!燒雞翼識食一定食全翼!流心蛋薯仔沙律( $68 )每次到居酒屋都一定要點!每一間都有自己獨特的味道,我第一次食有一粒流心蛋的,拌勻又真係會香一點喎!酒盗配芝士脆餅( $68)什麼是「酒盜」?酒盜是一種醃漬物,基本上指用鹽或醬料醃漬的海鮮等,酒盜算是鹽辛的一種。主要是使用像鮪魚、鰹魚等魚類或是海蔘等海鮮的內臟,用芝士餅來配搭是日本🇯🇵比較流行的一種佐酒方法!炸海鰻魚骨($68)好香脆越食越上癮!鰹魚湯煮蘿

吞拿魚鱈魚餅($68)
餐前小小食😂一口一啖岩岩好!
吞拿魚脆餅

日本直送生蠔 🦪 ($160/2)

煙肉蠔 ( $60 )
煙肉蠔

魷魚明太子卷( $88 )
新鮮魷魚爽甜彈牙,明太子味道咸辣,口感同味道都好豐富!
魷魚明太子

雞軟骨( $70 )
串燒必點之一!燒得不錯而已咸度適中!
雞軟骨

雞全翼( $116 )
又到周星馳時間😂我真係自細鐘意食架!燒雞翼識食一定食全翼!
燒雞全翼

流心蛋薯仔沙律( $68 )
流心蛋薯仔沙律

酒盗配芝士脆餅( $68)
酒盗配芝士餅

炸海鰻魚骨($68)
好香脆越食越上癮!

炸海鰻骨

鰹魚湯煮蘿蔔($68)
清甜軟腍😍熱辣辣送上黎食完特別暖身!

雞皮唐揚($68)
邪惡🥲但真係好好食,脆如薯片!
唐揚雞皮

#foodiehkig#hkfoodblogger#hkfoodie#hkig#hkfood#lifestyle#foodiesofinstagram#hkfoodshare#foodiemilkteahk#hkfoodieblogger#hkfoodpic#香港探店#cafehk#kennedytown#食在香港#美食推薦#美食日記#吃貨#港島區美食#昭和食堂 #居酒屋 #foodie #高質 #灣仔 #灣仔美食 #香港美食 #打卡 #抵食 #海鮮

👅味道指數:4.8/5
💰價格指數:4.5/5
💁‍♀️禮貌指數:5/5
🌻推薦指數:5/5

📍
昭和食堂 (灣仔) @showashokudo @media.vas
灣仔謝斐道391-407號新時代中心地下A號舖

Follow me💪
Follow me🌟
Follow me🫶🏻

如果喜歡我既分享,請給我的post♥️及追蹤我@foodie_milktea_hk,謝謝支持💕

吞拿魚脆餅
炸海鰻骨
唐揚雞皮
  • 魷魚明太子卷
4天前 0 浏览
今日係520~冇男朋友,但好彩仲有個家姐陪食飯>口<去左間好有特色ge日本料理居酒屋,小食一般水準,最好食係海鮮卷,配左三文魚子&和牛&吞拿魚&三文魚,全部都係魚生(唔食得生野ge可以唔需要叫),口感嫩滑.另外鰈魚邊,入口即溶,好有口感!!環境裝修好有以前日本時代感,氛圍十足~~一班人傾傾計,食下野都好
2025-05-20
6天前 0 浏览
今日森仔同女朋友落咗銅鑼灣一間居酒屋撐枱腳,居酒屋環境闊落舒適,地點係地鐵站附近好就腳,成間舖又門面裝修到天花牆身佈置裝飾都完美做到日本居酒屋嘅佈置,仲有日曲音樂加持勁有feel。入面餐枱有bar枱,想同兄弟姊妹chur下飲兩杯食下小食傾下計都好寫意自在。今晚餐廳客滿,大家都傾緊計,但神奇地環境係唔嘈。我哋唔太餓,同食居酒屋,小食同飲料係我哋嘅主打,所以就嗌咗唔同小食喇。佢哋啲小食味道很不錯呢!仲有不少自創特色小食,口感味道相當色架🥰串燒🍖🐥雞全翼💰116外皮香口少脆,外層有鹽香味,唔會好咸,而且雞肉味好出,啖啖雞肉嫩滑有汁。有人唔鍾意雞全翼因為麻煩,但呢隻雞翼好易食,餐廳細心到有層唔拮手嘅錫紙包雞翼尖端,又唔會整污糟手仔。串燒🍖🐥雞肉丸💰64很好吃的雞肉丸,唔油膩,size適中方便食用,口頗彈牙且唔粉唔散有咬感。🐥雞軟骨💰70雞軟骨香脆可口,有五味粉加持,吹水送啤酒一流👍🏻👍🏻👍🏻🐥南蠻醬炸雞💰58外皮香口爽脆,雞肉肥美略帶油脂,口感嫩滑多汁,連皮咬名符其實嘅外脆內軟,看似呢款小食平凡周圍都食到,但口感同味道比其他地方好食。🐟吞拿魚鱈魚餅💰68口感層次豐富,爽脆香口嘅鱈魚餅做底,上面

串燒🍖
🐥雞全翼💰116

串燒🍖
🐥雞肉丸💰64

🐥雞軟骨💰70
雞軟骨香脆可口,有五味粉加持,吹水送啤酒一流👍🏻👍🏻👍🏻

🐥南蠻醬炸雞💰58

🐟吞拿魚鱈魚餅💰68
口感層次豐富,爽脆香口嘅鱈魚餅做底,上面加呑拿魚蓉,呑拿魚蓉口感有打得綿滑嘅有打攪拌少少嘅,鮮呑拿魚味道出色。

昭和海鮮💰228
紫菜飯卷中間有煙韌鮮美嘅魷魚上層配上鮮嫩嘅海膽,上枱即食外層爽脆上軟下有咬感,海鮮鮮美。

魷魚明太子卷💰88
呢個魷魚新鮮彈牙,極具咬口
配上辣辣的惹味明太子,更加開胃!
同時味道也調得剛好,明太子配上魷魚,不會過鹹👍🏻
加上有紫蘇葉,去除了明太子嘅腥膩👍🏻亦能解寒👍🏻

🍅蕃茄三杯酢酒盗炒山藥💰58
解膩開胃嘅餐前小食❤️ 食食下可以食返舊蕃茄山
藥中和返,蕃茄軟硬適中、鮮甜多汁。山藥脆口唔會好滑潺潺。

鰹魚湯煮羅白💰58
鰹魚湯咸甜啱啱好,蘿白軟硬適中、鮮甜入味。

整體而言,環境很適合放鬆同gathering ,食物味道都很高質。
2025-04-16
  • 昭和海鮮卷
  • 魷魚明太子卷
  • 南蠻炸雞
6天前 0 浏览
走進這間位於銅鑼灣的昭和風居酒屋,彷彿穿越時空回到日本上世紀的繁華年代。柔和的暖黃燈光灑落在木製家具上,牆上掛滿懷舊海報與日式擺件*雞全翼* 烤得金黃微焦,皮脆肉嫩,簡單的鹽調味更突顯出雞肉的鮮甜。*雞橫隔膜串燒* 口感富有彈性,肉質緊實且帶點筋性,醬汁鹹甜適中*流心蛋蝦薯仔沙律* 入口即化,薯仔綿密柔滑,蝦仁彈牙鮮甜,而流心蛋的濃郁蛋香與美乃滋的滑順完美融合*酒盜炒山藥* 以鹹鮮的酒盜提味,山藥爽脆滑嫩,醬香濃郁*咖哩牛利* 濃厚的日式咖哩包裹著軟嫩的牛利,至入味,每一口都充滿咖哩的溫潤香氣*雞皮唐揚* 炸得酥脆,外層金黃香脆,油脂豐富卻不膩口*昭和海胆海鮮卷* 集合了海膽的鮮甜與海鮮的豐富口感,醇厚的海膽襯托著軟嫩的魚生,口感奢華而圓滿。*海膽魷魚卷* 魷魚微微炙燒,口感爽脆且帶點彈性,與甘甜的海膽交織出獨特的鮮味*火炙鰈魚邊壽司* 炙燒過的鰈魚邊油脂豐富,入口即化,魚肉帶有微微的炭香

*酒盜炒山藥* 以鹹鮮的酒盜提味,山藥爽脆滑嫩,醬香濃郁

*雞皮唐揚* 炸得酥脆,外層金黃香脆,油脂豐富卻不膩口

2025-05-30 0 浏览
餐廳門口掛了一整排日式白燈籠,還有一面精緻漂亮的壁畫,於是我們就被吸引進去了。內部的裝潢是濃厚的懷舊古樸風格,日式燈籠、木質桌椅、懷舊海報與廣告牌,還有各式各樣的老物與玩具......彷彿穿越回日本的昭和時期。🦑魷魚明太子卷的造型吸睛,極爽滑的魷魚包裹著鹹香微辣的明太子,非常完美的配搭。🧀酒盜芝士脆餅,酒盜即是鹽漬的海鮮或其內臟,鹹味極重。與淡淡的芝士脆餅一併進食非常有風味。🍣昭和海鮮卷包含了海膽、吞拿魚蓉和魚子,鮮味濃厚,入口即化。另外我們還點了蕃茄三杯酢、南蠻醬炸雞、雞全翼、雞肉丸、炸雞皮餃子,很多菜式都非常下酒,如果喜歡摸手杯底吹水的話,十分推薦!🍻

朋友推介這一間日式餐廳。餐廳以日式復古懷舊為主題,充滿日式居酒屋嘅特色,非常溫馨。餐廳的座位闊落,舒適,餐牌選擇類型豐富,每一款都想食。最後我們叫了以下食物。白鱔 ($136/2串)我最喜愛的鱔,當然不能錯過。滑嫩可口,外焦內嫩。雞肉丸 ($64/2串)口感彈牙,外層微脆,內裡多汁,香料調味恰到好處。3. 鰈魚邊壽司 ($50)肉質鮮嫩,油脂豐富。搭配醋飯和脆口的紫菜,口感。4.昭和海鮮卷 ($228)這道海鮮卷的餡料豐富,有吞拿魚肉,海膽,魷魚,螺肉,每款都非常新鮮,口感層次豐富,非常滿足。5.海膽魷魚卷 ($168)有驚喜的一道壽司,海膽的清甜,配上魷魚的爽口彈牙和清爽的青瓜,口感與一般的壽司不同,有驚喜。6.流心蝦薯仔沙律 ($68)沙律的蝦仁鮮嫩,薯仔滑順,搭配流心蛋,非常滑,及清爽,是非常好的前菜。7.酒盜炒山藥 ($58)山藥口感脆爽,且非常惹味。8.炸海鰻魚骨 ($68)第一次吃炸海鰻魚骨,口感酥脆,讓人無法抗拒。
朋友推介這一間日式餐廳。

餐廳以日式復古懷舊為主題,充滿日式居酒屋嘅特色,非常溫馨。

餐廳的座位闊落,舒適,餐牌選擇類型豐富,每一款都想食。

最後我們叫了以下食物。

白鱔 ($136/2串)
我最喜愛的鱔,當然不能錯過。滑嫩可口,外焦內嫩。
雞肉丸 ($64/2串)
口感彈牙,外層微脆,內裡多汁,香料調味恰到好處。

3. 鰈魚邊壽司 ($50)
肉質鮮嫩,油脂豐富。搭配醋飯和脆口的紫菜,口感。

4.昭和海鮮卷 ($228)

5.海膽魷魚卷 ($168)

6.流心蝦薯仔沙律 ($68)

7.酒盜炒山藥 ($58)
山藥口感脆爽,且非常惹味。

8.炸海鰻魚骨 ($68)
第一次吃炸海鰻魚骨,口感酥脆,讓人無法抗拒。
2025-05-22
呢間係一間昭和風格既居酒屋,舖內會播經典日本歌,好懷舊又有feel,真係好似穿越左去昭和時代既日本居酒屋咁,打卡一流。最重要係,佢啲食物真係有水準,夠特色又好味~揀左幾個我地覺得超正既分享俾你哋!吞拿魚鱈魚餅呢個一上枱我哋就即刻忍唔住想食,佢外層煎到金黃香脆,入面係滑滑嘅魚餅,吞拿魚同鱈魚嘅鮮味超濃,絕對係開胃頭盤!配埋啲特製醬汁,簡直係完美搭配,必點!魷魚明太子卷呢個真係必食!魷魚包住明太子餡,咬落去啲明太子爆開嘅感覺真係滿足到唔得,鹹香味啱啱好,魷魚仲好嫩唔韌,食咗一啖即刻想再加單。昭和海鮮卷呢個海鮮卷係餐廳嘅特色之一,手工捲嘅壽司,入面有超新鮮嘅刺身,飯粒仲帶少少醋香,清新又唔heavy,食完覺得好爽口。雞全翼居酒屋嘅經典菜式梗係少唔到雞全翼啦!呢度嘅雞翼燒到外皮脆脆地,入面啲肉又嫩又多汁,仲帶陣淡淡嘅炭燒香味,完全係夜晚配啤酒必食嘅好選擇。牛舌是最喜歡的!不但厚度很適配,外表焦脆裏面充滿肉汁咖哩牛脷鐘意飲酒既朋友,呢個咖哩牛脷真係唔好錯過,食落好暖胃~咖哩汁濃郁得嚟帶少少甜,牛脷燉到又腍又入味,我哋全枱一致投票呢個係今晚Top 3!炸北海道魷魚絲呢個真係香到痴線,炸得好脆,啲魷

昭和海鮮卷

雞全翼

牛舌是最喜歡的!不但厚度很適配,外表焦脆裏面充滿肉汁

咖哩牛脷

炸北海道魷魚絲
呢個真係香到痴線,炸得好脆,啲魷魚味超濃,真係好啱配酒。

炸海鰻魚骨
魚骨炸到脆卜卜,鹹香又唔油膩,係一個幾特別嘅小食,送酒一流!

如果鍾意日式居酒屋,或者純粹想搵個地方同朋友放工後坐低吹水,昭和食堂真係超啱,氣氛夠Relax,食物好味又有特色,重點係價錢唔貴,CP值高。下次約朋友就黎呢度啦,唔會失望!
一間值得更多人認識嘅正宗居酒屋,帶你穿越到日本昭和時代嘅懷舊風情,品味日式料理!🇯🇵🍢呢度嘅菜式款式多到數唔晒,每樣都係心思之作~💕必試嘅有吞拿魚鱈魚餅,外脆內嫩;海膽魷魚卷,鮮味滿分;燒三文魚鵝肝卷,入口即溶,味道層次豐富!🦑🐟🦀 想嚐啖清新又濃郁嘅,可以試下流心蝦薯仔沙律,絕對係沙律界嘅神級作品!🥗🦐炸物控嘅朋友會鍾意炸北海道魷魚絲,香脆又有嚼勁;酒盜炒山藥,鹹香入味!🍚再加上牛舌、雞軟骨同雞橫隔膜等一系列燒物,香氣四溢,夠晒啱燒烤迷~🔥🍢 當然,居酒屋點少得好酒相伴?🍶無論係清酒、日本啤酒定燒酌,呢度都有齊一系列選擇,等你配搭唔同菜式,食到心滿意足!🎉✨約埋朋友或者同事,嚟昭和食堂感受一下傳統居酒屋嘅氣氛同美食!🎏🍶

呢度嘅菜式款式多到數唔晒,每樣都係心思之作~💕
必試嘅有吞拿魚鱈魚餅,外脆內嫩;

海膽魷魚卷,鮮味滿分;

燒三文魚鵝肝卷,入口即溶,味道層次豐富!🦑🐟🦀

炸物控嘅朋友會鍾意炸北海道魷魚絲,香脆又有嚼勁;

酒盜炒山藥,鹹香入味!

2025-05-21
2025-05-21 0 浏览
🍣昭和海鮮卷餡有海膽、魚籽、墨魚粒、吞拿魚蓉、內裡啲海鮮餡料豐富,超足料!而且口感好多元化🥰🦀蟹膏帆立貝帆立貝好新鮮,肉質鮮嫩,配埋濃郁嘅蟹膏,海味香氣大爆發,呢款係高質之選,一定要試! 最中餅無味,脆脆地,配好有鮮味嘅魚生就啱晒!🍣辣味碎蔥吞拿魚呢個係刺身迷嘅福音,吞拿魚切得細細粒,加埋辣味醬汁同碎蔥,味道層次幾突出,唔會太辣,但帶少少刺激感,食完好開胃。 🍤炸櫻花蝦豆腐外層炸得酥酥地,內裡嘅豆腐滑到好似會喺口溶開,加埋櫻花蝦嘅鮮香,味道層次幾豐富🥣 鰹魚湯煮羅白呢個湯好重味,帶淡淡嘅鰹魚鮮味,羅白煮得好腍,吸晒湯汁,好有日式家庭菜嘅感覺。 🍗大雞皮呢個真係邪惡級數嘅小食,炸到金黃色,脆卜卜,咬落仲有雞油香,罪惡感爆燈🤣🤣🐟炸鰻魚骨呢款小食係好香口嗰隻,炸得夠脆,咬落係啲骨頭加埋鹹香味,唔會覺得硬,但食多幾條會有少少乾口,啱啱好配啲飲品。 🍗雞全翼雞翼燒得香噴噴,皮脆肉嫩,咬落每啖都係肉汁滿滿,簡單但好味! 🍗雞軟骨雞軟骨焦香脆爽,係邊食邊傾偈嘅完美配搭,調味以鹹味為主。🍗雞橫隔膜呢個真心有驚喜,雞橫隔膜帶少少嚼勁,燒得啱啱好,配埋燒汁食,係嗰啲越咬越香嘅類型,非常推薦試一

🍣昭和海鮮卷

🍗大雞皮

🐟炸鰻魚骨

🍗雞全翼
🍗雞軟骨
雞軟骨焦香脆爽,係邊食邊傾偈嘅完美配搭,調味以鹹味為主。

🍗雞橫隔膜
呢個真心有驚喜,雞橫隔膜帶少少嚼勁,燒得啱啱好,配埋燒汁食,係嗰啲越咬越香嘅類型,非常推薦試一試💯

📍昭和食堂 (灣仔)
灣仔謝斐道391-407號新時代中心地下A號舖
2025-05-20 0 浏览
同細妹去行下街、經過間好特別的餐廳、成個日本舊式招牌、所以入去試下。🍽️🍽️🍽️🍽️🍣🍣🍣🍽️🍽️🍽️昭和海鮮卷🌟🌟🌟🌟🌟海膽刺身奶油般綿密,入口即化,搭配鹹鮮鮭魚子爆漿提鮮,奢華感十足。油潤與爽脆交織,新鮮度滿分。整體海味濃郁而不腥。鰈魚邊壽司🌟🌟🌟🌟🌟鰈魚邊以獨特的脆嫩口感著稱,師傅刀工細膩,魚肉經輕微炙燒後油脂微融,入口先是甘甜,隨後帶出深海魚的鮮味。魷魚明太子卷🌟🌟🌟🌟🌟新鮮魷魚切成薄片,包裹着橙紅飽滿的明太子,口感層次鮮明——魷魚柔韌微彈,帶着淡淡甘甜,而明太子鹹鮮濃郁,顆粒感十足,一咬下去爆漿感滿分!炸北海道魷魚絲🌟🌟🌟🌟🤍北海道魷魚絲裹上輕薄麵衣油炸至金黃酥脆,入口先是喀嚓的爽脆感,咬開後魷魚的鮮甜立刻湧出,肉質彈牙不韌,帶有淡淡的海潮香氣。酒盗芝士脆餅🌟🌟🌟🌟🤍以「酒盗」醃漬的濃郁魚內臟醬(酒盜)搭配炙烤起司,鋪在酥脆餅乾上——入口先是鹹鮮暴擊,發酵魚醬的醇厚與芝士的奶香激烈碰撞,尾韻帶微微酒香回甘。炸海鰻魚骨🌟🌟🌟🌟🌟將海鰻魚骨高溫酥炸至金黃,入口先是驚人的「喀哧」脆響,隨即湧出濃縮的鰻魚油脂香氣,骨髓處帶有微微膠質黏唇感,越嚼越鮮!煙肉蠔🌟🌟🌟🌟🌟肥厚生蠔裹上煙肉炙烤,外層燻香焦

🍽️🍽️🍽️🍽️🍣🍣🍣🍽️🍽️🍽️

昭和海鮮卷🌟🌟🌟🌟🌟

鰈魚邊壽司🌟🌟🌟🌟🌟

魷魚明太子卷🌟🌟🌟🌟🌟

炸北海道魷魚絲🌟🌟🌟🌟🤍

酒盗芝士脆餅🌟🌟🌟🌟🤍

炸海鰻魚骨🌟🌟🌟🌟🌟

煙肉蠔🌟🌟🌟🌟🌟
肥厚生蠔裹上煙肉炙烤,外層燻香焦脆,咬下瞬間脂香迸發!蠔肉飽滿爆汁,鮮甜海味與煙肉的鹹燻激烈交織,鹹中帶奶香餘韻。
灣仔懷舊昭和風日式居酒屋🏮裝修有心思🎌餐牌設計上都極有心思 係手繪風menu 🎨而且選擇上有好多其他居酒屋無嘅食材配搭😳整體食物質素中上 至少無伏!!-🍣 鰈魚邊壽司 💰$50/件炙燒後嘅鰈魚邊油脂感滿滿 極度肥美用脆紫菜包住壽司飯同鰈魚邊一齊食食完滿口都係油香 鰈魚邊口感入口即溶-🦑 海膽魷魚卷 💰$168 下層為魷魚包住青瓜絲 上層為滿滿海膽魷魚及海膽食材新鮮鮮甜✨ -🦀 蟹膏帆立貝刺身 💰$188帆立貝切兩邊夾住滿滿蟹膏 好似三文治一樣帆立貝鮮甜厚肉 口感一流 蟹膏味道偏鹹 所以都唔需要額外再點豉油-🐷 燒鹿兒島黑豚 💰$180鹿兒島黑豚肉質柔軟緊緻 帶脂肪感但唔油膩大約15-16塊 點上蜜糖芥末醬幾夾-🐮 雪花牛柳 💰$65燉牛柳肉質軟腍 完全可以輕易咬開配上蔥花薑末等調味-🐮 牛舌 💰$58推薦必食燒牛舌 口感爽嫩配上黑椒調味幾惹味~-🐥 南蠻醬炸雞 💰$58炸雞炸得幾Juicy 去到會噴汁嘅程度😹-🧀 酒盗芝士脆餅 💰$68以魚內臟醃製而成 味道上鹹香味超重果然係酒盗🤣餸酒一流!!
灣仔懷舊昭和風日式居酒屋🏮裝修有心思🎌
餐牌設計上都極有心思 係手繪風menu 🎨
而且選擇上有好多其他居酒屋無嘅食材配搭😳
整體食物質素中上 至少無伏!!
🍣 鰈魚邊壽司 💰$50/件

燉牛柳肉質軟腍 完全可以輕易咬開
配上蔥花薑末等調味
🐮 牛舌 💰$58

推薦必食燒牛舌 口感爽嫩
配上黑椒調味幾惹味~
🐥 南蠻醬炸雞 💰$58

炸雞炸得幾Juicy 去到會噴汁嘅程度😹
🧀 酒盗芝士脆餅 💰$68

以魚內臟醃製而成 味道上鹹香味超重
果然係酒盗🤣餸酒一流!!
話說尋晚同朋友去咗間好有懷舊特色嘅居酒屋度食飯飯,入面既場景令人有種穿越嘅感覺,好似-秒回到昭和時代🏮除咗勁啱打卡,估唔到d野食仲好值得舉指公👍🏻👍🏻我地食左:⬇️⬇️昭和海鮮卷✨ $228海鮮卷上面放左超重手既海膽同魚子,睇到已經充滿食慾😍估唔到卷入面仲有埋三文魚同章魚,入口個下多種強烈既鮮味直沖味蕾,正到我地唔識講,勁想encore多兩碟😬✨海膽魷魚卷✨$168又係正到癲😍軟滑海膽同Q彈魷魚既雙重鮮味加上口感碰撞,小妹秒變心心眼‼️✨燒鹿兒島黑豚✨$180軟嫩多汁既黑豚油香十足,加埋陣微微既焦香真係十級誘人🤘🏻✨煙肉蠔✨ $60呢個配搭我都系第一次見,鮮味咸香又有新意,真係幾有驚喜😋✨咖喱牛舌✨$68牛舌嫩滑得梨好有彈性,口感好好,完全唔嚡😀加埋咁濃郁嘅咖喱汁,真係送飯一流🤣✨燒牛舌✨ $58柔軟唔韌,充滿鹽香,鍾意牛脷嘅你一定唔可以放過👊🏻✨炸北海道魷魚絲✨$68外脆內軟又易咬,鮮香味美無得輸,送洒一定唔少得🤘🏻我地咁早過去都咁多人,如果你都想去試吓,真係記得要訂位丫😜🛑昭和食堂📍灣仔謝斐道391-407號新時代中心地下A號舖#昭和食堂 #居酒屋 #foodie #高質 #灣仔 #灣仔

除咗勁啱打卡,估唔到d野食仲好值得舉指公👍🏻👍🏻

我地食左:⬇️⬇️

昭和海鮮卷✨ $228

海鮮卷上面放左超重手既海膽同魚子,睇到已經充滿食慾😍

✨海膽魷魚卷✨$168

✨燒鹿兒島黑豚✨$180

軟嫩多汁既黑豚油香十足,加埋陣微微既焦香真係十級誘人🤘🏻

✨煙肉蠔✨ $60

呢個配搭我都系第一次見,鮮味咸香又有新意,真係幾有驚喜😋

✨咖喱牛舌✨$68

✨燒牛舌✨ $58

柔軟唔韌,充滿鹽香,鍾意牛脷嘅你一定唔可以放過👊🏻

✨炸北海道魷魚絲✨$68

外脆內軟又易咬,鮮香味美無得輸,送洒一定唔少得🤘🏻

我地咁早過去都咁多人,如果你都想去試吓,真係記得要訂位丫😜

🛑昭和食堂

📍灣仔謝斐道391-407號新時代中心地下A號舖