2025-05-02 561 浏览
米線控認證🥳 食過好多次 呢間位置超方便😚 依家人潮算少咗啲可以食多啲🌶️❣️招牌豬扒酸酸辣辣銅鍋米線 $55我覺得個銅鍋真係可以保溫啲😛 容量好大收埋好多配料😈 我鍾意佢有好多木耳絲芽菜腐皮同米線好夾‼️酸辣湯我可以叫到中辣 呢度嘅辣幾溫和同埋唔係好油🌶️ 佢嘅酸菜都係啱啱好嘅酸 係好飲嘅湯✨佢嘅豬扒係招牌成隻碟咁大🐷 位置幾靚係近骨有少少脂肪 煎到好香😙 唔夠食仲可以額外加餸💕 之前食過蘿蔔雞肉豬大腸等都OK🫡❣️蟲草花椰子雞米線 $62可以揀唔同嘅面底 呢碗轉咗米粉~ 以及佢都有呢啲健康嘅選擇🤣 就算朋友唔食辣都可以一齊食🙂‍↕️轉雞髀加$8 佢嘅雞肉係好滑好滑 而且脂肪唔多啖啖肉🐓呢個湯就比較奶香 感覺滋補養生🕊️❣️炸脆脆蝦膠豆卜 $38@5仲可以揀三粒$25 定價好佛心😛 真係炸得靚冇油膩嘅感覺💕 入面嘅蝦膠仲要係有粒粒蝦肉 配上個泰式辣醬好惹味‼️❣️凍檸茶 +$6❣️凍檸水 +$6❣️熱奶茶 +$3嘢飲大杯冇乜挑剔✨ 奶茶比較出色🥳

❣️招牌豬扒酸酸辣辣銅鍋米線 $55

嘢飲大杯冇乜挑剔✨ 奶茶比較出色🥳

• 招牌豬扒酸酸辣辣銅鍋米線
  • 炸脆脆蝦膠豆卜
2025-06-14 0 浏览
招牌酸辣湯底採用雲南古法配方酸度來自自然發酵的酸菜辣度分5級(建議初試者選 小辣)銅鍋保溫效果驚人吃到最後一口湯仍是滾燙這家銅鍋米線憑獨特食具和地道酸辣味脫穎而出適合追求新鮮感的食客招牌豬扒酸酸辣辣銅鍋米線即叫即炸的豬扒鮮嫩不柴每種炸物做到酥脆而不油膩椰子雞湯底淡淡的椰香味配上蠔仔清新而又不肥
招牌酸辣湯底採用雲南古法配方
酸度來自自然發酵的酸菜
辣度分5級(建議初試者選 小辣)
銅鍋保溫效果驚人
吃到最後一口湯仍是滾燙
這家銅鍋米線憑獨特食具和地道酸辣味脫穎而出

適合追求新鮮感的食客招牌豬扒酸酸辣辣銅鍋米線
即叫即炸的豬扒鮮嫩不柴每種炸物做到酥脆而不油膩
椰子雞湯底淡淡的椰香味配上蠔仔清新而又不肥
2025-05-23
米線星人又出動了!!這次食到了一直想試試的銅鍋米線,和朋友點了兩碗米線和一份炸豆卜釀蝦膠比米線更絕的是這份小吃,真係好好食⭐炸脆脆蝦膠豆卜⭐三鮮銅鍋米線(豬肝,螺旋藻,腩)(中辣)⭐招牌豬扒酸酸辣辣銅鍋米線(中辣)兩碗粉的米線煮得偏軟(是我喜歡的),米線偏粗,酸菜量很大,湯底偏香辣,酸味比較弱,銅鍋上鍋就很保溫,菜量很大我那份厚五花肉有四片,豬潤也有幾大片(很嫩)豬扒米線的豬扒也是新鮮炸出來的,很香脆,調味剛好最絕的是蝦膠豆卜!必吃!!新鮮炸出來脆脆的炸豆皮抱著裡面沒完全搗成泥的蝦膠,蝦肉含量很高,超熱辣!好食!會encore的米線,店面乾淨,路過可以試試不踩雷
比米線更絕的是這份小吃,真係好好食
⭐炸脆脆蝦膠豆卜
⭐三鮮銅鍋米線(豬肝,螺旋藻,腩)(中辣)
⭐招牌豬扒酸酸辣辣銅鍋米線(中辣)
我那份厚五花肉有四片,豬潤也有幾大片(很嫩)
豬扒米線的豬扒也是新鮮炸出來的,很香脆,調味剛好
會encore的米線,店面乾淨,路過可以試試不踩雷

招牌海南胡椒豬肚雞米線($68)湯頭充滿胡椒香 香辛度十足 飲入肚子暖暖的而且湯裡有肉碎 增加了鮮甜味雞件包含一隻雞髀 雞肉滑溜 豬肚有不少 細數若有6-7塊豬肚炸脆脆蝦膠豆卜( 3 粒)($25)試一試這裡的招牌小食豆卜炸至脆卜卜 它是完全乾身的脆 不是油膩膩的脆 裡面是飽滿脹卜卜的蝦肉蘸上辣醬 一口咬下 滿足非常 果然是招牌👍🏻很欣賞這裡有很多自選項目米線可選淋身或爽口檸茶亦可選濃度 甚至可選擇檸檬的塊數📍春城銅鍋米線(香港)地址: 香港尖沙咀厚福街6號地舖
招牌海南胡椒豬肚雞米線($68)
湯頭充滿胡椒香 香辛度十足 飲入肚子暖暖的
而且湯裡有肉碎 增加了鮮甜味
雞件包含一隻雞髀 雞肉滑溜
豬肚有不少 細數若有6-7塊豬肚

炸脆脆蝦膠豆卜( 3 粒)($25)
試一試這裡的招牌小食
豆卜炸至脆卜卜
它是完全乾身的脆 不是油膩膩的脆
裡面是飽滿脹卜卜的蝦肉
蘸上辣醬 一口咬下 滿足非常 果然是招牌👍🏻

很欣賞這裡有很多自選項目
米線可選淋身或爽口
檸茶亦可選濃度 甚至可選擇檸檬的塊數

📍春城銅鍋米線(香港)
地址: 香港尖沙咀厚福街6號地舖

2025-06-01 188 浏览
三鮮銅鍋米線 - 叫得銅鍋米線嘅就緊係要試吓個特色,原來個銅鍋係可以保持米線溫度,所以食到尾都係熱辣辣~一碗入面有腩肉,豬潤同埋螺旋藻好豐富~ 呢度嘅腩肉肥瘦分明夠軟腍,豬潤爽滑勁多螺旋藻好有口感,而且湯底夠鮮美~招牌海南胡椒豬肚雞米線 - 用上三黃雞🐥🐥🐥肉質特別彈滑,豬肚韌軟嫩~胡椒香氣迫人,微微辣暖胃又醒神爆漿紅糖糍粑 -口感外脆入面 QQ 好軟糯,好食~不過食嘅時候要小心,因為入面嘅紅糖真係超級流心!食嘅時候就爭啲漏曬出嚟成手都係
三鮮銅鍋米線 -
豬潤同埋螺旋藻好豐富~ 呢度嘅腩肉肥瘦分明夠軟腍,豬潤爽滑
勁多螺旋藻好有口感,而且湯底夠鮮美~

招牌海南胡椒豬肚雞米線 -

爆漿紅糖糍粑 -口感外脆入面 QQ 好軟糯,
2025-05-28
  • 三鮮銅鍋米線
  • 爆漿紅糖糍粑
2025-05-28 337 浏览
招牌豬扒酸酸辣辣銅鍋米線 ($55)招牌豬扒酸酸辣辣銅鍋米線熱辣辣上枱,銅鍋保溫,湯底酸辣開胃,配料有酸菜、腐皮、似碎、木耳等,而且辣度都有好多level揀豬扒厚切煎得香脆,肉質嫩滑,啖啖肉,另外米線煮得煙韌彈牙,吸晒湯底嘅酸辣味,幾惹味招牌海南胡椒豬肚雞米線 ($68)胡椒豬肚雞米線湯底濃郁,入口有陣陣溫和嘅辛香,胡椒味突出但唔嗆口,食落暖身又滋味豬肚煮得軟腍無異味,原件雞件肉質好嫩滑,食完好暖身凍檸茶 (@+$6)香煎墨魚餅 ($58)香煎墨魚餅煎得外表微微金黃,口感結實彈牙,餅入面粒粒墨魚碎,增添咬口,小食黎講幾出色📌春城銅鍋米線 (尖沙咀)地址:尖沙咀厚福街6號地舖

招牌豬扒酸酸辣辣銅鍋米線 ($55)

招牌海南胡椒豬肚雞米線 ($68)

凍檸茶 (@+$6)

香煎墨魚餅 ($58)

📌春城銅鍋米線 (尖沙咀)
地址:尖沙咀厚福街6號地舖
2025-05-28 286 浏览
呢間米線店真係幾正,環境方面唔算好靚,但坐得舒舒服服,唔會逼逼哋,店員友善蟲草花椰子雞米線湯底好有驚喜,清甜之餘又帶少少藥膳香,感覺幾滋補,米線爽口唔會淋晒,食落幾舒服。雞肉係嫩滑嘅類型,吸收晒湯底嘅味道,配埋蟲草花啲微微草香,成個組合幾有層次。炸脆脆蝦膠豆卜呢個真心要試!咬落去外皮夠脆,但唔會太乾,蝦膠彈牙有鮮味,仲帶少少香口豆卜嘅口感,好邪惡但又忍唔住想食多粒。招牌豬排米線呢個睇落就已經好夠哂份量,豬排炸到金黃酥脆,睇得出係外脆內嫩嗰種,啖啖肉超滿足。米線方面,照舊保持爽口唔會淋晒,湯底濃郁但又唔會搶走主角豬排嘅風頭,反而有種互相襯托嘅感覺。豬排外皮香脆,肉質唔會乾巴巴,咬落仲帶少少肉汁,再蘸啲湯食,味道更升級。如果你係鍾意食炸豬排,又想試埋米線嘅話,呢個組合絕對係無得輸

蟲草花椰子雞米線

招牌豬排米線

•招牌豬扒酸酸辣辣銅鍋米線 $55 (⭐️4/5)一定要叫呢個豬扒米線🤟🏻豬扒外皮酥脆,肉質淋,仲好大塊🐷🤌🏻。米線用銅鍋上有特色,酸辣味道調得啱啱好✨,呢個價錢有呢個質素,真心不錯🥰~•蟲草花椰子雞米線 $62 (⭐️3/5)湯底好香濃椰子雞味🥥,仲加咗啲紅棗,所以飲落甜甜地,米線幾掛汁🤤!!雞肉份量都好多,有成五舊雞🐣,但少扣分位係肉質偏鞋😥•炸脆脆蝦餃豆卜(5pcs) $38 (⭐️4/5)呢個小食基本上每枱都嗌,豆卜入面釀滿蝦餃,每粒炸得好脆,識食一定要浸落個湯底度再食,仲正😋📍春城銅鍋米線 尖沙咀厚福街6號地舖
•招牌豬扒酸酸辣辣銅鍋米線 $55 (⭐️4/5)
一定要叫呢個豬扒米線🤟🏻
豬扒外皮酥脆,肉質淋,仲好大塊🐷🤌🏻。

•蟲草花椰子雞米線 $62 (⭐️3/5)
湯底好香濃椰子雞味🥥,仲加咗啲紅棗,
所以飲落甜甜地,米線幾掛汁🤤!!
雞肉份量都好多,有成五舊雞🐣,
但少扣分位係肉質偏鞋😥

•炸脆脆蝦餃豆卜(5pcs) $38 (⭐️4/5)
呢個小食基本上每枱都嗌,
豆卜入面釀滿蝦餃,
每粒炸得好脆,
識食一定要浸落個湯底度再食,仲正😋

📍春城銅鍋米線
尖沙咀厚福街6號地舖
2025-05-25 223 浏览
一向都係米線控,呢間主打係用銅鍋嚟裝米線,可以保持食物熱度,今晚黎開尖沙咀行街,所以就決定嚟呢度晚飯我哋每人叫咗一碗米線+各自一杯凍檸檬茶1)招牌豬扒酸酸辣辣米線果然係招牌!塊豬扒好容易切,一啲都唔韌,仲好大塊。以平時食開酸辣米線嚟講,呢碗酸辣湯底係屬於偏酸嘅,夠開胃,所以我不停係咁飲佢哋嘅湯🤣🤣2)自選三餸米線(揀咗麻辣湯底、小辣、鱈魚豆腐、竹笙、金菇)小辣唔算好辣,可接受 。鱈魚豆腐係星星形狀,幾得意,口感似魚蛋 。最鍾意叫竹笙同金菇,因為都係好索汁嘅蔬菜。小食:炸脆脆蝦膠豆卜(三粒)唔怪得係推介啦,炸到金黃色,超級脆,蝦膠又彈牙,有蝦味,成粒脆炸蝦丸咁 ,用嚟浸落米線湯底一齊食,一流!食完碗米線又真係幾飽,所以本身想試埋佢哋個紅糖糍粑,個肚都冇位,唯有下次試啦。🤣🤣餐廳係用QR code落單,所以樓面侍應service都好快手,服務員亦好有禮貌。❤️❤️❤️

我哋每人叫咗一碗米線+各自一杯凍檸檬茶
1)招牌豬扒酸酸辣辣米線

2)自選三餸米線
(揀咗麻辣湯底、小辣、鱈魚豆腐、竹笙、金菇)

小食:炸脆脆蝦膠豆卜(三粒)

招牌豬扒酸酸辣辣銅鍋米線
自選三餸米線(麻辣小辣、鱈魚豆腐、金菇、竹笙)
2025-05-24
招牌豬扒酸酸辣辣銅鍋米線
自選三餸米線(麻辣小辣、鱈魚豆腐、金菇、竹笙)
2025-05-25 236 浏览
一直想食咗呢間米線好耐,主要係因為呢到嘅米線會用銅鍋上,可以維持米線熱辣辣嘅口感,夠晒特別😋~✨招牌豬扒酸酸辣辣銅鍋米線招牌豬扒大大塊,而且肉質柔軟!米線口感爽滑,仲有肉碎、腐皮、木耳同埋酸菜等等嘅配菜,整體口感更加多元!米線嘅辣度揀咗小辣,湯底嘅酸味比辣味更為突出,令人特別開胃~✨春城麻辣銅鍋米線呢碗米線就揀咗中辣嘅麻辣湯底,越食越麻辣,真係辣得過癮!配料揀咗肉質嫩滑嘅新鮮牛肉同埋雞肉,真係大滿足啊~✨炸脆脆蝦膠豆卜(5粒)大大粒鮮蝦打到起膠再釀喺豆卜入邊,炸完之後外層豆卜酥脆可口,內裡嘅蝦膠彈牙多汁!點埋泰式辣醬更加正~✨凍檸茶

✨招牌豬扒酸酸辣辣銅鍋米線

✨春城麻辣銅鍋米線
春城麻辣銅鍋米線

✨炸脆脆蝦膠豆卜(5粒)

✨凍檸茶

2025-05-25 120 浏览
好耐冇去厚福街個頭,本身同朋友只係諗住買個蛋撻食,行吓行吓見到開左間米線,價錢相宜,個銅鍋米線又好特別咁,於是就入去試下🤣✨招牌海南胡椒豬肚雞米線:以為呢度淨係酸辣米線出名,估唔到佢個胡椒湯底都做得咁出色。湯底有好香濃既胡椒味,夠哂暖胃,食完個米線連啲湯都飲晒🤣✨招牌銅鍋酸酸辣辣豬扒米線:呢個絕對係舖頭嘅招牌特色,用銅窩裝住米線,配料有酸菜、芽菜、肉碎,腐皮、木耳絲,辣度雖然揀左小辣,入口個陣覺得唔辣,隔幾秒慢慢feel到又麻又辣🤣好過癮。豬扒炸得香口,而且肉質唔會炸到乾左,咬落仲係好juicy😋✨炸脆脆蝦膠豆卜:見到餐牌既相見到賣相好吸引,果然冇令人失望。原來炸過嘅豆卜可以咁鬆化香脆,而且完全唔會油膩。個蝦餃餡都好足料,口感彈牙。

2025-05-20 100 浏览
厚福街特色銅窩米線😇厚福街出名多嘢食,仲要係小店嘅天堂,好多香港人都識得喺呢度搵好嘢食,我都唔例外🙌🏻😉今次食嘅呢間叫做春城同鍋米線,顧名思義佢就一個銅窩連米線上,都幾有特色㗎,米線叫咗豬扒招牌銅鍋酸酸辣辣,裏便嘅配料十分之豐富,湯底濃郁,咩辣度都可以揀🙌🏻👍👍另外叫咗份小食炸脆脆蝦膠豆卜👍👍聽到個名就知道幾特別,裏便嘅蝦膠大大粒,好香口,炸物愛好者必吃❤️❤️店員服務態度非常好,好細心👏👏
厚福街特色銅窩米線😇

店員服務態度非常好,好細心👏👏
2025-05-20 60 浏览
招牌海南胡椒豬肚雞米線好香胡椒味,辣度啱啱好,豬肚洗得乾淨又爽口,而碗轉左雞髀嚟,雞肉就算放喺熱湯到都無變老,肉質保持鮮嫩,食完暖笠笠。招牌豬扒酸辣銅鍋米線豬扒軟腍入味又大塊,米線又滑又彈牙,配上辣酸菜令湯底開胃又過癮。炸脆脆蝦膠豆卜反轉豆卜放在加入香膠油炸,令豆卜炸得非常酥脆鬆化,而且乾身不油膩,好高質嘅炸物。爆漿紅糖糍粑即叫即炸,外脆內軟,中間煙煙韌韌,一咬開香甜味濃的紅糖漿爆出來,一定要趁熱食。

招牌豬扒酸辣銅鍋米線

爆漿紅糖糍粑

2025-05-20 64 浏览
這家春城銅鍋米線真的好美味😋首先,必點的開胃小吃,炸脆脆蝦膠豆卜🍤 外皮炸得金黃酥脆,內裡是彈牙的蝦膠,一口咬下去,咔滋咔滋的,超級滿足!🤤 沾上泰式醬汁,更是美味加分!💯 再來是紫菜蠔仔肉碎米線🦪🍜 鮮美的蠔仔和肉碎,搭配香脆的紫菜,再加上濃郁的湯底,好吃!🥰 當然,來到春城銅鍋米線,一定要試試他們的招牌豬扒酸酸辣辣銅鍋米線🐷🌶️ 厚切的豬扒炸得外酥里嫩,搭配酸酸辣辣的湯底和滑順的米線,簡直是絕配!👍 辣度適中,非常開胃🌶️
這家春城銅鍋米線真的好美味😋

Weekend 好遲起身無食lunch,下午茶時段先去到尖沙嘴搵野食,點知見呢間米線人流都算多,就走入去食碗米線~招牌春城銅鍋米線(腩肉、蘿蔔、魚片頭)湯底幾濃,腩肉大大塊但煮得好夠冧,蘿蔔亦都好入味,魚片頭食落幾彈牙。呢碗米線另外仲有好多配料例如肉碎、芽菜、木耳絲,好豐富。秘製雞翼食落覺得似瑞士雞翼,d 汁調得都唔錯,雞翼醃得幾入味。凍檸茶少甜少冰我最中意飲凍檸茶,我叫左少甜之後甜度就啱啱好,飲落夠清爽又解渴。

招牌春城銅鍋米線(腩肉、蘿蔔、魚片頭)

秘製雞翼

食落覺得似瑞士雞翼,d 汁調得都唔錯,雞翼醃得幾入味。

凍檸茶少甜少冰