2025-05-18
我好鍾意食米線,特別係最鍾意食濃烈味精湯底,夠酸夠鹹夠辣我就開心。出街食嘢係咁㗎啦,要健康不如自己煮~但係我又懶得煮,又唔識煮,聽人講呢間春城有個椰子雞湯底米線,即管嚟試吓,不過我聽到椰子雞湯其實都掙扎咗陣,因為多數都好淡,最多擺兩片海底椰喺入邊冇味又硬,所以本來都好想叫酸辣米線算數,但係呢一晚我真係好想健康啲,最後就叫咗碗椰子雞。賣相有驚喜,一睇個湯底杰撻撻就知有料到,絕對唔係好似清水咁樣敷衍你嗰隻,仲有椰絲喺面㗎,啲蟲草花雲耳啊多到呢,正!冇估錯,食落係濃味嘅,佢唔係味精嗰隻濃味,係食到有椰子味,又有雞湯味,係濃濃健康嘅味道,呢碗米線,我食哂係完全係冇罪惡感,連個湯我都飲咗一半。講吓啲小食,叫咗個炸蝦膠豆卜同埋爆漿紅糖糍粑,兩個都好好食,蝦膠豆卜炸得靚,紅糖糍粑甜度適中,攤凍咗都仲係流心嘅,絕對有心機!