2024-06-25 4459 浏览
一行二人,去左星海.星海薈開餐!哩間地點非常好,觀塘站落車,經APM就可以到,落雨都唔洗怕! 哩度係一間非常有氣派中菜廳,裝潢主要係紫調,都幾優雅,幾岩同一班朋友、長輩聚會、慶祝節日,另外,餐廳樓底高加上天花又有特別設計過,有唔同吊飾,都適合搞婚宴!2個人就食唔到咁多野,我地就叫左3味! 第一個餸上枱係熱辣辣嘅鐵板白胡椒蟹,勁大隻,所以啖啖肉,好爽! 而且蟹肉好鮮甜,肉質厚實,好新鮮。另外,白胡椒味好出,但又無遮蓋左蟹嘅鮮味,平衡到,唔錯! 值得一提嘅係,一定一定要食埋墊底嘅洋蔥,少少焦,但好甜! 食完濃郁嘅蟹,可以解膩。 第二個餸係燒乳鴒,表皮香脆,咬落多汁,唔柴,同埋調味夠入味,唔洗點任何野都已經好好食! 最後就係金銀蒜斑球龍仔蒸飯,用左荷葉墊底 ,飯帶有葉香,火喉控制得啱啱好,飯唔會過淋,食蒸飯最怕啲飯太濕,但哩個唔會,都仲食到粒粒分明嘅飯。個魚好滑,蒸石斑真係好好啱!蒜就略嫌唔夠,因本人係重蒜愛好者,如果可以再多點就完美了~ 2個人食3餸係十分之夠,食到肚仔脹卜卜,要行街消化下,而星海薈鄰近APM、工業區OUTLET,shopping 都好唔錯~

2個人就食唔到咁多野,我地就叫左3味!

2024-06-24 336 浏览
朋友推介鱷魚恤中心有可用作婚宴場地的中菜廳出品出色,位置真的棒,要是去參加飲宴的話真的方便。場內環境用上黑鑽色調裝潢,感覺高檔夠排場。脆皮燒乳鴿皮薄外脆,肉質十分嫩滑,油汁豐富,開胃菜一流。七味脆豆腐粒豆腐水嫩夠味用料好,外皮做到酥脆不刮口就是功夫,一口大小調味剛好。鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦重點推介,鐵板上熱騰騰夠排場,全隻龍蝦加上洋蔥等配料已芳香撲鼻,白胡椒汁在上菜後才淋上,咋一聲香味再提昇。龍蝦肉質彈牙鮮美,簡單加上白胡椒汁已夠。台山蠔啫走地雞煲雞煲味濃厚,色香味俱全,最重要的是肥大的台山蠔,圖文相符,襯熱吃過癮。蟶子皇蒜蓉粉絲蒸的方法簡單得來無懈可擊,完全能吃到蟶子皇的鮮味之餘蒜汁的咸甜,層次感分明,蒜頭配菜入味非常。集團式中菜廳食品有質素保證,位置食品服務每樣到位,簡單晚飯地方或大排筵席婚宴亦可,推介!🥳🥳🥳

脆皮燒乳鴿
皮薄外脆,肉質十分嫩滑,油汁豐富,開胃菜一流。

七味脆豆腐粒

鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦

蟶子皇

• 龍蝦
  • 乳鴿
2024-06-11 346 浏览
星海·譽宴是一家位於APM工業區OUTLET購物中心附近的餐廳,以其適合飲茶、點心、聚會和飯局的環境亦適合舉辦婚宴,因為它提供寬敞的座位,適合三五知己飯局。我們選了招牌白胡椒蟹,蟹肉味鮮美,配上濃郁的白胡椒味道,讓人感到十分惹味。蟹肉上還撒上了新鮮的九層塔,增添了香氣。醬汁中混合了洋蔥的甜味,使整道菜更加美味。這道菜非常適合搭配飯進食。欖豉貝貝瓜蒸肉排是另一道值得推薦的菜品。迷你貝貝瓜即是小南瓜,貝貝瓜十分軟糯,搭配蒸得剛剛好的排骨,肉排上撒上了豆豉,增加了層次感。金銀蛋浸莧菜的咸蛋的鹹味剛剛好,不會過咸,莧菜新鮮爽口。蒜蓉炸得十分軟腍,可以直接進食。乾隆皇石鍋炒飯是一道非常特別的菜品。它的石鍋上的飯焦底讓人聯想到煲仔飯,賦予了飯菜獨特的口感。炒飯中有豐富的配料,如鮮蝦、帶子和瑤柱,使整道菜更豐富口感。

2024-06-11
  • 乾隆石鍋炒飯
2024-06-10 321 浏览
味道唔錯,環境唔錯,坐得舒服,服務正正常常👍🏽👍🏽👍🏽家人滿意😊沒有中伏😂不過價錢略高,有預約不用等,上菜都好快,仲有糖水送添😋會再幫襯👍🏽
2024-06-09
庆祝纪念
父亲节
  • 陳皮紅豆沙
  • 豐料老火湯
2024-06-04 296 浏览
今日去星海飲茶,位於觀塘地鐵站一出一分鐘就到,就近APM 工業區,十分方便,好岩飯局或聚會。中午2點後是下午茶時間,價錢會相對平少少,也容易找位置。原隻鮮蝦腸 大大隻鮮蝦,爽口彈牙,腸粉用上靚米,厚度適中,加上甜醬豉油,必點之選。香茜牛肉腸是友人最愛,嗎啖啖肉,滿滿的餡料,一口一啖,抵食。蝦餃之王 即叫即蒸,大大粒蝦餃用上多隻鮮蝦,爽口彈牙,是皇牌推介。鮑魚燒賣都是必點,坊間少見,有原隻鮑魚 大大滿足。魚湯野菌浸時蔬湯味濃,想不到也有驚喜,連湯都飲埋。懷舊蛋撻仔熱辣辣出爐,一口一啖,岩晒斯文的我,熱熱的十分加分,也香氣撲鼻。懷舊芝麻卷 香濃的芝華味,甜度適中,岩晒做甜品。飲完茶再去附近行街購物就岩岩好!

啖啖肉,滿滿的餡料,一口一啖,抵食。

魚湯野菌浸時蔬湯味濃,想不到也有驚喜,連湯都飲埋。

飲完茶再去附近行街購物就岩岩好!
下午跟朋友去運動品牌開倉購物,晚上就在附近的星海吃晚飯。環境開揚寬敞,上面的紫色水晶燈飾十分吸引,確實適合婚宴。粵菜有咕嚕肉、乳鴿,第一次見的順德菜也有。台山蠔啫走地雞煲 $188上檯就傳來陣陣香味,金黃色的賣相好吸引。台山蠔大隻肥美,煮得剛剛熟,好鮮味,而雞肉也入味嫩滑。鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦 $638一上檯侍應已倒下白胡椒汁,隨後一陣惹味香氣傳來。 約一斤半的澳洲龍蝦,底下有洋蔥更加香口。龍蝦新鮮又啖啖肉,而且白胡椒味夠入味,好香又惹味。中秋節的家庭聚會可以提議到觀塘星海。

粵菜有咕嚕肉、乳鴿,第一次見的順德菜也有。

台山蠔啫走地雞煲 $188
上檯就傳來陣陣香味,金黃色的賣相好吸引。
台山蠔啫走地雞煲

台山蠔大隻肥美,煮得剛剛熟,好鮮味,而雞肉也入味嫩滑。

鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦 $638
一上檯侍應已倒下白胡椒汁,隨後一陣惹味香氣傳來。

約一斤半的澳洲龍蝦,底下有洋蔥更加香口。

2024-05-20 278 浏览
母親節女兒同我去觀塘APM 和工業區嘅OUTLET shopping 買禮物,行完街,又請我去附近嘅星海.星海薈食晚飯。餐廳鄰近地鐵,交通方便,是一間以婚宴服務為主打的高級中菜廳。室內環境以海洋為主題,採用星空燈飾感覺華麗高雅,地方寬敞,無論飲茶、飯局、婚宴都好適合。鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦:上枱時滋滋聲熱辣辣香噴噴,店員隨即把白胡椒醬汁淋在龍蝦上,濃郁芳香的香氣即時撲鼻而來,澳洲龍蝦肉質爽口,味道鮮甜帶濃厚嘅胡椒香辣味,非常惹味!香烤京式片皮鴨:一隻新鮮出爐的烤鴨會由師傅即席片鴨,外皮十分酥脆的烤鴨切片後,可以用麼麼皮包著鴨皮、鴨肉、青瓜及京蔥,加上甜麵醬。一口咬下去就能感受到濃郁的鴨肉味道和脆皮的口感,實在是令人回味無窮。紅燒王子乳鴿:皮脆肉嫩,而且非常入味。仲有免費飯後甜品送,紅豆沙:紅豆入口軟腍,清甜中帶一股果皮香。

紅燒王子乳鴿:皮脆肉嫩,而且非常入味。

2024-05-13
觀塘區午市想飲茶❓有處就腳好選擇🤗🥢..呢間星海鄰近APM工業區,呢度有眾多 OUTLET購物,黎Shopping / 返工想食中菜,呢度都係一個方便既地點❤️。午市黎同家人飲茶吃個點心🥢,或者黎個晚飯聚會🍽,搞個飯局同朋友相聚都唔錯。價錢大眾化而份量足,環境帶點富麗堂皇既中菜酒家,亦可作婚宴及宴會場地呢。設有午市特色小食:🔸美味滷水鵝掌翼$65 (滷得入味)🔸脆皮皇子乳鴿 $68 (招牌脹卜卜)🔸滷水豬腳仔 $68 (膠質Q 彈 膠原滿滿)另外即叫即蒸點心:🔸柱候金錢肚 🔸上海小籠包🔸藥膳鳳爪🔸魚肚香芋滑雞扎 🔸蒜蓉粉絲蒸鮮魷最愛金錢肚入味好吃😍,點心平實而不華。食點心不能少手拉蒸腸粉:🔸特原隻鮮蝦腸 (每份都大粒彈牙)..港九新界都有既星海,會是你的茶嗎❓..×××××ש觀塘開源道79號鱷魚恤中心2樓..
觀塘區午市想飲茶❓有處就腳好選擇🤗🥢

設有午市特色小食:
🔸美味滷水鵝掌翼$65 (滷得入味)

🔸脆皮皇子乳鴿 $68 (招牌脹卜卜)

🔸滷水豬腳仔 $68 (膠質Q 彈 膠原滿滿)

另外即叫即蒸點心:
🔸柱候金錢肚

🔸上海小籠包

🔸藥膳鳳爪

🔸魚肚香芋滑雞扎

🔸蒜蓉粉絲蒸鮮魷
最愛金錢肚入味好吃😍,點心平實而不華。

食點心不能少手拉蒸腸粉:
🔸特原隻鮮蝦腸 (每份都大粒彈牙)
港九新界都有既星海,會是你的茶嗎❓
×××[星海.譽宴]×××
©觀塘開源道79號鱷魚恤中心2樓
2024-05-14 225 浏览
放工相約朋友去到觀塘星海食晚飯,餐廳近APM近地鐵站,約朋友食飯都好方便!入到餐廳高樓底加上水晶吊燈,極具有氣派,好適合婚宴聚會打開餐牌,好多晚市套餐選擇,而且價錢好優惠鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦 $638熱辣辣澳洲龍蝦係鐵板上,上枱前店員再加胡椒汁,香氣四散!鮮甜龍蝦肉配上白胡椒汁非常惹味!薑蔥嘉美雞啫鮮蠔 $198一系列海洋公園用本地海鮮,環保之餘仲好新鮮!店員一打開煲蓋,香氣四溢!鑊氣十足!入口蠔肉肉味鮮甜,加上嘉美雞雞味,幾好食薑蔥蒸焗魚頭 $56魚頭炸得香脆,店員會再上碟方便食用,加上薑蔥食更加香口惹味翅群海味雜菜煲 $158雜菜煲有雲耳粉絲,仲有翅群,份量幾大而且煮得鮮甜紅豆沙最後食完飯,店員送上免費紅豆沙,甜到剛好,起沙紅豆沙為晚餐劃上完美句號

入到餐廳高樓底加上水晶吊燈,極具有氣派,好適合婚宴聚會

打開餐牌,好多晚市套餐選擇,而且價錢好優惠

薑蔥嘉美雞啫鮮蠔 $198

薑蔥蒸焗魚頭 $56
魚頭炸得香脆,店員會再上碟方便食用,加上薑蔥食更加香口惹味

翅群海味雜菜煲 $158
雜菜煲有雲耳粉絲,仲有翅群,份量幾大而且煮得鮮甜

紅豆沙
  • 陳皮紅豆沙
  • 薑蔥蒸焗魚頭
  • 薑蔥嘉美雞啫鮮蠔
  • 鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦
2024-05-12 274 浏览
星海.星海薈(觀堂)今日同老公嚟到位於觀塘嘅酒樓。鄰近APM工業區OUTLET購物,適合 飲茶, 點心, 聚會, 飯局。星海.星海薈係一間比較高級嘅餐廳,所以装修高雅華麗,尤其是禮堂很大,亦都好適合作為婚宴埸所。1薑蔥煎焗魚頭:呢個係一道著名嘅順德菜。魚頭煎到好香,兩面金黃色,食落太少少脆口。魚頭本身好新鮮,所以魚肉鮮甜,質地好滑。另外仲加咗薑蔥煎焗,所以特別香口。面頭仲有啲洋蔥,好惹味。2薑蔥嘉美雞者鮮蠔:呢個煲就海洋公園本地鮮推介。一煲裏便有晒鮮雞同埋蠔,估唔到呢種食法都好好味。雞肉好滑,已經吸滿晒醬汁,食落好入味。另外,蠔大大粒,而且好新鮮,炒過後都特別香口。3鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦澳洲龍蝦好吸引,好厚肉。食落啖啖肉之餘,仲食得出好新鮮,真係龍蝦味好出,非常鮮甜。底下仲有大量洋蔥,吸滿晒龍蝦同醬汁嘅鮮味,非常美味。
星海.星海薈(觀堂)

1薑蔥煎焗魚頭:

2薑蔥嘉美雞者鮮蠔:

3鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦
2024-05-07 137 浏览
放假來到觀塘工業區OUTLET行街,然後在附近酒樓吃飯。購物後用餐,增添了更多樂趣。這間酒樓提供寬敞舒適的用餐區域,能夠容納大型團體,不論聚會或飯局都可以盡情享受美食和交流。甚至也適合舉行婚宴。午餐除了點心也提供各款小菜或主食。藥善大魚頭$58如果你喜歡魚頭料理,那麼藥善大魚頭是絕對不能錯過的。這道菜以新鮮的大魚頭為主要材料,配上川弓等藥材,烹調出一道濃郁的湯汁,味道鮮美。而且,以這樣的價格來說,真的是物超所值。薑蔥太平洋肥桶蠔$218热騰騰鐵板上枱,蠔肉鮮嫩多汁,搭配著香氣四溢的薑蔥經過烹調之後,感受到蠔的鮮味和薑蔥的香氣,給味蕾帶來了一種獨特的享受。粟米鮮龍躉斑塊(例)$178由酥炸龍躉魚塊和粟米羹為主要材料。龍𧄌斑塊經過炸煮之後外脆內軟,龍躉魚的肉質鮮嫩,搭配著粟米羮的甜味,給人一種豐富而平衡的味道體驗。除了菜品本身的味道外,這家餐廳的服務也值得一讚。工作人員熱情友好,提供專業的建議和周到的服務,使整個用餐體驗更加愉悅和舒適。酒樓有室外座位,天氣清涼之時別有一番風味。

午餐除了點心也提供各款小菜或主食。

藥善大魚頭$58

薑蔥太平洋肥桶蠔$218

粟米鮮龍躉斑塊(例)$178
由酥炸龍躉魚塊和粟米羹為主要材料。

酒樓有室外座位,天氣清涼之時別有一番風味。
2024-05-03 4062 浏览
咪以為 #小秘書 淨係鍾意 #打邊爐 😏 其實我周不時都會同屋企人到 #酒樓 嘆茶☕️ 比自己好好享受吓難得嘅慢活🌱 屋企兩老幾乎每日中午都會出去 #飲茶,所以要搵好嘅點心,一定要請教佢哋🤭 阿媽話近排同老竇去「星海」飲過親戚嘅婚宴,食物唔錯之餘,裝修又幾骨子,而且地方夠晒大又乾淨,可以諗諗‼️既然有人搵埋地方,飲完茶我又可以順路去附近嘅 #Outlet 同 #工廈尋寶,梗係照跟啦🤭🤭嚟到「星海」,剛好係下午茶時間☕️ 估唔到平日嘅 #下午茶時段 都會咁墟冚😅 成朝無食過嘢嘅我,個肚已經餓到打鼓😅 本來諗住先叫幾個 #點心 頂住先,點知就被隔離枱嗰碟 #薑蔥桶蠔 嘅香氣吸引住💨💨 所謂人一世物一世,想食就食… 照跟‼️肥美嘅 #桶蠔 由鐵板上,未上枱遠遠已經聞到蠔香,si le sa la 聲不斷… 彷彿好似喺度叫我哋「食我啦 食我啦!」🤭🤭 熱到燙口嘅蠔肉非常鮮味,夾埋啲薑蔥一齊入口,份外惹味🤤 另外我哋點嘅 #點心 味道同質素都唔錯,成粒乒乓波咁大嘅 #蝦餃王,一啖咬落去幾乎都係蝦仁,餡料十分豐富🤤 #鮑魚燒賣 造型夠晒精美,至啱識食嘅我哋🤤 值得一讚嘅係佢哋嘅 #瑤柱花膠灌湯餃,湯底好鮮

肥美嘅 #桶蠔 由鐵板上,未上枱遠遠已經聞到蠔香,si le sa la 聲不斷… 彷彿好似喺度叫我哋「食我啦 食我啦!」🤭🤭 熱到燙口嘅蠔肉非常鮮味,夾埋啲薑蔥一齊入口,份外惹味🤤 另外我哋點嘅 #點心 味道同質素都唔錯,成粒乒乓波咁大嘅 #蝦餃王,一啖咬落去幾乎都係蝦仁,餡料十分豐富🤤 #鮑魚燒賣 造型夠晒精美,至啱識食嘅我哋🤤 值得一讚嘅係佢哋嘅 #瑤柱花膠灌湯餃,湯底好鮮甜,#灌湯餃 皮薄足料,就連腌尖嘅阿媽都比個like佢呀🤭🤭 最後我哋點咗個 #子薑皮蛋酥 做甜品,入口鬆化,味道甜甜地又有子薑嘅獨有味道,原來傳統嘅甜點又真係幾好食㗎喎🤩

📍 星海 星海薈 (觀塘)開源道79號鱷魚恤中心2樓
2024-05-02
下午茶
2024-05-01 202 浏览
星海中菜酒家位於觀塘鱷魚恤中心嘅分店, 交通相當便利, 鄰近APM大型商場和工業區OUTLET, 方便購物和飲食消閑。環境和裝修富麗堂皇, 華麗水晶吊燈和特色舞台, 適合婚禮和宴會。小菜和點心都很精緻, 選擇也很多, 是聚會和飯局嘅好地方。午市和下午茶更有多款特價炒粉麵飯和點心, 認真抵食。豉椒牛肉炒河牛肉好嫩滑, 河粉柔軟有嚼口, 豉椒醬汁好惹味, 熱辣辣有鑊氣。還有新出點心嘅嚐新推介, 點咗懷舊蛋撻仔和蜜汁叉燒酥。蛋撻仔酥皮鬆化, 蛋香味美。叉燒酥外皮酥脆, 叉燒饀料柔軟嫩滑。還叫咗蜜汁叉燒包, 香煎蘿蔔糕, 軟滑牛肉腸, 山竹牛肉球, 蟹籽燒賣皇, 鮮蝦露筍餃, 咸水角和醬皇蒸鳳爪等多款點心, 夠曬豐富。當中醬皇蒸鳳爪醬汁惹味, 肉厚嫩滑。牛肉腸粉粉皮軟滑, 牛肉饀料可口。一邊飲茶, 一邊吃點心, 享受舒適悠閒。

午市和下午茶更有多款特價炒粉麵飯和點心, 認真抵食。
豉椒牛肉炒河

一邊飲茶, 一邊吃點心, 享受舒適悠閒。
2024-05-01 2537 浏览
星海觀塘分店有氣派中菜廳, 高樓底配上漂亮的水晶吊燈,優雅不凡, 還有佈置華麗的室外露天草地, 好適合婚宴聚餐,晚市套餐囊括多款美味佳餚, 用心製作, 做到色香味俱全 , 令人食指大動 。鐵板白胡椒煎焗澳洲龍蝦 $638鐵板內的肥尾澳洲龍蝦, 還冒著煙 , 傾下白濃稠的胡椒汁時, 發出吱吱聲, 仲香氣十足 , 雪白的龍蝦肉十分爽彈, 加上白胡椒汁提鮮, 香濃惹味,鮮香誘人 ,滋味提升。蒜蓉蒸龍躉飯 $168炒飯上面鋪滿厚切的龍躉球, 魚肉鮮味滑溜 , 魚皮彈牙緊緻, 充滿骨膠原, 每一口米飯都是荷葉香氣及惹味的蒜蓉粒粒, 滋味得讓人停不了口。蒜心炒黃鱔 (順德菜 ) $128人氣順德菜蒜心炒黃鱔, 份量十足, 翠綠蒜心好軟嫩, 惹味濃郁,配上鮮味爽彈的黃鱔片及三色椒,色香味俱全, 充滿鑊氣 , 好送飯的家常小炒。紅豆沙糖水飯後每一位客人都送上免費紅豆沙糖水, 甜到剛好, 十分滋潤喉嚨。

蒜蓉蒸龍躉飯 $168

蒜心炒黃鱔 (順德菜 ) $128

紅豆沙糖水

2024-04-30 129 浏览
Quality Chinese restaurant with nice decor@Sha Tin.My family and I went to a restaurant called "Starry Terrace" (星薈)located in 1/F, Courtyard by Marriott Hong Kong Sha Tin, 1 On Ping Street, Sha Tin沙田安平街1號香港沙田萬怡酒店1樓..there us stage and facilities for holding wedding.. White Pepper crab招牌白胡椒蟹HKD$638..the claws are hugeeeeee.incredibly meaty.with rich white pepper aroma.mild tantalizing peppery spicy flavour..Traditional ginger chicken 古法沙薑雞HKG$118/whole chicken 全隻.Incredibly affordable price.the

沙田安平街1號香港沙田萬怡酒店1樓

Traditional ginger chicken
古法沙薑雞
HKG$118/whole chicken 全隻

Incredibly affordable price
the meat is soft,tender
value for money

Roasted pigeon
紅燒皇子乳鴿
HKD$68

served with Worcestershire sauce
special spices used to marinate the pigeon
has nice special unique flavours