2020-01-08 959 浏览
返左工之後,我係星期六或日寧願係屋企訓耐啲。今日決定不再「頹廢」,同女友係中午12點去到銅鑼灣既譽宴飲茶。譽宴既裝潢相當豪華,天花裝上巨型水晶吊燈,令自己恍如置身星空下,相當夢幻。不過裝潢係其次,食物質素先係最重要。酸薑糖心皮蛋係其他酒樓未食過,每件皮蛋下面有兩三片酸薑,皮蛋充滿黏性,令皮蛋容易沾滿糖。味道層次豐富,令我一食便愛上。翡翠明蝦餃有一點點金箔。雖然餃子皮呈翠綠色但仍然晶瑩剔透,見到皮入面有兩、三隻蝦。食落同一般蝦餃無異,不過蝦特別彈牙。蟹粉小籠包應該叫大籠包,差唔多有我拳頭咁大👊🏻 由於小籠包太大,所以皮唔會太薄,不過食落皮唔會太厚以致影響口感。入面多汁之餘,蟹黃香味係咬開皮既一瞬間釋放出嚟。棉花雞入面嘅雞件超級嫩滑,不過雞油有啲油膩,加左杞子令雞件帶少少甜。豉汁蒸鳳爪係經典點心之一,皮同骨能夠輕易鬆開,而且比其他茶樓嘅鳳爪較多肉。沙薑豬手粒爽口肉質唔硬,加左芝麻更香。雖然人均消費超過$150,不過返工咁辛苦,間唔中要食好啲慰勞一下自己😎

酸薑糖心皮蛋

棉花雞

醬皇蒸鳳爪

沙薑豬手粒爽口肉質唔硬,加左芝麻更香。
沙薑豬手粒

2019-12-29
酸薑糖心皮蛋
沙薑豬手粒
3K
2020-01-04 56 浏览
新年新景象,藉此與友人們聚一聚檢討一下未來的新動向。聚會酒樓是最適合地點。利舞台食肆多,選擇了譽宴,地方大,容易搵位。時間尚早,果然有好位置。翡翠明蝦餃名子美麗,賣相同樣美麗,翠綠的餃皮,還有金泊,好華麗。皮薄餡靚,蝦隻爽口彈牙,好味。酸薑糖心皮蛋是中國人食物的精粹,皮蛋的甘香配搭酸薑,絕妙!法國鵝肝煎餃子,用了矜貴食材,華麗轉身,不一樣的餃子。味道高雅有口感,創新。冬菇飽造型巧可愛,末食己心動。非常軟熟,餡料是紫薯蓉,不會過甜,值得推介。
新年新景象,藉此與友人們聚一聚檢討一下未來的新動向。

酸薑糖心皮蛋是中國人食物的精粹,皮蛋的甘香配搭酸薑,絕妙!

2020-01-04
2020-01-03 73 浏览
平日夜晚想同朋友搵個好坐既地方傾下計,揀左婚宴場地譽宴,環境幾靚。海鮮超值三寶 ($468)有齊哂我地想食既龍蝦、燒雞同豆腐羹,物有所值。芝士焗龍蝦伊麵好有水準,龍蝦夠新鮮,煮得岩岩好,彈牙嫩滑,連細細既關節位都好多肉,十分滿足。  同朋友都好鐘意食伊麵,索哂上湯同龍蝦精華,食到停唔到口。脆皮一品燒雞同預期一樣脆身又乾爽,雞肉醃得好入味,基本上台台都有一碟。碧綠海皇豆腐羹份量十足,差不多有八碗。 除左豆腐之外有好多海鮮,鮮甜程度其實應該改名做海鮮羹,性價比奇高。清炒芥蘭 ($78)爽甜唔苦,欣賞炒菜完全唔油膩。

清炒芥蘭 ($78)
爽甜唔苦,欣賞炒菜完全唔油膩。
  • 海鮮超值三寶
2020-01-02 54 浏览
小時候常常跟家人去酒樓吃點心,人大了反而越來越少時間能這樣做。聖誕節難得大家都放假,便去了銅鑼灣的譽宴·星海薈共進午餐。金磚脆皮茄子 $48以鹹蛋黃包著炸得香脆的茄子,挺有新意的呢!金菇安格斯牛肉腸(特)這個腸粉好吃!法國鵝肝煎鍋貼(大)法國鵝肝煎鍋貼賣相一流,鵝肝味不算太濃郁,但調味口感很不錯。灌湯小籠包(大)灌湯小籠包湯甜餡靚,很快就都被消滅掉了。香滑紫薯冬菇包(大)冬菇包賣相出眾,而且意外地是紫薯餡,不會過甜或過膩,挺好吃的呢!這裡環境好,坐得舒適,點心出品也不錯,服務也挺好的!

金磚脆皮茄子 $48

以鹹蛋黃包著炸得香脆的茄子,挺有新意的呢!

金菇安格斯牛肉腸(特)

這個腸粉好吃!

法國鵝肝煎鍋貼(大)

灌湯小籠包(大)

灌湯小籠包湯甜餡靚,很快就都被消滅掉了。

香滑紫薯冬菇包(大)

這裡環境好,坐得舒適,點心出品也不錯,服務也挺好的!

2019-12-30 86 浏览
是日同HONEY去銅鑼灣SHOPPING,下午差不多肚仔餓,HONEY話好耐都無去過飲茶,去到利舞台附近見到有譽宴·星海,就決定去飲下茶╴食下點心啦門口給條華麗的樓梯吸引住,之後坐底,HONEY同我點左D點心同小食,點左翡翠明蝦餃,小龍包,棉花雞,鳳爪,炸乳鴿同埋泡椒鵝翼,翡翠明蝦餃翡翠明蝦餃外皮明綠色,加上大大隻蝦肉,真的一口一啖好好味~~小龍包小龍包上有貼心的工具,可以方便地拿起小龍包食,小龍包湯汁好多鳳爪鳳爪真的好入味,咬下時軟軟地,真的同HONEY爭食,棉花雞棉花雞有淮山同埋魚肚,雞肉好滑,泡椒鵝翼泡椒鵝翼真的好惹味,愈食愈想食炸乳鴿炸乳鴿估不到在茶市都有得食,炸乳鴿肉汁JUICY,脆口無比哩度的茶市都唔錯,加上高樓底,真的值得一試~~
是日同HONEY去銅鑼灣SHOPPING,
下午差不多肚仔餓,
HONEY話好耐都無去過飲茶,
去到利舞台附近見到有譽宴·星海,
就決定去飲下茶╴食下點心啦
門口給條華麗的樓梯吸引住,

之後坐底,HONEY同我點左D點心同小食,
點左翡翠明蝦餃,小龍包,棉花雞,鳳爪,炸乳鴿同埋泡椒鵝翼,

小龍包

鳳爪

鳳爪真的好入味,咬下時軟軟地,真的同HONEY爭食,

棉花雞

棉花雞有淮山同埋魚肚,雞肉好滑,

泡椒鵝翼

泡椒鵝翼真的好惹味,愈食愈想食
炸乳鴿

炸乳鴿估不到在茶市都有得食,炸乳鴿肉汁JUICY,脆口無比
哩度的茶市都唔錯,加上高樓底,真的值得一試~~
2019-12-29
下午茶
2019-12-28 57 浏览
從吃不厭倦滋味再遇新派酒樓風範有别於菜餚氣派「星海薈」堅持粵菜手工精細概念配上烹調技巧顯出滋味這裏裝潢有別於一般景象,寬趟大廳華麗創意開揚,內外觀舒適既空間光亮潔淨融匯婚禮氣派「熱情果龍仔大蝦球 $128」賣相每口一啖軟腍彈牙既蝦球,簡單得黎非常圓滿,雪白無瑕的色澤注入芒果味覺兩者甚夾兼且有咬口鹹鮮雙重誘惑一站式滿足「黑醋蜜燒一字骨 $108」「啫啫蝦干芥蘭煲 $98」即叫即燒蜜骨比一般肉色亮色更重,半肥瘦嫩香肥而不膩既脂肪比例分怖啱啱好,緊封鎖緊肉汁的温度而言不僅是單選或指定優惠菜式看己可口簡單三餸一飯己經很滿足

從吃不厭倦滋味再遇新派酒樓風範有别於菜餚氣派
「星海薈」堅持粵菜手工精細概念配上烹調技巧顯出滋味

「熱情果龍仔大蝦球 $128」

「黑醋蜜燒一字骨 $108」
「啫啫蝦干芥蘭煲 $98」

2019-12-27
性價比超高的嫩滑沙巴龍躉~~~餐廳名稱:譽宴.星海薈 (銅鑼灣)餐廳地址:銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場5樓~~~明年好友結婚 可是他還沒有找到場地 所以身邊的朋友們都在幫他得閒就物色下有沒有什麼好地方擺酒 我和大舊跟那兩位凖新娘新郎都非常熟 所以平時出街都有幫他們留意下 這晚下班剛好想不到吃什麼好 就決定把晚餐時間去找間婚宴酒樓食下飯 順便幫朋友參觀下 試下菜😊~~~我們這次就選了這家在銅鑼灣開業不算很久 非常新的婚宴專門店 他們在利舞臺有一條獨立電梯 對賓客來說 很是方便 上去之後 一踏出門口就看到超美 佈滿花🌸裝飾的長樓梯 非常有氣派 完全不輸5星酒店 婚宴場所來說 環境算非常高級 食物方面 他們有很多精選特價海鮮 好抵食 我們最後叫了 兩碗飯 一條清蒸沙巴龍躉 兩碗燉湯一碟蒜蓉炒西藍花🥦同熱情果籠子大蝦球 ☺ 這一餐有魚 有菜 有湯 有飯 有小菜 非常豐富 讓我們頓時開心得忘記了我們來這裏的目的 是幫朋友參觀婚宴場地及試菜😆~~清蒸沙巴龍躉火候控制得啱啱好 大舊很愛龍躉但其實我不算是特別喜愛龍躉的人 因為龍躉經常都容易蒸得太硬身 但這裏的龍躉非常嫩滑 好吃得不得了 好耐沒有吃過
性價比超高的嫩滑沙巴龍躉
~~~
餐廳名稱:譽宴.星海薈 (銅鑼灣)
餐廳地址:銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場5樓
~~
清蒸沙巴龍躉火候控制得啱啱好 大舊很愛龍躉但其實我不算是特別喜愛龍躉的人 因為龍躉經常都容易蒸得太硬身 但這裏的龍躉非常嫩滑 好吃得不得了 好耐沒有吃過這麼好吃的蒸龍躉了吃完魚肉再把魚豉油撈落白飯食 簡直是人間極品🐟🐟🐟
~~~
燉湯入面超足料材料有雞腳 螺頭 瘦肉 同羊肚菌和金華火腿 每啖入口都非常清香清甜 而且湯底完全不油 非常健康又養生 熱辣辣好適合冬天🥰
~~~
熱情果籠子大蝦球未食齋睇都已經覺得賞心悅目 大大嘅蝦球擺喺細細嘅籠入面 好得意 蝦球好爽口 配搭埋熱情果芒果汁 食落感覺好亞熱帶風 好開胃 一樣好適合餸飯🦐
~~~
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥(10🔥最高)
2019-12-23 62 浏览
好耐無喺銅鑼灣飲茶喇果然同個名一樣 有星海既感覺的確好適合搞婚宴呀😌裝修得幾有氣派 環境唔錯原來提前訂枱飲茶 茶錢半價呀餐具都幾靚酸薑流心皮蛋點糖食 成個配搭好夾!皮蛋好流心呀好好食 夠哂開胃鵝肝煎鍋貼漲卜卜好飽滿仲好多汁 一咬噴汁 我都嚇一嚇 無預過會爆汁架😂😂😂冬菇包裏面係滑滑紫薯蓉好睇又好食 啲紋做得好似好過癮翡翠明蝦餃好飽滿 皮透薄 加左金箔賣相更精緻小籠包每個小籠包都有個竹托托住好可愛呀2個人食岩岩好 抵食又夠飽枱與枱之間又唔貼 可以再黎!
好耐無喺銅鑼灣飲茶喇
果然同個名一樣 有星海既感覺

的確好適合搞婚宴呀😌
裝修得幾有氣派 環境唔錯

原來提前訂枱飲茶 茶錢半價呀

餐具都幾靚

酸薑流心皮蛋
點糖食 成個配搭好夾!
皮蛋好流心呀好好食 夠哂開胃

好飽滿 皮透薄 加左金箔賣相更精緻

小籠包
每個小籠包都有個竹托托住好可愛呀

2個人食岩岩好 抵食又夠飽
枱與枱之間又唔貼 可以再黎!

2019-12-19 82 浏览
之前同成班朋友黎食過晚飯 小菜都做得幾好 今晚就同男朋友撐枱腳先🙆‍♀️其實呢度有個好靚嘅花海decoration 結婚行落樓梯影相用💁🏼‍♂️ 不過我就覺得樑柱多咗啲但整體裝修都幾靚幾grand💁‍♀️晚市而家有啲優惠菜式 我地要左三個餸☺️蒜蓉粉絲蒸大元貝 優惠做緊$98 一於試吓先有好多蒜蓉粉絲好香 好惹味💁🏼‍♂️ 元貝都幾大粒好鮮甜 蒸得一啲都唔老 食落好嫩滑仲幾juicy💁🏼‍♂️💁🏼‍♂️💁‍♀️糖醋骨 骨邊有啲脆脆地嘅口感 唔同出邊一小粒果啲糖醋排骨 帶骨炸特別香脆🙆‍♂️ 軟骨既部分都幾爽 整體肉質唔會話過淋💁‍♀️ 有咬口 唔似用好多添加劑去鬆肉 所以要有啲牙力先食得💁‍♀️另外甜酸度剛剛好 微酸少甜 餸飯一流💁🏼‍♂️要健康啲食番個 蒜茸炒菜芯💁🏼‍♂️ 最後每位送碗蕃薯湯水 好足料💁‍♀️💁‍♀️ 薑味濃 冬天食完暖粒粒☺️

晚市而家有啲優惠菜式 我地要左三個餸☺️

蒜蓉粉絲蒸大元貝 優惠做緊$98 一於試吓先
蒜蓉粉絲蒸大元貝

有好多蒜蓉粉絲好香 好惹味💁🏼‍♂️

另外甜酸度剛剛好 微酸少甜 餸飯一流💁🏼‍♂️

要健康啲食番個 蒜茸炒菜芯💁🏼‍♂️
2019-12-12
蒜蓉粉絲蒸大元貝
譽宴我都食過好多間,今次就試下銅鑼灣既星海薈。星海薈係利舞臺廣場,上去既時候有段小插曲。因為我係 uniqlo 入,上到二樓轉電梯,但入左電梯先發現去吾到5樓,原來星海薈係有專屬電梯。星海薈裝修好似酒店,特高樓底加上旋轉樓梯,好有氣派,啱晒擺酒。今日黎係中午食點心,睇下餐牌,屬於銅鑼灣區中等價錢。翡翠明蝦餃 ~$1優惠價,菜汁整既餃子皮再加上金箔,盡顯心思。蘿蔔絲脆網腸粉冬菇包~紫薯餡法國鵝肝煎鍋貼XO醬炒腸粉金銀蒜娃娃菜~炸蒜好香星級環境,高質數食品,中等價錢,CP值很高。
譽宴我都食過好多間,今次就試下銅鑼灣既星海薈。

今日黎係中午食點心,睇下餐牌,屬於銅鑼灣區中等價錢。

冬菇包~紫薯餡

法國鵝肝煎鍋貼

XO醬炒腸粉

金銀蒜娃娃菜~炸蒜好香

星級環境,高質數食品,中等價錢,CP值很高。
  • 翡翠明蝦餃
  • 法國鵝肝煎鍋貼
2019-12-15 160 浏览
DIM SUM are what you want everyDATE🥢Nothing to heal my chinese stomach in Vancouver like dimsum back in uni time - that’s all I want. 粵菜永遠穩佔我心中佳餚之冠🏆 對點心更是毫無抵抗力,誰不喜歡點心?(塞一顆小籠包到你嘴裏再説🥟)生活在香港真的很幸福啊,百家美食共冶一爐,各國美饡轉角街頭就能找到🥡Look at the Har Gow, the plump shrimp dumplings in crystal jade wrappers! Special price for lunch period at weekdays, just $1 for 4 pieces.Juicy XiaoLongBao filled with crab roe and crab meat is life! It has a rich seafood flavor without being overpowering, complete with the natural

蟹粉小籠包

Juicy XiaoLongBao filled with crab roe and crab meat is life! It has a rich seafood flavor without being overpowering, complete with the natural sweetness of crab meat.
滷水豬仔腳

Never a fan of pig feet, but I cleared this boneless dish.
醬皇蒸鳳爪

MY ALL TIME FAVOURITE highlighted with rich source.
泡椒浸掌翼

2019-12-11
午餐
滷水豬仔腳
泡椒浸掌翼
  • 金銀蒜蒸娃娃菜
2019-12-14 74 浏览
同朋友慶祝生日,佢指明要食中菜,而且佢嘅心水係呢間喺銅鑼灣利舞臺嘅「譽宴.星海薈」,既然係佢生日,當然會順佢意思。第一次去,原來呢間中菜多數做婚宴,所以裝修得幾華麗,有好多花花圍住嘅旋轉長樓梯,有好多玻璃魚組成嘅天花裝置............就好似有一大群魚在你頭頂游過 講返食物先,我哋點咗菠蘿咕嚕肉,蝦仁煎蛋,蒜蓉炒菜心。菠蘿咕嚕肉:咕嚕肉炸得剛好,夠脆身,醬汁濃稠,配埋青椒、菠蘿,酸酸甜甜,非常啱送飯吃,只係食到最後,見到啲醬汁太稠,應該落多了生粉水,減少點生粉水會更好。蝦仁煎蛋:朋友係食蛋狂迷,佢指定要食煎蛋。味道都幾好,有點似芺蓉蛋。蒜蓉炒菜心:正常水準,份量多點會更好。

講返食物先,我哋點咗菠蘿咕嚕肉,蝦仁煎蛋,蒜蓉炒菜心。

蒜蓉炒菜心:正常水準,份量多點會更好。

2019-12-10 1246 浏览
之前都略有所聞呢一間連鎖酒樓係非常地與別不同,一入到去就覺得環境好似星海般嘅婚宴場地咁,非常華麗同埋有氣派,從來未試過喺咁有氣派嘅酒樓食晚飯!除咗店舖嘅裝修之外,食物質素同款式都係同一般嘅茶樓高出幾班 ,由於我只係同一位朋友兩位嚟食,所以就只係嗌咗三道菜。✨熱情果龍仔大蝦球($128)呢一道菜係呢間酒樓嘅signature菜式有六個龍仔堆砌而成嘅大蝦球拼盤 外貌得意趣致 賣相簡直一百分鹽味道亦都非常特別唔係一般能夠食到嘅蝦球大蝦球用咗熱情果獻汁味道酸酸甜甜10分醒胃,加上蝦肉粒粒彈牙,有精挑細選過,我覺得可以一試!✨脆皮醬燒雞($80)簡單啲來講就係炸子雞,炸子雞係好考功夫嘅一道菜式,要炸到皮脆,但係肉依然要保持住水嫩嘅口感同埋肉汁係非常困難嘅一件事。坊間有唔少嘅炸子雞都揸到好老,呢度嘅炸子雞火候拿捏得好好,雞又奄得好入味,係出色之作✨蒜蓉炒西蘭花($78)晚餐當然要食返啲菜啦,我哋就嗌左一份蒜蓉炒西蘭花,西蘭花大大碟同埋好有蒜蓉嘅香味,不錯不錯!

✨熱情果龍仔大蝦球($128)

✨脆皮醬燒雞($80)

✨蒜蓉炒西蘭花($78)
2019-12-05
和媽去飲茶就是好孩子~所以怎麼可能會沒我的份呢!這次帶媽媽到利舞臺廣場樓上的譽宴星海薈,它可是年中才開幕的新酒樓呢~從門口就能看到特色旋轉雲石大樓梯,整個裝潢跟傳統的就是不一樣,多了一份貴氣和氣派~我更有幸暏到一位新娘擺婚宴,整個氛圍頓時變得份外幸福~雖然是高尚的裝潢,但食物的價格出奇地親民,都讓我們喜出望外~媽媽對紅棗糕超級有感,因為她說婆婆很喜歡吃,但每次都覺得很難吃,然後今天我想說點試試看,結果她吃了大驚一會,才發現原來紅棗糕可以這麼好吃哈哈~而最得我歡心的就是最簡單的上湯娃娃菜,愈簡單就難好吃,它就是很鮮甜很好吃~~偶爾去嚐不一樣的酒樓真的會有意外收穫喔~

偶爾去嚐不一樣的酒樓真的會有意外收穫喔~
2019-12-02
2019-12-04 73 浏览
今日同男朋友兩個人喺銅鑼灣行完街,突然之間好想食中式酒樓嗰種蒸魚,見到有呢一間譽宴就衝上黎睇下有無小菜食。上到嚟發現呢度原來主要係做婚宴㗎,個場好大好靚,有棧好大嘅水晶燈。其實我哋上到去嘅時候已經9點,只係剩返一台客。但係啲職員都仍然好好服務態度,招呼我哋坐低,完全無話我哋阻住佢收工。之後放低咗個餐牌,其實我哋本來都已經係諗好要食魚,所以主要都係想蒸條魚叫兩個白飯。不過見到原來佢都有唔少其他小菜食,下次都可以黎試吓。我哋叫咗一份細嘅乳豬,因為侍應話呢度嘅乳豬係非常出名,可能係因為做開婚宴嘅關係。的確乳豬皮非常之趣,每一件都唔會剩係得皮或者肥肉,亦都有適量嘅瘦肉,食落口口感係好分明,真係好有平時去飲嘅時候原隻乳豬嘅感覺。之後我哋求其加咗碟菜,係香港人最鍾意食嘅菜心,揀咗蒜蓉炒。菜心炒得唔錯呀,而且佢啲菜係洗嘅時候又去左層菜衣,食落口嘅時候唔會有渣。加咗好多蒜蓉炒好有鑊氣,調味亦做得不錯,係一碟質素中上嘅炒菜心。然後就係今晚嘅重點啦,呢條清蒸海上鮮。去酒樓食蒸魚反而我唔鍾意食太大條嘅班,因為覺得整出嚟啲肉太實。反而我鍾意食呢種細細條嘅班仔,甚至係河魚。條魚蒸嘅時間真係掌握得啱啱好,出到嚟啲

然後就係今晚嘅重點啦,呢條清蒸海上鮮。去酒樓食蒸魚反而我唔鍾意食太大條嘅班,因為覺得整出嚟啲肉太實。反而我鍾意食呢種細細條嘅班仔,甚至係河魚。條魚蒸嘅時間真係掌握得啱啱好,出到嚟啲肉啱啱好痴骨,同埋個蒸魚豉油亦都調得好好味。我哋兩個人用蒸魚豉油送飯,食得極滋味。之後我同男朋友都認同,呢條魚係我哋今年食過最好味嘅蒸魚,估唔到我哋亂咁入又會試到一間好嘢

埋單兩個人$500倒,如果以呢度嘅裝修,服務同埋食物味道計我覺得絕對係超值!