2023-06-07 40 浏览
今次跟朋友去左一間星馬菜既餐廳食飯,呢次試既菜式包括娘惹蘿蔔糕、新加坡海南雞、馬拉盞炒通菜、鹹魚炒怡保芽菜和特大雞髀辣死你媽椰漿飯。首先來評價娘惹蘿蔔糕,這道傳統的新加坡菜式口感綿密,入口即化,蘿蔔糕既口感同蛋芽菜完美結合,係蘿蔔糕嘅Q但口感差少少,但整體來講都係非常good既 👍🏻接下來是新加坡海南雞, 雞肉肥美嫩滑,超滿足食慾呀馬拉盞炒通菜炒得恰到好處,通菜夠脆,辣味足夠,唔錯👍🏻鹹魚炒怡保芽菜,原材料新鮮,芽菜同鹹魚嘅鹹味超搭,鹹魚的鹹味和芽菜的清甜完美平衡呀🤤👍🏻👍🏻最後是特大雞髀辣死你媽椰漿飯,這道菜式味道辣中帶甜,肉質鮮嫩,椰漿香氣濃郁,唔叫實錯過好野呀😆😆

接下來是新加坡海南雞, 雞肉肥美嫩滑,超滿足食慾呀

馬拉盞炒通菜炒得恰到好處,通菜夠脆,辣味足夠,唔錯👍🏻

• 娘惹蘿蔔糕
  • 雞脾辣死你媽椰漿飯
2023-06-06 35 浏览
✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouth-watering modern Malaysian food. i.e. Malaysian milk tea, laksa, Kaya toast, Turnip cake etc✅ Their signature fish ball is great with the chilli sauce. Very fragrant and not too spicy✅ Whole day set is a great deal with salad, main dish, dessert and drinks✅ Food portion is huge ✅ Really tasty food. Everything we had was surprisingly good. Great value. Nice Malaysian food with authentic taste as in Malaysia.✅ All fresh ingredients

✅ Food portion is huge

✅ All fresh ingredients
2023-06-06 723 浏览
去過星加坡,但對當地美食印象不深,竟然今晚嚟到「星怡」食晚餐,就勾起咗我對星洲嘅旅遊回憶,也許正因為呢度啲食物本身比較美味怡人😋👍🏻黑松露飽魚($140)🦪🦪鮑魚色澤純厚,閃亮金黃光澤,入口香Q彈牙,肉質細滑柔嫩。黑松露醬汁芳香撲鼻,慢火炆煮鮑魚,令鮑魚都附上黑松露菇菌香味,與其本身的濃香配合得天衣無縫,十分惹味,餘韻無窮。魔鬼魚椰漿飯($108)🍲🍲魔鬼魚本身肉質鮮美,即使將魚燒至脆身,仍能鎖住魚的肉汁肉,吃的時侯不會感到魚肉很乾,燒的方式反而更能帶出魚的香味。配上國民美食椰漿飯,以及惹味漿汁,旁邊仲配有太陽蛋 、花生同魚乾仔,好快就食完一碟😋😋😋斑蘭咖吔多士($48)🥪🥪斑蘭咖吔多士將斑蘭和雞蛋混合製成斑蘭咖央醬,然後塗抹在烤麵包上,再撒上一些糖粉,在麵包中間加入一片牛油,麵包非常鬆脆,口感香甜豐富,真係從來未食過咁好食咖吔多士😍😍😍😍安格斯肥牛魚蛋喇沙($118)🍜🍜(安格斯肥牛、魚蛋、喇沙湯、麵、蛋、芽菜、魚餅、椰漿)喇沙湯以辣椒、薑、蒜、蔥、香茅、檸檬葉等熬製,混合這些香料產生出濃郁的香味和辣味,讓人垂涎欲滴。加上安格斯肥牛肉質細嫩、口感鮮美,魚蛋非常嚼勁,搭配上濃郁喇沙湯,

黑松露飽魚($140)🦪🦪

魔鬼魚椰漿飯($108)🍲🍲

斑蘭咖吔多士($48)🥪🥪

安格斯肥牛魚蛋喇沙($118)🍜🍜

(安格斯肥牛、魚蛋、喇沙湯、麵、蛋、芽菜、魚餅、椰漿)
喇沙湯以辣椒、薑、蒜、蔥、香茅、檸檬葉等熬製,混合這些香料產生出濃郁的香味和辣味,讓人垂涎欲滴。加上安格斯肥牛肉質細嫩、口感鮮美,魚蛋非常嚼勁,搭配上濃郁喇沙湯,非常美味。

星怡(尖沙咀)
地址:尖沙咀彌敦道63號國際廣場3樓303號舖
  • 魔鬼魚椰漿飯
  • 南洋班蘭咖吔多士
  • 安格斯肥牛魚蛋喇沙麵
2023-06-05 35 浏览
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥 📍 星怡 (尖沙咀)🔍 尖沙咀彌敦道63號國際廣場3樓303號舖🩵南洋咖吔多士(斑蘭)💰48外皮酥脆,內裡鬆軟,斑蘭香味都好濃郁,最驚喜是多士中間夾住足料牛油🧈口感更豐富🤩🩵烤魔鬼魚💰128好特別嘅一道菜!少見到~魚肉非常鮮嫩,烤得恰到好處,味道不腥不膩,魚骨係軟骨可以食埋添🤣搭配醬汁更能突顯魚嘅美味😋🩵特級北海道帶子海鮮喇沙麵💰158湯頭鮮甜可口,帶子新鮮豐富,仲有海蝦🦐好新鮮~另外仲有一隻溏心蛋😍麵條彈牙有嚼勁,份量都好足好飽肚!🩵芒果椰汁冰沙💰42清爽嘅椰汁和芒果味道非常搭配,口感也非常順滑,適合依家夏天消暑解渴。🥰
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥
📍 星怡 (尖沙咀)
🔍 尖沙咀彌敦道63號國際廣場3樓303號舖

• 南洋咖吔多士
  • 特級北海道帶子鮮蝦喇沙麵
  • 魔鬼魚
2023-06-05 58 浏览
又到食lunch時間,行咗過去國際廣場食飯,見到呢間星馬泰餐廳就入去試試~-Lunch時間就未算好多人,唔使排隊就入得,我哋坐喺窗邊嘅卡位,採光好好👍🏻坐得都幾舒服😌-新加坡海南雞飯 $88海南雞都幾滑連雞皮都算幾爽滑肉厚雞味濃郁油飯粒粒分明油香好夠係我幾中意偏乾身啲🥰湯都幾濃仲有啲豆腐係入面👍🏻-黑胡椒特大虎蝦2只 $240大蝦大大隻蝦肉有彈性汁醬濃味啲配蝦食岩岩好-美祿恐龍🦖 $33唔太甜美祿好夠味仲有啲脆波波喺上邊大人細路都岩飲😋-桔仔梳打 $30桔仔酸酸地幾清新~夏天飲梳打一流解渴😁
新加坡海南雞飯 $88

美祿好夠味
仲有啲脆波波喺上邊
大人細路都岩飲😋

桔仔梳打 $30
桔仔酸酸地幾清新~
夏天飲梳打一流
解渴😁

2023-06-04 47 浏览
帶媽媽試下唔同國家既食物,今日同佢去食星馬菜,揀左iSquare <星怡>,而平日有下午茶set, 應該再抵食啲。由於係平日,下午茶時段人唔多,可以坐到𥦬邊卡位座。Lunch set 仲有得供應,afternoon set 也有,於是每樣各一啦📍馬來肉骨茶配白飯小食:雞翼2隻肉骨茶有4條豬肋骨/肉,啖啖肉而且都腍,配上蒜蓉和辣椒和黑醬油,唔錯的;油條都有一條,脆口⋯整體份量算大份既,如果啲湯再熱啲就更加好了。📍檳城鮮蝦湯麵3隻蝦,3舊豬肋骨/肉,豆卜,荳牙,麵底係油麵和米粉兩溝,湯底味濃帶帶少少辣⋯整體黎講,整得幾好食。📍拉茶我和媽媽同樣揀左拉茶。我覺得略甜左啲;媽媽覺得甜左啲之外,飲到少少朱古力味道🤔😅 夠熱既Waiter們都有禮貌,環境又舒適。

📍馬來肉骨茶配白飯
小食:雞翼2隻
馬來肉骨茶配白飯

📍檳城鮮蝦湯麵
檳地鮮蝦湯麵

📍拉茶
熱拉茶

Waiter們都有禮貌,環境又舒適。
2023-05-29
下午茶
馬來肉骨茶配白飯
檳地鮮蝦湯麵
2023-06-02 31 浏览
尖沙咀有一家食星馬菜非常正宗,🥰星期五晚上到,我們提前預訂確保有座位,因為它很受歡迎。✨✨.其中,黑松露香煎鮑魚非常精美,已經切成小塊,🍄並搭配大量黑松露醬,每一口都很有嚼勁。已經幫忙提前切好了一粒粒,🥢所以吃起來的時候非常方便。.另外,他們🐤的新加坡海南雞飯也非常好吃,雞肉很滑嫩,米飯散發出雞油的香氣。.他們的新加坡喇沙麵價格實惠,🍜湯底味道鮮美微辣,材料豐富,💗特別喜歡那顆流心蛋。

2023-06-01 49 浏览
連續放幾天假期心情大好,專誠約了老友shopping去。我們挺喜愛吃新加坡菜的,於是一起要了心儀的喇沙麵和小食共享。黑松露鮑魚上桌已香氣迫人😍賣相精緻,鮑魚粒彈牙鮮味,滲有黑松露醬的獨有香氣,兩者配搭比較新鮮。牛肉串燒燒得恰好,牛肉外面微脆,入面不乾,花生沙嗲醬調味少少咸,增加不少口感,可口入味。特級北海道帶子鮮蝦喇沙麵價錢不便宜,卻份量十足,香煎帶子好巨型,厚肉味美,大蝦豆卜味道亦好,麵有彈性,跟配料充滿湯汁,辣辣的挺刺激,吃完麵我連湯也忍不住喝到一滴不剩,內外兼備,值回票價。食後感:環境舒服,食物滋味。
連續放幾天假期心情大好,專誠約了老友shopping去。

黑松露鮑魚

牛肉串燒

特級北海道帶子鮮蝦喇沙麵

食後感:環境舒服,食物滋味。
  • 黑松露鮑魚
2023-05-30 57 浏览
同小朋友睇完戲,見到商場入面竟然有咖央多士同埋蝦面,仲有我同小朋友都好鍾意食嘅魚露煮蜆,價錢合理,所以都唔理咁多,即管入去一試,入到餐廳見到裝修簡單,不過牆上面有好多關於星馬嘅靚畫,感覺都幾特別。魚露煮大蜆,每粒蜆都脹卜卜,好鮮甜好美味,醬汁酸酸辣辣好開胃,一碟都有10幾隻,食得好滿足。蝦麵湯底濃郁,而且好大碗,除咗有兩隻大蝦之外,仲有豬骨,小朋友鍾意米粉同油面一齊食,小朋友覺得好特別,而我真心覺得個蝦湯好好味,食完成個面忍唔住飲晒個湯。最後我哋用咖央多士同水果茶,當係甜品,咖央多士好大份好厚,牛油超多,見到已經覺得好吸引,食入口好滿足,外面脆多士,入面牛油凍凍地,真係好好味,小朋友食到唔停口,喺呢個商場以呢個價錢食到一餐咁高質嘅星加坡菜,都算係性價比高。

2023-05-30 34 浏览
咁啱嗰日喺iSquare度睇戲,睇吓iSquare有咩好食,見到有間有啲興趣想試嘅星馬菜,所以就同朋友試吓,覺得啲味道都唔錯。1.黑松露鮑魚每一塊鮑魚都好爽滑,而且廚師對黑松露醬都唔吝嗇,每一口鮑魚都勁香濃嘅黑松露味同好有鑊氣,我覺得好好食。2.咖吔多士呢個多士有三隻口味,比較特別嘅有榴槤,不過我都係揀咗斑斕味,因為我覺得同牛油比較夾啲。果然個斑斕醬好香,又唔會好甜,外層多士好鬆脆配上冰凍的牛油,外熱內凍超夾。3.肉骨茶呢個可以試吓,冇咩特別。4.喇沙 喇沙點了帶子、蝦配料,還會加入蝦米肉在湯中,讓喇沙更加豐富,所以佢個湯底會比較濃,同出邊有分別,呢個真係好值得推介。

1.黑松露鮑魚

2.咖吔多士

3.肉骨茶
呢個可以試吓,冇咩特別。

4.喇沙
3K
2023-05-29 34 浏览
今日午餐跟同事去了食星馬菜,呢間餐廳位於尖沙咀I Square,非常方便。餐廳主要藍白色調,好柔和,還有大窻,採光一流。黑糖寒天椰汁冰椰子味濃厚,又有寒天嘅咬口,甜度適中,非常適合炎炎夏日嘅飲品。星州麥皮蝦炸麥皮有點似炸蒜蓉,但炸麥皮味道就比較淸淡啲,一粒粒富有口感。蝦肉又爽又彈,滋味呵!星加坡濃湯福建炒麵有蝦肉,魷魚,芽菜,蛋,配料豐富。果然採用了濃湯調味,有濃郁嘅味道,每條麵都沾滿醬汁,好惹味。
餐廳主要藍白色調,好柔和,還有大窻,採光一流。

黑糖寒天椰汁冰

星州麥皮蝦
蝦肉又爽又彈,滋味呵!

星加坡濃湯福建炒麵

2023-05-29
2023-05-29 46 浏览
黎尖沙咀Isquare睇戲,睇之前搵左呢間新加坡野「星怡」食飯,menu選擇都好多,餐廳又闊落坐得舒服。呢排天氣好熱,特別揀左道清涼小菜魚露花甲,醬汁酸酸甜甜相當開胃。小食仲要左個烤魷魚🦑魷魚好爽口😋主食要左喇沙🍜都算係我最鍾意嘅新加坡菜式,特別鍾意個湯底有椰香味,微辣好惹味😍淨係喇沙都有七款俾你揀,我哋揀配魚蛋,簡簡單單,魚蛋好彈牙,仲有蛋、豆卜、芽菜等,份量都好多👍🏻講到新加坡特色飲品非美綠恐龍莫屬😆好濃郁,面頭仲有美綠波波增加口感😚🔸魚露花甲🔸新加坡魚蛋喇沙麵🍜🔸烤原條鮮魷配秘製醬汁🦑🔸美綠恐龍🦖📍#星怡 (#尖沙咀美食)尖沙咀彌敦道63號國際廣場3樓303號舖➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟🔖 #吃是真愛_尖沙咀
小食仲要左個烤魷魚🦑魷魚好爽口😋

🔸魚露花甲
🔸新加坡魚蛋喇沙麵🍜
🔸烤原條鮮魷配秘製醬汁🦑
🔸美綠恐龍🦖

📍#星怡 (#尖沙咀美食)
尖沙咀彌敦道63號國際廣場3樓303號舖

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

🔖 #吃是真愛_尖沙咀
  • 新加坡魚蛋喇沙麵
🍤 咸蛋黃特大虎蝦 ($240)虎蝦夠哂大隻,爽口彈牙,蝦肉仲滿佈住勁多既咸蛋黃醬,咸蛋黃醬汁好香濃,真係邪惡到爆阿,食一隻麵夠哂滿足啦,剩低果隻就可以同fd開心share la~🍜 新加坡濃湯福建炒麵($118)炒麵香噴噴,無用到老抽又或者黑醬油炒製,反而有所不同,麵份量夠多而且入面仲包含左米線及油麵,兩種麵質既口感不同再加上蛋絲、魷魚及蝦肉一齊炒,濕潤得黎真係夠香唔錯。🥪 南洋咖吔多士($48)烘到金黃色既多士夾住甜甜既咖吔醬班蘭香以及厚身既牛油,絕對份量十足阿,唔知係咪小編太掛住新加坡美食,真係覺得好好味,幾啖就食哂一舊啦。
🍤 咸蛋黃特大虎蝦 ($240)
🍜 新加坡濃湯福建炒麵($118)
🥪 南洋咖吔多士($48)
2023-05-16
最近想食星馬菜,剛好與友人收工路過Isquare 見到主打新咖坡菜的星怡,便進去試試。當時大概7點左右,餐廳都已經坐滿了8成食客,大部分人都有叫黑松露鮑魚,小編都跟著叫,然後叫了2主菜跟一個小食。黑松露鮑魚餐廳很細心,把鮑魚切成一口size,更沒想到黑松露份量很多,每一口都一定吃得到,香味都很濃。鮑魚沒有任何異味,而且很彈牙,口感不像膠一樣韌,驚喜位。馬來肉骨茶配飯小編下單時候有叫少飯,但後來發現不應該叫,因爲藥膳湯非常送飯,它雖然沒當地吃的濃味,但是湯底的藥膳味很突出,特別是黨參、當歸的味道,感覺還有一點像是羅漢果的回甘,這些配搭都非常送飯。豆卜吸收了湯汁,排骨分量都多,還有一些金菇菜。另外附送油炸鬼,可以蘸湯或是用醬油、碎紅椒和蒜蓉調味。湯底比較適合小編的口味。特級北海道帶子鮮蝦喇沙(油麵)喇沙配料很多,有煎帶子、鮮蝦、白魚蛋及流心蛋。湯底的椰香辣味非常濃郁,辣度適中,還有明顯的乾蝦味道,辣度適中。油麵還保持一點點硬的口感,不會過軟而斷掉,而且挂湯。南洋咖吔多士(蛋黃/榴蓮/斑蘭)小編選了斑蘭口味,一份有4件,多士外層烘的外脆内軟,裏面夾著斑蘭醬跟微冷的厚身牛油,小編欣賞餐廳有考慮

黑松露鮑魚

馬來肉骨茶配飯

特級北海道帶子鮮蝦喇沙(油麵)

南洋咖吔多士(蛋黃/榴蓮/斑蘭)
小編選了斑蘭口味,一份有4件,多士外層烘的外脆内軟,裏面夾著斑蘭醬跟微冷的厚身牛油,小編欣賞餐廳有考慮平衡甜度,整體吃起來不會超甜,會同時吃到牛油的香味跟斑蘭醬的甜味。

🍜星怡
尖沙咀彌敦道63號國際廣場3樓303號舖

2023-05-25 39 浏览
尖沙咀新加坡菜|星怡今日與朋友一聚👯朋友想食喇沙所以上網搵到呢間主打新加坡菜式嘅餐館🤓🍜新加坡魚蛋喇沙🍜豐富配料,有魚蛋、魚片、豆卜、半熟蛋、芽菜等等…配油麵做麵底,喇沙湯底相當濃郁,帶有濃濃嘅椰漿味,少少辣,幾開胃!😙🥢黑松露鮑魚🥢以煎嘅方式煮鮑魚,鮮甜又可口,加上黑松露,味道更香濃!😌🐥新加坡海南雞飯🐥海南雞肉質嫩滑,再來一口油飯,YUMMY😆🍞南洋咖央多士🍞一共4件大大塊脆卜卜嘅多士,中間夾住大大塊牛油,再加上香滑斑蘭咖央醬,邪惡又好食!😈仲有得揀蛋黃醬或榴槤醬🤗星怡📍尖沙咀彌敦道63號國際廣場3樓303號舖
尖沙咀新加坡菜|星怡
今日與朋友一聚👯朋友想食喇沙
所以上網搵到呢間主打新加坡菜式嘅餐館🤓
🍜新加坡魚蛋喇沙🍜

🥢黑松露鮑魚🥢
以煎嘅方式煮鮑魚,鮮甜又可口,加上黑松露,味道更香濃!😌

🐥新加坡海南雞飯🐥
海南雞肉質嫩滑,再來一口油飯,YUMMY😆

🍞南洋咖央多士🍞
仲有得揀蛋黃醬或榴槤醬🤗