2023-05-23 43 浏览
尖沙咀一帶熙來攘往,呢間餐廳就好闊落,仲有好多卡位坐,價錢唔太貴,可以接受🥕娘惹蘿蔔榚 $78 蘿蔔糕落咗黑色🖤嘅醬料,外貌好吸引,連芽菜、蘿蔔、蛋絲一齊,十分有口感。仲有xo醬既香味,好惹味,但又唔會太鹹😄🐓雞肉咖喱酥 $58 外皮酥脆,入面包住秘製咖喱雞肉,食落去脆口又帶啲creamy。一碟有六大嚿,每人一份好開心🥘🦀辣椒蟹肉汁配炸饅頭 $78 呢個係新加坡嘅風味,食唔到蟹,食吓蟹肉汁都好正。饅頭炸得甜甜的,配合少甜少辣嘅醬汁,真係幾好味另一重頭戲係美極煎鮑魚 $140 四隻 ,美極嘅味道好香,加埋啲🧄蒜頭好正。鮑魚煎得入味,肉質彈牙,餸飯佐酒一流。最後嗌多一杯🧋拉茶 $28,唔太甜幾好飲!
尖沙咀一帶熙來攘往,呢間餐廳就好闊落,仲有好多卡位坐,價錢唔太貴,可以接受[强]

最後嗌多一杯🧋拉茶 $28,唔太甜幾好飲!
  • 馬來西亞拉茶
  • 娘惹蘿蔔糕
2023-05-22 39 浏览
♡每一篇都係很用心寫的食評♡⑅◡̈*!!✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✿ฺ ♡✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡📍尖沙咀區:星怡✿平時去尖沙咀都好少去isquare~ 冇諗過原來入面都幾多餐廳😙✿✨!!菜式推介!!✨🦪黑椒鮑魚 4pc $140佢嘅味幾香口😋而且咬落好煙韌~送飯真係一流,個汁超正!!🥠雞肉咖喱酥 $58好多件~而且個咖喱味唔會太辣!同埋都幾多雞肉🥰🥰🥪南洋咖吔多士(班蘭)$48我同朋友一食完第一啖,兩個都即刻瞪大咗隻眼!!真係好好食!!!但係舊牛油好邪惡😈😈😈✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✿ฺ ♡✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✨小編評價✨👧🏻: 咖吔toast真係必食😭😭😭😭✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✿ฺ ♡✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡📍餐廳評分:味道:💗💗💗💗價錢:💗💗💗💗地點方便:💗💗💗💗💗餐廳服務:💗💗💗💗餐廳整潔:💗💗💗💗CP值:💰💰💰💰回頭率:80%✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✿ฺ ♡✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡地址📍尖沙咀彌敦道63號國際廣場3樓303號✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✿ฺ ♡✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡👧🏻👦🏻我哋係一對成日周圍食嘢嘅couple,希望可以分享更加多好食嘅嘢俾大家!😋💗✨#852foodie #hkfoodi

♡每一篇都係很用心寫的食評♡⑅◡̈*!!
📍尖沙咀區:星怡

平時去尖沙咀都好少去isquare~
冇諗過原來入面都幾多餐廳😙

✨!!菜式推介!!✨
🦪黑椒鮑魚 4pc $140
佢嘅味幾香口😋而且咬落好煙韌~
送飯真係一流,個汁超正!!

🥠雞肉咖喱酥 $58
好多件~而且個咖喱味唔會太辣!
同埋都幾多雞肉🥰🥰

🥪南洋咖吔多士(班蘭)$48
我同朋友一食完第一啖,兩個都即刻瞪大咗隻眼!!
真係好好食!!!
但係舊牛油好邪惡😈😈😈

CP值:💰💰💰💰
回頭率:80%
地址
📍尖沙咀彌敦道63號國際廣場3樓303號

👧🏻👦🏻我哋係一對成日周圍食嘢嘅couple,
希望可以分享更加多好食嘅嘢俾大家!😋💗✨

#852foodie #hkfoodie #hkfood #hkfoodie #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodporn #hkfoodieblogger #hkfoods #food #foodiehk #foodstagram #美食 #美食推薦 #美食日記 #香港美食 #香港好去處 #情侶好去處 #觀塘美食 #旺角美食 #荃灣美食 #尖沙咀美食 #太子美食 #couplefood
2023-05-19 37 浏览
星怡地址:尖沙咀彌敦道63號國際廣場3樓303號舖Shop 303, 3/F, Isquare, 63 Nathan Road, Tsim Sha Tsui近期的瘋狂愛上了澱粉質, 就變成飯桶了$140 黑松露鮑魚,鮑魚切粒再落黑松露醬炒起,鮑魚粒彈牙,吃得很實在,一碟有4隻。$78 雞脾辣死你媽印里椰漿飯,印里主食之一,個碎米椰漿飯,加上個辣醬花生小魚乾,香炸雞脾啖啖肉$98 6串串燒,要了豬雞牛各兩串。$48 南洋咖吔多士班蘭,厚牛油就是妙極。食肚澱粉質,大滿足
星怡
地址:尖沙咀彌敦道63號國際廣場3樓303號舖

近期的瘋狂愛上了澱粉質, 就變成飯桶了

$98 6串串燒,要了豬雞牛各兩串。

$48 南洋咖吔多士班蘭,厚牛油就是妙極。

食肚澱粉質,大滿足
2023-05-19 44 浏览
今日陪FD到尖沙咀買嘢,睇到isquare又開咗唔少新店,哩間新加坡嘢食好似唔錯,咁試試。餐廳裝修以藍色為主,都幾靚。凍馬來西亞拉茶,茶底係清淡果款,入口好爽滑,唔會好甜,OK。串燒3串,3串都可以自選2款,今次揀咗2串牛同一串豬。串燒燒得好香口,沙爹醬唔會過甜,反而有少少辣味,啱曬我口味。美極煎鮑魚,鮑魚處理得好乾淨,落咗辣椒同秘制醬汁一齊煎鮑魚,真係好惹味,我同FD食完都讚不絕口。馬來肉骨茶配飯,配料好豐富,有排骨,豆卜,金菇,油器等。肉骨湯好鮮甜,藥膳味唔算好重,回味唔會覺得澀,唔錯。排骨點埋豉油同辣椒一齊食,好夠味。南洋斑斕多士,一份有4件,牛油同斑斕醬好足料,一件2口都食曬,好滿足添。哩間餐廳坐得舒服,上菜都夠快,唔錯。

哩間餐廳坐得舒服,上菜都夠快,唔錯。
2023-05-18
  • 美極煎鮑魚
  • 馬來肉骨茶配飯
2023-05-17 39 浏览
想寫意食番餐星馬菜,依間都幾適合!野食選擇好多,仲有海鮮揀試左美極煎鮑魚( $140 ),鮑魚鮮甜有咬口,用美極調味味道更加甜另外試左雞脾辣死你媽椰漿飯($78),好大隻炸脾,雞肉都幾滑,個飯好香椰奶味,食落甜甜地又煙韌仲叫左個馬拉盞炒通菜($78),炒得幾有獲氣,鹹香味好出飲品都多野揀,試左黑糖寒天椰汁冰($36),好濃椰汁味,比較杰身飽肚另外就揀左桔仔話梅水($33),鹹鹹甜甜咁,幾清新解渴!依間仲坐得幾舒服,正!
想寫意食番餐星馬菜,依間都幾適合!
野食選擇好多,仲有海鮮揀

仲叫左個馬拉盞炒通菜($78),炒得幾有獲氣,鹹香味好出

另外就揀左桔仔話梅水($33),鹹鹹甜甜咁,幾清新解渴!
依間仲坐得幾舒服,正!
2023-05-17 55 浏览
非常之失望!尖沙咀商場,但茶餐廳質量,呢個價錢非常不符合,冇可能有咁既出品,價錢亦都偏貴!味道係完全唔好食 !🥲🥲🥹一啲都唔正宗星馬菜🙃🙃,似港式茶餐廳!
一啲都唔正宗星馬菜🙃🙃,似港式茶餐廳!

2023-05-15 49 浏览
好耐無食過咖央多,呢日去咗尖沙咀imax睇戲之前搵左間星馬餐廳食嘢餐廳位於I square 3/F,裝修以Tiffany blue為主好嗆眼,座位寬敞舒適👍🏻班蘭咖央多士$48 食星馬菜必點,班蘭醬唔會太甜👍🏻鮮牛油又厚又冰凍,夾住多士食!大滿足🫶🏻魚露花甲$168花甲好鮮甜,以魚露入饌,大大地提昇了菜餚的鮮美味道星加坡濃湯福建炒麵$118炒麵係有油麵和米線,有芽菜和蛋花魷魚、肉片、蝦肉等等,口感豐富,旁邊有桔仔,食之前加入桔仔汁同叁巴醬撈嚟食,酸酸辣辣好開胃馬拉盞炒通菜$78好夠鑊氣,超級惹味

班蘭咖央多士$48

魚露花甲$168
花甲好鮮甜,以魚露入饌,大大地提昇了菜餚的鮮美味道

星加坡濃湯福建炒麵$118

馬拉盞炒通菜$78
好夠鑊氣,超級惹味

2023-05-10
  • 新加坡濃湯福建炒麵
  • 南洋班蘭咖吔多士
  • 魚露花甲
2023-05-15 56 浏览
餐廳的設計簡潔整潔,✨牆上還加入了新加坡的街景和特色插圖。.菜單非常豐富,😋兩個人去吃也點了不少菜。.班蘭口味的多士,😍外層烤至金黃色的酥脆,中夾著超級美味的牛油以及班蘭醬,口感酥脆,中間柔軟順滑,🍞味道非常美味,讓人垂涎三尺!.他們家的芒果椰汁沙冰幾乎是每桌必點的飲品之一,🥭芒果和椰汁的味道,搭配起來簡直是絕妙的組合,口感清爽透心涼,☀真是夏日必備!.他們的香烤比目魚🐟搭配辣味醬料,再配上椰香四溢的椰漿飯,味道十分特別。比目魚烤得香味四溢,醬料辣度適中,🥥椰漿飯口感豐富,帶有濃郁的椰子香氣。
餐廳的設計簡潔整潔,✨牆上還加入了新加坡的街景和特色插圖。

菜單非常豐富,😋兩個人去吃也點了不少菜。

2023-05-15 43 浏览
星馬菜之中烤魔鬼魚配酸辣汁是我最喜歡的一道,並不是所有地方都有賣,因此每回見到都會是我的必點!魔鬼魚的肉質鮮嫩,烤得恰到好處,配上酸辣汁更加美味。新加坡濃湯福建炒麵也很不錯,醬汁濃郁,用料頗多,炒麵煮得恰到好處,口感適中。馬拉盞炒通菜也是一道不可錯過的菜式,炒得香辣可口,讓人食指大動。飲品方面我哋點了檸檬薏米水及椰青,都是清爽的甜品,特別適合夏天飲用。其中檸檬薏米水的味道非常清新,似乎是新鮮自家製,非常適合解渴。總體來說,這家餐廳的菜品味道不錯,而且坐得舒服,價格也相當合理👍🏻
魔鬼魚的肉質鮮嫩,烤得恰到好處,配上酸辣汁更加美味。

2023-05-12 74 浏览
到咗尖沙咀,到咗isquare,發現多咗好多餐廳可以食嘢,但係本小姐今日想食星加坡菜,不知有冇呢?係有嘅,就係呢間叫“星怡”主打星加坡菜嘅餐廳。今日食富貴少少,點咗個“美極煎鮑魚”做前菜,蒸,炸鮑魚都食過,煎就未試過,仲要用美極鮮醬油來煎,幾有創意,头面仲有椒絲等配菜,又靚又惹味。少不了嘅“新加坡海南雞飯”,平時我係唔會食雞皮嘅,但今日呢啲雞皮好薄好滑,我不知不覺就食咗落肚喇,幾好;食星加坡菜同樣少不了仲有“新加坡鮮蝦喇沙麵”,味道正宗,即刻post咗朋友圈,新加坡朋友見到都話好地道。而呢日嘅甜品就係“ 炸榴槤湯圓”,都唔錯吖。

2K
同朋友👩🏻‍🦰一齊喺呢個商場,見到呢間餐廳🍴,星加坡🇸🇬食物,幾吸引,於是就決定入去試吓😆$88「蒜片炒青龍菜」:未聽過未食過「青龍菜」,見到就當然有興趣試吓🤩,上枱嘅時候見到外觀有啲似韭菜,顏色嫩綠,口感幾爽脆,味道有啲似韭菜/青蒜,不過再清淡一啲,同埋再嫩一啲😋;咁到底呢種菜係咪新栽培出嚟嘅呢?網上有咁樣嘅介紹:「這種類似韭菜的青龍菜,其實一直以來都存在的,只是沒有人引進種植,所以沒有在市場出現。其實「青龍菜」的原名是叫 「龍篙菜」,源自西伯利亞和阿拉伯國家。也是法國餐里的高檔蔬菜之一。 這種菜的出現,是在幾年前,由一位退休劉姓的農業科學家,引進到金馬倫高原(馬來西亞)種植」🤩;簡單講:清新好味😋$140「黑松露香煎鮑魚4隻」:鮑魚切小粒,煎得好香口,咬落腍腍哋加少少煙靭,仲加咗香噴噴嘅黑松露醬,香上加香,好好味😋$48「班蘭咖吔多士」:脆脆哋,有成片牛油🧈喺中間🤩,有星馬風味😋$88「新加坡🇸🇬鮮蝦🦐喇沙麵」:不嬲都鍾意食喇沙,呢度嘅喇沙湯底相當濃郁,喇沙麵粗身軟軟哋,吸咗啲濃郁嘅喇沙湯,好味🤩

尖沙咀isquare其實除左有戲院之外,仲有唔少正既餐廳架! 想搵一個坐得舒服、價錢相宜嘅地方,《星怡》係一個幾正既選擇。佢地主打新加坡菜式,梗係要試返啲名物喇!🍴✨《麥皮大虎蝦》我鍾意嘅食法係用口剝蝦殼(蝦殼入曬味,係精華所在),拎出爽口彈牙嘅大虎蝦蝦肉,再將蝦肉沾滿蒜香麥皮先食,口感一流。麥皮蝦其實係新加坡嘅名菜,好開心可以喺度食番呢個味道!🍤《班蘭咖央多士》🍞🤤係我每次食星馬菜都一定會試嘅菜式!用心位係兩片麵包嘅底面都烘過,所以咬落更加脆口。果塊軟滑既厚切牛油同清香既斑斕醬係絕配,為咗呢個多士,我願意跑多幾圈架!《娘嘢炒蘿蔔糕》好惹味,甜甜辣辣加埋蛋香,係會食唔停口果種,咬開會食到啲蘿蔔粒,呢個真心要叫呀!🍴🌶️🍳《鮮蝦喇沙》佢哋選擇咗用油麵做麵底,可以更加好咁樣沾上濃郁嘅喇沙湯汁,喇沙湯偏辣,有少少嘅椰香味。🍜🍤🥚🌶️餸方面有鮮蝦、芽菜,仲有半隻溫泉蛋架!

• 南洋咖吔多士
  • 娘惹蘿蔔糕
  • 新加坡鮮蝦喇沙麵
2023-05-04 62 浏览
通常新加坡菜 第一時間就會諗起肉骨茶、喇沙、海南雞飯之類, 但其實除左呢D之外仲有好多野食選擇。位於尖沙咀ISQUARE嘅「星怡」座位寬敞舒適, 餐廳內佈滿充滿星馬風情嘅畫作, 菜式選擇亦唔少! 🉐特級北海道帶子鮮蝦喇沙 喇沙湯底椰香味濃, 呢碗喇沙好足料配料好豐富!有大蝦、青口、帶子同半隻雞蛋等。帶子輕燒過後表面煎香肉質鮮嫩味道鮮甜。🉐馬來風味肉骨茶肉骨茶湯嘅顏色呈深啡色, 藥材味濃郁, 湯肉排炆得又腍又入味, 點埋甜醬油食肉味更突出。豆卜索哂香濃嘅湯汁, 加埋香脆油炸鬼浸湯食一流!🉐新加坡香辣魚蛋魚蛋口感非常彈牙魚味香濃, 點埋秘製辣汁別具風味!芒果🥭楊枝甘露~ 芒果果泥加上椰漿細滑香濃, 口感潤滑又清甜爽濃郁; 始以甜香軟媚, 終以清酸爽脆! 💖

🉐特級北海道帶子鮮蝦喇沙

🉐馬來風味肉骨茶

🉐新加坡香辣魚蛋
魚蛋口感非常彈牙魚味香濃, 點埋秘製辣汁別具風味!

芒果🥭楊枝甘露~
2023-05-02
2023-05-03 81 浏览
餐廳位於iSQUARE,以淺藍色為主調,提供多款正宗嘅星馬菜,環境闊落,座位舒適,以地點嚟講價錢都算幾親民化,行完街餓餓哋可以上食嘢呀~ 主菜有烤魔鬼魚,肉質軟滑鮮甜,完全唔腥,調味濃郁,帶點微辣,配飯一流😋 咖喱雜菜同樣出色,咖喱好香,唔算好油,雜菜都唔少,而且用鍋上所以可以保持溫度!小食專登要咗份手抓餅,因為可以點咖喱食!餅皮煎至脆身,一層一層咁,層次感豐富,食落唔油膩,而且調味啱啱好,唔會覺得口乾,估唔到淨食都好正😊雞肉咖喱酥有六大粒,外層酥脆,餡料飽滿,可以同朋友仔開心share~ 最後以南洋馬來羔作結,口感鬆軟,香甜可口,可以一試😬

2023-05-01 49 浏览
去完iSquare睇戲,揀咗呢間餐廳食星加坡菜,仲係有星加坡人主理添,夠晒正宗。南洋咖吔多士 $48多士熱辣辣食脆脆的,裏面夾住冰凍厚切嘅牛油,仲有咖吔,邪惡好味😋蝦棒 $68本來以為係蝦膠整成嘅棒,原來只係吉列炸蝦,不過炸得幾好食嘅,但冇咩特別。烤魔鬼魚 $128魔鬼魚第一次食,原來幾厚肉,啲肉仲幾好食,一索索又唔嚡😋配嘅醬好惹味,好似有少少肉碎咁,不過都幾辣架,唔食得辣要留意。新加坡濃湯福建炒麵 $118呢個炒麵其貌不揚,但係味道唔錯👍🏻拎上枱好似冇咩料,但係原來裏面有4隻大蝦仁、魷魚、豬腩肉片、芽菜,炒得幾有鑊氣,佢係濕濕嘅,每條油面都掛上濃湯,好夠味。

南洋咖吔多士 $48

蝦棒 $68