2025-04-20 0 浏览
之前就被這家隱世的牛肉麵店驚喜過,想吃牛肉麵的時候,絕對是我的首選!### 麻辣牛肉麵一大碗紅色濃郁,香氣四溢,麵條彈牙有嚼勁,吸收辣汁之後,辣味與麻味交織,好吃的叫人停不下口,幾大塊厚身的牛肉,紋理超級靚,咬下去軟嫩入味!### 芋泥肉鬆蛋捲餅薄薄軟軟的蛋卷餅包住芋泥和肉鬆,咬下去時,芋泥的細膩甜味與肉鬆的鹹香在口中交融,真是好吃😋### 黑糖珍珠鮮奶杯底好多粒黑糖珍珠,一吸一個十分Q彈過癮,黑糖的焦香,珍珠的嚼勁以及鮮奶的絲滑,讓人心情愉悅!

### 麻辣牛肉麵

### 芋泥肉鬆蛋捲餅

### 黑糖珍珠鮮奶
2025-04-20 0 浏览
觀塘實在太多工廈餐廳可以探索日月堂頗有名氣,就試試佢貪心的我緊係要個牛三寶,有牛腱肉 牛筋 牛肋條牛腱比其他地方厚一倍,幾大塊,仲依然腍身牛肋條有肥位,甘香的,肉質唔柴口,有質感牛筋有軟有實正,因人而異,個人較喜愛前者湯底唔係藥膳嗰款,如果唔鍾意藥膳味嘅話,呢個湯就啱晒,調味適中紅燒嗰個湯就微微嘅辣味,鍾意惹味啲就要揀呢款啦原本嘅麵底係粗麵,少少彈口,但唔係煙韌嘅口感泥欣賞呢款麵底夠粗同唔齊邊,令到佢更掛湯!亦有其他麵底任君選擇可以唔洗咁悶!嗌飯或者麵,叫B區特飲可以半價,都幾掋,因為好大杯我嗌嘅香芋鮮奶超香,有勁多芋泥,仲有啲芋頭粒粒,加埋胚芽同珍珠簡直冇得輸仲要我唔記得嗌少甜,點知味道啱啱好!鹽酥雞外皮酥脆,炸粉好薄,肉嫩,不錯好驚喜枱上面會有枝鹽酥粉,啱晒我重口味嘅味蕾,我再自己加料落個雞度,勁 high!刈包嘅size都不錯,脹卜卜的價錢同其他台灣鋪頭差不多,但份量較多,感覺性價比高啲呢餐飯最最最最開心係飲咗香芋鮮奶,勁滿足!日月堂紅燒半筋半肉麵 $75 轉刀削麵 +$5牛三寶麵 $80炸鹽酥雞 $48虎咬豬 (刈包) $36金桔檸檬綠茶 $24 加蜂蜜蘆薈 $6香芋鮮奶 $3
觀塘實在太多工廈餐廳可以探索
日月堂頗有名氣,就試試佢
貪心的我緊係要個牛三寶,有牛腱肉 牛筋 牛肋條
牛腱比其他地方厚一倍,幾大塊,仲依然腍身
牛肋條有肥位,甘香的,肉質唔柴口,有質感
牛筋有軟有實正,因人而異,個人較喜愛前者
紅燒嗰個湯就微微嘅辣味,鍾意惹味啲就要揀呢款啦
原本嘅麵底係粗麵,少少彈口,但唔係煙韌嘅口感泥
欣賞呢款麵底夠粗同唔齊邊,令到佢更掛湯!
亦有其他麵底任君選擇
可以唔洗咁悶!
嗌飯或者麵,叫B區特飲可以半價,都幾掋,因為好大杯
仲要我唔記得嗌少甜,點知味道啱啱好!
鹽酥雞外皮酥脆,炸粉好薄,肉嫩,不錯
刈包嘅size都不錯,脹卜卜的
價錢同其他台灣鋪頭差不多,但份量較多,感覺性價比高啲
呢餐飯最最最最開心係飲咗香芋鮮奶,勁滿足!

日月堂

香芋鮮奶 $34 加珍珠 $5 胚芽 $6

📍觀塘

用餐优惠
試食活動
餐廳裝修簡約、座位寬敞,播著台式歌曲,以招牌台灣牛肉麵🍜 作主打,另有供應多款台灣小食、便當、捲餅、飲品,份量十足而且味道調配不錯~黎開觀塘區可以一試的台式料理店喔!🔸清燉半筋半肉麵 $80🔸紅燒半筋半肉麵 $80清燉 (有白蘿蔔 湯底清甜);紅燒 (有紅蘿蔔 湯底濃甜)同樣轉為刀削麵,麵條較粗煙韌有咬口,而主角牛肉份量十足,愛吃半筋半腩🐮,炆煮入味又軟淋,推薦‼️🔸酥炸鱿魚 $48🔸芋泥肉鬆蛋捲餅 $42小食2款經典之作,魷魚🦑 炸得香酥;台式蛋餅餡料豐富😍,肉鬆加上芋泥配搭較少見,滲出淡淡芋香💜,鐘意芝士會更推薦芝士肉鬆口味,會更惹味~🔸桂圓薑母茶 $20🔸熱香芋鲜奶 $37飲品一杯熱 & 一杯凍~薑母茶暖身是養生之選,香芋鮮奶 (少甜 +珍珠) 台式經典奶茶之選喔!..×××××ש觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室..

🔸清燉半筋半肉麵 $80

🔸熱香芋鲜奶 $37
×××[日月堂 -Sun Moon Church]×××
©觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室
2025-04-16 0 浏览
最近,我們三口子去咗一家台灣風味餐廳食午餐,好有台灣feel想同大家開心share。餐廳位置在觀塘工廈,裝修簡約,灰色牆身,木色桌椅,牆上掛著一些藝術品,柔和的燈光,感覺好relax,好似去咗台灣旅行咁😅我們點了兩個主食、兩個小食及兩杯飲品:紅燒牛肉刀削麵🍜每次食台灣嘢,必點嘅主食,牛肉燉肉質軟嫩,搭配的刀削麵都軟硬適中,不錯滷肉飯🍚另一個必點嘅當然係滷肉飯啦,滷肉用秘製醬汁烹煮,味道好有台灣feel,配埋白飯,仲有半隻滷蛋🥚,正呀蚵仔煎🌮佢哋嘅蚵仔煎與外邊有些不同,不是煎到脆卜卜,而是似蚵仔炒蛋咁,搭配特製醬汁,幾特別。燙青菜🥬簡簡單單青菜,有紅燒腩汁,有驚喜😁。最後有兩杯飲品,凍香芋鮮奶和凍蜂蜜紅茶,幾大杯,飲唔晒可以拎不邊行一邊飲

我們點了兩個主食、兩個小食及兩杯飲品:

紅燒牛肉刀削麵🍜

滷肉飯🍚

蚵仔煎🌮

燙青菜🥬
簡簡單單青菜,有紅燒腩汁,有驚喜😁。

用餐优惠
試食活動
2025-04-15 23 浏览
眾所週知觀塘工廈有好多特式小店,今天就介紹一下台灣風味-日月堂一入餐廳已經覺得好地道好似去左台灣西門町D小店打卡😅佢哋都有好多唔同類型食物選擇:紅燒牛肉面食面最重要係湯底,佢就真係做到。湯底帶有淡淡藥材味微辣,牛肉軟度適中,牛根夾諗,面質是粗的,非常正宗的紅燒牛肉面⋯⋯鹵水雞翼米台灣出名係新竹米粉,當然要試吓啦加埋入味鹵水雞翼不錯的選擇…….台式肉鬆芋泥蛋捲餅蛋捲餅蛋香味濃。外層香脆,內層有滿滿的肉鬆和芋泥中間夾有蛋餅餡料非常豐富飽肚酥炸鱿鱼鬚🦑必點小食來到已經聞到好香,熱辣辣,外脆咸香魷魚大條有口感仲可以自己落枱上提供的蒜香粉調味黑糖仙草三色芋圓芋圓口感煙韌而且有芋味加埋黑糖仙草夏天解熱之選仙草奶茶加椰果落單忘記叫少甜,但原來都唔太甜奶茶香濃加埋仙草椰果口感QQ

一入餐廳已經覺得好地道好似去左台灣西門町D小店打卡😅

酥炸鱿鱼鬚🦑必點小食

黑糖仙草三色芋圓
芋圓口感煙韌而且有芋味加埋黑糖仙草夏天解熱之選

仙草奶茶加椰果
落單忘記叫少甜,但原來都唔太甜奶茶香濃加埋仙草椰果口感QQ
2025-04-12 223 浏览
台灣野我真係食過唔少,一向鍾意食台式食品,尤其鍾意食牛肉麵同埋蛋餅。今次朋友帶路去觀塘試下。見到餐牌樣樣都想嗌,就嗌咗好多嘢食,點知食物份量好多🤣就算我朋友好大食,都真係食到非常非常飽。炸物絕對夠熱食得出係即炸!我點咗炸雞扒新竹米粉、脆炸魷魚鬚,全部新鮮炸起外脆內juicy,面頭芝士大滿足,眼見佢咁大塊,佢裏面真係咁厚肉!都係超邪惡又好食!另外朋友點咗半筋半牛肉麵,我試咗少少,覺得好啱香港人口味。因為台灣普遍偏甜,呢度調整咗個湯底唔會太甜,牛味濃,我見到隔離枱仲加咗麻辣湯底好似好好食。我仲點咗台灣腸小食,哩度絕對貼近正宗食法,因為唔多餐廳有提供生蒜片伴台灣腸👍🏼超讚。至於芝士肉鬆蛋餅,絕對係我每次去台灣嘅早餐,所以明知好飽都想回味一下,絕對係台灣嘅味道。台式茶飲當然唔少得啦!熱香芋鮮奶味道好似熱嘅香芋雪米糍,飲落順滑濃香👍🏼 值得推薦!

• 台灣香腸
2025-04-11 158 浏览
一上桌,紅燒半筋半肉麵就令人眼前一亮。牛肉燉煮得恰到好處,肉質酥軟又不失嚼勁,牛筋軟糯彈牙,滿滿的膠原蛋白 。醇厚濃郁的湯汁包裹著爽滑勁道的麵條,每一口都超滿足。麻辣鴨血麵也毫不遜色,鴨血鮮嫩爽滑,氣孔吸滿了麻辣鮮香的湯汁,入口即化,喜歡吃辣的朋友一定不能錯過。 台灣香腸,表皮微焦,咬下去汁水四溢,獨特的甜鹹口味,越嚼越香,搭配蒜片食用,風味更佳。酥炸魷魚外酥裡嫩,魷魚鮮嫩有彈性,撒上的椒鹽增添了豐富的口感。 飲品方面,黑糖珍珠奶茶的珍珠Q彈軟糯,黑糖香氣濃郁,與絲滑的奶茶完美融合,每一口都甜而不膩。香芋鮮奶則充滿了濃郁的芋泥香氣,口感綿密,入口滿是香甜。

2025-04-05
下午茶
  • 台灣香腸
  • 麻辣鴨血麵
  • 凍黑糖珍珠奶茶
  • 酥炸魷魚
  • 紅燒半筋半肉麵
藏身於老舊工廠大廈4樓,推開門卻別有洞天—— 復古台灣風裝潢,狹小卻溫馨。🐮🍜紅燒牛肉麵——濃郁湯底 × 軟嫩牛肉 × 清爽青菜 $70🥬湯底醇厚回甘,表面浮著一層晶瑩的牛油,入口卻不膩口,每一勺都飽含骨髓的精華。 牛肉燉至軟爛。肉塊咬下時纖維輕易鬆開,飽吸湯汁卻不散形。加上一把燙青菜,翠綠挺脆的菜葉平衡濃湯,清爽口感穿插在肉與麵之間,解膩又滿足。 🍠🍃梅子地瓜波波——綿密地瓜蓉 × 酸甜梅子 × Q彈外皮 $36咬下時外皮軟糯帶嚼勁,內餡綿密爆漿,是細膩綿密的薯泥,滑順之餘甜度天然不膩,帶濃郁的番薯甜香。酸爽微鹹的梅味,解膩又開胃! 🍵🧊凍荔枝綠茶——清甜果香 × 茶韻回甘 × 冰爽透心 +$15荔枝自然甜味 配綠茶微澀,不加糖也足夠清甜,輕盈無負擔。

荔枝自然甜味 配綠茶微澀,不加糖也足夠清甜,輕盈無負擔。

2025-04-09 112 浏览
日月堂(官塘)觀塘餐廳食店多,估唔到星期日小店都好熱鬧,服務員忙過不休,仍笑容滿面,餐廳裝修簡約,用餐環境舒適,餐廳主打牛肉麵.服務員招呼態度熱誠有禮。家鄉水餃素食家鄉水餃配料有炸香蒜,水餃皮不太厚,皮薄肉嫩,餡肉肥瘦均匀,食落鮮甜多汁。蚵仔煎蚵仔煎的蚵仔肥美飽滿又大隻,入口鮮甜,餅底有蛋香味,配有醬汁食落美味可口。紅燒牛肉麵紅燒牛肉麵係餐廳招牌菜之一,配料有白菜,牛肉厚切,入口腍滑肉味濃,每條麵都掛滿牛肉汁.飲品有桂圓薑母茶。紅燒牛肉便當便當牛肉與鹵肉飯分碗乘上,卤肉飯配料有酸蘿蔔,白菜和鹵水蛋,牛肉厚切大大件,食落夠腍有牛味,啖啖肉香味好滿足,飲品有黑糖珍珠奶茶。
日月堂(官塘)

家鄉水餃

紅燒牛肉麵

紅燒牛肉便當

觀塘咁多小店入面,日月堂算係開得比較耐,平日受盡打工仔歡迎,放假都有人上嚟飲吓嘢,同朋友傾偈,消磨一個週末。紅燒牛肉便當牛肉軟腍,份量多,汁料香濃,有台灣風味。便當配一碗肉燥飯,內有蛋、菜心,味道正宗,肉燥冇乜肥膏。肉鬆蛋卷餅今日唔想食芝士咁漏,揀咗肉鬆蛋卷餅,新鮮製作,唔算heavy。宜蘭花枝丸充滿台灣風味嘅花枝丸,令人諗起台灣旅行記憶😌試多碗愛玉凍,清爽得嚟解渴,而且愛玉充滿膳食纖維,係一種好嘅食材,健康又消脂!

紅燒牛肉便當
牛肉軟腍,份量多,汁料香濃,有台灣風味。
便當配一碗肉燥飯,內有蛋、菜心,味道正宗,肉燥冇乜肥膏。

肉鬆蛋卷餅

宜蘭花枝丸
充滿台灣風味嘅花枝丸,令人諗起台灣旅行記憶😌

2025-04-08 99 浏览
日月堂台灣香腸$40香甜多汁,煙燻味濃,口感彈牙,令人垂涎。起司雞排便當 $63外脆內嫩,起司醇厚,雞肉鮮美,搭配飯香。紅燒牛肉麵 $70湯頭濃郁,牛肉軟嫩,麵條彈牙,暖心舒適。芋泥肉鬆蛋捲餅 $42香甜芋泥,鬆軟蛋皮,肉鬆鹹香,口感豐富。凍鳳梨紅茶+愛玉凍 $21清新鳳梨,茶香四溢,愛玉凍滑嫩,爽口解渴。凍檸檬紅茶 $10酸甜適中,茶香清新,冰涼消暑,口感清爽。日月堂 (觀塘)觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室
日月堂
台灣香腸$40
香甜多汁,煙燻味濃,口感彈牙,令人垂涎。

起司雞排便當 $63
外脆內嫩,起司醇厚,雞肉鮮美,搭配飯香。

紅燒牛肉麵 $70
湯頭濃郁,牛肉軟嫩,麵條彈牙,暖心舒適。

芋泥肉鬆蛋捲餅 $42
香甜芋泥,鬆軟蛋皮,肉鬆鹹香,口感豐富。

凍鳳梨紅茶+愛玉凍 $21
清新鳳梨,茶香四溢,愛玉凍滑嫩,爽口解渴。

凍檸檬紅茶 $10
酸甜適中,茶香清新,冰涼消暑,口感清爽。

日月堂 (觀塘)
觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室
2025-04-07 122 浏览
榮獲開飯熱點的2022東南亞菜同觀塘最優秀開飯獎狀--日月堂。牛三寶麵-牛肋條同埋牛腱炆得好腍,入口容易分開。牛筋腍得彷彿似啫喱。湯底有紅蘿蔔味,有花椒,芫荽,青蔥。偏甜。蚵仔煎-啫喱黏黏的東西幾特別,而且入咗蚵仔嘅味道。面頭醬汁係甜嘅。麻辣雲吞拌麵-醬汁有麻辣,青蔥,蝦米,炸洋蔥,等。唔太辣,多重口感。刀削麵彈牙。雲吞有韭菜,豬肉都係新鮮靚嘢。酥炸魷魚-鹽酥去炸新鮮嘅魷魚鬚。味道濃郁,豐富口感,食上癮。凍黑糖珍珠奶茶(胚芽,珍珠)-唔甜,滑奶感。熱芋頭鮮奶(珍珠)-用嘅奶都幾靚撞落香芋甜味超正。溫暖入胃。珍珠超腍。音樂選擇都幾新穎。都係台灣熱點歌曲。周末打工時段都好旺場。

凍黑糖珍珠奶茶(胚芽,珍珠)-唔甜,滑奶感。

音樂選擇都幾新穎。都係台灣熱點歌曲。周末打工時段都好旺場。
2025-04-07 102 浏览
台式餐廳真係越開越多,但係真係地道嘅又唔算好多喎今日我去咗觀塘嘅 @日月堂環境好舒服,工業風嘅裝修,別具一番風味,好似真係去咗台灣咁而且食物種類都好多,份量都好足,性價比超高👍🏻👍🏻👍🏻📍日月堂🍱炸排骨便當👉🏻鹽酥排骨骨外層酥脆,肉質好淋👉🏻原本我好驚會炸到好乾,但又唔會喎👍🏻👉🏻鹽酥粉可以自己落,可以就返自己嘅口味👉🏻肉燥飯個汁好香,又唔會過咸🍱紅燒半筋半肉麵👉🏻湯底好濃郁👉🏻牛筋炆好腍,口感Q彈,滿滿膠質👉🏻牛肉鮮嫩都一樣炆到好腍,好入味🍱起司肉鬆蛋卷餅👉🏻每一舊都放滿芝士同肉鬆,好足料👉🏻仲可以拉絲添👉🏻蛋皮唔會好厚,煙煙韌韌🍱蚵仔煎👉🏻每粒蠔仔都脹卜卜,好肥美👉🏻醬汁幾特別,甜甜地👉🏻加埋雞蛋落去煎,口感好豐富,食落有層次感🍱香芋鮮奶👉🏻每一啖都有滿滿嘅芋泥,好滿足🍱黑糖珍珠奶茶👉🏻唔會太甜📍日月堂 (觀塘)觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室#探店 #觀塘美食 #觀塘小店 #隱世小店 #台式美食 #地道 #台灣 #香港媽媽 #blogger #吃喝玩樂 #foodie
台式餐廳真係越開越多,但係真係地道嘅又唔算好多喎
而且食物種類都好多,份量都好足,性價比超高👍🏻👍🏻👍🏻

📍日月堂

🍱炸排骨便當
👉🏻鹽酥排骨骨外層酥脆,肉質好淋
👉🏻原本我好驚會炸到好乾,但又唔會喎👍🏻
👉🏻鹽酥粉可以自己落,可以就返自己嘅口味
👉🏻肉燥飯個汁好香,又唔會過咸

🍱紅燒半筋半肉麵
👉🏻湯底好濃郁
👉🏻牛筋炆好腍,口感Q彈,滿滿膠質
👉🏻牛肉鮮嫩都一樣炆到好腍,好入味

🍱起司肉鬆蛋卷餅
👉🏻每一舊都放滿芝士同肉鬆,好足料
👉🏻仲可以拉絲添
👉🏻蛋皮唔會好厚,煙煙韌韌

🍱蚵仔煎
👉🏻每粒蠔仔都脹卜卜,好肥美
👉🏻醬汁幾特別,甜甜地
👉🏻加埋雞蛋落去煎,口感好豐富,食落有層次感

🍱香芋鮮奶
👉🏻每一啖都有滿滿嘅芋泥,好滿足

🍱黑糖珍珠奶茶
👉🏻唔會太甜

📍日月堂 (觀塘)
觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室

• 起司肉鬆蛋捲餅
🍜 紅燒半筋半肉麵(轉新竹米粉)招牌紅燒半筋半肉麵,以中意食 carbs 既人黎講,重點在於新竹米粉!米粉嘅口感幼滑又彈牙,煮得剛剛好,唔會太軟爛,亦唔會過硬,每一條米粉都吸滿咗紅燒湯底嘅精華,湯汁濃郁,同米粉嘅米香完美融合,雖然飽但都忍唔住食晒啲米粉。半筋半肉嘅牛筋同牛肉都煮得恰到好處,牛筋入口即化,牛肉味重,份量都幾多。🥙 虎咬豬刈包又係食台灣菜一定想試既項目,包體鬆軟,入面夾住嘅五花肉肥瘦均勻,加上酸菜同花生粉,味道層次豐富。🍹 荔枝紅茶加仙草荔枝嘅清甜同紅茶嘅茶香很夾,為左增加口感加左仙草,滑嫩,飲完之後成個人清爽晒。🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🍽️:日月堂📍:興業街14號永興工業大廈4樓C2室🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱

🍜 紅燒半筋半肉麵(轉新竹米粉)

🥙 虎咬豬

🍹 荔枝紅茶加仙草
🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱
🍽️:日月堂
📍:興業街14號永興工業大廈4樓C2室
🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱

2025-04-05 166 浏览
呢碗係台灣紅燒牛三寶麵, 一上枱就聞到好香,牛𦟌係大厚切,入口即溶,牛筋滿滿骨膠原,配埋肉感重嘅牛肋條,高質過牛放題~~~仲有其他必點台灣菜,蚵仔煎好有風味. 蚵仔飽滿,個汁係海山醬,番茄醬、味噌、辣豆瓣醬混合而成,絕對提鮮~ 主食仲有魯肉飯配芝士雞排,拉絲打卡外,外脆內嫩,仲保留到肉汁. 但咁大塊芝士雞排點都會膩,店主好貼心每台都有話梅粉、台式鹽酥粉比你點,隨味調味.  點左話梅粉真係另一個層次!! 仲有夜市必叫小食 "虎咬豬",就係包中間夾連皮豬腩肉,花生碎、酸菜、三星蔥,一啖就係台灣街頭風味.  珍奶珍珠黑糖味好濃,重口味可以小冰仲正!
台灣紅燒牛三寶麵

蚵仔煎

珍奶珍珠黑糖味好濃,重口味可以小冰仲正!
跟餐/單叫珍奶
2025-04-03