2020-05-03 52 浏览
雖然蘭桂坊這裡的酒吧因疫情關門了,但一街之隔的日日香鵝肉飯店仍然人流暢旺。在門外看到一隻隻肥美滷水鵝已每人垂涎三尺。店內光猛企理,乾淨衛生,而且非常寬敞,讓食客坐得很自在舒適。滷水鵝翼滷水鵝翼主要細味香脆入味的鵝皮,滷水味濃但卻不會過鹹。招牌滷水鵝肉飯滷水鵝肉皮香肉嫩,香滑而不油膩,而且份量算是適中,性價比頗高。除了鵝肉外,還有滷蛋滷豆卜也很美味吸引。滷水雙拼飯朋友則比較貪心一點,除了滷水鵝肉外,還想吃墨魚,口感爽彈,那些花生是即炸的,香脆可口。炎熱的夏天配一杯冰凍飲品非常寫意。
在門外看到一隻隻肥美滷水鵝已每人垂涎三尺。
滷水鵝翼
滷水鵝翼主要細味香脆入味的鵝皮,滷水味濃但卻不會過鹹。
招牌滷水鵝肉飯
滷水雙拼飯
炎熱的夏天配一杯冰凍飲品非常寫意。
2020-04-27 2088 浏览
今日在中環逛逛,毫無目的地在馬路間遊走時,途經這間日日香鵝肉飯店,我和爸爸就被餐廳的這塊開放大玻璃裏面的鵝肉所吸引。以前一家人經常都會專門去食滷水,不過近排就沒有外出,所以特別懷念滷水的味道。怎料到會被我們撞到滷水鵝肉的專門店,看見宣傳寫著是一間潮汕馳名鵝食店的過江龍,一排滷鵝浩浩蕩蕩掛在門面,十分吸精!我和爸爸心有靈犀,互望了一眼,就決定入去食個滷水飯,以解決其心癮。日日香是滷鵝專家,所以我們都想點兩碗鵝肉飯,但又想試試其他滷水,所以我們點了兩個不同的share。◘ 1. 金牌滷水鵝片飯作為其中一碟的招牌滷水飯,果然沒讓人失望。滷水鵝片肥瘦適中,滷水配上鵝肉令其味道更加充實,且肉質富有彈性。鵝片一共有約7塊,足以share。加上,滷水飯承接了一貫的潮汕菜的特色,就是加上了酸菜、花生、豆卜等的配料,所以飯底的味道絕不單寡。每桌都附上鵝汁和醋,用來撈飯和配搭鵝肉真上更上一層樓。這個價錢能吃到這級數的鵝片飯,真是大大驚喜◘ 2. 滷水鵝肉拼豬耳飯除招牌鵝片外,日日香其他的滷水亦不錯。我們點了滷水鵝肉及豬耳,鵝肉須沒有鵝片般高質,但其鵝味都是一樣地濃郁;豬耳同樣不錯,再添加些少食滷水專用的白
◘ 1. 金牌滷水鵝片飯
◘ 2. 滷水鵝肉拼豬耳飯
除招牌鵝片外,日日香其他的滷水亦不錯。我們點了滷水鵝肉及豬耳,鵝肉須沒有鵝片般高質,但其鵝味都是一樣地濃郁;豬耳同樣不錯,再添加些少食滷水專用的白醋,就更為美味。
滷水鵝肉拼豬耳飯
日日香原來曾奪得不同的獎項,包括汕頭老字號、廚王特金獎等,難怪如此高質。相信平日午飯時間,這裡一定大排長龍,性價比絕能吸引中環的打工一族。
2020-04-26
滷水鵝肉拼豬耳飯
2020-04-26 160 浏览
今日去中環幫朋友處理一些事情,差不多2:30才整完,行過威靈頓街,原來依家有好多新開的餐廳,於是就揀了這一間食店試試。在上環有幾間出名的滷水鵝食店,價錢不便宜,而這一家位於中環的食店,價錢算是合理。這間食店裝修很寬躺和光猛,座位與座位之間不會狹窄,坐得非常舒服!而且有樓下,所以應該有好多座位。餐牌除了滷水鵝之外也有其他滷水小食!我選了滷水鵝片飯,因為沒有骨,另外叫了鵝腸,可惜今天賣完☹️最後我改了豬手。加$28有例湯,我當然不會放過這個機會,最欣賞就是十二點至三點會有免費飲品贈送,真心覺得超值,最後選擇了凍奶茶。滷水鵝片飯:有半隻滷水蛋,有少少花生同菜甫,個飯煮得幾好味,軟硬適中,鵝片入味,而且切得厚,每一口都有口感。豬手:已經切左一片片,而且無骨,方便食用蟲草花竹絲雞燉湯:燉湯好熱而且好甜,飲完亦有少許回甘,我把所有湯都飲完,而且連蟲草花都不放過😂😂奶茶:拍得住茶餐廳,茶味夠濃滷水鵝片同豬手可以點少少白醋,又是另一種食法,食完成餐飯,鵝嘅味道仍然齒頰留香😋😋

豬手:已經切左一片片,而且無骨,方便食用
奶茶:拍得住茶餐廳,茶味夠濃

鵝片飯
豬手
選用白醋
2020-04-25
鵝片飯
豬手
2020-04-24 402 浏览
今天在中環找晚餐吃,看見這間滷水鵝專門店便滷水鵝癮起!餐廳內裝修光猛簡潔,給人很乾淨的感覺餐牌上都是滷水鵝和滷味為主,我們點了兩個飯和加配一個燉湯金牌滷水鵝片飯 - 賣相很好,鵝片鋪滿整個飯,而且配有滷水蛋,酸菜和花生,絕對是送飯之選滷水鵝片是厚厚的,肉質非常鮮嫩和軟腍,滷水味亦非常入味和香濃滷水滷味飯 - 有豬大腸,腩肉,紅腸,滷水蛋和滷豆腐,是滷水拼盤, 十分適合每樣都想試的我最愛是腩肉,肥瘦適中,十分有咬口,重點是台上有秘製滷水汁去添加,我也可以吃下整個飯!老火燉湯 - 加$28 便可點老火燉湯,今天是蟲草花燉烏雞。燉湯非常足料,也沒有味精,值得一讚!這間滷水鵝專門店性價比很高,而且是標榜日日新鮮食材,值得一試

今天在中環找晚餐吃,看見這間滷水鵝專門店便滷水鵝癮起!

餐廳內裝修光猛簡潔,給人很乾淨的感覺

餐牌上都是滷水鵝和滷味為主,我們點了兩個飯和加配一個燉湯

2020-04-22 88 浏览
身為滷水鵝由細食到大潮州人,只不過土生長,無返過國內食,家人提過日日香,估唔到在香港才有幸見識。來者必吃鵝,不然去錯地方,包多款鵝的部位,鵝片、肉、脾、肝、腸可以雙拼,鵝之外,亦有豬及不同滷水食物。滷水鵝脾飯滷水味特別,據說獨家秘方,有分清香並不濃郁。捨得食要食脾,不愧為獅頭鵝,脾真有份量,肉質有彈性。可能是潮州特色,自動配上滷水蛋、花生及鹹菜,看起來料豐富,賣$128/份亦化算。滷水鵝肉飯 加$28跟老火湯鵝肉份量唔少,當然不及雞髀好,這個$68,價錢反映一切。今日老火湯是蟲草花烏雞,湯清甜,烏雞非常腍。員工服務態度很有禮貌,只不過杯水有點小家,太細杯,要不停加水。

滷水鵝脾飯
滷水味特別,據說獨家秘方,有分清香並不濃郁。

捨得食要食脾,不愧為獅頭鵝,脾真有份量,肉質有彈性。

滷水鵝肉飯 加$28跟老火湯
鵝肉份量唔少,當然不及雞髀好,這個$68,價錢反映一切。

今日老火湯是蟲草花烏雞,湯清甜,烏雞非常腍。

聽聞來自潮州嘅日日香好好味,見佢咁方便喺中環開咗,即刻去試金牌滷水鵝片飯 ($85)鵝肉肥瘦適中,仲有榨菜、豆腐、花生及蛋,同平時食開嗰啲滷水鵝唔同,呢度嘅鵝肉唔會過鹹,仲食到鵝嘅味道。飯嘅份量仲好多,兩個女仔share都夠飽!食嗰陣再加啲以十幾種香料秘製而成嘅滷水汁,唔係一味得個鹹字,超正!好想成支拎返屋企今晚撈飯!鵝腸 ($48)洗得非常乾淨,口感爽脆,唔多肥膏鵝腎 ($28)我唔食腎,所以唔知味道如何,不過見朋友食到唔停口,應該都唔錯!環境光猛乾淨,趁2點幾嗰段時間冇乜人入嚟食,慢慢嘆!
聽聞來自潮州嘅日日香好好味,見佢咁方便喺中環開咗,即刻去試

金牌滷水鵝片飯 ($85)

鵝腸 ($48)
洗得非常乾淨,口感爽脆,唔多肥膏

鵝腎 ($28)
鵝腸

環境光猛乾淨,趁2點幾嗰段時間冇乜人入嚟食,慢慢嘆!
鵝腸
  • 金牌滷水鵝片飯
2020-04-21 63 浏览
This is a really good place, and relatively new. I know that lunch in central can be kind of a mess. However, this place is totally worth visiting.You can get some less commonly eaten pieces of the goose here, but I went with the regular meat. It’s pretty salty, but it tastes great.I’ll come back to try some of the less common stuff in the future, but this is a nice place!

鹵水鵝片飯
鹵水鵝片飯
因為疫情令到飲食業進寒冬,但亦有人大手開店, 仲要在租金貴到超離地的中環區,更令我O咀是居然斗膽開系老牌燒鵝店 隔離 。佢就係近來中環火紅燒鵝店「日日香鵝肉飯店」約埋朋友來食晏,試吓$85 一碗切鵝片飯系乜嘢水準先。當日見到超多人等外賣, 客人可以一邊等, 一面看著肉汁肥美的燒鵝和聞到滷水汁香味,邊等邊流口水。 餐廳超光猛,樓底高,舒適、高級版茶餐廳;店員有禮,令人感覺良好。 金牌滷水鵝片飯 $85別於燒味店的碟頭飯,以大碗飯奉上,主角有金牌滷水鵝片,還有其他配角「滷雞蛋,豆腐、扎肉、咸酸菜、花生」。 滷水汁香馴、甘香;鵝肉入味,鵝肉扎實,脂肪比例不多,靚! 配角味道也恰如其份, 但加入扎肉則有點奇怪。 唯一美中不足是白飯滷水汁太少,原來客人是可以提出多色、多飯等要求的,夠貼心。朋友的 [特選滷味飯] $68睇落相當精彩,有豬大腸,腩肉,紅腸,扎肉、滷雞蛋,豆腐等  價錢合理,佢覺得豬大腸同扎肉有驚喜,滷水汁相當入味,豬大腸爽口、扎肉似魚蛋。甘香滷水汁滲到白飯內, 令他秒殺了整碗飯。 蟲草花燉竹絲雞湯$28 (原價$56) 必點燉湯, 是日燉湯是「竹絲雞燉蟲草花湯」燉湯超熱,用上滋陰
因為疫情令到飲食業進寒冬,但亦有人大手開店, 仲要在租金貴到超離地的中環區,更令我O咀是居然斗膽開系老牌燒鵝店 [鏞記] 隔離 。

佢就係近來中環火紅燒鵝店「日日香鵝肉飯店」

約埋朋友來食晏,試吓$85 一碗切鵝片飯系乜嘢水準先。

金牌滷水鵝片飯 $85

滷水汁香馴、甘香;鵝肉入味,鵝肉扎實,脂肪比例不多,靚!

配角味道也恰如其份, 但加入扎肉則有點奇怪。

甘香滷水汁滲到白飯內, 令他秒殺了整碗飯。

蟲草花燉竹絲雞湯$28 (原價$56)

必點燉湯, 是日燉湯是「竹絲雞燉蟲草花湯」

燉湯超熱,用上滋陰竹絲雞,燥底都岩飲,湯頭清澈;味濃超甜 ,真材實料,$28咁抵,唔飲你會後悔。
2020-04-18
  • 竹絲雞燉蟲草花湯
  • 金牌滷水鵝片飯
2020-04-19 72 浏览
之前經過銅鑼灣都見到有呢間餐廳,原來中環都有呢間滷水鵝飯店裝修特別光鮮,所以我印象好深刻門面睇落都好乾淨食物既選擇主要以潮州滷水為主滷水鵝片一定係必點的金牌滷水 鵝片飯鵝片好大塊呀呢隻鵝都幾靚,層皮唔會聚積一層肥膏,所以完全冇油膩感肉質又唔會好鞋好乾喎滷水小食 - 墨魚口感好爽彈,同埋啲墨魚唔會浸左好耐,所以滷水味唔會過濃,可以食到墨魚既鮮甜味滷水小食 - 鵝腎呢個鵝腎100%推介首先價錢係$28,好抵食口感脆爽度極高,完全無硬/根位既口感,顏色亦好鮮明,唔會黑蚊蚊燉湯 - 蟲草花竹絲雞好夠火喉,個湯好清甜而且仲好足料
之前經過銅鑼灣都見到有呢間餐廳,原來中環都有
呢間滷水鵝飯店裝修特別光鮮,所以我印象好深刻

門面睇落都好乾淨

食物既選擇主要以潮州滷水為主
滷水鵝片一定係必點的

金牌滷水 鵝片飯
鵝片好大塊呀
呢隻鵝都幾靚,層皮唔會聚積一層肥膏,所以完全冇油膩感
肉質又唔會好鞋好乾喎

滷水小食 - 墨魚

滷水小食 - 鵝腎
呢個鵝腎100%推介
首先價錢係$28,好抵食

燉湯 - 蟲草花竹絲雞
好夠火喉,個湯好清甜
而且仲好足料
2020-04-19
  • 滷水鵝腎
2020-04-18 74 浏览
今日係中環返工,見到有人派傳單,有新開張外賣優惠,見鋪頭靚靚哋,$60有燒鵝飯,即刻叫咗黎試吓等食物期間見到佢廚房係全透明玻璃,好乾淨,係抵讚嘅,因為好多做燒味嘅地方你唔能夠相信有幾咁污糟,相信師傅們好大壓力🤣質素唔錯,乾淨企理,唔會太油膩或肥膩,份量都好合理,唔會因為$60所以得個幾塊!同埋佢冇比到好多骨我,都算多肉。最正係側邊有花生同埋鹹酸菜。不過最抵食係跟奶茶,凍飲免加收費👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾呢個價錢係滿意嘅,唔使再去食附近好出名嗰間, 又貴又得嗰幾塊

外卖自取
3K
2020-04-16 86 浏览
記得童年時,間中會去食潮州菜,漸漸覺得潮州菜館越來越少,品嚐機會也少了。最近發現中環開了一間新的潮州菜館,主打滷水。居然在嚴峻疫情下開新店,逆境志強,真係要比個讚。滷水鵝脾飯我偏愛食脾位,雖然價錢貴少少,但當你見到皮薄肉嫩的賣相,是值得。不至賣相了得,入口己感受到肉香,肉質細膩,皮下有丁點的脂肪,增添脂香。聽講米飯是自家出品,香甜軟熟。好喜歡配菜的花生,菜埔粒,混入米飯同吃,層次豐富。燉湯只加$28,今日是蟲草花竹絲雞燉湯。湯底清徹,味道濃厚,真材實料,抵飲!必飲!12點至3點凡惠顧可送飲品。點了一杯奶茶,質感濃稠茶味濃,不遜於茶餐廳啊!

滷水鵝脾飯

12點至3點凡惠顧可送飲品。
點了一杯奶茶,質感濃稠茶味濃,不遜於茶餐廳啊!
2020-04-09
2020-04-14 132 浏览
自從之前在紅磡吃過了這間滷水鵝店,總是念念不忘。剛好今天回到公司工作一會,看見到這個品牌,在中環開始要分店, 當然進去吃過午飯。這個中環分店也是富麗堂皇,清潔衛生,廚房是開放式的,所以可以在行人路看到廚房的運作,透明度極高。能清楚見到令人垂涎欲滴的獅頭鵝。特級滷水鵝皇飯食材包括鵝片、鵝腎、鵝肝、鵝腸和鵝蛋,配菜包括花生、豆卜和鹹菜。鵝片煙韌彈牙,鵝味豐滿。鵝肝鬆軟稔熟,味道只有一點肝腥味。鵝腎比較結實,味道濃豐。鵝腸細滑爽口。鵝蛋質感鬆軟,味道與雞蛋相似。不過特別之處是獨家的滷水汁, 不是一般潮州打冷店的滷水鹹味,而是鹹味中帶點藥材的味道, 而且更帶有一點鮮甜味,真的有齒頰留香。自家製綠豆餅外層酥脆香口,綠豆清膩,不是甜味的。總體而言,價錢合理,食物味道令人沒齒難忘。 當然,進店時也需要量體溫,餐廳也有提供酒精搓手液。
特級滷水鵝皇飯
自家製綠豆餅
外層酥脆香口,綠豆清膩,不是甜味的。

2020-04-13 922 浏览
四月第二個星期四中午,中環。假期前夕,工作量不大,朋友約午飯,說在中環新開了一家店,就專程去試試看。門外已經看到有一隻鵝的霓虹燈,還有一隻隻掛在櫥窗的滷水鵝,原來是家以吃鵝著名的餐廳,裡面看到在牆上有牌子告訴客人怎樣欣賞滷鵝,想不到吃鵝也這麼有學問的。蟲草花竹絲雞燉湯,今天的例湯,也是主打之一,餐廳的湯全是燉湯,所以味道濃郁,竹絲雞就是烏雞,如何補身已經不用多介紹,經過時間熬製,喝的全是蟲草花跟竹絲雞的精華,鮮甜可口又滋補,適合現在轉天氣喝。滷水三拼,有鵝肉,鵝掌跟鵝翼,全是一隻鵝裡面最好吃的部分,我跟朋友都不算太餓,所以點這個份量就剛剛好。這裡的滷水不像一般吃打冷的那樣死鹹,吃得出藥膳的甘香,而且回韻有甜味慢慢散發,齒頰留香。鵝肉滷得保留肉汁又彈牙,軟彈度甚至比雞肉還嫩,一問之下原來採用有世界鵝王之稱的獅頭鵝,比一般的大隻,而且在自家農場散養,招牌滷鵝果然名不虛傳。獅頭鵝粉肝,第一次吃法國鵝肝以外的鵝肝料理,潮汕名菜之一,自家製的滷水滷得入味酥香,入口即化的細膩口感更添獨特之處。自家製綠豆餅,酥皮裡面是磨得細滑的綠豆蓉,餅皮香加上綠豆的鮮甜清香正好解一解鵝的油膩感,很滿足。環境清潔,
四月第二個星期四中午,中環。

滷水三拼

獅頭鵝粉肝

自家製綠豆餅

環境清潔,透光度夠,簡潔明亮,整體走新派又有點高級的中菜路線,價格配合這個食物質素,在中環地區真是很划算,中環的上班族又多一個選擇了。
2020-04-09
滷水三拼
2020-04-10 844 浏览
飲食業寒冬之時,亦有人漏夜趕科場。周日下午出外本想吃日式拉麵,心儀之小店卻因為政府新例下午不營業,回頭一看,對面有家新食肆,日日香鵝肉飯店來自潮汕,就開在鏞記附近,勇氣可加!這家分店營業方才四日,店員似乎仍在籌備中,當各家各店皆出盡法寶搶客的時候,這家店既沒有開張優惠、亦無下午茶餐,一般小師奶心態的我本想遲些才光顧,但好奇之心驅使下,又忍不住多看了獅頭鵝幾眼、實情是想找尋心中所念的鵝肝!潮汕鵝肝粉嫩非常,當年旅行一試難忘,這兒$98/份只有四大片,雖然不及在汕頭吃到的肥美,入口即化,豐腴滋味,水準也不錯。鵝肝之下伴以豆腐及醬汁,豆腐沒有怎麼樣,但滷水汁就過鹹了,打了很大的折扣。鵝肉鵝腸雙拼飯 $78價錢看來算合理,但鵝肉份量不多,自行拼了其他滷水食物,例如滷水蛋、豆腐、花生及腸,如多拼飯,看來材料豐富,但見仁見智,因為鵝肉只有細細四五件。鵝腸爽口,鵝肉皮厚富脂肪,相對肉稍嫌薄,滷水味道唔錯但醬汁一樣過鹹。送上傳統綠豆餅,餡料甜甜地還好,可惜酥皮入口之後口感極粉,不喜歡。店子光猛整齊唔算細,員工在不不繁忙的下午五時亦忙着,不少人來買外賣,入店進食當時只有我們二人。可能未準備好,感覺不過不

鵝肉鵝腸雙拼飯 $78

可能未準備好,感覺不過不失,但我實在太喜歡獅頭鵝,遲些會來試清楚。
2020-04-05