2024-04-14 113 浏览
西營盤站附近好多餐廳,競爭都幾大,距離地鐵站少少距離的日常,值得花點時間走去吃。🍽️牛肉卷➕明太子熱拌烏冬好豐富,除了牛肉卷同烏冬,附有沙律味噌湯+溫泉蛋,明太子微辣加醬油拌勻食味道濃郁,但略嫌鹹咗少少。牛肉卷裡面包住雞髀菇,中和肥牛的油膩,但相對難咬,個人比較鍾意卷金菇。🍽️唐揚炸雞冷烏冬有四舊炸雞,炸得非常酥脆,毫不油膩。天氣有啲熱,食冷烏冬特別消暑,而且冷食烏冬特別煙靭,食得推介。柚子抹茶上面有一球sorbet,啱哂夏天飲❤️

🍽️牛肉卷➕明太子熱拌烏冬
明太子熱拌烏冬

🍽️唐揚炸雞冷烏冬

柚子抹茶上面有一球sorbet,啱哂夏天飲❤️
明太子熱拌烏冬
2024-03-10 245 浏览
由於太鍾意去日本,喺香港一見到日系啲嘅小店我都唔會放過😂 @__.nichijou 得10個位左右,有興趣嘅記得預早book位🤓同埋用餐時間限咗90分鐘~想座得耐嘅就未必啱啦😉▪️照燒雞肉串配明太子拌烏冬 ($138)明太子嘅份量啱啱好,加埋少少日本醬油拌烏冬,微辣得嚟好惹味,又唔會太鹹😌而且個烏冬夠晒彈牙,好好味!雞肉串就正常發揮,冇咩特別~▪️炸吉列池魚配醬油湯烏冬 ($138)池魚好大塊,炸得幾脆,但略嫌面層有啲油😉

▪️照燒雞肉串配明太子拌烏冬 ($138)

▪️炸吉列池魚配醬油湯烏冬 ($138)
池魚好大塊,炸得幾脆,但略嫌面層有啲油😉

由2022年11月約到2023年11月,窩夫與閨蜜終於吃得成「日常」。坐在窗旁的榻榻米,因衞生考慮,必須穿上襪子。套餐可選飯類或麵類。套餐包含大根味噌湯、日式沙律和鹽漬枝豆,十分豐富。柚子醋汁煮豬軟骨($138)的豬軟骨煮得夠腍又入味,柚子味比預期淡。咖喱野菜雞肉配自家製雞糰子($148)一上桌便聞到陣陣咖喱香味,叫人急不及待要品嚐。野菜種類多,有粗薯條、蓮藕、甘筍和椰菜花等,味道都很好。自家製雞糰子做得不錯。一人一杯咖啡,窩夫的牛奶咖啡($40)和閨蜜的黑糖薑牛奶咖啡($42)都很有水準。最後是焙茶朱古力麻糬卷蛋($52),焙茶味似乎被朱古力味蓋過了,令焙茶控有點失望。

坐在窗旁的榻榻米,因衞生考慮,必須穿上襪子。

套餐可選飯類或麵類。
柚子醋汁煮豬軟骨套餐

套餐包含大根味噌湯、日式沙律和鹽漬枝豆,十分豐富。
柚子醋汁煮豬軟骨

咖喱野菜雞肉配自家製雞糰子

自家製雞糰子做得不錯。
牛奶咖啡、黑糖薑牛奶咖啡

2023-11-13
柚子醋汁煮豬軟骨套餐
柚子醋汁煮豬軟骨
牛奶咖啡、黑糖薑牛奶咖啡
平日12:00左右walk-in 去到 店員分配咗張枱畀我坐 同我講用膳時間60分鐘點完嘢食睇餐牌見到用膳時間90分鐘個店員話係兩個人嘅用膳時間⋯⋯無言⋯⋯⋯咁你唔寫清楚啲:一個人(阻咗我張枱)就60分鐘,兩個人先90分鐘?小店想做多幾枱我絕對明白,但如果一個人有75分鐘用膳會比較好老實說,60分鐘,食個proper 少少嘅lunch,真係有啲趕⋯⋯平心而論,食物味道是ok,但沒有超級好食。如果特意到西營盤試,就不必了。另外,餐廳佈置得好像好適合relax and chill,但其實地點不容許慢食放空hea吓,應該無下次了⋯⋯

平日12:00左右walk-in 去到
店員分配咗張枱畀我坐
同我講用膳時間60分鐘
點完嘢食睇餐牌見到用膳時間90分鐘

個店員話係兩個人嘅用膳時間⋯⋯無言⋯⋯⋯

2023-10-27
2023-09-13 580 浏览
4月頭,朋友帶咗我去行西營盤半日遊,我哋行完影完相就去食午餐,呢間類似文青嘅餐廳,主要買日式西餐,佢有午餐set選擇,我要咗過魚頭鍋定食,湯好鮮好濃魚味,而且好大份量。魚頭大而冇醒味,如果有機會再去西營盤會再去多次幫襯。
2023-09-13 402 浏览
😎 小編早排放假又去咗西營盤行逛,中午過後去咗一間和式料理小店用餐。🍽️ 飯類 - 柚子醋味噌煮豬軟骨 😋😋😋😋😋豬軟骨煮得好入味好腍,柚子醋甜甜地,唔會過酸 👍🏻 一碗有七、八件豬軟骨,又有豆腐同大根,份量好多,柚子醋汁配飯食亦相當一流!😚🍽 大根味噌湯、日式沙律 & 鹽漬枝豆 😋😋😋😋每set飯都配有湯、沙律同前菜。大根味噌湯,有好幾舊大根,索晒湯味,味噌亦唔係死鹹;日式沙律🥗配芝麻醬冇得輸;前菜嘅鹽漬枝豆,有咬口、小滋味 😉🍹 百香果梳打 😋😋😋😋夏日消暑之選,百香果酸甜酸甜,配梳打好清爽!😚午餐 💵💵💵 約港幣$140/人💁🏻‍♀️ 小店約有十多個座位、窗口有二人榻榻米setting,仲有少少店主嘅佈置。人唔多嘅時間,慢食放空係好唔錯!🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow

🍽️ 飯類 - 柚子醋味噌煮豬軟骨 😋😋😋😋😋

🍽 大根味噌湯、日式沙律 & 鹽漬枝豆 😋😋😋😋

🍹 百香果梳打 😋😋😋😋
夏日消暑之選,百香果酸甜酸甜,配梳打好清爽!😚

午餐 💵💵💵 約港幣$140/人

🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow
2023-08-04
等候时间
10 分钟 (堂食)
2023-08-12 545 浏览
之前住西環一直好想試這店,但慨於難有位,都沒有來試!同見到網上話要預時間慢煮,都讓我卻步!發現佢現在可以用whatsapp預先預約,便和奶奶,姑仔和我寶貝來試因為我們突然加了一位,他們又book fully booked 都只能在四人枱加多個位!因爲是家庭式經營,沒有太多人手,所以落單都在counter,斟水都自己動手!但這裡室內設計舒服悠閒,都讓人有舒服感覺!我們一行5人各點了不同!我每樣也有試試,可以說沒有不好吃,但除了豬軟骨超驚喜,很淋很入味又爽外,其他都是ok!可能當你很期待試一間店,便要求都提高了服務方面,係自助形式,落單counter,有自助水機和杯,店員s除一位上菜年紀較長的女士有笑容讓你感覺親切外,其他店員感覺較cool🙊!

2023-08-02
2023-05-19 1126 浏览
之前睇人放佢聖誕個cake 就想嚟, 終於嚟左🥹平日到訪所以坐到榻榻米🎐都建議大家預約好先嚟,因為榻榻米位得一個✨店內裝修日系簡約風~ 每日有數量限定嘅卷蛋&蛋糕🍰💖.照燒雞肉串配明太子伴烏冬$138 (配熱咖啡 +18)定食有沙律、枝豆、麵豉湯、溫泉蛋、明太子烏冬、雞肉串🍢整體都好好食~ 雞肉串都係自製,好入味🤤蒲燒鰻魚茶漬飯 $148 配玄米茶配沙律、枝豆~ 作為#茶漬飯 打手🥹見到有茶漬飯已經好開心💘不過如果係粒粒分明嘅飯會好食啲🍚鰻魚好大條🤤好食!焙茶朱古力麻糬卷蛋 $52重點推薦🥹🥹作為 #麻糬控 同 #焙茶控 真係要食下💕每啖都覺得好好食🥹全部材料都好夾, 麻糬又煙靭!!! 好好彩當日食到最後一件🤤.總結: 好值得嚟食💕好耐冇食過想一去再去嘅Cafe了!! 一定要食卷蛋!

照燒雞肉串配明太子伴烏冬$138 (配熱咖啡 +18)

蒲燒鰻魚茶漬飯 $148 配玄米茶

焙茶朱古力麻糬卷蛋 $52

2023-04-19 862 浏览
食物:抹茶栗子卷 ($52)😋😋😋😋衝著這外形點的,個人不好栗子,但下面cream記得是抹茶來的。朱古力卷 ($48)😋😋😋温泉蛋汁牛舌丼定食 ($118)😋😋😋😋😋慢功出細貨,這是朋友當中最遲上的。牛蘿蔔都十分入味,拌飯最棒。還有湯、沙律等都能達到預望,整個定食滿足多種願望。焦糖脆脆牛奶咖啡 ($42)😋😋😋服務:🤗🤗🤗自助點餐。環境:🖼🖼🖼🖼很適合慢活,真想整個下午就呆在那兒。窗口位有陽光灑入,拍照一流,可惜當天沒有機會坐。
食物:

自助點餐。

環境:🖼🖼🖼🖼
  • 抹茶栗子卷
2023-03-21 788 浏览
Menu 上面嘅嘢好多都想試,每人嗌啲咩都試吓嘻嘻擺盤同食物嘅 presentation 都好靚,令人有好舒服治癒嘅感覺嘢食就冇乜好特別或突出整體味道我覺得偏健康,直接啲就係偏淡味😂本身唔係重口味人士嘅話應該冇乜問題我幾欣賞個吉烈池魚,魚肉有厚度,滑同軟但唔會散,我就 prefer 烏冬多過蕎麥麵,因為後者對我泥講有啲太稔冇口感叫咗焙茶朱古力,兩件事有啲唔夾,因為兩個都好搶味,成件事好唔和諧如果想泥嘅話建議打去 book,因為超少位的日常 Nichijou照燒雞肉串配明太子拌烏冬 $138蒲燒鰻魚茶漬飯 $148炸吉烈池魚配醬油湯蕎麥麵 $138焙茶朱古力 $48伯爵茶朱古力 $48📍西營盤
Menu 上面嘅嘢好多都想試,每人嗌啲咩都試吓嘻嘻
嘢食就冇乜好特別或突出
整體味道我覺得偏健康,直接啲就係偏淡味😂
本身唔係重口味人士嘅話應該冇乜問題
如果想泥嘅話建議打去 book,因為超少位的

日常 Nichijou

照燒雞肉串配明太子拌烏冬 $138
蒲燒鰻魚茶漬飯 $148
炸吉烈池魚配醬油湯蕎麥麵 $138
焙茶朱古力 $48
伯爵茶朱古力 $48

📍西營盤
2023-03-12 527 浏览
今天午餐我點了一份牛肉Don。整體而言,我覺得這道便當還算不錯。首先來說說牛肉,它的口感很棒,彈牙有嚼勁,而且和其他配料搭配得很好。醬汁的味道也十分濃郁,讓整個便當的口感更加豐富。日本湯也是一大特色,它的鹹度和甜度都非常適中,讓我吃起來感到非常舒服。此外,這份便當的份量也非常足夠,讓我吃飽飽的感覺。總體而言,這份日式便當算是一個不錯的選擇。口感和份量都非常滿意。如果你喜歡日式料理,不妨來試試看吧!

2023-03-05 471 浏览
簡約裝修,擺設食物,打卡一流,坐位都算迫,不過小店,可體諒。可惜湯,食物,樣樣偏鹹,飲品一樣勁甜。索價午餐138至158不等,呢個價錢,有好多選擇,回頭機會微。
簡約裝修,擺設食物,打卡一流
,坐位都算迫,不過小店,可體諒
2023-03-01 311 浏览
打完疣的第八天~~~🌞塊面仍有唔少"芝麻"~🙈唔想嚇親朋友唯有自己食lunch~一直bookmark的小店今日終於試到~中午12點幾已經坐滿人~只能被安排坐面壁的座位~點了照燒雞串配明太子拌烏冬~🍜送上眼前的定食賣相好豐富~主食配有沙律、麵豉湯、枝豆和日本半熟蛋~明太子拌烏冬有驚喜~烏冬彈牙亦唔會太黏~伴辣辣地的明太子食好好味!而照燒雞串仲有三大串!每串之間仲夾有杏包菇和大蔥,正!加錢($18)飲咗杯咖啡~完全想像唔到杯latte一早上枱,擺到食完晒所有嘢先飲都可以仲熱同埋咁靚仔!!!真心要讚!!!!!💯😍👍☕下次有機會想試埋佢哋蛋捲喔~
打完疣的第八天~~~🌞
塊面仍有唔少"芝麻"~🙈
唔想嚇親朋友唯有自己食lunch~

一直bookmark的小店今日終於試到~
中午12點幾已經坐滿人~
只能被安排坐面壁的座位~

點了照燒雞串配明太子拌烏冬~🍜
送上眼前的定食賣相好豐富~
主食配有沙律、麵豉湯、枝豆和日本半熟蛋~
照燒雞肉串配明太子拌烏冬

明太子拌烏冬有驚喜~
烏冬彈牙亦唔會太黏~
伴辣辣地的明太子食好好味!

而照燒雞串仲有三大串!
每串之間仲夾有杏包菇和大蔥,正!

加錢($18)飲咗杯咖啡~
完全想像唔到杯latte一早上枱,
擺到食完晒所有嘢先飲都可以仲熱同埋咁靚仔!!!
真心要讚!!!!!💯😍👍☕
Latte

下次有機會想試埋佢哋蛋捲喔~

照燒雞肉串配明太子拌烏冬
Latte
2023-01-24 584 浏览
週末想同朋友食啲野嘆下珈琲,渡過悠閒的時光,選擇了位於西環第二街的日式定食小店。坐在全店最好打卡的榻榻米位置,真係好好影😍美中不足係店家用上日文店名,偏向日系的裝潢,供應日式定食餐點,店內卻播著廣東歌,只能說真的是我們的‘’日常‘’呀!🙈 唔知店家會唔會考慮改播日文歌或純音樂呢^^蟹籽親子丼配燒芝士年糕串定食🐔🐣🥚🍡($158)定食包括大根味噌湯、日式沙律、是日漬物。大根味噌湯清甜可口,日式沙律加上明太子醬汁好好味。至於主菜,上菜時熱辣辣🔥超加分,醬汁好好味,雞扒切成剛好一口的大小,配上滑蛋、洋蔥和大蔥一齊食,口感好豐富。芝士年糕串賣相好可愛,味道也不錯😋壽喜燒芝士牛肉吐司🐮🧀🍞🍟($148)配搭好特別,濃香芝士味加上一片片牛肉,味道都不錯!Dirty☕️($45)上枱時杯上還在出煙,真係熱辣辣嘅espresso撞上凍鮮奶。喝一小口就可以飲到上面espresso混和底層的鮮奶,比例非常好,珈琲味好濃郁,係我飲過數一數二好味的Dirty😍Ice Latte☕️($46)珈琲和奶的比例適中,珈琲味好香,唔會有其他cafe奶味比珈琲味重的情況。焙茶朱古力麻糬卷蛋🍰($52)有淡淡的焙茶味和朱古力

坐在全店最好打卡的榻榻米位置,真係好好影😍

蟹籽親子丼配燒芝士年糕串定食🐔🐣🥚🍡($158)
定食包括大根味噌湯、日式沙律、是日漬物。

壽喜燒芝士牛肉吐司🐮🧀🍞🍟($148)
配搭好特別,濃香芝士味加上一片片牛肉,味道都不錯!

Dirty☕️($45)

Ice Latte☕️($46)

焙茶朱古力麻糬卷蛋🍰($52)
有淡淡的焙茶味和朱古力味,焙茶不會苦,朱古力也不會太甜,外層蛋糕好鬆軟。不過定食加蛋糕真係好飽😅

整體來說是一家好高質的餐廳 😊

Ice Latte, Dirty
蟹籽親子丼配芝士年糕串定食
2023-01-23
蟹籽親子丼配芝士年糕串定食
  • Dirty
2022-12-10 563 浏览
📒打卡為主既中規中矩日式小店🐶📍西營盤-日常見到西營盤路邊有榻榻米位既日式小店🔖就同朋友入去試試啦💖整體格局淡米色小清新都幾適合打卡,店内播既係柔和廣東歌午餐定食 Lunch Menu🥣大根味噌湯 Miso with Japanese Radish🥗日式沙律+枝豆୨୧‥∵‥‥∵‥‥∵‥‥∵‥‥∵‥‥∵‥୨୧🍱溫泉蛋牛肉丼 $128Gyudon Style Beef Donburi with Onsen Egg🍱照燒雞肉串配明太子拌烏冬(熱) $138Chicken Skewers with Mentaiko Udon୨୧‥∵‥‥∵‥‥∵‥‥∵‥‥∵‥‥∵‥୨୧🥃柚子蜜 / 玄米茶Yuzu Honey/Genmaicha午餐時間人流未算好多,都有位可以慢慢過一個慢活時間。味噌湯同牛肉丼個人覺得略鹹😢🧂牛肉飯雖然好香夠軟,洋葱都係香軟既,但下面飯偏軟,每一粒都滿鋪日式醬油好似醬油撈飯...個人覺得太重口味啦會口渴🥺朋友覺得明太子烏冬分量都夠可能自己本身煮開日式家庭料理,覺得食物未算太過特別。如果想試下慢活過一個日式家庭料理下午,都推介可以一試~😌整體:3.8/5小店榻榻米位陽光微微照射落去
📒打卡為主既中規中矩日式小店🐶
📍西營盤-日常

見到西營盤路邊有榻榻米位既日式小店🔖就同朋友入去試試啦💖
整體格局淡米色小清新都幾適合打卡,店内播既係柔和廣東歌

午餐定食 Lunch Menu

୨୧‥∵‥‥∵‥‥∵‥‥∵‥‥∵‥‥∵‥୨୧
🥃柚子蜜 / 玄米茶
Yuzu Honey/Genmaicha

整體:3.8/5
小店榻榻米位陽光微微照射落去,已經好打卡♡;餐具都好家庭式既感覺,小店無加一,用餐時間90分鐘 留意繁忙時間會有最低消費~📍