2021-11-15 161 浏览
當無常變成日常,何不好好捉緊日常的每一刻好好享受?這次跟阿叔到訪西營盤的日常,小店透露著簡約的日式風格,提供飲品、定食和甜點,其中自家製的蛋糕卷製作出色,忌廉香滑,蛋糕體鬆軟,配上一杯透心涼的咖啡特飲,平凡的日常也可以過得很不凡。
西環除了很多西式cafe外,日式cafe都不少,在附近工作剛好是午餐時段,趁平日人不多就過來吃個暖暖的日式午餐❤️🔹牛肋肉定食 $118午餐有5款選擇,全部附送沙律和麵豉湯,之前想吃的茶漬飯沒有了🥲唯有選擇其他-柚子黑椒牛肋肉。麵豉湯有海帶,和盡吸湯汁的蘿蔔片,柔和中帶熟悉的麵豉香;至於沙律的芝麻醬不會太多,紫椰菜咬感強烈,是很清新開胃的前菜~芝麻豆腐非常滑溜同時挺身,不會夾起就散開,大豆香很突出,小小一件已經大滿足。至於主食牛肋肉都相當高質,入口先感受到柚子酸甜味然後追來陣陣黑椒香,牛肉口感剛好,沒有油膩感,鹹甜的味道很適合搭上一口日本珍珠米白飯,飯的甜香和牛肉的肉汁非常調和,有種舒適的日式和諧感。🔹matcha latte coffee $48一直都有點怕抹茶拿鐵,因為很多都有苦澀味,不過這款真的還加了咖啡,令我很想試😂 在加espresso前先飲一下,它這個拿鐵份量調配剛剛好,牛奶足夠蓋過抹茶的澀,依然感受到抹茶的香氣,不加糖都很容易入口,加上espresso 後味道層次更豐富,就是一口中喝得到咖啡抹茶和牛奶,卻不會很分離,這調和的口感值得一試再試。

🔹牛肋肉定食 $118

🔹matcha latte coffee $48

2021-11-09 172 浏览
—有幾間喺西營盤嘅cafe都想去唯獨呢間11點就已經營業可以靜靜地享受me time味噌燒鯖魚配醬油湯蕎麥麵定食($128)鯖魚 焦香保持肉汁 略嫌細骨較多雞肉軟骨串 灑上芝麻更香口芝麻醬粟米椰菜沙律 仲有麵豉湯喺屋企通常都過冷河變成冷麵熱湯版本soba都唔錯噃 高湯濃淡度適中最後飲埋個湯🤣 冬菇同甜甜腐皮加分!!餐飲揀咗百香果梳打𢳂匙百香果蜜 再倒入梳打水清爽酸酸甜甜 呢餐飲咗好多嘢🤣🤣———————————————日常西環西營盤第二街128號海昇大廈第二座地下H號舖

有幾間喺西營盤嘅cafe都想去
唯獨呢間11點就已經營業
可以靜靜地享受me time
味噌燒鯖魚配醬油湯蕎麥麵定食($128)
鯖魚 焦香保持肉汁 略嫌細骨較多
雞肉軟骨串 灑上芝麻更香口
芝麻醬粟米椰菜沙律 仲有麵豉湯
喺屋企通常都過冷河變成冷麵
熱湯版本soba都唔錯噃 高湯濃淡度適中
最後飲埋個湯🤣 冬菇同甜甜腐皮加分!!

餐飲揀咗百香果梳打
𢳂匙百香果蜜 再倒入梳打水
清爽酸酸甜甜 呢餐飲咗好多嘢🤣🤣
———————————————
日常
西環西營盤第二街128號海昇大廈第二座地下H號舖
2021-10-17 295 浏览
📌日常~西營盤終於嚟到呢間bookmark咗好耐嘅咖啡店🎏因為預約都好full 想去嘅記得提前book位‼️坐落喺西營盤第二街 日式門面好吸睛入邊嘅裝修亦都很清新 光猛乾淨🤩座位得大概兩張枱 但係人流好多窗口嘅榻榻米位置梗係預約後先到先得嘅位置~本身以為榻榻米冇得預約所以walk in左🤭好彩有人cancel booking先至入到去坐👏🏻以日式家庭菜式為主 賣相很精緻亦有幾款卷蛋同唔同飲品提供 餐牌會定期更換👀店員服務態度有友善 食物質素比想像中高👅1️⃣ 雞肉軟骨串配鹽燒鯖魚茶漬定食 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗠𝗶𝗻𝗰𝗲 𝗦𝗸𝗲𝘄𝗲𝗿𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹 𝗠𝗮𝗰𝗸𝗲𝗿𝗮𝗹 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗰𝗵𝗮𝘇𝘂𝗸𝗲 $𝟭𝟯𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)所有定食包括沙律和前菜🥗今次嘅前菜係麻醬豆腐 非常清新開胃雞肉軟骨串味道甜甜地 燒香味十足🐔鯖魚淋上檸檬汁後鮮味十足 不過都幾多骨🤯茶漬飯亦很有驚喜 再混合木魚碎和昆布味道很不錯 不過麻麻哋入邊嘅大蔥🤭2️⃣ 燒柚子牛肋肉陪溫泉蛋明太子伴烏冬定食 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗬𝘂𝘇𝘂 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗥𝗶𝗯𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗢𝗻𝘀𝗲𝗻 𝗘𝗴𝗴𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗠𝗲𝗻𝘁𝗮𝗶𝗸𝗼 𝗨𝗱𝗼𝗻 $𝟭𝟯𝟴 (𝟴.𝟱/
📌日常~西營盤

終於嚟到呢間bookmark咗好耐嘅咖啡店🎏
因為預約都好full 想去嘅記得提前book位‼️
坐落喺西營盤第二街 日式門面好吸睛
入邊嘅裝修亦都很清新 光猛乾淨🤩
座位得大概兩張枱 但係人流好多
窗口嘅榻榻米位置梗係預約後先到先得嘅位置~
本身以為榻榻米冇得預約所以walk in左🤭

雞肉軟骨串味道甜甜地 燒香味十足🐔
鯖魚淋上檸檬汁後鮮味十足 不過都幾多骨🤯
茶漬飯亦很有驚喜 再混合木魚碎和昆布
味道很不錯 不過麻麻哋入邊嘅大蔥🤭

2️⃣ 燒柚子牛肋肉陪溫泉蛋明太子伴烏冬定食 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗬𝘂𝘇𝘂 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗥𝗶𝗯𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗢𝗻𝘀𝗲𝗻 𝗘𝗴𝗴𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗠𝗲𝗻𝘁𝗮𝗶𝗸𝗼 𝗨𝗱𝗼𝗻 $𝟭𝟯𝟴 (𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
呢款烏冬定食認真幾好味 完全超過期待值💯
柚子牛肋肉味道幾清新 有帶有牛味🐮
烏冬上面有溫泉蛋同明太子 醬汁調得好好味
烏冬亦都非常彈牙 同朋友一致覺得好好食😋

3️⃣ 蜜糖脆脆卷蛋 𝗛𝗼𝗻𝗲𝘆 𝗖𝗼𝗺𝗯 𝗥𝗼𝗹𝗹𝗰𝗮𝗸𝗲 $𝟱𝟬 (𝟴/𝟭𝟬)
問店員推介邊款卷蛋 店員立馬推薦了呢款😚
好似都係近排新出嘅 味道亦都很有水準
蛋糕體很鬆軟 入邊嘅忌廉鹹鹹地好幼滑🤤
配上上面嘅蜜糖脆脆 Balance番個甜度🍯
又唔會話太甜 非常推介!

4️⃣ 抹茶牛奶咖啡 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟰𝟴 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)
呢個係凍嘅抹茶牛奶再加espresso☕️
抹茶味唔算好濃 加上咖啡後味道變得更淡
甜度唔高的 但味道個人覺得略為普通😂

5️⃣ 百香果梳打 𝗣𝗮𝘀𝘀𝗶𝗼𝗻 𝗙𝗿𝘂𝗶𝘁 𝗦𝗽𝗮𝗿𝗸𝗹𝗶𝗻𝗴 $𝟰𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
以前嘅午市餐牌跟餐好似唔使加錢叫飲品
但係而家係要加錢的🙂梳打味道好清新解膩
入邊仲有百香果嘅籽子 甜度適中😙

💡整體嚟講 定食同甜品質素都幾高😍
完全覺得係有心思嘅日式和風料理!
裝修很溫馨 環境舒適😗

環境服務🥂: 8.5/10
推薦指數👍🏻: 8/10

🍴: 日常
📍: 西環西營盤第二街128號海昇大廈第二座地下H號舖
🔍: 10:00-18:00 (Mon-Sun)

2021-10-16 174 浏览
打卡聊天還好到訪時還是要先在WhatsApp預約,榻榻米位置只有一個,first come first serve的,如果想打卡的朋友要看彩數了。餐廳從西營盤站走過去大概5分鐘,裡面大概10個位置,也鑑於限聚令安排,好像只能serve八位客人,空間感挺不錯的。用上也是簡約全木的裝修佈置,十分舒適。當日lunch set只有兩個選擇,但都不太合心意,分別係照燒雞咖喱同玉子燒定食😬 所以是只要cake roll加飲品。▰Matcha coffee latte (forgot the price) ᚋ 配搭很特別不是獨沽一味matte latte荔枝玫瑰cake roll $48 ᚋ 由於抹茶和焙茶的cream少得可憐就沒特別去點,cake的部分鬆但不綿密,有少少荔枝果肉和玫瑰味柚子柳橙cake roll $48 ᚋ 柚子味突出且橙粒大大粒,比剛剛那個更有誠意▰餐廳只做10-6也是不定期休息,可能是流行慢活放鬆吧,食物質素有待改善,也希望如有一天再訪會有更適合的定食。如果只是喝杯飲品和朋友聊聊天也是還好的,但這樣做生意好像並不sustainable。
打卡聊天還好

2021-10-07
等候时间
5 分钟 (堂食)
西營盤是家庭式料理/和風的主要集中地,今次終於book 到日常,決定一試。餐廳會定期更換menu,以和風定食和蛋糕為主,今次是厚燒牛舌定食 (超合我心水) ,牛舌厚身又唔韌,調味到位,燒得剛剛好。小碟有玉子燒和麻醬豆腐,另有和風沙律,整體很豐富。latte 咖啡的口味是nutty 而唔苦,奶味適中,拉花圖案很美,打奶泡也很穩定,飲到最底仍然維持拉花形狀。因為餐廳座位有限,只有2張2人枱,設計以木系為主,有少量打卡位而不誇張,所以環境特別舒服。門邊的塌塌米座位,相信是熱門打卡位置,充滿日系的風格。

門邊的塌塌米座位,相信是熱門打卡位置,充滿日系的風格。

2021-10-03
2021-10-04 151 浏览
一去到個塌塌米無人坐緊,lucky✌🏻 雖然係家庭料理店,不過食物都幾出色💕✺ 燒鯖魚配明太子茶漬飯 🍱燒鯖魚外皮香脆,充滿油香,有驚喜❣️白飯加上清甜既高湯,重有啲明太子做點綴,好味得黎對身體無負擔~不過重口控表示太少明太子️🥺 ✺ 柚子芝士卷蛋 🍰卷蛋都唔錯💕蛋糕濕潤,忌廉好多🤤 柚子加芝士唔會過份甜膩❣️下次仲想試埋其他味~✺ 百香果梳打 🍹餐飲唔洗加錢就有百香果梳打💕 唔會太甜,都幾清新❣️

✺ 燒鯖魚配明太子茶漬飯 🍱

✺ 柚子芝士卷蛋 🍰

✺ 百香果梳打 🍹
餐飲唔洗加錢就有百香果梳打💕 唔會太甜,都幾清新❣️
2021-09-21 201 浏览
係西環既一間家庭式日式cafe🥰 主打日式定食同卷蛋😍佢地雖然店仔細細, 但我就俾佢地個門口榻榻米位深深吸引住❤️ 佢地可以訂位, 但無得request 榻榻米位😆 所以我就早d去食個早餐😎 好好彩俾我地坐到個🥰所有擺設都好日式, 好指細, 睇得出好花心思❤️ 亦到有種小清新既感覺, 好鍾意成個環境🥰我地因為10點到店😆 所以食早餐set❤️ 芝士蟹籽炒蛋窩夫牛角包配玄米茶($80)雖然個牛角窩夫🥐 望落去好似細細粒😆 但其實入面既餡料勁足料🥰 超多蟹籽❤️ 個炒蛋又滑😍 個牛角窩夫外脆內軟😋 好食👍🏻 沙律菜好fresh🥗 但如果加小小沙律醋做調味會更加有層次😊玄米茶🍵 個茶壺同茶壺都勁日式❤️ 好有心思焙茶卷蛋($38)卷蛋🍰 個cream 好滑, 焙茶味都突出😋 個cake 既texture 係比較濕食個種美式咖啡($35)咖啡☕️ 個杯超有質感, 好靚❤️味道 🌕🌕🌕🌖🌑環境 🌕🌕🌕🌕🌑服務 🌕🌕🌕🌖🌑抵食度 🌕🌕🌕🌕🌑
係西環既一間家庭式日式cafe🥰 主打日式定食同卷蛋😍

我地因為10點到店😆 所以食早餐set❤️

芝士蟹籽炒蛋窩夫牛角包配玄米茶($80)

玄米茶🍵 個茶壺同茶壺都勁日式❤️ 好有心思

焙茶卷蛋($38)

美式咖啡($35)
咖啡☕️ 個杯超有質感, 好靚❤️

味道 🌕🌕🌕🌖🌑
環境 🌕🌕🌕🌕🌑
服務 🌕🌕🌕🌖🌑
抵食度 🌕🌕🌕🌕🌑
等候时间
15 分钟 (堂食)
$80 (早餐)
2021-09-17 153 浏览
位於西營盤新開嘅cafe走木色日系風, 裝修簡約✔️一入去座位唔多, 係間pet-friendly嘅餐廳😍除咗有咖啡, 蛋糕, 仲有狗狗食物🤩咁就可以同主人一齊開餐啦😆當日叫咗兩款定食, 賣相都好別緻👍🏻而且比想像中好食😋下次再試其他cake😛鹽燒鯖魚冷烏冬定食 第一次食🐟加上沙律醬, 原來又幾夾👍🏻烏冬配上蕎麥面湯汁, 做到掛湯效果‼️燒牛肉年糕配腐皮壽司定食 年糕夠煙韌👍🏻壽司好足料🤩仲有好好味嘅玉子蛋🐥

鹽燒鯖魚冷烏冬定食

燒牛肉年糕配腐皮壽司定食
年糕夠煙韌👍🏻壽司好足料🤩仲有好好味嘅玉子蛋🐥

用餐时段
2021-09-15 228 浏览
這間日式Cafe, 只開了一兩個月,位置在西營盤第二街,每次經過都好好奇,日式Cafe 開得太多了,食物都係大同小異,這一間究竟是有何吸引呢?今天終於決定試吓,一推門入去,看到內𥚃的擺設,充滿著清新簡約的日系風格,心𥚃已非常喜歡,店內近窗有一張小方枱,下面是榻榻米座墊,桌上放了一瓶小乾花,外面的陽光射入來,光線很美,是一個絶佳的打卡位。因為是第一次光顧,而且在open rice的食評又不多,Menu 上供應的午餐定食都有三四款,於是點了「燒鯖魚配明太子茶漬飯」及「日式咖喱配照燒鷄」,飲品是熱情果特飲,食物是即叫即做,所以要等少許時間,當食物送來時,真的給我一個驚喜,賣相及放食物的器皿與及餐具都非常精緻,不是一般的貨色,不過,食物才是主角,日式咖喱雖然每間定食屋都有供應,但這間一入口,我的味覺立即告訴我完全是在日本吃的一樣,再試埋照燒鷄,味道剛好,燒鯖魚也燒得好有油香,沒有腥味,而且份量十足,飯也一樣,用作泡飯的茶湯有鮮甜的鰹魚味,熱情果特飲酸酸甜甜,好好味,整餐飯好滿意,Cafe 其實有供應蛋糕及咖啡、朱古力等飲品,下次要試吓。
2021-09-15
  • 燒鯖魚茶漬飯、日式咖喱配照燒鷄、熱情果特飲
2021-09-14 154 浏览
🍱-Nichijou 日常-🍥日系簡約風和食cafe🍥西營盤第二街 又新開一間新cafe🍳不過呢間就特別啲 係主打食和食set🥘好好彩坐到唯一 一張榻榻米位 👘主食唔錯 lunch set包埋沙律同一杯soda🍹 好滿足😋 甜品有驚喜🤩🍛照燒雞卷配日式咖喱定食 $118 (8.5/10)價錢雖然唔平 但係包埋飲品沙律都ok🥗 分量唔算好多 不過正常女仔食埋件cake都夠飽🤰個麻醬沙律正常地好食 啲椰菜都好新鮮🐒咖喱就係平時日式甜咖喱🍛 不過個味啱啱好🥰一啲都唔辣 亦都唔會太稠😻 夠撈晒成個飯有餘🤤如果多啲薯仔就好啦🥔 個照燒雞卷幾好食😋甜甜地 好似蜜糖雞翼咁🤪 又無骨🦴個皮煎得啱啱好 咬落去係脆口嘅😛🥘味噌牛肉丼定食 $98 (7/10)呢個就比咖喱飯遜色啲啲😜 牛肉嘅份量都幾足😚個部位好似係牛𦟌 幾有口感🐮配料有紫菜 大蔥 同溫泉蛋♨️ 如果多啲汁就好🤪朋友話蛋黃夠撈啲飯 不過重口味啲嘅就可能要要求多啲汁🤓🍰柚子芝士卷蛋 $50 (9/10)朋友同我都覺得有驚喜🤩 一入口柚子味好香🍋跟住啲芝士味再慢慢咁淡出黎🧀 2樣嘢balance得幾好😻個蛋糕濕潤度都好夠 超級軟熟🍰Cream嘅比例
🍱
-Nichijou 日常-
🍥日系簡約風和食cafe🍥
西營盤第二街 又新開一間新cafe🍳
不過呢間就特別啲 係主打食和食set🥘
好好彩坐到唯一 一張榻榻米位 👘
主食唔錯 lunch set包埋沙律同一杯soda🍹
好滿足😋 甜品有驚喜🤩

🍛照燒雞卷配日式咖喱定食 $118 (8.5/10)
價錢雖然唔平 但係包埋飲品沙律都ok🥗
分量唔算好多 不過正常女仔食埋件cake都夠飽🤰
個麻醬沙律正常地好食 啲椰菜都好新鮮🐒
咖喱就係平時日式甜咖喱🍛 不過個味啱啱好🥰
一啲都唔辣 亦都唔會太稠😻 夠撈晒成個飯有餘🤤
如果多啲薯仔就好啦🥔 個照燒雞卷幾好食😋
甜甜地 好似蜜糖雞翼咁🤪 又無骨🦴
個皮煎得啱啱好 咬落去係脆口嘅😛

🥘味噌牛肉丼定食 $98 (7/10)
呢個就比咖喱飯遜色啲啲😜 牛肉嘅份量都幾足😚
個部位好似係牛𦟌 幾有口感🐮
配料有紫菜 大蔥 同溫泉蛋♨️ 如果多啲汁就好🤪
朋友話蛋黃夠撈啲飯 不過重口味啲嘅就可能要要求多啲汁🤓

🍰柚子芝士卷蛋 $50 (9/10)
朋友同我都覺得有驚喜🤩 一入口柚子味好香🍋

☕️食物質素 8/10
☕️整體環境 8/10
☕️服務質素 8/10
☕️再訪興趣 8/10
最近開左唔少以日本家庭小菜為主嘅𝚌𝚊𝚏𝚎~終於唔洗不停 意粉 麵包 意粉 麵包🤣早前到訪了位於西營盤的這家小店窗口一千零一張嘅𝚝𝚊𝚝𝚊𝚖𝚒尤其好拍!📸雞肉軟骨串拼鹽燒鯖魚茶漬飯定食 $𝟷𝟹𝟾鯖魚味鮮帶鹹香而且蠻鮮的!怕腥的我表示這個鯖魚我居然吃到耶~很喜歡她們茶漬飯的高湯 混合了木魚碎和昆布等等香得黎好清甜 夠味而不會過鹹✨雞肉軟骨串的燒汁香味十足 也很入味!前菜還有沙律和豆腐 大滿足😍.𝐹𝑂𝐿𝐿𝑂𝑊 ℎ𝑘.𝑓𝑜𝑜𝑑𝑚𝑎𝑝 𝑓𝑜𝑟 𝑚𝑜𝑟𝑒 𝑓𝑜𝑜𝑑 🤟🏻.南蠻炸雞翼丼配牛肉年糕卷定食 $𝟷𝟹𝟾帶微辣的炸雞翼 皮十分脆身香口 肉質嫩滑很惹味!配埋籮白絲同菜絲 解辣加清新的小伴菜!不過個飯略為淋身左啲~如果硬番啲會更好吃喔!牛肉和年糕出奇地很配耶 想多吃幾條🤣柚子芝士卷蛋成日都食茶味卷蛋 見到有新穎小小嘅口味 就立馬點了🥳柚子味很清新 整體不會太甜𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖很香滑 不過芝士味唔算太出但整體還是好吃的~焙茶卷蛋焙茶味香濃而不膩 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖也是很順滑帶淡淡回甘!甜度剛好 好吃✨✨✨𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟾𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊 $𝟺𝟸
最近開左唔少以日本家庭小菜為主嘅𝚌𝚊𝚏𝚎~
終於唔洗不停 意粉 麵包 意粉 麵包🤣
早前到訪了位於西營盤的這家小店
窗口一千零一張嘅𝚝𝚊𝚝𝚊𝚖𝚒尤其好拍!📸

雞肉軟骨串拼鹽燒鯖魚茶漬飯定食 $𝟷𝟹𝟾
鯖魚味鮮帶鹹香而且蠻鮮的!
怕腥的我表示這個鯖魚我居然吃到耶~
很喜歡她們茶漬飯的高湯 混合了木魚碎和昆布等等
香得黎好清甜 夠味而不會過鹹✨
雞肉軟骨串的燒汁香味十足 也很入味!
前菜還有沙律和豆腐 大滿足😍
雞肉軟骨串拼鹽燒鯖魚茶漬飯定食

南蠻炸雞翼丼配牛肉年糕卷定食 $𝟷𝟹𝟾
帶微辣的炸雞翼 皮十分脆身香口 肉質嫩滑
很惹味!配埋籮白絲同菜絲 解辣加清新的小伴菜!
不過個飯略為淋身左啲~
如果硬番啲會更好吃喔!
牛肉和年糕出奇地很配耶 想多吃幾條🤣
南蠻炸雞翼丼配牛肉年糕卷定食

成日都食茶味卷蛋 見到有新穎小小嘅口味 就立馬點了🥳
柚子味很清新 整體不會太甜
𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖很香滑 不過芝士味唔算太出
但整體還是好吃的~

焙茶味香濃而不膩 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖也是很順滑

雞肉軟骨串拼鹽燒鯖魚茶漬飯定食
南蠻炸雞翼丼配牛肉年糕卷定食
Mocha
2021-09-08 149 浏览
With so many new cafes opening in Hong Kong, it’s not easy to stand out, especially when they are all serving similar food with similar interior design and decoration. I guess it takes a good story and superb food to leave a good impression to your customers. And Nichijou can definitely do it.Very popular cafe decoration in Hong Kong — dried flowers and words formed with neon lights.To be honest, this soba set appeared to be a bit expensive on the menu. But it’s definitely worth it once I saw th

Chicken Mince Skewer and Grill Mackerel with Soba

To be honest, this soba set appeared to be a bit expensive on the menu. But it’s definitely worth it once I saw the real thing and tasted it. The portion was actually generous! The chicken mince skewer was nicely grilled, so that the chicken meat was very juicy and tasty. The grill mackerel was standard yet delicious. The soba? Superb! Very enjoyable on a hot Sunday afternoon! The salad and tofu were very delightful too.

Highly recommend you to give Nichijou, a cafe run by a pair of mother and daughter, a try.
2021-09-05
2021-09-01 210 浏览
近排見到一間新嘅coffee shop係西營盤開咗,佢係一間日式風格嘅Cafe,而且佢每兩個星期都會轉個新Menu,真係好吸引,裝修簡單,而且有一個位置係「他他me」,好似返到去日本嘅感覺,小編去嗰日就可以去到坐他他me😎今次小編就叫咗個定食照燒雞串燒拼奶油忌廉咖喱飯🍛,另外仲叫咗杯抹茶牛奶咖啡 🍵☕️我最鍾意就係個杯抹茶牛奶咖啡,出面好少咁樣整,一杯凍嘅抹茶牛奶再另外上一個Espresso ,雖然坊間上都會有綠茶牛奶咖啡,但就冇依杯飲得咁濃郁啦至於定食,好有日式風味,真心好似喺日本食緊日咖喱飯咁,雞全睇得出我俾心機整,有雞啦冬菇同埋大葱,咁嘅配搭剛剛好,而且成個定食份量都好大,最終小編都係食唔曬,另外仲有個沙律仔,係椰菜絲+粟米再配芝麻醬,食落去好清新🥗😋P.S.: 店舖唔係好多位,如果你哋都有興趣試嘅話,就要早啲去試吓,或者平日先去試😜