2022-10-18 657 浏览
Cafe 新試-日常日式料理風,點左明太子溫泉蛋撈烏冬,照燒雞肉串燒 set 配焙茶朱古力成個set好精緻,湯沙律同水果(我至愛既菠蘿🍍!)配埋。雞串唔會過甜,雞肉量多,仲有燒冬菇同大蔥,沙律是椰菜絲粟米配日式胡麻醬,而明太子撈烏冬是熱撈,配埋溫泉蛋非常juicy ,烏冬都是彈牙溫暖,好岩冬天焙茶朱古力都係讚,唔會死甜平衡到茶同朱古力既味道,但會建議點熱飲更好,要encore 了多謝 朋友既超高質推薦,下次要試蛋糕,因為仲有茶味,芋泥同麻糬,好似都幾岩口味呢!食到飽飽好開心了🙇🏼‍♀️西營盤-日常
Cafe 新試-日常

食到飽飽好開心了🙇🏼‍♀️
西營盤-日常
  • 明太子溫泉蛋撈烏冬
  • 照燒雞肉串
  • 焙茶朱古力
2022-09-25 584 浏览
想試呢間日式cafe好耐,比佢窗口嘅Tatami位吸引,打卡一流,但係可惜我地去個陣有人坐緊就冇得坐了餐廳以木系傢具為主,枱櫈同餐盤都係木製,好有質感🪑地理位置上向內街人流唔算多,有種遠離煩囂嘅感覺餐廳座位唔算好多,可以先WhatsApp訂座🍲壽喜燒豚肉煮 $128成個set咁上,一個set已經有齊味噌湯、麻醬沙律、漬物,每款食物都用個細器皿裝,好有日式家庭菜嘅感覺麻醬沙律係椰菜配粟米,加埋麻醬好清涼漬物係螺肉以為壽喜燒會成個鍋上,原來係一個砵仔裝住豚肉片好淋好大塊,煮得夠入味,配料好多,有豆腐、娃娃菜、冬菇、紅蘿蔔等,份量好多,湯底好甜😋配飯啱哂👍飲品配搭特別,出面唔常見,叫左兩款試下☕️焦糖脆脆牛奶咖啡 $42呢個有少少失望嘅係焦糖脆脆唔見左🥲飲落只係普通嘅latte☕️焙茶朱古力 $48店員即場沏茶,焙茶味道香濃味道比朱古力更突出,整體口感香滑😋

餐廳以木系傢具為主,枱櫈同餐盤都係木製,好有質感🪑
地理位置上向內街人流唔算多,有種遠離煩囂嘅感覺
餐廳座位唔算好多,可以先WhatsApp訂座

🍲壽喜燒豚肉煮 $128

麻醬沙律係椰菜配粟米,加埋麻醬好清涼
漬物係螺肉
以為壽喜燒會成個鍋上,原來係一個砵仔裝住

飲品配搭特別,出面唔常見,叫左兩款試下

☕️焦糖脆脆牛奶咖啡 $42
呢個有少少失望嘅係焦糖脆脆唔見左🥲飲落只係普通嘅latte

☕️焙茶朱古力 $48
2022-09-14 462 浏览
🍜照燒雞肉串配明太子拌烏冬💰$138🥐抹茶雪糕配牛角窩夫💰$60.⚡️位於山腰嘅日式小店,因為事前有訂位,所以被安排坐係榻榻米🎎幸好當日天氣爆好,所以沐浴係陽光下享用日料感到無比愜意☀️(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵).⚡️小女子本身唔特別好烏冬,但呢到嘅明太子拌烏冬成功令小女子改觀😳烏冬口感彈牙,明太子份量滿滿,香口嘅燒雞肉串都比唔上嘅滋味,係值得二訪嘅味道✨.⚡️牛角窩夫擺放多時依然酥脆,牛油香而不膩,🍦抹茶雪糕因等候多時而溶化,善良又體貼嘅店員主動為我地換上全新一份,必須盛讚🥹👍🏻✨
🍜照燒雞肉串配明太子拌烏冬
💰$138
🥐抹茶雪糕配牛角窩夫
💰$60

2022-09-03 391 浏览
—二訪日常 剛開鋪入座 可以靜靜品嚐好鍾意以小砵形式盛載 既可試多幾款且碗碟賞心悅目🐷壽喜燒豚肉鍋($128)豚肉片起碼有4-5大塊 頗腍身仲有豆腐 獅子狗 冬菇 蘿蔔 娃娃菜熱騰騰 湯汁少少甜 撈飯一流 望落的式 其實都好豐富裝滿晒套餐包埋🥗芝麻椰菜沙律 🫘枝豆 🍲大根味噌湯 飲品就要咗🍓百香果梳打 refreshing ——————————————————————日常 Nichijou西環西營盤第二街128號海昇大廈第二座地下H號舖
二訪日常 剛開鋪入座 可以靜靜品嚐
好鍾意以小砵形式盛載
既可試多幾款且碗碟賞心悅目
🐷壽喜燒豚肉鍋($128)
豚肉片起碼有4-5大塊 頗腍身
飲品就要咗🍓百香果梳打 refreshing
——————————————————————
西環西營盤第二街128號海昇大廈第二座地下H號舖
2022-08-14 347 浏览
位處小山腰嘅西環日本料理店,裝修係文青大愛小清新,冷氣略凍,但無損悠閒氣氛。-🔺味噌豚肉燒定食(大約$125)豬肉🐖軟淋,食落似豬頸肉,唔肯定。醃得好入味,好香,微甜,調味家庭感,唔過咸,白飯🍚殺手🥷。薯仔🥔沙律正,有薯仔顆粒同埋蘿蔔粒,係典型嘅做法,有口感,唔會好粉好散,讚👍沙律清新,醃蘿蔔應係自家製淺漬,味道偏淡口,少少酸,好合我口味,唯獨係個飯唔夠軟糯,唔夠香,有啲失色。🔺唐揚炸雞配醬油湯烏冬($128)雞件即炸是基本,熱🔥辣辣香口嘢加碗滑溜烏冬,好少出事嘅空間。🔺雞肉🐓團子鍋(大約$120)有雞肉、雞肉丸、豆腐,同埋有啲菜,細細一鍋,起初以為食唔飽,原來分量恰好。又係滾住上枱,調味唔會太重手,落雨天就係要食啲熱嘢暖暖心。定食另外包一杯柚子蜜、玄米茶等飲品,價錢唔算好平,但食完都覺得開心嘅😁😁😁下次嚟試甜品🍮!PS:店面不大,最好先訂位。
🔺味噌豚肉燒定食(大約$125)
味噌豚肉燒定食

🔺唐揚炸雞配醬油湯烏冬($128)
唐揚炸雞配醬油湯烏冬

🔺雞肉🐓團子鍋(大約$120)
雞肉🐓團子鍋

PS:店面不大,最好先訂位。
味噌豚肉燒定食
唐揚炸雞配醬油湯烏冬
雞肉🐓團子鍋
2022-08-06 285 浏览
今日請咗半日假同好友食個long lunch因為之後book 咗附近massage 於是响西營盤試咗呢間小店我哋分別叫咗咖喱吉列豬扒飯定食同吉列池魚蕎麥麵定食 同凍熱americano 上菜時定食擺盤及碗碟都好吸引,好有去咗日本小店感覺吉列豬扒同池魚都非常出色,外脆內嫩一啲都冇油膩感,很少在其他舖頭見過有吉列池魚食完好滿足餐廳裝潢令人舒服,同好友嘆啡吹水,快樂不知時日過咖啡冷熱杯都好靚店員服務細心 十分欣賞值得支持嘅小店
今日請咗半日假同好友食個long lunch
上菜時定食擺盤及碗碟都好吸引,好有去咗日本小店感覺
吉列豬扒同池魚都非常出色,
外脆內嫩一啲都冇油膩感,很少在其他舖頭見過有吉列池魚
食完好滿足
餐廳裝潢令人舒服,同好友嘆啡吹水,快樂不知時日過
咖啡冷熱杯都好靚
店員服務細心 十分欣賞
值得支持嘅小店
  • 吉列池魚
2022-07-15 2110 浏览
🥚🥚🐷療癒和風小居式cafe✨性價比:8/10🍳食物:8.5/10🌏環境:9/10🕺🏻服務:8.5/10💰是次消費:$ 146#蛋蛋豬 🏝地點分類: #蛋蛋豬在西環🍰食物分類: #蛋蛋豬吃cafe #蛋蛋豬吃日本菜————————放工只想放鬆個人,去寧願的地方療癒心靈,Bookmark了西環的一間café已久,似乎幾配合此刻的心情。原來café由母女檔主理打卡,地鐵站行過去幾分鐘不會太遠,店內擺設令人感覺很舒適很放鬆。和風便當 🍱湯 Soup大根味噌湯 Miso with Japanese Radish日式沙律 Salad是日漬物 Pickles – 枝豆以一杯仔的麵豉湯揭開序幕,一口大小的蛋,每份前菜都小小的,過到口癮。照燒雞肉串 配醬油湯烏冬 ($128) – 推薦*Chicken Skewers Udon with Shoyu Soup本來餐牌是配明太子拌烏冬,但被醬油湯一詞吸引,詢問之下店員亦很樂意為我改湯烏冬。算是重口味之選,烏冬有少少薑味,很喜歡醬油味湯底,甜甜地,更加被佈面的那塊豆卜吸滿甜醬油味。烏冬彈牙,貌似讚岐烏冬。燒雞串,雞肉以黑椒調味多汁,燒完不會乾身。每串包含了
🥚🥚🐷

是日漬物 Pickles – 枝豆
照燒雞肉串 配醬油湯烏冬

照燒雞肉串 配醬油湯烏冬 ($128) – 推薦*
算是重口味之選,
烏冬彈牙,貌似讚岐烏冬。
燒雞串,雞肉以黑椒調味多汁,燒完不會乾身。
每串包含了雞脾肉、香菇和大蔥。

Matcha Coffee Latte (+ $18)
有著濃濃京都抹茶粉味,漸變層次打卡美美。
Matcha Coffee Latte

🚦西環西營盤第二街128號海昇大廈第二座地下H號舖
(西營盤站 B2 出口, 步行約4分鐘)
🕰營業時間:11:00 – 18:00
2022-06-22
  • 照燒雞肉串
  • 醬油湯烏冬
2022-07-13 300 浏览
天氣好好就同老公BB食lunch ,之前一早book mark左西營盤尼間日常,見到佢有Tatami但因為要一早book,所以就坐左普通位,環境好舒服,叫左個吉列豬扒,好乾身,一啲都唔油膩,好胝好好味,另外炸池魚極速ko左,連相都影唔切😂特別一提,老公唔小心掉左隻筷子落地下,岩岩執起店員就遞上一對新既,店員十分細心同留意客人需要,同埋每次上菜都係避開BB,真心係客人角度出發。💯💯💯💯💯整體感覺好舒服,冷氣十足,夏天30幾度最怕冷氣唔夠。店員十分有禮及細心,靜靜地留意客人需要但又唔會覺得被監視,雖然開放式廚房,但一啲油煙都無,已經諗好下次放假book tatami同bb打下卡影相🫶🏽

2022-07-11
等候时间
10 分钟 (堂食)
2022-07-07 267 浏览
日系小型Cafe☕🍛-- · - · - · - · - · —-- · - · - · - · - · —-- · - · -超Lucky😎,坐到窗口唯一2人榻榻米位,位置遠離市區,可以享受寧靜既環境,而餐廳面積較少,大約可容納12人,可以透過whatsapp訂位 👧🏻壽喜燒豚肉煮定食 $128本來以為係打邊爐既豚肉片🐷,但原來係有厚度,亦配上其他雜菜、紅蘿蔔、獅子狗,好豐富👧🏻照燒雞肉串配明太子烏冬 $138仲配一隻溫泉蛋🥚,烏冬有咬口,雞肉串🍢都入味👧🏻焦糖脆餅卷 $58價錢較貴,味道普通~👧🏻凍伯爵茶朱古力 $48呢個我中意😍,佢仲有1層朱古力粉係上面,而且味道濃郁👧🏻 Dirty$48漸層超靚🤩
日系小型Cafe☕🍛
超Lucky😎,坐到窗口唯一2人榻榻米位,

👧🏻壽喜燒豚肉煮定食 $128
👧🏻照燒雞肉串配明太子烏冬 $138
仲配一隻溫泉蛋🥚,烏冬有咬口,雞肉串🍢都入味
👧🏻焦糖脆餅卷 $58
價錢較貴,味道普通~
👧🏻凍伯爵茶朱古力 $48
呢個我中意😍,佢仲有1層朱古力粉係上面,而且味道濃郁
👧🏻 Dirty$48
漸層超靚🤩
2022-07-03 203 浏览
每次經過呢間小店都好想試 今次終於book左😆店面格局雖小 但卻有滿滿的悠閑舒適感🥰米色調裝修加上榻榻米設計 好有日式小店嘅溫暖感🌾定食用料同配搭都帶點創新 喺其他地方未必見到睇得出店主的用心經營 食物同環境質素都兼顧到👍🏻過了一個悠閑的下午呢~😚🍢照燒雞肉串配明太子拌烏冬🍢($138)雞肉串唔只得雞肉 中間夾住雞髀菇同大蔥配搭非常完美 三大串惹味又足料😋烏冬上配上鹹香明太子醬 仲有隻好可愛嘅流心蛋🥚撈埋一齊食味道剛剛好唔會膩 麵質彈牙爽口唯獨美中不足嘅係烏冬份量可以多少少🙈🍛日式咖喱吉列豚肉扒 ($128)吉列豬扒非常軟熟 完全冇筋冇硬🐖炸得剛剛好 唔會過乾 金黃香脆😋咖啡係非常日式嘅甜味咖哩 配飯一流🤤飯食得出係日本珍珠米 不過可能當日水量控制得唔好米飯有啲淋 欠缺左啲口感🫣🍜炸吉列池魚配醬油湯蕎麥麵 ($138)吉列池魚真係第一次見!好似塊有尾嘅三角薯餅😂食落魚味都幾出 唔會腥 蘇脆炸衣加上軟軟魚肉非常好蕎麥麵份量十足 配上清清地嘅醬油湯底🧂一解炸物嘅油膩感 讚👍🏻👍🏻🍰焙茶朱古力麻糬卷蛋 伯爵茶芋泥卷蛋 ($52)卷蛋唔止賣相好 仲意外地勁好食👍🏻👍🏻😋焙茶同朱古力味都好出 兩
每次經過呢間小店都好想試 今次終於book左😆
店面格局雖小 但卻有滿滿的悠閑舒適感🥰
米色調裝修加上榻榻米設計 好有日式小店嘅溫暖感🌾
定食用料同配搭都帶點創新 喺其他地方未必見到
睇得出店主的用心經營 食物同環境質素都兼顧到👍🏻
過了一個悠閑的下午呢~😚

🍢照燒雞肉串配明太子拌烏冬🍢($138)
雞肉串唔只得雞肉 中間夾住雞髀菇同大蔥
配搭非常完美 三大串惹味又足料😋
烏冬上配上鹹香明太子醬 仲有隻好可愛嘅流心蛋🥚
撈埋一齊食味道剛剛好唔會膩 麵質彈牙爽口
唯獨美中不足嘅係烏冬份量可以多少少🙈

🍛日式咖喱吉列豚肉扒 ($128)
吉列豬扒非常軟熟 完全冇筋冇硬🐖
炸得剛剛好 唔會過乾 金黃香脆😋
咖啡係非常日式嘅甜味咖哩 配飯一流🤤
飯食得出係日本珍珠米 不過可能當日水量控制得唔好
米飯有啲淋 欠缺左啲口感🫣

🍜炸吉列池魚配醬油湯蕎麥麵 ($138)
吉列池魚真係第一次見!好似塊有尾嘅三角薯餅😂
食落魚味都幾出 唔會腥 蘇脆炸衣加上軟軟魚肉非常好
蕎麥麵份量十足 配上清清地嘅醬油湯底🧂
一解炸物嘅油膩感 讚👍🏻👍🏻

🍰焙茶朱古力麻糬卷蛋 伯爵茶芋泥卷蛋 ($52)
卷蛋唔止賣相好 仲意外地勁好食👍🏻👍🏻😋

🍹柚子蜜 百香果梳打 Latte
跟餐有送飲品 杯杯都好精緻😆😆
凍飲嘅漸層非常靚 唔捨得撈勻飲🥹
2022-06-11 179 浏览
@__.nichijou 喺西環第二街有各種日式料理今次就試咗豚肉壽喜燒 同埋雞串明太子烏冬都 好 正!壽喜燒入面有大約四塊豚肉 竹輪 菜菜子 豆腐紅蘿蔔 佢個汁調校得啱啱好 唔好話太甜或者太鹹明太子烏冬仲有隻溫泉蛋明太子加溫泉蛋聽到就已經知道係一定好食嘅組合雞串即刻燒 佢個麵豉湯都唔係嗰啲飲落去就知係即食 係有湯頭自己煲嗰種Matcha latte 同yuzu tonic espresso 都好味 不過如果一定要揀就好似柚子獲勝大家記住支持小店但係好擔心下次佢要排長龍🙈
@__.nichijou 喺西環第二街
明太子加溫泉蛋聽到就已經知道係一定好食嘅組合
大家記住支持小店
但係好擔心下次佢要排長龍🙈
2022-06-09 111 浏览
定食1️⃣照燒雞肉串配明太子拌烏冬擺盤靚🤩雞肉串好淋,醬汁好味又夠瀉潤. 明太子拌烏冬份量多,仲有埋紫菜同木魚,正😍 凍豆腐配芝麻醬好fresh.,蛋有流心,好滑. 湯正常, 沙律菜普通💰HKD$1382️⃣鯖魚配喬麥麵鯖魚好大條,肉質OK,唔會太鹹,喬麥麵浸落佢個醬汁都幾好味💰HKD$128環境有D迫,裝修普通
定食
1️⃣照燒雞肉串配明太子拌烏冬
💰HKD$138

2️⃣鯖魚配喬麥麵
鯖魚好大條,肉質OK,唔會太鹹,喬麥麵浸落佢個醬汁都幾好味
💰HKD$128

環境有D迫,裝修普通

日常 Nichijou🟡照燒雞肉串伴明太子伴烏冬 $138 🌟🌟🌟🌟/5🐔照燒雞肉嫩滑再配上大蔥,微微辛辣,味道好夾🤤🍜定食附有一粒溫泉蛋,加埋落明太子烏冬一齊撈,💯💯💯💯💯!🟡焦糖脆餅卷 $52 🌟🌟🌟🌟/5 🍩本身唔偏好食好甜既蛋糕,依件焦糖脆餅卷有 驚喜,中間充滿cream但係完全唔會過甜,蛋糕好鬆軟😋😋🟡焦糖脆脆牛奶咖啡 $42 🌟🌟🌟/5🧉凍飲味道比熱飲較淡,但咖啡味仍然好香濃 熱飲拉花好靚🤤味道較凍飲👍🏻 🔸整體感覺非常好,店舖以日系榻榻米風格為打卡位,店內坐位不多(最好就預先留位🤩)主要以日式定食 甜品 咖啡為賣點,賣相精緻高質🤤因以半自助式方式經營,店舖不會收加一服務費,服務態度良好親切友善🥰 回頭率💯🌟
🟡照燒雞肉串伴明太子伴烏冬 $138
🌟🌟🌟🌟/5
🐔照燒雞肉嫩滑再配上大蔥,微微辛辣,味道好夾🤤
🍜定食附有一粒溫泉蛋,加埋落明太子烏冬一齊撈,💯💯💯💯💯!

🟡焦糖脆餅卷 $52
🌟🌟🌟🌟/5

🟡焦糖脆脆牛奶咖啡 $42
🌟🌟🌟/5
🧉凍飲味道比熱飲較淡,但咖啡味仍然好香濃
熱飲拉花好靚🤤味道較凍飲👍🏻

回頭率💯🌟
2022-05-08
  • 照燒雞肉串配明太子伴烏冬
  • 焦糖脆脆卷
日常 @西營盤📍西環西營盤第二街128號海昇大廈第二座地下H號舖未入cafe已經感覺好日本 連門口都係打卡位 趟門好有日本🇯🇵既感覺🥺 Cafe內近🪟窗邊有tatami既位置 早去+幸運的話都有機會坐到的 不過當日已經有人左緊係度所以就不方便影低了~cafe裝修較簡約 環境舒適🎐 店員服務態度都好好 好欣賞佢地唔止環境做到好日式feel連餐具🍴都做足 好有心思🫶🏻平日晏晝去較靜 冇咩人所以坐得好舒服 可以好好係度享受休閑既moment🤍又係💚抹茶+🤎焙茶既配搭🫶🏻🍰玄米抹茶紅豆捲蛋 $52捲蛋質感偏乾較爲可惜😢 不過配搭味道都做得不錯~🍰焙茶捲蛋 $50呢款蛋糕就比較上好好多✨蛋糕鬆軟唔乾是剛好的濕潤🍂茶味都幾香 不過私心希望個cream可以再濃味d~💚抹茶牛奶 $48冇咩苦澀味亦唔會好甜 但可惜比較淡味 抹茶味唔夠濃😢🤎焙茶牛奶 $48相反呢杯熱既hojicha latte入口就濃味好多啦🥰 拉花整得好靚🧸

日常 @西營盤
📍西環西營盤第二街128號海昇大廈第二座地下H號舖

又係💚抹茶+🤎焙茶既配搭🫶🏻

🍰玄米抹茶紅豆捲蛋 $52
捲蛋質感偏乾較爲可惜😢 不過配搭味道都做得不錯~

🍰焙茶捲蛋 $50

💚抹茶牛奶 $48
冇咩苦澀味亦唔會好甜 但可惜比較淡味 抹茶味唔夠濃😢

🤎焙茶牛奶 $48
2022-04-30 82 浏览
朋友話點解YEN跌過六算無得去日本嘅😵‍💫😵‍💫類似嘅對話最近聽唔少,暫時無得飛咁就搵間日系簡約風cafe試吓菜解鄉愁啦!認識「日常」是因為一次training完之後,巴士剛好停在店門口,簡約的設計隱隱感受到既舒適又溫暖,所以把店舖的名字暗暗記下來。我哋選擇照燒雞肉串配明太子拌烏冬雞肉串出奇地滑身,中間夾住juicy 的大蔥,同平時食開又干又硬嘅雞肉串好唔同,而且份量出奇地多,好有媽媽擔心仔女食唔夠,比多啲您嘅感覺。壽喜燒豚肉煮選擇這個主要係前一日食咗個好難食嘅豚肉邊爐,想平衡返自己嘅身心。餐點上枱時,心裡OS: 煲仔咁細嘅,而打開細細嘅煲蓋,裡面嘅材料包羅萬有,係壽喜燒嘅味道呀!Matcha x Red bean x Genmaicha選擇了卷蛋作這餐的句號—卷蛋嘅質感好輕身好soft好綿滑,配埋滑滑的抹茶cream,同沖繩黑檸咖啡氣泡,呢餐巧滿足😋😋😋😋
朋友話點解YEN跌過六算無得去日本嘅😵‍💫😵‍💫

我哋選擇