2020-07-10 58 浏览
近來大魚大肉得太多,所以就想食下素食,清清腸胃。黃大仙這間素食,餐廳環境很簡單、闊落,坐得很舒服,疫情期間,出去拎食物都一定要佩戴口罩,食物大多都有蓋蓋住,讓人食得安心第一次食素食自助餐,估唔到有咁多選擇,沙律吧、冷盤都有十多種配料,如拍青瓜、木耳、雜果沙律、沙律菜等等,可以自己mix。飲品凍飲得有雪梨汁、烏梅汁、橙汁,熱飲有普洱茶、羅漢果茶。主食有田園炒飯、豉油王炒炒麵,其他素菜有款式超多,茄子🍆豆腐、碗仔素翅、鹵水豆腐、椰香芋頭南瓜、黃子薑蛋醋、介菜豬肚、炒三絲、淮山窩、川味回窩肉等等,未能盡列。甜品有西米露、雪糕和各式糕點款式很多,而且調味適中,熱辣辣的素菜,吃得十分滿足。

款式很多,而且調味適中,熱辣辣的素菜,吃得十分滿足。
2020-07-07 61 浏览
今日剛好係黃大仙,就搵下一d 特別既食物。平時都比較少食素,咁岩經過呢間日常素食,仲要係自助餐,一於試試佢。有基本既炸素食估唔到中式素食竟然有沙律吧!岩哂一家大細嚟食仲有橙汁同烏梅汁其實你見到啲食物都比較簡單。但係唔代表佢味道好淡,或者唔好食。我覺得味道啱啱好,仲清清地。而且有好多唔同嘅款式可以選擇。其實驚唔夠飽嘅,仲有炒飯炒麵糭等。甚至馬拉榚。其實呢一間餐廳顛覆左我對素食嘅睇法,我認為自助餐形式更容易吸啲年青人食。
有基本既炸素食
估唔到中式素食竟然有沙律吧!岩哂一家大細嚟食
仲有橙汁同烏梅汁
2020-07-04 56 浏览
這間素食餐廳已經聽朋友介紹過,今日幾過黃大仙便來試試它吧!餐廳以自助餐既形式,可供選擇的手菜式種類也頗多,除左本身既炸物之外,仲有熟食同冷盤比大家選擇。熟食方便比較大路,我對佢個素蓮藕豬腳好有興趣,因為佢啲「豬肉」做得好有層次,就同出面既五花腩好相似,幾特別冷盤方便,佢提供左陳村粉比大家,啲粉幾新鮮彈牙,加埋其他素菜配料,別有一番風味!湯水都唔示弱,有合掌瓜湯同素𡙡,味道清甜,值得一試。性價比高的餐廳
這間素食餐廳已經聽朋友介紹過,今日幾過黃大仙便來試試它吧!

湯水都唔示弱,有合掌瓜湯同素𡙡,味道清甜,值得一試。

性價比高的餐廳

「返璞歸真」,與幾位朋友,回到舊時工作地區「黃大仙」開餐。現在素食似乎已經慢慢變成一種流行文化,其涵蓋范圍除了中華文化圈,也延伸到歐美國家。可能素食也是一種養生之道吧!是日【日常素食】,地方非常好找,黃大仙中心北館2樓基本上,上到呢層回頭看看便是了,開揚式的設計,地方大得很。室外室內佈置沒有裝修很精緻,顏色的搭配亦沒有比較新和時尚。整體佈置會比較傳統,設計元素比較貼近大自然。餐廳的整個格調很舒適親民,服務員非常友善,沒有西餐廳可能會感受到的拘束和講究。餐廳地方不小。可以容納多人聚餐。另外燈光明亮,地方看起來很潔淨。仲有餐具供你自行再清潔。外面的自助位置企理又整齊,看看有什麼食物吧。食物選擇也不少,可以行一小圈,一面會放有些炸物「蘿蔔糕、春卷、炸豆腐粒、天婦羅南瓜茄子等」、叉燒、馬拉糕雜糧、五寶素羹、西洋菜湯、芋頭西米露、甘梅汁、凍橙汁、熱羅漢果茶等等一面會有熱炒、三絲菌炒翠玉瓜、菠蘿咕嚕肉、蓮藕豬手、茄子豆腐、滷水豆腐、椰香芋頭南瓜、金針雲耳蒸素雞、咖喱薯仔、仲有主食田園炒飯、豉油王炒麵而最後一面就係壽司、甜品同沙律吧咁。沙律吧顏色鮮艷,仲有開胃小食,酸醋雲耳,好醒胃!熱飲有羅漢果茶我

外面的自助位置企理又整齊,看看有什麼食物吧。

而最後一面就係壽司甜品同沙律吧咁。沙律吧顏色鮮艷,仲有開胃小食,酸醋雲耳,好醒胃!

熱飲有羅漢果茶我都Encore左幾杯,好飲!而野食既水準都是不錯的,正正常常,有D野食都深刻就好似叉燒,創新元素,模仿為肉食菜式出神入化將素食整到有肉類菜式既賣相、味道同口感好勁呀!呢個叉燒蜜汁味頗重,煙煙韌韌,口感同味道都好似真既一樣。

炸物GOOdGood炸到脆卜卜,好好味,好似炸蕃薯外皮酥脆,裏面的薯片香甜綿軟,炸鮮奶都好出色,順德人做鮮奶菜式有一手但素食師傅又如何呢?!形狀有如金磚,外表金黃酥脆、內裡潔白軟嫩。咬一口,真算得上牛奶的最高美味吃法了!好吃好吃,不油膩。

呢度嘅楊枝甘露同薑汁糕都可試一試。楊枝甘露好靚嘅顏色,冰涼又香甜,天氣實在太熱,清涼甜品消消暑。另外薑汁糕味道和質感都不錯,只感到欠了些甚麼似的。想了一下,原來是食物的層次感。

野食出去都行左幾轉,食得都好飽。但都點左兩球豆腐芋頭雪糕試試做個Ending。點知太Surprise了,素食一向少見嘅雪糕,但豆腐同芋頭味超級出色,豆味香濃清新,口感好軟滑。味道似豆腐花,亦似豆漿。天然健康的芋頭味雪糕不會太甜太膩,啖啖都吃到芋頭的清香味道。兩球味道很温馨很柔和,簡簡單單,淡淡的,卻回味無窮。

90分鐘來講呢到坐得幾舒服,枱同枱之間唔會好逼。
餐餐大魚大肉,可以閒時食得健康啲,食到飽飽,又唔會有好大罪惡感。這裡價錢也合宜前菜、主菜、甜品、飲品。選擇很多。如果你開始吃厭平日的菜系,不妨來這裡嘗試一些新的味道。
  • 炸蕃薯
  • 楊枝甘露
  • 炸鮮奶
  • 叉燒
  • 豆腐芋頭雪糕
2020-07-01 74 浏览
肉吃得多了,有點消化不良,忽然想起吃素來。黃大仙中心的日常素食口碑不錯,交通方便,今晚特來一嘗自助晚餐。 地方開揚,整潔明亮,座位寬敞,有別於一般的「齋舖」。 沙律巴。先來個開胃沙律。 熱盆方面有:<咖哩薯仔><椰香芋頭南瓜><涼瓜枝竹><菠蘿咕嚕肉><雜菌炒翠肉瓜><蒸茄瓜><白菜炆豆腐><炒豆角> 素咕嚕肉,口感很好,酸甜開胃。涼瓜枝竹內有素肉,幾可亂真。白菜炆豆腐,豆腐炸過,外脆內軟,非常可口。炸物方面有:<炸素蠔><腐皮卷><炸素蝦><芋頭拔絲><炸茄瓜><芋頭魚>其中炸蠔的餡料是南瓜,炸得很脆,非常美味。腐皮卷內有多種餡料,皮脆兼爽口。糕點方面有:<薑汁千層糕><馬拉糕><桂花糕><紅豆椰汁糕>甜點都不錯,我最喜愛的是薑汁千層糕,入口薑味芳香濃郁,有嚼勁。湯有:<

地方開揚,整潔明亮,座位寬敞,有別於一般的「齋舖」。

沙律巴。先來個開胃沙律。

熱盆方面有:
<雜菌炒翠肉瓜>
<蒸茄瓜>
<白菜炆豆腐>
<炒豆角>

素咕嚕肉,口感很好,酸甜開胃。

涼瓜枝竹內有素肉,幾可亂真。

白菜炆豆腐,豆腐炸過,外脆內軟,非常可口。
炸物方面有:
<炸素蠔>
<腐皮卷>
<炸素蝦>
<芋頭拔絲>
<炸茄瓜>
<芋頭魚>

其中炸蠔的餡料是南瓜,炸得很脆,非常美味。

腐皮卷內有多種餡料,皮脆兼爽口。
糕點方面有:
<薑汁千層糕>
<馬拉糕>

<桂花糕>
<紅豆椰汁糕>

湯有:
<素翅>
<牛蒡湯>

牛蒡湯的味道很濃,有老火湯的味道。
其他特色菜式有:

<素叉燒>
非常好味,真有吃叉燒的感覺。
<XO醬蘿蔔糕>
蘿蔔糕非常惹味,口感亦佳。

甜品方面有:
<楊枝甘露>涼的
<南瓜西米露>熱的

我較喜歡熱呼呼的西米露。自助餐的菜式凡多,每款只是試一少許,已經是飽上心頭,最後加上一杯清熱羅漢果茶,就非常滿足了。

2020-06-27 95 浏览
今天和朋友去黃大仙中心食飯,因爲朋友想食得清淡一些,於是我們就選擇素食。這一間素食是自助餐的形式,職員告知我們取食物時,一定要戴上口罩,確保衛生。👍🏻👍🏻我們找到位置后就去拿食物了,所有熟食都有蓋蓋住,款式都有十幾款。我選擇了田園炒飯做主食,炒飯軟硬適中,而且還有紅蘿蔔粒,粟米,十分健康。另外還有幾款煎炸素食,一口炸豆腐,炸芋頭,芋頭餅,春卷等等。一口炸豆腐味道不錯,不會太鹹,而且一口食到,很方面。食完正餐,當然要食甜品才算完美的一餐,我要了一碗紫米西米露,味道剛剛好,不會太甜,西米軟硬程度都很好。😋朋友要了碗仔翅,味道都很不錯。偶然食一下素食都不錯,而且有很多選擇,值得一試👍🏻

偶然食一下素食都不錯,而且有很多選擇,值得一試👍🏻
2020-06-26 1848 浏览
今天到黃大仙中心逛逛和購物,看見人流多了,南北兩館都熱鬧起來。沒有吃午餐,因為看到「日常素食」的下午茶時間在2:30開始,於是與朋友決定逛完商場和購物,下午茶當午餐。素食館設計開揚,座位很寬敞,再看看熱食有12款,當中我很喜歡椰汁南瓜芋頭,椰香、芋香粉、南瓜清甜。鹵水豆腐也是很推介,味道香濃的鹵水汁掛滿豆腐外皮,再細嚼皮裏白滑豆腐,雙重享受。豉油皇炒麵味道香而不鹹,因為炒麵始終較油膩少許,所以淺嘗即止。料不到有香醋雞蛋薑,我自然不會錯過,雞蛋比較細,心想:「會不會是浸到硬而縮細???」,細嘗之下有喜悅,雞蛋雖小,蛋白非常軟滑且有香醋味,蛋黃甘香可口,薑有微辣,原來素吃香醋雞蛋薑是另一個美味層次。炸茄子,脆醬包裹軟綿綿的茄子,同時感受脆脆與綿綿的美味和口感,是有趣的。我的甜品:「黑白配」雲呢拿雪糕&涼粉,爽呵!分享照片吧!美食不能盡錄啦!

椰汁南瓜芋頭

鹵水豆腐

豉油皇炒麵

香醋雞蛋薑

炸茄子

我的甜品:「黑白配」雲呢拿雪糕&涼粉,爽呵!
雪糕&涼粉

分享照片吧!美食不能盡錄啦!
南瓜西米露

咖喱薯仔
蛋散
雪梨水與酸梅湯
2020-06-21 1162 浏览
天氣太熱,近來都只留在商場中活動,是日來到黃大仙逛逛,見到日常素食的自助餐下午茶只是68蚊,呢個價錢也太便宜了吧,即刻入座試試。午市,下午茶同晚餐都好抵。冷盤區有沙律,涼拌菜等。炸物,蒸點,湯品等。熱盤區,有十二款餸菜。先來個沙律,菜新鮮爽口,醬汁有千島醬同麻醬選擇。炸物很脆口,因為食物清得很快,完全不會過氣,個人覺得腐皮卷,炸豆腐,炸南瓜同矮瓜都好味。小菜也是不錯,調味適中沒有過多茨汁。飽肚類有炒飯炒麵饅頭等,同時也提供白飯及白粥,可以來一個多餸飯呢。其他食物買有薑醋蛋,蛋很入味,但醋就個人覺得酸左少少。素羹同素湯,羹太杰身很黏口。素湯是西洋菜湯,好飲!飲了兩大碗,其他飲品還有熱羅漢果茶,普洱茶,凍酸梅湯同雪梨茶,全部唔啱口味嘅話亦有清水,哈哈。甜品有桂花糕,很清甜香口。涼粉,清空了只拎了幾粒,可以加糖水。腐竹糖水,微甜幾好味。仲有牛奶雪糕,幾甜,很滑的,唔知係咪自家制,都幾好味呀。食物款式不算少,又好味,不過鹹不油膩,加上價錢實在太抵,唔怪得長期爆滿人。
午市,下午茶同晚餐都好抵。
冷盤區有沙律,涼拌菜等。
炸物,蒸點,湯品等。
熱盤區,有十二款餸菜。
先來個沙律,菜新鮮爽口,醬汁有千島醬同麻醬選擇。
小菜也是不錯,調味適中沒有過多茨汁。
仲有牛奶雪糕,幾甜,很滑的,唔知係咪自家制,都幾好味呀。

2020-06-20
2020-06-21 137 浏览
平時食齋都是一圍圍,而且不便宜,但今次吃的齋菜是抵食的素菜放題。價錢:可能是午餐,齋菜款式不及晚市,但都不少. 任君選擇。每款夾少許,嚐嚐不同菜式,也夠經濟實惠。 環境:相當寬敞闊落,沒太迫的感覺。防疫:先量體溫及提供搓手液,取食物時要戴上口罩,若忘記戴上,服務生會即時提醒。食物:冷盤、熱食、炸物、甜品丶熱湯等。沙律:想不到除了基本的沙拉菜丶粟米粒丶菠蘿丶青瓜丶薯仔粒外,還有西瓜粒丶哈蜜瓜粒丶涼粉等等,不但有特別的感覺,也能開開胃口。冷盤:素海蜇、粉皮、木耳、酸瓜及泡菜等。推介:素海蜇爽口,調味不錯。雪白粉皮自行調配辣度,或者混木耳丶酸瓜一起吃,也是一個不錯的選擇。炸物:芋頭魚、素菜腐皮卷、蛋散、豆腐粒等。推介:芋頭魚及素菜腐皮卷都是我喜歡的,而且每款炸物都皮脆內軟,不錯!紅豆糭口感煙靭,不知是否年近端午節關係,限期推出的呢?熱食:滷水豆腐、炒三絲、雜菌炒翠玉瓜、咖哩薯仔、茄子豆腐、椰香芋頭南瓜,田園炒飯及豉油王炒麵等。推介:滷水豆腐,豆腐滷水汁入味,真不錯,還有炒飯也炒得很乾身。薑醋蛋:是以酸醋為主,薑爽脆入味,加上蛋浸了一些時間,掰開加上醋汁才吃,最佳拍檔。當然最

環境:相當寬敞闊落,沒太迫的感覺。

食物:冷盤、熱食、炸物、甜品丶熱湯等。

冷盤:素海蜇、粉皮、木耳、酸瓜及泡菜等。

炸物:芋頭魚、素菜腐皮卷、蛋散、豆腐粒等。
紅豆糭口感煙靭,不知是否年近端午節關係,限期推出的呢?

薑醋蛋:是以酸醋為主,薑爽脆入味,加上蛋浸了一些時間,掰開加上醋汁才吃,最佳拍檔。當然最後醋一滴也沒剩下。

熱湯:西洋菜湯
糖水:薏米腐竹糖水
五寶素羹:我就選了素羹,而且放了些紅醋,真像街邊熱賣甚受歡迎的碗仔翅。

甜品:紅豆糕、桂花糕、雪糕
飲料:雪梨汁、烏梅汁、熱羅漢果茶及普洱

桂花糕晶瑩剔透不太甜,紅豆糕充滿椰香味,不錯啊!

甜品美咪,質素不錯。若飲料味濃一點會更佳。
2020-06-15 634 浏览
身邊多咗人奉行一星期一天素食, 除了飲食健康,對環境對地球始終都係一件好事~今日陪朋友去黃大仙北館嘅《 日常素食》 身體力行。 可以揀自助buffet形式 (晚市每位 $118),經濟套餐或单點。只有二人行當然揀自助形式,可以試多款不同菜式。座位設於店舖門外空曠地方圍間着, 取餐時也要戴上口罩保持衛生。熱食有十款左右, 做得唔錯,整體唔會好油膩或者濃味。清炒豆角 & 羅漢齋豆角清甜夠爽嫩, 羅漢齋的馬蹄好爽口!菠蘿咕嚕肉咕嚕肉質感堅韌, 有咬口而且個醬汁好正宗, 菠蘿酸酸甜甜好開胃~咖哩薯仔 & 金針雲耳蒸雞咖哩薯仔唔辣, 金針雲耳 竟然都幾入味, 素雞 的麵筋質地和蒸雞肉味道也很像真。蓮藕炆豬手豬手肥膏脂肪啫喱層真係做得好似~ 南乳香味濃。要試佢嘅葉羅漢果茶, 好滋潤饮完喉嚨好舒服。西洋菜湯, 裏面有粟米和紅蘿蔔都幾清甜喎!五素補羹, 味道似碗仔翅, 筍嘅味道好香~!薑醋蛋同豬腳薑嘅薑醋味差無幾, 醋蛋個皮好煙韌, 蛋黃好香,平時唔食薑醋個friend都勁讚好味道喎!豉油王炒麵和田園炒飯, 都幾有鑊氣唔會太油膩和過鹹。茄子豆腐和西蘭花椰菜花唔會焗到腍晒, 茄子好入味。另一邊有沙律區和

只有二人行當然揀自助形式,可以試多款不同菜式。

熱食有十款左右, 做得唔錯,整體唔會好油膩或者濃味。

清炒豆角 & 羅漢齋
豆角清甜夠爽嫩, 羅漢齋的馬蹄好爽口!

菠蘿咕嚕肉

咖哩薯仔 & 金針雲耳蒸雞

蓮藕炆豬手
豬手肥膏脂肪啫喱層真係做得好似~ 南乳香味濃。

要試佢嘅葉羅漢果茶, 好滋潤饮完喉嚨好舒服。

西洋菜湯, 裏面有粟米和紅蘿蔔都幾清甜喎!

五素補羹, 味道似碗仔翅, 筍嘅味道好香~!

薑醋蛋
同豬腳薑嘅薑醋味差無幾, 醋蛋個皮好煙韌, 蛋黃好香,
平時唔食薑醋個friend都勁讚好味道喎!

豉油王炒麵和田園炒飯, 都幾有鑊氣唔會太油膩和過鹹。

茄子豆腐和西蘭花椰菜花
唔會焗到腍晒, 茄子好入味。

另一邊有沙律區和一些醃菜, 試咗佢嘅酸蘿蔔夠爽脆酸酸甜甜。

有幾款蒸糕點味道唔錯, 紫色這款質地較結實 ,唔會太甜。
黃色的南瓜餅偏硬。

另一邊有炸物, 蛋散照著燈仲暖的, 入口鬆化!👍 素乳豬, 「乳豬皮」脆卜卜 也還真有肉味~

這款用豆腐做的素肉丸非常美味👍推介!
腐皮卷夠脆!

炸春卷和咖哩角的皮比較韌唔夠脆。

一定要試櫃裏面嘅 XO醬蘿蔔糕, 好香口!蘿蔔味濃郁~

甜品有紫米露, 非常滑身 唔會太甜。

椰汁紅豆糕,椰味香濃又夠滑,朋友 一口氣吃了數件!
香芋雪糕賣相麻麻地,而且好硬好難舀。

素食整體味道唔錯, 唔算油膩, 隨心希望可以 keep住每個星期一天素食。

2020-06-14 875 浏览
現在人們愈多愈講求飲食健康,少肉多菜,素食生活亦愈來愈流行,因此素食餐廳比以前多,不會再去廟宇或舊式齋舖,而且與時並進,還有放食放題。今晚就去了地鐵出口的黃大仙北館,跟朋友吃一頓素菜晚飯。閒日成人每位$118 (免收加一)。餐廳開揚有空間感,食物款式不算多但沙律、前菜小食、粥粉麵飯、餸菜、糖水、果汁、飲品、生果、甜品樣樣俱全,已經好足夠。輕輕每款都試試:《炒三絲》《川味回鍋肉》《羅漢齋》《炒蘿蔔糕》《菠蘿咕嚕肉》《椰香芋頭南瓜》《豉油王炒麵》《田園炒飯》《炆茄子》《黃耳薑蛋醋》當然沒有豬腳,但醋香十足,女人欣物。《綠豆海帶糖水》微甜健宜,而且海帶多,一般很少能吃到。《粉葛甘筍湯》湯很清沒味精,夠清潤。《熱羅漢果茶》《雪梨汁》《酸梅湯》味道天然沒另加糖,很清甜。《五寶數湯羹》和《咖喱薯仔》已經沒有了,很受歡迎,下次有機會要試試。

今晚就去了地鐵出口的黃大仙北館,跟朋友吃一頓素菜晚飯。

閒日成人每位$118 (免收加一)。

輕輕每款都試試:

《椰香芋頭南瓜》
《豉油王炒麵》
《田園炒飯》
《炆茄子》

《黃耳薑蛋醋》當然沒有豬腳,但醋香十足,女人欣物。

《綠豆海帶糖水》微甜健宜,而且海帶多,一般很少能吃到。

《粉葛甘筍湯》湯很清沒味精,夠清潤。

《熱羅漢果茶》
《雪梨汁》
《酸梅湯》

味道天然沒另加糖,很清甜。

2020-06-12
2020-06-07 274 浏览
今日下午同媽媽去完黃大仙廟後,去左黃大仙中心食素食自助餐,平時同媽媽食齋,去齋菜館食,又要茶芥、又要加一,但依度$118一口價,對比齋菜館,價錢便宜有好多款炸物,有炸茄子、炸蕃薯、炸素蝦、鮮竹卷、炸芋魚炒素飯、豉油皇炒麵,味道不錯有好多涼拌青瓜、木耳、酸瓜⋯⋯,醒胃熱飲有普洱、羅漢果茶,凍飲有利賓納素翅,好似平時食既碗仔翅一樣,好味菠蘿咕嚕肉,麵筋同真肉冇乜分別,真係以為自己食緊豬肉馬拉糕炸物熱辣辣,香脆,炸粉唔係太厚,炸素蝦好食,炸蕃薯好甜有各式甜品及生果,楊枝甘露、桂花糕、椰汁糕、涼粉、西瓜⋯⋯食到好飽配合價錢及服務,下次要再帶媽媽食多次
有好多款炸物,有炸茄子、炸蕃薯、炸素蝦、鮮竹卷、炸芋魚
炒素飯、豉油皇炒麵,味道不錯
有好多涼拌青瓜、木耳、酸瓜⋯⋯,醒胃
熱飲有普洱、羅漢果茶,凍飲有利賓納
素翅,好似平時食既碗仔翅一樣,好味
菠蘿咕嚕肉,麵筋同真肉冇乜分別,真係以為自己食緊豬肉
馬拉糕
炸物熱辣辣,香脆,炸粉唔係太厚,炸素蝦好食,炸蕃薯好甜

配合價錢及服務,下次要再帶媽媽食多次
2020-06-05
2020-06-06 171 浏览
今天約了朋友去黃大仙吃素食。這家素食店原來有自助餐,既然不貴,不如試試。行了一個圈,有飯麵小食,又有甜品涼菜,還有蒸點。豆腐茄子茄子幾香,汁濃,豆腐也好吃。蓮藕豬手蓮藕爽口,可以拉絲,味道也不錯金針雲耳蒸素雞素雞爽口好有趣菠蘿咕嚕肉這個很好吃,素咕嚕肉口感很好,甜酸適中,讓人胃口大開琵琶豆腐很香軟,熱辣辣的炒飯粒粒飽滿椰汁糕富椰汁香味,中間有紅豆,非常夾。桂花糕富花香味,不會太甜最後唔少得生果,又有西瓜,菠蘿,還有沙律菜可以選擇,甜品再end call.
今天約了朋友去黃大仙吃素食。
這家素食店原來有自助餐,既然不貴,不如試試。

行了一個圈,有飯麵小食,又有甜品涼菜,還有蒸點。

豆腐茄子
茄子幾香,汁濃,豆腐也好吃。

蓮藕豬手
蓮藕爽口,可以拉絲,味道也不錯

金針雲耳蒸素雞
素雞爽口好有趣

菠蘿咕嚕肉
這個很好吃,素咕嚕肉口感很好,甜酸適中,讓

人胃口大開

琵琶豆腐
很香軟,熱辣辣的

炒飯粒粒飽滿

椰汁糕富椰汁香味,中間有紅豆,非常夾。
桂花糕富花香味,不會太甜

2020-05-27 273 浏览
同事生日,一向吃得清淡的她特別喜歡素食。大家就趁疫情好轉,四人齊齊來一頓素食自助餐賀生晨,不知是否太耐沒有吃過自助餐,大家都有種莫名其妙的興奮和期待,哈!壽星女揀了這間環境不錯的素食店,而且位於黃大仙中心,非常方便。綠油油的門面,感覺好fresh,加上開放式的設計,寬敞闊落。地方挺大,設有多張四人枱外,還有兩排長長的沙發座配二至四人枱,以及幾張卡座,而取食物區就集中在最入端,方便企理素食自助餐分三個時段,午餐(11:40-14:30)、下午茶(14:30-16:30)和晚餐(18:00-22:00),不同時段收費各不同,而初一、十五食齋日的價錢亦不同,但同樣免收加一服務費。我們當然是晚餐時段,由18:00-22:00任食90分鐘,成人為$118,而小童/長者就$98。亦順帶一提,除自助餐外,還有多款傳統齋食小菜和經濟客飯,選擇不少。******************是時候取食物,但帶返個口罩先。餐廳為各食客吃得安心,故指定大家要帶着口罩才可取食物,真係令我們安心好多,讚!先去凍盤區,色彩繽紛,挺吸引!有沙律菜、三色椒、車厘茄、鷹嘴豆、紅腰豆、粟米、西瓜、哈蜜瓜、菠蘿、醃菜、泡菜、涼拌
凍盤區色彩繽紛
配備多款醬料
先去凍盤區,色彩繽紛,挺吸引!有沙律菜、三色椒、車厘茄、鷹嘴豆、紅腰豆、粟米、西瓜、哈蜜瓜、菠蘿、醃菜、泡菜、涼拌青瓜、醋蘿蔔、涼拌木耳、素海蜇和青瓜粉皮,還配備多款醬料,包括芝麻醬、日式胡麻醬、千島醬、素豆瓣醬醬、素沙嗲醬、豉油、喼汁、醋汁等。
沙律菜好新鮮清爽;醃菜開胃醒神
第一輪取了沙律菜、三色椒、車厘茄、鷹嘴豆、紅腰豆、粟米、哈蜜瓜、菠蘿、醃菜、泡菜、涼拌青瓜、醋蘿蔔、涼拌木耳、素海蜇和青瓜粉皮,配備上芝麻醬,即是差不多攞齊,哈!各蔬菜類都好新鮮清爽,但個人較喜歡醃菜、醋蘿蔔和涼拌木耳,酸咪咪,開胃醒神。還有素海蜇和青瓜粉皮拌入芝麻醬,又爽口又味美,必encore。
飲品選擇
飲品選擇
木瓜甘筍湯
飲品方面有木瓜甘筍湯、五寶素羹、熱普洱茶、熱羅漢果茶、烏梅汁和雪梨汁,而我就揀了碗木瓜甘筍湯,內有木瓜、甘荀和粟米等,味道清甜。
小吃炸物區
小吃炸物區
因為吃得快,故負責去小吃炸物區取一碟共享,此區有蜜汁叉燒、青卷、蘿蔔糕、煎南瓜餅、蛋散、椒鹽豆腐粒、素腐皮卷、琵琶豆腐、反沙芋頭、芋頭魚、炸茄子和錦鹵雲吞。
小吃炸物
我選了椒鹽豆腐粒、素腐皮卷、琵琶豆腐、反沙芋頭和芋頭魚,配上甜酸汁。大家都非常喜歡琵琶豆腐,外微脆,內軟滑,滿有豆香,不油不鹹,味道剛好,齊齊encore。還有反沙芋頭都是齊齊encore 之選,外脆內粉綿,外層超薄的脆糖皮,甜度岩岩好,正!素腐皮卷也不錯,煎得金黃的腐皮捲着多種清爽的蔬菜絲,飽滿!可惜最愛的芋頭魚就有點遜色,芋頭泥過於黏口,口感一般。
熱葷共有十三款
熱葷共有十三款
輪到熱葷,共有十三款,包括滷水豆腐、炒豆角、咖喱薯仔、椰汁芋頭南瓜、豉油王炒面、田園炒飯、芥菜豬肚、雜菌炒翠玉瓜、甜豆西芹、菠蘿咕嚕肉、茄子豆腐、炒三絲、雞蛋薑醋,還有白粥白飯
熱葷
除粥粉麵飯和雞蛋薑醋外,我樣樣都取了少許試試。款款都少油少鹽,味道不會太濃,健康之選。最喜歡椰汁芋頭南瓜,兩者都夠晒粉綿,啖啖椰香;雜菌炒翠玉瓜和炒三絲都炒得很清爽,前者加埋又爽又香的雜菌更吸引。菠蘿咕嚕肉賣相一流,味道又不錯,但個人不太喜歡咕嚕肉的口感。
熱葷
各同事都讚雞蛋薑醋,我又嚐一嚐先,還再encore 琵琶豆腐、反沙芋頭、涼拌素海蜇、青瓜粉皮,再加添蘿蔔糕和蜜汁素叉燒。雞蛋薑醋果然不錯,醋酸味十足,雞蛋和薑都入晒味,我連醋汁都不放過,喝了不少。蜜汁素叉燒都吸引,燒得唔會太乾身,甜甜地醬汁緊緊沾在素叉燒上,入味!
甜品時候到
甜品時候到,有熱綠豆海帶糖水、雲尼拿雪糕、豆腐雪糕、雜粮糕、馬拉糕、南瓜糕、椰汁紅豆糕、杞子桂花榚和楊支金露
馬拉糕生日蛋糕,又好味又靚
唔好以為食中菜就無生日蛋糕,我和同事就砌了個「生日蛋糕」給壽星女,而我當雞一早準備好生日牌、蠟燭和火機。剛好有個圓形的馬拉糕,在旁伴了四件不同的糕點,插上生日牌和蠟燭,大家話靚嗎?咁多款糕大家都覺得鬆軟香甜的馬拉糕最好吃,而壽星女就好喜歡椰汁紅豆糕。
最開心竟然有雪糕供應
雪糕
最後,最開心竟然有雪糕供應,兩款口味分別是雲尼拿和豆腐味。雲尼拿味夠香甜,而豆腐味就更吸引我,濃濃的豆香,仲好幼滑,正! 必定要encore。
------------------------
雖然今晚久違的自助餐並不是在什麼高級酒店,但大家都覺得經濟實惠,仲食得好安心放心,食得開懷,最重要是壽星女好滿意。
题外话/补充资料: 免收加一
小吃炸物
馬拉糕生日蛋糕,又好味又靚
雪糕
2020-05-23 250 浏览
每年都有去黃大仙嘅習慣,清香幾注,參拜完之後通常就會去到旁邊嘅商場食飯,以往都係食肉,今次就試吓素食啦!潮流興素食,環保對地球又好。日常素食,座位安排舒適,可以揀素食自助餐,又或者小菜套餐,仲有經濟客飯添!我決定食素食自助餐,因為款式選擇多,價錢又平,晚餐每人大約 $118,CP值高!第一碟小食,有我十分喜歡的XO醬炒蘿蔔糕,非常惹味。春卷、腐皮卷、芋頭魚,炸得香脆可口,跟平常飲茶吃到的差不多。熱食方面也跟小菜款式不遑多讓,鮮茄牛仔肉、菠蘿咕嚕肉酸甜開胃。炒三絲、雲耳勝瓜、羅漢齋 皆鹹香惹味。每樣都可以拿少少試了很多的菜式,直情忘記咗自己在素食店呢!比較西方的吃法有自助沙律吧!粟米、青瓜、蕃茄、沙律菜連沙律醬都有,清新又健康。有湯又有糖水,滋潤無比。到最後我好推介嘅甜品就係豆腐雪糕,真係食完一球又一球,食過返尋味。下次初一十五一定會帶媽媽嚟再幫襯!

有湯又有糖水,滋潤無比。

• 素食自助餐